Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  5:32: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 03 Μαρτίου 2024

Στις διαρθρωτικές αλλαγές που αρχίζει στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε πως η δημοσιογράφος Βούλα Κεχαγιά αναλαμβάνει καθήκοντα Εκπροσώπου Τύπου, στη θέση της Δώρας Αυγέρη, που θα είναι υποψήφια ευρωβουλευτής. Την ίδια ώρα αντιδράσεις στους κόλπους του κόμματος έχει προκαλέσει η χθεσινή αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στους «ατυχείς» όπως τους χαρακτήρισε χειρισμούς στις υποθέσεις της Novartis και των τηλεοπτικών αδειών.

Σε ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Δώρας Αυγέρη ως ευρωβουλεύτριας και την ανάληψη της θέσης της ως εκπρόσωπος Τύπου από τη Βούλα Κεχαγιά προχΏρησε μέσω ανάρτησης στο facebook ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης.

«Στο νέο κύκλο που αρχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Θεοδώρα Αυγέρη και η Βούλα Κεχαγιά θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα μας.

Η Δώρα Αυγέρη εκπροσώπησε τον ΣΥΡΙΖΑ άρτια σε μια δύσκολη περίοδο για το κόμμα μας. Ως σύμβουλός μου κοινωνικής διασύνδεσης θα συνεχίσει να με εκπροσωπεί μέσα στην κοινωνία, εκεί από όπου ξεκίνησε.

Η Βούλα Κεχαγιά αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο αναλαμβάνοντας τη θέση της Εκπροσώπου Τύπου και της εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχει μπροστά της.

Ο νέος, ενωμένος, κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει εν κινήσει, διευρύνεται και αγκαλιάζει όλο τον προοδευτικό κόσμο».

«Άναψαν φωτιές» οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα

Οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα, περί ατυχούς διαχείρισης στην υπόθεση Novartis και τις τηλεοπτικές άδειες, πυροδότησαν έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Π. Πολάκης: «Λάθος σύντροφε Αλέξη»

«Λάθος σύντροφε Αλέξη Τσίπρα! Ατυχές ήταν πως δεν ήρθες στο συνέδριο να τα πεις αυτά, αλλά πήγες στο συνέδριο της Καθημερινής» αντέδρασε ο Παύλος Πολάκης.

«Ατυχης ήταν η αυταπάτη μεγάλου τμήματος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ πως η “Δικαιοσύνη θα έκανε τη δουλειά της”. Η Δικαιοσύνη που αρχειοθέτησε με «αδιευκρίνιστα ποσά» το Γεωργιάδη και τον Αβραμοπουλο,που έβγαλε βούλευμα αθώωσης του Λοβερδου παρά τα ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ στοιχεία,η Δικαιοσύνη που δεν έβαλε φυλακή το Λιγνάδη,η Δικαιοσύνη που ακόμα “κλώθει”για το Predator και τα Τεμπη,η Δικαιοσύνη που καταδίκασε το Νίκο Παππα γιατί ανάγκασε τους καναλάρχες να πληρώσουν!! (Μπορώ να πω κι άλλα αλλά όχι τωρα)» προσθέτει στην ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης και συνεχίζει:

«Ατυχής δεν ήταν ο διαγωνισμός για τα κανάλια του Νικου Παππα και του Λευτέρη Κρετσου, αλλά η πολιτικη επιλογή μετά την απόφαση του ΣΤΕ που ερριξε το διαγωνισμό να ΜΗΝ ΞΑΝΑΝΟΜΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ με αλλαγή κανονισμού της Βουλης,αλλαγή σύνθεσης του σώματος των προέδρων της Βουλης και επιλογή νέου ΕΣΡ που θα έκανε ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ!!

Έτσι θα αποδεικνύαμε πως θα πηγαίναμε μέχρι ΤΕΛΟΥΣ όπως κάναμε με τους εργολάβους στα νοσοκομεία που μας ερριξε τον πρώτο νόμο το ΣΤΕ αλλά ξανανομοθετησαμε και ΔΙΩΞΑΜΕ τους εργολάβους σε 77 νοσοκομεία ,κερδίζοντας και στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο !!» καταλήγει Παύλος Πολάκης.

Στην τοποθέτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας για τη διαχείριση της υπόθεσης τηλεοπτικών αδειών γράφει τα εξής: «Ατυχής η διαχείριση (μας) στις τηλεοπτικές άδειες και στην υπόθεση Novartis. Βάλαμε στο ίδιο τσουβάλι ανθρώπους που είχαν εμπλοκή με ανθρώπους που δεν είχαν καμία εμπλοκή”. Αλέξης Τσίπρας στη δημοσιογράφο Ξένια Κουναλάκη. όταν το ωωωτιείπε παίρνει επικές διαστάσεις….».

Σιγή από Νίκο Παππά

Κατά πολλούς η αιχμή για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες στρεφόταν κυρίως στο πρόσωπο του Νίκου Παππά αρμόδιο υπουργό της περιόδου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν σχολίασε τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα. «Δεν υπάρχει κανένα σχόλιο».

«Είναι πολύ θετικό πρώην πρωθυπουργοί και μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας, που είναι και ο φυσικός ηγέτης του χώρου μας, να τολμά να κάνει δημόσια την αυτοκριτική του. Κάτι που δεν έγινε στο Συνέδριό μας» τόνισε μιλώντας στο ΕΡΤNews ο Χρήστος Σπίρτζης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Βαριοί χαρακτηρισμοί μπασκετομπολίστα Ν. Παππά για Τέμπη: Να μπουν στη φυλακή κρεμάλες – Να τιμωρήσουμε στην κάλπη τους δολοφόνους

Εν τω μεταξύ, η ΝΔ ανεβάζει τους τόνους με αφορμή αναφορές στα Τέμπη του πρώην μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά, ο οποίος έχει γνωστοποιήσει ότι κατέθεσε υποψηφιότητα για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο.

«Προχθές που είχαμε την επέτειο γέμισαν τα social μας με μηνύματα στήριξης, θέλουμε δικαιοσύνη, να μπουν στη φυλακή κρεμάλες. Συμφωνώ σε όλα αλλά όταν θα ‘ρθει η ώρα, έστω και στην κάλπη να τιμωρήσουν τους δολοφόνους ή θα κοιτάξουν την βόλεψη και την τσέπη τους. (…) Μιλάμε ξεκάθαρα για μία κυβέρνηση δολοφόνων» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς.

Με κυρίαρχη τάση τον πολακισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά πλέον ρητορική Κασιδιάρη, το σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας.

«Καλούμε τον κ. Κασσελάκη να καταδικάσει και να απομονώσει στο εσωτερικό του κόμματός του φωνές που αρθρώνουν τόσο χυδαίο λόγο. Εάν δεν το πράξει, θα αποδείξει ότι είναι ο ενορχηστρωτής ενός σχεδίου διχασμού της κοινωνίας μας».

Από την πλευρα της, η Ελληνική Λύση με αφορμή τον εβδομαδιαίο απολογισμό και την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτακη στα Τέμπη, κατηγορεί την κυβέρνηση για συσκότιση στο εθνικό έγκλημα, όπως το χαρακτηρίζει.

Οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης αναμενεται να κορυφωθούν, στην πορεία προς τις ευρωεκλογές.

Πηγή: ertnews.gr

Ο Ντόναλντ Τραμπ επικράτησε στις εσωκομματικές ψηφοφορίες των Ρεπουμπλικάνων χθες Σάββατο σε άλλες δυο αμερικανικές πολιτείες —στο Μιζούρι και στο Μίσιγκαν—, σύμφωνα με ΜΜΕ, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο στην εξασφάλιση του χρίσματος της παράταξής του ώστε να είναι ο υποψήφιός της στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, προβάδισμα τεσσάρων μονάδων έχει ο πρώην πρόεδρος  έναντι του προέδρου Τζο Μπάιντεν σύμφωνα με δημοσκόπηση των New York Times.

Επίδειξη δύναμης

Στο Μιζούρι, ο δισεκατομμυριούχος συνέτριψε τη μόνη πλέον αντίπαλό του στην κούρσα, τη Νίκι Χέιλι, κερδίζοντας όλες ανεξαιρέτως τις ψηφοφορίες στην πολιτεία, ανέφερε η εφημερίδα New York Times. Ενώ στο Μίσιγκαν, ο κ. Τραμπ εξασφάλισε (με 98%) και τους 39 εναπομείναντες αντιπροσώπους στο συνέδριο που αναδεικνύονταν στην πολιτεία σε ψηφοφορία περίπου 2.000 μελών του κόμματος, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρώην πρόεδρος είχε ήδη εξασφαλίσει ακόμη 16 αντιπροσώπους στη συγκεκριμένη πολιτεία.

Στις υβριδικές αυτές εσωκομματικές ψηφοφορίες υπήρχαν εκτιμήσεις λόγω διαφωνιών και σύγχυσης πως η κυρία Χέιλι θα μπορούσε να επωφεληθεί, που όμως δεν επαληθεύτηκαν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ψήφιζαν επίσης χθες στο Άινταχο, τρίτη πολιτεία, όπου το αποτέλεσμα δεν είναι μέχρι στιγμής γνωστό.

Ως τώρα, ο πρώην πρόεδρος έχει σαρώσει σε όλες τις εσωκομματικές ψηφοφορίες που έχουν διεξαχθεί (Άιοβα, Νιου Χάμσιρ, Νεβάδα, Παρθένες Νήσοι, Νότια Καρολίνα, πλέον Μίσιγκαν και Μιζούρι). Οι χθεσινές νίκες του καταγράφτηκαν τρεις ημέρες πριν από τη λεγόμενη «Σούπερ Τρίτη», μεθαύριο 5η Μαρτίου, κρίσιμο ραντεβού στο οποίο διεξάγονται ταυτόχρονα ψηφοφορίες σε 15 πολιτείες και μια αμερικανική περιοχή.

Πρακτικά όλοι οι πολιτικοί αναλυτές προεξοφλούν ότι στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα δοθεί η ρεβάνς ανάμεσα στον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του Τραμπ.

Προβάδισμα Τραμπ και στις δημοσκοπήσεις

Την ίδια στιγμή, αν οι ψηφοφόροι ψήφιζαν σήμερα για να εκλέξουν τον πρόεδρό τους, 43% θα ψήφιζαν τον Μπάιντεν και 48% τον Τραμπ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε εθνικό επίπεδο από τους New York Times.

Παράλληλα, σχεδόν ένας στους δύο Αμερικανούς έχει αρνητική γνώμη για το έργο του προέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε το Σάββατο. Ποσοστό που φτάνει το 47% είναι αυτό που αποδοκιμάζει το έργο του προέδρου, το υψηλότερο αρνητικό δημοσκοπικό ποσοστό σε οποιοδήποτε σημείο της προεδρίας του.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στις κάλπες προσήλθαν σήμερα Κυριακή οι δημοσιογράφοι – μέλη της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας για την ανάδειξη νέας διοίκησης και οργάνων. Οι εκλογές έλαβαν χώρα σε ξενοδοχείο, στην Αγριά του Βόλου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, με σειρά σταυροδοσίας εκλέγονται οι εξής:

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο: Δημήτρης Χορταργιάς, Γιάννης Γιαννακόπουλος, Γιώργος Πέτρου, Αλέξανδρος Ζαούτσος, Κώστας Γκιάστας, Φώτης Καραγιάννης και Θανάσης Βογιατζής (εξελέγη με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο με την «Ενωτική Κίνηση Δημοσιογράφων»).

Στην Ελεγκτική Επιτροπή: Σωτήρης Κέλλας, Μάκης Μπαλής και Μαρίνα Αποστολοπούλου.

Στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό όργανο: Ευαγγελία Κάκια, Χρήστος Αρχοντούλης, Ελένη Κισσάβου, Γιάννης Ανδρεάκης και Ηλίας Παπαδημητρίου.

Στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό όργανο: Βαγγέλης Κακάρας, Ευαγγελία Σωτηρίου, Γιώργος Βουνάτσος – Δημήτρης Χατζηευθυμίου – Τριαντάφυλλος Γαβρινιώτης (ισοψήφησαν), Άρης Γκουντρουμάνης – Αντώνης Φωκίδης (ισοψήφησαν).

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος: Γιάννης Σιούλας, Ελένη Σταμούλη και Ελένη Χολέβα.

οnlarissa.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Αποφασισμένος να ανατάξει το κόμμα που υπέστη οδυνηρή ήττα, δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος δίνει στο στίγμα των προθέσεων του στη συνέντευξή του στη Realnews.

Ο κ. Κασσελάκης αποκαλύπτει ότι γίνονται όσες αλλαγές χρειάζονται για να δώσει το κόμμα με τον καλύτερο τρόπο τη μάχη για τις ευρωεκλογές, είναι αποφασισμένος, όμως ότι πέραν των διορθωτικών κινήσεων αυτής της περιόδου ενόψει ευρωκάλπης, στόχος του είναι να προχωρήσουν μεγάλες, ίσως και σαρωτικές αλλαγές για το κόμμα, δείχνοντας σε αυτή την κατεύθυνση το Καταστατικό Συνέδριο του κόμματος.

Όπως δήλωσε: «Ο ρόλος μου και η εντολή που έχω λάβει είναι να ανατάξω ένα κόμμα που υπέστη μια οδυνηρή ήττα και, ακολούθως, μια “προαποφασισμένη” διάσπαση, που του στέρησε κοινοβουλευτική δύναμη. Αυτήν την αποστολή μου ανέθεσαν τα μέλη μας και θα την τιμήσω στο ακέραιο».

Ο κ. Κασσελάκης δηλώνει ότι προέχει να προσδιοριστεί η στρατηγική και η θέση του κόμματος στο πολιτικό τοπίο: «Μετά τις ευρωεκλογές θα προχωρήσουμε στο καταστατικό μας συνέδριο, που θα έχει χαρακτήρα επανίδρυσης. Όλα τα ζητήματα θα αποφασιστούν από το Συνέδριό μας, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τα αποτελέσματα της διαβούλευσης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει επισκέψεις, και συναντήσεις με εργασιακές και κοινωνικές ομάδες. Χθες το απόγευμα, επισκέφθηκε την έκθεση Οινόραμα, στηρίζοντας τον οινοποιητικό κλάδο, ενώ το βράδυ βράβευσε ομάδα ποδοσφαίρου στον Άλιμο.

Στην έκθεση Οινόραμα, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πρέπει να υπάρχουν πιστώσεις από τον τραπεζικό κλάδο. Παρατήρησα ότι ελάχιστες εταιρείες ελάχιστοι συνεταιρισμοί έχουν πιστώσεις από τράπεζες . Τα ίδια κεφάλια δεν αρκούν για ανάπτυξη που πρέπει. Πρέπει να έχουμε μία αγροτική τράπεζα που να στηρίζει τον κλάδο αυτή είναι μία από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και συμπεριλαμβάνουμε και τον όλο κλάδο μέσα σε αυτό».

sinidisi.gr

Στις 94 σελίδες του πορίσματος που υπέβαλαν, την περασμένη εβδομάδα, στον ανακριτή Λάρισας οι πραγματογνώμονες των οικογενειών των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη αναλύουν κάθε πτυχή του δυστυχήματος με στοιχεία, σχεδιαγράμματα και φωτογραφικό υλικό.

Από τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν και αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, γίνεται σαφές ότι τα αίτια της πυρκαγιάς που ακολούθησε τη σύγκρουση είναι ένα κρίσιμο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο, γι’ αυτό και ο ανακριτής αποφάσισε να στείλει τα δείγματα των αναλύσεων που εντόπισαν τη χημική ουσία ξυλόλιο στον Καναδά για περαιτέρω έλεγχο.

Σχετικά με το τι προκάλεσε την πολύνεκρη σύγκρουση των δύο τρένων που «πάγωσε» την Ελλάδα στις 28 Φεβρουαρίου 2023, οι τεχνικοί σύμβουλοι των οικογενειών των θυμάτων εστιάζουν σε τρία σημεία, τα οποία χαρακτηρίζουν ενεργά αίτια:

» Το πρώτο είναι «η διευθέτηση του ψαλιδιού 118 Α σε παρακαμπτήριο η οποία εξέτρεψε την επιβατική αμαξοστοιχία IC62 στη γραμμή καθόδου».

» Το δεύτερο «η συνέχιση της πορείας της αμαξοστοιχίας IC62 επί 12 λεπτά σε γραμμή για την οποία δεν είχε δοθεί ρητή εξουσιοδότηση κίνησης».

» Το τρίτο «η ανάφλεξη άγνωστης καύσιμης ύλης που προκάλεσε πυρκαγιά ιδιαίτερα μεγάλης έντασης και διάρκειας».

Στα συμβάλλοντα αίτια του δυστυχήματος περιγράφονται αναλυτικά όλες οι ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας που θα έπρεπε να λειτουργούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, όπως η φωτοσήμανση και η τηλεδιοίκηση, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή κυκλοφορία των συρμών.

Μεγάλη ανάφλεξη

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, στην έκθεση των τεχνικών συμβούλων γίνεται εκτενής αναφορά στην πυρκαγιά που -τουλάχιστον στο κυλικείο- έκαιγε για παραπάνω από μιάμιση ώρα. «Η μετωπική σύγκρουση των δύο συρμών στις 23.18.30’’ συνοδεύτηκε από μεγάλη ανάφλεξη άγνωστης καύσιμης ύλης, η οποία καταγράφηκε από κάμερες παρακολούθησης κυκλοφορίας και εκτιμάται ότι έφτασε σε μέγιστη διάμετρο 70-80 μέτρων και διάρκεια καύσης άνω των 6 δευτερολέπτων. Το μεγάλο θερμικό φορτίο, σε συνδυασμό με την άγνωστη καύσιμη ύλη, δημιούργησε έντονη πυρκαγιά, που ξεκίνησε από το βαγόνι κυλικείου και επεκτάθηκε στο επιβατικό βαγόνι Β2».

Σύμφωνα με το πόρισμα, η φωτιά συνέχισε να καίει για 100 λεπτά στο βαγόνι του κυλικείου και για 80 λεπτά στο βαγόνι Β2, ενώ, όπως αναφέρεται, «μικρής έκτασης εστίες στις δύο ηλεκτρομηχανές της εμπορικής αμαξοστοιχίας εκτιμάται ότι έσβησαν μετά από περίπου 45 λεπτά από τη σύγκρουση, χωρίς να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές».

Στις σελίδες του πορίσματος τονίζεται, επίσης, ότι από τα 57 θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας τα 30 απανθρακώθηκαν συνεπεία της πυρκαγιάς. «Για τα 29 από τα 30 θύματα που απανθρακώθηκαν δεν είναι ιατροδικαστικά δυνατό να διαπιστωθεί με ακρίβεια ο μηχανισμός θανάτου», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ τονίζεται ότι υπάρχουν μαρτυρίες επιζώντων που αναφέρονται σε παγιδευμένους, οι οποίοι ζητούσαν βοήθεια μετά τη σύγκρουση.

«Εκτιμάται ότι το “παράθυρο” επιβίωσης για πιθανούς εγκλωβισμένους στα σημεία που κατέκαυσε η πυρκαγιά κυμαίνεται από λίγα λεπτά σε κάποια σημεία του κυλικείου έως και 30 λεπτά για σημεία του βαγονιού Β2 και για τον περιβάλλοντα χώρο», σημειώνουν οι ειδικοί.

Το φορτίο

Στην έκθεσή τους επισημαίνουν, επίσης, ότι «δεν κατέστη δυνατό να διασταυρωθεί η ακρίβεια του δηλωμένου φορτίου για τις πρώτες τρεις επίπεδες πλατφόρμες (φορτάμαξες) της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Για τα φορτία της εμπορικής αμαξοστοιχίας είχε απαντήσει επισήμως η Hellenic Train, περιγράφοντας τι υπήρχε στα βαγόνια 4 έως 13 (παρασκευάσματα διατροφής, μπίρες και σύρματα), ενώ για τα πρώτα τρία βαγόνια (πλατφόρμες) που εκτροχιάστηκαν ανέφερε ότι ήταν έμφορτα με πλατιά προϊόντα ελασματοποίησης από σίδηρο (λαμαρίνες).

Συστάσεις προς ΟΣΕ, Hellenic Train και ρυθμιστικές Αρχές

Οι πραγματογνώμονες στο τελευταίο κεφάλαιο με τίτλο «Συστάσεις Ασφαλείας» έχουν συμπεριλάβει προτάσεις προς τον ΟΣΕ, τη Hellenic Train και τις κανονιστικές και ρυθμιστικές Αρχές, μεταξύ των οποίων η άμεση εγκατάσταση και πλήρης λειτουργία σύγχρονου συστήματος φωτοσήμανσης, τηλεδιοίκησης και ETCS.

Επίσης, συστήνεται η δημιουργία ανεξάρτητης υπηρεσίας με δικαιοδοσία άμεσων ελέγχων σε ζητήματα ασφαλείας κατά τα πρότυπα που λειτουργεί το Λιμενικό Σώμα στη ναυσιπλοΐα, καθώς επίσης η αυστηρή τήρηση των κανόνων πυρασφάλειας. Το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών υπογράφουν ο υποπτέραρχος ε.α. Γιώργος Βλασσόπουλος, ο αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης, ο μηχανολόγος αεροναυπηγός, μηχανικός και πραγματογνώμονας ατυχημάτων Κώστας Λακαφώσης, ο μηχανολόγος μηχανικός Βασίλης Παπαδόπουλος και ο ηλεκτρολόγος μηχανικός, σύμβουλος ασφαλείας Γιώργος Περιβολιώτης. Η επιτροπή επιφυλάσσεται να επανέλθει εάν προκύψουν νέα στοιχεία σχετικά με το δυστύχημα.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες είναι η ακρίβεια, με τις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκερ να καλπάζουν.
Όπως τόνισε η ευρωβουλευτής ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η ακρίβεια αποτελεί ευρωπαϊκό φαινόμενο και η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της, όπως η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών και ο έλεγχος για αισχροκέρδεια.

«Η κυβέρνηση έχει πάρει σειρά μέτρων σταδιακά που αποδίδουν και άλλοτε χρειάζονται διορθώσεις», είπε η ευρωβουλευτής και τόνισε πως τα μέτρα που έλαβε η ΝΔ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι πρωτοποριακά. Η κυβέρνηση δεν έχει παρέμβει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, δήλωσε στο MEGA ο Πάνος Ρήγας, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μία κυβέρνηση, οποιαδήποτε κυβέρνηση, πρέπει να παίρνει μέτρα για να βελτιώσει μία κατάσταση. Μέτρα δεν έχουμε εδώ, η κυβέρνηση κάνει τον τροχονόμο. Έχουμε μία ακρίβεια που είναι εδώ και 32 μήνες συνεχόμενη», σχολίασε.

Εκτός από τις ανοδική πορεία στις τιμές των προϊόντων, τεράστια αύξηση παρατηρείται και στα ενοίκια, με τον κ. Ρήγα να τονίζει πως οι πολίτες δεν μπορούν να επιβιώσουν.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ο πράσινος ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε με τη σειρά του ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου και ενόψει Ευρωεκλογών σχολίασε πως στόχος του κόμματος είναι να πείσει τους πολίτες ότι αποτελεί εναλλακτική πρόταση.

Ως προς την ακρίβεια, για την καταπολέμησή της πρότεινε τις επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας, έλεγχο στο μονοπώλιο του βρεφικού γάλακτος, καθώς και τη μείωση φόρου κατανάλωσης στους αγρότες.

«Η κυβέρνηση επιτρέπει την κερδοσκοπία», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς Κωστής Καρπόζηλος.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αντιμέτωπες με «βροχή» υπερχρεώσεων από ιδιωτικά θεραπευτήρια βρίσκονται οι ασφαλιστικές εταιρείες, με αποτέλεσμα να εκτινάσσονται οι αποζημιώσεις και εν συνεχεία οι αυξήσεις των ασφαλίστρων που πέφτουν στους ώμους των ασφαλισμένων.

Ο «ιός» των υπερτιμολογήσεων έχει πλήξει τις σχέσεις ασφαλιστικών και νοσοκομείων, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μπαράζ εξωδίκων μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Περικλής Δημητρολόπουλος, διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» μίλησε για το σχετικό ρεπορτάζ στο MEGA Σαββατοκύριακο:

«Είναι ένα κόστος που μετακυλίεται στον ασφαλισμένο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μόνο τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν κατά 25% τα ασφάλιστρα, άρα κι εκεί είναι ένα κομμάτι που κάτι πρέπει να γίνει, γιατί είναι ένα κομμάτι της υγείας που αφορά πολλούς».

Και κατέληξε ο κ. Δημητρολόπουλος τονίζοντας: «Είναι μία χρόνια παθογένεια, η οποία αναγνωρίζεται από πολλούς και γίνονται λίγα από λίγους ή από κανέναν».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Η «κομματική πειθαρχία» γκρεμίζει τις προσωπικές επιλογές τους και τον ίδιο τους τον εαυτό! Πολλοί από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, που αυτές τις ημέρες αντιτάσσονται στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, είναι απόφοιτοι προπτυχιακών, μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων σπουδών με καταβολή διδάκτρων σε ξένα πανεπιστήμια.

Οξύμωρη στάση, καθώς στην πραγματικότητα οι ίδιοι θέτουν σε αμφιβολία με όσα λένε τα ακαδημαϊκά στάνταρ και την επιστημονική ακεραιότητα των ξένων ιδρυμάτων που επέλεξαν να φοιτήσουν και κατά συνέπεια την ποιότητα των ακαδημαϊκών τους περγαμηνών που με υπερηφάνεια επιδεικνύουν στα βιογραφικά τους και στα προεκλογικά τους φυλλάδια.

Αρκετοί, μάλιστα, είναι και αυτοί που έχουν ακόμα και προπτυχιακό τίτλο από ξένο πανεπιστήμιο, εκ των οποίων μερικά ήδη βρίσκονται στη χώρα μας ως πάροχοι σπουδών μέσω ελληνικών κολεγίων!

Τα ακαδημαϊκά βιογραφικά του Κασσελάκη και βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας

» ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με υπερηφάνεια στο βιογραφικό του αναγράφει ότι σπούδασε στο πρόγραμμα Huntsman του University of Pennsylvania των ΗΠΑ και έλαβε δύο πτυχία: B.Sc. στα χρηματοοικονομικά από το Wharton School of Business και Β.Α. στις διεθνείς επιστήμες από το College of Arts & Sciences.

Το University of Pennsylvania, γνωστό επίσης ως Penn ή UPenn, είναι το τέταρτο παλαιότερο αμερικανικό πανεπιστήμιο. To ετήσιο κόστος διδάκτρων σε προπτυχιακό τμήμα μαζί με τα τέλη φοίτησης ανέρχονται στα 89.000 δολάρια αν διαμένει κανείς στην πανεπιστημιούπολη και σε 73.000 δολάρια εάν διαμένει με το οικογενειακό του περιβάλλον (τιμές περυσινού ακαδημαϊκού έτους). Η Σχολή Wharton School of the University of Pennsylvania προσφέρει πτυχία Bachelor of Science στα οικονομικά σε προπτυχιακούς φοιτητές και τίτλους Master of Business Administration σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Το κόστος ενός φοιτητή για προπτυχιακά δίδακτρα και χρεώσεις ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες δολ., όπως και για σπουδές στο College of Arts & Sciences.

» ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Ο ισχυρός πολιτικός άνδρας της Κουμουνδούρου, όπως ο ίδιος αναφέρει, σπούδασε οικονομικά στη Σκωτία και έχει διδακτορικό στα Οικονομικά της Κοινωνικής Ασφάλισης από το Πανεπιστήμιο Strathclyde, δημόσιο ερευνητικό πανεπιστήμιο που βρίσκεται στη Γλασκώβη της Σκωτίας. Το ετήσιο κόστος για δίδακτρα για τους προπτυχιακούς φοιτητές από το Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται σε £9.250 και το κόστος ενός τετραετούς Bachelor Honors ανέρχεται σε £27.750 (σε τιμές 2020). Διατίθενται ενιαία και μικτά διαμερίσματα με βάση το φύλο, φυσικά με πληρωμή.

Το Πανεπιστήμιο Strathclyde, όμως, παρέχει προγράμματα σπουδών στη χώρα μας μέσω κολεγίου που εδρεύει στο Χαλάνδρι και το ίδιο αναφέρει πως προσφέρει σειρά από βρετανικά μεταπτυχιακά πτυχία διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένου του MBA με το Πανεπιστήμιο του Strathclyde. Το Πανεπιστήμιο Strathclyde λειτουργεί ως ακαδημαϊκός πάροχος και σε οκτώ άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, σε Aμπου Ντάμπι, Ντουμπάι, Ομάν και Μπαχρέιν, Μαλαισία, Σιγκαπούρη και Ελβετία. Πρόσφατα, το ελληνικό κολέγιο που συνεργάζεται γιόρτασε την 20ή επέτειο του Strathclyde MBA στην Ελλάδα, όπου περισσότερα από 600 στελέχη έχουν αποφοιτήσει και έχουν αποκτήσει το αναγνωρισμένο πτυχίο. Ολες οι αποφάσεις εισαγωγής στο ελληνικό αυτό κολέγιο λαμβάνονται από το Πανεπιστήμιο του Strathclyde.

» ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΕΡΟΣ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα και στο Sunderland της Αγγλίας, ενώ είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου MBA Marketing.

Το University of Sunderland είναι ένα δημόσιο ερευνητικό πανεπιστήμιο που βρίσκεται στην βορειοανατολική Αγγλία. Ο προκάτοχός του, το Sunderland Technical College, ιδρύθηκε ως δημοτικό κολέγιο κατάρτισης το 1901. Απέκτησε πανεπιστημιακό καθεστώς το 1992. Στις 2 Μαρτίου 2017, το Πανεπιστήμιο του Σάντερλαντ ανακοίνωσε το άνοιγμα μιας νέας πανεπιστημιούπολης στο Χονγκ Κονγκ. Το κόστος των προπτυχιακών διδάκτρων και χρεώσεων στο University of Sunderland ανέρχεται σε 9.250 GBP για τους γηγενείς ή ενδοκοινοτικούς φοιτητές και σε 10.750 GBP για τους αλλοδαπούς φοιτητές (2017-18).

Προγράμματα σπουδών του University of Sunderland μπορεί να παρακολουθήσει κανείς και δύο τουλάχιστον κολέγια στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

» ΧΑΡΗΣ ΜΑΜΟΥΛΑΚΗΣ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτοχος Ανώτατου Εθνικού Διπλώματος Πολιτικού Μηχανικού από το Portsmouth University (BEng). Εχει Master στη Διοίκηση και Διαχείριση Εργων από το London South Bank University (MSc).

Το Portsmouth University είναι δημόσιο. Το 2017 μια ανεξάρτητη αξιολόγηση αναφέρει πως το Portsmouth University αξίζει 1,1 δισ. λίρες για τη βρετανική οικονομία και φέρνει 476 εκατομμύρια λίρες στην πόλη. Το κόστος για προπτυχιακές σπουδές ήταν 22.170 λίρες το 2020/21.

To Portsmouth University από το 2015 εμφανίζεται να έχει στην Ελλάδα συνεργασία με μεγάλο κολέγιο της χώρας μας.

» ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σπούδασε Ιατρική σε πανεπιστήμιο της Τσεχίας. Αφού αποφοίτησε επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ξεκίνησε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με ειδικότητα στον σακχαρώδη διαβήτη και στην ψυχολογία των ασθενών. Το 2015 εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στον ίδιο τομέα. Ο βουλευτής στα βιογραφικά του δεν αναφέρει το ίδρυμα της Ιατρικής Σχολής στην Τσεχία όπου απέκτησε το βασικό του πτυχίο. Τα δίδακτρα των αγγλόφωνων ιατρικών σχολών της Τσεχίας κυμαίνονται από 8.500 έως 13.700 ευρώ (σε συνάρτηση με την ισοτιμία της τσεχικής κορόνας με το ευρώ).

» ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σπούδασε Ιστορία στο Williams College των ΗΠΑ. Απέκτησε μεταπτυχιακούς τίτλους από το τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Harvard και από το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου MIT.

Το Williams College παρουσιάζεται ως ένα ιδιωτικό κολέγιο φιλελευθέρων τεχνών. Το κόστος των προπτυχιακών διδάκτρων και χρεώσεων είναι περίπου στα 61.770 δολάρια (τιμές 2022-23).

» ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Carol Davila του Βουκουρεστίου και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού (Master) στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Ιστορία της Επεμβατικής Ακτινολογίας, ένα εργαλείο της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας».

Το Carol Davila University, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχει για αυτό εξουσιοδοτημένο γραφείο που αντιπροσωπεύει ξένα πανεπιστήμια στη χώρα μας, εγκαινιάστηκε στις 12 Οκτωβρίου 1903, όταν το άγαλμα του Carol Davila τοποθετήθηκε μπροστά από αυτό. Η διάρκεια σπουδών για την Ιατρική Σχολή είναι 6 χρόνια και το κόστος σπουδών ανέρχεται σε 8.000 ευρώ ανά χρόνο. Η εγγραφή είναι άμεση.

» ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΑΡΑΚΑ

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Κατέχει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων MBA, Plovdiv (Φιλιπούπολη-Βουλγαρία) και έχει τίτλο κατάρτισης Program to Management, Harvard Business, Αθήνα. Δίδακτρα καταβάλλονται και για τις πανεπιστημιακές σπουδές στη Βουλγαρία αν και δεν είναι πολύ υψηλά σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε.

» ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έχει σπουδάσει Ιατρική στο Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganou Cluj-Napoca. Το Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Φαρμακευτικής Iuliu Hațieganu στο Cluj-Napoca της Ρουμανίας είναι το παλαιότερο ίδρυμα ιατρικής εκπαίδευσης στην Τρανσυλβανία, συνέχεια της Ιατρικής Σχολής που ιδρύθηκε το 1919 ως τμήμα του Ανώτερου Πανεπιστημίου της Dacia. Και εδώ οι σπουδές δεν είναι δωρεάν.

» ΕΛΕΝΗ ΒΑΤΣΙΝΑ

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και Marketing στο University of Central Lancashire, Πρέστον στην Αγγλία. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος MSc με αντικείμενο τα χρηματοοικονομικά και την ανάπτυξη (finance and development) στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Το Πανεπιστήμιο του Central Lancashire είναι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που εδρεύει στην πόλη Preston, Lancashire, Αγγλία.

Εκπαιδευτικά προγράμματα του Πανεπιστήμιο του Central Lancashire όμως εκτός της Αγγλίας μπορεί να έχει κανείς εδώ και πάνω από μία δεκαετία και στην Πύλα της Λάρνακας στο UCLan Cyprus που είναι παράρτημα του University of Central Lancashire και φυσικά η φοίτηση είναι με δίδακτρα.

» ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ

Ο βουλευτής της Πλεύσης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο University of Coventry της Μεγάλης Βρετανίας. Διδάσκει Πολιτική Θεωρία, Σύγχρονες Πολιτικές Ιδεολογίες και Πολιτική Μέσης Ανατολής. Το University of Coventry είναι ένα από τα καλύτερα δημόσια πανεπιστήμια και αποτελεί ένα από τα πιο παραδοσιακά πανεπιστήμια της Αγγλίας. Επίσης από το 2010 το πανεπιστήμιο έχει campus στο Λονδίνο. Το κόστος για δίδακτρα ανέρχεται σε £9.250 για τους Βρετανούς και Ευρωπαίους φοιτητές. Τα δίδακτρα για διεθνείς φοιτητές ανέρχονται σε £16.184.

Προγράμματα σπουδών του University of Coventry μπορεί να βρει κανείς σε συνεργαζόμενο μεγάλο ελληνικό κολέγιο όπου το βρετανικό πανεπιστήμιο συνεργάζεται ως ακαδημαϊκός πάροχος.

» ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στα πανεπιστήμια του Σάσεξ και της Οξφόρδης. Καθηγητής του Kent αλλά και του ΟΠΑ.

Το University of Sussex είναι ένα δημόσιο ερευνητικό ίδρυμα εκπαίδευσης στο Φάλμερ κοντά στο Μπράιτον του ανατολικού Σάσεξ. Το φημισμένο University of Oxford, ανεπίσημα Oxford University, βρίσκεται στην Οξφόρδη της Αγγλίας. Είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο του αγγλόφωνου κόσμου. Το κόστος και στα δύο ιδρύματα των προπτυχιακών διδάκτρων και των χρεώσεων είναι της τάξεως των 9.250 GBP (2017-18).

Πηγή: Eleftherostypos.gr 

Έντονη κριτική στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια, που έρχεται προς ψήφιση την επομενη εβδομάδα στη Βουλή και με το οποίο θεσμοθετείται το αναλυτικό πλαίσιο λειτουργίας και αδειοδότησής τους, ενώ ρυθμίζονται και ζητήματα που αφορούν τα δημόσια ΑΕΙ, ασκεί με άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα», ο Νίκος Ανδρουλάκης και εξηγεί την αντι-πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

« Παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως το «’Αγιο Δισκοπότηρο» των μεταρρυθμίσεων. Μόνο που και σε αυτή την περίπτωση ακολουθείται η πεπατημένη των προηγούμενων τεσσάρων ετών της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας: μεταρρυθμίσεις κατ’ όνομα, γραμμένες σε κλειστά δωμάτια χωρίς καμία πρωτοβουλία διαλόγου και σύνθεση», αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενώ προσθέτει πως «είναι μία συνταγματική ακροβασία για να ιδρυθούν κερδοσκοπικά παραρτήματα και όχι πανεπιστήμια στην Ελλάδα» σημειώνει.

Υποστηρίζει πως «όσο κι αν η Νέα Δημοκρατία και οι επικοινωνιακοί της βραχίονες προσπαθούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, είναι πλέον εμφανές ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αποσκοπεί στη διευθέτηση συμφερόντων. Ποιος πιστεύει ότι ένα ιδιωτικό κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού σε συνεργασία με ένα κερδοσκοπικό fund, θα ιδρύσουν «ΜΗ» κερδοσκοπικό παράρτημα στην Ελλάδα;»

Ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου, των δημόσιων σχολών μεταλυκειακής εκπαίδευσης αλλά και για το ορθό πλαίσιο λειτουργίας μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, είναι πλήρης και συνεπής με το πρόγραμμά του, όπως αυτό κατατέθηκε και στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

«Δεν απαγορεύουμε, αλλά ρυθμίζουμε και γι’ αυτό και στο παρελθόν έχουμε υποστηρίξει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε αυτό να μπορεί να γίνει πραγματικότητα με αυστηρές προϋποθέσεις και κριτήρια», σημειώνει, εξηγώντας τι είναι το σκανδιναβικό μοντέλο που προτείνει το κόμμα του .

«… η δημιουργία μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων πρέπει να ακολουθεί κάποιους συγκεκριμένους όρους και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Επιμένουμε στον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, όχι από ιδεοληψία, αλλά γιατί θέλουμε τα όποια κέρδη να διοχετεύονται και πάλι στο πανεπιστήμιο, για την αναβάθμιση της παιδείας και της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών. Θέλουμε τα μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν, να λειτουργούν συμπληρωματικά προς τα δημόσια πανεπιστήμια και να βοηθούν στην ευρύτερη αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών στη χώρα μας. Να αποτελούν πόλο έλξης φοιτητών και ερευνητών. ‘Αλλωστε, τα πιο σημαντικά μη κρατικά πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Harvard και το Yale στην Αμερική ή το Bocconi στην Ευρώπη είναι μη κερδοσκοπικά», τονίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Επίσης συμπεριλαμβάνεται στη πρόταση κοινό σύστημα εισαγωγής τόσο στα δημόσια όσο και στα μη κρατικά πανεπιστήμια αλλά και η θεσμοθέτηση γεωγραφικών και ακαδημαϊκών κριτηρίων, η δημιουργία ενός κοινού πλαισίου διασφάλισης ποιότητας, το οποίο, όπως υπογραμμίζει «θα πρέπει να το αναλάβει μία πραγματικά ανεξάρτητη αρχή, όπως αυτές που πολεμάει η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια, όπου ο επικεφαλής της δεν θα είναι ο εκλεκτός του εκάστοτε Υπουργού, όπως σήμερα που υπάγεται κατευθείαν στο Υπουργείο Παιδείας.»

«Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ προσαρμόζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε επιτυχημένα ακαδημαϊκά και κοινωνικά πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ακινησία. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας επαναλαμβάνει τη συνταγή που εφάρμοσε και στην Υγεία: υψηλό κόστος, χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες και νέες ανισότητες», καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

sinidisi.gr

Στα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον εβδομαδιαίο σχολιασμό του μέσα από το λογαριασμό του στο facebook.

Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός:

«Kαλημέρα σε όλες και όλους. Αφήσαμε πίσω τον Φεβρουάριο μέσα στο βαρύ κλίμα της αναβίωσης του εθνικού τραύματος από την τραγωδία των Τεμπών. Με την αυτονόητη απαίτηση των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους, όσων τραυματίστηκαν αλλά και όλης της κοινωνίας να απαντηθεί τι έφταιξε, να αναδειχθούν όλες οι αιτίες που προκάλεσαν το κακό. Και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Και αυτό θα γίνει. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Κινείται με ανεξαρτησία και ευθύνη, σε βάθος και στον ανώτατο βαθμό. Και είμαι βέβαιος ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για να καταδειχθεί η αλήθεια, να ερευνηθούν και να απαντηθούν όλες οι καταθέσεις, ακόμη και οι πιο ακραίες. Δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά που να δηλητηριάζει τη δημόσια ζωή και την εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Ακόμη κι αν αυτό απαιτήσει λίγο περισσότερο χρόνο.

Συνοψίζοντας την ανασκόπηση της εβδομάδας, οι δράσεις της κυβέρνησης που ξεχώρισα είναι πολλές και εστιάζονται σε τέσσερα βασικά πεδία που ξέρω ότι αποτελούν προτεραιότητα για εσάς: την ασφάλεια, τη στήριξη των εισοδημάτων από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, την υγεία και την εργασία.

Ξεκινώντας από την ασφάλεια, θέλω να τονίσω ότι η συντεταγμένη πολιτεία δεν μπορεί και δεν θα επιτρέψει το ξαναζωντάνεμα της τρομοκρατίας που επιχειρούν ορισμένοι. Γι’ αυτό συγχαίρω τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της Αστυνομίας, της γνωστής σε όλους μας Αντιτρομοκρατικής, για τη σύλληψη των δέκα ατόμων που τους αποδίδεται εμπλοκή σε συνολικά πέντε βομβιστικές επιθέσεις από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι πρόσφατα -σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας -με πράξεις- είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης καθώς αποτελεί θεμελιώδες αγαθό άρρηκτα συνδεδεμένο με τη σταθερότητα, με την κοινωνική ειρήνη, την ανάπτυξη, το δικαίωμα στην προκοπή και την ευημερία της κοινωνίας μας.

Στο πεδίο της καθημερινής παραβατικότητας, πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια θα γίνουν νέες προσλήψεις για τη στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας σε όλη την Ελλάδα, συγκεκριμένα για την πλήρωση 1.213 θέσεων μόνιμου προσωπικού. Όσους δηλαδή ζήτησαν οι Δήμοι μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι προσλήψεις θα γίνουν μέσα από μία καθαρά αξιοκρατική και πλήρως αμερόληπτη διαδικασία υπό τον Α.Σ.Ε.Π. Στους δρόμους και στις γειτονιές σύντομα θα δείτε και περισσότερους αστυνομικούς, οι οποίοι μέχρι τώρα είναι επιφορτισμένοι με το έργο της επίδοσης ποινικών εγγράφων.

Στο εξής, θα γίνεται ηλεκτρονικά η επίδοση για τρεις κατηγορίες εγγράφων που αγγίζουν περίπου τις 170.000 ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι θα «απελευθερωθεί» περίπου το 1/3 του αστυνομικού προσωπικού που απασχολείται για αυτόν τον λόγο -υπολογίζεται ότι απαιτούνται κατά μέσο όρο 670 αστυνομικοί την ημέρα. Ταυτόχρονα, θα αποδεσμευτεί και σημαντικός αριθμός δικαστικών υπαλλήλων, θα μειωθεί η γραφειοκρατία -που σημαίνει επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης- ενώ αναβαθμίζεται το επίπεδο προστασίας των δεδομένων των πολιτών. Σε πρώτη φάση, οι ψηφιακές επιδόσεις θα ξεκινήσουν από την Εισαγγελία Αθηνών.

Με την ευκαιρία, να επισημάνω για όσες και όσους δεν το έχουν ήδη προσέξει ότι σε αθηναϊκούς δρόμους έχουν τοποθετηθεί νέες κάμερες σε σημεία όπου παρατηρείται συστηματική παραβίαση των λεωφορειόδρομων από τους οδηγούς. Οι νέες κάμερες -12 πλέον σε βασικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας- είναι ψηφιακές άρα πιο αποτελεσματικές στην καταγραφή των παραβάσεων από τις παλαιότερες αναλογικές που είτε είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας είτε είχαν λεηλατηθεί.

Στόχος είναι να διευκολυνθεί η κίνηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ως κίνητρο και για τη μη χρήση του ΙΧ τουλάχιστον στο κέντρο της πόλης. Θέλει προσοχή, γιατί τα πρόστιμα είναι τσουχτερά -200 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων. Να έρθω τώρα στο θέμα της ακρίβειας. Εδώ και αρκετούς μήνες εξελίσσεται μία διαρκής παρέμβαση για πιο προσιτές τιμές στο ράφι, καθώς ο πληθωρισμός δείχνει να αντιστέκεται, ειδικά σε ορισμένα βασικά είδη.

Από την Παρασκευή τέθηκαν σε εφαρμογή και τα επιπλέον μέτρα που έχουμε πάρει για να αναχαιτίσουμε τις υψηλές τιμές σε σημαντικές κατηγορίες προϊόντων όπως είναι καθαριστικά σπιτιού, είδη προσωπικής υγιεινής, βρεφικές πάνες και άλλα βασικά προϊόντα για τη διαβίωση του νοικοκυριού.

Τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά και καταγράφουμε μείωση των αρχικών τιμών σε παραπάνω από 4.000 προϊόντα, που σημαίνει ότι και οι τελικές τιμές θα κινηθούν πιο χαμηλά. Όσον αφορά το βρεφικό γάλα, με το όριο στο κέρδος που έχουμε θέσει, θα δούμε την τιμή του να προσεγγίζει το μέσο όρο της Ευρώπης. Η μάχη με την ακρίβεια δεν θα σταματήσει εδώ, θα συνεχίσουμε να παίρνουμε κάθε πρόσφορο μέτρο, διορθώνοντας τις στρεβλώσεις στους μηχανισμούς διαμόρφωσης των τιμών και εντείνοντας τους ελέγχους στην αγορά πάντα προς όφελος του καταναλωτή και του ανταγωνισμού.

Παράλληλα, δημιουργούμε νέο θεσμικό πλαίσιο για να θεραπεύσουμε μια από τις «πληγές» της αγοράς, τις ελληνοποιήσεις προϊόντων που αποβαίνουν σε βάρος των παραγωγών μας, των καταναλωτών και τελικά της οικονομίας μας. Μέχρι τώρα υπάρχουν διάσπαρτες διατάξεις που άφηναν «παράθυρα» για παράνομες ελληνοποιήσεις.

Το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης προβλέπει ένα ενιαίο πλέγμα κανόνων για τα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα με προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις και για τα εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα. Εκτός από το γάλα και τα προϊόντα γάλακτος, το νέο, πιο αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για τις ελληνοποιήσεις θα αφορά το μέλι, το κρέας και τα οπωροκηπευτικά.

Σημαντική είναι και η πρόσθετη στήριξη που αποφασίσαμε να δώσουμε στους φοιτητές που σπουδάζουν σε όλα τα περιφερειακά πανεπιστήμια από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά (Σεπτέμβριος 2024), με αύξηση του επιδόματος φοιτητικής στέγης από τα 1.500€ σε 2.000€ και για συγκατοίκηση από τα 2.000€ σε 2.500€. Είναι ένα μέτρο ουσιαστικής στήριξης τόσο των οικογενειών τους όσο και των περιφερειακών πανεπιστημίων, που λαμβάνουμε στο πλαίσιο των πολλών δράσεων ενίσχυσης του δημοσίου πανεπιστημίου που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας το οποίο ψηφίζεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Πρακτικά το κράτος έρχεται να καλύψει πλήρως τα κόστη ενοικίου σε δυο δικαιούχους φοιτητές που θα επιλέξουν τη συγκατοίκηση.

Το επόμενο θέμα που ξεχώρισα για τη σημερινή ανασκόπηση είναι η ανακαίνιση των εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, χειρουργείων, κλινικών και εξωτερικού χώρου. Δίπλα στο μεγάλο πρόγραμμα ανακαινίσεων δημοσίων νοσοκομείων που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, έρχονται να προστεθούν και δωρεές ιδιωτών. Και τους συγχαίρω για αυτό. Το έργο θα υλοποιηθεί χάρη στη δωρεά ύψους 3,8 εκ. ευρώ από την εταιρεία Kaizen και αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος της φετινής χρονιάς. Θα προστεθούν σύγχρονα συστήματα πυρασφάλειας, θα λειτουργήσει φαρμακείο στο ισόγειο του νοσοκομείου και θα διαμορφωθούν όλοι οι χώροι έτσι ώστε να είναι απρόσκοπτη η πρόσβαση των ΑμεΑ. Είναι η μεγαλύτερης κλίμακας ανακαίνιση του συγκεκριμένου νοσοκομείου εδώ και 80 χρόνια, με την οποία θα αντιμετωπιστούν ουσιαστικά λειτουργικά προβλήματα που ταλαιπωρούν ασθενείς και προσωπικό.

Εκτός από τη βελτίωση των υποδομών του ΕΣΥ, ενισχύουμε και το ανθρώπινο δυναμικό του. Μετά την προκήρυξη 2.145 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού, προχωράμε στην προκήρυξη για 704 θέσεις ειδικευμένων ιατρών επί θητεία, διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων. Συνολικά το 2024 θα γίνουν 6.500 προκηρύξεις μόνιμων θέσεων υγειονομικού προσωπικού ώστε να υλοποιήσουμε εμπροσθοβαρώς την προεκλογική δέσμευσή μας για 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ, και να εξασφαλίσουμε την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών ώστε να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες σε τμήματα και κλινικές ανά τη χώρα.

Με τη δημόσια υγεία έχει να κάνει και η νέα δράση του υπουργείου Υγείας. Είναι το πρόγραμμα Period Poverty για όσες γυναίκες στην Ελλάδα δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το μηνιαίο κόστος των προϊόντων περιόδου για τις ίδιες ή και τις κόρες τους, που οδηγεί κορίτσια να απουσιάζουν έως και 30 ημέρες ή περισσότερο από το σχολείο λόγω της έλλειψης προϊόντων περιόδου. Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται και αυτό από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα απευθύνεται σε περιοχές όπως η Δυτική Αττική και η Δυτική Θεσσαλονίκη και θα περιλαμβάνει διανομή 14.000.000 προϊόντων περιόδου σε 200 σχολεία για περίοδο δύο ετών, εκπαίδευση για την έμμηνο ρύση για γονείς (ιδιαίτερα για μονογονεϊκές οικογένειες), εκστρατείες αποστιγματισμού και παρεμβάσεις ενδυνάμωσης για όλα τα κορίτσια της χώρας.

Θα μείνω στον χώρο της υγείας. Ξεκίνησε πλέον και στη χώρα μας η χορήγηση κάνναβης αυστηρά για ιατρικούς λόγους, με συνταγή από συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών και για συγκεκριμένες παθήσεις, κυρίως σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο ώστε να βιώνουν την καθημερινότητα τους με αξιοπρέπεια. Πριν από λίγες ημέρες συνταγογραφήθηκε το πρώτο σκεύασμα φαρμακευτικής κάνναβης στην πρώτη ασθενή, στην κυρία Άννα Παγκά, μητέρα τριών παιδιών που η ίδια θέλησε να μοιραστεί δημόσια τη συγκίνησή της για την εξέλιξη αυτή. «Ανακούφιση, δικαίωση, ελευθερία να ζω» ήταν τα λόγια της. Ένα διαχρονικό αίτημα πολλών Συλλόγων Ασθενών γίνεται πραγματικότητα.

Αλλάζω θέμα. Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις δηλώσεις των συνταξιούχων που εργάζονται και οι οποίοι από φέτος, από την 1η Ιανουαρίου λαμβάνουν πλέον το 100% της σύνταξής τους αντί για το 70% που έπαιρναν έως τώρα. Αυτό συνεπάγεται επιπλέον έσοδα έως 3.500 ευρώ ετησίως. Στο εξής θα υπάρχει μια παρακράτηση 10% επί του μισθού τους, που είναι ένας ειδικός πόρος για τον ΕΦΚΑ. Δήλωση απασχόλησης θα πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, όμως εξαιρούνται από την παρακράτηση του 10% όσοι έχουν αναπηρία από κοινή ή επαγγελματική νόσο, από εργατικό ή από ατύχημα εκτός εργασίας και οι πολύτεκνοι με τέκνο ανήλικο ή παιδί που σπουδάζει ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι απλώς θα καταβάλουν κανονικά τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές τους εισφορές. Ειδικά οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, εφόσον συνεχίζουν την αγροτική απασχόληση, και οι συνταξιούχοι άλλων ταμείων που ασκούν αγροτική δραστηριότητα με ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, δεν έχουν ούτε παρακράτηση, ούτε χρειάζεται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι αποδεικνύουμε στην πράξη ότι στηρίζουμε τους πιο ευάλωτους. Σε αυτό βέβαια μας βοηθάει η «νοικοκυρεμένη» διαχείριση των δημοσίων οικονομικών. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί το λένε και τα μέχρι τώρα στοιχεία εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού, που δείχνουν ότι τον Ιανουάριο καταγράφηκε πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 1,1 δισ.

Την εβδομάδα που μας πέρασε έγινε άλλο ένα σημαντικό βήμα για την αξιοποίηση και ανάδειξη του Τατοΐου: υπογράφηκε η σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ για την ωρίμανση και τη διαγωνιστική διαδικασία για την αποκατάσταση των κτηρίων εστίασης, φιλοξενίας και αναψυχής στο πρώην βασιλικό κτήμα με αρχικό εκτιμώμενο προϋπολογισμό 25 εκ. ευρώ. Με το σύνολο των παρεμβάσεων που θα γίνουν εκεί, η Αττική θα αποκτήσει άλλο ένα σημαντικό τοπόσημο-πόλο έλξης για κατοίκους και επισκέπτες με μεγάλα οφέλη για την εθνική οικονομία και το τουριστικό προϊόν της πρωτεύουσας, καθώς εκτιμάται ότι το νέο Τατόι θα προσελκύει περισσότερους από 1 εκ. επισκέπτες σε ετήσια βάση.

Φτάνοντας στο τέλος της σημερινής ανασκόπησης, μερικές προτάσεις πολιτισμού για την εβδομάδα που έρχεται. Το Ίδρυμα Γουλανδρή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που έρχεται την επόμενη εβδομάδα, διοργανώνει την προσεχή Παρασκευή δύο θεματικές ξεναγήσεις -η μία αφορά τους διαφορετικούς τρόπους αποτύπωσης της γυναικείας μορφής σε έργα μεγάλων ζωγράφων και η άλλη παρουσιάζει έργα γυναικών δημιουργών.

Δύο μέρες νωρίτερα, στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα γίνει ένα αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη, στην εμβληματική Ελληνίδα με προσφορά στην Έβδομη Τέχνη, στο θέατρο και στην πολιτική, η οποία έφυγε ακριβώς πριν από 30 χρόνια, συνδέοντας το όνομά της και με το αίτημα για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ένα όραμα που συμμεριζόμαστε και δουλεύουμε για να πραγματωθεί. Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και θα τα πούμε την επόμενη Κυριακή»!

Πηγή: ertnews.gr

Σελίδα 1 από 2