Παρασκευή, 3η Μαίου 2024  8:01: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, σε δήλωσή του τόνισε πως «το μήνυμα των Ευρωεκλογών πρέπει να είναι ηχηρό. Να είναι αντισυστημικό, εθνικό, κοινωνικό και λαϊκό».

Επισήμανε ότι «τώρα, όταν ψηφίζεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ούτε για εθνικό ομιλείς περί γάμου ομοφυλοφίλων, ούτε για κοινωνικό και λαϊκό μήνυμα, όταν στηρίζουν όλα τα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά μέτρα τα κόμματα αυτά» και προσέθεσε ότι η ψήφος στην Ελληνική Λύση αποτελεί «μονόδρομο».

Σε άλλη δήλωσή του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αναφερόμενος στην Τουρκία, τόνισε ότι «η μοναδική χώρα στον κόσμο, παγκόσμια πρωτοτυπία, όπου η γείτονα χώρα διεκδικεί εδάφη της Ελλάδος, είναι η Τουρκία. Και όμως αυτή τη χώρα, η οποία διεκδικεί εδάφη από τη χώρα μας, τη νομιμοποιούμε συνεχώς με συζητήσεις».

Συμπλήρωσε ότι «τα νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι τραγελαφικά» καθώς όπως υποστήριξε «δεν μπορεί ο άλλος να διεκδικεί εδάφη δικά σου, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και εσύ να μιλάς για εμπιστοσύνη. Γι’ αυτό ακριβώς δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον Έλληνα πρωθυπουργό».

Τέλος, ο Κυριάκος Βελόπουλος για την επίθεση στην βουλευτή της ΝΔ, Αγγελική Δεληκάρη, σε εκκλησία στην Καβάλα, είπε ότι «τα χαστούκια από γυναίκα σε γυναίκα ή από άντρα σε γυναίκα είναι επιεικώς απαράδεκτα και αυτονοήτως είναι καταδικαστέα».

pronews.gr

Oι ΗΠΑ με νόμο κατάσχεσαν ρωσικά κεφάλαια ύψους 5 ως 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τα δίνουν στην Ουκρανία ως βοήθεια! 

Πρόκειται για μία κίνηση που δημιουργεί νέα δεδομένα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς θα μπορούν να κατάσχονται οι πόροι ενός κράτους από τις τράπεζες ενός άλλου κράτους και να δίνονται σε τρίτη πλευρά!

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως θα προκληθεί έλλειψη εμπιστοσύνης στα παγκόσμια χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο νόμος με τον οποίο κατάσχονται τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ, περιλαμβάνονταν μέσα στο «πακέτο» τροπολογιών που πέρασαν οι Δημοκρατικοί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, με την βοήθεια μεγάλης μερίδας των Ρεπουμπλικανών, και στο οποίο περιλαμβάνονταν η οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, όπως επίσης και η απαγόρευση της χρήσης του TikTok στις ΗΠΑ εκτός εάν αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Τα δεδομένα που θα δημιουργηθούν μπορεί να χωρίσουν τον πλανήτη ακόμα και σε δύο μπλοκ.

Κανείς δεν θα έχει εμπιστοσύνη να μεταφέρει τα κεφάλαιά του, ή τους πόρους του σε άλλες χώρες εάν αυτές δεν ανήκουν σε έναν κοινό γιο πολιτικό σχηματισμό.

Και αυτό γιατί η Ρωσία σήμερα διαμέσου του προέδρου της ρωσικής Δούμας, Βιατσεσλάβ Βολόντιν, ανακοίνωσε την πρόθεση της ότι μπορεί πλέον να κατασχέσει δυτικά περιουσιακά στοιχεία αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υιοθέτησε τέτοιο νόμο που θα επιτρέπει την μεταβίβαση κατασχεμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία.

«Η Ουάσινγκτον υιοθέτησε νόμο για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για να προκαλέσει την ΕΕ να κάνει το ίδιο βήμα, κάτι το οποίο θα ήταν καταστροφικό για την ευρωπαϊκή οικονομία», σημείωσε ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν.

Από τα ύψους 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν «παγώσει» στο εξωτερικό, μόνον αυτά ύψους 5 ως 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονται στις ΗΠΑ και στοιχεία ύψους περίπου 210 δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρίνισε ο ίδιος.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Εκδήλωση με θέμα «Η ιστορία του καπνεργατικού κινήματος στο Αγρίνιο», θα πραγματοποιήσει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας και η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 1η Μάη, στις 7.30 μ.μ. στην γειτονιά του Αγίου Κωνσταντίνου, στο Αγρίνιο.

Θα μιλήσει, ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής.

Στο χώρο, την ίδια ημέρα, θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για το  καπνεργατικό κίνημα που φιλοτέχνησε ο Φίλιππος Βαλεράς, ενώ η Επιτροπή Περιοχής ετοιμάζει ειδική έκδοση για το θέμα, που θα κυκλοφορήσει την ημέρα της εκδήλωσης. 

Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει μουσικοθεατρικό αφιέρωμα.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Θέση σε όσα συνέβησαν την Κυριακή (21.4.2024) πήρε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τις επιθέσεις πολιτικών μέσα στους χώρους της εκκλησίας, με αφορμή την ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις επιθέσεις σε πολιτικούς με αφορμή την ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν είναι σωστές.

«Η Εκκλησία είναι αγάπη. Παραπονιέται, λέει τις θέσεις της, είναι σταθερή σε αυτές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγάπη είναι εκείνη η οποία είναι πάνω από όλα, καθώς, επίσης, η ευγένεια και η ανοχή» σημείωσε.

Συμπλήρωσε, δε, πως: «Αυτά τα περιστατικά οφείλονται και στην παιδεία του καθενός και στην επίδραση μερικών ανθρώπων οι οποίοι εκλαμβάνουν πολλά πράγματα της Εκκλησίας σαν εκδίκηση. Η Εκκλησία, όμως, δεν εκδικείται. Αγαπάει, αλλά δε φεύγει από τις θέσεις της».

Σημειώνεται πως αρχικά η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου δέχτηκε αφορισμούς και κατάρες από ιερέα στην Πάτρα, ενώ στη συνέχεια στην Καβάλα μια γυναίκα μέλος του κόμματος «Νίκη» χαστούκισε την βουλευτή της ΝΔ Αγγελικής Δεληκάρη.

Πηγή: newsit.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ,  σε πολύ υψηλό επίπεδο παραμένει η φτώχεια στην Ελλάδα. Ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό, με βάση τα στοιχεία του 2023 ανέρχεται στο 26,1% του πληθυσμού της χώρας, ποσοστό σχεδόν αμετάβλητο από το αντίστοιχο του 2022 που ήταν στο 26,3%.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το ποσοστό ανέρχεται στο 35,2% του πληθυσμού, δέκα μονάδες πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο. Σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ επίσης, στην ΠΔΕ καταγράφεται το χαμηλότερο επίπεδο κατά κεφαλήν διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών (στοιχεία για το 2020) και εμφανίζεται ο δεύτερος χαμηλότερος λόγος καταθέσεων προς ΑΕΠ καθώς και ο δεύτερος χαμηλότερος λόγος επιχειρηματικών δανείων ανά κάτοικο μεταξύ των 13 περιφερειών. Τα παραπάνω δεδομένα για την ΠΔΕ προκαλούν προβληματισμό, ιδιαίτερα σε καθεστώς αυξημένου πληθωρισμού. Η αδύναμη οικονομική επίδοσή της χαρακτηρίζεται εξάλλου από έλλειψη μεταποιητικών επιχειρήσεων και δευτερογενή τομέα παραγωγής, χαμηλή εξωστρέφεια και επενδυτική δραστηριότητα, με τον πρωτογενή τομέα να φθίνει συνεχώς. Από τη στιγμή άλλωστε που δεν υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας, περιφέρειες που δεν στηρίζονται στον τουρισμό θα παρακμάζουν, ο πληθυσμός στην επαρχία θα μειώνεται και οι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι νεότεροι, θα αναζητούν λύσεις στα αστικά κέντρα που θα επιβαρύνονται διαρκώς.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση συνειδητά δεν φρόντισε στο πλαίσιο της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης να συνεργαστεί με τις περιφερειακές αρχές  σε τομείς όπως η ενίσχυση των υποδομών και η συμμετοχή τους σε δράσεις πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Αντίθετα μείωσε τις χρηματοδοτήσεις προς την Αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα, η ΝΔ πανηγυρίζει για την οικονομική πολιτική της, όσο οι πολίτες έχουν τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη σε όλη την ευρωζώνη και τη δεύτερη χειρότερη σε όλη την ΕΕ πάνω από τη Βουλγαρία. Αισχροκέρδεια των πολυεθνικών ενέργειας και τροφίμων, εμπορευματοποίηση κρίσιμων δημόσιων τομέων, διάλυση του πρωτογενή τομέα, γενικευμένη ακρίβεια, συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα. Την ίδια στιγμή η χώρα κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο φθηνής εργασίας, μειωμένης ανταγωνιστικότητας και καθηλωμένου κατά κεφαλήν εισοδήματος σε χαμηλά επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ προτείνει μια διαφορετική οικονομική πρόταση κοινωνικής δικαιοσύνης, με πολιτικές για τη μείωση έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, των εταιρειών ενέργειας και πετρελαίου, αποτελεσματικούς ελέγχους στην αγορά, ανασύνταξη του Κοινωνικού Κράτους,  κοινωνικές κατοικίες και αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους μέσω της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Παράλληλα, η στροφή της περιφερειακής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας σε ψηφιακή και πράσινη κατεύθυνση, με τη συμβολή ενός ισχυρού πρωτογενή τομέα μπορούν να συμβάλλουν στην οικονομική μεγέθυνση της χώρας ισόρροπα και βιώσιμα. Η προστασία και αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, ο περιορισμός του κόστους παραγωγής με ταυτόχρονο μηδενισμό του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο αλλά και η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων μεταξύ των αγροτών σε συνδυασμό με σύγχρονες υποδομές, τεχνολογικές καινοτομίες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, διασύνδεση του τουρισμού με όλους τους κλάδους της οικονομίας, είναι λύσεις που μπορούν να ξαναζωντανέψουν την εγκαταλελειμμένη ύπαιθρο. Στο επίκεντρο της πολιτικής μας βρίσκονται εξάλλου η ριζική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς την αυτοδιοίκηση και η εξασφάλιση μέσων και πόρων με διαφάνεια και λογοδοσία, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο παραγόμενος πλούτος θα αφορά όλους τους Έλληνες.  

Η φτώχεια είναι η μεγαλύτερη μορφή βίας έλεγε ο Γκάντι και η εξάλειψη της είναι πολιτική επιλογή. Ενόψει μάλιστα των επικείμενων Ευρωεκλογών, είναι ανάγκη να τεθεί η αντιμετώπιση της ως κεντρική πολιτική προτεραιότητα. Το Εθνικό Σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής αναδιάρθρωσης του ΠΑΣΟΚ, ευθυγραμμισμένο με τις πολιτικές που προτείνει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στο οποίο ανήκει, εγγυάται εκείνες τις  προοδευτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός, προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων.

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Για ανυπαρξία διπλωματικών ρεφλέξ κατακρίνει η Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ) το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο μετέτρεψε μια εξαιρετικά ευνοϊκή για τη χώρα μας συγκυρία σε ένα απόλυτο τίποτα, μη αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική μας θέση ως προκεχωρημένου φυλάκιου της Δύσης με αποτέλεσμα Ελλάδα και Κύπρος να μην αποκομίσουν κανένα ουσιαστικό όφελος από τα τεκταινόμενα στην περιοχή μας.

Την ώρα που οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως κύριες βάσεις των επιχειρήσεων τους για Ουκρανία και Μέση Ανατολή την Αλεξανδρούπολη, τη Σούδα, τη Λάρισα και την Κύπρο, την ίδια στιγμή η Τουρκία ευθέως αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ακόμη και στις Κυκλάδες, με το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας να βρίσκεται πάντα σε πλήρη ισχύ.

Η Άγκυρα καταφανώς παραβιάζει τις έγγραφες δεσμεύσεις της προς το Κογκρέσο, για αποφυγή στρατηγικών έντασης, που τους εξασφάλισαν τη συμφωνία υπερεξοπλισμού τους ύψους 23 δις και ο κ. Μητσοτάκης, με την ομόθυμη συμπαράσταση της αντιπολίτευσης, αντί να απαιτήσει την άμεση αναστολή της, πραγματοποιεί επίσκεψη κατευνασμού της Τουρκίας, η οποία θεωρεί ότι τα νησιά μας είναι τουρκικό έδαφος υπό ελληνική κατοχή!

Η Ελλάδα εκμεταλλευόμενη τη θέση-κλειδί που κατέχει στην παρούσα χρονική περίοδο έπρεπε να είχε διεκδικήσει τη μαζική παραχώρηση δωρεάν στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, που θα μας κατοχυρώσει για την επόμενη μέρα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, όταν η απειλή του Ερντογάν ότι «θα έρθουμε νύχτα» θα είναι απολύτως επίκαιρη.

Στην ελληνοκυπριακή ατζέντα θα έπρεπε να βρίσκονται τα ξεχασμένα θέματα της επιστροφής της Αμμοχώστου, της Μόρφου και της πράσινης γραμμής, για τα οποία δεν υπάρχει κανένας εθνικός σχεδιασμός, ενώ οι συμμαχικές δυνάμεις χρησιμοποιούν την Κύπρο σαν ορμητήριο-στρατηγείο, χωρίς εμείς να παίρνουμε κανένα γεωπολιτικό αντάλλαγμα.

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Αντιπροσωπεία της  Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του Νομού Αιτωλ/νίας αιτήθηκε συνάντηση με το Δ.Σ. του Συλλόγου μας με θέμα τα προβλήματα του κλάδου μας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου μας και διήρκησε λίγο περισσότερο από μία ώρα.

Έγινε μια απόλυτα ειλικρινής συζήτηση, από μέρους μας, μάλιστα δε διστάσαμε να επιρρίψουμε και ευθύνες για αστοχίες, λάθη και παραλείψεις στα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019).

Μεταξύ άλλων αναπτύχθηκαν θέσεις, ερωτήματα και προβληματισμοί:

Α) Σε τοπικό επίπεδο για: τον οικονομικό μαρασμό του Νομού μας, την εγκατάλειψη των χωριών μας και της αγροτικής παραγωγής, τον αποκλεισμό του Αγρινίου από τους κεντρικούς οδικούς άξονες, την κατάσταση της Υγείας και της Παιδείας στην περιοχή μας, την ανάγκη να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ο εμπορικός χαρακτήρας της πόλης κ.α.

Β) Πανελλαδικά για: την ακρίβεια, τα καρτέλ αισχροκέρδειας, την εμποροκτόνα κυβερνητική πολιτική, το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τα POS, δείκτες οικονομίας και παραγωγικότητας, τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις κ.α.

Συμφωνήθηκε ομόφωνα να διατηρηθεί ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των 2 πλευρών, συνομολογήθηκε ότι οι συναντήσεις του πολιτικού προσωπικού με τα πρωτοβάθμια όργανα είναι ο πιο ασφαλής δρόμος να εντοπίζονται τα προβλήματα και με το σωστό τρόπο αυτά να αναδεικνύονται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο απαιτώντας επίλυση.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην καθημερινότητα επικεντρώνει την προεκλογική τακτική του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας έμφαση στα ζητήματα της οικονομίας, της ασφάλειας και των υποδομών, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο των παρεμβάσεων του.

Παράλληλα, μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές ανεβάζουν ρυθμούς οι κομματικές μηχανές με περιοδείες υπουργών και βουλευτών σε όλη τη χώρα, ενώ τίθενται πιο επιτακτικά τα διλλήματα της κάλπης.

Στου Ρέντη σήμερα ο Μητσοτάκης
Το πρωί ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την αγορά στο Ρέντη θέλοντας να δώσει το μήνυμα ότι η μάχη κατά της ακρίβειας είναι διαρκής από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της. Σήμερα ξεκινά η εφαρμογή για το «Καλάθι των Νονών» με 12 κατηγορίες προϊόντων, ενώ την Τετάρτη θα τεθεί σε ισχύ το «Καλάθι του Πάσχα» στο οποίο προστίθενται τέσσερις νέες κατηγορίες τροφίμων, τα παραδοσιακά της Ανάστασης αρνί, κατσίκι, τσουρέκια και πασχαλινά σοκολατένια αυγά. Ο πρωθυπουργός το διήμερο που πέρασε εστίασε στα θετικά νέα για την οικονομία από την έκθεση της S&P και την δυνατότητα που δίνει για να υπάρχουν «μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα για την στήριξη των νοικοκυριών», αναγνωρίζοντας ότι «ο πληθωρισμός ροκανίζει μέρος των εισοδημάτων». Ξεκαθαρίζει, επίσης, ενόψει Πάσχα ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα είναι εντατικοί και θα επιβάλλονται πρόστιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Περιοδείες Μητσοτάκη σε όλη τη χώρα
Τις επόμενες 49 ημέρες μέχρι τις ευρωεκλογές ο κ. Μητσοτάκης στοχεύει να επισκεφθεί όλες τις περιφέρειες της χώρας ακολουθώντας ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών, όπως έπραξε και στις εθνικές εκλογές του 2023. Στον δρόμο θα βγουν, επίσης, υπουργοί και βουλευτές του κόμματος για να συσπειρώσουν τη βάση της ΝΔ και τους ψηφοφόρους που την στήριξαν στις προηγούμενες αναμετρήσεις. Στην Πειραιώς θα γίνει συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με υπουργούς οι οποίοι θα αναλάβουν να «τρέξουν» προεκλογικά τις 13 Περιφέρειες της χώρας ως επικεφαλής κομματικών κλιμακίων, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της επιτροπής εκλογικού αγώνα που συνεδρίασε το Σάββατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες την Κεντρική Μακεδονία θα αναλάβει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης την Ανατολική Μακεδονία. Στη Βόρεια Ελλάδα η ΝΔ αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πίεση από τα δεξιά της και θα δοθεί μεγάλο βάρος το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κωστής Χατζηδάκης θα βρεθεί στη Θεσσαλία και ο Κυριάκος Πιερρακάκης στην Κρήτη. Ο κ. Μητσοτάκης ζεσταίνει το κλίμα και με την κοινοβουλευτική ομάδα και θα δει σταδιακά το σύνολο των βουλευτών. Η αρχή αναμένεται να γίνει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τους βουλευτές από τα νησιά του Αιγαίου. Την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην παράδοση ενός ακόμα κομβικού οδικού έργου, του νοτίου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε-65 από τη Λαμία μέχρι την Καλαμπάκα.

iefimerida.gr

Της Μαρκέλλας Καβαλιεράτου

Ο Έλληνας, εκλεγμένος Δήμαρχος Χιμάρας και έγκλειστος στις αλβανικές φυλακές, με κατασκευασμένες κατηγορίες, Φρέντι Μπελέρης τοποθετήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ για τις Ευρωεκλογές.

 Έτσι, δια της αναβαθμίσεως, εξουδετερώνεται το ενοχλητικό πρόβλημα Μπελέρη που χαλούσε το κλίμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και ανάγκαζε την Αθήνα να απειλεί ότι θα θέσει προσκόμματα στην ευρωπαϊκή πορεία των Τιράνων. Το θέμα αυτό ενοχλεί ιδιαίτερα τις Βρυξέλες και το Βερολίνο που επιθυμούν την ένταξη όλων των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Μετά την απόφαση Μητσοτάκη, είναι πολύ πιθανόν ο Φ. Μπελέρης, αν εκλεγεί ευρωβουλευτής, να αποφυλακιστεί, γιατί ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα θέλει καλές σχέσεις με τους ευρωπαίους χρηματοδότες του. Ταυτόχρονα όμως ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου χάνει έναν από τους ηγέτες του που, το τελευταίο διάστημα, έχει γίνει σύμβολο της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι από το Ευρωκοινοβούλιο ο Μπελέρης θα μπορέσει να υπερασπιστεί πιο αποτελεσματικά την Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας. Αυτό βέβαια θα μπορούσαν – θα όφειλαν να το κάνουν όλοι οι έλληνες ευρωβουλευτές με εθνική συνείδηση.

Ο πατριώτης – αγωνιστής Φρέντι Μπελέρης, όμως, θα βρεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο όχι ως εκπρόσωπος των Βορειοηπειρωτών, αλλά, ως έλληνας ευρωβουλευτής. Θα είναι υποχρεωμένος να στηρίζει  τις πολιτικές της ΝΔ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο αυτή ανήκει. Ως ευρωβουλευτής ο Φ. Μπελέρης θα έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες διαφοροποίησης από την πολιτική της Κυβέρνησης σε σχέση με το αλβανικό καθεστώς. Αυτό ακριβώς επιθυμούσε ο Κ. Μητσοτάκης και αυτό χαροποιεί τον Ε. Ράμα. Το εμπόδιο που εμφανίστηκε τον τελευταίο καιρό θα εξαλειφθεί.

Το εθνικό ζήτημα δεν είναι η αποφυλάκιση ενός πατριώτη, όπως ο Φ. Μπελέρης, αλλά η συνολική υπεράσπιση των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου από τις πολιτικές διακρίσεις, τον εκφοβισμό, την οικονομική εξαθλίωση και την αρπαγή των περιουσιών τους. Το εθνικό ζήτημα είναι να παραμείνει ζωντανή και να ευημερήσει η ελληνική μειονότητα στη Βόρειο Ήπειρο. Το εθνικό ζήτημα είναι να αποτραπεί ο συστηματικός αφανισμός της από το αλβανικό καθεστώς. Σ’ όλα αυτά δεν βοηθάει η απομάκρυνση, με οποιοδήποτε πρόσχημα αναβάθμισης, των ηγετών της.

Αν το κίνητρο της ΝΔ ήταν η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο τότε, εκτός του Φ. Μπελέρη, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στο ψηφοδέλτιο και ένας Ελληνοκύπριος από την κατεχόμενη Καρπασία καθώς και ένας Έλληνας από την, υπό εξαφάνιση, μειονότητα της Κωνσταντινούπολης. Κάτι τέτοιο όμως θα εξόργιζε τον καλό «φίλο μας» Ερντογάν που μαζί με τον Μητσοτάκη έχουν υπογράψει την Κοινή Διακήρυξη των Αθηνών και θα μας κατηγορούσε ότι την παραβιάζουμε, όπως κάνει με τα θαλάσσια πάρκα.

Ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να ασκήσει κάθε δυνατή πολιτική και οικονομική πίεση στον Ε. Ράμα ώστε ο Φρέντι Μπελέρης να αποφυλακιστεί και να αναλάβει δήμαρχος της Χιμάρας. Είναι ύβρις ένα σύμβολο του αγώνα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας να χρησιμοποιείται, εκτός των άλλων και για ψηφοθηρικούς λόγους, προκειμένου η ΝΔ να συγκρατήσει το εκλογικό ποσοστό της.

Υ.Γ. Κανείς από τους πολυπράγμονες υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη και από τους celebrity υποψήφιους ευρωβουλευτές της δεν σκέφτηκε να προτείνει την ίδρυση μιας θυγατρικής ελληνικής τράπεζας στο Αργυρόκαστρο ή την Κορυτσά που θα χορηγεί άτοκα δάνεια και επιδοτήσεις στους Βορειοηπειρώτες, προκειμένου να κρατήσουν τις περιουσίες τους και να αγοράσουν γη; Κάτι δηλαδή, σαν αυτό που κάνει η τουρκική κρατική τράπεζα Ziraat Bankast στη Θράκη.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ