Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  4:42: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023

Η Ελλάδα είναι μια περιοχή, όπως και το σύνολο των χωρών της Μεσογείου, με ξηρή περίοδο του έτους (θέρος, αλλά και άνοιξη – φθινόπωρο), πράγμα που την κάνει να λειτουργεί, κυρίως, με τα υπόγεια νερά, σε αντίθεση με χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης όπου η κατάσταση είναι διαφορετική, αντίθετη. 
 
Η αντιπαράθεση για την ιδιωτική ή δημόσια διαχείριση του νερού δεν είναι καινούργια. Διεξάγεται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία όμως χρόνια, αυτή η αντιπαράθεση δεν είναι πλέον μόνο θεωρητική. Υπάρχουν αποτελέσματα ερευνών, που προκύπτουν από συγκεκριμένες εφαρμογές διαφορετικών μοντέλων διαχείρισης σε πολλές και διαφορετικές χώρες του κόσμου.
 
Το 2010, τα Ηνωμένα Έθνη δηλώνουν ότι η πρόσβαση σε καθαρό νερό και υγιεινή είναι ανθρώπινο δικαίωμα . Μια δεκαετία πριν, είχε εκδοθεί η Ευρωπαϊκή Οδηγία – Πλαίσιο περί Υδάτων, η οποία μεταξύ άλλων: α) καθορίζει ότι το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν όπως οποιοδήποτε άλλο, αλλά θα πρέπει να θεωρείται κληρονομιά, β) προτρέπει τις χώρες να παρέχουν υπηρεσίες ύδατος σε λογική τιμή γι’ αυτούς που το χρειάζονται, γ) ενθαρρύνει όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στην προστασία και τη διαχείριση των υδάτων . Το 2003, η Ελλάδα εναρμονίζει το εθνικό δίκαιο με τις διατάξεις αυτής της Οδηγίας . Επίσης, με αφορμή το 6ο Παγκόσμιο Φόρουμ Νερού 2012, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δηλώνει ότι το νερό είναι κοινός πόρος της ανθρωπότητας και η πρόσβαση στο πόσιμο νερό είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα
 
Εδώ καιδεκαετίες, οι υποστηρικτές της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών παροχής νερού, αντιμετωπίζοντας το νερό ως εμπόρευμα, υποσχέθηκαν παγκόσμια αυξημένες επενδύσεις και μεγάλη αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του νερού παγκόσμια. Έτσι, το 2010, το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού είχε νερό από ιδιωτικές εταιρείες . Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό δεν συνέβη μόνο σ’ εκείνα τα μέρη του κόσμου, που υπάρχει φυσική ή οικονομική σπανιότητα, αλλά και στις ΗΠΑ και ιδίως στην Ευρώπη, που κανενός είδους σπανιότητα δεν υφίσταται.
 
Ποιά ήταν λοιπόν τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης; Από μια έρευνα για την ιδιωτικοποίηση στις ΗΠΑ, κατά την οποία εξετάσθηκαν τα 10 μεγαλύτερα συστήματα ύδρευσης στις ΗΠΑ, προέκυψε ότι έπειτα από 20 χρόνια ιδιωτικοποίησης, οι τιμές αυξήθηκαν 3 φορές πάνω από τον πληθωρισμό και οι λογαριασμοί νερού των νοικοκυριών κατά μέσο όρο τριπλασιάσθηκαν στα πρώτα 10 χρόνια.
 
Παντού, όπου υπήρξε ιδιωτικοποίηση, αυτή συνοδεύθηκε από υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, αύξηση της απώλειας νερού, υποβάθμιση των υποδομών και αύξηση των τιμών . Ακόμα και το Παρίσι, που ήταν το διεθνές σύμβολο της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το 2010 επιστρέφει σε δημόσια διαχείριση και σε ένα χρόνο εξοικονόμησε 35 εκατομμύρια ευρώ και μείωσε 8% τις τιμές. Ύστερα από δεκαετίες ιδιωτικοποίησης της ύδρευσης, οι πόλεις στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο εγκαταλείπουν πλέον την ιδιωτική διαχείριση (Βερολίνο, Μόναχο, Στουτγάρδη, Παρίσι, Γκρενόμπλ, Μπορντώ, Τουλούζ, Μονπελιέ, Μασσαλία, Λιλ, Βρέστη, Μπουένος Άιρες κτλ)
 
Η μεγάλη όμως κομπίνα είναι στο γεγονός ότι τα τελευταία 20 χρόνια οικοδομήθηκε μια αγορά εμφιαλωμένου νερού μέσω μια μεθοδικής και πολύ αποτελεσματικής δυσφήμησης του δημοσίου συστήματος ύδρευσης. Η δυσφήμιση του δημοσίου συστήματος ύδρευσης συμβάλλει ταυτόχρονα: α) στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος ύδρευσης και β) στην άνοδο της αγοράς του εμφιαλωμένου νερού .
 
Οι παγκόσμιες έρευνες για τις εφαρμογές διαχείρισης του νερού, ακόμα και στις αναπτυγμένες χώρες, έδειξαν ότι η υπόθεση της μείωσης κόστους με την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης δεν επιβεβαιώνεται. Παρόμοια, η υπόθεση της χρηματοδότησης, της μεταφοράς τεχνογνωσίας και νέων τεχνολογιών με την ιδιωτικοποίηση επίσης δεν επιβεβαιώνεται. Οι τιμές που ζητούν οι εταιρείες για να κάνουν κάτι τέτοιο είναι μη-βιώσιμες . Διαπιστώνεται ότι, στην πραγματικότητα το θέμα δεν είναι απλά: δημόσιο ή ιδιωτικό. Το θέμα είναι η κοινοτική ιδιοκτησία, έλεγχος και διαχείριση. Η καλή λειτουργία της ύδρευσης απαιτεί τοπικό δημοκρατικό έλεγχο και διαχείριση .
 
Συμπερασματικά, το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Ο ίδιος ο χαρακτήρας των υπηρεσιών νερού ευνοεί τη δημόσια-κοινωνική διαχείριση των συστημάτων νερού.
ΕΜΕΙΣ ΞΑΚΑΘΑΡΑ ΛΕΜΕ
• Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Το νερό αποτελεί δημόσιο – κοινωνικό αγαθό.
• Όχι στις συνενώσεις των ΔΕΥΑ. Ναι στη συνεργασία, όχι στη μεταφορά των προβλημάτων.
• Ναι στην κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων προσωπικού, σύμφωνα με τον ΟΕΥ των ΔΕΥΑ.
• Ναι στην ενεργειακή ενίσχυση των ΔΕΥΑ και των Συνδέσμων Ύδρευσης.
• Ναι στον έλεγχο και την εποπτεία από τους Δήμους. Να μην υπαχθούν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το νερό (ύδρευσης – άρδευσης) και τα αστικά απόβλητα.
Χρήστος Ρήγας υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Εθνικό κόμμα Έλληνες
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σας περιμένω την Κυριακή 26 Μαρτίου στον Αστακό (Ξενοδοχείο Giannis Village Resort) να συζητήσουμε για το Ξηρόμερο που θέλουμε για μας και τα παιδιά μας.

Ελάτε να σχεδιάσουμε από κοινού το μέλλον του τόπου μας.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν οι συντονιστές των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Ξηρομέρου.

Σταύρος Καραγκούνης
Υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Νομού Αιτωλοακαρνανίας

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε στην Βουλή την ιδιωτικοποίηση ακόμα και του… νερού το οποίο πλέον περνά σε ιδιώτες επιχειρηματίες, οι οποίοι θα αποφασίζουν αν θα δίνουν νερό ή όχι στους πολίτες που λόγω οικονομικής ανέχειας καθυστερούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ.

Υπολογίζεται ότι μέσα στα επόμενα χρόνια οι λογαριασμοί νερού θα αυξηθούν κατά 300%!

Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας  ψηφίστηκε με ψήφους 156 έναντι 55 από την Ολομέλεια της Βουλής κατόπιν αιτημάτων του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, για ονομαστικές ψηφοφορίες, επί της αρχής του νομοσχεδίου και επί σειράς άρθρων που σχετίζονται με τη μεταφορά της εποπτείας και του ελέγχου των φορέων ύδρευσης στη νέα Ρυθμιστική Αρχή, επί 211 ψηφισάντων, 156 βουλευτές ψήφισαν «ναι» και 55 βουλευτές ψήφισαν «όχι».

Σημειώνεται ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απείχαν με βάση σχετική απόφαση του κόμματος από την 31η Ιανουαρίου 2023.

«Να τονίσω ότι με το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού η ΝΔ αποδεικνύεται ξανά μνημονιακότερη των Μνημονίων! Παραβιάζει τις αποφάσεις του Στε και ξεπουλά το κοινωνικό αγαθό του νερού», σχολίασε χαρακτηριστικά η Όλγα Γεροβασίλη, Βουλευτής Άρτας και Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατά την ομιλία της.

Η ιδιωτικοποίηση του νερού σημαίνει ότι περνά στους ιδιώτες το δίκτυο, αρχικά και εν συνεχεία και τα αποθέματα νερού!

Ο νέος νόμος (μόλις δημοσιευθεί στο ΦΕΚ) θα σημαίνει εκτόξευση των τιμολογίων του νερού, δραστικό περιορισμό της διάθεσης του νερού στον αγροτικό τομέα, επιθετική προώθηση της εμπορευματικής λειτουργίας και της ιδιωτικοποίησης όλων των δικτύων ύδρευσης.

Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του προέδρου του ΜεΡΑ25 Γ,Βαρουφάκη: «Η Μητσοτάκης Α.Ε.» και δίνει τα ρέστα της με την ιδιωτικοποίηση του νερού. 

Είστε ατζέντηδες των αρπακτικών που θέλουν και το νερό μας λίγο πριν πέσετε από την εξουσία. Αυτοί είστε. Εφαρμόζετε ένα σύστημα που σας έχει έρθει απ’ έξω, και προς όφελος των εγχώριων ολιγαρχών.

Ξέρετε όμως ότι εκεί έξω υπάρχει αλλαγή κλίματος που ζητάει τέλος στην ιδιωτικομανία, έχετε όμως γραμμάτια να εξαργυρώσετε».

γ κυρτσος 22 3 2023

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ο Σπήλιος Λιβανός, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να υποστηρίξει την από 21.03.2023 τροπολογία που κατέθεσε για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των πρώην ΤΕΙ γεωπονικών σπουδών που έγιναν ΑΕΙ. 

Ο κ. Λιβανός, αφού στήριξε την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και συνεχάρη τον Υπουργό κ. Γεωργαντά και τον Υφυπουργό κ. Στύλιο για την μεθοδική δουλειά που γίνεται στο Υπουργείο,  σημείωσε:

Με την τροπολογία αυτή,  θέλησα να φέρω εντός της Βουλής ένα θέμα που  αφορά χιλιάδες νέες και νέους μας. Ένα θέμα για το οποίο από το 2021 βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με φοιτητές από όλη την Ελλάδα, με τις πρυτανικές αρχές, προκειμένου να λυθεί νομοθετικά. Πρόκειται για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την κατάργηση των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εν μια νυκτί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τον ν. 4610/2019. Παρέλειψε, όμως, η τότε κυβέρνηση να ρυθμίσει το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των  αποφοίτων των ΤΕΙ που έγιναν ΑΕΙ, με συνέπεια 4.000 και πλέον νέοι να μην μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα τους, να στερούνται θεμελιώδη δικαιώματα τους.» 

Περαιτέρω, ο κ. Λιβανός επεσήμανε ότι: « Η τροπολογία αυτή, με την οποία απονέμουμε επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των πρώην ΤΕΙ που έγιναν ΑΕΙ το 2019, δίνει ουσιαστικά στα παιδιά αυτά τη δυνατότητα να ζήσουν κάνοντας αυτό που αγαπούν. Παράλληλα,  απηχεί την ευρύτερη πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και γενικά της Κυβέρνησης προς στήριξη των νέων ανθρώπων, όπως αυτό φάνηκε και από το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών.»

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Βαρεμένος αναφέρει σε δήλωσή του:

«Προκήρυξη για νέα σχέδια βελτίωσης ανήγγειλε η κυβέρνηση, ενώ οι επιλαχόντες των προηγούμενων προγραμμάτων παρέμειναν τελικά μετέωροι. Με δεδομένο μάλιστα ότι πολλοί από τους επιτυχόντες εκείνων των προγραμμάτων δεν μπόρεσαν, παρά τις παρατάσεις που δόθηκαν, να συμμετάσχουν, λόγω αδυναμίας να χρηματοδοτήσουν την ίδια συμμετοχή τους σε αυτά, με αποτέλεσμα οι επιλαχόντες που είχαν αυτήν την δυνατότητα να παραμένουν σε ομηρία.

Ακόμη χειρότερη είναι η τύχη των επιλαχόντων στο πρόγραμμα νεών αγροτών, οι οποίοι, ενώ εισέπραξαν υποσχέσεις επί υποσχέσεων, τίποτε μέχρι σήμερα δεν δείχνει ότι πρόκειται να γίνουν πραγματικότητα. Σε αντίστοιχα προγράμματα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν προσπαθειών, συμπεριλήφθηκε τελικά και χρηματοδοτήθηκε το σύνολο των επιλαχόντων. Τόσο λοιπόν με την περίπτωση των σχεδίων βελτίωσης, όσο και με τα προγράμματα νέων αγροτών, έχουμε την δημιουργία νέων γενηών επιλαχόντων, που βλέπουν τις ελπίδες τους για επενδυτικές ευκαιρίες να σβήνουν».

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την ικανοποίησή του για τη χρηματοδότηση του Δήμου Αμφιλοχίας για προσεισμικό έλεγχο εκφράζει ο βουλευτής της ΝΔ στην Αιτωλοακαρνανία Κώστας Καραγκούνης.

Για το λόγο αυτό ευχαριστεί προσωπικά τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα που ενέκρινε την ένταξη στο έργο  με το ποσό της χρηματοδότησης να αγγίζει τα 47.000 ευρώ.

Τι αναφέρει σχετική ανακοίνωση:

Εγκρίθηκε από τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στέλιο Πέτσα, χρηματοδότηση του δήμου Αμφιλοχίας του νομού Αιτωλοακαρνανίας, η ένταξη στο έργο «Δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας (προσεισμικός έλεγχος) στο Δήμο Αμφιλοχίας» στον Άξονα «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών» του προγράμματος ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ. Το ποσό της χρηματοδότησης ανέρχεται στα 46.891.96.

Πιο συγκεκριμένα οι δράσεις του έργου θα περιλαμβάνουν εργασίες αντισεισμικής προστασίας κυρίως σε σχολικές μονάδες όπως επίσης και σε άλλα κτίρια ιδιοκτησίας του Δήμου. Επιπλέον θα υλοποιηθούν δράσεις για ενημέρωση και πληροφόρηση των δημοτών για αντισεισμική συμπεριφορά. Επιπρόσθετα, σε αυτή τη φάση υλοποίησης του προγράμματος, θα δοθεί η δυνατότητα εντοπισμού και επιλογής των κτιρίων για τα οποία ενδέχεται να απαιτηθεί στη συνέχεια δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος.

Ο κ. Καραγκούνης, θα ήθελε να ευχαριστήσει προσωπικά τον κ. Πέτσα για το ενδιαφέρον που επέδειξε επί του θέματος και την έγκριση της ως άνω χρηματοδότησης.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 13/02/2023

Του:               Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Εξωτερικών

Τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

ΘΕΜΑ:           «Μη εισέτι παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και αποστολής ομάδας της ΕΜΑΚ στη σεισμόπληκτη Συρία»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Μέχρι στιγμής, οι νεκροί στη Συρία από τον σεισμό ανέρχονται σε 1.602 και οι τραυματίες σε 3.640 με συνεχή αυξητικό αριθμό, διότι εκατοντάδες οικογένειες εξακολουθούν να είναι παγιδευμένες κάτω από τα ερείπια. Ο σεισμός έπληξε περιοχές οι οποίες ήδη είχαν υποστεί τεράστιες καταστροφές λόγω του 12χρονου πολέμου και την κατάσταση επιδεινώνει η έλλειψη καυσίμων και ο βαρύς χειμώνας. Ο Σύριος Πρεσβευτής στον Ο.Η.Ε. ζήτησε βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών του εγκέλαδου. Στο σεισμόπληκτο δε Χαλέπι στο οποίο οι Χριστιανοί προ του πολέμου ανέρχονταν σε 40.000 τώρα εξαιτίας του πολέμου απέμειναν σε 2.000 οικίες 3.000-4.000 ορθόδοξοι χριστιανοί. Υπάρχει όμως και ελληνική κοινότητα η οποία κατέχει κατά το πλείστον τη συριακή υπηκοότητα. Ταυτοχρόνως, στις πληγείσες περιοχές κατοικούν Ελληνορθόδοξοι, Ελληνοκαθολικοί, Σύριοι Ορθόδοξοι, Χαλκηδόνιοι Ορθόδοξοι της Αντιοχείας, Νεστοριανοί, Αρμένιοι, Ασσύριοι και λοιπές χριστιανικές ορολογίες. Εδρεύει δε στη χώρα και το Πατριαρχείο Αντιοχείας. Ο ελληνισμός έχει παρουσία χιλιάδων ετών στη χώρα η οποία θεωρείται από τα λίκνα της Ορθοδοξίας. Η κυβέρνηση όμως έστειλε διασώστες στην Τουρκία και όχι στη Συρία η οποία ευρίσκεται σε δυσχερέστερη θέση λόγω του αποκλεισμού (εμπάργκο), που επέβαλε η Δύση. Σημειωτέον ότι παρά τον σεισμό η Τουρκία βομβάρδισε το Τιλ Ριφάτ της περιοχής της Ροζάβα η οποία επλήγη από τον σεισμό, αρνήθηκε τη βοήθεια την οποία προσεφέρθη να παράσχει η Κύπρος, εξέδωσε δύο παράνομες NAVTEX, μια δυτικά της Χίου με το επιχείρημα ότι είναι αποστρατικοποιημένη, ζητώντας ακύρωση προγραμματισμένων ασκήσεων και μια ανατολικά της Κρήτης η οποία δεσμεύεται από αυτούς, η τουρκική ακτοφυλακή απέστειλε με 8 μποφόρ βάρκα με παράτυπους εισερχόμενους και διακινητές, με αποτέλεσμα άγνωστο αριθμό αγνοουμένων ανοικτά της Λέσβου, οι δε ροές από τον Έβρο να συνεχίζονται αδιαλείπτως. Η κυβέρνησή σας παρά όλα τα ανωτέρω βοηθάει μόνον την Τουρκία και όχι τη Συρία, οι δε πρωτοβουλίες, οι οποίες αναλαμβάνονται από διάφορους φορείς για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν ως αποδέκτη μόνον την Τουρκία, αποκλειομένης της Συρίας η οποία και αυτή θρηνεί νεκρά παιδιά και ενήλικες πλέον των υλικών καταστροφών. Ανθρωπισμός

κατ’ επιλογήν υπέρ μιας χώρας, η οποία μας εξευτελίζει ασταμάτητα και μας απειλεί ως έθνος τα τελευταία χρόνια, αμφισβητώντας και την ύπαρξή μας ακόμη. Ίσως αυτό το δράμα το οποίο τους έπληξε να είναι η αναζήτηση της λύσεως στο δικό μας δράμα που μας προκαλεί αυτή η χώρα, έστω και προσωρινά. Δεδομένου ότι οι τρεις από τις τέσσερις πόλεις εισόδου μεταξύ Τουρκίας και Συρίας είναι κλειστές, η μόνη ακώλυτη και ασφαλής διαδρομή για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και όχι μόνον είναι οι ελεύθεροι λιμένες, οι οποίοι ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση ή η αεροπορική μεταφορά.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Αφού ο ΟΗΕ συμφώνησε για αποστολή βοήθειας στη Συρία, προτίθεσθε να αποστείλετε άμεσα ανθρωπιστική και κάθε άλλου είδους βοήθεια προς τον πολύπαθο συριακό λαό, ο οποίος υποφέρει επί δωδεκαετία από έναν πόλεμο τον οποίο επέβαλαν, εξόπλισαν και χρηματοδότησαν ξένες δυνάμεις μεταξύ αυτών και η Τουρκία; Σε αρνητική απάντηση, να μας εκθέσετε τους λόγους.

Ο ερωτών Βουλευτής

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: - Βουλή των Ελλήνων

Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Τμήμα Ερωτήσεων και Αιτήσεων Κατάθεσης Εγγράφων

Ε.Δ.: - Διπλωματικό Γ ραφείο κ. Πρωθυπουργού

  • Διπλωματικό Γ ραφείο κ. Υπουργού
  • Διπλωματικό Γ ραφείο κ. Αναπληρωτή Υπουργού
  • Διπλωματικό Γ ραφείο Υφυπουργού κ. Φραγκογιάννη
  • Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα
  • Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα ΑΕΔΔ
  • Γραφεία κ.κ. Α’ και Z’ Γενικών Διευθυντών
  • Α6 και Ζ2 Διευθύνσεις
  • ΕΝΥ/Τμήμα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου
  • Υπηρεσία Ενημέρωσης & Δημόσιας Διπλωματίας

ΚΟΙΝ.: - Βουλευτή κ. Κ. Χήτα

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ’ αριθμόν 2248 Κοινοβουλευτική Ερώτηση

Σε συνέχεια της πρωτοφανούς ανθρωπιστικής τραγωδίας από τους καταστροφικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία και προκειμένου να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια στους χειμαζόμενους πληθυσμούς των δύο χωρών, το Υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε εξαρχής τον συντονισμό των φορέων και των ιδιωτών στην Ελλάδα, οι οποίοι επιθυμούν να συνεισφέρουν στο έργο προώθησης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις πληγείσες περιοχές.

Όσον αφορά στη Συρία, έχει ήδη αποσταλεί ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια από τα Υπουργεία Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και Υγείας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (European Union Civil Protection Mechanism/EUCPM).

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 23/01/2023

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:            Τoν κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τoν κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ:           «Αιτήματα της συντονιστικής επιτροπής αγροτών Βόρειας - Κεντρικής - Νότιας Ελλάδας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση αγροτών από τη Λάρισα, υπάρχει σοβαρό θέμα με τη γραφειοκρατική κωλυσιεργία των κρατικών αρμόδιων φορέων, όσον αφορά την έγκριση των επιλαχόντων αγροτών και τη μεταφορά των κονδυλίων προς αυτούς. Ζητούν οι ως άνω να μην αναγκαστούν να περιμένουν τη νέα προκήρυξη του 2023, των σχεδίων βελτίωσης για τον αγροτικό τομέα και τη μεταφορά των σχετικών κονδυλίων, καθώς θα αναμένουν σχεδόν 4 έτη τις σχετικές αξιολογήσεις για να μπορέσουν να υλοποιήσουν τις απαραίτητες επενδύσεις στον αγροτικό εξοπλισμό τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εργασία τους και την ευρύτερη αγροτική περιοχή τους. Μας μετέφεραν οι ως άνω τα αιτήματα της συντονιστικής επιτροπής αγροτών Βόρειας – Κεντρικής - Νότιας Ελλάδας που μεταξύ άλλων είναι τα εξής: «α) ενώ έληξαν οι αιτήσεις πληρωμής των ήδη εγκεκριμένων σχεδίων βελτίωσης στις 13 Περιφέρειες για το ελάχιστο 20%, ζητούμε να δώσετε εντολή μεταφοράς κονδυλίων για την κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες εκεί όπου περισσεύουν και να ανακοινωθούν δημόσια, β) επίσης το διάστημα αυτό μέσα στο 2023 ανακοινώνονται οι αξιολογήσεις από το μέτρο του 4.1.2. τα λεγόμενα αρδευτικά σχέδια βελτίωσης, αρχικού προϋπολογισμού 37 εκ. € ένα σημαντικό κονδύλιο. Επειδή οι φήμες λένε για αρκετές απορρίψεις, ζητούμε να μεταφέρετε ΕΔΩ και ΤΩΡΑ από το μέτρο αυτό τα κονδύλια που περισσεύουν στους επιλαχόντες αγρότες των σχεδίων βελτίωσης προκήρυξης 2018 του μέτρου 4.1.1., γ) τέλος, ζητούμε να κοιτάξετε αν περισσεύουν κονδύλια από τα παλιά προγράμματα του ΠΑΑ που αξιολογούνται ακόμα, όπως το μέτρο

5.1. αντιχαλαζικά ΕΛΓΑ και άλλα σχετικά προγράμματα και να μεταφερθούν στους

επιλαχόντες αγρότες».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να ενεργήσετε καταλλήλως, κατά το μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί, ώστε να ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματα της συντονιστικής επιτροπής αγροτών Βόρειας

– Κεντρικής - Νότιας Ελλάδας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ’ αριθ. 1850/24-1-2023 Ερώτηση

Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Βελόπουλος, για τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σας πληροφορούμε τα εξής:

Στο Υπομέτρο 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, εντάχθηκαν 10.396 δικαιούχοι με δημόσια δαπάνη 598 εκ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης είναι 316 εκ. ευρώ και τα επιπλέον 282 εκ. ευρώ αποτελούν υπερδέσμευση.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί αιτήματα πληρωμής δημόσιας δαπάνης 386 εκ. ευρώ από 9.100 δικαιούχους ενώ έχουν ήδη εκταμιευθεί 316,4 εκ. ευρώ. Συνεπώς η αιτούμενη δημόσια δαπάνη αντιστοιχεί στο 64% της υπερδέσμευσης και στο 122% του αρχικού προϋπολογισμού του μέτρου. Στα ανωτέρω ποσά δεν συνυπολογίζονται τα αιτήματα πληρωμής που θα υποβληθούν από τους δικαιούχους εφεξής και μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων. Έχουν ενεργοποιηθεί 9.100 επενδυτικά σχέδια, δηλαδή ποσοστό 87% των αρχικά εγκεκριμένων. Η δημόσια δαπάνη των μη ενεργοποιημένων σχεδίων αθροίζει σε 56 εκ. ευρώ και εντάσσεται στο πλαίσιο της απόσβεσης της υπερδέσμευσης χωρίς να είναι ικανή να δημιουργήσει χώρο για την ένταξη επιλαχόντων. Για τα μη ενεργοποιημένα σχέδια θα ακολουθήσει η διαδικασία απένταξης τους.

Σημειώνεται ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν άλλοι διαθέσιμοι πόροι για μεταφορά στο υπομέτρο 4.1.

Επισημαίνεται, ότι επίκειται η νέα προκήρυξη εντός Φεβρουαρίου 2023, για την οποία, ήδη, ολοκληρώθηκε η Προδημοσίευση για διαβούλευση στις 13.01.2023.

Σε ό,τι αφορά στο Υπομέτρο 5.1 του Μέτρου 5, ο ΕΛΓΑ δημοσιοποίησε τον Πίνακα Αποτελεσμάτων Διοικητικού Ελέγχου (ΠΑΔΕ) των αιτήσεων στήριξης που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της 2ης πρόσκλησης της Δράσης 5.1.1

Σύμφωνα με τον ανωτέρω Πίνακα, το ποσό της δημόσιας επιχορήγησης των θετικά αξιολογούμενων αιτήσεων στήριξης, ανέρχεται σε περίπου 27.000.000 ευρώ, ποσό το οποίο υπερβαίνει τη διαθέσιμη δημόσια δαπάνη της 2ης πρόσκλησης που ανέρχεται σε 15.000.000 ευρώ.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Σπήλιος Λιβανός, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αντιπρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ περιοδεύει καθημερινά σε περιοχές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας,  προκειμένου να παρουσιάσει το έργο που έχει γίνει κατά τη διάρκεια της τετραετίας για την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Στο πλαίσιο αυτό,   είχε χθες  την ευκαιρία να παρουσιάσει τα σχέδιά του για τα αρδευτικά δίκτυα των ΤΟΕΒ Καλυβίων, σε μεγάλη εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Κτίριο της Κοινότητας των  Καλυβίων.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων, ο κ. Λιβανός, με την κατασκευή των νέων αρδευτικών δικτύων και την εφαρμογή ενός σύγχρονου σχεδίου γεωργικής αξιοποίησης θα περιοριστεί η υποαπασχόληση, αυξάνοντας τις θέσεις απασχόλησης στη γεωργία και κατά συνέπεια το οικογενειακό εισόδημα των αγροτών της περιοχής.

Παράλληλα, ο εκσυγχρονισμός των δικτύων συμβάλλει στην εξοικονόμηση νερού και στην προστασία του υπερπολύτιμου αυτού πόρου.

Μετά την τοποθέτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, ακολούθησε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος με τους παριστάμενους παραγωγούς.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι αποκαλύψεις για την τραγωδία των Τεμπών αναδεικνύουν ότι  όλες οι κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν για δεκαετίες τον σιδηρόδρομο ως μεταφορικό μέσο Β’ κατηγορίας σε διαρκή συρρίκνωση, καταγγέλλει η συμμαχία Πράσινο & Μωβ.

Χωρίς όραμα για βιώσιμες μετακινήσεις όπως απαιτούν οι σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, ακόμη και η ενεργοποίηση των ζωτικών συστημάτων ασφαλείας αναβαλλόταν διαρκώς για το μέλλον, αντιμετωπίζοντας τελικά επιβάτες και εργαζομένους των τρένων ως «ζωές Β’ κατηγορίας», αναλώσιμες.  

Πίσω από την εγκληματική αυτή απαξίωση του τρένου βρίσκεται και η στενή διαχρονική σχέση ολόκληρου σχεδόν του πολιτικού συστήματος με τα συμφέροντα που θα ενοχλούσε ένας ασφαλής και σύγχρονος σιδηρόδρομος:  κοινοπραξίες ιδιωτικών αυτοκινητοδρόμων, οδικές μεταφορές, αερογραμμές.   

Το Πράσινο & Μωβ δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια των τρένων, την επαναλειτουργία γραμμών και υπηρεσιών που είχαν περικοπεί, την ολοκλήρωση των συνδέσεων που λείπουν αλλά και τη σύνδεση με τους δεσμευτικούς ευρωπαϊκούς στόχους για δραστική αύξηση στο μερίδιο του σιδηροδρόμου και των συνδυασμένων μεταφορών ενόψει της κλιματικής κρίσης.

1.  Για τη συμμαχία Πράσινο & Μωβ, πρώτος άμεσος στόχος είναι η απόδοση όλων των ευθυνών και η αποκατάσταση πλήρους ασφάλειας για τα τρένα ως προϋπόθεση για να αποκτήσουν ουσιαστικό ρόλο. Εξίσου σημαντικό είναι να αντιστραφεί και ολόκληρη η πολιτική εγκατάλειψης του σιδηροδρόμου που υπονόμευσε τελικά την ασφάλειά του.
Στο πλαίσιο αυτό η συμμαχία Πράσινο & Μωβ στηρίζει τον σιδηρόδρομο και τον θεωρεί  κορμό κάθε βιώσιμης πολιτικής μεταφορών.


2.  Αποτελεί έγκλημα ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό σύστημα διαχείρισης της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας (ERTMS), που ενοποιεί τα εθνικά συστήματα ελέγχου και χειρισμού αμαξοστοιχιών και εμπεριέχει όλες τις δυνατότητες να προληφθεί  μια τέτοια σύγκρουση. Επείγουσα ολοκλήρωση της τηλεδιοίκησης, πανελλαδικά, θα αποτελούσε το πρώτο βήμα για να ξαναεμπιστευτούν οι πολίτες το τρένο. Η αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων ασφάλειας, να συνδυαστεί με συστηματικό έλεγχο της εφαρμογής τους από ανεξάρτητο φορέα. 

3. Παράλληλα όμως με τον συναισθηματικό φόρτο των ημερών, υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα οφείλει να ευθυγραμμιστεί με τον Ευρωπαϊκό στόχο για το 2030, ώστε το 30% των οδικών εμπορευματικών μεταφορών σε αποστάσεις άνω των 300 χλμ. να στραφεί σε μέσα όπως ο σιδηρόδρομος. Το ποσοστό αυτό είναι απαραίτητο να ξεπεράσει το 50% έως το 2040, αν θέλουμε να προλάβουμε την ανεξέλεγκτη επιδείνωση της κλιματικής κρίσης. Μέχρι  το 2040 η πλειονότητα των επιβατικών μεταφορών μεσαίων αποστάσεων θα πρέπει να πραγματοποιείται με τρένο και με συνδυασμένες μεταφορές. Μόνο έτσι οι εξηλεκτρισμένες μεταφορές θα έχουν επιτρεπτές  απαιτήσεις σε ενέργεια, καθώς ο σιδηρόδρομος χρειάζεται μόλις το 1/7 της ενέργειας των οδικών μεταφορών για το ίδιο μεταφορικό έργο.


4. Υποστηρίζουμε υποδομές για συνδυασμένες μεταφορές με κορμό τον σιδηρόδρομο: μέχρι το 2040 να έχει υλοποιηθεί η σύνδεση  των βασικών αεροδρομίων της ηπειρωτικής Ελλάδας  με το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και η επαρκής σύνδεση όλων των μεγάλων λιμανιών με το σύστημα σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών. Ζητάμε επίσης να επανεκτιμηθεί  η επαναλειτουργία των γραμμών που έκλεισαν, ιδιαίτερα την περίοδο 2010-2011. Ιδιαίτερα για τις πόλεις με σταθμούς εκτός αστικού ιστού (όπως Κόρινθος και Λιβαδειά) χρειάζονται ανταποκρίσεις  με συστηματική τοπική συγκοινωνία, Προτείνουμε συγκεκριμένα αυξημένο μερίδιο του σιδηροδρόμου για τις  τουριστικές μετακινήσεις, τη διακίνηση της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και τις ανάγκες μετακίνησης των πολιτών, ώστε να διασφαλιστεί  και η οικονομική του βιωσιμότητα.

5. Η Ελλάδα οφείλει να συνεργαστεί με τις Βαλκανικές χώρες, αλλά και την Κεντρική Ευρώπη, για ένα ολοκληρωμένο επιβατικό και εμπορευματικό δίκτυο τρένων . Είναι σημαντικό επίσης να μη χαθεί ούτε το τρένο των νυχτερινών σιδηροδρομικών συνδέσεων που αναπτύσσεται τώρα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όλες οι ανωτέρω προτάσεις είναι εφικτές, χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ, συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη, στηρίζουν την τοπική παραγωγή, προωθούν τη βιώσιμη κινητικότητα. Επιπλέον μειώνουν σημαντικά, όχι μόνο τις  εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και το κόστος των μεταφορών για πολίτες και επιχειρήσεις.
Πανευρωπαϊκά,  οι οδικές μεταφορές ευθύνονται για το 72% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου  ( 27%  από οχήματα βαρέων φορτίων), σε αντίθεση με το 0,4% που οφείλεται στο σιδηρόδρομο. Επιπλέον, για το ίδιο μεταφορικό έργο, ο σιδηρόδρομος χρειάζεται μόλις το 1/7 της ενέργειας των οδικών μεταφορών, στοιχείο σημαντικό και για δίκαιη ενεργειακή μετάβαση με τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας. Επείγει λοιπόν να αντιστραφεί και στην Ελλάδα, η σχέση μεταξύ οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών.  

Η συμμαχία Πράσινο & Μωβ μοιράζεται με τους πολίτες την οργή απέναντι σε ένα  γερασμένο πολιτικό σύστημα, χωρίς όραμα και σχέδιο, χωρίς καν στοιχειώδη υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία και τη νέα γενιά. Μαζί μας φέρνουμε και την παρακαταθήκη των αγώνων του πράσινου χώρου, ιδιαίτερα το 2008-13,  με την υπεράσπιση του ΟΣΕ απέναντι στη βίαιη συρρίκνωση και την τεχνητή οικονομική ασφυξία.

Δεν μένουμε όμως μόνο στην οργή: οφείλουμε να είμαστε δημιουργικοί και χρήσιμοι. Μέσα από τις πράσινες προτάσεις και λύσεις, προτείνουμε στην ελληνική κοινωνία ένα εναλλακτικό μοντέλο, που θα επιτρέπει  στο τρένο να μας οδηγεί στο μέλλον.
Το Πράσινο & Μωβ είναι μια Συμμαχία των κομμάτων: Οικολόγοι Πράσινοι, Πράσινοι, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, Πράσινοι – Αλληλεγγύη, Κόμμα για τα Ζώα, Βολτ Ελλάδας, Κύκλος -οικοφεμινιστικό qυίνημα
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σελίδα 1 από 2