Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  9:08: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2023

Η συμμαχία Πράσινο και Μωβ εκφράζει τη θλίψη της για την τραγωδία που εκτυλίχθηκε στα Τέμπη και τη συμπαράστασή της σε όσους και όσες έχασαν δικούς τους ανθρώπους ή αγωνιούν για τους τραυματίες. Σε ένα τόσο μεγάλο δημόσιο πένθος, δεν έχει νόημα η συνέχιση της προεκλογικής δραστηριότητας. 

Για να μην επαναληφθεί κάτι ανάλογο, όμως, η συμμαχία Πράσινο και Μωβ απαιτεί τη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας σε βάθος. Η παραίτηση του Υπουργού Μεταφορών δεν μπορεί να συγκαλύψει τις ευθύνες για διαχρονική υποβάθμιση του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα, που τα τελευταία χρόνια έχει περάσει σε ιταλικό έλεγχο. Υπάρχουν ήδη σοβαρότατα ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν:

  • Μετωπική σύγκρουση τρένων σε διπλή γραμμή, δεν έχει ξανασυμβεί στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες. Παγκοσμίως, ο σιδηρόδρομος είναι το ασφαλέστερο μεταφορικό μέσο, με τον χαμηλότερο δείκτη σοβαρών ατυχημάτων. Αυτόματα συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης λειτουργούν διεθνώς σε όλους τους κύριους άξονες, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος από ανθρώπινο λάθος. Γιατί στην Ελλάδα τα συστήματα παραμένουν χειροκίνητα, με αποτέλεσμα να επιρρίπτονται οι ευθύνες σε ένα μόνο πρόσωπο;
  • Στον νέο σιδηροδρομικό άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, σε τι βαθμό έχουν ολοκληρωθεί τα απαραίτητα συστήματα αυτόματης σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και προστασίας συρμού; Ποιο ήταν το αρχικό χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία τους, και πότε προβλέπεται τελικά να λειτουργήσουν πλήρως;
  • Όσα συστήματα τέθηκαν σε λειτουργία, συνεχίζουν να λειτουργούν; Προστατεύονται από παρεμβάσεις και βανδαλισμούς; Για πόσο διάστημα μένουν τα συστήματα ασφαλείας εκτός λειτουργίας, όταν εμφανίζεται πρόβλημα;
  • Στο σημείο της τραγωδίας, υπήρχαν συστήματα ασφαλείας που δεν λειτουργούσαν; Ήταν το πρόβλημα γνωστό και πριν το ατύχημα; Για πόσο διάστημα ήταν τα συστήματα εκτός λειτουργίας; Ποιο ήταν το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάστασή τους;
  • Είναι σωστά στελεχωμένος ο δημόσιος ΟΣΕ, που διαχειρίζεται το δίκτυο και τις υποδομές;

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τραγικές παραλείψεις

Επιπλέον, το Πράσινο και Μωβ σημειώνει:

  • Πριν μόνο λίγες μέρες, η Ελλάδα παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράβαση της Οδηγίας 12/34/ΕΕ για τον Ενιαίο Σιδηροδρομικό Χώρο
  • Την περασμένη εβδομάδα έληξε επίσημα το #EUYearofRail, ένα έτος για την αναγέννηση των σιδηροδρόμων στην Ευρώπη, όπου η Ελλάδα ήταν απούσα.
  • Η σύμβαση του έργου «Ανάταξη και Αναβάθμιση του συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης και Αντικατάστασης 70 Αλλαγών Τροχιάς Σε Εντοπισμένα Τμήματα του Άξονα Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Προμαχώνας» Α.Σ 717, ποσού 41,3 εκατ € έχει υπογραφεί από τις 26/9/2014 και σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΕΡΓΟΣΕ έχει ολοκληρωθεί το 78,7% ενώ υπογράφηκε και συμπληρωματική σύμβαση, ποσού 13,3 € εκατ. στις 19/5/2021 και έχει ολοκληρωθεί μόνο το 16,9%.
  • Η εν λόγω σύμβαση (717) έχει άμεση διεπαφή με τη σύμβαση προμήθειας (10005), η οποία αφορά την εγκατάσταση του ETCS (European Control Train System) στα αντίστοιχα τμήματα. Αν είχε ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και λειτουργία του ETCS ενδεχομένως να είχε αποφευχθεί το δυστύχημα.
  • Τη μη τήρηση του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης 717 και του τρόπου υλοποίησης του ETCS, καθώς και τη μη τήρηση των χρονικών δεσμεύσεων προς την ΕΕ κατήγγειλε με την επιστολή παραίτησής του ο πρόεδρος της επιτροπής ETCS, η οποία είναι αρμόδια για τα έργα σηματοδότησης και ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Διαφάνεια 

Από το 2015 μέχρι σήμερα, τι εμπόδισε τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να προωθήσουν την απαραίτητη σύμβαση μεταξύ της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων και του δημόσιου ΟΣΕ ως διαχειριστή του δικτύου, ώστε να διασφαλιστεί διαφανής και προβλέψιμη δημόσια χρηματοδότηση για αυτό ακριβώς το είδος των κρίσιμων έργων;

 Άξονας ανάπτυξης οι μεταφορές σταθερής τροχιάς

Η βιώσιμη και ασφαλής κινητικότητα δεν είναι αγαθό πολυτελείας αλλά επιτακτική ανάγκη των καιρών μας.

Έχουμε τα μέσα για να γίνει ο εκσυγχρονισμός των τραίνων. Ωστόσο, απαιτείται πολιτική βούληση και μια κυβέρνηση που θέτει πολιτικές προτεραιότητες σε όσα έχουν νόημα για την ποιότητα ζωής, για τη ζωή όλων μας.

Η συμμαχία Πράσινο & Μωβ στηρίζει τον σιδηρόδρομο και τον θεωρεί κορμό κάθε βιώσιμης πολιτικής μεταφορών. Ακριβώς γι’ αυτό, όμως, θεωρεί απαραίτητο να αντιστραφεί η πολιτική εγκατάλειψης του σιδηροδρόμου και η αντίληψη που τον θεωρεί «φτωχό συγγενή», αφήνοντας χώρο να συμβούν τραγωδίες όπως η τωρινή. 

Τέλος, επιβάλλεται οι κρίσιμες υποδομές που εξυπηρετούν τους πολίτες να λογοδοτούν και να ελέγχονται από ανεξάρτητες δημόσιες αρχές.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Συνάντησα συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων στο νοσοκομείο της Λάρισας. Μέσα στον ανείπωτο πόνο τους, με περίσσευμα αξιοπρέπειας, με ρώτησαν ‘γιατί’. Και μου είπαν ‘ποτέ ξανά’. Τους οφείλουμε μία ειλικρινή απάντηση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Την υπόσχεσή του προς τον ελληνικό λαό και, πρωτίστως, προς τους συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ώστε αυτή η εθνική τραγωδία να μην συμβεί «ποτέ ξανά», έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με έκτακτη δήλωσή του.

Η δήλωση του πρωθυπουργού

Μόλις επέστρεψα από τον τόπο μιας τραγωδίας, που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη.

Δεκάδες συμπολίτες μας, οι πιο πολλοί νέα παιδιά, έχασαν εκεί τη ζωή τους, σε ένα φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα χωρίς προηγούμενο στην πατρίδα μας.

Ευχαριστώ από καρδιάς τις γυναίκες και τους άνδρες του κρατικού μηχανισμού, που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή.

Πυροσβέστες και διασώστες, στελέχη του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας, της Αυτοδιοίκησης, όπως και τους γιατρούς και υγειονομικούς και τους ψυχολόγους στα νοσοκομεία μας.

Έκαναν και κάνουν το καλύτερο δυνατό σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Συνάντησα συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων στο νοσοκομείο της Λάρισας. Μέσα στον ανείπωτο πόνο τους, με περίσσευμα αξιοπρέπειας, με ρώτησαν «γιατί». Και μου είπαν «ποτέ ξανά». Τους οφείλουμε μία ειλικρινή απάντηση.

Μεταβατικός υπουργός Μεταφορών ο Γ. Γεραπετρίτης

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη, υπέβαλε αμέσως την παραίτηση του. Το ίδιο και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ.

Η στάση του τον τιμά, καθώς όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος. Μεταβατικός υπουργός, μέχρι τις εθνικές εκλογές, ορίζεται ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από τον οποίο ήδη ζήτησα να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων.

«Οι ευθύνες θα αποδοθούν»

Ταυτόχρονα, η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά. Οι ευθύνες θα αποδοθούν. Ενώ η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων.

Θα πενθήσουμε τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους φίλους μας. Θα μείνουμε ενωμένοι και σε αυτή την τραγωδία.

Και μετά, θα σκύψουμε το κεφάλι και θα σφίξουμε τα δόντια. Θα δουλέψουμε ώστε αυτό το «ποτέ ξανά» που άκουσα στη Λάρισα, να μην μείνει λόγος κενός.

Σας το υπόσχομαι.

in.gr

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναλαμβάνει νέος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών στη θέση του παραιτηθέντος, Κώστα Αχ. Καραμανλή, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη, υπέβαλε αμέσως την παραίτηση του. Το ίδιο και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Η στάση του τον τιμά, καθώς όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε λέγοντας πως «Μεταβατικός Υπουργός, μέχρι τις εθνικές εκλογές, ορίζεται ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από τον οποίο ήδη ζήτησα να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων».

agrinionews.gr

Παρουσιάστηκε νωρίτερα το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου (πρώην Τράπεζα Ελλάδος) το νέο βιβλίο του Δημήτρη Στρατούλη «8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα, Ιανουάριος – Αύγουστος 2015!».

“Ο ∆ηµήτρης Στρατούλης αναφέρεται στα συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα που διαδραµατίστηκαν στην Ελλάδα το πρώτο οκτάµηνο του 2015, όπως τα βίωσε από θέσεις κορυφαίας πολιτικής και κυβερνητικής ευθύνης. Πώς και γιατί έγιναν αυτά, ποιες διεργασίες οδήγησαν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στη συνθηκολόγηση µε τους δανειστές.

Ο συγγραφέας προσεγγίζει την καυτή αυτή περίοδο, στο πλαίσιο των τότε οικονοµικών, κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παγκοσµίως, από τη σκοπιά των «νικηµένων», της Αριστερής Πλατφόρµας του ΣΥΡΙΖΑ και όσων το καλοκαίρι του 2015 είπαν το µεγάλο «Όχι» και δεν εκχώρησαν στο σύστηµα το ηθικό πλεονέκτηµα της Αριστεράς. ∆εν επιλέγει να γράψει µια ιστορία «από τα πάνω», µόνο για τους πρωταγωνιστές, αλλά «από τα κάτω», µε επίκεντρό της τις πραγµατικές κινητήριες δυνάµεις της κοινωνίας, τις πολύµορφες λαϊκές παρεµβάσεις και κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Ταυτόχρονα, αναδεικνύει την έντονη πολιτική, προγραµµατική και αξιακή δια¬πάλη µέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιµώντας ότι οι εσωκοµµατικές διεργασίες και οι αποφάσεις της ηγετικής οµάδας του, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία των εξελίξεων, δεν ήταν µονόδροµος. Χωρίς απαξιωτικούς και υβριστικούς προσωπικούς χαρακτηρισµούς, δίνει απαντήσεις σε 45+3 ερωτήµατα και υποστηρίζει ότι, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, τα πράγµατα θα µπορούσαν να πάνε αλλιώς και ότι ένας άλλος δρόµος ήταν εφικτός.

Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως στον κόσμο της Αριστεράς, επιδιώκοντας να συµβάλλει σε έναν γόνιµο προβληµατισµό και αναστοχασµό. Απευθύνεται, επίσης, στη νεολαία, ώστε να µπορεί να ερµηνεύσει το παρελθόν, να κατανοήσει το παρόν και να δράσει αποτελεσµατικά για να αλλάξει το µέλλον”, όπως συγκεκριμένα αναφέρουν οι εκδόσεις Τόπος.

Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα ήθη και τα έθιμα της Πατρίδας μας οφείλουμε να τα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενεές. Έτσι, στη Βόνιτσα βρεθήκαμε χθες, για να παρακολουθήσουμε την αναβίωση, όπως κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα, του «Αχυρένιου-Γληγοράκη».

Στην κεντρική πλατεία της Βόνιτσας, το βράδυ της Καθαρής Δευτέρας, δίνεται η μεγάλη παράσταση, που συνδυάζεται με γλέντι. Σε μία διακοπή του γλεντιού, κάποιος εκφωνεί τον επικήδειο, που είναι στην ουσία σάτιρα με καυστικό τρόπο, της επικαιρότητας. Έπειτα, ο Γληγοράκης, που ήδη βρίσκεται μέσα σε μία πρόχειρα κατασκευασμένη βάρκα, ρίχνεται στη φωτιά ενώ γύρω του γίνεται το γλέντι...

Και του χρόνου!

Καλή #Σαρακοστή!

✅ Διαφέρουμε, θα τα καταφέρουμε… Μαζί!

Ε Ρ Χ Ο Μ Α Σ Τ Ε !

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ
-----------
Υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας - Κίνημα “Ελεύθεροι Ξανά”
mob.: 6955422489
www.giorgosfilippas.gr
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
-----------
Δείτε περισσότερα
πατώντας εδώ:
www.eleutheroixana.gr

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για… «καταστάσεις Ουκρανίας» κάνει λόγο σε δήλωσή του ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Βαρεμένος με αφορμή την παραίτηση από το ΕΣΥ της Διευθύντριας της Παθολογικής Κλινική του νοσοκομείου Μεσολογγίου.

Αναλυτικά:

«Ούτε η πρόσφατη ουρανομήκης πάνδημη διαμαρτυρία του λαού του Μεσολογγίου έκανε το αυτί των υπευθύνων να ιδρώσει για την συνεχή αιμορραγία του ιδρύματος με τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις ιατρών. Νέος κρίκος στην αλυσίδα η παραίτηση της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Κατερίνας Βογιατζή.

Μπροστά στην κατάσταση απάθειας και αδιαφορίας, κ. Βογιατζή ανέφερε σε δήλωσή της:

«Προστίθεμαι κι εγώ  λοιπόν, στην λίστα γιατρών του ΕΣΥ που παραιτούνται διότι το αίσθημα ευθύνης και η αξιοπρέπεια δεν τους επιτρέπει να συνεχίσουν υπό αυτό το καθεστώς […..] Πλήρης απουσία κάλυψης από νευρολόγο, πνευμονολόγο και οφθαλμίατρο, 25 περίπου εφημερίες το μήνα χωρίς παιδίατρο, ωτορινολαρυγγολόγο και ψυχίατρο και κάποιες εφημερίες χωρίς υποστήριξη από χειρουργό, ακτινολόγο, ορθοπεδικό και αναισθησιολόγο!» Και η γιατρός περιγράφει την εξής δραματική κατάσταση: «Το να επιβάλλεται να αντιμετωπίζουν οι εξουθενωμένοι παθολόγοι, σε κάποιες εφημερίες, τροχαία και άλλα χειρουργικά περιστατικά χωρίς υποστήριξη από γιατρό του χειρουργικού τομέα, μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο σε καταστάσεις όπως στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας!»

Θα περίμενε κάποιος ότι στο άκουσμα της Ουκρανίας η κυβέρνηση θα έσπευδε να συνδράμει, αλλά φεύ!

Το ΕΣΥ στο απόσπασμα!»

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΙΓΟΥΡΑ ΦΤΑΙΕΙ MONO Ο ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ;
 
2012-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΠΑΣΟΚ
 
Η κυβέρνηση ετοίμασε την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας λειτουργίας των ελληνικών σιδηροδρόμων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με το μοντέλο που ακολούθησε την περίοδο 2008-2009 για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής.Η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτελούσε πρόβλεψη των μνημονίων αλλά και προεκλογική δέσμευση των βασικών κομμάτων του κυβερνητικού σχήματος, με επιμέρους διαφορετικές προσεγγίσεις, που δεν επηρεάζαν τη βασική κατεύθυνση.
Η εικόνα που παρουσιάζεται για τον ΟΣΕ σκοπίμως δεν ήταν ολοκληρωμένη και επομένως δεν ήταν η πραγματική. Είναι αποσπασματική για να δικαιολογηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις που είχαν χαρακτήρα απροκάλυπτου ξεπουλήματος και είχαν και ποινικές ευθύνες για τους εμπλεκομένους.
 
2017 –ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
 
Ο πρωθυπουργός βάζει την υπογραφή του στο ξεπούλημα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A και μάλιστα με το απολύτως εξευτελιστικό και σκανδαλώδες τίμημα των 45 εκατομμυρίων ευρώ, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση της διαγράφει, ως δώρο στον νέο “επενδυτή”, χρέη της ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Βέβαια η δυσωδία και η βρωμιά αρχίζει πολύ νωρίτερα..
 
Υπάρχουν πολλές κατηγορίες ή υποψίες για κακοδιαχείριση στον ΟΣΕ. Πρώτα απ’όλα στα σημαντικά έργα αναβάθμισης που επιτελέστηκαν από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Τα έργα για την αναβάθμιση της γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη και ειδικά το δύσκολο ορεινό τμήμα της Φθιώτιδας (όπου και οι δύο μεγάλες σήραγγες Καλλίδρομου και Οθρυος) ξεκίνησαν το 1997, τότε περίπου που ιδρύθηκε και η ΕΡΓΟΣΕ αλλά χρειάστηκε να αντικατασταθούν εργολάβοι και τελικά ολοκληρώθηκαν το 2019! Το κόστος ανήλθε στο €1,8 δις και χρειάστηκε και συμπληρωματική εργολαβία €400 εκατ για να συμπληρωθεί.
 
Ο ΟΣΕ επίσης εμπλέχτηκε στο σκάνδαλο Siemens για το οποίο έγινε εξεταστική στην Βουλή λόγω της κατασκευής αυτοκινητάμαξών και βαγονιών με υποκατασκευές στα Ναυπηγεία και σε άλλες εταιρίες Επίσης το 2017 επί υπουργίας Σπίρτζη αποκαλύφθηκε σκάνδαλο με την υπεξαίρεση υλικού scrap που κόστισε 7 εκ. ευρώ.
 
Θα μου πείτε ,εμεις οι Αιτωλοακαρνάνες τα ζήσαμε στο πετσί μας με το περιβόητο τρένο του ΒΕΡΕΛΗ…
 
Φτάσαμε λοιπόν στο να θρηνούμε για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών,έχοντας ξεχάσει τους νεκρούς στο ΑΔΕΝΔΡΟ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ τον ΜΑΙΟ του 2017..
 
Ολοι καταριούνται τους υπαίτιους,ζητούν παραδειγματική τιμωρία και βαριές ποινές !Ποιούς στοχοποιούν;
 
ΤΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ!!! Εναν οποιοδήποτε σταθμάρχη,έναν άνθρωπο που λογικά εχει ευθύνες αλλά που δεν είναι αυτός που έφτασε τον ΟΣΕ στο χάλι που είναι.
 
Αν υπήρχε η στοιχειώδης ανθρωπιά και ευθιξία,θα έπρεπε ολοι αυτοί που διαχειρίστηκαν τις τύχες αυτού του τόπου τις τελευταίες δεκαετίες να παραιτηθούν,να εξαφανιστούν,να μην ξαναασχοληθούν με τα κοινά!
 
Μαζί τους θα έπρεπε να ντρεπόμαστε κι εμείς ως λαός!
 
Είναι δημιούργημα του Ελληνικού λαού αυτή η κατάσταση,ενός λαού υποταγμένου στις θελήσεις ολων όσων μας θέλουν άβουλους με αντάλλαγμα,ένα ρουσφέτι,το σβήσιμο της κλήσης,μιας μετάθεσης κι ενός βολέματος!
 
Για την σημερινή τραγωδία ευθύνεται ΟΛΟ το πολιτικό προσωπικό της χώρας,ευθύνονται όλοι οσοι παρέδωσαν αμαχητί την πατρίδα μας στα νύχια των τοκογλύφων,ευθύνεται όμως κι ο λαός μας που δεν υψωσε το ανάστημά του!
 
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ!
Χρήστος Ρήγας
υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Εθνικό κόμμα Έλληνες 
Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 22/2/2023

Της:                Αναστασίας - Αικατερίνης Αλεξοπούλου

                       Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Υγείας

                       Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ:           «Αναδρομική πληρωμή του επιδικασθέντος από τον Άρειο Πάγο νοσοκομειακού επιδόματος των τέως ιατρών ΙΚΑ»

Κύριοι, κύριοι υπουργοί,

Είναι γνωστό, ότι με τελεσίδικες και οριστικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου, έχει επιδικαστεί σε εκατοντάδες ιατρούς του τέως ΙΚΑ, η αναδρομική πληρωμή του νοσοκομειακού επιδόματος, που δικαιούνται, το οποίο, όμως, έως τώρα, παρακρατείται. Δυστυχώς, ο αρμόδιος επί τούτου ΕΟΠΥΥ δεν συμμορφώνεται με τις ως άνω δικαστικές αποφάσεις και εμποδίζει την καταβολή των επιδικασθέντων αναδρομικών, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, πρόσφατη νομοθετική απόφαση, σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται κατάσχεση εις βάρος του Δημοσίου για χρηματικές απαιτήσεις. Εκ των ανωτέρω, όπως είναι φανερό, δημιουργείται εύλογη αδικία και διάκριση εις βάρος των ως άνω δικαιωθέντων επιστημόνων, που υπηρετούν το σύστημα Δημόσιας Υγείας της χώρας, με όλες τις συνακόλουθες θλιβερές συνέπειες.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Για ποιο λόγο δεν καταβάλλεται το παραπάνω, οριστικά και τελεσίδικα επιδικασθέν υπό του Αρείου Πάγου νοσοκομειακό επίδομα προς τους δικαιούχους ιατρούς του τέως ΙΚΑ;

2. Προτίθεσθε να εξετάσετε ενδελεχώς το ως άνω ζήτημα, που γεννά εύλογη αδικία εις βάρος των δικαιούχων ιατρών, αντικαθιστώντας την έννομη επί τούτου τάξη και να λάβετε την απαραίτητη πρόνοια για την άμεση καταβολή του ως άνω νοσοκομειακού επιδόματος, το οποίο σαφώς και κατηγορηματικά επιδίκασε υπέρ αυτών ο Άρειος Πάγος;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Αναστασία - Αικατερίνη Αλεξοπούλου

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στους 36 ανέρχονται πλέον σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής στις 09:35 οι νεκροί από τη φονική σύγκρουση επιβατικής με εμπορική αμαξοστοιχία έξω από τη Λάρισα.
 

Οι επιχειρήσεις έρευνας για απεγκλωβισμό επιβατών είναι σε πλήρη εξέλιξη από διασώστες αλλά και εθελοντές που έχουν σπεύσει στο σημείο και ψάχνουν κάθε σπιθαμή. Οι έρευνα στο πρώτο και το δεύτερο βαγόνι συνεχίζεται.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», η πυροσβεστική νωρίτερα είχε ανακοινώσει από τις 6:20 τα ξημερώματα ότι υπήρχαν 32 νεκροί και 66 τραυματίες, ενώ υπήρχαν και εγκλωβισμένοι επιβάτες της αμαξοστοιχίας, η οποία λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης συγκρούστηκε με εμπορικό τρένο, λίγο έξω από τη Λάρισα.

Σε νέα ενημέρωση στις 07:30 έδωσε τηλέφωνα επικοινωνίας για συγγενείς επιβατών των τρένων που συγκρούστηκαν το βράδυ της Τρίτης στη Λάρισα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου οι συγγενείς των επιβατών μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα: 2410 683175 και 2410 683176. Όπως είπε η ίδια στο νοσοκομείο Λάρισας έχει ξεκινήσει η διαδικασία ταυτοποίησης νεκρών ενώ για την οριστική αναγνώριση θα πρέπει να γίνει διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησηςΑπό την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ανακοίνωσε ότι «η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού ατόμων παραμένει σε εξέλιξη εξηγώντας ότι «αυτή τη στιγμή οι προσπάθειες έρευνας έχουν επικεντρωθεί στα δύο πρώτα βαγόνια που έχουν ανασηκωθεί με τη βοήθεια γερανοφόρων».

Η ενημέρωση των 06:20 όπου αποκαλύφθηκε ο τελευταίος απολογισμός νεκρών και τραυματιών:

Δείτε βίντεο από την επιχείρηση της Πυροσβεστικής το πρωί της Τετάρτης:

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2023 12:19

Το λάθος του Νίκου Χριστοδουλίδη

Του Νίκου Ιγγλέση

Ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πριν ακόμη αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του, διέπραξε ένα σημαντικό – καθοριστικό λάθος. Ακολουθώντας την πεπατημένη των προηγούμενων προέδρων, συναντήθηκε και συνομίλησε για την επανέναρξη των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων με τον πρόεδρο του αποσχιστικού μορφώματος Ερσaίν Τατάρ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξελέγη πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους διεθνώς αναγνωρισμένου, μέλους του ΟΗΕ, της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών. Ο Ερσίν Τατάρ, αντίθετα, είναι ο πρόεδρος της μειονότητας των Τουρκοκυπρίων και των εποίκων της Ανατολίας που από το 1983 έχουν ανακηρύξει την κατεχόμενη, από τον τουρκικό στρατό, περιοχή ως ανεξάρτητο κράτος.

Πρόκειται για την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου – ΤΔΒΚ», η οποία  δεν έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από καμία χώρα στον κόσμο, εκτός βεβαίως από την Τουρκία. Υπάρχουν και οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών – 541/1983 και 550/1984 – περί μη αναγνώρισης, από τη διεθνή κοινότητα, του αποσχιστικού μορφώματος.

Γιατί λοιπόν, ο πρόεδρος ενός διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους συναντάται με τον πρόεδρο μιας κοινότητας, έστω κι αν αυτή η συνάντηση ήταν προσώρας άτυπη στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ; Δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Χριστοδουλίδης ότι έτσι υποβαθμίζει το αξίωμά του και παράλληλα αναβαθμίζει αυτό του κ. Τατάρ;

Τώρα, στη διεθνή κοινότητα θα μπορούν να ομιλούν για συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο προέδρων ή για συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξισώνεται με τον πρόεδρο της τουρκικής κοινότητας.

Το ότι παρόμοιες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν από τον προηγούμενο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και διαχρονικά σχεδόν απ’ όλους τους προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν απαλλάσσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη από το λάθος. Πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο λάθος που έχει οδηγήσει, επί σαράντα εννέα χρόνια, όχι μόνο σε αδιέξοδο το Κυπριακό, αλλά και σε διεθνή αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας, προς μέγιστο όφελος της Τουρκίας.

Η δικαιολογία για αυτές τις συνομιλίες είναι η εξεύρεση μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα από τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη, τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Το Κυπριακό όμως, δεν είναι διακοινοτικό πρόβλημα, αλλά πρόβλημα παράνομης εισβολής, κατοχής, εθνοκάθαρσης και εποικισμού. Υπεύθυνη αυτών των τετελεσμένων είναι η Τουρκία η οποία όμως απουσιάζει από το «κάδρο». Έτσι απο-ενοχοποιείται.

Πιστεύει κανείς ότι η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η επιστροφή των προσφύγων στις περιουσίες τους και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, που είναι τα ζητούμενα, θα αποφασιστούν από τον όποιον κ. Τατάρ; Γιατί λοιπόν ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποδέχεται να συνομιλεί μαζί του; Για να δείξει απλώς ότι είναι πρόθυμος, όπως και οι προηγούμενοι πρόεδροι, για την εξεύρεση της «όποιας λύσης»;

Ο Ερσίν Τατάρ είναι μια μαριονέτα της Άγκυρας, η οποία και μόνο αυτή θα αποφασίσει με ποιες παραμέτρους και πότε θα αλλάξει το υπάρχον status quo στην Κύπρο. Ας μη σπαταλάει λοιπόν πολιτικό κεφάλαιο ο κ. Χριστοδουλίδης και ας ορίσει έναν υφυπουργό της κυβέρνησής του για να συνομιλεί, όποτε απαιτείται, με τον επικεφαλής της τουρκικής μειονότητας.

Ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει επίσημα να ζητήσει συνομιλίες με την κυβέρνηση της Άγκυρας, της οποίας τα στρατεύματα κατέχουν το 37,5% του εδάφους της Κύπρου. Το αίτημα βεβαίως θα είναι ρητορικό γιατί η Άγκυρα δε θα το αποδεχτεί αφού δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, τη θεωρεί «εκλιπούσα». Θα αποτελέσει, όμως, ένα δραστικό αναπροσδιορισμό της εξωτερικής πολιτικής επί του Κυπριακού  στον ΟΗΕ, την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες της περιοχής που έχουν συμφέρον να μην επιτρέψουν το γεωπολιτικό έλεγχο της Τουρκίας σ’ όλο το νησί της Αφροδίτης.

Μια τέτοια στρατηγική πρέπει ασφαλώς να χαραχθεί σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και να περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του «Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου» καθώς και την, με κάθε κόστος, ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, παράλληλα με αυτές της Ελλάδας. Ειδικότερα, στην ΕΕ κάθε θέμα που ενδιαφέρει την Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζει το σταθερό βέτο Κύπρου και Ελλάδος. Ασφαλώς θα υπάρξουν αντιδράσεις και πιέσεις από διάφορες πλευρές, αλλά, η αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό αποτελεί ύψιστη εθνική προτεραιότητα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη, αλλά και κατά την προεκλογική εκστρατεία είχε ταχθεί υπέρ της αποκαλούμενης «Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας – ΔΔΟ» το περιεχόμενο της οποίας χαρακτηρίζεται από δημιουργική ασάφεια. Ο καθένας, για επικοινωνιακούς λόγους, συμπεριλαμβάνει στη ΔΔΟ τα χαρακτηριστικά που τον συμφέρουν.

Όμως η ΔΔΟ, εδώ και αρκετό καιρό, έχει απορριφθεί από την Άγκυρα και τον Ερσίν Τατάρ. Απαιτούν «κυρίαρχη ισότητα», «διεθνές καθεστώς» και «εγγενή δικαιώματα», δηλαδή, την αναγνώριση, από την ελληνική πλευρά, του «Τουρκικού Κράτους της Κύπρου» ως ισότιμου της Κυπριακής Δημοκρατίας και μόνο μετά από αυτό, την έναρξη διαπραγματεύσεων. Τώρα, ποιό θα είναι το αντικείμενο αυτών των διαπραγματεύσεων όταν θα έχουν νομιμοποιηθεί τα αποτελέσματα της εισβολής του 1974 είναι προφανές. Πρόκειται για φαρσοκωμωδία.

Οι ενδοτικοί, οι οπαδοί «της όποιας λύσης», οι υποστηρικτές του παλαιότερου Σχεδίου Ανάν σε Λευκωσία και Αθήνα υποστηρίζουν ότι χρειάζονται και άλλες υποχωρήσεις για την επανένωση της Κύπρου, ότι είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας η λύση του Κυπριακού, ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μειονότητα, αλλά, συνιδιοκτήτες της Κύπρου σύμφωνα με τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου και το Κυπριακό Σύνταγμα κ.α.

Μόνο που οι Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου του 1959 για την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν καταπατηθεί, άρα ακυρωθεί με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας. Οι Συμφωνίες αυτές δεν προέβλεπαν την ύπαρξη δεύτερου ανεξάρτητου κράτους στο έδαφος της Κύπρου.

Το ερώτημα είναι αν το εξαρτημένο – ετεροπροσδιορισμένο πολιτικό σύστημα σε Αθήνα και Λευκωσία μπορεί να ακολουθήσει μια τέτοια εθνική στρατηγική. Η απάντηση είναι αρνητική. Θα εξακολουθήσουν να επιδιώκουν διερευνητικές συνομιλίες, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, διαπραγματεύσεις και διάλογο, όπως εδώ και σχεδόν μια πεντηκονταετία. Δεν είναι ικανοί να αξιοποιήσουν ούτε τα «παράθυρα ευκαιρίας» που κατά καιρούς παρουσιάζονται.   

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ