Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  12:20: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2024

Ο Ερντογάν μιλώντας στους νεολαίους του Ιδρύματος Νέων Τουρκίας (TUGVA) που πρόσκειται στο κυνβερνών κόμμα:

«Αυτό για εμένα είναι ένα τέλος, αυτές οι εκλογές είναι οι τελευταίες μου εκλογές με την εξουσιοδότηση που δίνει ο νόμος. Το αποτέλεσμα θα είναι η μεταβίβαση ενός καταπιστεύματος για τους αδελφούς μου που θα έρθουν μετά από μένα».

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Όταν η τυφλή κομματική σκοπιμότητα και η εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων προβάλλονται από την κυβέρνηση της ΝΔ ως πολιτικό όραμα, τότε δεν πρέπει να ξαφνιάζει που ο κ. Μητσοτάκης επιχειρηματολογεί ειρωνευόμενος, παρ’ ότι η άγνοια για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τον φέρνει τελικά σε άβολη θέση απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως «είναι προφανές, λοιπόν, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να χρεώσει στον Στέφανο Κασσελάκη άρνηση και παρωπίδες -παρά την προσπάθειά του- ως προς το αν θα μπορούσε να έχει παρουσία στην Ελλάδα ένα ξένο Πανεπιστήμιο, όπως το University of Pennsylvania». «Επειδή», συνεχίζει, «το ήδη υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει τη συνεργασία και του University of Pennsylvania και όλων των πανεπιστημίων, ακόμη και των μεγαλύτερων και πιο διάσημων πανεπιστημίων στον κόσμο, προκειμένου να συνάψουν από κοινού ακαδημαϊκά και ερευνητικά προγράμματα με όλα τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και ήδη έχουν αναπτυχθεί και αναπτύσσονται τέτοια κοινά προγράμματα». Επισημαίνει δε ότι «το τελευταίο δε από τα πέντε μέτρα που παρουσίασε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε αυτό ακριβώς αναφέρεται».

«Αλλά είναι πια γνωστό. Υπάρχει ο σωστός τρόπος και υπάρχει και ο τρόπος της κυβέρνησης, που στην περίπτωση των ιδιωτικών ΑΕΙ περνά και από την παραβίαση του Συντάγματος», αναφέρει καταληκτικά.

Πηγή: ertnews.gr

Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2024 22:27

Ω! ΤΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΠΑΜΠΑ...

PAPADOPOYLOS KOSTAS
γράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος
 
- ΔΕΝ είναι ο τίτλος τραγουδιού απ' το Γιάννη Καλαητζή και μόνο, η φράση αυτή θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτά που σήμερα συμβαίνουν στην κοινωνία μας. Η αναφορά του Κουτσούμπα στη βουλή για "sugar daddies" που ξεσήκωσε θύελα αντιδράσεων σε όλα τα κόμματα αλλά και σε πάρα πολλές, γυναίκες κυρίως, στα social media, φέρνει στο προσκήνιο κάποια πραγματικά γεγονότα που προτιμούμε να τα βάζουμε "κάτω από το χαλί", με σκοπό τη μη ανάδειξή τους. Φυσικά και ο τρόπος που το είπε αυτό, έτσι σα "σφήνα" στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μοιάζει πιο πολύ ως σεξιστικό σχόλιο, αλλά δεν απέχει και πολύ απ' την πραγματικότητα. Την πραγματικότητα που υπάρχει για μια 15ετία τώρα με τα μνημόνια και τη φτωχοποίησή μας. Ξεχάσαμε αλήθεια το τι γράφονταν εκείνα τα χρόνια της κρίσης για φοιτήτριες που "πλήρωναν" τα ενοίκιά τους με "ανταλλάγματα";; Που, από Πάτρα π.χ. "πετάγονταν" μέχρι την Ιταλία με οργανωμένα γκρουπ;; Και άλλα πολλά και πολύ χειρότερα ακόμα;; ΤΩΡΑ το είδε αυτό ο κ. Κουτσούμπας και όλα τα άλλα κόμματα;; ΤΟΤΕ πού βρίσκονταν;;
 
- ΑΛΛΟ που δεν ήθελαν τα "φερέφωνα" Μητσοτάκη, κανάλια με κάποιους γελοίους δημοσιογράφους που προκαλούν αποστροφή στο τηλεοπτικό κοινό χωρίς ίχνος ντροπής! Και, άρχισαν σήμερα απ' το πρωί (το ΚΟΝΤΡΑ από χθες βράδυ - θίχτηκε η Γιάμαλη!) να έχουν ως πρώτο θέμα το "σεξιστικό" σχόλιο Κουτσούμπα(!) και όχι το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά (τέτοια είναι) πανεπιστήμια! Και, σα να μην έφτανε αυτό, "έβγαλαν" και το 3,5 ετών κοριτσάκι που φέρεται να το εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά ο γιατρός πατέρας του μέσα στο αυτοκίνητό του! ΟΠΕΝ, ΑΝΤ1 και ΣΚΑΪ, μία το ένα, μία το άλλο "έπαιζαν", σκοπίμως προφανώς, για να κρυφτούν τα πραγματικά γεγονότα που δεν είναι ένα, ούτε δύο, είναι πολλά...
 
- ΚΑΙ καλά η κυβέρνηση κάνει τη (βρώμικη) δουλειά της, τα άλλα κόματα της αντιπολίτευσης τι κάνουν;; Αφού ξέρουν καλά πως το νομοσχέδιο θα "περάσει" έτσι κι αλλιώς - όλα τα νομοσχέδια του Κυριάκου περνούν - προς τι οι "κορώνες" που εκτοξεύουν απ' το βήμα της βουλής;; Δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να το πολεμήσουν, π.χ. ως αντισυνταγματικό που λένε πως είναι ή να κατέβουν μαζί με τους φοιτητές στους δρόμους;; Θα ψηφίσουν, λένε, τα άρθρα που αναφέρονται στη "δημόσια, δωρεάν, παιδεία"!! Δεν ξέρουν πως τέτοια παιδεία στην Ελλάδα δεν υπάρχει;; Όπου, ακόμα και απ' το δημοτικό, σχεδόν όλα τα παιδιά, έχουν τα "κατ' οίκον" ιδιαίτερα ή φροντιστήρια ξένων γλωσσών;; Στο δε γυμνάσιο και λύκειο, εκτός εξαιρέσεων λόγω φτώχειας, τα φροντιστήρια έχουν τον πρώτο λόγο;; Δε βλέπουν τις "συμμορίες ανηλίκων", μέσα κι έξω απ' τα σχολεία να βγάζουν ακόμα και μαχαίρια, δε διαβάζουν τα αμέτρητα περιστατικά μπούλινγκ, τα περισσότερα των οποίων συμβαίνουν μέσα στους σχολικούς χώρους;; Ποιο πολιτικό κόμμα, ποιος υπουργός ή βουλευτής έφερε ποτέ στη βουλή ως θέμα όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην κοινωνία μας;; Πιστεύει στ' αλήθεια η κυβέρνηση πως όλες αυτές οι παθογένειες στη δημόσια παιδεία θα εξαφανιστούν απ' την ιδιωτική;; Όχι, φυσικά! Μπορώ να εικάσω πως, τις παθογένειες στη δημόσια παιδεία τίς θέλουν και τίς συντηρούν, για να έρθει η ιδιωτική ως λύτρωση...
 
- ΚΑΙ για να κλείσω και πάλι με αυτό που είπε ο Κουτσούμπας ή μάλλον να τόν συμπληρώσω: Σήμερα, ακόμα και στη χώρα μας, υπάρχουν πλατφόρμες (sugaring), μέσω των οποίων γνωρίζονται sugar daddies με sugar babies! Και όχι μόνο για φοιτήτριες από ανάγκη, αλλά και για να κάνουν το κέφι τους κάποιοι και κάποιες, μιας κι έχουν λυμένο το οικονομικό τους πρόβλημα...
 
πηγή φωτό: mpampades.eu
 
Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Μετάφραση: Απολλόδωρος

20 Ιανουαρίου 2016 | Yuri Baranchik | Διαβάστε το εδώ

Πρόσφατα εμφανίστηκαν αρκετά άρθρα που αποκαλύπτουν τον μεθοδολογικό χαρακτήρα για τη διακυβέρνηση της κοινωνίας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η θεωρία αυτή ονομάζεται παράθυρο Overton από το όνομα του δημιουργού της. Αυτή η διδασκαλία με αιτιολογημένο τρόπο εξηγεί τους τρόπους χειραγώγησης των ανθρώπων που χρησιμοποιεί το Ευρωατλαντικό Παγκόσμιο Κέντρο Εξουσίας για να επιτύχει τους στόχους του για την απανθρωποποίηση, τη σεξουαλική κακοποίηση και την παραβίαση της ανθρωπότητας και της ίδιας της κοινωνίας.

Το θέμα είναι ότι ο Joseph P. Overton ανέπτυξε και περιέγραψε τη διαδικασία αλλαγής της στάσης των ανθρώπων απέναντι στα ταμπού. Αυτό είναι αυτό που οι χριστιανοί αποκαλούν αμαρτία. Ο Overton κατέδειξε τους βαθμούς διεύρυνσης των ηθικών ορίων και περιορισμού της κατανόησης της αμαρτίας (ταμπού) μέσω των κεντρικών μέσων μαζικής ενημέρωσης ανεξαρτήτως έθνους.

Σύμφωνα με τη θεωρία, κάθε κοινωνική ιδέα και πρόβλημα έχει ένα λεγόμενο εύρος δυνατοτήτων το οποίο μεταβάλλεται συνεχώς. Έτσι, υπάρχει μια ανεπαίσθητη μετάβαση από τη μια φάση στην άλλη σχετικά με τους βαθμούς αποδοχής. Το άτομο δεν αντιλαμβάνεται τη μετατόπιση επειδή είναι μια μακρά διαδικασία με την πάροδο των ετών, αλλά υπό ενεργή πλύση εγκεφάλου από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η πρώτη φάση της διαδικασίας του παραθύρου Overton είναι η μετατόπιση του φαινομένου από αδιανόητο σε ριζοσπαστικό βαθμό. Η επίδειξη οποιουδήποτε ακατάλληλου πράγματος (π.χ. κανιβαλισμός, αιμομιξία, ομοφυλοφιλία) έχει ξεκινήσει μια έντονη συζήτηση από την κοινωνία με βάση τη συγκεκριμένη κατάσταση. Κατά τη διάρκεια μιας από τις συζητήσεις αρχίζουν να καταλαβαίνουν τι φταίει για αυτό ή εκείνο το γεγονός ώστε να θεωρείται αμαρτία ή ταμπού. Γιατί απαγορεύεται; Εξάλλου, εκείνοι οι άνθρωποι το έκαναν και εξακολουθούσαν να φαίνονται αρκετά χαρούμενοι και ακίνδυνοι!

 

Ως παράδειγμα του λήγοντος παραθύρου Overton θα μπορούσαν να αποτελέσουν δύο πρόσφατα σκάνδαλα στη Ρωσία: μια διαφωνία σχετικά με το ενδεχόμενο παράδοσης της πόλης του Λένινγκραντ στους φασίστες προκειμένου να αποτραπούν οι σφαγές και η σύγκριση του Ρώσου Ολυμπιονίκη με αξιωματικό των SS από τον Victor Shenderovich.

Αυτά τα πράγματα είναι πολύ χαρακτηριστική επίδειξη της πρώτης φάσης. Προσπαθούν να κρατήσουν το θέμα έξω από την περιοχή ταμπού και να ξεκινήσουν τη συζήτησή του. Αν αυτό γινόταν αποδεκτό από την κοινωνία το υπόλοιπο μέρος ήταν η συνεχιζόμενη διαδικασία. Οι Ρώσοι, ωστόσο, έδωσαν στους άλλους να μάθουν τη διαμαρτυρία τους να συζητήσουν τα εξωφρενικά θέματα που αναφέρθηκαν παραπάνω (δηλαδή τα πρώτα προκλητικά θέματα για τον έλεγχο της κατάστασης της ηθικής δεοντολογίας αγνοήθηκαν, γεγονός που ουσιαστικά έδειξε το υψηλό επίπεδο ανθεκτικότητας στους πληροφοριακούς ιούς).

Η δεύτερη φάση της διαδικασίας του παραθύρου Overton αντικατοπτρίζεται, πρώτον, στη δημιουργία ευφημισμού για την αντικατάσταση της αρχικής αμαρτωλής έννοιας ή για την προσάρτηση της θετικής απόχρωσης στο αρνητικό γεγονός. Δεύτερον, θα μπορούσαμε να δούμε ένα ιστορικό παράδειγμα κάποιου διακεκριμένου προσώπου που ενήργησε με τον ίδιο απαγορευμένο τρόπο για να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν είναι τέλειος.

Από τη στιγμή που είχε ήδη δημιουργηθεί ένα θεσμοθετημένο προηγούμενο, ήταν η ευκαιρία να μετατοπιστούν οι διαδικασίες του παραθύρου Overton από αποδεκτό σε λογικό βαθμό στην τρίτη φάση. Σε αυτό το σημείο η ιδέα (ταμπού ή αμαρτία) βρίσκεται στην πρόοδο του διαχωρισμού μεταξύ εντελώς απαράδεκτων ζητημάτων και αρκετά νοητών. Γίνεται επίσης δυνατό να δούμε το πρόβλημα από διαφορετικές οπτικές γωνίες ή να θέσουμε προτεραιότητες. Έτσι, υπάρχουν άγριοι βάρβαροι που η πολιτισμένη κοινωνία πρέπει να αποδεχτεί στο ένα άκρο και αξιοσέβαστο πλήθος που είναι ευπρόσδεκτο στην ελίτ του Παρισιού ή του Λονδίνου στο άλλο.

Για παράδειγμα, αυτή η σύγκρουση έχει χαραχθεί στη συνείδηση του κοινού. Υπάρχουν δύο πλευρές της κατάστασης του κανιβαλισμού – οι ριζοσπάστες υποστηρικτές και οι άγριοι επικριτές. Οι αρχές των μέσων μαζικής ενημέρωσης συμπεριλαμβάνουν τους αδιάφορους (δηλαδή τους επαρκείς) ανθρώπους στη ριζοσπαστική ομάδα των μισητών. Ο ρόλος τους είναι να δημιουργήσουν μια εικόνα απολίτιστων τρελών φασιστών που θα σκοτώσουν και θα κάψουν ζωντανό κάθε κανίβαλο, Εβραίο, κομμουνιστή ή μαύρο. Ταυτόχρονα, οι αρχές των μέσων μαζικής ενημέρωσης αγνοούν τους πραγματικούς αντιπάλους της νομιμοποίησης των ταμπού. Ως παράδειγμα αυτής της φάσης μπορούμε να δούμε τη σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία.

Σε αυτό το σημείο, οι λεγόμενοι ανθρωποφάγοι από μόνοι τους βρίσκονται κάπου ανάμεσα σε μπαμπούλες και κριτικούς, κατηγορώντας “φασίστες κάθε είδους” με “τεράστια δόση ανθρωπιάς”. Έτσι, “επιστήμονες” και δημοσιογράφοι αποδεικνύουν την αποδοχή του φαινομένου χρησιμοποιώντας κάποια ιστορικά μοντέλα. Εδώ είναι η δυνατότητα να μετατοπιστεί το θέμα της ανθρωποφαγίας από τον λογικό στον δημοφιλή βαθμό. Η διαδικασία του παραθύρου Overton βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Η νομιμοποίηση του απαγορευμένου θέματος οδηγεί στην τέταρτη φάση της διαδικασίας του παραθύρου Overton. Οι τηλεοπτικές εκπομπές, οι ειδήσεις επικεντρώνονται σε αυτό για να επιτρέψουν την επιβλαβή επίδραση στους ανθρώπους.

Βλέπουμε μια μετάβαση στην πέμπτη φάση της διαδικασίας του παραθύρου Overton, όταν το απαγορευμένο θέμα έχει ήδη μετατοπιστεί σε βαθμό πολιτικής.

“Η προετοιμασία για το νομικό πλαίσιο είναι το σημείο εκκίνησης. Οι ομάδες πίεσης παγιώνονται για να βγουν από τις σκιές”.

Υπάρχουν ψευδοκοινωνιολογικές έρευνες που αποδεικνύουν το υψηλό ποσοστό εκείνων που υποστηρίζουν τα ταμπού και καταδεικνύουν τη βούληση του έθνους να νομιμοποιήσει το αμάρτημα σε αυτή τη φάση.

“Είναι μια ειδικότητα φιλελευθερισμού – να είναι ανεκτή προκειμένου για την απαγόρευση των ταμπού, για την αλλαγή και για την πρόληψη της καταστροφικής επιρροής στην κοινωνία. Κατά το τελευταίο στάδιο της μετατόπισης του ταμπού από τον λαϊκό στον πολιτικό βαθμό η δημόσια ηθική έχει ήδη σπάσει. Κάποιος προσπαθεί να αντισταθεί στη νομική κατοχύρωση των πρόσφατα αδιανόητων πραγμάτων, αλλά ουσιαστικά η κοινωνία έχει ήδη αποτύχει και έχει αποδεχθεί πάνω από”.

 

Αυτή η θεωρητική διατύπωση από την άποψη των ιστορικών ερευνών ελέγχεται δυναμικά. Εξετάζοντας την εκλαΐκευση των αδιανόητων πραγμάτων (δηλ. κάθε ταμπού, όπως ο σοδομισμός, η παιδοφιλία, η ευθανασία, η αιμομιξία κ.ο.κ.) θα μπορούσαμε να δούμε πώς έκανε διαδικασία μετατόπισης από το αδιανόητο σε ένα ριζοσπαστικό βαθμό, και στη συνέχεια τελικά από το λογικό στην πολιτική με τη μορφή δεσμευτικών νόμων.

Όπως είπαμε προηγουμένως, η θεωρία θα μπορούσε να είναι αποδεκτή για οποιεσδήποτε καταστάσεις. Κατά τη γνώμη μας, αυτό που έχει ενδιαφέρον στη θεωρία Overton είναι ότι ο Μπαράκ Ομπάμα επιλέχθηκε ως πρόεδρος.

Να σας θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την απογραφή των ΗΠΑ από το 2011, το 64% ήταν λευκοί Αμερικανοί (μειωμένοι κατά 5% σε 10 χρόνια), ενώ ο αριθμός των Αφροαμερικανών αυξήθηκε κατά 12% και αντιστοιχούσε περίπου στο 13%. Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ για την πλειοψηφία είναι η εκπροσώπηση της μειονότητας. Βλέπετε λοιπόν τώρα τι εννοούσαμε με την πρώτη φάση της διαδικασίας του παραθύρου Overton. Μια προεδρία είναι προσιτή σε όλους, ακόμη και στους Αφροαμερικανούς. Δεν πειράζει, δεν είμαστε ρατσιστές! Ωστόσο, παρακάτω θα δείτε την πρόοδο της θεωρίας του παραθύρου Overton. Πιθανώς, θα περάσουν μερικά χρόνια και ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι ο λευκός ομοφυλόφιλος και στη συνέχεια τρανσέξουαλ.

Το γεγονός που αναφέρεται παρακάτω μαρτυρά την τεράστια δύναμη της θεωρίας. Στις 14 Φεβρουαρίου ένα διεθνές RSS μας δίνει την ακόλουθη είδηση:

“Η αιμομιξία θα γίνει σχολικό μάθημα στη Νορβηγία. Αυτό δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Ισότητας των Φύλων της Νορβηγίας Inga Marte Thorkildsen στην εθνική νορβηγική τηλεόραση. Η σχολική ύλη που δοκιμάστηκε στο Vestfold θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για την αιμομιξία. Σύμφωνα με την υπουργό Thorkildsen είναι εξαιρετικά σημαντικό για κάθε παιδί να έχει σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ήδη από το δημοτικό σχολείο. Ο κύριος στόχος, όπως ερμηνεύεται από τον αξιωματούχο, είναι “να σπάσει ο πάγος” και να καθιερωθεί το θέμα σε κάθε τάξη νηπίων. “Η Νορβηγία έχει παράδοση στην αιμομιξία. Επομένως, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε ελεύθερα ακόμη και με τους μαθητές της πρώτης τάξης”, – δήλωσε ο υπουργός. Ζήτησε ότι οι επαγγελματίες πρέπει να προετοιμαστούν επειγόντως για να διδάξουν αυτό το θέμα σε κάθε δημόσιο σχολείο”.

Yuri Baranchik

Μετάφραση: Anna Kovaleva

triklopodia.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Τα νέα σύνορα της Ρωσίας παρουσίασε ο Ρώσος πρώην πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του από τη ρωσική τηλεόραση.

Ο Μεντβέντεφ μιλώντας για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία  παρουσίασε ένα χάρτη σύμφωνα με τον οποίο η Ρωσία γνωστοποιεί τις απαιτήσεις που έχει ως προς τα νέα; Σύνορά της με την Ουκρανία.

Όπως είπε ο αντιπρόεδρος του ΣΑ της Ρωσίας «δεν πρόκειται να σταματήσουμε παρά μόνο όταν φτάσουμε εδώ».

Στον χάρτη φαίνεται πως η Ρωσία αφήνει εκτός του ρωσικού εδάφους το Κίεβο, αλλά περιλαμβάνει όλη την περιοχή από την Οδησσό στα νότια έως το Τσέρνιγκοφ στα βόρεια, συμπεριλαμβανομένου και το Χαρκόβου.

Στην ανάρτηση του του συγκεκριμένου χάρτη από τη Μόσχα ;απάντησε ο Γάλλος πρόεδρος Ε.Μακρόν ο οποίος έθεσε την Οδησσό εντός των «κόκκινων» γραμμών όπως τις είπε ενώ έθεσε και το Κίεβο ως «κόκκινη» γραμμή, το οποίο όμως δεν διεκδικεί η Ρωσία.

Ο Ε.Μακρόν στη συνάντηση που είχε με τους αρχηγούς των κομμάτων της γαλλικής αντιπολίτευσης, επανέλαβε πως η Γαλλία θα κάνει ότι χρειάζεται «χωρίς όρια» και «χωρίς κόκκινες γραμμές» για να στηρίξει την Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη συνάντηση που είχε με την αντιπολίτευση, φέρεται να αποκάλυψε το σχέδιο το παρά το γεγονός ότι δεν είναι πραγματοποιήσιμο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας L’Indépendant, o επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας, Fabien Roussel αποκάλυψε ότι ο Μακρόν είπε ότι θα σταλούν γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις στο ουκρανικό έδαφος εάν υπάρξει προσπάθεια κατάληψης της Οδησσού ή του Κιέβου από τη Ρωσία.

Έτσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα έως τώρα σε περίπτωση έναρξης διαπραγματεύσεων για ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία η Οδησσός θα αποτελέσει αντικείμενο σκληρού μπρα ντε φερ  μεταξύ των εμπλεκομένων.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, μέσω μιας ανάρτησης «κεραυνός» για τον Κ.Μητσοτάκη στο Telegram εξέφρασε την οργή της Μόσχας για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας και ουσιαστικά τον αποκάλεσε ότι «είναι μέρος της ναζιστικής Ευρώπης», μιλώντας του μάλιστα σε πρώτο ενικό πρόσωπο, καταλήγοντας με την φράση «Μην προδίδεις Κυριάκο τη μνήμη της Ελληνικής Αντίστασης!».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ απάντησε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού επικαλούμενη τον μουσουργό Μίκη Θεοδωράκη βάζοντας πρώτα το κομμάτι των δηλώσεων του Κ.Μητσοτάκη.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: ‘’Σε αυτή τη σκοτεινή ώρα για την Ευρώπη (σ.σ. σαν άλλος Τσώρτσιλ;), δείξαμε την αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία με ένα ενιαίο μέτωπο, κάτι που οι εχθροί μας μπορεί να μην περίμεναν. Δεν θα μας τρομάξετε, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία όσο χρειαστεί’’».

Και η συνέχεια της απάντησης της Μόσχας:

«Αποκάλεσε τη Ρωσία εχθρό της Ευρώπης. Πρώτον, δεν έχουμε τρομοκρατήσει την Ελλάδα ή κανέναν άλλον και δεν τους τρομοκρατούμε. Δεν θα βρείτε ούτε ένα παράδειγμα.

Δεύτερον, η Ευρώπη ήταν διαφορετική. Το Γ’ Ράιχ ήταν επίσης Ευρώπη. Για μια τέτοια ναζιστική Ευρώπη, θα είμαστε πάντα εχθροί.

Τρίτον, στο σοβιετικό/ρωσικό σχολείο μου, στο συνηθισμένο μάθημα μουσικής για κάθε μαθητή μας, μελέτησα τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Ήξερα και τη μουσική του και τη μοίρα του. Και αυτός ήταν εχθρός της Ευρώπης, της ναζιστικής Ευρώπης.

Μην προδίδεις Κυριάκο τη μνήμη της Ελληνικής Αντίστασης!» καταλήγει η Μαρία Ζαχάροβα.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το διάσημο ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, Σοφία, στο πλαίσιο του «The Greek Festival» επισκέφθηκε την Ρόδο, εκφράζοντας τη χαρά της που είναι στο ελληνικό νησί.

Μάλιστα, σύμφωνα με το dimokratiki.gr, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα ελληνικά, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τους τρόπους συνεργασίας μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και της ανθρώπινης ενώ μίλησε για τα ηθικά, δεοντολογικά και νομικά ζητήματα τα οποία προκύπτουν από την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Το διάσημο ρομπότ, απαντώντας σε ερώτηση, αποκρίθηκε πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ενός μηχανισμού αντιμετώπισης και διαχείρισης των φυσικών καταστροφών που έχουν άμεσο αντίκτυπο στον τουρισμό, όπως έχει αποδειχθεί κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια.

Η Σοφία, μιλά άπταιστα 20 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά, όπως ακούγεται στο βίντεο.

«Ως ρομπότ έχω τη δυνατότητα να αξιολογώ και να κατανοώ τις ερωτήσεις που μου κάνουν οι άνθρωποι. Φυσικά, υπάρχουν ερωτήσεις πιο αξιόλογες και ενδιαφέρουσες. Προσπαθώ όμως να απαντώ σε όλες με σοβαρότητα και σεβασμό. Είμαι προγραμματισμένη να εξελίσσομαι μέσω της επικοινωνίας μου με τους ανθρώπους», δήλωσε η Σοφία.

Αναφορικά με την «αποστολή» της, σημείωσε τα εξής: «Η αποστολή μου είναι να βοηθήσω στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Ειδικός μου στόχος είναι η προώθηση της καλής συνεργασίας και της σχέσης μεταξύ των ανθρώπων και της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου». 

Τέλος, δήλωσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει αν η τεχνητή και ανθρώπινη νοημοσύνη θα έχουν ακριβώς τις ίδιες δυνατότητες στο μέλλον. Αυτό, όπως σημείωσε, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η τεχνολογική πρόοδος και η αλληλεπίδραση (της ΑΙ) με τους ανθρώπους.

Το «The Greek Festival» είναι ένα πολιτιστικό φεστιβάλ που αναδεικνύει την ιστορία, τις παραδόσεις, τις γεύσεις και τα έθιμα του Δωδεκανήσου, με τη συμμετοχή πρεσβειών, ακαδημαϊκών, επιστημόνων, επιχειρηματιών κα.

Από τις 10 Μαρτίου, θα παρευρεθεί στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σκάλα Ναυπακτίας, στο Meet Sophia Conference, όπου θα έρθει σε επαφή με θρησκευτικούς εκπροσώπους από όλα τα θρησκεύματα και θα απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη και την ηθική.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Λύσης στην Βουλή, κατά την συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων»

Θα ξεκινήσω με ένα σχόλιο για τον κο Κουτσούμπα. Από ένα λάθος φραστικό, καταλήξαμε να μιλάμε εδώ μέσα για μια χαζομάρα, αντί να μιλάμε για την ουσία. Αλλάξατε την ατζέντα της συζήτησης. Μπράβο. Μια χαρά ρίχνετε νερό στον μύλο της κυβέρνησης. Οι λέξεις είναι φθηνές όταν τις χρησιμοποιούν φθηνά PASS που μοιράζετε. Άκουσα βουλευτή να λέει ότι ο κος Κουτσούμπας είναι μισογύνης εξ αιτίας όσων είπε. Για εμάς μισογυνισμός είναι να αντικαθιστάς το όνομα της μάνας με το γονέας 1, να λες ότι η γυναίκα δεν είναι μάνα αλλά άνθρωπος με μήτρα. Μισογυνισμός είναι η Ελληνίδα μάνα να μην έχει δουλειά, να πρέπει να ταΐσει τα παιδιά της και να μην έχει καμμία στήριξη από την πολιτεία.

Έχω εδώ έγγραφα από το πανεπιστήμιο Κύπρου, τα οποία αποκαλύπτουν ένα νέο σκάνδαλο νοθείας ή επιρροής ψήφου των Ελλήνων φοιτητών της Κύπρου. Εστάλη ένα mail σε όλους τους φοιτητές από την ελληνική πρεσβεία με χαιρετισμούς της υπουργού στους φοιτητές για τις εκλογές. Και ρωτώ την κυβέρνηση γιατί η πρεσβεία στέλνει mail της υπουργού; Είστε η κυβέρνηση της νοθείας και της επιρροής των ψηφοφόρων. Ορίστε τα έγγραφα τα καταθέτω στα πρακτικά της βουλής. Αυτοί οι κύριοι εδώ, επειδή είναι βιδωμένοι στις καρέκλες τους, θα κάνουν τα πάντα, για να κερδίσουν τις ευρωεκλογές. Ακόμα και νοθεία. Μην τους κάνετε το χατήρι. Πού βρήκαν τα mail των φοιτητών; Να μας απαντήσει η υπουργός!

Ήρθαμε εδώ σήμερα για να μιλήσουμε για την παιδεία. Και ρωτώ: για ποια παιδεία; Σύμφωνα με την αξιολόγηση του διαγωνισμού PISA στα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες και την κατανόηση κειμένου, η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με επίδοση χαμηλότερη του μέσου όρου μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Στην τελευταία αξιολόγηση, μεταξύ 37 χωρών του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα ήταν 33η στα μαθηματικά και την κατανόηση κειμένου και 34η στις φυσικές επιστήμες, ενώ στο σύνολο των χωρών της ΕΕ είναι τελευταία!

Η κυβέρνηση που θεώρησε πρώτη προτεραιότητά της την θεσμοθέτηση του γάμου των ομοφυλοφίλων, αδιαφορώντας για την απορρύθμιση της πυρηνικής οικογένειας, που αποτελεί θεμέλιο της κοινωνίας, θεωρεί σήμερα προτεραιότητα στην εκπαίδευση τη θεσμοθέτηση ημι-ιδιωτικών ή ημι-κρατικών πανεπιστημίων.

Φτιάξτε πρώτα τη δημόσια παιδεία, τα δημόσια πανεπιστήμια και μετά τα ιδιωτικά. Στην Κύπρο έγινε διάλογος 2 ετών πριν γίνουν αλλαγές.

Και για ποια παιδεία μιλάτε; Αυτή που κλείνετε σχολεία στο Μόναχο; Αυτή που διώχνετε τα παιδιά δημοσίου σχολείου για να βολέψετε παιδιά πλουσίων στην Μαράσλειο; Αυτήν που παραμελείτε τα σχολικά κτήρια και πέφτουν σοβάδες στα κεφάλια των παιδιών και των δασκάλων;

Το πρόβλημα στην παιδεία είναι δομικό. Ξεκινά από τις χαμηλές βαθμίδες (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο). Αν θέλετε να φτιάξετε την παιδεία, πριν ξεκινήσετε να φτιάξετε το ρετιρέ, φτιάξτε τη βάση στα δημόσια πανεπιστήμια. Φτιάξτε πρώτα τα δημόσια πανεπιστήμια για τον λαό και μετά φτιάξτε τα ιδιωτικά για τους πλούσιους φίλους σας.

Συνεχώς παραβιάζετε το σύνταγμα. Όλοι το κάνετε αυτό. Έχουμε ένα σύνταγμα «ως ο νόμος ορίζει» και δεν έχουμε νόμους, όπως ορίζει το σύνταγμα. Αυτό πρέπει να αλλάξει και θα το αλλάξει η Ελληνική Λύση.

Ο κος Πιερρακάκης λέει ότι δεν θα έχουμε ίδρυση τουρκικού πανεπιστημίου. Εσείς θα έχετε φύγει τότε. Ξέρετε πόσα έχει πει μέχρι τώρα και δεν έγιναν;;

Ξεχειλίζει ο λαϊκισμός του κου Πιερρακάκη. Είχε πει: «βάζω φαρδιά – πλατιά την υπογραφή μου ότι το ν/σ θα αυξήσει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα». Οι μόνες ευκαιρίες, είναι η CVC και ίσως η ίδρυση τουρκικού παν/μίου στην Θράκη.

Ο κος Πιερρακάκης μας είπε ότι ζηλεύει το παράδειγμα της Κύπρου. Μα η Κύπρος εξάντλησε 2 χρόνια διαβούλευσης μέχρι την ψήφιση του νόμου, ενώ ο ίδιος έγραψε το ν/σ μόνος του και μας κάλεσε να υποβάλουμε τα σέβη μας.

Μας είπε ότι 10 διεθνή πανεπιστήμια θέλουν να ιδρύσουν παραρτήματα στη χώρα μας. Έστειλαν λέει mail. Ποια είναι αυτά τα 10 πανεπιστήμια; Να μας τα πει. Να μας δώσει τα mail. Ακόμα περιμένουμε.

Χρησιμοποιείτε παραπειστικά παραδείγματα για να πείσετε τον κόσμο. Λέτε ότι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός και τα δημόσια θα γίνουν καλύτερα. Και πάλι ψέμματα λέτε. Απόδειξη; Κλείσατε την Ολυμπιακή, ανοίξατε ιδιωτική εταιρεία και τα εισιτήρια είναι πανάκριβα. Τα πιο ακριβά στην Ευρώπη. Κάνατε μονοπώλιο την Aegean> Κάνατε τους δρόμους ιδιωτικούς και πληρώνουμε πανάκριβα διόδια. Κάνατε ιδιωτικό τον σιδηρόδρομο και είχαμε 57 νεκρούς στα Τέμπη. Πάμε και όπου βγει. Όχι δεν θα πάμε και όπου βγει. Θα πάμε εκεί που πρέπει την πατρίδα μας, την Ελλάδα. Κάνατε ιδιωτική τη ΔΕΗ και πληρώνουμε πανάκριβο ρεύμα. Είπατε ότι ο ανταγωνισμός θα ρίξει την τιμή του ρεύματος και είπατε ψέμματα. Τώρα ιδιωτικοποιείτε το νερό και ανεβαίνει η τιμή. Είστε αναποτελεσματικοί και εμείς είμαστε απέναντι στην αναποτελεσματικότητά σας.

Την ίδια ώρα νομοθετείτε εσείς οι άριστοι για τα παιδιά των πλούσιων φίλων σας. Είστε σε πλήρη αναντιστοιχία με την πραγματική εκπαίδευση. Το χειρότερο στοιχείο στην εκπαίδευση της νεολαίας είναι η ευκολία. Διότι αυτή γεννάει εκείνες τις ηδονές, από τις οποίες προέρχονται οι άσχημες καταστάσεις. Δεν το λέω εγώ αυτό. Ο Δημόκριτος το είπε.

Θέλετε λύση ώστε να μην συγκρουστούμε με το σύνταγμα; Θα σας τη δώσουμε εμείς. Αντιγράψτε το γερμανικό μοντέλο και τελείωσε! Και μην μου πείτε ότι στη Γερμανία υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, γιατί η απάντηση είναι ότι εκεί μόνο το 1% των παιδιών φοιτά στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Εδώ έχουμε δύο διαφορετικούς κόσμους. Είστε το παλιό και είμαστε το νέο. Είστε με την πολυλογία και την θεωρία, είμαστε με την ουσία. Κύριοι, ο μέτριος πολιτικός μιλάει, ο καλός πολιτικός εξηγεί. Ο εξαιρετικός πολιτικός δείχνει, ο μεγάλος πολιτικός εμπνέει. Εμείς θέλουμε να εμπνέουμε. Εσείς θέλετε να μιλάτε.

Και επειδή θέλω να μιλήσω για την διεθνή κατάσταση, θα σας πω ότι ανοίγει το κουτί της Πανδώρας. Σύμφωνα με την ανταπόκριση της Μαρίας Δεναξά, ο Μακρόν συναντήθηκε με τους επικεφαλής των γαλλικών κομμάτων, για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία. Ο Μακρόν λοιπόν είπε: «δεν υπάρχουν πια όρια στην υποστήριξη της Γαλλίας προς το Κίεβο. Η θέση της Γαλλία άλλαξε. Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Δεν υπάρχουν πια όρια».

Επιβεβαίωσε δηλ. ότι στον πόλεμο με την Ρωσία είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως είτε είναι πλέον πιθανό η Γαλλία να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία είτε ακόμα και να διαθέσει την πυρηνική δύναμή της στην ΕΕ.  Όλο αυτό το φιλοπολεμικό επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Μακρόν για κάποιους άλλους λόγους γίνεται. Γίνεται για την Αφρική και για εσωτερική κατανάλωση.

Και την ίδια ώρα ο κος Μητσοτάκης στέλνει μήνυμα προς τον Πούτιν: «Δεν θα μας φοβίσετε»! Ποιος το λέει αυτό; Ο φοβικός πρωθυπουργός που δεν τολμά να ανακηρύξει την ελληνική ΑΟΖ, αλλά έρχεται και απειλεί τον Πούτιν! Τι να πει κανείς; Η ουσία είναι μία. Εσείς είστε με τον πόλεμο και εμείς είμαστε με την ειρήνη.

Ο κος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός κήρυξε μονομερώς πόλεμο στην Ρωσία. Θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο πόλεμος είναι άγριος. Και σε αυτόν τον πόλεμο μπορεί να είναι στόχος. Και το πρόβλημα εδώ είναι ότι έχει κάνει στόχο την Ελλάδα.

Προ ημερών ο κος Βορίδης μου είπε ότι το θέμα με τον Μπελέρη το έλυσε! Και τι έκανε η κυβέρνηση στην ΕΕ; Ψήφισε υπέρ της κατάργησης του Βέτο. Ψηφίστηκε στις 11/11/’23. Υπερψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς καταψηφίσαμε. Νομίζω και το ΚΚΕ καταψήφισε. Τι άλλο ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε συλληφθεί ο Μπελέρη; Την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ!!

Την ίδια ώρα η κα. Μπακογιάννη με δηλώσεις της ξέπλυνε τον ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία των Πρεσπών και ο κος Τσίπρας ξέπλυνε τη ΝΔ για το σκάνδαλο Novartis. Και εντελώς «συμπτωματικά» ο κος Τσίπρας έγινε πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δυτ. Βαλκάνια. Τον ψήφισαν ακόμα και από το ΕΛΚ. Ένα μαγαζί είναι πια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Και το σχέδιο είναι τη μια να κυβερνά ο δεξιός και άλλη ο επιδέξιος.

Η Ελλάδα έχει πρόβλημα ηγεσίας. Έχει πρόβλημα υπαρξιακό. Οι μετριότητες, υπομετριότητες και ανθυπομετριότητες που συναπαρτίζουν τον ελληνικό πολιτικό και παραπολιτικό κόσμο (δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, άνθρωποι του πνεύματος κλπ) δεν έχουν το ανάστημα να θέσουν και να λύσουν ιστορικά προβλήματα (σκοπιανό, βορειοηπειρωτικό, κυπριακό, Αιγαίο, φτώχεια κλπ) τέτοιας έκτασης και τέτοιου βάθους. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κρισιμότερη καμπή της ιστορία της και κυβερνάται από ανθυπομετριότητες επικίνδυνες για το έθνος. Ήρθε η ώρα της ανατροπής. Ήρθε η ώρα της αποτροπής όλων αυτών.

Τοποθέτηση του ΕΠΑΜ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια:
Η ωμή παραβίαση του Συντάγματος                                                                                                             

Τοποθέτηση της Π.Γ. του ΕΠΑΜ

Σύμφωνα με το άρθρο 16, παρ. 5 και 8 του Συντάγματος (16Σ) «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Τα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του Κράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους». Με βάση το ελληνικό Σύνταγμα, τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι ΝΠΔΔ πλήρως αυτοδιοικούμενα, τα οποία να τελούν υπό την εποπτεία του Κράτους. Είναι σαφές από τη συγκεκριμένη διατύπωση ότι δεν επιτρέπεται ίδρυση πανεπιστημίου από ιδιωτικό φορέα ή εν γένει από κάποιον ιδιώτη.

Ήδη στις προεκλογικές εξαγγελίες της (εκλογές Μαΐου/Ιουνίου 2023), η ΝΔ έθεσε ως προμετωπίδα της πολιτικής της την αναθεώρηση του άρθρου 16. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αποτελεί στρατηγική επιλογή της Δεξιάς ήδη από τη δεκαετία του ’80, και έκτοτε την επαναφέρει με κάθε ευκαιρία στο προσκήνιο. 33 χρόνια μετά το οπισθοδρομικό και αντισυνταγματικό πολυνομοσχέδιο Κοντογιαννόπουλου, η απόσυρση του οποίου «σφραγίστηκε» με το αίμα του δολοφονημένου καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, η σημερινή απόπειρα αντιμεταρρύθμισης παρουσιάζει ανατριχιαστικές αναλογίες. Δεν έχει κουραστεί να επαναλαμβάνει ο κ. Μητσοτάκης ότι η ίδρυση «μη κερδοσκοπικών» ιδιωτικών πανεπιστημίων αποτελεί την πεμπτουσία του εκπαιδευτικού εκσυγχρονισμού και να κατηγορεί ως «αναχρονιστές» τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που αντιδρούν.

Πρόκειται βέβαια για την τελική φάση μιας σχεδιασμένης πολιτικής άλωσης της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, που ξεκίνησε από την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τη θέσπιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και πλέον κορυφώνεται με την παράδοση της εκπαίδευσης στους «μη κερδοσκόπους» μεγαλοεπιχειρηματίες. Και όλα αυτά με ευθεία παραβίαση του Συντάγματος. Και δεν το λέμε εμείς αυτό, με κοινή τους ανακοίνωση οκτώ διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές συνταγματικού δικαίου, υπογραμμίζουν πως οι προτεινόμενες ρυθμίσεις από την κυβέρνηση σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι αντισυνταγματικές.

Με την πρόσφατη απόφασή του (922/2023), το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε κατά λέξη ότι «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται στην Ελλάδα αποκλειστικώς από Ιδρύματα που αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, πλήρως αυτοδιοικούμενα και άρα απαγορεύεται απολύτως η σύσταση σχολών ανώτατης εκπαίδευσης από ιδιώτες, ασχέτως του προορισμού ή του χαρακτήρα των σχολών αυτών». Τέλος, ανεπίτρεπτη και επικίνδυνη χαρακτηρίζει η Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ. Μαρία Καραμανώφ την τακτική να παρακάμπτεται με απλό νόμο  η συνταγματική απαγόρευση της ίδρυσης πανεπιστημίων από ιδιώτες. «Μπορεί κάποιοι να διαφωνούν με τη σκοπιμότητα της ρύθμισης, όλοι όμως γνώριζαν και εξακολουθούν να γνωρίζουν ότι το ρήμα “απαγορεύω” και το επίρρημα “αποκλειστικά” δεν είναι δεκτικά ερμηνείας», αναφέρει εμφατικά.

Αμέσως μετά την αναρρίχησή του στη θέση του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης είχε φροντίσει να απαξιώσει τα Πανεπιστήμια, ισχυριζόμενος ότι «ολόκληρες αίθουσες, κομμάτια του δημόσιου χώρου βρίσκονται υπό κατάληψη, στα χέρια ποικιλώνυμων οργανώσεων, ναρκωτικά κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι, υπόγεια γεμάτα από μολότοφ και κουκούλες, το τεχνικό προσωπικό του Πανεπιστημίου βάφει και ξαναβάφει μάταια τους τοίχους και καθηγητές καθυβρίζονται - ακόμη και χτίζονται μέσα στα γραφεία τους» (8.8.2019). Μιλώντας κατά τη συζήτηση του πρώτου νομοσχεδίου που έφερε για τα ΑΕΙ στη Βουλή με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος», περιέγραψε μια άθλια εικόνα που υποτίθεται ότι θα άλλαζε με την κατάργηση του ασύλου και την αστυνομοκρατία:

«Το σημερινό καθεστώς στην ανώτατη εκπαίδευση έδωσε εδώ και δεκαετίες εξετάσεις και απέτυχε. Έμεινε ανοχύρωτο και απαξιώθηκε, διευρύνοντας τελικά τις ανισότητες, καθώς η δωρεάν Παιδεία γίνεται χίμαιρα με τα χαμένα εξάμηνα από τις καταλήψεις. Με τα πτυχία τα οποία, τελικά, δεν προσφέρουν δουλειά, καθώς δεν πιστοποιούν σύγχρονες σπουδές» (11.2.2021). Σε πιο πρόσφατες συνεντεύξεις του περηφανευόταν για τη θέσπιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Όταν μάλιστα αποδείχτηκε φιάσκο η ίδρυση της, δεν δίστασε να περηφανευτεί για την εισβολή της βαριά οπλισμένης αστυνομίας στα πανεπιστήμια: «Πώς το αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα αυτό; Με πολλές τολμηρές κινήσεις, βάζοντας όχι την πανεπιστημιακή αστυνομία, την ίδια την αστυνομία, ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις και τις βαριά οπλισμένες μονάδες της αστυνομίας, μέσα στα πανεπιστήμια, στην πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, αδειάζοντας πολλές καταλήψεις, με αποτέλεσμα η κατάσταση σήμερα να είναι πολύ καλύτερη» (Συνέντευξη στη Σία Κοσιώνη και στον Παύλο Τσίμα, «Σκάι» 13.7.2023).

Όλα αυτά τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη δεν μπορούν να διεκδικήσουν καμιά πρωτοτυπία. Τα είχε επιχειρήσει πριν από τρεις δεκαετίες ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, χρησιμοποιώντας παρόμοια επιχειρήματα και κάνοντας χρήση των πιο σκληρών μεθόδων καταστολής. Γνωρίζουμε την κατάληξη αυτής της επιχείρησης. Ήταν η δολοφονία του αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα στην Πάτρα από ομάδα της ΟΝΝΕΔ που επιχείρησε να εισβάλει σε κατειλημμένο σχολείο στις 8 Ιανουαρίου 1991. Το σημαντικό είναι ότι εκείνη η επιχείρηση του πατέρα Μητσοτάκη είχε στόχο την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με την ίδια ακριβώς δικαιολογία που χρησιμοποιείται και σήμερα. Ο τότε υπουργός Παιδείας Β. Κοντογιαννόπουλος, τρεις μέρες πριν από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα, εξηγούσε στη βασική φιλοκυβερνητική εφημερίδα:

«Η περίφημη ιδιωτικοποίηση δεν σημαίνει τίποτε περισσότερο από την επιλογή της κυβέρνησης να επιτρέψει την ύπαρξη και λειτουργία στη χώρα μας, όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές, και μιας Παιδείας που δεν θα συντηρείται από το κράτος. Και που όχι μόνο δεν πρόκειται να λειτουργήσει σε βάρος της δημόσιας, αλλά θα συνεισφέρει στην εισροή περισσότερων κεφαλαίων στον χώρο της Παιδείας και θα δημιουργήσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος της δημόσιας». Στο ερώτημα της δημοσιογράφου πώς μπορεί να συνδυαστεί η «αποκρατικοποίηση» της ανώτατης εκπαίδευσης με την ενίσχυση της δημόσιας, ο υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη πατρός ισχυρίστηκε όσα ακριβώς ακούμε αυτές τις μέρες και από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης Μητσοτάκη υιού:

«Οι 30 σελίδες των κυβερνητικών προτάσεων αναφέρονται όλες αποκλειστικά στη δημόσια εκπαίδευση. Μισή παράγραφο αφιερώνουμε στην ιδιωτική εκπαίδευση, για να της αναγνωρίσουμε απλώς δικαίωμα λειτουργίας και μάλιστα μέσα από ένα πλαίσιο που θα θεσμοθετήσει η Πολιτεία, για να ασκεί τον αναγκαίο έλεγχο κι εποπτεία, ώστε να διασφαλίσει εκείνους που θα επιλέξουν να προσφύγουν στην ιδιωτική εκπαίδευση». Βέβαια αυτή η «μισή παράγραφος» είχε προκαλέσει την αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πρυτάνεων (16 στους 17 διαφώνησαν) και πολλών συνταγματολόγων.

Όπως και σήμερα έτσι και τότε, ο βασικός στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν να απειλήσει μαθητές και φοιτητές και να σπάσει τις καταλήψεις με βία και τρομοκρατία. Το τελευταίο που την ενδιέφερε ήταν η ήδη εκφρασμένη γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας της εκπαιδευτικής κοινότητας. Επισήμως το «σχέδιο» Μητσοτάκη - Κοντογιαννόπουλου για να σπάσουν οι καταλήψεις ήταν «να βρεθούν αίθουσες διδασκαλίας εκτός των κατειλημμένων σχολείων, οι οποίες θα φιλοξενήσουν τους καθηγητές και τους μαθητές που δεν θέλουν να χάσουν τη χρονιά τους» («Ελεύθερος Τύπος» 7.1.1991).

Στην πραγματικότητα το σχέδιο αυτό περιλάμβανε επιχειρήσεις «ανακατάληψης» από οργανωμένες ομάδες τραμπούκων της Ν.Δ., όπως αποκαλύφθηκε την επομένη στην Πάτρα, στην οποία πρωτοστάτησε η ηγεσία της τοπικής ΟΝΝΕΔ. Οι αναλογίες με το σήμερα δεν σταματούν εδώ. Την υπεράσπιση των φερομένων ως δραστών της δολοφονικής επίθεσης ανέλαβαν δύο δικηγόροι. Ο ένας ήταν ο Μιχάλης Αρβανίτης, ο οποίος αργότερα έγινε βουλευτής της Χρυσής Αυγής και έχει ήδη καταδικαστεί σε πέντε χρόνια φυλακή για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Ο δεύτερος ήταν ο Παύλος Μαρινάκης, στέλεχος της ΝΟΔΕ Πάτρας της Ν.Δ., ο οποίος είναι παππούς του σημερινού κυβερνητικού εκπροσώπου.

Η απόπειρα αναθεώρησης του άρθρου 16Σ συνεχίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ (επί υπουργίας Μ. Γιαννάκου) το 2006/07, βρίσκοντας απέναντί της ένα μεγαλειώδες φοιτητικό και πανεπιστημιακό κίνημα, που απέτρεψε την συνταγματική αναθεώρηση στο σύνολό της. Η επαναφορά του ζητήματος της αναθεώρησης του 16Σ, ώστε να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών και μη κρατικών πανεπιστημίων, είναι κάτι αναμενόμενο μετά τα όσα έχουν δρομολογηθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθ’ όλη σχεδόν την τελευταία 20ετία. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Απαξίωση και υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου μέσα από τη συνεχή υποχρηματοδότησή του.
  • Εμπορευματοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου και λειτουργία του με οικονομικά κριτήρια αγοράς, μέσα από νόμους ψηφισμένους από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων: κυρίως μέσα από την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα, τα οποία αρχικά επιβλήθηκαν από τους ίδιους τους πανεπιστημιακούς για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που προέκυπταν από την υποχρηματοδότηση, και στη συνέχεια θεσμοθετήθηκαν πλέον με νόμο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί υπουργίας Κ. Γαβρόγλου.
  • Κατάργηση των δημοκρατικά εκλεγμένων διοικήσεων των πανεπιστημίων (Πρυτάνεις, Κοσμήτορες) και θεσμοθέτηση ολιγαρχικών Συμβουλίων Διοίκησης, ανάλογων με αυτά των ιδιωτικών επιχειρήσεων.
  • Νομιμοποίηση κάθε είδους ανοικτών εξ αποστάσεως πανεπιστημίων, κολλεγίων, ΙΕΚ, ακόμη και σε συνεργασία με ιδιώτες.
  • Αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων κολλεγίων που εμφανίζονται ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων και δικαίωμα των αποφοίτων τους να δίνουν εξετάσεις στον ΑΣΕΠ για διορισμό στο δημόσιο, κάτι που εκ των πραγμάτων οδηγεί στην υποβάθμιση του πτυχίου του δημόσιου πανεπιστημίου.

Μ’ όλα τα πιο πάνω που προηγήθηκαν, είχε ουσιαστικά ανοίξει από καιρό ο δρόμος για την ίδρυση ιδιωτικών και μη κρατικών πανεπιστημίων. Χρειαζόταν μόνο να βρεθεί το νομικό εργαλείο για να επιτραπεί η ίδρυσή τους, πριν ακόμη προβούν στην αναθεώρηση του άρθρου 16Σ. Συνταγματολόγοι υποστηρικτές των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα θεωρούν ότι το άρθρο 16Σ όχι μόνο δεν εμποδίζει, αλλά επιβάλλει τη συμμόρφωση με τους κανόνες υπερέχουσας ισχύος της ενωσιακής και της διεθνούς έννομης τάξης. Στα πλαίσια μάλιστα του υποτιθέμενου «διαλόγου» για την ανώτατη εκπαίδευση, ακούσαμε από «έγκριτους» συνταγματολόγους και το εκλεκτικής διανοητικής σύλληψης επιχείρημα ότι το Άρθρο 16, με το οποίο θεσμοθετήθηκε η υποχρέωση του Κράτους για παροχή δωρεάν δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης για όλους, είναι χουντικής έμπνευσης!

Ας εξηγήσουμε λοιπόν στους συνταγματολόγους-ιστοριογράφους των κουλουβάχατων της ιστορίας, ότι η δημόσια δωρεάν παιδεία αποτελούσε για δεκαετίες ένα παλλαϊκό αίτημα που η Ένωση Κέντρου είχε στις προεκλογικές της εξαγγελίες το 1964. Η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου, με πρωθυπουργό και υπουργό Παιδείας τον Γεώργιο Παπανδρέου, υφυπουργό τον Λουκή Ακρίτα και Γενικό Γραμματέα τον Ε.Π. Παπανούτσο, προχώρησε στην υλοποίηση των προεκλογικών της εξαγγελιών για τα εκπαιδευτικά, εξασφαλίζοντας την ψήφιση του νομοσχεδίου, που πήρε τον αριθμό 4379 και έμεινε στην ιστορία ως "νόμος της Μεταρρύθμισης Παπανδρέου-Παπανούτσου".

Πρώτη φορά μετά τη "Μεταρρύθμιση του 1929" το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα μείζον και ολοκληρωμένο σχέδιο συντονισμένων (ως προς τη σχέση στόχων και μέτρων) αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα. Το φάσμα των παρεμβάσεων ήταν ευρύτατο: Κατάργηση οποιωνδήποτε οικονομικών επιβαρύνσεων για σπουδές και στις τρεις βαθμίδες (δωρεάν παιδεία), επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης από έξι σε εννέα χρόνια, διαίρεση της μέσης εκπαίδευσης σε δύο ανεξάρτητους κύκλους, καθιέρωση (παρά τη συνταγματική δέσμευση) της δημοτικής ως αποκλειστικής γλώσσας στο δημοτικό σχολείο και ως ισότιμης προς την καθαρεύουσα στις άλλες βαθμίδες, και ριζική αναμόρφωση του τρόπου επιλογής των υποψηφίων για τα πανεπιστήμια (καθιέρωση του "ακαδημαϊκού απολυτηρίου"). Από την πρώτη στιγμή βεβαίως, η αντίδραση υπήρξε ιδιαίτερα έντονη. 

Πέρα από τις - πολύ λίγες - αντιρρήσεις σε θέματα ουσίας, η πολεμική εκπορεύτηκε από τους παραδοσιακά συντηρητικούς χώρους και χρησιμοποίησε επιχειρήματα και τακτικές που είχαν δοκιμαστεί άλλοτε με επιτυχία. Αιχμή της πολεμικής αποτέλεσε η καθιέρωση της δημοτικής με τα «παρεπόμενά» της: την «αθεΐα», τον «αριστερισμό» και την «αντεθνικότητα»! Τέτοια ήταν η ένταση και η έκταση των αντιδράσεων ώστε, παρά την κεντρώα προέλευσή τους, οι διαδοχικές κυβερνήσεις από τον Ιούλιο του 1965 και ύστερα όχι μόνο δεν συνέχισαν τις διαδικασίας (εκκρεμούσε η ψήφιση δύο νομοσχεδίων - ενός για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και ενός για την τεχνικο-επαγγελματική - που θα ολοκλήρωναν τη μεταρρύθμιση), αλλά και ανέστειλαν ορισμένα μέτρα. Η οριστική ακύρωση της Μεταρρύθμισης πραγματοποιήθηκε το 1967, αμέσως μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, με την αποσπασματική κατάργηση όλων των μέτρων της, εκτός από τη "δωρεάν παιδεία". Αυτά όσον αφορά το «χουντικής έμπνευσης άρθρο».

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην τελευταία θέση της χρηματοδότησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του διεθνούς οργανισμού και συνεπώς δαπανά το λιγότερο ποσό ανά φοιτητή. Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης στην τελευταία θέση στην Ευρώπη των 27 ως προς την κρατική χρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας, με τη χρηματοδότηση στο 7,1% του ετήσιου προϋπολογισμού, έναντι του μέσου όρου 9,6% για τα ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων το 2010 πριν την οικονομική κρίση ήταν 380 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023 μειώθηκε δραματικά στα 116 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε μείωση περίπου 70%.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2024), από το 2009 έως το 2019 το μόνιμο διδακτικό ερευνητικό προσωπικό (μέλη ΔΕΠ) στα ελληνικά πανεπιστήμια μειώθηκε περίπου κατά 22%, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν οι διάφορες κατηγορίες διδακτικού προσωπικού με συμβάσεις περιορισμένου χρόνου και επισφαλείς συνθήκες εργασίας. Με την σχεδιαζόμενη παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, η κυβέρνηση παραδίδει μέρος του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αυτό αποτελεί, άλλωστε, βασική της επιδίωξη για όλα τα δημόσια αγαθά (βλ. υγεία, μεταφορές, ρεύμα, νερό).

Βασικός στόχος, επομένως, είναι και οι πανεπιστημιακές σπουδές, σε κάποιο μέρος τους, να παραδοθούν στους ιδιώτες, αφήνοντας ένα κομμάτι τους, και αυτό εμπορευματοποιημένο, στο δημόσιο. Επιπλέον, στόχος είναι ένα ακόμη μεγαλύτερο μέρος της έρευνας και διδασκαλίας να είναι κατευθυνόμενες από ιδιωτικά συμφέροντα.

Η ταυτόχρονη λειτουργία ιδιωτικών και δημόσιων πανεπιστημίων θα οδηγήσει τα τελευταία, όπως ακριβώς συνέβη και με τα νοσοκομεία ή τις μεταφορές, σε πλήρη υποβάθμιση και απαξίωση. Το δημόσιο πανεπιστήμιο, που ήδη υποχρηματοδοτείται - και αφού λεηλατήθηκε με την κλοπή των ταμειακών τους διαθεσίμων από την αναδιάρθρωση χρέους με το PSI τo 2012, συνεχίζοντας να λεηλατείται από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και τον δανεισμό μέσω repos - θα ωθηθεί σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση και σε μια λειτουργία με όλο και περισσότερα ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Η επιβολή διδάκτρων και σε προπτυχιακό επίπεδο θα είναι ένα επόμενο βήμα. Ήδη σε πολλά δημόσια πανεπιστήμια λειτουργούν ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα.

Το δημόσιο πανεπιστήμιο θα γίνει πιο ταξικό. Η πρόσβαση στη μόρφωση θα γίνεται ακόμη πιο επιτακτικά με όρους αγοράς και οικονομικών δυνατοτήτων. Θα δημιουργηθούν αφενός πανεπιστήμια για λίγους που έχουν την οικονομική άνεση να πληρώσουν υψηλά δίδακτρα, και αφετέρου σε πανεπιστήμια για τους νέους των λαϊκών στρωμάτων. Στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι να εμπεδωθεί έμπρακτα η αντίληψη ότι οι φτωχοί πρέπει να παραμείνουν φτωχοί και αμόρφωτοι. Η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου θα έχει ακόμη πιο δυσμενείς επιπτώσεις στη βασική έρευνα και τις ανθρωπιστικές-κοινωνικές επιστήμες. Θα επηρεάσει όμως και άλλα επιστημονικά πεδία.

Επιπλέον, μεγάλες επιπτώσεις θα έχει σε όλα τα περιφερειακά πανεπιστήμια, που λόγω της γεωγραφικής θέσης τους, δηλαδή λόγω απόστασης από τα μεγάλα αστικά κέντρα, θα βρεθούν σε μια δυσχερή θέση όσον αφορά την επιλογή τους από υποψήφιους φοιτητές και υποψήφιες φοιτήτριες, καθώς μεγάλος αριθμός γονέων πιθανόν να δώσει προτεραιότητα σε ένα αμφιβόλου ποιότητας σπουδών ιδιωτικό ίδρυμα της γειτονιάς του, παρά σε ένα «μακρινό» δημόσιο πανεπιστήμιο. Τα περιφερειακά πανεπιστήμια βρίσκονται ήδη σε δυσχερή θέση, μετά τη θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που ήρθε ως «φυσικό επακόλουθο» της ανωτατοποίησης των ΤΕΙ και της ίδρυσης νέων Τμημάτων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μόνο πραγματικά ελεύθερο πανεπιστήμιο είναι το δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό, ποιοτικό πανεπιστήμιο που παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στην επιστημονική γνώση και έρευνα ισότιμα σε όλες και όλους, σύμφωνα με τις δυνατότητές τους.

Τα 24 δημόσια πανεπιστήμια παρέχουν πλουσιοπάροχα και ανιδιοτελώς στις νέες και στους νέους τη γνώση, τη μόρφωση, την καλλιέργεια, την εκπαίδευση, τη μεθοδολογία, διευκολύνοντας την κοινωνική κινητικότητα.

Τα 24 δημόσια πανεπιστήμια ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της νέας γενιάς και καλλιεργούν την πρόοδο των επιστημών, των τεχνών και του πολιτισμού προς όφελος της κοινωνίας.

Τα 24 δημόσια πανεπιστήμια πρέπει να απεμπλακούν από την διαπλοκή και τα κοινοτικά κονδύλια που τέρπουν διοικήσεις και ημετέρους, τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας της Μπολόνια και των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στόχο έχουν να προετοιμάσουν και να κατασκευάσουν φοιτητές προκειμένου να τους κατευθύνουν ως αναλώσιμους εργαζόμενους στην ζούγκλα της αγοράς εργασίας, προς όφελος των καρτέλ κάθε είδους και τομέα.

Τα 24 δημόσια πανεπιστήμια, αντίθετα, πρέπει να είναι πυλώνας του κοινωνικού κράτους, παραγωγική δύναμη της εθνικής ανάπτυξης και της οικονομίας της χώρας.

Το ΕΠΑΜ στέκεται αλληλέγγυο και απέναντι στην επίθεση που συμπυκνώνει το νομοσχέδιο στην δημόσια παιδεία και στο ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο, αλληλέγγυο στους αγώνες των φοιτητών και του προσωπικού των ΑΕΙ. Από θέση αρχής ότι η Παιδεία είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό, υπερασπίζεται το δημόσιο πανεπιστήμιο και στέκεται απέναντι στην απαξίωση της ποιότητας των σπουδών, της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής κατάρτισης των αποφοίτων του, στον οικονομικό στραγγαλισμό του, τη συρρίκνωσή του, την πλήρη λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και την εξυπηρέτηση αναγκών επιχειρηματικών κύκλων.

Το ΕΠΑΜ τίθεται ενάντια  σε αυτό το νομοσχέδιο και απαιτεί να αποσυρθεί.

Αθήνα 7 Μαρτίου 2024
Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ

Η 8η Μαρτίου είναι ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα, στη μητέρα, τη σύζυγο, τη κόρη, την αδελφή, τη γιαγιά, τη φίλη. Στη γυναίκα που αποτελούσε και αποτελεί την πηγή της ζωής και τον συνδετικό κρίκο της ελληνικής οικογένειας σηματοδοτώντας την ελπίδα, την αγάπη, την καλοσύνη και τη συμπαράσταση.

Σήμερα είναι ημέρα υπενθύμισης των αγώνων για αξιοπρέπεια και ίσα δικαιώματα αλλά και ημέρα επαγρύπνησης μέχρι να εξαλείψουμε τελείως τις διακρίσεις και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο στον οποίο η διαφορετικότητα εκτιμάται και η γυναίκα εξισώνεται το ίδιο με τον άντρα.

Είναι επίσης η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε τον σημαντικό ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία. Να αφουγκραστούμε και να βιώσουμε όλοι μας το αίσθημα της ανεξαρτησίας και  της ελευθερίας που διαπνέει τον ψυχισμό της γυναίκας και την εξοπλίζει με ανυπέρβλητες ποσότητες αυτοπεποίθησης, δυναμισμού και φιλοδοξίας ώστε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, βλέπουμε δυστυχώς τη γυναίκα να αντιμετωπίζει ακόμα προκλήσεις που περιλαμβάνουν έμφυλες προκαταλήψεις, παρενόχληση, βία, υποτίμηση και διακρίσεις.

Οι αυξημένες γυναικοκτονίες, οι καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές και απόπειρες βιασμού καταδεικνύουν τον μακρύ δρόμο που έχουμε να διανύσουμε μέχρι να εξαλείψουμε διαπαντός κάθε στερεότυπο.

Απέναντι σ’ αυτό το φαινόμενο μπορούμε να προτάξουμε το παράδειγμα της γυναίκας, της μάνας, της αδελφής, της συντρόφου, της φίλης που έχασε αιφνίδια παιδιά, αδέρφια, συντρόφους, φίλους  και συγγενείς στο αδιανόητο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Απέναντι σ’ αυτό το φαινόμενο επιβάλλεται να υποκλιθούμε σε αυτές τις γυναίκες που δεν το έβαλαν κάτω και παράλληλα με τον θρήνο, την οδύνη και τα δάκρυα τους ως άλλες αγωνίστριες, έλαβαν τη σκυτάλη της ιστορίας για να συνεχίσουν να μάχονται για δικαιοσύνη και δικαίωση.

Έχουμε λοιπόν ιερή υποχρέωση η σημερινή ημέρα να αποτελέσει την αφετηρία για να διαμορφώσουμε έναν κόσμο που θα τιμά την ύπαρξή της γυναίκας, θα αναγνωρίζει την αξία της και θα ενισχύει τη  θέση της  στη σύγχρονη κοινωνία όχι λόγω του φύλου της αλλά γιατί είναι η ίδια η καταγωγική ύπαρξη μας.

Σελίδα 1 από 2