Δευτέρα, 29η Απριλίου 2024  9:41: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 14 Απριλίου 2024

Φαίνεται ότι ο «κύβος ερρίφθη» και το Ισραήλ θα απαντήσει στο κτύπημα του Ιράν που προκλήθηκε από τον βομβαρδισμό της πρεσβείας του Ιράν στην Δαμασκό και των θάνατος 7 ανώτερων αξιωματούχων της Τεχεράνης.

Πληροφορίες από το πολεμικό συμβούλιο στο Τελ Αβίβ που πλησιάζει στην λήξη του είναι η προσβολή του Ιράν και το μόνο που εξετάζεται είναι το είδος και το μέγεθος της απάντησης.

Σίγουρα θα είναι με συμβατικά όπλα, σίγουρα θα χρησιμοποιηθούν μαχητικά αεροσκάφη κρούσης F-35 Adir και F-15EX, αλλά και πυραυλοφόρα υποβρύχια.

Μία πληροφορία αναφέρει ότι υπάρχει ισχυρή μερίδα των μελών του ισραηλινού συμβουλίου που προκρίνει απλά την ρίψη βαλλιστικών πυραύλων κατά στόχων του Ιράν για να περιοριστούν σε μία «αναλογική» απάντηση.

Οι ΗΠΑ είναι κάθετα αντίθετες στην επιχείρηση γιατί γνωρίζουν ότι το Ιράν θα απαντήσει εκ νέου και με πολύ πιο ισχυρά όπλα από τα drone Shahed-136 (κινούνται με μηχανή από… «παπάκι» και είναι κατάλληλα μόνο για προσβολές σε ακτίνες μέχρι το πολύ 200 χλμ.), κινητοποιώντας το βαλλιστικό οπλοστάσιό του.

Το Ιράν διαθέτει το μεγαλύτερο και πιο ποικίλο οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων στη Μέση Ανατολή, συνολικά πάνω από 3.000 και χθες το βράδυ εκτόξευσε μόλις περί τους 150.

Οι περισσότεροι αποκτήθηκαν από ξένες πηγές, κυρίως από τη Βόρεια Κορέα. Η Ισλαμική Δημοκρατία είναι η μόνη χώρα που ανέπτυξε πύραυλο 2.000 χιλιομέτρων χωρίς προηγουμένως να διαθέτει ικανότητα πυρηνικών όπλων.

Η εγχώρια οικογένεια πυραύλων στερεού καυσίμου Fateh -110 του Ιράν έχει επιτύχει την ακρίβεια που απαιτείται για την αξιόπιστη καταστροφή στρατιωτικών στόχων και στόχων ζωτικής σημασίας, όπως αποδείχθηκε κατά την επίθεσή της τον Ιανουάριο του 2020 κατά των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην αεροπορική βάση Ayn al Asad στο Ιράκ χρησιμοποιώντας πυραύλους Zolfaghar .

Το διαστημικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο περιλαμβάνει την επιτυχή εκτόξευση πολλών μικρών, δορυφόρων σε χαμηλή γήινη τροχιά χρησιμοποιώντας τους πυραύλους Safir και Qased , αποδεικνύει τις αυξανόμενες φιλοδοξίες και την τεχνική ικανότητα της χώρας.

Μετά από αρκετές αποτυχημένες εκτοξεύσεις μεταξύ 2016 και 2022, ο μεγαλύτερος, ισχυρότερος Simorgh τοποθέτησε με επιτυχία τρεις δορυφόρους σε τροχιά στις αρχές του 2024.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τη συγκεκριμένη εκδήλωση διοργάνωσε η Τ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας του Κ.Κ.Ε. από κοινού με το Παράρτημα Αγρινίου της Π.Ε.Α.Ε.Α. - Δ.Σ.Ε. στον χώρο του μνημείου των εκτελεσμένων στην Αγία Τριάδα.














sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΡΘΡΟ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΑΧΙΝΙΔΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Η Ελλάδα των περιφερειακών ανισοτήτων

Το αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ για την πορεία της χώρας εστιάζει στο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ένα κρίσιμο ερώτημα όμως, είναι αν η ανάπτυξη αυτή αφορά όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας ή κάποιες περιφέρειες χάνουν έδαφος σε σχέση με άλλες, που τρέχουν γρηγορότερα. Αν αυτό ισχύει, ο κίνδυνος που διατρέχουμε είναι η εγκατάλειψη των περιοχών που υστερούν, αφού οι πολίτες αναγκάζονται να αναζητήσουν σε άλλες περιφέρειες εργασία.

Από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι στην μεταπανδημική εποχή, οι περιφερειακές ανισότητες διαιωνίζονται, με την οικονομική δραστηριότητα να επικεντρώνεται κυρίως στην Αττική και σε μικρότερο βαθμό στην Κεντρική Μακεδονία. Σχεδόν το 50% του ονομαστικού ΑΕΠ παράγεται στην Αττική, με την Κεντρική Μακεδονία να ακολουθεί με 15%. Οι υπόλοιπες 11 περιφέρειες μοιράζονται το υπόλοιπο, με τα νησιά του Ιονίου, την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, τη Δυτική Μακεδονία να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις, με ουραγό το Βόρειο Αιγαίο που παράγει μόλις το 1% του ετήσιου ΑΕΠ. Σε όρους προστιθέμενης αξίας (σε σταθερές τιμές) για την περίοδο 2019-2022, την χειρότερη επίδοση καταγράφει η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης.

Οι περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, της Ηπείρου και του Βορείου Αιγαίου καταγράφουν το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του 2022, με επίπεδα που αντιστοιχούν σε λιγότερο από το μισό του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Αττικής. Οι αδύναμες οικονομικές επιδόσεις των συγκεκριμένων περιφερειών, που παρουσιάζουν και χαμηλή εξωστρέφεια και επενδυτική δραστηριότητα, ιδίως σε σχέση με την Αττική, οφείλονται και στους βασικούς κλάδους της δραστηριότητας τους, με τον πρωτογενή τομέα να πρωτοστατεί. Ως αποτέλεσμα, και ο πληθυσμός στις φτωχότερες αυτές περιφέρειες έχει μειωθεί το διάστημα 2019-2022, με μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση τόσο με τον μέσο όρο της χώρας, όσο και με την Αττική.

Είναι σαφές ότι στο βαθμό που δεν υπάρχει ένα σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας, οι ηπειρωτικές περιφέρειες που δεν βασίζονται στις τουριστικές ροές θα παρακμάζουν, ενώ οι περιφέρειες με τα μεγάλα αστικά κέντρα θα επιβαρύνονται περαιτέρω, με τα προβλήματα που σχετίζονται με τη στέγαση να διογκώνονται.

Η κυβέρνηση ενώ είχε σημαντικές ενδείξεις από τα επιχειρησιακά και περιφερειακά σχέδια ότι οι δείκτες ανάπτυξης των περιφερειών αποκλίνουν συνεχώς από τους στόχους που είχαν αρχικά τεθεί, δεν προσπάθησε ή και επέλεξε να μην ανακόψει, αυτήν την καθοδική πορεία που συνδέεται με την δημογραφική εξέλιξη.

Κατά το σχεδιασμό και υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης δεν συνεργάστηκε με τις περιφερειακές αρχές για την ενίσχυση των υποδομών τους και την συμμετοχή τους στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις  των περιφερειών δεν μπορούν να συμμετάσχουν στα προγράμματα κυρίως  λόγω των όρων χρηματοδότησης που έχουν τεθεί. Η διαχείριση των πόρων και δανείων, πρέπει να είναι διαφανής, αναλογική, επικουρική  και αποτελεσματική, όπως άλλωστε απαιτείται  εκ της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, και αυτό θα ελέγξει και η  ΕΕ.

Το επιτελικό κράτος έχει μειώσει τις χρηματοδοτήσεις προς τους δυο βαθμούς αυτοδιοίκησης  προκαλώντας σημαντικά προβλήματα σε εγκεκριμένα έργα υποδομών. Στο νέο ΕΣΠΑ έχουν γίνει υπερδεσμεύσεις περίπου 50%, μειώνοντας τη ρευστότητα του ΠΔΕ. Η υπερδέσμευση επιδεινώνει την ανθεκτικότητα και προσβασιμότητα των περιφερειών στις χρηματοδοτήσεις, ενώ θέτει σε δυσμενή θέση τη χώρα κατά την μελλοντική διαπραγμάτευση για τις αναπτυξιακές πολιτικές.   

Η κυβέρνηση αποκαλύπτει τη πολιτική της θέση για συγκεντρωτισμό εξουσιών και χρηματοδοτήσεων στο επιτελικό κράτος. Ο στόχος της είναι να μην συγκροτηθεί   ένα αποκεντρωμένο κράτος  με ουσιαστική περιφερειακή διακυβέρνηση. Η πολιτική αυτή συμπεριφορά αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές πολιτικές και στόχους, και θα κριθούμε για αυτό.

Για το ΠΑΣΟΚ, η περιφερειακή ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το παραγωγικό πρότυπο της χώρας, την αποκέντρωση του κράτους και την περιφερειακή διακυβέρνηση. Η συμμετοχή των πολιτών και των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων στην περιφερειακή  διακυβέρνηση, είναι η κινητήριος δύναμη για την ενίσχυση της συνοχής και της πραγματικής σύγκλισης.

Η χώρα έχει ανάγκη από αλλαγή πολιτικής και την εκπόνηση πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης ώστε να διασφαλιστεί ότι το παραγόμενο εισόδημα θα αφορά όλους τους Έλληνες ανεξάρτητα από τον τόπο στον οποίο κατοικούν. Αυτή είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να συνεχίσουν να μένουν οι πολίτες στις ακριτικές και νησιωτικές περιοχές και η χώρα να έχει μια ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Την ξεκάθαρη και απερίφραστη καταδίκη της Ελληνικής κυβέρνησης αλλά και του ιδίου στην επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση που δημοσιεύει κάθε Κυριακή στο Facebook.

Ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για «εξαιρετικά δυσάρεστες και πολύ ανησυχητικές εξελίξεις που πυροδοτούν μια νέα ανάφλεξη στην ευρύτερη γειτονιά μας και φυσικά στη Μέση Ανατολή».

«Το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα για να αξιολογήσουμε τα δεδομένα της κατάστασης και να δηλώσουμε με κάθε τρόπο τη στήριξή μας σε κάθε προσπάθεια εκτόνωσης της νέας έντασης», πρόσθεσε.

Στην εβδομαδιαία ανασκόπηση, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις πυρκαγιές, εξηγώντας ότι «αν και βρισκόμαστε ακόμη στα μισά του Απριλίου, δυστυχώς ξεκίνησε ο “χορός” των πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της χώρας». Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τους πολίτες και κυρίως τους αγρότες και όσους ασχολούνται με τη γη αυτό το διάστημα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς η αμέλεια προκαλεί τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα με τον εμπρησμό από πρόθεση.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην Εθνική Στρατηγική για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, στη δημιουργία πλατφόρμας για την αξιολόγηση των συμβάντων ενδοοικογενειακής βίας από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την ακρίβεια, την υπογραφή της απόφασης για αύξηση κατά 50% των αμοιβών του ιατρικού προσωπικού αλλά και των γραμματέων στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, πρώτη φορά από τότε που συστάθηκαν τα ΚΕΠΑ το 2011, αλλά και στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους».

Αναλυτικά η εβδομαδιαία ανασκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Καλημέρα σε όλες και όλους!

Προτού περάσω στην κυριακάτικη επισκόπηση, θέλω να ξεκινήσω με την ξεκάθαρη απερίφραστη καταδίκη της Ελληνικής Kυβέρνησης και εμού προσωπικά απέναντι στη χθεσινοβραδινή επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ. Πρόκειται για εξαιρετικά δυσάρεστες και πολύ ανησυχητικές εξελίξεις που πυροδοτούν μια νέα ανάφλεξη στην ευρύτερη γειτονιά μας και φυσικά στη Μέση Ανατολή. Το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα για να αξιολογήσουμε τα δεδομένα της κατάστασης και να δηλώσουμε με κάθε τρόπο τη στήριξή μας σε κάθε προσπάθεια εκτόνωσης της νέας έντασης.
Από εκεί πέρα, πριν μπούμε στην ανασκόπηση των κυβερνητικών δράσεων την εβδομάδα που μας πέρασε, μια σκέψη: αν και βρισκόμαστε ακόμη στα μισά του Απριλίου, δυστυχώς ξεκίνησε ο “χορός” των πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της χώρας.

Υπήρξε δωδεκάωρο με 121 ενάρξεις πυρκαγιών που όμως αντιμετωπίστηκαν από την πυροσβεστική υπηρεσία με το καινούργιο δόγμα προσβολής των δασικών πυρκαγιών. Σε αρκετές περιπτώσεις, αιτία φαίνεται πως ήταν ο εμπρησμός από αμέλεια, έγιναν συλλήψεις και επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα. Το θέμα όμως είναι ότι η αμέλεια προκαλεί τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα με τον εμπρησμό από πρόθεση. Γι’ αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους αγρότες και όσους ασχολούνται με τη γη αυτό το διάστημα. Οι δε πυρκαγιές στην Ιεράπετρα και στα Πιέρια όρη σε υψόμετρο 1800 μέτρα Απρίλη μήνα αντιμετωπίστηκαν σε 1 και 3 μέρες αντίστοιχα, αλλά έδειξαν πόσο δύσκολη θα είναι η φετινή αντιπυρική περίοδος και ότι απαιτείται η βοήθεια από όλη την κοινωνία ώστε να μειώσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Λίγα λόγια για το τι έχουμε κάνει εμείς: οι αρμόδιοι φορείς Πολιτικής Προστασίας έχουν από φέτος στη διάθεσή τους πρόσθετα εργαλεία, πόρους και πρωτόκολλα συνεργασίας. Πλέον, σε κάθε έναρξη πυρκαγιάς επιχειρούν υποχρεωτικά, μαζί με τους πυροσβέστες, ο κατά τόπους δασάρχης και η δασική υπηρεσία, ενημερώνονται από το σύστημα engage άμεσα οι δήμοι και συμμετέχουν με χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες, υποχρεωτικά ενημερώνονται πρώτοι από όλους οι εθελοντές μας, τα εναέρια μέσα μας απογειώνονται σε πρώτο χρόνο και όχι αφού ελεγχθεί από τα επίγεια το μέγεθος της πυρκαγιάς. Προσλάβαμε άλλους 700 δασοπυροσβέστες φέτος και αυξήσαμε τις αερομεταφερόμενες μονάδες μας των «δασοκομάντος» από 6 σε 16 σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά μας. Έτσι πιο πολλοί μάχιμοι πυροσβέστες ρίχνονται πιο άμεσα στη μάχη με τις φλόγες.

Παράλληλα, έχουμε επενδύσει στην Πρόληψη. Για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση με νόμο του κράτους μπαίνουν μέσα στο δάσος και κάνουν ζώνες πυροπροστασίας ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ δεξιά και αριστερά από τα καλώδιά τους. Με το πρόγραμμα Αντινέρο 3 δημιουργούνται ζώνες πυροπροστασίας στα πιο ευαίσθητα δάση μας και καθαρίζονται μονοπάτια και δρόμοι μέσα στο δάσος. Τα στρατόπεδά μας φέτος θα έχουν 100 μέτρα διάμετρο αντιπυρικής ζώνης γύρω τους και μέσα από ψηφιακή πλατφόρμα θα δηλώνουν οι πολίτες στους δήμους τα οικόπεδα τους που έχουν καθαρίσει. Τέλος, για τους λίγους ασυνείδητους που βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των πολλών, πλέον η πυρκαγιά εξ αμέλειας που οδηγεί σε απώλεια ζωής ή οικολογική καταστροφή είναι κακούργημα και τιμωρείται με 10 χρόνια κάθειρξη και €200.000 πρόστιμο. Η πυροσβεστική, η αστυνομία, οι ένοπλες δυνάμεις, η τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος θα είναι όλοι στην πρώτη γραμμή της μάχης αλλά έχουν ανάγκη τη βοήθειά σας. Αυτή είναι μια εθνική προσπάθεια που μας αφορά όλους. Για να προστατέψουμε ανθρώπινες ζωές, τις περιουσίες, το περιβάλλον αλλά τελικά την ίδια μας την πατρίδα.

Να έρθω τώρα στον κυβερνητικό απολογισμό της εβδομάδας και σε όσα ξεχώρισα.

Και θα ξεκινήσω με την Εθνική Στρατηγική για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού. Όπως πολυσύνθετο είναι το πρόβλημα, αντιστοίχως πολύπτυχη είναι και η Στρατηγική μας. Το λέω για να προλάβω εκείνους που θα σκεφτούν ότι οι παρεμβάσεις μας εξαντλήθηκαν σε όσα μέτρα παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Παιδείας την Τρίτη από τη Θεσσαλονίκη.
Θυμίζω συνοπτικά τη λειτουργία της πλατφόρμας stop-bullying.gov.gr για επώνυμες αναφορές από μαθητές και γονείς για περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού. Ήδη μέχρι χθες έγιναν 36 καταγγελίες και ανέλαβαν τη διακρίβωσή τους οι ομάδες ειδικών (εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί) που έχουν συσταθεί ανά Σχολική Περιφέρεια. Αυτό είναι και το μήνυμα της εκστρατείας ενημέρωσης «Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα, Μπορείς» που σχεδιάστηκε και υλοποιείται ήδη με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και τους ευχαριστούμε. Το βίντεο μπορεί να είναι σκληρό, αλλά η πραγματικότητα είναι ακόμη σκληρότερη, απάνθρωπη για όσους και όσες τη βιώνουν. Η ανοχή, η αποσιώπηση ή η ατιμωρησία τέτοιων περιστατικών τραυματίζει ακόμα περισσότερο τα θύματα των επιθέσεων και δεν δίνει τη δυνατότητα στους δράστες να καταλάβουν τη βαρύτητα των πράξεών τους.

Οι διδάσκοντες και πρωτίστως οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης θα λάβουν ειδική επιμόρφωση για το πώς να προλάβουν ή να χειριστούν πράξεις βίας μέσα στο σχολείο. Παράλληλα εισάγονται προγράμματα δράσεων Ενεργού Πολίτη, αλλά και εκπαίδευση των μαθητών σε δεξιότητες ζωής, από το νηπιαγωγείο μέχρι την Α’ Λυκείου.

Για τους μαθητές και τις μαθήτριες προβλέπονται αυστηρότερα παιδαγωγικά και πειθαρχικά μέτρα αν βιαιοπραγούν σε βάρος των συμμαθητών τους, τους εκφοβίζουν ή καταγράφουν με το κινητό εκπαιδευτικούς ή άλλα παιδιά. Στο εξής θα υπάρχει και συνευθύνη γονέων και κηδεμόνων που θα κληθούν να πληρώσουν τις ζημιές από βανδαλισμούς των παιδιών τους.

Πρέπει να μας προβληματίσει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024 καταγράφηκαν 3099 ανήλικοι δράστες σε περιστατικά βίας και παραβατικότητας και έγιναν 500 συλλήψεις για ναρκωτικά, κλοπές, διαρρήξεις, κατοχή όπλων και για σωματικές βλάβες. Γι’ αυτό σε λίγες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία νέο πενταψήφιο νούμερο 10201 και ειδικά εκπαιδευμένοι τηλεφωνητές στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων Αττικής θα δέχονται μηνύματα όλο το 24ωρο από γονείς, θύματα ή μάρτυρες βίαιων περιστατικών για άμεση κινητοποίηση. Θα υπάρξει και μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, αντίστοιχη του panic button που λειτουργεί ήδη για την ενδοοικογενειακή βία. Παράλληλα, η Επιστημονική Επιτροπή που συστήσαμε τον περασμένο Φεβρουάριο θα συνδράμει με την τεχνογνωσία της στην πρόληψη και τη βέλτιστη διαχείριση περιστατικών βίας με ανηλίκους, πώς θα συλλειτουργήσουν με τον αποτελεσματικότερο τρόπο υπουργεία, φορείς, δομές και υπηρεσίες.

Θα κλείσω αυτό το θέμα εκφράζοντας τη λύπη μου που μια ακόμη φορά η αντιπολίτευση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων απέναντι σε ένα μεγάλο και ιδιαίτερα ευαίσθητο πολυπαραγοντικό κοινωνικό θέμα. Χρειάζεται συστράτευση για να προστατεύουμε τα παιδιά μας, τόσο τα θύματα όσο και τους θύτες, όλα τους είναι παιδιά μας. Χωρίς στρουθοκαμηλισμό, ιδεολογικές αγκυλώσεις και φθηνό λαϊκισμό αλλά κοιτώντας κατάματα το πρόβλημα και συμβάλλοντας στην αντιμετώπισή του.

Η κουλτούρα του σεβασμού προς τον άλλον, προς τη δημόσια αλλά και την ιδιωτική περιουσία χτίζεται από το σχολείο. Και οικοδομείται όταν πλάι στα δικαιώματα τοποθετούμε και τις υποχρεώσεις. Αν τα παιδιά μας μάθουν να σέβονται περισσότερο το δημόσιο σχολείο τότε θα σέβονται ως ενήλικοι περισσότερο και το δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά θα γίνουν και πιο υπεύθυνοι πολίτες. Η κουλτούρα της ανομίας -που υποθάλπεται δυστυχώς εδώ και δεκαετίες και από το κράτος- είναι ένα σαράκι για τη δημοκρατία και την κοινωνία.

Δεν σταματάμε σε όσα μέτρα ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημιούργησε πλατφόρμα για την αξιολόγηση της διαχείρισης των συμβάντων ενώ με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως «safe houses», για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Η μεταφορά των θυμάτων στα «safe houses» θα πραγματοποιείται από αστυνομικούς.
Συνεχίζω με την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, που είναι μια από τις ύψιστες προτεραιότητές μας. Ελπίζω να συμφωνούμε όλοι ότι η οικοδόμηση του νέου ΕΣΥ είναι ένα τιτάνιο έργο που απαιτεί σημαντικές παρεμβάσεις σε υποδομές, σε εξοπλισμό αλλά κυρίως στην υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού. Βήμα-βήμα, όμως, το ΕΣΥ αλλάζει, σε πείσμα όσων επιμένουν για αντιπολιτευτικούς λόγους να απαξιώνουν και να μηδενίζουν όσα έχουν γίνει. Μάλιστα με βάση τα τελευταία στοιχεία του Ο.Ο.Σ.Α, χάρη στη σημαντική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς το ΕΣΥ κατά 50%, τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κατά 2 μονάδες η ιδιωτική δαπάνη υγείας των πολιτών. Παραμένει υψηλή και πρέπει να μειωθεί κι άλλο και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Αυτή είναι και η απάντηση στις συνθηματολογικές κραυγές της αντιπολίτευσης που μιλούν για δήθεν ιδιωτικοποίηση της υγείας ενώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Αυτό που ενισχύεται με τις παρεμβάσεις μας είναι ακριβώς ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας με περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Πρώτο παράδειγμα: Με τον τελευταίο νόμο του Υπ. Υγείας που μόλις ψηφίστηκε αυτή τη βδομάδα επεκτείνουμε τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις μαστογραφίας κατά του καρκίνου ΓΙΑ ΟΛΕΣ τις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 45-74 ετών. Αξιοποιούμε τις Κινητές Μονάδες Υγείας στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ», με στόχο την υλοποίηση του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων σε απομακρυσμένες περιοχές (ορεινή και νησιωτική χώρα). Δίνουμε τη δυνατότητα σε ΚΟΜΥ να παρέχουν υγειονομική φροντίδα κατ’ οίκον, σε όλη τη χώρα. Οι πολίτες, ειδικά αυτοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία, θα μπορούν πλέον με ένα απλό τηλεφώνημα να έχουν τη φροντίδα που χρειάζονται στο σπίτι τους, χωρίς να μετακινηθούν.

Κάθε μία από αυτές τις δράσεις είναι και ένα ακόμα βήμα στην προσπάθειά μας να γίνει επιτέλους η Πρόληψη προτεραιότητα για το ΕΣΥ. Να μην εστιάζει πια μόνο στη θεραπεία αλλά να φροντίζει την υγεία των πολιτών.

Άλλο παράδειγμα -το διαπίστωσα από κοντά- είναι το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» που εξυπηρετεί την Ανατολική Θεσσαλονίκη. Καινούργια τμήματα επειγόντων περιστατικών, ανακαινισμένοι θάλαμοι, καινούργια μηχανήματα, ενεργειακή αναβάθμιση. Διατέθηκαν στον «Άγιο Παύλο» -πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια- 10,5 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, υπογράφηκαν συμβάσεις για τη λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση εγκαταστάσεων ακόμη τριών νοσοκομείων και 26 κέντρων υγείας στη Βόρεια Ελλάδα από τα συνολικά 80 νοσοκομεία και 156 ΚΥ που ανακαινίζονται μερικώς ή πλήρως με ευρωπαϊκούς πόρους. Δίπλα σε αυτά, υπάρχουν και τα σημαντικά «μικρά» που υλοποιούνται με τη συμβολή ιδιωτών-δωρητών. Όπως η Τοπική Μονάδα Υγείας της Γιάννουλης στη Θεσσαλία που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από το πέρασμα του Daniel που λειτουργεί ξανά, πλήρως ανακαινισμένη και εξοπλισμένη, χάρη στην προσφορά του οργανισμού «Μαζί για το Παιδί» και του The Hellenic Initiative. Τους ευχαριστούμε.

Κάτι ακόμη που αφορά μια ειδική κατηγορία γιατρών. Υπογράφηκε η απόφαση για την αύξηση κατά 50% των αμοιβών του ιατρικού προσωπικού αλλά και των γραμματέων στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, πρώτη φορά από τότε που συστάθηκαν τα ΚΕΠΑ το 2011. Προχωράμε και σε προσλήψεις ώστε να ενισχύουμε το προσωπικό των Κέντρων προκειμένου να γίνεται γρηγορότερα η πιστοποίηση και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για τα άτομα με αναπηρία.

Να έρθω στο ζήτημα της ακρίβειας. Πρώτος εγώ αναγνωρίζω ότι ροκανίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και ξέρουμε ότι το σούπερ μάρκετ παραμένει βραχνάς για πολλές οικογένειες. Ωστόσο, η μείωση του πληθωρισμού τροφίμων από 8,3% τον Ιανουάριο σε 6,7% τον Φεβρουάριο και σε 5,3% τον Μάρτιο, σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουμε πάρει, έφεραν τις πρώτες δειλές ενδείξεις -τονίζω το δειλές- για αποκλιμάκωση του επίμονου πληθωρισμού. Μειώσεις τιμών βλέπουμε σε νωπά λαχανικά (-6,3%), νωπά ψάρια (-5,4%), χοιρινό κρέας (-2,1%) και τυριά (-1,4%). Ενώ μειώσεις καταγράφονται επίσης και σε μη τρόφιμα, όπως είναι τα είδη ατομικής φροντίδας (-2,5% τον Μάρτιο του ’24 σε σχέση με τον Μάρτιο του ’23) που κάναμε ειδικές παρεμβάσεις τον Μάρτιο στις αρχικές τιμές τιμοκαταλόγου. Βεβαίως δεν είμαστε ικανοποιημένοι και για αυτόν τον λόγο επιμένουμε με εντατικούς ελέγχους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Γνωρίζει κάθε επιχειρηματίας, κάθε επιχείρηση, ότι αν παραβεί το νόμο θα έχουν συνέπειες.
Και για την αντιμετώπιση του προβλήματος της Στέγης είχαμε νεότερα αυτήν την εβδομάδα. Άνοιξε η πλατφόρμα για το Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» που έχει στόχο να διατεθούν για μακροχρόνιες μισθώσεις περίπου 12.500 κλειστά σπίτια και διαμερίσματα αφού πρώτα βέβαια ανακαινιστούν με επιδότηση από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Το ποσό της επιδότησης θα φτάνει τα 4.000 ευρώ με δυνατότητα προκαταβολής του 50%. Το πρόγραμμα είναι συνολικού ύψους 50 εκ. ευρώ και θα τρέξει με τη συνδρομή της ΔΥΠΑ. Να γνωρίζουν πάντως οι ενδιαφερόμενοι ότι προβλέπονται κυρώσεις εάν ο δικαιούχος δεν συμμορφωθεί με τις ρυθμίσεις.
Μεγάλη ζήτηση είχε και φέτος το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», καθώς σχεδόν 1 εκατομμύριο πολίτες (973.000 για την ακρίβεια) έκαναν αίτηση για την επιδότηση των 200 ευρώ, ενώ τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω θα λάβουν διπλάσιο ποσό ώστε να καλυφθεί η ανάγκη συνοδού ατόμου. Η ενδιάμεση κατηγορία των ευάλωτων ομάδων θα λάβει άυλη ψηφιακή κάρτα αξίας €300.

Είχαμε επίσης ανακοινώσει ότι δωρεάν διαμονή θα δικαιούνται φέτος όσοι πολίτες - ανεξαρτήτως υπηκοότητας- έκαναν διακοπές τον περασμένο Ιούλιο στη Ρόδο και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία όταν ξέσπασαν οι δασικές πυρκαγιές στο νησί. Η σχετική πλατφόρμα άνοιξε για την υποβολή αίτησης από τους δικαιούχους του voucher Rodos Week -υπολογίζονται περίπου 25.000 άτομα- με το οποίο θα έχουν δωρεάν διαμονή 7 συνεχόμενων ημερών με έξι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο της επιλογής τους, επιλέγοντας μια από τις δυο προτεινόμενες περιόδους. Είναι κάτι που γίνεται πρώτη φορά παγκοσμίως όπως έγραψε και ο Guardian. Το όμορφο νησί των Δωδεκανήσων και από τις ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού στάθηκε στα πόδια του και όλα δείχνουν ότι θα κερδίσει το στοίχημα για φέτος: σύμφωνα με την Περιφέρεια οι πτήσεις τσάρτερ για τη Ρόδο είναι αυξημένες κατά 18% σε σχέση με πέρυσι και οι online κρατήσεις στα ξενοδοχεία μέχρι τέλος Μαρτίου ήταν πάνω 17% σε σχέση με το 2023.
Περνάω στη στήριξη των αγροτών μας με την υλοποίηση μιας δέσμευσής μας για φθηνότερο ενεργειακό κόστος στην αγροτική παραγωγή, και αναφέρομαι στην εξαγγελία μας για «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι». Το πρόγραμμα ύψους 30 εκ. ευρώ άνοιξε την Τρίτη 12/4, και ήδη σχεδόν εξαντλήθηκε, αφού έχουν υποβληθεί περισσότερες από 2.500 αιτήσεις αγροτών! Η δράση προβλέπει επιδότηση 30% για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, με την ετήσια μείωση στον λογαριασμό ρεύματος για έναν μέσο αγρότη (με ετήσια κατανάλωση 30000kWh) να φτάνει στα 3600 ευρώ! Αιτήσεις υποβάλλονται στην πλατφόρμα https://pvstegi.gov.gr έως 15/5.
Θα συνεχίσω με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένα πολύ σημαντικό βήμα προς μια κοινή διαχείριση των μεταναστευτικών προκλήσεων του καιρού μας. Τι αλλάζει; Καταρχάς επικαιροποιήθηκε ο κανονισμός Eurodac για ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και για επιχειρησιακή συνδρομή σε καταστάσεις κρίσεις. Συμφωνήθηκε νέα κοινή διαδικασία για τα κράτη-μέλη όταν άτομα ζητούν διεθνή προστασία, θα ταυτοποιείται καλύτερα η ευαλωτότητά τους και θα στηρίζονται οικονομικά τα κράτη υποδοχής που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Η Ελλάδα που αποτελεί πύλη εισόδου, από την πρώτη στιγμή, υποστήριξε σθεναρά το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως σθεναρά δίνουμε μάχη ενάντια στα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών που ευθύνονται για κάθε τραγωδία στη Μεσόγειο, όπως το προχθεσινό ναυάγιο με θύματα τρεις μικρές αδελφούλες από το Αφγανιστάν. Τα στοιχεία πάντως δείχνουν μείωση των παράνομων αφίξεων από την Τουρκία. Τον Μάρτιο ο συνολικός αριθμός των παρανόμως αφιχθέντων ήταν μειωμένος κατά σχεδόν 42% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο και κατά 80.5% συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, η κατάσταση περιμετρικά της Ελλάδας, από την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό.

Φθάνοντας προς το τέλος της σημερινής ανασκόπησης θα θυμίσω τις δύο πολύ σημαντικές -όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά παγκοσμίως- διοργανώσεις που θα φιλοξενήσει η πατρίδα μας τις επόμενες ημέρες.

Η πρώτη είναι η 9η διεθνής διάσκεψη για τους ωκεανούς που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, που θα φέρει στο προσκήνιο την μεγάλη ανάγκη για προστασία των ωκεανών και των θαλασσών από τις απειλές της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης και της άναρχης αλιείας, που οδηγούν σε υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και σε απώλεια μοναδικής βιοποικιλότητας. Χρειάζονται δεσμεύσεις και αυτό θα επιδιώξουμε από τις συμμετέχουσες χώρες, δίνοντας εμείς πρώτοι το καλό παράδειγμα.

Η δεύτερη διοργάνωση είναι η εμβληματική Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας μεθαύριο στην Ιερή Γη της Αρχαίας Ολυμπίας, για να ξεκινήσει η λαμπαδηδρομία με τελικό προορισμό το Παρίσι που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Μια ευκαιρία για να ξαναθυμηθεί ο πλανήτης την ιστορία και το κάλλος της Ελλάδας.

Και εδώ σας αφήνω, και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα. Καλή Κυριακή σε όλες και όλους!

protothema.gr

Οι 12 υποψήφιοι των Προκριματικών Εκλογών από τη Δυτική Ελλάδα

Οι ψηφοφόροι στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής (14/04), είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά, θα μπορούν να ψηφίσουν μόνο 1 υποψήφιο, ενώ από την από την Δυτική Ελλάδα θα εκλεγούν μόνο 3 υποψήφιοι (από τους 12) για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι κάλπες στην Αιτωλοακαρνανία:

1) Αγρίνιο, Πρώην Σταθμός τρένου (οδός Λορέντζου Μαβίλη)
2) Κ.Α.Π.Η. Αγίου Κωνσταντίνου
3) Παναιτώλιο (αίθουσα Χρήστος Καπράλος)
4) Καινούργιο (πρώην Δημαρχείο)
5) Παραβόλα (πρώην Δημαρχείο)
6) Νεάπολη (πρώην Δημαρχείο)
7) Στράτος (πρώην Δημαρχείο)
8) Γαβαλού (πρώην Δηαμρχείο)
9) Παπαπδάτες (πρώην Δημαρχείο)
10) Βόνιτσα (γραφεία ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
11) Κατούνα (πρώην Δημαρχείο)
12) Αμφιλοχία (γραφεία ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
13) Χαλκιόπουλο (πρώην Δημαρχείο)
14) Θέρμο (βιβλιοθήκη)
15) Μεσολόγγι (Εργατικό Κέντρο)
16) Αιτωλικό (πρώην Δημαρχείο)
17) Νεοχώρι (πρώην Δημαρχείο)
18) Ναύπακτος (γραφεία ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
19) Αστακός (Δημαρχείο)

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Σάλο έχει προκαλέσει στα social media, η αναφορά πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και το υπουργικό συμβούλιο, διέφυγαν από τη χώρα με το λεγόμενο «doomsday plane» μετά την ιρανική επίθεση.

Λίγο μετά την εκτόξευση των drones από την Τεχεράνη κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι το επίσημο κρατικό αεροσκάφος «Φτερά της Σιών» (Wing of Sion) η ισραηλινή εκδοχή του αμερικανικού «Air Force One» αναχώρησε από την αεροπορική βάση Νεβατίμ στο νότιο Ισραήλ.

Η είδηση προκάλεσε έντονη φημολογία ότι ο Νετανιάχου και οι κορυφαίοι συνεργάτες του εγκατέλειψαν το Ισραήλ

«Το ισραηλινό doomsday plane αναχώρησε και είναι το μόνο αεροσκάφος που εγκατέλειψε τη χώρα, μεταφέροντας πιθανότητα τον Νετανιάχου και το υπουργικό του συμβούλιο. Η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική» έγραψε κάποιος στην πλατφόρμα Χ.

Κάποιος άλλος έγραψε: «Το Doomsday plane έφυγε. Μεταφέρει μάλλον τον Νετανιάχου. Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε» ενώ πολλοί σχολίασαν οτι στο Ισραήλ οι ιθύνοντες τρέχουν για να σωθούν, αφήνοντας τους πολίτες στη μοίρα τους.

Ο Νετανιάχου (και αφού είχε περάσει το κύμα των πρώτων ιρανικών drone) στην συνέχεια ανέρτησε φωτογραφία όπου προήδρευε του πολεμικού συμβουλίου στο Τελ Αβίβ με τους κορυφαίους συνεργάτες του.

Όσο για την απογείωση του προεδρικού αεροσκάφους, για επιχειρησιακούς λόγους, τόνισαν οι αρμόδιοι.

Τα «Φτερά της Σιών» είναι το κύριο κυβερνητικό μεταφορικό αεροσκάφος του Κράτους του Ισραήλ, επιφορτισμένο με τη μεταφορά του Προέδρου και του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια διεθνών επισκέψεων.

Το παρόν αεροσκάφος που έχει οριστεί για αυτήν την αποστολή, ένα τροποποιημένο αεροσκάφος Boeing 767-338ER ευρυγώνιο-twinjet που ανήκει στην Ισραηλινή Αεροπορία και τέθηκε σε επιχειρησιακή υπηρεσία τον Νοέμβριο του 2023.

Το αεροσκάφος, το οποίο αρχικά λειτουργούσε για τους εμπορικούς αερομεταφορείς Qantas και την Australian Airlines μεταξύ 2000 και 2016, αγοράστηκε μεταχειρισμένο από το Ισραήλ το 2016 και αναδιαμορφώθηκε ειδικά για καθήκοντα μεταφοράς VIP σε διάστημα δύο ετών. Πέταξε για πρώτη φορά το 2019.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην έναρξη του Γ’ΠΠ;

Όχι πάντως μακριά, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την αποτυχία της ρωσικής ειρηνευτικής προσπάθειας, προς το Ιράν προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι «Η Ρωσία θα στηρίξει το Ιράν εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτεθούν στο έδαφος του Ιράν για να υποστηρίξουν το Ισραήλ»!

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Σίγουρα πολιτική βοήθεια, αλλά και στρατιωτική σε όλα τα επίπεδα. 

Πάντως τις τελευταίες ώρες κυκλοφόρησε και η φήμη ότι το Ιράν είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι θα το κτυπήσει, κάτι που δεν διαψεύδουν οι Ισραηλινοί. Πάντως είναι απίθανο να μην το γνώριζαν…

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ δέχεται το μεγαλύτερο βομβαρδισμό της ιστορίας του και δεκάδες ιρανικοί πύραυλοι και drones κατάφεραν να διαπεράσουν την αντιβαλλιστική ασπίδα και του Ισραήλ και των ΗΠΑ και να κτυπήσουν τις πόλεις της χώρας!

Πρωταρχικός στόχος του πρώτου κύματος επίθεσης είναι η αεροπορική βάση Νεγκέβ.

Eπτά βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν την βάση!

Κοντά βρίσκονται και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Ντιμόνα.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από βάσεις των Ιρανών Φρουρών στο Isfahan, Kermanshah και την Τεχεράνη.

Τα ισραηλινά αντιαεροπορικά συστήματα IronDome και Patriot προσπαθούν να τους καταρρίψουν, αλλά με μερική επιτυχία, όπως φαίνεται στο βίντεο.

Φαίνεται ότι κατ’αρχην οι Ιρανοί πέτυχαν να υπάρξει κορεσμός της ισραηλινής αεράμυνας.

Ωστόχο σε μια άλλη παράλληλη εντυπωσιακή εξέλιξη στο διπλωματικό πεδίο Αμέσως  η ιρανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη αφού κατ’αρχήν επικαλείται το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα προκειμένου να δικαιολογήσει την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ δηλώνει ότι «Το ζήτημα μπορεί πλέον να θεωρηθεί λήξαν»!

Προειδοποιώντας παράλληλα τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν σε αυτήν την αντιπαράθεση.

«Δυνάμει του Άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από το Ιράν ήταν απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των διπλωματικών μας εγκαταστάσεων στη Δαμασκό», αναφέρει η ιρανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα μπορεί πλέον να θεωρηθεί λήξαν, προειδοποιεί: «Ωστόσο, εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο σοβαρή. Αυτή είναι μια αντιπαράθεση μεταξύ του Ιράν και του εγκληματικού ισραηλινού καθεστώτος, από την οποία οι ΗΠΑ πρέπει να μείνουν μακριά!»

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Οι «Πράσινοι – Οικολογία» δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην κοντόφθαλμη και πελατειακή λογική του Κυρ. Μητσοτάκη και της ΝΔ. Περικόπτονται σχεδόν τα 2/3 των έργων που είχε δρομολογήσει η ίδια η ΝΔ ως κυβέρνηση, το 2019-2023. Η εμμονή στον στραγγαλισμό του σιδηροδρόμου, ακόμη και ως μεσοπρόθεσμης προοπτικής, βλάπτει σοβαρά και τους πολίτες, ιδιαίτερα στην Αττική, στη Δυτική Θεσσαλονίκη και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. 
 
Από την πλευρά μας, οι «Πράσινοι-Οικολογία» θεωρούμε τον σιδηρόδρομο βασικό μέρος της λύσης απέναντι στην κλιματική κρίση και την επείγουσα ανάγκη για κοινωνικά δίκαιη Πράσινη Μετάβαση. Εκτεταμένη στροφή στο τρένο είναι αναγκαία για οικονομία χαμηλών απαιτήσεων σε ενέργεια, καθώς ο σιδηρόδρομος απαιτεί 7 φορές λιγότερη ενέργεια από τις οδικές μεταφορές, για το ίδιο μεταφορικό έργο. Την ώρα που η κλιματική κρίση απαιτεί επειγόντως μια οικονομία χαμηλών απαιτήσεων σε ενέργεια, δεν υπάρχει απολύτως κανένα περιθώριο να αναβάλουμε τις αναγκαίες επενδύσεις στον σιδηρόδρομο και στη Δίκαιη Πράσινη Μετάβαση. 
  • Υποστηρίζουμε υποδομές για συνδυασμένες μεταφορές με κορμό τον σιδηρόδρομο: μέχρι το 2040 να έχουν συνδεθεί με το σιδηροδρομικό δίκτυο όλα τα μεγάλα λιμάνια και τα βασικά αεροδρόμια της ηπειρωτικής Ελλάδας. 
  • Ζητάμε επαναλειτουργία των γραμμών που έκλεισαν, ιδιαίτερα την περίοδο 2010-2011, καθώς και ανταποκρίσεις  με συστηματική τοπική συγκοινωνία στις πόλεις με σταθμούς εκτός αστικού ιστού (όπως Κόρινθος και Λιβαδειά).
  • Προωθούμε επείγουσες συνεργασίες με τις Βαλκανικές χώρες, αλλά και την Κεντρική Ευρώπη, για ολοκληρωμένο επιβατικό και εμπορευματικό δίκτυο τρένων. Σημαντικό είναι να προλάβουμε και το «τρένο» των διεθνών νυχτερινών σιδηροδρομικών συνδέσεων, που αναπτύσσεται τώρα στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Οι ευρωεκλογές, είναι μια καλή ευκαιρία να τους απαντήσουμε και στις κάλπες.
Αναλυτικότερα:
Όχι στην περικοπή των σιδηροδρομικών έργων
Συνεχίζει και σήμερα η κυβέρνηση το έγκλημα των Τεμπών, με άλλα μέσα
 
Κατηγορηματικά αντίθετοι στην περικοπή του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων σε σιδηροδρομικά έργα, δηλώνουν οι Πράσινοι Οικολογία: περικόπτονται σχεδόν τα 2/3 των έργων που είχε δρομολογήσει η ίδια η ΝΔ ως κυβέρνηση, το 2019-2023. Όλα δείχνουν ότι  συνεχίζεται και σήμερα, με άλλα μέσα, η εγκληματική λογική που θεωρεί το τρένο μεταφορικό μέσο Β΄ κατηγορίας και οδήγησε πριν 1 χρόνο στα Τέμπη. Η ίδια λογική υπονομεύει σήμερα σε επικίνδυνο βαθμό και τους δεσμευτικούς κλιματικούς στόχους της χώρας.
Επιπλέον, οι Πράσινοι-Οικολογία φέρνουν στο φως συγκεκριμένα στοιχεία για προσωπική εμπλοκή του Κυρ. Μητσοτάκη σε απροκάλυπτη πελατειακή και ψηφοθηρική συναλλαγή με οικονομικά συμφέροντα, όπως τα ΚΤΕΛ,που κερδίζουν από τη διαιώνιση  της υποβάθμισης του σιδηροδρόμου.. 
 
Στα ήδη δρομολογημένα έργα που παγώνουν με τον νέο σχεδιασμό της Ν.Δ., περιλαμβάνονται η νέα γραμμή Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη, οι επεκτάσεις του Προαστιακού της Αθήνας προς Ραφήνα και Λαύριο, και ο Προαστιακός της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η περικοπή των σιδηροδρομικών έργων αποτελεί καθαρά πολιτική επιλογή, καθώς κανένα έργο νέων αυτοκινητοδρόμων δεν αναβάλλεται ούτε περικόπτεται.
Σε κίνδυνο μπαίνουν και οι δεσμευτικοί ευρωπαϊκοί στόχοι της χώρας για το κλίμα, που απαιτούν 30% των οδικών εμπορευματικών μεταφορών άνω των 300 χλμ να μεταφερθούν στον σιδηρόδρομο μέχρι το 2030, καθώς και συνδυασμένες μεταφορές με κορμό το τρένο για την πλειονότητα των επιβατικών μεταφορών μεσαίων αποστάσεων μέχρι το 2040-50, ώστε οι μεταφορές να έχουν ανεκτές απαιτήσεις σε ενέργεια: για το ίδιο μεταφορικό έργο, ο σιδηρόδρομος χρειάζεται μόλις το 1/7 της ενέργειας των οδικών μεταφορών.
Η ίδια εγκληματική λογική, που οδήγησε και στα Τέμπη
Πρακτικά η κυβέρνηση επιμένει να θεωρεί το τρένο μεταφορικό μέσο 2ης κατηγορίας, συνεχίζοντας την εγκληματική λογική που οδήγησε πριν 1 χρόνο στα Τέμπη:
  • Τα ζωτικά συστήματα ασφαλείας στον βασικό σιδηροδρομικό άξονα της χώρας, είχαν αφεθεί εκτός λειτουργίας για 13 ολόκληρα χρόνια: σε αυτοκινητοδρόμους ή αεροδρόμια, ανάλογα κενά ασφαλείας δεν θα ήταν ανεκτά ούτε για 13 μέρες. 
  • Στη στελέχωση του σιδηροδρομικού δικτύου, καλύπτονταν μόλις 740 από τις 2.100 θέσεις που προβλέπονταν στο (ήδη συρρικνωμένο) οργανόγραμμα του 2017: ο μοιραίος σταθμάρχης της Λάρισας είχε έρθει στα 58 του, με μετάταξη από άσχετη ειδικότητα, επειδή οι κανονικές προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ ήταν επί δεκαετίες μηδενικές και δεν βρισκόταν άλλος τρόπος κάλυψης των κενών.      
Η κυνική πελατειακή συναλλαγή με τους «ωφελημένους» των Τεμπών, και η προσωπική εμπλοκή του Κυρ. Μητσοτάκη
Δυστυχώς, όμως, το έγκλημα των Τεμπών δεν φαίνεται να είναι η τελευταία πράξη. Η τωρινή περικοπή των σιδηροδρομικών έργων είχε προαναγγελθεί έμμεσα από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη αμέσως μετά τα Τέμπη, σε 6σέλιδη προεκλογική συνέντευξή του στο περιοδικό GR.TRAVEL που διακινείται δωρεάν στα υπεραστικά λεωφορεία των ΚΤΕΛ όλης της χώρας: στη συνέντευξη αυτή διαβεβαίωνε με νόημα ότι «οι επεκτάσεις του σιδηροδρόμου θα είναι λελογισμένες». 
Με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο τεύχος # 17 του περιοδικού διακινήθηκε μέχρι και σε 1 εκ. επιβάτες των ΚΤΕΛ, σε όλες τις μαζικές μετακινήσεις για το Πάσχα του 2023 και για τις διπλές εθνικές εκλογές, η εκτεταμένη προεκλογική συνέντευξη Μητσοτάκη αποτελούσε αναμφίβολα προκλητικά προνομιακή μεταχείριση: ο ίδιος προβαλλόταν ως «πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ», ενώ για κανένα άλλο κόμμα ή πολιτικό δεν υπήρχε το παραμικρό ρεπορτάζ. Μαζί με τις αεροπορικές εταιρίες και τις κοινοπραξίες των αυτοκινητοδρόμων, τα ΚΤΕΛ είχαν εκείνη την εποχή μεγάλα επιπλέον έσοδα από την κατάρρευση της επιβατικής κίνησης του σιδηροδρόμου. 
Η απευθείας (και δωρεάν) προνομιακή προεκλογική προβολή Μητσοτάκη μέσω των ΚΤΕΛ σε πάνω από το 10% του εκλογικού σώματος, λίγες μόνο εβδομάδες μετά τα Τέμπη, θα μπορούσε τότε να παρεξηγηθεί και ως «αντίδωρο» για την τραγωδία. Σήμερα αποδεικνύεται κάτι ακόμη χειρότερο: κυνική ψηφοθηρική συναλλαγή του πρωθυπουργού με τους ανταγωνιστές του σιδηροδρόμου, για περικοπή των 2/3 των σιδηροδρομικών έργων που είχε ήδη δρομολογήσει η δική του κυβέρνηση, έναντι προνομιακής προεκλογικής προβολής. 
 
Ο σιδηρόδρομος και οι Πράσινες προτεραιότητες
 
Από την πλευρά μας, οι Πράσινοι-Οικολογία θεωρούμε τον σιδηρόδρομο βασικό μέρος της λύσης απέναντι στην κλιματική κρίση και την επείγουσα ανάγκη για κοινωνικά δίκαιη Πράσινη Μετάβαση. Εκτεταμένη στροφή στο τρένο είναι αναγκαία για οικονομία χαμηλών απαιτήσεων σε ενέργεια, καθώς ο σιδηρόδρομος απαιτεί 7 φορές λιγότερη ενέργεια από τις οδικές μεταφορές, για το ίδιο μεταφορικό έργο. Την ώρα που η κλιματική κρίση απαιτεί επειγόντως μια οικονομία χαμηλών απαιτήσεων σε ενέργεια, δεν υπάρχει απολύτως κανένα περιθώριο να αναβάλουμε τις αναγκαίες επενδύσεις στον σιδηρόδρομο και στη Δίκαιη Πράσινη Μετάβαση. 
  • Υποστηρίζουμε υποδομές για συνδυασμένες μεταφορές με κορμό τον σιδηρόδρομο: μέχρι το 2040 να έχουν συνδεθεί με το σιδηροδρομικό δίκτυο όλα τα μεγάλα λιμάνια και τα βασικά αεροδρόμια της ηπειρωτικής Ελλάδας. 
  • Ζητάμε επαναλειτουργία των γραμμών που έκλεισαν, ιδιαίτερα την περίοδο 2010-2011, καθώς και ανταποκρίσεις  με συστηματική τοπική συγκοινωνία στις πόλεις με σταθμούς εκτός αστικού ιστού (όπως Κόρινθος και Λιβαδειά).
  • Προωθούμε επείγουσες συνεργασίες με τις Βαλκανικές χώρες, αλλά και την Κεντρική Ευρώπη, για ολοκληρωμένο επιβατικό και εμπορευματικό δίκτυο τρένων. Σημαντικό είναι να προλάβουμε και το «τρένο» των διεθνών νυχτερινών σιδηροδρομικών συνδέσεων, που αναπτύσσεται τώρα στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Οι Πράσινοι – Οικολογία δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην κοντόφθαλμη και πελατειακή λογική του Κυρ. Μητσοτάκη και της ΝΔ. Η εμμονή στον στραγγαλισμό του σιδηροδρόμου, ακόμη και ως μεσοπρόθεσμης προοπτικής, βλάπτει σοβαρά και τους πολίτες: ιδιαίτερα στην Αττική, τη Δυτική Θεσσαλονίκη και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. 
Οι ευρωεκλογές, είναι μια καλή ευκαιρία να τους απαντήσουμε και στις κάλπες.
ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
www.prasinoi-oikologia.gr
facebook.com/prasinoi.oikologia.gr 
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.