Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  1:36: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την σφαγή στα Τέμπη, καθώς στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από το σημείο του δυστυχήματος, βρέθηκαν υπολείμματα οστών!

Πρόκειται για οικόπεδο, που ανήκει σε εργολάβο ο οποίος το τρίτο 24ωρο μετά το δυστύχημα έλαβε εντολή να μεταφέρει το χώμα επί του οποίου κατέληξαν τα πρώτα βαγόνια.

Σύμφωνα με τo Thesstoday.gr, μετά και το αίτημα των συγγενών, οι έρευνες στη θέση «Πηγάδια» -απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από το σημείο της τραγωδίας- εντατικοποιήθηκαν και, μάλιστα, ζητήθηκε νέος δειγματοληπτικός έλεγχος, ο οποίος αυτή τη φορά να καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις:

Περισσότερα από 12 δείγματα, χρήση ειδικών εργαλείων αφαίρεσης στήλης χώματος (καροτιέρες).

Μετά και τη συνδρομή της ομάδας Anubis με τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, φαίνεται πως οι έρευνες των αρμόδιων υπηρεσιών απέδωσαν καρπούς και κατάφεραν εκτός από συντρίμμια να εντοπίσουν και υπολείμματα οστών.

Σύμφωνα πάντα με το Thesstoday, τα ευρήματα από τη θέση «Πηγάδια» μεταφέρθηκαν και εξετάζονται σε εγκληματολογικά εργαστήρια στην Αθήνα, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν ανήκουν σε ζώα ή σε άνθρωπο.

Σύμφωνα με τη Μαρία Χατζηκωνσταντίνου, συνήγορο οικογενειών θυμάτων των Τεμπών, μετά την ολοκλήρωση των ανακριτικών ενεργειών αναμένεται να αλλάξει και το κατηγορητήριο και να κληθούν περισσότεροι κατηγορούμενοι.

«Στις έρευνες συμμετείχαν δικαστικοί πραγματογνώμονες και τεχνικοί σύμβουλοι.

Δεν έμειναν σε μια απλή δειγματοληψία, αλλά κάνουν συνολικό πλήρη έλεγχο στα κυβικά χώματος τα οποία είναι μεγάλου όγκου.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης είναι κρίσιμο αν μιλάμε για διαφοροποίηση του κατηγορητηρίου: Από ανθρωποκτονία από αμέλεια σε ανθρωποκτονία με πρόθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι «εάν δεν ολοκληρωθούν αυτές οι έρευνες -με αυτές τις υπόνοιες και τις ενδείξεις- δεν μπορεί να ολοκληρωθεί το κατηγορητήριο.

Πρέπει να είναι εμπεριστατωμένο. Και αυτός είναι και ο λόγος της καθυστέρησης του κατηγορητηρίου γιατί αναζητούνται και υπεύθυνοι που μπορεί να κληθούν να καταθέσουν στις επόμενες ημέρες.

Ήδη έχουμε κατανομάσει τους υπαλλήλους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, της Hellenic Train ενώ έχουμε καταγγείλει από τον Μάρτιο του 2023 τους νόμιμους εκπροσώπους της ΡΑΣ, οι οποίοι θα κληθούν και εκείνοι».

«Όλοι οι πληρεξούσιοι δικηγόροι -111 στο σύνολο- ενημερωνόμαστε συνεχώς για τις συνέχειες των επιτόπιων αυτοψιών παρουσία πραγματογνωμόνων για την αναζήτηση στοιχείων στο σημείο “Πηγάδια” εκεί όπου μεταφέρθηκαν οι όγκοι από τα υλικά που σκάφτηκαν από το σημείο του δυστυχήματος.

Επειδή έχουν βρεθεί από την προηγούμενη δειγματοληψία ευρήματα τα οποία αφορούν υπολείμματα των συρμών των αμαξοστοιχιών – σιδερένια αντικείμενα – συνεχίζεται η διαδικασία της έρευνας στο σύνολο του όγκου των φερτών υλικών, στα οποία υπάρχουν αυτές οι ενδείξεις και τα ευρήματα. Δεν έμειναν σε μια απλή δειγματοληψία, αλλά κάνουν συνολικό πλήρη έλεγχο όλου του όγκου των φερτών υλικών. Ουσιαστικά, κοσκινίζουν τα πάντα», δήλωσε η κ. Χατζηκωνσταντίνου.

Η τοπική ιστοσελίδα αναφέρει πως αναμένεται δειγματοληπτικός έλεγχος από ειδικό πραγματογνώμονα στα δέντρα, που βρίσκονται στον τόπο του δυστυχήματος.

Με ανάρτησή του ο πατέρας που έχασε τις δίδυμες κόρες και την ανιψιά του στο έγκλημα των Τεμπών, ξεσπά οργισμένος για την εξέλιξη και τονίζει ότι η «εκχωμάτωση ήταν πιο σοβαρή από το μπάζωμα».

«Ντροπή σιχάματα» γράφει σε νέα του ανάρτηση ο Νίκος Πλακιάς τονίζοντας ότι «πετούσαν τα υπολείμματα των ανθρώπων μας δεξιά και αριστερά» για να «κρύψουν τις βρωμιές τους και να μην χαλάσει η εικόνα της κυβέρνησης ενόψει εκλογών».

Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτηση του:

«Ενημερωθήκαμε από οικογένειες ότι στην μάντρα Πανδρεμμένου που πήγαν τα χώματα από τα Τέμπη βρέθηκαν ΟΣΤΑ.
Καταλαβαίνετε ότι οι εξελίξεις είναι σημαντικές και περιμένουμε μέχρι την ταυτοποίηση του DNA.

Πιστεύω τώρα να έχετε καταλάβει γιατί η εκχωμάτωση ήταν πιο σοβαρή από το Μπάζωμα
Φανταστείτε να γνωρίζανε που πήγαν τα χώματα.

Θα τα είχαν πετάξει στην Θάλασσα οι ΑΛΗΤΕΣ! είναι η ΤΡΙΤΗ φορά που βρίσκονται οστά μεττά από το σημείο 0 στα Τεμπη και το ΚΟΥΛΟΥΡΙ

Δεν θα ησυχάσουμε ποτέ εάν δεν πληρώσουν ΑΠΑΝΤΕΣ.

Πετούσανε τα υπολείμματα των ανθρώπων μας δεξιά και αριστερά όπου βρίσκανε για να κρύψουν γρήγορα τις βρωμιές τους και μην χαλάσει η εικόνα της κυβερνήσεως ενόψει εκλογών. ΝΤΡΟΠΗ ΣΙΧΑΜΑΤΑ»

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο «Κέντρο Πολιτισμού – Ελληνικός Κόσμος» ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει τους υποψηφίους του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ με επίθεση στην «ακροδεξιά» (σ.σ.: εννοεί… τη ΝΔ!) και χαρακτηρίζοντας «χουντικό» το εθνικό σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» τασσόμενος ευθέως κατά των τριών αυτών εννοιών.

Στο «ξεκάρφωτο»… δήλωσε και κατά του αφοπλισμού των νησιών προφανώς για να δώσει μία νότα… πατριωτισμού σε αυτό που καταδίκασε μόλις πριν.

Μιλώντας τα γνωστά σπασμένα ελληνικά του και με σπορτίφ εμφάνιση (λευκά σνίκερς, μαύρο t-shier και τζιν) ο Στέφανος Κασσελάκης υποδύθηκε για άλλα μια φορά τον πολιτικό ηγέτη

Το παρών στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ δίνει και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

Η Κουμουνδούρου έχει ήδη ανακοινώσει τους 37 υποψηφίους που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Οι 35 προέκυψαν από τις προκριματικές εκλογές του κόμματος ενώ υποψήφιοι θα είναι εκ νέου οι δύο νυν ευρωβουλευτές του κόμματος, Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά.

Σήμερα θα γίνουν γνωστά και τα πέντε ονόματα που θα συμπληρώσουν τις τελευταίες πέντε κενές θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο (τέσσερις γυναίκες και ένας άντρας) τα οποία είναι προσωπική επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στην εκδήλωση και γίνεται δεκτός με χειροκροτήματα και με το σύνθημα «Τσίπρα γερά να φύγει η δεξιά». Τον πρώην πρόεδρο υποδέχθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Κων/νος Σιδηρόπουλος, που πήρε τη θέση του Δημήτρη Παπανώτα, προσέρχεται στην εκδήλωση με τον πατέρα του (απόστρατο αξιωματικό του ΕΣ) και την μητέρα του Κατερίνα Παπακώστα, πρώην βουλευτή Β’ Αθήνας της ΝΔ.

Οι 35 υποψήφιοι που προέκυψαν από τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατ’ αλφαβητική σειρά και ανά περιφέρεια είναι οι ακόλουθοι:

ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ

1) ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ ΑΓΛΑΙΑ
2) ΣΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΑΠΟΔΗΜΟΙ

1) ΓΟΥΝΑΛΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
2) ΜΟΥΜΤΖΗ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

ΑΤΤΙΚΗ

1) ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΟΣ
2) ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
3) ΑΡΣΕΝΗ ΕΥΓΕΝΙΑ (ΤΖΕΝΗ)
4) ΚΟΡΟΒΕΣΗ ΜΥΡΤΩ
5) ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ ΣΟΦΙΑ
6)ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
7) ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
8)ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
9) ΣΑΠΟΥΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
10) ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
11) ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
12) ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΙΓΑΙΟ -ΒΟΡΕΙΟ

ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ

ΑΙΓΑΙΟ-ΝΟΤΙΟ

ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

1) ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ-ΛΑΖΑΡΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
2) ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
3) ΜΟΛΩΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ

ΗΠΕΙΡΟΣ

ΚΑΤΣΗΣ ΜΑΡΙΟΣ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

1) ΔΡΙΤΣΕΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
2) ΜΑΡΤΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
3) ΧΛΑΠΑΝΙΔΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ-ΣΙΜΩΝΕΤΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

1) ΑΥΓΕΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΔΩΡΑ)
2) ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
3) ΤΟΥΜΑΝΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
4) ΤΣΑΜΠΑΖΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΔΩΡΑ)

ΚΡΗΤΗ

1) ΚΑΛΟΥΔΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ
2) ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΠΡΙΦΤΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΠΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ

pronews.gr

Τα ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αντικατασταθούν καθώς δεν τους αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία μετά τις επικείμενες ευρωεκλογές”, δήλωσε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Παρά τοπ γεγονός ότι ο Ούγγρος πρωθυπυο5ργός αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη εκλογική αναμέτρηση της 14χρονης διακυβέρνησής του το Fidesz του Όρμπαν παραμένει το πιο δημοφιλές κόμμα στην Ουγγαρία, αλλά η εμφάνιση ενός πρώην κυβερνητικού στελέχους, του Πέτερ Μάγκιαρ, επικριτή του πρωθυπουργού έχει εμφυσήσει στις εκλογές μια πρόσθετη αίσθηση αμφίρροπης αναμέτρησης.

«Υπάρχει πρόβλημα στις Βρυξέλλες, μεγάλο πρόβλημα. Η ηγεσία της ΕΕ έχει αποτύχει», είπε ο Όρμπαν σε υποστηρικτές του, σε ομιλία του, ξεκινώντας την εκστρατεία του Fidesz για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

«Αν έχετε κακή επίδοση κατά τη διάρκεια της θητείας σας, έχετε θέσει τους ψηφοφόρους σας σε κίνδυνο και αν δεν περιμένουν τίποτα περισσότερο από εσάς, απομένει μόνο ένα πράγμα: Το καπελάκι σας και δρόμο».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός παράλληλα υποστήριξε ότι η οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται σε παρακμή και επέκρινε την πολιτική της Δύσης για τη στήριξη της πολεμικής επιχείρησης της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας, η οποία, όπως είπε, θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση, εκτός εάν η ΕΕ αλλάξει τακτική.

Ο Όρμπαν βρίσκεται εδώ και καιρό σε διαμάχη με τους συμμάχους της χώρας του στην ΕΕ και την Ουάσινγκτον για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης αποστολής όπλων στο Κίεβο και της διατήρησης οικονομικών δεσμών με τη Μόσχα, συνεχίζοντας να διαδραματίζει ένα σταθεροποιητικό ρόλο στην διένεξη παρά να την πυροδοτεί στέλνοντας όπλα για τον στρατό του Ζελένσκι.

Η Βουδαπέστη βρίσκεται επίσης σε μακροχρόνιες τριβές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις του κράτους δικαίου που είχαν ως αποτέλεσμα την αναστολή των κονδυλίων της ΕΕ για την Ουγγαρία αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όσο μιλούσε σήμερα ο Όρμπαν, οι ουγγρικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν έρευνα κατά του Πέτερ Μάγκιαρ, λόγω υποψιών για χρηματοδότηση από το εξωτερικό των εκστρατειών του, οι οποίες έχουν ως στόχο τον Όρμπαν.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή επιβλήθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, στον πρώην διοικητή του ΕΣΚΕ, Ιωάννη Φωστιέρη, έναν εκ των βασικών κατηγορουμένων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο πρώην διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Ιωάννης Φωστιέρης κατηγορείται για κατάθεση ψευδών στοιχείων στις εισαγγελικές αρχές που αφορούσαν στις κινήσεις των οχημάτων αξιωματικών της Πυροσβεστικής την ημέρα της εθνικής τραγωδίας του 2018.

Ο κ. Φωστιέρης, ο οποίος περιλαμβάνεται και στη λίστα των 21 κατηγορουμένων που δικάζονται στη βασική δίκη για την υπόθεση, δικάστηκε μετά από καταγγελίες του αξιωματικού της Πυροσβεστικής, Γιάννη Κώστα, για ανακριβή στοιχεία στο σύστημα Engage, δηλαδή το λογισμικό που καταγράφει τη θέση και την κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου καθόταν και ο τότε υπεύθυνος του 199, Χρήστος Γκολφίνος, ο οποίος κρίθηκε αθώος από το δικαστήριο.

Ο κ. Κώστας είχε καταθέσει ως μάρτυρας και στη βασική δίκη για την υπόθεση. Τότε είχε πει στο δικαστήριο πως όταν αναζήτησε στοιχεία για να συντάξει δελτίο για την πυρκαγιά διαπίστωσε ότι υπήρχαν ανακριβή στοιχεία στο σύστημα Engage, το λογισμικό που καταγράφει τη θέση και την κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με τον κ. Κώστα, ενημέρωσε αρμοδίως ότι πρέπει να λάβει γνώση και ο εισαγγελέας για τις ανακρίβειες που υπήρχαν.

Ο εισαγγελέας, όμως, όπως κατέθεσε ο αξιωματικός, δεν ενημερώθηκε από τους ανωτέρους του και έτσι «για εμένα ήταν μονόδρομος: το κατήγγειλα στον εισαγγελέα και τον Λιότσιο».

Υπενθυμίζεται πως στις 29 Απριλίου αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι με τον εισαγγελέα να έχει εισηγηθεί την καταδίκη των εννέα εκ των 21 κατηγορουμένων στην υπόθεση.

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

newsit.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε αναφορά που είχε καταθέσει η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Χριστίνα Σταρακά για άμεση ανάγκη στελέχωσης του Κέντρου Υγείας Άνω Χώρας του Δήμου Ναυπακτίας απάντησε χθες το Υπουργείο Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, η Χριστίνα Σταρακά είχε διαβιβάσει το αίτημα των Προέδρων Κοινοτήτων Δήμου Ναυπακτίας και Φορέων της ορεινής Ναυπακτίας για την επιστροφή του επιβατικού οχήματος 4Χ4 – Δωρεάς ΟΠΑΠ- πίσω στο Κ.Υ. Άνω Χώρας στην προγενέστερη κατάσταση που ήταν πριν τη μετακίνησή του στο Κ.Υ. Ναυπάκτου και την επάνδρωσή του με οδηγό, τη διάθεση νέου ασθενοφόρου 4Χ4 στο Κ.Υ. Άνω Χώρας Ορεινής Ναυπακτίας και την υγειονομική κάλυψη των κοινοτήτων της Δυτικής Ορεινής Ναυπακτίας με τη λειτουργία Σταθμού Α’ Βοηθειών και με ιατρό στην Κοινότητα Πλατάνου Ναυπακτίας.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κα. Αγαπηδάκη που υπογράφει την απάντηση, στο Κ.Υ. Άνω Χώρας όλα είναι καλώς καμωμένα. Αγνοώντας τις ανησυχίες και τα αιτηματα των αρμόδιων φορέων της περιοχής αναφέρει ότι στο σήμερα το Κ.Υ. είναι επαρκώς στελεχωμένο, τόσο με προσωπικό όσο και με ασθενοφόρα. «Το Κ.Υ. λειτουργεί σε πρωινό ωράριο και για πέντε ημέρες την εβδομάδα, από Δευτέρα έως και Παρασκευή και με πλήρη εφημεριακή κάλυψη όλες τις ημέρες του μήνα (ενεργείς εφημερίες), παρέχοντας αδιάλειπτα όλες τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», υπογραμμίζει σχετικά με την κάλυψη του Κ.Υ σε προσωπικό και παροχή υπηρεσιών.  Όσον αφορά τα ασθενοφόρα των πρωτοβάθμιων δομών κυριότητας 6ης ΥΠΕ που συνεπικουρούν το έργο του ΕΚΑΒ στην περιοχή της Ναυπακτίας,  όπως ενημερώνει πλέον στην περιοχή επιχειρούν δύο πλήρως επισκευασμένα πλέον οχήματα. Ενώ σύμφωνα πάντα με την ίδια τη διετία 2021-2023, παρά τις βλάβες των ανωτέρω οχημάτων «δεν παρατηρήθηκε καμία δυσλειτουργία υποστήριξης στη διαδικασία και έργο των πρωτογενών διακομιδών, χάρις προφανώς και στην υποστήριξη του τοπικού κέντρου του ΕΚΑΒ στην Πάτρα, το οποίο διέθετε επί μονίμου βάσεως επιπλέον ασθενοφόρο και πληρώματα, στην περιοχή».

Σχετικά με το επίμαχο επιβατικό όχημα η Αναπληρωτής Υπουργός δηλώνει ότι «η κυριότητά του ανήκει στο Γ.Ν. Μεσολογγίου και έχει παραχωρηθεί από δεκαετίας στο Κ.Υ. Άνω Χώρας, κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. του νοσοκομείου. Τον Αύγουστο του 2023, το εν λόγω όχημα από το Κ.Υ. Άνω Χώρας παραχωρήθηκε στο Κ.Υ. Ναυπάκτου, ικανοποιώντας το Δ.Σ. του Γ.Ν. Μεσολογγίου σχετικό αίτημα του Κ.Υ. Ναυπάκτου για την κάλυψη αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών και κυρίως για την εξυπηρέτηση του ιατρικού προσωπικού της Άνω Χώρας στις μετακινήσεις τους».

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Για την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας φαίνεται πως οι κάτοικοι της περιοχής του Κ.Υ. Άνω Χώρας Ναυπακτίας τυγχάνουν της καλύτερης δυνατής υγειονομικής φροντίδας. Είναι να απορεί κανείς πως γίνεται στις αναφορές τους οι αρμόδιοι φορείς να είναι σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση από την κ. Αγαπηδάκη, στέλνοντας κραυγή αγωνίας για τη γενικότερη εικόνα του ΕΣΥ. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της περιοχής είναι απογοητευτική, με τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές να είναι τεράστιες. Το Υπουργείο είτε θα προχωρήσει σε σοβαρή ενίσχυση του ΕΣΥ είτε θα συνεχίσει να διαχειρίζεται επικοινωνιακά τον πόνο και τις αγωνίες των ανθρώπων».

 

Νέο παγκόσμιο συναγερμό προκάλεσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής οι πληροφορίες από Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλούνται ABC, CNN, NBC, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ χτύπησε στο έδαφος του Ιράν με το Τελ Αβίβ για την ώρα να απαντά «ουδέν σχόλιο» και την Τεχεράνη να υποβαθμίζει όσα έχουν συμβεί κάνοντας λόγο για κατάρριψη μόνο τριών drones.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες ό,τι συνέβη, συνέβη στην περιοχή του Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν στην οποία υπάρχει αεροπορική βάση αλλά και πυρηνικές εγκαταστάσεις με την Τεχεράνη δια διαρροών στα τοπικά πρακτορεία ειδήσεων να υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε κάποιο πλήγμα σε αυτές.

Ανώτερος αξιωματικός του ιρανικού στρατού δήλωσε ότι «οι κρότοι που ακούστηκαν στη διάρκεια της νύχτας στην Ισφαχάν προήλθαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τα οποία έβαλαν εναντίον ύποπτου αντικειμένου».

Το NBC News μετέδωσε λίγο μετά τις 8 το πρωί ότι το Ισραήλ αξιολογεί το χτύπημα και τις ζημιές που έχει προκαλέσει με το CNN να μεταδίδει ότι η Ουάσινγκτον είχε ενημερωθεί από την Τρίτη ότι επρόκειτο να υπάρξει επίθεση-απάντηση του Ισραήλ «εντός 1-2 ημερών, χωρίς να δώσουμε την έγκριση» και το Fox News να κάνει λόγο για «περιορισμένης έκτασης χτύπημα του Ισραήλ».

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής το Ιράν σε όλες τις πληροφορίες που μεταδίδει για το περιστατικό δεν κάνει καμία αναφορά στο Ισραήλ. Σε μια προσπάθεια, δε, να υποβαθμίσουν τα όσα συνέβησαν, ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες από την πόλη Ισφαχάν στην οποία η ζωή συνεχίζεται κανονικά.

Ενδεικτική της αντίδρασης του Ιράν η ανάρτηση του εκπροσώπου της ιρανικής υπηρεσίας του διαστήματος Χουσείν Νταλιριάν στην οποία έγραψε «είπαν ότι ρίξαμε 500 drones-αυτοκτονίας και πυραύλους και τώρα απαντούν με τρία drones τα οποία καταρρίψαμε».

Οι τρεις στόχοι του Ισραήλ

Σύμφωνα με το Sky News το χτύπημα του Ισραήλ τα ξημερώματα της Παρασκευής, όπως φέρεται να έγινε, έστειλε τρία μηνύματα από το Ισραήλ:

Πρώτον: Αποκατέστησε την «ισορροπία» στη λογική «μας χτυπήσατε, ξεπεράσατε μια κόκκινη γραμμή, θα σας χτυπήσουμε πίσω»

Δεύτερον: Έστειλε το μήνυμα ότι είναι μια προσεγμένη ισορροπημένη απάντηση και όχι μια γενικευμένη επίθεση στο Ιράν.

Τρίτον: Ένα μήνυμα στην ιρανική ηγεσία ότι μπορούμε να χτυπήσουμε βαθιά στο έδαφος του Ιράν, τα μαχητικά μας μπορούν να πετάξουν κοντά ή μέσα στον εναέριο χώρο σας χωρίς να μας αντιληφθείτε και άρα αν μας πιέσετε μπορεί να υπάρξει πιο σκληρή απάντηση

Γιατί επελέγη η Ισφαχάν

Όπως σημειώνουν αναλυτές η επιλογή της Ισφαχάν ως στόχου για την επίθεση του Ισραήλ φαντάζει μια λογική επιλογή καθώς είναι μια από τις πόλεις που θεωρείται από σημαντικές πυρηνικές τοποθεσίες στο Ιράν. «Αποτελεί ερευνητικό κέντρο με περίπου 3.000 επιστήμονες. Η επιλογή της είναι σημαντική σε επίπεδο συμβολισμού καθώς οι Ισραηλινοί δείχνουν ότι δεν φοβούνται να χτυπήσουν τέτοιους στόχους. Βρίσκεται 1.000 μίλια από το Ισραήλ γεγονός που δείχνει ότι πιθανότατα δεν πρόκειται για χτύπημα με drone».

Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια του Ιράν

Λίγο πριν τις 8 το πρωί ξεκίνησαν εκ νέου τη λειτουργία τους τα δύο αεροδρόμια της Τεχεράνης, αφού η εναέρια κυκλοφορία είχε ανασταλεί λόγω των εκρήξεων που αναφέρθηκαν στο Ιράν.

Τα αεροπλάνα μπορούν και πάλι να προσγειώνονται και να απογειώνονται από το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί και το αεροδρόμιο εσωτερικών πτήσεων Μεχραμπάντ, διευκρίνισε το πρακτορείο Irna.

Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι μία πτήση από τη Ρώμη, που είχε λάβει εντολή να κατευθυνθεί προς Άγκυρα, αναμένεται στην Τεχεράνη.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ