Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  5:06: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 5,8 μονάδες. Το 80% των ψηφοφόρων συμφωνεί πως ευθύνη για τα Τέμπη έχουν όλες οι κυβερνήσεις.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 7 – 13 Μαρτίου σε δείγμα 1.201 ατόμων.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 26,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,5%, το ΠΑΣΟΚ 9,2%, το ΚΚΕ 5,9%, η Ελληνική Λύση 4%, ΜέΡΑ 25 3,5%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%, Έλληνες 3,6%, άλλα κόμματα 4%, άκυρο-λευκό 4,3%, δεν θα ψηφίσω 5,9%, αναποφάσιστοι 8,5%, ΔΑ 3,3%.

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός:

Κανένας 36%
Κυριάκος Μητσοτάκης 32%
Αλέξης Τσίπρας 16%
Νίκος Ανδρουλάκης 3%
Δημήτρης Κουτσούμπας 3%
Γιάνης Βαρουφάκης 2%
Κυριάκος Βελόπουλος 2%
Άλλος 2%
ΔΓ/ΔΑ 4%

Οι ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη και τα προβλήματα της χώρας

Στο ερώτημα αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών, οι πολίτες απάντησαν:

Ναι, υπάρχουν 94%
Όχι, δεν υπάρχουν 5%
ΔΓ/ΔΑ 1%

Για το ποιοι είναι υπεύθυνοι για την τραγωδία των Τεμπών:

Όλες οι κυβερνήσεις 80%
Η σημερινή κυβέρνηση 19%
ΔΓ/ΔΑ 1%

Όσο για το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας (αυθόρμητες απαντήσεις):

Οικονομία 21%
Ακρίβεια 19%
Πολιτικό σύστημα 15%
Διαφθορά 8%
Ανασφάλεια / Ανεπάρκεια κυβέρνησης 6%

Πηγή: newsbeast.gr

464 στρέμματα δασικών εκτάσεων στην Οίτη θα αποψιλωθούν, 66 χιλιόμετρα δρόμων με μέσο πλάτος 12-13 μέτρα θα διανοιχτούν, αλλοιώνοντας για πάντα το φυσικό τοπίο και καταστρέφοντας τη βιοποικιλότητα της Οίτης για να τοποθετηθούν 5 αιολικά πάρκα. Η Βερόνικα της Οίτης το ενδημικό φυτό που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο θα εξαφανιστεί, ενώ ο θόρυβος των ανεμογεννητριών θα επηρεάσει την αναπαραγωγή της αρκούδας και θα εκτοπίσει τα πουλιά.

Περιβαλλοντικά θέματα αλλά και θέματα κατάφωρης παραβίασης της Συνταγματικής νομιμότητας αναδείχθηκαν στην εκδήλωση για την ενημέρωση των πολιτών που οργάνωσαν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λαμίας η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Λαμίας, τον Όμιλο Φίλων του Δάσους και τον Σύλλογο Δρομέων «ΤΡΑΧΙΝΑ». Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτησε η συνεπικεφαλής της συμμαχίας Πράσινο και Μωβ, Βασιλική Γραμματικογιάννη.

«Εδώ οι “αόρατες δυνάμεις” των κερδοσκοπικών συμφερόντων μας καλούν, χωρίς πολλές περιστροφές, να ξεχάσουμε την Τραχίνα, την Ηράκλεια, την Πυρά του Ηρακλή και τον ίδιο τον Ηρακλή, τον Κούβελο, το Κάστρο της Ωριάς και τον αρχαίο Εμπορικό Δρόμο για τους Δελφούς. Αν δεν βρεθεί κάποιος ξένος περιηγητής ή κάποιο ξένο Πανεπιστήμιο να ενδιαφερθεί, εμείς είμαστε έτοιμοι αυτές τις περιοχές, με την σημαντικότατη αρχαιολογική και πολιτιστική αξία, σε απόσταση αναπνοής από τη Λαμία και την Άμφισσα, να τις αφήσουμε να ισοπεδωθούν, μεταφορικά και κυριολεκτικά» αναφέρει η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης. 

«Αντί να αξιοποιηθεί αυτό το αντικειμενικά συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, υπονομεύεται χρόνια με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες και τώρα με τους αιολικούς σταθμούς και τις ανεμογεννήτριες. Μεθοδεύεται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες ακριβώς δίπλα και σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο “Πυρά του Ηρακλέους”. Η απειλή είναι συγκεκριμένη και είναι ένας ακόμα λόγος να ενισχυθεί ο αγώνας κατά των αιολικών σταθμών στην Οίτη και υπέρ της ήπιας βιώσιμης ανάπτυξης του ορεινού της όγκου» αναφέρει η Κίνηση. 

Οι Δήμοι Λαμιέων και Δελφών με ομόφωνες αποφάσεις τους αντιδρούν στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο βουνό. Όμως, όπως αναφέρουν τα Κινήματα δεν αρκεί αυτό. Πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στη μελέτη και διαμόρφωση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Οίτη, την ήπια βιώσιμη τουριστική της προοπτική, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, μαζί και τον Ηρακλή. Πρέπει να αντιληφθούν ότι υπάρχει η δυνατότητα να προκαλέσουν ακόμα και παγκόσμιο ενδιαφέρον, με τις κατάλληλες επενδύσεις και την κατάλληλη προβολή, στα πλαίσια του εναλλακτικού τουρισμού, πολιτιστικής εμπειρίας και στα πρότυπα αντίστοιχων περιοχών.

Ως εκ τούτου «το Πράσινο Κύμα είναι απαραίτητο να έρθει και στην Ελλάδα» όπως είπε χαρακτηριστικά στην συνεπικεφαλής του Πράσινο και Μωβ Βασιλική Γραμματικογιάννη, ο Δήμαρχος Λαμίας Θύμιος Καραΐσκος. 

«393 εκατομμύρια ευρώ από την διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα και 800 εκατομμύρια από την διασύνδεση με την Κρήτη χαρίστηκαν στους επενδυτές» είπε ο Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Τρύφωνας Κόλλιας και πρόσθεσε ότι «3,2 δισεκατομμύρια ευρώ πληρώσαμε οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος για τις εταιρείες ΑΠΕ. Αυτές δεν είναι επενδύσεις αλλά εγγυημένες αποδόσεις». 

«Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαλεί για δεύτερη φορά την ελληνική κυβέρνηση για παραβίαση της Οδηγίας περί οικοτόπων και ελλιπή προστασία των περιοχών NATURA με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, στο Πράσινο και Μωβ έχουμε καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για ενεργειακή εξοικονόμηση, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, αυτοπαραγωγή ενέργειας σε μικρές κλίμακες ξεκινώντας από την ενεργειακή αυτάρκεια των κατοικιών και των κτιρίων, προχωρώντας στις πόλεις και τις περιφέρειες και μετά σε επίπεδο κράτους. Είναι ο μόνος τρόπος για να γλιτώσουμε τόσο τα μελλοντικά black out όσο και τις φαραωνικές επενδύσεις στα πανέμορφα βουνά μας» δήλωσε η συν-επικεφαλής του Πράσινο και Μωβ, Βασιλική Γραμματικογιάννη.
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεχείς επαφές είχε ο βουλευτής κ. Κώστας Καραγκούνης με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αμυρά τους τελευταίους μήνες σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των αγρίων αλόγων στην περιοχή του Γαλατά καθώς και ευρύτερα σε περιοχές της Ναυπακτίας.

Στην εξέλιξη που υπήρξε αναφέρεται ανακοίνωση του γραφείου του πρώην υπουργού.

Συγκεκριμένα όπως σημειώνεται, τελικά, με απόφαση κατακύρωσης στις 13/3/2023 ανατέθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) και υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετική μελέτη με αντικείμενο την «Παρακολούθηση του πληθυσμού και προτάσεις διαχείρισης των άγριων αλόγων (Equus caballus) στον Εθνικό Δρυμό Αίνου και σε περιοχές της Ναυπακτίας».

Το εν λόγω σχέδιο δράσης στοχεύει στη διαχείριση των άγριων αλόγων τα οποία κινούνται ανεξέλεγκτα και προκαλούν ζημιές και προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής και κατ’ επέκταση στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της βιοποικιλότητας και της γεωργίας.

Με την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης γίνεται ένα πρώτο και σημαντικό βήμα για την επίλυση ενός θέματος το οποίο έχει ταλαιπωρήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια την τοπική κοινότητα.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ