Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  6:53: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2023

Σοκάρει η αποκάλυψη ότι για 5 με 10 χιλιάδες ευρώ θα μπορούσε αν είχε επιδιορθωθεί  η βλάβη που έθεσε εκτός λειτουργίας την τηλεδιοίκηση στον σταθμό της Λάρισας και έτσι να είχε αποτραπεί η τραγωδία με τη σύγκρουση των δύο τρένων που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους στα Τέμπη.

Το σύστημα της τηλεδιοίκησης στον σταθμό της Λάρισα τέθηκε εκτός λειτουργίας το καλοκαίρι του 2019 μετά από μεγάλη φωτιά που είχε εκδηλωθεί σε έναν γειτονικό κόμβο κοντά στον χώρο του παλαιού εργοστασίου ζάχαρης στη Λάρισα.

Το κόστος

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος στο MEGA και το Live News, αν και καταστράφηκε μεγάλο μέρος του εξοπλισμού η αποκατάσταση της ζημιάς δεν ήταν απαγορευτική αφού νεότερα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι με ένα κονδύλι της τάξης από 5.000 έως 10.000 ευρώ θα μπορούσε να τεθεί και πάλι σε λειτουργία η τηλεδιοίκηση και να είχαν σωθεί 57 ζωές.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, οι σταθμάρχες είχαν πει ότι με την τηλεδιοίκηση είχαν αποτραπεί άλλα δύο τρία λάθη που είχαν γίνει και δεν εξελίχθηκαν σε κάτι χειρότερο.

Από εκεί και πέρα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, άνθρωποι του ΟΣΕ και μηχανοδηγοί εκφράζουν την άποψη πως ο ρυθμιστής έλξης στη Ραψάνη – αυτός δηλαδή που αντιλήφθηκε πρώτος ότι κάτι είχε συμβεί με την σύγκρουση των δύο τρένων αφού διαπίστωσε την διακοπή ρεύματος – θα μπορούσε ίσως να υποψιαστεί ότι κάτι δεν πάει καλά βλέποντας  τις μεγάλες καταναλώσεις φορτίων που καταγράφονταν στην ίδια γραμμή.

Μεγάλες καταναλώσεις φορτίων καταγράφονται όταν δύο τραίνα κινούνται για αρκετά λεπτά σε κοντινή απόσταση. Θα μπορούσε λοιπόν να ρωτήσει γιατί συμβαίνει αυτό.

tanea.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές τάσσεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι έτσι θα υπάρξουν αντίβαρα στην κυβερνητική αλαζονεία και εμπόδια στην ατιμωρησία των όποιων υπευθύνων.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, υποστήριξε επί της ουσίας ότι δεν λειτουργούν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος οι «αυτοδυναμίες» και υπογράμμισε ότι: «Ας αφήσει ο κ. Μητσοτάκης το θέμα της ακυβερνησίας. Η Ελλάδα θα έχει κυβέρνηση. Το θέμα είναι να έχει μια σωστή κυβέρνηση».

Ο κ. Ανδρουλάκης κάνοντας σφοδρή επίθεση τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο και στην προηγούμενη του Αλέξη Τσίπρα – και αποδίδοντάς τους ευθύνες για την κατάσταση του ελληνικού σιδηρόδρομου που οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών– στράφηκε στην «επόμενη μέρα» και τάχθηκε ανοιχτά των κυβερνητικών συνεργασιών, επικαλούμενος και το παράδειγμα των σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία.

Τόνισε ότι σε μια τέτοια κυβέρνηση – με βάση την εκλογική δύναμη του καθενός- κρίνεται η προγραμματική επάρκεια και οι σχετικές συμφωνίες. «Δεν μπορεί να είναι σε μια τέτοια κυβέρνηση ο κολλητός του κ. Τσίπρα που καταδικάστηκε στο Ειδικό Δικαστήριο, ούτε ο κολλητός του κ. Μητσοτάκη, ο αντ’ αυτού που δεν σέβεται τους θεσμούς. Η χώρα για να αλλάξει θέλει μια άλλη ευρωπαϊκή κυβέρνηση, με τη νέα γενιά μπροστά».

Τι θα κάνει όμως ο κ. Ανδρουλάκης την κρίσιμη ώρα, από τη στιγμή που έχει υποστηρίξει «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας στο τιμόνι της χώρας»; Θα βάλει νερό στο κρασί του; «Δεν πρόκειται να βάλω νερό στο κρασί μου, γιατί το νερό τους είναι ξινό! Έχει ξινίσει το νερό τους, κυβερνούσαν και κυβερνούν τέσσερα χρόνια και είδαμε πως λειτουργεί το κράτος».

Σύμφωνα με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ «θέλουν ένα κράτος-λάφυρο», «δεν αρκεί η συγγνώμη», «χρειάζεται επιτάχυνση των ρυθμών της Δικαιοσύνης», «να αποδοθούν γρήγορα ευθύνες και σε όλους τους υπεύθυνους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται», «τραβήχτηκε η κουρτίνα βασανιστικά και φάνηκαν όλες οι ευθύνες», «λένε ότι όλοι φταίνε, φταίει μήπως και ο Ανδρέας Παπανδρέου;», «δεν ήταν στραβή στη βάρδια το Μάτι και τα Τέμπη» «υπάρχουν πολύ μεγάλες ευθύνες».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ανδρουλάκης τάχθηκε υπέρ των σωστών ιδιωτικοποιήσεων με στρατηγικό επενδυτή, μίλησε για τον αφελληνισμό δίνοντας βάρος στην υπόθεση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας, έκανε ειδική αναφορά στην εξασφάλιση προοπτικής της νέας γενιάς στον τόπο της και επανέλαβε ότι προγραμματική προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι τα ασφαλή και σύγχρονα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με αξιοποίηση και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ουσιαστική πράσινη μετάβαση.

Για τις επικρίσεις σχετικά με την παραμονή του παραιτηθέντος υπουργού Κώστα Καραμανλή στα ψηφοδέλτια της ΝΔ απάντησε λέγοντας ότι εκείνος έδωσε εντολή να απομακρυνθεί από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ «ένας υποψήφιος για μια παρατυπία που μάλιστα δεν συνδέεται άμεσα με το δυστύχημα, γιατί δεν υπάρχει καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα».

protothema.gr

Η #Πάτρα είναι μία πανέμορφη πόλη που φημίζεται για το καρναβάλι της.
20 άνθρωποι δεν αποτρέπουν ένα κίνημα. Αυτό που πραγματικά συνέβη, είναι πως εμείς αποτρέψαμε τα χειρότερα. Πώς; Χειριστήκαμε με άψογη αποτελεσματικότητα την κατάσταση που επικράτησε στην Πάτρα, στην οδό Αγίου Ανδρέου, στο #Συνεδριακό κέντρο της Αγοράς Αργύρη.
Αυτοί οι άνθρωποι ήταν ΒΑΛΤΟΙ, #παρακρατικοί, οι οποίοι ήρθαν αναζητώντας #βία, την οποία εμείς αποτρέπουμε. Εννοείται πως δεν τους ικανοποιήσαμε..
Η #αστυνομία απετράπη από το να ρίξει δακρυγόνα. Παρόλο το #δημοκρατικό και αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη για την διοργάνωση και τη συμμετοχή σε #πολιτικές εκδηλώσεις καταπατήθηκε βίαια και άκρως φασιστικά, εμείς αρνηθήκαμε να συναινέσουμε στη βία και έτσι η εκδήλωση αναβλήθηκε προσωρινά, με στόχο αντίθετο από εκείνον που το #παρακράτος, χρησιμοποιώντας νέους ανθρώπους, ήθελε να πετύχει. Να εξασφαλίσουμε την #κοινωνική ακεραιότητα!
Μου προκαλεί θλίψη να βλέπω συνομήλικους και νεότερους από εμένα ανθρώπους, να γίνονται μαριονέτες στα χέρια παρακρατικών #μηχανισμών. Αυτό που τελικά υπηρετούν είναι η #εξουσία. Με αμοιβή ή χωρίς, δεν ξέρω να το πω. Μου φτάνει που προσπάθησαν να δωροδοκήσουν τη γενιά μου με μερικά MB. Τέτοιος είναι ο #εξευτελισμός... αυτό επιδιώκουν για εμάς. Μια ποδηγετούμενη, άμορφη μάζα #νέων, υποχείρια του εκάστοτε καθεστώτος.
Οι γονείς μας μας μεγάλωσαν με #αξίες. Με #ιδανικά. Με στερήσεις και αγάπη. Δεν μας μεγάλωσαν για να είμαστε έρμαιο του κάθε #ολιγάρχη.
Η #νέα_γενιά απαντά σιωπηλά, μα με εκκωφαντικό κρότο. Απαντά με βάση τις αξίες της. Και σίγουρα αυτές οι αξίες δεν περιλαμβάνουν λοστούς και ρόπαλα... ούτε απειλές σε γονείς μικρών παιδιών.
Στην Πάτρα θα επιστρέψουμε. Και μπροστάρηδες θα είναι η νέα γενιά που εκπροσωπεί την #Ελλάδα με υπερηφάνια!
✅ Διαφέρουμε, θα τα καταφέρουμε… Μαζί!
? Ε Ρ Χ Ο Μ Α Σ Τ Ε !
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ
-----------
Υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας - Κίνημα “Ελεύθεροι Ξανά”
mob.: 6955422489
e-mail: mr @ macroweb.gr
-----------
Δείτε περισσότερα
πατώντας εδώ:
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άρθρο του Χρίστου Βερελή στο ΒΗΜΑ

Από το έτος 2002 μέχρι και το 2010 υπήρχε τηλεδιοίκηση στον ελληνικό σιδηρόδρομο, ο οποίος λειτουργούσε ως κρατικός οργανισμός και την περίοδο αυτή δεν έχει καταγραφεί κανένα σοβαρό σιδηροδρομικό ατύχημα.

Στη συνέχεια, από το έτος 2011 μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση παρά μόνον σε μερικά τμήματα τα τελευταία 2 χρόνια. Μεσολάβησε μια ιδιωτικοποίηση και έγιναν πολύνεκρα σιδηροδρομικά ατυχήματα.

Η ιδιωτικοποίηση αυτή δεν συνδυάστηκε με δημιουργία μιας αποτελεσματικής, παρεμβαίνουσας σε θέματα ασφάλειας, Ρυθμιστικής Αρχής. Αντιθέτως – λες και έγινε επί τούτου – λειτουργεί η ΡΑΣ απολύτως υποστελεχωμένη με μόνον 4 άτομα. Θα έλεγε κανείς ότι υπάρχει μόνον κατ’ όνομα.

Ας δούμε την ευρωπαϊκή εμπειρία. Δύο χώρες έχουν πλήρως ιδιωτικό σιδηρόδρομο: Η Σουηδία από 40ετίας με μια εξαιρετικά ισχυρή Ρυθμιστική Αρχή που έχει την ευθύνη της ασφάλειας με πολύ καλά αποτελέσματα και υψηλό δείκτη ικανοποίησης του επιβατικού κοινού. Αλλά πλήρως ιδιωτικό σιδηρόδρομο έχει και η Βρετανία, που όμως βρίσκεται σε μια πορεία επιστροφής στο κρατικό μοντέλο, ενώ το επιβατικό κοινό δείχνει χαμηλό δείκτη ικανοποίησης, τα δε ατυχήματα σαφώς και δεν είναι αμελητέα.

Στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ιδιωτικές εταιρείες σιδηροδρόμων δραστηριοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά στις εμπορευματικές μεταφορές, με κάποιες εξαιρέσεις σημειακών συνδέσεων όπως στην Ισπανία (Μαδρίτη – Βαρκελώνη) και στην Ολλανδία.

Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών στη χώρα μας ήταν επόμενο να ανοίξει έναν εξαιρετικά φορτισμένο δημόσιο διάλογο και να φανούν παθογένειες που δεν είχαν τύχει ανάδειξης μέχρι τώρα. Η θεσμικότητα δεν είναι το φόρτε της χώρας. Στο προαύλιο του Οργανισμού και του Υπουργείου εξελισσόταν ένα βίαιο ματς εργοληπτών και στελεχών υπηρεσιακών και πολιτικών για τα δικαιώματα προαίρεσης. Το πράγμα είχε εξηγήσεις. Μπορούσε εύκολα να τις αντιληφθεί κάποιος εάν επληροφορείτο π.χ. ότι ο αρμόδιος υπουργός αρνείτο πεισματικά να δεχθεί να συνεργαστεί με τον πρόεδρο του ΟΣΕ. Μέχρι που τον εκπαραθύρωσε έχοντας συναντηθεί μαζί του μόλις 30 λεπτά στην αρχή της θητείας και των δύο.

Αλλά και η περίφημη ιδιωτικοποίηση με μια ιταλική εταιρεία όπου η πιο διάσημη φωτογραφία του προέδρου της είναι αυτή ανάμεσα σε δύο καραμπινιέρους, όταν προσάγεται για να ακούσει την καταδίκη του σε 4 χρόνια φυλάκισης για σκάνδαλο χρηματισμού.

Και προκύπτουν άμεσα τα ερωτήματα: Εφερε η ιδιωτικοποίηση βελτίωση των υπηρεσιών; Οπωσδήποτε όχι. Μήπως των οικονομικών του κλάδου; Μακράν όχι, αφού πληρώνει το Δημόσιο συνεχώς για να μπορούν κάποιοι να λένε «ιδιωτικοποιήσαμε». Βελτιώθηκε η ασφάλεια; Μακάβριο αστείο. Βελτιώθηκε το επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τους επιβάτες; Απαντούν οι ίδιοι με καταιγισμό παραπόνων.

Η πεποίθησή μου είναι σαφής: Αμεση καταγγελία της κακής αυτής σύμβασης, μέχρι να γίνει τουλάχιστον η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων αντάξια του ονόματός της.

Ο Χρίστος Βερελής ήταν υπουργός Μεταφορών την περίοδο 2000-2004.

 

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον δημοσιογράφο Στέφανο Διαμαντόπουλο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε σε χθεσινά δημοσιεύματα σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί μια σύμβαση που έχει υπογραφεί το 2014 και η ανάδοχη κοινοπραξία υποστήριζε πως ό,τι κι αν συμβεί, σε δύο χρόνια θα έχουμε τηλεματική, μετά από εννιά χρόνια να μην έχει ολοκληρωθεί. Να έχει φτάσει από τα 41 εκατ. ευρώ στα 54 εκατ. ευρώ και όλοι αυτοί οι κύριοι να είναι στις θέσεις τους. Να μην έχει κινηθεί ο εισαγγελέας, όταν η Αρχή Διαφάνειας επισημαίνει κάτι τέτοιο».

«Και ποιος παράνομα επέτρεψε να γίνει μετάταξη προσώπου, που υπερέβαινε το ηλικιακό όριο των 48 ετών, όπως ορίζει ο νόμος, κύριε Βορίδη που κάνετε λόγο για νόμιμη μετάταξη;» διερωτήθηκε, για να προσθέσει: «Ο νόμος θέτει τα 48 έτη. Ο συγκεκριμένος σταθμάρχης ήταν πολύ μεγαλύτερος. Κάποιοι θέλουν ένα κράτος – λάφυρο. Να κάνουν τα ρουσφετάκια τους, να δίνουν σε φιλικές εταιρείες τα έργα, να μην ελέγχει κανείς – κανέναν, ατιμωρησία και όταν γίνει κάτι τραγικό που τους φθείρει πολιτικά, πετούν κι ένα επικοινωνιακό ‘’συγγνώμη’’. Και ποια είναι η επόμενη ημέρα; Δεν δέχθηκα τη συγγνώμη του κ. Μητσοτάκη για τις υποκλοπές; Ποια είναι η επόμενη ημέρα; Μάθαμε ποιος μου έστειλε το μήνυμα; Μάθαμε ποια εταιρεία ήταν πίσω από τις παγιδεύσεις;», ανάφερε.

«Τι έκανε η Ρυθμιστή Αρχή Σιδηροδρόμων; Έχει αποτύχει παταγωδώς. Πρέπει να ζητηθούν ευθύνες. Και στους Ιταλούς», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής επισημαίνοντας ότι έχει αποτύχει αυτή η ιδιωτικοποίηση. «Πρέπει να φύγει και να μπει στρατηγικός επενδυτής που θα αξιολογείται για την επένδυση» είπε.

«Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στη χώρα, είναι να έχουμε δυστυχώς κυβερνώντες οι οποίοι δεν θέλουν να αλλάξουν τη χώρα. Δεν θέλουν να φτιάξουν ένα κράτος αξιοκρατίας και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, διότι πολύ απλά δεν θέλουν να αλλάξουν νοοτροπία και αντίληψη για την πολιτική. Αν θεωρήσουμε ότι το χθες είναι η αναξιοκρατία, το ρουσφέτι και η ατιμωρησία, τί απ’ όλα αυτά δεν αντιμετωπίζει σήμερα ο πολίτης; Ο πολίτης, δυστυχώς, βλέπει ότι μετά το μνημόνιο που οδήγησε χιλιάδες ελληνόπουλα στο εξωτερικό και επέφερε τεράστιες ανισότητες, χαμένες ευκαιρίες και φτωχοποίηση μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού, κάποιοι συνεχίζουν τις ίδιες πρακτικές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Τραβήχτηκε η κουρτίνα από το λεγόμενο ‘’επιτελικό κράτος’’ και αποδείχθηκε ότι είναι μια από τα ίδια», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Τι κάνει μια κυβέρνηση που είχε 32 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης; Μιλώ φορτισμένα πολιτικά γιατί το τρένο είναι το όχημα που έπρεπε να επενδύσουμε, διότι είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Σε μια εποχή ενεργειακής κρίσης, όλα τα ευρωπαϊκά κράτη επενδύουν στα τρένα γιατί θέλουμε περιορισμό στην εκπομπή ρύπων. Κι εσύ αντί να επενδύσεις στα τρένα, δεν διασφαλίζεις ούτε την ασφάλεια μεταφορών», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Δεν μπορώ να βλέπω, σε όλη την Ελλάδα, από τα πιο ακριτικά νησιά μέχρι την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, νέα παιδιά αγανακτισμένα. Γιατί είναι αγανακτισμένα αυτά τα παιδιά; Αναρωτιούνται: Τι έχουμε εμείς; Ποιο είναι το μέλλον μας; Έχουμε καλή παιδεία; Έχουμε καλή υγεία; Έχουμε φθηνά ενοίκια; Έχουμε καλές μεταφορές; Τι έχουν αυτά τα παιδιά για το μέλλον τους; Και τι κάνουμε όλοι εμείς;» διερωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης.

Σχολιάζοντας την αποποίηση ευθυνών εκ μέρους κυβερνητικών στελεχών με το επιχείρημα περί διαχρονικών παθογενειών, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «όταν πετάς την μπάλα στην εξέδρα με τον ισχυρισμό “όλοι φταίνε” και υπάρχει αίσθημα ατιμωρησίας, τότε κατασκευαστές και πολιτικοί θα λένε “έλα, εντάξει και μια στραβή να γίνει στη βάρδια μου, δεν τρέχει τίποτα”. Όχι! Δεν είναι στραβή στη βάρδια πάνω από 100 νεκροί στο Μάτι ή 57 νεκροί στα Τέμπη και κανείς να μην απολογείται σε αυτόν το λαό».

«Όταν οι ηγεσίες των κομμάτων και οι πολιτικοί δεν στηρίζουν την ηγεμονία τους στην αγάπη του λαού και στην προσφορά στους πολίτες, αλλά αντίθετα στην εξυπηρέτηση μιντιαρχών και ισχυρών συμφερόντων, τα πράγματα αλλάζουν» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συμπληρώνοντας ότι «η 4η εξουσία πρέπει να είναι το μαστίγιο στην εκάστοτε κυβέρνηση για να βελτιώνεται, και όχι να αποθρασύνεται».

«Καμία ανοχή σε ηθικά ζητήματα είτε είναι μικρά είτε μεγάλα δεν υπάρχει στη νέα εποχή του ΠΑΣΟΚ» υπογράμμισε κ. Ανδρουλάκης αναφερόμενος στην παρατυπία της χορήγησης αναρρωτικής άδειας δυο μέρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη από ιατρό και υποψήφιο με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μέχρι πρότινος. «Όταν όμως οι πολιτικοί μου αντίπαλοι δεν σέβονται τα ειδικά δικαστήρια και αντί να τους στέλνουν σπίτι τους, τους επιβραβεύουν με υποψηφιότητες ή λένε “έχεις πολιτική ευθύνη αλλά θα σε ξανακατεβάσω”, δυστυχώς αυτά αποτελούν περιφρόνηση στο νέο πολιτικό ήθος που έχει ανάγκη ο τόπος μας» κατέληξε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο κ. Ανδρουλάκης αναρωτήθηκε με νόημα «τι σημαίνει κυβέρνηση συνεργασίας; Σημαίνει κάθονται τρεις άνθρωποι σε ένα τραπέζι και μοιράζουν υπουργεία στους εκλεκτούς και στους φίλους τους; Όχι!» και περιέγραψε την ευρωπαϊκή εμπειρία καθώς ζητούμενο είναι τι κυβέρνηση θα υπάρξει.

«Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι εμπόδιο στην αλαζονεία των ισχυρών. Υπάρχουν αντίβαρα και δεν μπορεί ένας Πρωθυπουργός να κάνει ό,τι θέλει με τους κολλητούς του» ανέφερε προσθέτοντας πως «η χώρα για να αλλάξει χρειάζεται μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στους θεσμούς. Σεβασμό στη Δικαιοσύνη, σεβασμό στους θεσμούς και πάνω απ’ όλα σεβασμό στον άνθρωπο και στον πολίτη. Εκπροσωπώ μία αλλαγή, που έχει τον άνθρωπο και τον πολίτη στο επίκεντρο».

Ερωτηθείς αν θα βάλει νερό στο κρασί του, τόνισε: «Δεν πρόκειται να βάλω νερό στο κρασί μου, γιατί το κρασί μου δεν είναι ξινό όπως είναι των δύο που έχουν κριθεί, τεσσεράμισι χρόνια ο ένας και τέσσερα χρόνια ο άλλος. Έχει ξινίσει το κρασί τους. Είναι το κρασί που οδηγεί μία χώρα να είναι βουτηγμένη στο χθες και στην ανυποληψία, ενώ μπορεί να γίνει μία χώρα ισχυρή όπου ο λαός της θα ζει με ευημερία, αξιοπρέπεια και προοπτική».

agrinionews.gr
Ευθεία επίθεση στο περιβάλλον, αλλά και στη δημοκρατία και τις ελευθερίες των πολιτών, αποτελεί για τη συμμαχία Πράσινο & Μωβ η σημερινή αυθαίρετη σύλληψη 14 ενεργών πολιτών της Πρωτοβουλίας Save the Trees για μη-βίαιη υπεράσπιση του ήδη λιγοστού πράσινου της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα η αστυνομία συνέλαβε, και συνεχίζει να κρατεί στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου για παραπομπή στο αυτόφωρο, 14 άτομα που επιχείρησαν να προστατέψουν, με καθιστική διαμαρτυρία σε παρτέρια, τα δεκάδες μεγάλα δέντρα που κόβει αδιακρίτως ο δήμος Θεσσαλονίκης στη Ρωμαϊκή Αγορά. Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται και 4 στελέχη της συμμαχίας Πράσινο & Μωβ, που συμμετέχει στις προσεχείς εκλογές:
  • Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος,  δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης επικεφαλής του συνδυασμού Οικολογία Αλληλεγγύη, πρώην ευρωβουλευτής, συνεκπρόσωπος του κομματος των ΠΡΑΣΙΝΩΝ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Πράσινο & Μωβ.   
  • Ο Αλέκος Γεωργόπουλος,  ομότιμος καθηγητής της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στέλεχος των Πράσινων.
  • Η Έφη Δώδουρα, στέλεχος της συμμαχίας και των Πράσινων.
  • Ο  Θανάσης Μακρής, στέλεχος της συμμαχίας Πράσινο & Μωβ και  των Πράσινων, πρώην περιφερειακός σύμβουλος Ανατ. Μακεδονίας- Θράκης.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η καταστροφική πολιτική ενάντια στο αστικό πράσινο, υλοποιείται από τη φιλοκυβερνητική δημοτική διοίκηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κων. Ζέρβα, παρά τις αντίθετες συστάσεις των ειδικών επιστημόνων.
Η συμμαχία Πράσινο & Μωβ απαιτεί την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων χωρίς δίκη, τον τερματισμό της αυθαίρετης κοπής των δένδρων και την απόδοση ευθυνών στα στελέχη της αστυνομίας και της δημοτικής αρχής που αποφάσισαν τις παράνομες συλλήψεις.
Χρειαζόμαστε πράσινο, δημοκρατία και πολιτικές ελευθερίες, όχι αυταρχισμό και καταστροφή του περιβάλλοντος.
 
Τι δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος


«Με εντολή της διοίκησης Ζέρβα η αστυνομία συνέλαβε 14 πολίτες που διαμαρτύρονταν ενάντια στο κόψιμο των δέντρων στην αρχαία αγορά.
Μας έσυραν σηκωτούς και μας αντιμετώπισαν σαν κοινούς εγκληματίες. Μας πήραν δακτυλικά αποτυπώματα και μας πάνε στο αυτόφωρο!

Κατηγορία; ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΒΙΑΣ!
Οι άνθρωποι που υπερασπίζονται την ποιότητα ζωής και το συμφέρον όλων, αυτοί που είναι αντίθετοι σε κάθε μορφή βίας κατηγορούνται με απαράδεκτες δικαιολογίες που μόνο νοσηρά μυαλά σαν του ακροδεξιού αντιδημάρχου Πρασίνου Ε. Θεοτοκάτου μπορούν να υποστηρίξουν.

Ο δήμαρχος Κ. Ζέρβας δεν έχει δικαίωμα να κριτικάρει τη στάση της αστυνομίας. Αν διαφωνεί, ας απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον αυταρχικό αντιδήμαρχο. Και να έρθει στο δικαστήριο να δηλώσει ότι δεν ασκήσαμε κανενός είδους βία.
Αλλιώς θα επιβεβαιωθεί ότι επικίνδυνα δεν είναι τα δέντρα αλλά η διοίκηση Ζέρβα.»
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεγάλη αναστάτωση στις αγορές προκαλεί η κατάρρευση των δυο αμερικανικών τραπεζών τόσο της Silicon Valley Bank, όσο και της Signature Bank.

Η αρχική στάση αναμονής από τους επενδυτές δεν φάνηκε να κρατά πολύ με αποτέλεσμα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να καταγράφουν σημαντικές απώλειες, ενώ μεγάλη πτώση παρατηρείται στις τιμές του πετρελαίου. Αντίθετα άνοδος παρατηρείται στο χρυσό.

Στην Ευρώπη ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά σχεδόν 500 μονάδες έχοντας απώλειες άνω του 3%, ο CAC στο Παρίσι χάνει πάνω από 200 μονάδες έχοντας πτώση 3%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE υποχωρεί κατά 2,3%. Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης έχει μεγάλες απώλειες κοντά στο 3%.

Την ίδια στιγμή οι αμερικανικές αρχές έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να μπει «φρένο» σε μια πιθανή τραπεζική κρίση μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Οι αμερικανικές αρχές διαβεβαίωσαν τους καταθέτες του υπό εκκαθάριση χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ότι θα τους επιτρέψουν να ανακτήσουν το σύνολο των καταθέσεών τους ήδη από σήμερα.

Το μέτρο ανακοινώθηκε από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν από κοινού με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC), έπειτα από διαβούλευση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Όμως τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί, αφού μετά την Silicon Valley Bank , σειρά πήρε η Signature Bank. Έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε ο φορέας.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε από κοινού με τους δύο προαναφερθέντες εποπτικούς φορείς ότι όλοι οι καταθέτες της Signature Bank θα λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο και ότι «δεν θα υποστεί καμία ζημία ο φορολογούμενος».

Αναλυτές πάντως σημειώνουν ότι η παγκόσμια οικονομία μπήκε σε μία περίοδο αναστάτωσης και μεγάλων μεταβολών, η οποία εκτιμάται ότι θα κρατήσει κάποιο διάστημα, μέχρι να διαπιστωθεί πόσο βάθος έχει η όλη υπόθεση.

Πηγή: newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Θέλω να συγχαρώ το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καινούργιου και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Αρχαία Ωλένεια» Αιτωλοακαρνανίας για τη διοργάνωση της  εξαιρετικής επιστημονικής εκδήλωσης με θέμα «Ο πρωτογενής τομέας του αύριο στην Αιτωλοακαρνανία και η κλιματική αλλαγή».

Οι τρεις διακεκριμένοι Αιτωλοακαρνάνες επιστήμονες Θεόφιλος Μασούρας (Καθηγητής  Γεωπ. Παν. Αθηνών),   Δρ. Βασιλική Κοτρώνη (Διευθύντρια Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών) και Δημήτριος Μπιλάλης (Καθηγητής Dr., Dr.hc.,  Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών) ανέπτυξαν με απόλυτη επάρκεια το θέμα της εκδήλωσης, ο καθένας στον τομέα ειδίκευσής του. Ειδικότερα ο Θεόφιλος Μασούρας παρουσίασε τα ζητήματα του Κτηνοτροφικού και Γαλακτοκομικού Τομέα σε σχέση με την Κλιματική Αλλαγή, η Βασιλική Κοτρώνη ανέπτυξε το θέμα του Καιρού και της Κλιματικής Αλλαγής σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, ενώ ο Δημήτριος Μπιλάλης, εστίασε στο θέμα της Κλιματικής μεταβολής και της Γεωργικής Ανάπτυξης της Αιτωλοακαρνανίας.

Τέλος, από πλευράς μου προσπάθησα να αναδείξω τον κρίσιμο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι κρατικοί φορείς τόσο της κεντρικής διοίκησης όσο και της αυτοδιοίκησης στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής.

Η μαζική συμμετοχή του κόσμου, η εξαιρετική συζήτηση που ακολούθησε με πλήθος ερωτήσεων και παρεμβάσεων από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, αποδεικνύει την ιδιαίτερη βαρύτητα που αποδίδει η τοπική κοινωνία στον πρωτογενή τομέα.

Το συμπέρασμα κοινό: Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας.  Με ρεαλιστικό σχέδιο  και σωστό προγραμματισμό, με ουσιαστική στήριξη των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων, με διαρκή ενημέρωση και επιμόρφωση, με εισαγωγή νέων τεχνολογιών και καινοτόμων μεθόδων στην παραγωγική διαδικασία, με ένα κράτος αρωγό και σύμμαχο των παραγωγών.

Ο πρωτογενής τομέας και το περιβάλλον αποτελούν τα «βαριά» χαρτιά της Αιτωλοακαρνανίας. Χρέος όλων μας να στηρίξουμε την ύπαιθρο και τους ανθρώπους της. Χρέος  όλων μας να οδηγήσουμε τον τόπο μας στον δρόμο της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Αιτωλοακαρνανία αξίζει πολύ περισσότερα.

Γρηγόρης Θεοδωράκης

Υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ν. Αιτωλοακαρνανίας. 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

« Η κυβέρνηση της ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη, εν μέσω πάνδημου πένθους για το σιδηροδρομικό δυστύχημα-έγκλημα στα Τέμπη, φέρνει στην βουλή για ψήφιση ένα νομοσχέδιο του υπουργού περιβάλλοντος Σκρέκα που ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα του νερού σε κερδοσκοπικές εταιρείες», αναφέρει σε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αιτωλοακαρνανίας.

Η ανακοίνωση:

Ο νομός μας, η Αιτωλοακαρνανία, έχει την τύχη να διαθέτει και να διαχειρίζεται τα μεγαλύτερα αποθέματα επιφανειακών πόσιμων υδάτων στην πατρίδα μας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη, εν μέσω πάνδημου πένθους για το σιδηροδρομικό δυστύχημα-έγκλημα στα Τέμπη, φέρνει στην βουλή για ψήφιση ένα νομοσχέδιο του υπουργού περιβάλλοντος Σκρέκα που ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα του νερού σε κερδοσκοπικές εταιρείες .
Ένα νομοσχέδιο που αναθέτει σε ιδιώτες την διαχείριση των απόβλητων με γνώμονα το μέγιστο κέρδος.
Ένα νομοσχέδιο που κόβει τις περιοχές NATURA σε ζώνες επιτρέποντας την οικιστική ανάπτυξη, το άνοιγμα δρόμων, την τοποθέτηση ΑΠΕ μέσα σε αυτές.

Ακόμη και τις τελευταίες μέρες παραμονής τους στην κυβέρνηση προσπαθούν να ξεπουλήσουν ότι άφησαν όρθιο απ’ τα δημόσια κοινωνικά αγαθά και το βασικότερο όλων, το νερό.

Οι πολιτικές αυτές όπου εφαρμόστηκαν ακόμη και στο Παρίσι ή το Βερολίνο, απέτυχαν παταγωδώς. Έβαλαν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και εκτόξευσαν στα ύψη την τιμή του νερού.
Έτσι έκαναν με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Μας έλεγε ο κύριος Χατζηδάκης πως θα έχουμε φθηνότερο ρεύμα.

Είδαμε στην πράξη τα αποτελέσματα με τις υπέρογκες χρεώσεις. Είμαστε σταθερά στις πρώτες θέσεις με τη μεγαλύτερη τιμή κιλοβατώρας στην Ευρώπη!

Ακριβώς τα ίδια ετοιμάζουν τώρα και στο νερό. Κάποιες ιδιωτικές εταιρείες να μας κάνουν να πούμε -όπως λέει ο λαός- “Το νερό, νεράκι” και με αμφιβόλου ποιότητας μάλιστα.
Είναι στο δικό μας χέρι, στην δική μας ψήφο τα σχέδια τους να μην περάσουν.

Να μην τους αφήσουμε να εκτρέψουν τον Αχελώο.
Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των ΔΕΥΑ και φωνάζουμε:

“Κάτω τα χέρια σας απ’ το νερό”
Να στείλουμε τους νεροκουβαλητές των κερδοσκόπων στα αζήτητα!

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Είναι το διάστημα ως τις εκλογές αρκετό ώστε η όχι μόνο να ανακτήσει δημοσκοπικές δυνάμεις, μετά την τραγωδία των , αλλά και να διαμορφωθούν συνθήκες αυτοδυναμίας;

Αυτό το ερώτημα είναι κυρίαρχο στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, όπου κατά βάση εκτιμάται ότι οι περίπου δυόμισι μήνες ως τις κάλπες -οι οποίες αναμένεται να στηθούν στις 21 Μαΐου- είναι αρκετοί ώστε να αντιστραφεί το κακό πολιτικό κλίμα μετά την τραγωδία στα Τέμπη και να επιτευχθεί ο στόχος του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Αυτό ωστόσο σημαίνει ότι η ΝΔ στις πρώτες, κρίσιμες κάλπες της απλής αναλογικής θα πρέπει να κινηθεί στο 33% – 34% και στις δεύτερες κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής, στις 2 Ιουλίου, στο 37% – 38%.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο, σε περίπτωση μη σχηματισμού μονοκομματικής κυβέρνησης, η επόμενη κίνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και σε καμία (!) περίπτωση δεν συζητείται και 3ος εκλογικός γύρος.

Ωστόσο, υπάρχει και μία μερίδα στελεχών που προβληματίζονται για το αν μπορεί η παράταση του εκλογικού σχεδιασμού να είναι επωφελής για το κόμμα τους ή αν τελικά μπορεί να αποβεί επιζήμια.

Στις 24 Απριλίου η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών;

Με βάση το χρονοδιάγραμμα για εκλογές στις 21 Μαΐου, η προκήρυξη εκλογών τοποθετείται μετά την πασχαλινή περίοδο. Τη Δευτέρα 24 Απριλίου, δηλαδή την επομένη της Κυριακής του Θωμά.

Η Βουλή αναμένεται να κλείσει για τις πασχαλινές διακοπές στις 7 Απριλίου, και μέχρι τότε, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, θα δρομολογηθεί η ψήφιση 10 νομοσχεδίων.

Έτσι, στην πραγματικότητα η Βουλή θα ανοίξει ξανά μόνο για να διαλυθεί, με την θυροκόλληση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Αποκωδικοποιώντας τις δημοσκοπήσεις

Στο Μέγαρο Μαξίμου αποκωδικοποιούν τις μετρήσεις της κοινής γνώμης που βλέπουν το φως τα δημοσιότητας μετά την τραγωδία των Τεμπών -οι οποίες αποτυπώνουν φθορά κοντά στις 3 μονάδες- αλλά και τις «μυστικές» δημοσκοπήσεις.

«Είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Ωστόσο, στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι δεν καταγράφεται να αποκομίζει καρπούς ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μένει στάσιμος στο 25%, αλλά ούτε και το ΠΑΣΟΚ.

Στον αντίποδα, εκτιμάται ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ αυτή τη στιγμή είτε μετρώνται στο κοινό των αναποφάσιστων, είτε κατευθύνονται στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη». Δηλαδή βρίσκονται κοντά στο να απέχουν από την εκλογική διαδικασία ή να ρίξουν στην κάλπη λευκό ή άκυρο.

Ανησυχία για την αύξηση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων

Η δεξαμενή των αναποφάσιστων μετά το τραγικό δυστύχημα γεμίζει και στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να πείσουν ότι η συγγνώμη είναι ειλικρινής και να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις τους…  Πρώτον για απόδοση ευθυνών σε κάθε επίπεδο, όπου και αν ανήκουν, και δεύτερον για την τάχιστη υλοποίηση του έργου της τηλεδιοίκησης και της φωτοσήμανσης του σιδηρόδρομου.

Ένας ακόμη λόγος που ο Πρωθυπουργός επέλεξε να υπάρξει χρονική απόσταση ανάμεσα στις κάλπες και στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών είναι για να δημιουργηθεί χώρος ώστε η κυβέρνηση να αναδείξει το έργο της την 4ετία που πέρασε σε όλους τους τομείς (οικονομία, ανάπτυξη, αύξηση μισθών, συντάξεων κλπ) και να μη φτάσουμε στις κάλπες με μονοθετική ατζέντα, με τις ευθύνες για την τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Ευαγγελία Τσικρίκα - Newsit.gr