Δευτέρα, 29η Απριλίου 2024  2:12: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024 20:29

Η ΕΕ έχει εξοργιστεί με την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την σφαγή των Τεμπών και την ανύπαρκτη απονομή δικαιοσύνης

Η ΕΕ εδώ και αρκετούς μήνες εκθέτει συνεχώς την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα πεπραγμένα της στις υποκλοπές, στην σφαγή των Τεμπών και τώρα στην διαρροή των emails.

Όχι μόνο γιατί συνέβησαν, αλλά και για την μηδαμινή πρόοδο που έχει γίνει από την ελληνική Δικαιοσύνη, στην διερεύνηση τους.

Για την ακρίβεια οι Ευρωπαίοι είναι εξοργισμένοι και αναμένεται να εξοργιστούν ακόμα περισσότερο μετά τις δηλώσεις Α. Γεωργιάδη περί αποπομπής της Ευρωπαίας Εισαγγελέως Codruta Kovesi.

Ήδη εδώ και καιρό, η Κομισιόν αλλά και εκθέσεις φορέων καθώς και ψηφίσματα της ευρωβουλής δείχνουν ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα αργεί πολύ, γι’ αυτό άλλωστε είχαν προτρέξει την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για την γρηγορότερη απονομή δικαιοσύνης.

Η Ευρωπαία Εισαγγελέας Codruta Kovesi έβγαλε κίτρινη κάρτα στην κυβέρνηση αλλά και στην Δικαιοσύνη για το δυστύχημα των Τεμπών ζητώντας να μην «κουκουλωθεί» η υπόθεση και να μην συγκαλυφθούν οι ευθύνες.

Για την κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να άρει το νόμο περί ευθύνης των υπουργών ενώ τόνισε ότι αν είχε τελειώσει η σύμβαση 717 που ήταν στα χέρια του Κ. Καραμανλή το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί.

Ανέφερε μεταξύ άλλων η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας ότι «μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια.
Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμε δικαιοσύνη.
Γιατί αν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια.

Δυστυχώς, η συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει. Γι’ αυτό το έχουμε ζητήσει και έχουμε στείλει επιστολή στην Κομισιόν».

Και τι σκέφτηκαν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να απαντήσουν σε μία τόσο σοβαρή κατηγορία; Μα φυσικά, να αποπεμφθεί αυτός όποιος την έκανε!

Η κυβέρνηση αντέδρασε με τον Άδωνι Γεωργιάδη που ζήτησε δημόσια την αποπομπή της Εισαγγελέως!

Όμως, αντέδρασε και ο Άρειος Πάγος και η Εισαγγελία του Α.Ο που θεώρησε ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας υπερβαίνει των αρμοδιοτήτων της και σημείωσε «επιβεβαιώθηκε εκατέρωθεν η πρόθεση για στενή και αρμονική συνεργασία των εισαγγελικών λειτουργών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της Εισαγγελίας της Χώρας μας, οπωσδήποτε, μέσα στα θεσμικά πλαίσια που καθορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, ο οποίος περιορίζει την καθ’ ύλην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αποκλειστικά και μόνον στις αξιόποινες πράξεις που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Παναγιώτης Δανιάς, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μίλησε για «υπέρβαση κατά πολύ των αρμοδιοτήτων της» και προσβολή της «θεσμικής αυτονομίας των κρατών-μελών της Ε.Ε.».

Όμως, δεν είναι μόνο η ευρωπαία Εισαγγελέας και οι συγγενείς των θυμάτων που φωνάζουν για συγκάλυψη για τα Τέμπη.

Είναι και ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Δικαιοσύνης της ΕΕ Didier Reiders o oποίος μπορεί να αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία της Κομισιόν με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά επισήμανε δύο θέματα που χρειάζονται βελτίωση: την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και τη μεγαλύτερη πρόοδο στη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς.

Την Καθαρά Δευτέρα, στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, ήταν συγκλονιστική η τοποθέτηση της Μαρίας Καρυστιανού.

Η πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 28-2-2023» μίλησε όρθια σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των νεκρών και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε ψηφίστηκε και από Έλληνες ευρωβουλευτές να αναλάβουν την υπόθεση οι επιτροπές PETI και ΤRΑΝ με σκοπό να φέρει εις πέρας την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η κατηγορία της Μ.Καρυστιανού είναι ότι η Βουλή, λόγω κυβερνητικής πλειοψηφίας, παρέχει στον Κώστα Καραμανλή ασυλία και αποφεύγει να τον θέσει υπό διερεύνηση (μέσω εξεταστικής και προανακριτικής επιτροπής) από την Δικαιοσύνη.

Θυμίζουμε ότι πριν λίγο καιρό το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα που δείχνει κάτι πολύ σοβαρό:

Η ελληνική Δικαιοσύνη είναι θέμα προς συζήτηση στα ευρωπαϊκά «σαλόνια» και δυστυχώς με αρνητικό τρόπο.

Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρούσαν όλα αυτά τα χρόνια ότι θα χαίρουν εσαεί ασυλίας από τις Βρυξέλλες.

Αυτό όμως δεν θα συμβεί γιατί οι Βρυξέλλες μπορεί να έχουν πολλά «κακά» αλλά ένα πράγμα που δεν τους αρέσει είναι να τις εκθέτουν…