Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  12:47: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2023

Άμεση ήταν η ανταπόκριση των ελληνικών αρχών στο αίτημα της οικογένειας του 28χρονου Νίκου Ναλμπάντη, ο οποίος έχασε τη ζωή του στη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, προκειμένου να ζητηθεί άδεια από τις τουρκικές αρχές στον πατέρα του, ο οποίος κρατείται σε φυλακή της Τουρκίας, ώστε να βρεθεί στην κηδεία του παιδιού του.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές μετά την πρώτη επικοινωνία που υπήρξε από την οικογένεια του 28χρονου, ο Έλληνας πρόξενος στην Αδριανούπολη – κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια – επικοινώνησε άμεσα με αρμόδια τουρκική εισαγγελία και ζήτησε εκτάκτως άδεια να επισκεφθεί τον Έλληνα πολίτη, χωρίς την τήρηση της προβλεπόμενης εβδομαδιαίας προθεσμίας.

Η αιτηθείσα άδεια επισκέψεως δόθηκε κατ’ εξαίρεση και σήμερα το πρωί (3/3) αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εν λόγω συνάντηση.

Αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά, εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, είναι να δοθεί άδεια, για ανθρωπιστικούς λόγους, στον εν λόγω κρατούμενο προκειμένου να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του παιδιού του.

Παράλληλα, ζητήθηκε και συνάντηση με τον Προϊστάμενο της αρμόδιας Γενικής Εισαγγελίας Ραιδεστού ώστε να μεταφερθεί το σχετικό αίτημα του Έλληνα πολίτη.

Στο ίδιο πλαίσιο η πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα, απέστειλε άμεσα, χθες Πέμπτη (2/3), Ρηματική Διακοίνωση στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν των οδηγιών του Νίκου Δένδια, επισημαίνοντας τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του αιτήματος, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και τηλεφωνικές επικοινωνίες στελεχών της ελληνικής πρεσβείας, με τις Διευθύνσεις Διμερών Σχέσεων καθώς και Προξενικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές σήμερα το απόγευμα θα υπάρξει συνάντηση για το ίδιο ζήτημα του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, με τον Γενικό Γραμματέα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που διευκρινίζεται από ελληνικής πλευράς είναι ότι η αποδοχή ή όχι του αιτήματος «ειδικής αδείας για ανθρωπιστικούς λόγους» εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των τουρκικών αρχών.

Την αποκάλυψη ότι ο πατέρας του 28χρονου μηχανοδηγού είναι κρατούμενος σε φυλακές στην Τουρκία και είναι προγραμματισμένο να αποφυλακιστεί μετά το Πάσχα – άρα δεν θα είναι παρών στην κηδεία του παιδιού του – έκανε το πρωί της Πέμπτης συγγενής του αδικοχαμένου νέου.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σε έκτακτη δήλωση, μετά την επιστροφή του από τον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη, προέβη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τόνισε πως η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και οι ευθύνες θα αποδοθούν. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναλαμβάνει χρέη υπουργού Μεταφορών ο οποίος θα προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος.

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Μόλις επέστρεψα από τον τόπο μιας τραγωδίας που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη. Δεκάδες συμπολίτες μας, οι πιο πολλοί νέα παιδιά, έχασαν εκεί τη ζωή τους, σε ένα φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα χωρίς προηγούμενο στην πατρίδα μας. Ευχαριστώ από καρδιάς τις γυναίκες και τους άνδρες του κρατικού μηχανισμού που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή. Πυροσβέστες και διασώστες, στελέχη του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας, της Αυτοδιοίκησης, όπως και τους γιατρούς και υγειονομικούς και τους ψυχολόγους στα νοσοκομεία μας. Έκαναν και κάνουν το καλύτερο δυνατό σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Συνάντησα συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων στο νοσοκομείο της Λάρισας. Μέσα στον ανείπωτο πόνο τους, με περίσσευμα αξιοπρέπειας, με ρώτησαν «γιατί». Και μου είπαν «ποτέ ξανά». Τους οφείλουμε μία ειλικρινή απάντηση. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη, υπέβαλε αμέσως την παραίτηση του. Το ίδιο και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Η στάση του τον τιμά, καθώς όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος.

Μεταβατικός Υπουργός, μέχρι τις εθνικές εκλογές, ορίζεται ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από τον οποίο ήδη ζήτησα να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων.

Ταυτόχρονα, η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά. Οι ευθύνες θα αποδοθούν. Ενώ η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων. Θα πενθήσουμε τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους φίλους μας. Θα μείνουμε ενωμένοι και σε αυτή την τραγωδία. Και, μετά, θα σκύψουμε το κεφάλι και θα σφίξουμε τα δόντια. Θα δουλέψουμε ώστε αυτό το «ποτέ ξανά» που άκουσα στη Λάρισα να μην μείνει λόγος κενός.

agrinionews.gr

Δεν θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, όπως είχε προγραμματιστεί, η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στο Αγρίνιο.

Όπως ενημερώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη αλλάζει το σχεδιασμό και η πολιτική εκδήλωση αναβάλλεται.

Η ανακοίνωση της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ:

Συγκλονισμένη από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας, εκφράζει τη βαθιά της θλίψη και τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων θυμάτων.

Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες και κουράγιο στα σωστικά συνεργεία που συνεχίζουν το δύσκολο έργο τους.

Κατόπιν αυτού του τραγικού γεγονότος, η προγραμματισμένη ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο Αγρίνιο, αναβάλλεται.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο 59χρονος σταθμάρχης της Λάρισας, το μοιραίο λάθος του οποίου “πυροδότησε” το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, δεν πλήρουσε τις προδιαγραφές προσλήψεων του ΟΣΕ.

Αυτό φαίνεται να προκύπτει με βάση τον τελευταίο διαγωνισμό του οργανισμού, που εκδόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Στη συγκεκριμένη προκήρυξη μεταξύ άλλων, αναγράφεται όριο 42 ετών, ηλικία κατά πολύ μικρότερη από αυτή του συλληφθέντα. Τα απαιτούμενα προσόντα όμως όπως αποδεικνύεται είναι “εικονικά” και έχουν… εξαιρέσεις, καθώς δεν ισχύουν για όσους εργάζονται ήδη στον ΟΣΕ ακόμα και σε διαφορετικά πόστα με μηδενική εμπειρία.

Ο… “άπειρος” σταθμάρχης

29 Νοεμβρίου 2022. Εκδίδεται από τον ΟΣΕ διαγωνισμός προσλήψεων για συνολικά 90 θέσεις. Οι 36 αφορούν σταθμάρχες. Δύο από αυτούς, ένας… έμπειρος και ένας άπειρος, χωρίς προϋπηρεσία, προορίζονται για τη Λάρισα. Τα προσόντα που απαιτούνται είναι: απολυτήριο Λυκείου ή υψηλότερος τίτλος, γνώση Η/Υ και αγγλικής γλώσσας, ενώ υπάρχει ηλικιακό όριο στα 42 έτη.

Στη μια από τις δυο θέσεις θα βρεθεί τον τελευταίο 1,5 μήνα, μετά την ολοκλήρωση της απαιτούμενης εκπαίδευσης ο 59χρονος άνδρας που συνελήφθη την Τετάρτη μετά το δυστύχημα. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν η τοποθέτηση του έγινε κατόπιν συμμετοχής του στο συγκεκριμένο διαγωνισμό ή αν εξαιρέθηκε του ορίου ηλικίας λόγω… παρελθόντος στον οργανισμό. Υπενθυμίζεται ότι ο 59χρονος δούλευε ως αχθοφόρος στον ΟΣΕ πριν βρεθεί για χρόνια στο Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της κινητικότητας στο Δημόσιο.

Όπως σημειώνουν στελέχη του ΟΣΕ, οι παραπάνω προϋποθέσεις πρόσληψης δεν ισχύουν σε περίπτωση που κάποιος εργάζεται ήδη στον Οργανισμό, καθώς τότε απαιτούνται μόνο ιατρικές βεβαιώσεις.

Περισσότεροι νεκροί από τους αγνοούμενους

Την ώρα που ο 59χρονος βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρχών κατηγορούμενος για βαρύτατα αδικήματα, οι μακάβριες διαδικασίες ταυτοποίησης των νεκρών, γράφουν τον επίλογο του δράματος. Πριν το DNA “μιλήσει” και δώσει την απευκταία απάντηση στους συγγενείς των αγνοουμένων, οι διασώστες αναζητούν τα τελευταία ίχνη… θανάτου κάτω από τα υπολείμματα της μοιραίας αμαξοστοιχίας Intercity 62.

Μέσα σε μόλις 24 ώρες, ο αριθμός των νεκρών εκτοξεύτηκε στους 57, την ώρα που στις αρχές είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι 56 άνθρωποι. Όπως σημειώνουν αρμόδιοι αξιωματικοί, ενδέχεται επιβάτες του τρένου να μην έχουν δηλωθεί από οικείους, κάτι που δυσχεραίνει τις έρευνες. Κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, 14 από τους σορούς παραδόθηκαν σε οικογένειες θυμάτων.

Όσον αφορά τη διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 55 δείγματα DNA από τις σορούς, 52 δείγματα από συγγενείς των επιβατών καθώς και 26 δείγματα από ανθρώπινα μέλη. Από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχουν πραγματοποιηθεί 32 ταυτοποιήσεις σορών. “Έχει ληφθεί από το κάθε μέλος DNA, οπότε κάποιο μέλος που μπορεί να ανήκει σε μια σορό διαμελισμένη, θα αποδοθεί στη σορό, κάποια μέλη που δεν θα ανήκουν σε σορό, θα έχουμε το DNA τους” ανέφερε η η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνη Λεονταρή., εξηγώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης.

Έρευνες υπό βροχή

Τα διασωστικά κλιμάκια επιχείρησαν την Πέμπτη για δεύτερο 24ωρο, κάτω από αδιάκοπη βροχόπτωση, επικεντρώνοντας τις έρευνες τους στο συμπιεσμένο και σε σχήμα “Γ” βαγόνι – εστιατόριο του τρένου, όπως το περιέγραψε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Παράλληλα ειδικά κλιμάκια συνεχίζουν να συγκεντρώνουν στοιχεία από το πεδίο σε μια προσπάθεια να διασταυρωθούν οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει και τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη που σημειώθηκε μετά τη σύγκρουση των δύο Αμαξοστοιχιών, η οποία πιθανότατα πυροδοτήθηκε από σπινθήρες σε συνδυασμό με την ανάφλεξη καυσίμων και την ύπαρξη φιαλών υγραερίου που υπήρχαν μέσα στο βαγόνι-εστιατόριο.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος - thetoc.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ