Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  10:56: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2024

Τις επόμενες ώρες φτάνει στη Γάζα από την Κύπρο το πλοίο με τους 200 τόνους βοήθειας, ενώ ετοιμάζεται και δεύτερο πλοίο με τρόφιμα και εφόδια. Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να πιέζουν το Ισραήλ να μην εισβάλλει στη Ράφα. Ένας εργαζόμενος στον ΟΗΕ σκοτώθηκε από πυραυλική επίθεση και άλλοι έξι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά στη Γάζα, ενώ περίμεναν την ανθρωπιστική βοήθεια.

Την ώρα που εντείνονται οι διεθνείς προσπάθειες για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά ενώ περίμεναν να παραλάβουν τρόφιμα, στην πόλη της Γάζας. Ενας εργαζόμενος του ΟΗΕ είναι μεταξύ των θυμάτων που προκάλεσε ισραηλινό πλήγμα σε αποθήκη του Οργανισμού, στη Ράφα. Για χτύπημα ακριβείας που είχε στόχο την εξόντωση διοικητή της Χαμάς κάνει λόγο το Ισραήλ.

Η ανθρωπιστική κρίση στο επίκεντρο των συνομιλιών Μπλίνκεν – Μπορέλ

«Η προστασία των αμάχων, η παροχή βοήθειας στους ανθρώπους που τη χρειάζονται. Αυτή πρέπει να είναι η ύψιστη προτεραιότητά της ισραηλινής κυβέρνησης, ακόμη κι αν πράττει ό,τι είναι αναγκαίο για να υπερασπιστεί τη χω΄ρα και να εξαλείψει την απειλή της Χαμάς», τόνισε μεταξύ άλλων ο Άντονι Μπλίνκεν.

Η βοήθεια από αέρος και θαλάσσης δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί ο λιμός στη Γάζα τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκης διπλωματίας, καλώντας το Ισραήλ να ανοίξει κι άλλα περάσματα για τη χερσαία μεταφορά βοήθειας.

«Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα φορτηγά, στέλνοντας αλεξίπτωτα. Το πιο σημαντικό είναι να ανοίξουν τα χερσαία σύνορα και να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε για τη λύση δύο κρατών» είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

ΗΠΑ: Πιέσεις στο Ισραήλ

Σύμφωνα με το Politico, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ενημερώσει το Ισραήλ ότι θα στήριζε στοχευμένα πλήγματα εναντίον της Χαμάς στη Ράφα αντί για μία ευρείας κλίμακας επίθεση. «Θα φθάσουμε όπου χρειαστεί», διαμηνύει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ενώ ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές όλο και πιο βαθιά στον Λίβανο.

Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι περισσότερα παιδιά έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες στον πόλεμο στη Γάζα από ό,τι στις συγκρούσεις σε όλον τον κόσμο τα τελευταία 4 χρόνια.

Κάιρο: Καλεί το Ισραήλ να ανοίξει τα χερσαία σημεία διέλευσης για να περάσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να ανοίξει τα χερσαία του σημεία διέλευσης ώστε να περάσει περισσότερη βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και δήλωσε ότι η Αίγυπτος συνεχίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την ανταλλαγή ομήρων και Παλαιστινίων φυλακισμένων.

Η ανθρωπιστική βοήθεια έχει διοχετευθεί έως τώρα κυρίως μέσω του σημείου διέλευσης της Ράφας, μεταξύ Αιγύπτου και Χαμάς, και του κοντινού σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ που ελέγχεται από το Ισραήλ. Αξιωματούχοι ωστόσο αναφέρουν ότι η ποσότητα που παραδίδεται είναι κατά πολύ λιγότερη από αυτήν που χρειάζεται.

Ο στρατός της Αιγύπτου συμμετείχε πρόσφατα σε ρίψεις βοήθειας από αέρος στη Γάζα καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα έχει επιδεινωθεί.

Αξιωματούχοι στον ανθρωπιστικό τομέα δηλώνουν ωστόσο ότι η χερσαία μεταφορά είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να αυξηθούν οι παραδόσεις και να καλυφθούν γρήγορα οι ανάγκες. Μεγάλο μέρος της βοήθειας που παρέχεται από διεθνείς δωρητές έχει συσσωρευτεί σε αποθέματα στην αιγυπτιακή πόλη Αλ Αρίς, στο βόρειο τμήμα της Χερσονήσου του Σινά.

«Το Ισραήλ ελέγχει έξι άλλα σημεία διέλευσης τα οποία θα πρέπει να ανοίξουν», δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ισπανού ομολόγου του στο Κάιρο.

«Έχει σχηματιστεί μεγάλη ουρά από φορτηγά που περιμένουν να εισέλθουν αλλά οι διαδικασίες ελέγχου πρέπει να τηρούνται ώστε τα φορτηγά να μπορούν να εισέλθουν με ασφάλεια, οι οδηγοί να μην γίνονται στόχος, να μπορούν να είναι δεκτοί στην άλλη πλευρά», δήλωσε ο Σούκρι.

«Έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε τον αριθμό των φορτηγών αλλά πρέπει να έρθει η άδεια (εισόδου)», πρόσθεσε.

«Εργαζόμαστε για την επίτευξη εκεχειρίας και για την απελευθέρωση των ομήρων και Παλαιστινίων φυλακισμένων», δήλωσε ο Σούκρι χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία ως προς αυτό.

Η Μαδρίτη καταγγέλλει την ανθρωπιστική καταστροφή στον παλαιστινιακό θύλακα

Από την πλευρά του, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες απηύθυνε έκκληση από το Κάιρο για «κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της ανθρωπιστικής καταστροφής» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι Παλαιστίνιοι υπέφεραν πολύ περισσότερα από αυτά που μπορούν να αντέξουν», δήλωσε ο υπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Τόνισε ότι η χώρα του έχει την υποστήριξη 90 και πλέον χωρών για μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη η οποία θα έχει στόχο μια λύση δύο κρατών στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

«Η επίσκεψη αυτή είναι μια έκκληση προς το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στην εκδήλωση «Για Μια Άλλη Ευρώπη», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του κόμματος, ενόψει των ευρωεκλογών.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του, αφού πρώτα έδειξε ένα βίντεο με πολίτες, οι οποίοι απαντούσαν «τί είναι Ευρώπη» για εκείνους. «Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για μια δημοκρατική, πράσινη, κοινωνική Ευρώπη», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κασσελάκης.

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υπονομεύει συστηματικά το κράτους δικαίου, τη Δικαιοσύνη, την ελευθερία του λόγου και της ενημέρωσης, τελικά λοιπόν υπονομεύει και την ίδια τη δημοκρατία και αυτό δεν είναι μόνο κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί, ντροπιάζει την χώρα μας, ντροπιάζει την χώρα μας στην Ευρώπη το λέει και ο κόσμος», είπε και πέρσασε στο επόμενο βίντεο.

«Είναι ντροπή η συγκάλυψη των Τεμπών, οι υποκλοπές, όλα αυτά έχουν φτάσει στις Βρυξέλλες αλλά ακόμη και η συνολική αίσθηση των πολιτών ότι η δικαιοσύνη δεν είναι δίκαιη, από τον Καραμανλή μέχρι τον Λιγνάδη από τον Γεωργιάδη και τώρα τον Μίχο», τόνισε.

Εξήγησε πως «η κυβέρνηση ξεπουλά δημόσια αγαθά δείχνει, ότι έχει επιλέξει μία άλλη πλευρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκείνη των προνομίων για λίγους και ισχυρούς της αδιαφάνειας, της διαπλοκής, της έλλειψης λογοδοσίας, του αυταρχισμού και της αυθαιρεσίας».

«Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι απαραίτητη προϋπόθεση»

Εβαλε στόχους, λέγοντας πως: «Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ήπειρο μας η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, καθώς και συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία με τις τεράστιες απώλειες αμάχων και στις δύο περιπτώσεις, θέτουν την ευρωπαΐκή ένωση μπροστά στην επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει στρατηγική και αμυντική αυτονομία, μία πραγματικά ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, ανεξάρτητη πολιτική άμυνας και ενέργειας και χειραφέτηση από τρίτης δυνάμεις».

Στήριξε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αντιφασιστικού κέντρου τεκμηρίωσης, επιστημονικής έρευνας και εκπαίδευσης καθώς και την 25η Απριλίου ως ευρωπαΐκή μέρα πάλης κατά του φασισμού. «Για όσους δεν ξέρετε η 25η Απριλίου είναι η επέτειος της νίκης της ιταλικής αντίστασης κατά της ναζιστικής Γερμανίας και των ιταλών φασιστών το 1945. Είναι και η επέτειος των γαρυφάλλων στην Πορτογαλία που τερμάτισε μία στρατιωτική δικτατορία 41 ετών το 1974», είπε.

Ο κ. Κασσελάκης πρόσθεσε πως: «Τρίτος στόχος είναι η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Οι πολλαπλές κλήσεις των τελευταίων 15 χρονών φέρνουν ανεργία, φτώχεια και ανισότητες και η εμμονή της νεοφιλελεύθερης δεξιάς για οικονομική μεγέθυνση χωρίς κοινωνική συνοχή και κλιματική προστασία έχει μεγαλώσει αυτές τις ανισότητες. Χρειάζεται μία άλλη στρατηγική, μία ανάπτυξη βασισμένη σε ένα νέο δίκαιο, βιώσιμο μοντέλο που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω. Διεκδικούμε μία Ευρώπη που η οικονομική πρόοδος θα συνυπάρχει με το περιβάλλον, μία Ευρώπη που στηρίζει την καινοτομία, δημιουργώντας νέες ποιοτικές θέσεις».

Πηγή: ertnews.gr

Κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των αμυντικών συντακτών από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αρχιπλοίαρχο Ζεκί Άκτουρκ, πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι η τουρκική πλευρά δίνει έμφαση στη διατήρηση του θετικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, επαναλαμβάνουν ωστόσο την αποφασιστικότητά τους να προασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, πηγές του τουρκικού υπουργείου, σε ερώτηση σχετικά με το αν είναι βέβαιο το χρονοδιάγραμμα της συνάντησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα πραγματοποιηθεί με την Ελλάδα, δήλωσαν τα εξής:

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία εστιάζουμε αμοιβαία σε μια θετική ατζέντα με την Ελλάδα. Σε αυτή την περίοδο που δίνουμε έμφαση στη σημασία της διατήρησης του θετικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, πιστεύουμε ότι η εγκαθίδρυση μιας ειλικρινούς και εποικοδομητικής σχέσης με προσέγγιση επικεντρωμένη στη λύση θα ωφελήσει και τις δύο χώρες. Από την άποψη αυτή, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στις συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Πιστεύουμε ότι οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αποτελούν σημαντική ευκαιρία για τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών και, συνεπώς, η επόμενη συνάντηση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα προς τα τέλη Απριλίου. Ως Τουρκία, κάνουμε τα βήματά μας σε αυτό το πλαίσιο και επαναλαμβάνουμε σε κάθε ευκαιρία πως διατηρούμε την αποφασιστικότητά μας ώστε να μην θέσουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα».

Η προσεχής ελληνοτουρκική συνάντηση στην Αθήνα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι προγραμματισμένη για τις 22 Απριλίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στην τροπολογία που υπογράφει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, για μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές τιμές ρεύματος σε κατόχους αγροτικών τιμολογίων, στην υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024», στην πρώτη αρωγή προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη την Κυριακή 17 Μαρτίου στο Κάιρο, αναφέρθηκε ο Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Να συλληφθούν άμεσα οι δράστες και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Τέλος η ανομία και η ασυλία», υπογράμμισε κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις εμπρηστικές επιθέσεις στου Ζωγράφου.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση

Τίθεται σήμερα προς ψήφιση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο υλοποιείται μια σειρά τροποποιήσεων στον Αστικό Κώδικα και στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με στόχο την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης μέσω της μεταφοράς ύλης στους Δικηγόρους και Συμβολαιογράφους, η οποία μέχρι σήμερα απασχολεί αποκλειστικώς τους Δικαστές.

Βάσει των εισηγούμενων διατάξεων, προβλέπεται να πραγματοποιούνται από Δικηγόρους του Δικηγορικού Συλλόγου του κατά τόπον αρμόδιου Πρωτοδικείου:

1. η εγγραφή και τροποποίηση καταστατικού μεγάλης μερίδας σωματείων – επαγγελματικών ενώσεων, συνδικαλιστικών οργανώσεων σωματειακής μορφής, καθώς και αθλητικών σωματείων.

2. η έκδοση πράξης χορήγησης κληρονομητηρίου.

3. η σύνταξη πράξης αποδοχής κληρονομιάς.

4. Οι εγγραφές και οι εξαλείψεις συναινετικών προσημειώσεων υποθήκης.

Ακόμη, επιχειρείται περαιτέρω αποφόρτιση των γραμματειών των Δικαστηρίων, με την πρόβλεψη λήψης ένορκης βεβαίωσης αποκλειστικώς από Συμβολαιογράφους ή/και Δικηγόρους.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις οργάνωσης του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων, του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. και της διαδικασίας πληρωμής των αποζημιώσεων των δικηγόρων στο πλαίσιο της νομικής βοήθειας, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία εκκαθάρισης και πληρωμής αποζημιώσεων νομικής βοήθειας.

Παράλληλα, η έκδοση διάταξης για εγγραφές και τροποποιήσεις καταστατικών σωματείων θα επικουρείται από δικηγόρο προκειμένου να επιταχύνεται η διαδικασία.

Επιπλέον, επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του νόμου 4990/2022 για τους whistleblowers και στα αδικήματα δωροδοκίας, ενσωματώνοντας έτσι στο εθνικό δίκαιο την σύσταση του ΟΟΣΑ και διευρύνοντας την διαφάνεια αλλά και την προστασία τους μέσω του ενωσιακού δικαίου.

Τέλος, η αρμοδιότητα άσκησης ποινικής δίωξης περιέρχεται αποκλειστικά στον οικονομικό εισαγγελέα, ο οποίος δίνει απευθείας παραγγελία διενέργειας κυρίας ανάκρισης, προς τον αρμόδιο ανακριτή.

—-

Με τροπολογία που υπογράφει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, παρέχεται η δυνατότητα σε κατόχους αγροτικών τιμολογίων να συνάψουν μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές τιμές ρεύματος.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπεται ότι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα προσφέρουν στους κατόχους αγροτικών τιμολογίων ρεύματος ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, με «πράσινη» ενέργεια, που θα προέρχεται από την παραγωγή νέων φωτοβολταϊκών σταθμών που θα κατασκευαστούν.

Ανάλογα με το ύψος των αγροτικών καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας που θα εκπροσωπήσει ο κάθε πάροχος θα έχει τη δυνατότητα να συνάψει διμερή σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκούς σταθμούς, οι οποίοι θα λάβουν -κατά απόλυτη προτεραιότητα- όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ και θα υλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η εν λόγω ρύθμιση αποτελεί μία ρύθμιση αμοιβαίου οφέλους, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που ανέμεναν την έκδοση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ να προχωρήσουν, άμεσα, την υλοποίησή τους και παράλληλα θα προσφέρει φθηνή ενέργεια στους κατόχους αγροτικών τιμολογίων μέσω των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Ταυτόχρονα, υλοποιείται η δέσμευση της κυβέρνησης για ευνοϊκή ρύθμιση των αγροτικών οφειλών σε παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος με δεκαετή περίοδο αποπληρωμής και μηδενικό επιτόκιο.

Το ζήτημα της ενεργειακής κατανάλωσης των αγροτών και της διευκόλυνσής τους να ανταποκριθούν στις αυξημένες, λόγω του εξωγενούς πληθωρισμού, τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι μια δέσμευση του Πρωθυπουργού η οποία υλοποιείται άμεσα με στόχο την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου.

Παράλληλα η Κυβέρνηση, όπως έχει δεσμευθεί, εξετάζει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα με μόνιμα χαρακτηριστικά από το 2025, ενώ με συγκεκριμένες προτάσεις προχωρά στην διαπραγμάτευση για την νέα ΚΑΠ.

Ξεκινά σήμερα η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024» το οποίο περιλαμβάνει για πρώτη φορά αυξημένο voucher αξίας έως και 400 ευρώ. Δικαίωμα υποβολής έχουν μέχρι και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 1ης Απριλίου όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι που καλύπτουν τα κριτήρια τα οποία υπάρχουν αναρτημένα στον ιστότοπο vouchers.gov.gr και στην ανακοίνωση του Υπουργείου Τουρισμού.

Οι δικαιούχοι μπορούν να εκδώσουν μια άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν.

Το νέο Πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού, στοχεύει στην άμεση ενίσχυση της εγχώριας τουριστικής δραστηριότητας με την κάλυψη ενός σημαντικού μέρους του κόστους διαμονής των δικαιούχων. Αποτελεί ένα πρόγραμμα με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, όπως τόνισαν η Υπουργός κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και η Υφυπουργός κ. Έλενα Ράπτη το οποίο πλέον έχει αυξήσει τα εισοδηματικά κριτήρια, έχει εντάξει νέες κατηγορίες ειδικών κοινωνικών ομάδων και αποσκοπεί στην άμεση ενίσχυση της εγχώριας τουριστικής δραστηριότητας σε πολλούς διαφορετικούς προορισμούς και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αφού το voucher μπορεί να χρησιμοποιηθεί ολόκληρο ή σε δόσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024.

Το Πρόγραμμα προβλέπει μεταξύ άλλων:

• Αυξημένη επιδότηση 200€ ανά δικαιούχο (από 150€ που προβλέπονταν στο προηγούμενο Πρόγραμμα),

• Ποσό ύψους 300€ σε φυσικά πρόσωπα:

– άγαμα ή σε κατάσταση χηρείας με προστατευόμενα τέκνα,

– έγγαμα ή μέρη συμφώνου συμβίωσης με τρία προστατευόμενα τέκνα και άνω,

– Συνταξιούχους όλων των Ταμείων με οριστική απόφαση απονομής σύνταξης λόγω γήρατος έως 31.12.2022.

• Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για υψηλότερη επιδότηση 400€ για άτομα με αναπηρία από 67% και άνω και δικαιούχους με τέκνα με αναπηρίες από 67% και άνω.

—-

Συνεχίζεται η πρώτη αρωγή προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου της πρώτης αρωγής και έχει φτάσει στο σύνολό της μέχρι τώρα τα 57,3 εκατ. ευρώ.

Την Τρίτη, 12 και την Τετάρτη 13 Μαρτίου, καταβλήθηκαν περίπου 4,7 εκατομμύρια ευρώ, ως προκαταβολή 50% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής, προς 321 επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Παράλληλα, σε 986 περιπτώσεις επιχειρήσεων, αγροτικών εκμεταλλεύσεων και κτηνοτροφικών μονάδων η πρώτη αρωγή συνολικού ύψους 2,7 εκ. ευρώ, που είχε χορηγηθεί συμψηφίστηκε με το ποσό που αναλογούσε στο ποσό της προκαταβολής του 50% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής.

Συνεπώς, η φάση της χορήγησης της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες έχει ολοκληρωθεί για 3.403 δικαιούχους με το συνολικό ύψος της επιχορήγησης να ξεπερνά τα 33 εκατομμύρια ευρώ.

—-

Την Κυριακή 17 Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Κάιρο μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Giorgia Meloni και τον Πρωθυπουργού του Βελγίου Alexander de Croo – θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fatah al Sisi – σε μια επίσκεψη που συμβολίζει τον σημαντικό και κρίσιμο ρόλο της Αιγύπτου στην περιοχή εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων, καθώς και την στρατηγική σημασία της Αιγύπτου για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα διατηρεί άριστες σχέσεις με το Κάιρο, με το οποίο μοιράζεται κοινή αντίληψη για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την εξεύρεση λύσεων για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδείξει εδώ και καιρό τη σημασία μιας στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αίγυπτο, ενώ ήταν ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που είχε αναδείξει τη σημασία της Αιγύπτου για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την σταθερότητα στην περιοχή, λίγες μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Ο Πρωθυπουργός θα έχει στο Κάιρο και διμερή συνάντηση με τον κ. Σίσι.

sinidisi.gr

Ο κ. Σαράκης εξέφρασε τη διαφωνία του με τη μη υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της δικηγορικής ύλης, που αποφάσισε ο πρόεδρος του κόμματος - Αντικαταστάθηκε από τον Στέλιο Φωτόπουλο

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση» του καναλιού της Βουλής ο κ. Σαράκης εξέφρασε τη διαφωνία του με τη μη υπερψήφιση του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι ως δικηγόρος δεν μπορεί να πάει κόντρα σε ένα νομοσχέδιο θετικό για τον νομικό κόσμο. «Ακούω ότι θα αντικατασταθώ από εισηγητής επειδή συμφωνώ και θέλω να ψηφίσω. Εκπλήσσομαι. Αυτά είναι πρωτοφανή» είπε ο κ. Σαράκης, εκτίμηση η οποία μία ώρα αργότερα επιβεβαιώθηκε, καθώς αντικαταστάθηκε ως εισηγητής από τον Στέλιο Φωτόπουλο.

Ο κ. Σαράκης έβαλε επίσης ψηλά τον πήχη για τις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι όποιο ποσοστό κάτω από 10% για την Ελληνική Λύση θα είναι αποτυχία και εξέφρασε ανοικτά τη διαφωνία του και για το ενδεχόμενο αποχώρησης του κόμματος από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: «Συγκροτήθηκε μετά από χρόνια. Εμείς ανταποκριθήκαμε. Δεν γνωρίζω αν ο κ. Βελόπουλος έλαβε απόφαση αποχώρησης. Αν το έκανε, είναι στάση όχι θεσμική αλλά διαμαρτυρίας και εγώ με πολιτικές διαμαρτυρίας δεν συναινώ. Θέλω να είμαι κόμμα θεσμικό που να έχουμε παρέμβαση» είπε.

protothema.gr

Συζήτηση στο πλαίσιο τους 3ου Συνεδρίου του «The UPFRONT INITIATIVE» είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον σεναριογράφο ηθοποιό και ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, Γιώργο Καπουντζίδη.

Μιλώντας στην εκδήλωση που διεξάγεται στο Ωδείο Αθηνών και αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας για την ισότητα, την συμπερίληψη και την ποικιλομορφία στον εργασιακό χώρο ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:

«Ήταν πολύ σωστή η επισήμανση ότι η ισότητα στον πολιτικό γάμο δεν μας οδηγεί αυτόματα σε έναν καλύτερο κόσμο έχοντας εξαλείψει όλες τις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις, είναι όμως ουσιαστικά ένα πολύ σημαντικό βήμα στην σωστή κατεύθυνση» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Και όπως είπε στον κ. Καπουτζίδη «σήμερα στην κοινωνία υπάρχει μεγάλη ένταση. Υπάρχει πολύ οργή, υπάρχει θυμός, υπάρχει βία, ιδιαίτερα σε νεότερες ηλικίες».

Σχολιάζοντας τις θλιβερές εικόνες της τρανφοβικής επίθεσης σε δύο νεαρά άτομα στην πλατεία Αριστοτέλους την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «όλοι μας αισθανθήκαμε σοκ και οργή για τις εικόνες που είδαμε στη Θεσσαλονίκη που μας υποχρεώνουν να μη βάλουμε το κεφάλι μας στην άμμο […] αλλά να αντιληφθούμε ότι το πρόβλημα αυτό έχει βαθιές ρίζες». Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του δήλωσε ότι η Πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στους συνταξιούχους που εργάζονται καθώς και στα ΑΜΕΑ.

sinidisi.gr

Συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Δημοσθένη Γρηγοριάδη πραγματοποίησε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Παπαθανάσης.
Ο κ. Παπαθανάσης εξέφρασε την εκτίμησή του για το έργο, το οποίο έχει επιδείξει στην θητεία του ως τώρα ο κ. Γρηγοριάδης και του ευχήθηκε καλό έργο από τη θέση του Αρχηγού, πλέον, του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Τόνισε τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας και της εθνικής κυριαρχίας.

Κατά τη διάρκειά της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ασφάλεια του εθνικού εναερίου χώρου καθώς και τη συνεργασία μεταξύ της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας, για την προώθηση της τεχνολογίας, της παραγωγής  έξυπνων όπλων τύπου Drone και την ενίσχυση με εξοπλισμό και μέσα της Αεροπορίας μας. 

Επίσης συζήτησαν για θέματα υποστήριξης , αναβάθμισης και ανάδειξης του KEΔA/AKTIOY και αξιοποίησης του από την Πολεμική Αεροπορία στα πλαίσια ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος αναφέρθηκαν στις δυνατότητες αξιοποίησης του αεροδρομίου στο Αγρίνιο, καθώς και για την ενίσχυση του Αεροδρομίου στο Άκτιο με προσωπικό και μέσα και επιβεβαίωσαν τη διάθεσή τους για στενή συνεργασία.

Η ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους επιθετικούς πολεμικούς σχεδιασμούς και δράσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ, είναι  πλέον εμφανέστατη σε κάθε Έλληνα πολίτη.

Στο Μέτωπο της Ρωσο-ΝΑΤΟϊκής σύγκρουσης στην Ουκρανία

Το πρόσφατο γεγονός της αιφνιδιαστικής αλλά έξωθεν προγραμματισμένης επίσκεψης αστραπής του Έλληνα πρωθυπουργού στην Οδησσό, προκειμένου, να δηλωθεί εμπράκτως η συνεχιζόμενη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο καθεστώς του Κιέβου όπως επίσημα αναφέρθηκε, πείθει και τον πλέον δύσπιστο για το πασιφανές: ότι η χώρα μας, ερήμην της λαϊκής βούλησης και της επιθυμίας της συντριπτικής πλειοψηφίας, συνεχίζει να βαθαίνει την εμπλοκή της σε έναν πόλεμο που εμπεριέχει όλα τα στοιχεία κλιμάκωσης μιας παγκόσμιας σύγκρουσης, με απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες, για όλες τις «πλευρές της ιστορίας.»

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Οδησσό προκειμένου να συναντηθεί με τον Ζελένσκυ, κρατήθηκε μυστική από τον ελληνικό λαό, ενώ δεν τηρήθηκαν ούτε στο ελάχιστο οι κανόνες διπλωματίας  όπως προβλέπονται  σε επίπεδο ηγετών κρατών. Ο ελληνικός λαός πληροφορήθηκε από την κατευθυνόμενη «ειδησεογραφία» της κρατικής τηλεόρασης,  ότι οι δύο ηγέτες κινδύνεψαν αλλά κατάφεραν να συνομιλήσουν κατ’ ιδίαν και χωρίς την παρουσία κανενός άλλου για σαράντα πέντε λεπτά.

Χάριν της αντιδημοκρατικής πρακτικής της μυστικής διπλωματίας, που έχει γίνει δεύτερη φύση  δημοκρατικά εκλεγμένων ηγετών και ειδικά της χώρας μας,  κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα ποιά ήταν ακριβώς η φύση και το αντικείμενο της συνάντησης, τι ακριβώς συζητήθηκε, αν δεσμεύτηκαν σε συμφωνίες οικονομικές και στρατιωτικές και ποιές, ή αν, τελικά, ο  κ. Μητσοτάκης πήγε στην Οδησσό ως εντεταλμένος αγγελιoφόρος της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Πέραν του ότι η επιλογή της φερόμενης ως κυβέρνησης της Ελλάδας να υποστηρίξει ένα καθαρά ναζιστικό καθεστώς, δεν χαίρει καμιάς νομιμοποίησης από τον ελληνικό λαό και προσβάλλει κατάφωρα τους δημοκρατικούς αγώνες και καταβολές του ενάντια στο ναζισμό.

Πέραν της συστηματικής αποστολής πολεμικού εξοπλισμού και υλικού με κόστος την απογύμνωση της άμυνας των ελληνικών νησιών και σε βάρος των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων, για την υπεράσπιση της χώρας.

Πέραν της εμμονής στο υποτελές δόγμα του «Ανήκομεν εις την Δύση» των αφεντικών, που έχουν καταδικάσει τον ελληνικό λαό σε οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και φυσική εξόντωση, ο ίδιος κ. Μητσοτάκης αποφάσισε και διακήρυξε ότι η Ρωσία είναι εχθρός της Ελλάδας!

Έκτοτε, πρωταγωνιστεί στους επιθετικούς πολεμικούς σχεδιασμούς, που εξυφαίνονται  στα επιτελεία των υπερεθνικών και ευρωατλαντικών οργανισμών και που σπεκουλάρονται από τις πρωτοφανείς  πολεμικές ιαχές, δηλώσεις και πράξεις ολίγιστων πολιτικών εξουσιών στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Εντονότερες όλων, οι πολεμοχαρείς δηλώσεις του Μακρόν και του Τσέχου προέδρου Πάβελ για την αποστολή δυτικών-νατοϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία,  του υπ. Άμυνας της Γερμανίας Πιστόριους για πόλεμο με την Ρωσία τα επόμενα χρόνια, του υπ. Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ότι νατοϊκές δυνάμεις πρέπει να πολεμήσουν την Ρωσία.

Κυρίως όμως:

  • Η απόφαση της ΕΕ για κοινή ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, τα κίνητρα και η ένταση των δεσμεύσεων των κρατών για την κάλυψη των αναγκών των στρατών.
  • Η συγκρότηση και ανάπτυξη πέραν των 300.000 στρατιωτών σε ευρωπαϊκό - νατοϊκό έδαφος, όπως συμφωνήθηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον Ιούλιο του 2023.
  • Οι δύο μεγάλες πολεμικές ασκήσεις που διεξάγονται στην Σκανδιναβία («Nordic Response 2024») και Πολωνία («Dragon 24») και εντάσσονται υπό την ομπρέλα της «Steadfast Defender 2024», της μεγαλύτερης κινητοποίησης αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη έπειτα από τον «Ψυχρό Πόλεμο», με τη συμμετοχή συνολικά 90.000 στρατιωτών και από τα 32 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.

Είναι ξεκάθαρο ότι το ΝΑΤΟ επιδιώκει να αποκτήσει επιθετική διάταξη στο ευρωπαϊκό έδαφος έναντι της Ρωσίας, αλλά και ευρύτερα στην Μέση Ανατολή, καθιστώντας ευρωκεντρικό τον έλεγχο στις αποφάσεις του, πάντα υπό εποπτεία και καθοδήγηση των ΗΠΑ και μετατρέποντας την καταρρέουσα οικονομία της ΕΕ σε πολεμική.

Στον μιλιταριστικό μετασχηματισμό της ΕΕ, το αποτύπωμα, η συμμετοχή και η εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας, δεν αποκαλύπτονται, ούτε εξαντλούνται μόνο δια της ρητορικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και στην πράξη, με συγκεκριμένες κινήσεις, συμφωνίες και δράσεις όπως:

  • Τα μνημόνια ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, που κατατέθηκαν στη Βουλή, όπου προβλέπεται ότι τμήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να μπορούν να τεθούν υπό τις διαταγές των ΗΠΑ, οπουδήποτε, για κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών των ΗΠΑ και η παραίτηση όλων των αξιώσεων σε περίπτωση απωλειών!
  • Οι ανακοινώσεις της επίσημης ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας για την υιοθέτηση του φινλανδικού μοντέλου στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις - με άλλα λόγια της μετάλλαξης και της μετατροπής τους σε μισθοφορικό σώμα - πέραν και έξω από τον θεμελιώδη ρόλο και σκοπό της υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας.
  • Τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή επιχείρηση Ασπίδες ((EUNAVFOR ASPIDES) στην Ερυθρά Θάλασσα, τα στενά του Baab al-Mandab, τον κόλπο του Άντεν και ευρύτερα.

Στο Μέτωπο της Μέσης Ανατολής Ισραήλ-Παλαιστίνης και κατά των Χούθι

Ειδικά για την επιχείρηση Ασπίδες, όπου η φερόμενη ως ελληνική κυβέρνηση και ο «υπερπατριώτης» υπ. Άμυνας κ. Δένδιας, έσπευσαν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο προσφέροντας το στρατηγείο της Λάρισας ως επιχειρησιακό κέντρο, υπό Έλληνα αντιπλοίαρχο διοικητή, την φρεγάτα ΥΔΡΑ και τις προετοιμασίες για επόμενο πολεμικό πλοίο, πρέπει να επισημάνουμε τα εξής:

Η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» κατά των Χούθι της Υεμένης είναι παράνομη σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου,  αλλά και ως προς την απόφαση 2722/2024 του Συμβουλίου Ασφαλείας  (ΣΑ) του ΟΗΕ, η οποία δεν εξουσιοδοτεί την πρωτοβουλία δράσεων και συγκρότηση επιχειρήσεων περιφερειακών οργανισμών, όπως η ΕΕ, αλλά είναι αποκλειστικά στην δικαιοδοσία  των κρατών μελών του ΟΗΕ για τα δικά τους συμφέροντα και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Επιπρόσθετα, η ζώνη δράσης της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες», όπως αυτή δημοσιεύθηκε από την ΕΕ, εκτείνεται πέραν της ζώνης δράσης που δημοσιεύθηκε από το ΣΑ του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση των Χούθι.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες», όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα, αφού κανείς και βέβαια, ούτε οι Χούθι, στράφηκαν ή κήρυξαν κάποιον  πόλεμο εναντίον της χώρας μας, αλλά αντίθετα, προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο για τα ιμπεριαλιστικά και υπερεθνικά συμφέροντα των επικυρίαρχων αφεντικών, «εταίρων και συμμάχων» μας, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ως απάντηση στην προσωπική προπαγάνδα του κ. Δένδια και του υπουργείου Άμυνας, το ΕΠΑΜ επισημαίνει και καταγγέλλει ότι η Ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της χώρας μας σε αυτήν:

  • Υποβαθμίζει περαιτέρω τον διεθνή ρόλο της χώρας ως δεδομένης και αναλώσιμης.
  • Αποδομεί την εθνική άμυνα της χώρας απέναντι στην Νατοϊκή «σύμμαχο» Τουρκία, για την ύπαρξη ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα στην περιοχή.
  • Ενισχύει την δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής στρατιωτικής συνείδησης σε βάρος του εθνικού σκοπού και του αμυντικού ρόλου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, και καθιστά την Ελλάδα «νόμιμο στόχο».
  • Συμβάλλει στη συνέχιση της γενοκτονίας των Παλαιστινίων, με την απρόσκοπτη υποστήριξη τροφοδοσία του ισραηλινού απαρτχάιντ.
  • Επιτρέπει την απρόσκοπτη κερδοφορία των Ελλήνων εφοπλιστών της ξένης σημαίας, των πολυεθνικών και των ισραηλινών αγορών.
  • Ενισχύει τις επιπτώσεις της μείωσης της εμπορικής κίνησης των λιμανιών της Μεσογείου.

Συνοψίζοντας:

Ποτέ άλλοτε στη νεότερη ιστορία, η Ελλάδα δεν επιζητούσε και δεν εμπλεκόταν τόσο ενεργά στα επιθετικά πολεμικά μέτωπα που ανοίγει, συντηρεί και κλιμακώνει ο μοναδικός δρών σήμερα δυτικός ιμπεριαλισμός. Ποτέ άλλοτε η Ελλάδα δεν διέρρηξε τόσο βαθιά, τόσο καταλυτικά και επικίνδυνα, τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις της με την Ρωσία και τον αραβικό κόσμο, καθιστώντας τους με τον πλέον επίσημο τρόπο εχθρούς, προς όφελος ξένων και αλλότριων συμφερόντων και εις βάρος των εθνικών συμφερόντων, της εσωτερικής και διεθνούς υπόστασης της χώρας.

Το ΕΠΑΜ αν και από θέση αρχών, σύμφωνα με τις ιδρυτικές διακηρύξεις και κείμενά του, τίθεται υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, οφείλει να σταθεί και απέναντι στον αποπροσανατολισμό που επιχειρούν όσοι κόπτονται να καπηλευθούν τα αντιπολεμικά αισθήματα του ελληνικού λαού και να εγκλωβίσουν, με τη λογική του μονόδρομου και των δήθεν δεσμεύσεων της χώρας ως προς την συμμετοχή και εμπλοκή της, στις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγουν οι υπερεθνικοί και ευρωατλαντικοί οργανισμοί που είναι μέλος.

Μπορεί η χώρα μας να αρνηθεί, ακόμα και χωρίς να προτάξει την έξοδό της από την ΕΕ ή το ΝΑΤΟ, την ενεργή συμμετοχή και εμπλοκή της στις πολεμικές επιχειρήσεις;

Σαφέστατα και μπορεί.

Αρκεί  μία δημοκρατική και πατριωτική κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη και να έχει την πολιτική βούληση και το σθένος να υπερασπίσει την εθνική κυριαρχία και τα εθνικά συμφέροντα. Χρησιμοποιώντας τις συνθήκες και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, όπως αυτές προβλέπονται τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από την Συνθήκη της ΕΕ.

Θα είναι μόνη; Κάθε άλλο.

Μέσα στους ίδιους αυτούς οργανισμούς, υπάρχουν Χώρες που στέκονται ανένδοτες, σηκώνοντας κεφάλι στην πολεμική παράνοια που διακατέχει τους ισχυρούς. Η Ουγγαρία, η Σλοβακία ακόμα και η Ισπανία,  δευτερευόντως, αρνούνται να παραδώσουν πολεμικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, αρνούνται να συμμετέχουν με έμψυχο δυναμικό στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς του ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, αρνούνται να συμμετέχουν στις εκατοντάδες κυρώσεις απέναντι στην Ρωσσία. Κυρώσεις, που καταδικάζουν  τους λαούς της ΕΕ σε οικονομική ανέχεια, υπερπληθωρισμό, ενεργειακή φτώχεια και επισιτιστική κρίση.

Κανένα πολιτικό κόμμα σήμερα, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΚΕ, δεν αναδεικνύει και δεν προτείνει άμεσες πατριωτικές λύσεις έστω και εντός του υπάρχοντος ευρωατλαντικού πλαισίου.

Μη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα πολεμικά μέτωπα των ΗΠΑ , ΝΑΤΟ, ΕΕ, σημαίνει πρωτίστως:

  • Καμιά συμμετοχή και πλήρης απεμπλοκή - κατάργηση για την χώρα μας με ταυτόχρονη καταγγελία, των εκατοντάδων κυρώσεων προς χώρες που δεν μας έχουν κηρύξει τον πόλεμο. Στηρίζονται σε κανόνες που γράφονται κατά το δοκούν και εφαρμόζονται αυθαίρετα κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.
  • Ταυτόχρονο άνοιγμα στις διεθνείς και παραγωγικές σχέσεις της Ελλάδας προς όλους, και αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και εμπορικών συνεργασιών με παραδοσιακές φίλιες και σύμμαχες δυνάμεις.
  • Κανένας Έλληνας στρατιώτης και πολεμικός εξοπλισμός έξω από την χώρα, προς όφελος της κλιμάκωσης των πολεμικών επιχειρήσεων του ιμπεριαλισμού που διακινδυνεύουν να οδηγήσουν την ανθρωπότητα σε παγκόσμιο πόλεμο.

Το ΕΠΑΜ καλεί τον ελληνικό λαό να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, να εντάξει τα παραπάνω αιτήματα στις αντιπολεμικές διεκδικήσεις και να μην επιτρέψει στον δωσιλογισμό της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, να οδηγήσουν την Ελλάδα μέσω της πολεμικής εμπλοκής σε ανείπωτες τραγωδίες.

Αθήνα, 14 Μαρτίου 2024
Το Εθνικό Συντονιστικό Συμβούλιο του ΕΠΑΜ

 

Η καθυστέρηση στις πληρωμές της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος καθώς και ζητήματα που ανακύπτουν σε βαμβακοπαραγωγούς από τα αποτελεσμάτων ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω monitoring επισημαίνονται σε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που κατέθεσε με πρωτοβουλία της η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστίνα Σταρακά.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ερώτηση «Κάθε χρόνο η πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος είχε ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο. Σήμερα έρχεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ και λέει ότι η πληρωμή στις συνδεδεμένες θα γίνει τον Απρίλιο όπως παραδέχτηκε και ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ με ανακοίνωση του. Πέρα όμως από την καθυστέρηση ένα άλλο πρόβλημα αναστάτωσε τους βαμβακοπαραγωγούς, αυτό της ξαφνικής κοινοποίησης των αποτελεσμάτων ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω monitoring  (δορυφόρος). Έτσι πολλοί παραγωγοί είδαν τα αγροτεμάχια τους να είναι μη επιλέξιμα. Για τους βαμβακοπαραγωγούς αυτή η εξέλιξη είναι καταστροφική σε  πολλές περιοχές της χώρας. Βγάζει πολλά αγροτεμάχια 'κίτρινα', σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και προτείνει στους καλλιεργητές βάμβακος να κινήσουν τη διαδικασία ένστασης μέσω των ΚΥΔ κάτι που έρχεται σε αναντιστοιχία με τους περισσότερους βαμβακοπαραγωγούς, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τη καλλιέργεια τους και δεν είχαν κανένα πρόβλημα και γι’ αυτό τον λόγο απορούν πώς τα αγροτεμάχια τους χαρακτηρίζονται ακατάλληλα σύμφωνα με τα αποτελέσματα του monitoring.»

Την ίδια στιγμή, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απευθύνει καίρια ερωτήματα προς το ΥπΑΑΤ για το αν πέραν των ελέγχων μέσω δορυφόρου έχουν πραγματοποιηθεί ή προβλέπονται δειγματοληπτικοί επιτόπιοι έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τι έδειξαν, καθώς και πόσο γρήγορα θα κινηθούν οι διαδικασίες ώστε να πληρωθούν πριν το Πάσχα οι καλλιεργητές βάμβακος, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δήλωσαν αντίρρηση για τα αποτελέσματα του monitoring.

Ολόκληρη η επίκαιρη ερώτηση μπορεί να αναζητηθεί εδώ.

  • Διεκδικούν τη δημιουργία ενός ισχυρού πόλου ενότητας της πολιτικής οικολογίας, ως εγγυητή δημοκρατίας, δικαιοσύνης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πολύπλευρης κρίσης.
  • Διεκδικούν μια ισχυρή παρουσία στις ευρωεκλογές
  • Ξεκινούν την προεκλογική εκστρατεία την Τετάρτη 20/3/2024

Το νέο κόμμα «Πράσινοι - Οικολογία» συσπειρώνει δυνάμεις από το νήμα των Οικολόγων Εναλλακτικών του 1992, των Οικολόγων Πράσινων του 2002, τους ευρωβουλευτές του 2009, τους αιρετούς σε Περιφέρειες και Δήμους, μέχρι τους πρωτοπόρους στα τοπικά περιβαλλοντικά κινήματα, τους πολίτες και τη νεολαία που θέλουν λύσεις. 
Σήμερα, σε εποχή πολιτικών διαλύσεων και ανακατατάξεων, ενωνόμαστε και επιδιώκουμε να εκφράσουμε τις πιο ζωντανές δημιουργικές δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, κόμματα, προσωπικότητες, ενεργούς πολίτες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, τοπικά κινήματα, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και με περισσότερη ωριμότητα. Εγγύηση αποτελεί το προγραμματικό μας πλαίσιο. 
Σήμερα απαιτείται η διακριτή αυτονομία της πολιτικής οικολογίας και  ένα σημαντικό άνοιγμα προς τη νεολαία και τις ενεργές οικολογικές δυνάμεις που σήμερα δεν έχουν πολιτική έκφραση. Όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να αναδιαταχθεί το πολιτικό τοπίο σε μια πράσινη προοπτική. 
Θέλουμε την κοινωνία, τους πολίτες και τη νεολαία ενεργούς, συμμετέχοντες σε ένα σχέδιο που συχνά μπορεί να είναι «win-win», αμοιβαίου οφέλους και για τους πολίτες και για το περιβάλλον. Που μπορεί να εξοικονομεί, να μιμείται τη φύση στην κυκλικότητα, να προβάλει τη φροντίδα και την αλληλεγγύη ως αρετές, να αναδιανέμει τον πλούτο. Θέλουμε πολίτες, ενεργούς και ανοιχτόμυαλους και όχι απλούς παθητικούς πελάτες και θεατές.
 
Στο άμεσο μέλλον, προς τις ευρωεκλογές οι «Πράσινοι-Οικολογία» επιδιώκουν:
●           Την επεξεργασία συγκεκριμένων προγραμματικών προτάσεων, κατάλληλα προσαρμοσμένων, ως μέρος του συνολικότερου αγώνα για βιώσιμο και δίκαιο μέλλον. Το πολιτικό μας πλαίσιο είναι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα της εκστρατείας του EGP κατάλληλα προσαρμοσμένο και μια διακήρυξη για μια πράσινη, δημοκρατική Ελλάδα σε μια πράσινη, ομοσπονδιακή, κοινωνική, δίκαιη Ευρώπη. 
●           Τη σύνθεση μιας συνεκτικής πρότασης που ενδυναμώνει όλες και όλους, ένα νέο κοινωνικό και οικονομικό - παραγωγικό μοντέλο, που διατηρεί τις υλικές βάσεις της ζωής, Η πολιτική οικολογία πρέπει να είναι διακριτή, να φέρνει λύσεις με τους πολίτες παρόντες, να αυξάνει καθημερινά το οικολογικό αποτύπωμα, να εξασφαλίζει βιώσιμη ευημερία, απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, έλεγχο της ενέργειας από τους πολίτες, φορολόγηση του πλούτου και διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές μέλλον για τις επόμενες γενιές. Κοστολογούμε τις νέες πολιτικές  που πρέπει να εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια, κοστολογούμε την εξοικονόμηση που μπορεί να κάνει η ίδια η κοινωνία, τη θετική συμβολή της συνεργατικότητας και της φροντίδας, την ωριμότητα της μη βίας. 
●           Την απεύθυνση σε οικολογικά σχήματα, εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς που στρέφονται προς πράσινες πολιτικές και σε ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που ενεργοποιούνται και αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να αναδιαταχθεί το πολιτικό τοπίο για μια πράσινη προοπτική. 
 
Οι ευρωεκλογές του 2024 είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για να μην πισωγυρίσουμε σε θέματα δημοκρατίας, Ευρώπης, κοινωνικής συνοχής, προστασίας του κλίματος και του περιβάλλοντος, κοινωνικών δικαιωμάτων, αξιοπρεπούς ζωής για όλες και όλους. 
Στο πλαίσιο αυτό  διερευνούμε τις δυνατότητες για μια ευρύτερη συνεργασία που θα βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

  1. Μέτωπο για το κλίμα” που αναδεικνύει την κλιματική κρίση ως το κέντρο μιας αναδιάταξης και συνεργασίας πολιτικών δυνάμεων και βαθιών αλλαγών στο μοντέλο με τη δημιουργική συμμετοχή των πολιτών, ώστε να επιτευχθεί η δίκαιη μετάβαση προς μια οικονομία κλιματικής ουδετερότητας αλλά και κοινωνικής - κλιματικής δικαιοσύνης. 
  2. Μια φιλόδοξη στρατηγική μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών συνθηκών προς μια δημοκρατική ομοσπονδία με στόχους: 

-  Τη συγκράτηση της οικολογικής και κλιματικής κρίσης και προώθηση μιας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης, τον συνυπολογισμό των δικαιωμάτων όλων των ζώων. 
-  Τη στροφή προς μια πράσινη, κοινωνικά υπεύθυνη οικονομία και οικοδόμηση βιώσιμης ευημερίας για όλους και όλες, με ισχυρές πολιτικές και κατάλληλα οικονομικά και θεσμικά εργαλεία (ανεργία, φτώχεια, εργασιακά, πολιτική φύλου - ισότητα, εξάλειψη διακρίσεων και αποκλεισμού) στον αντίποδα των επιδομάτων κάθε είδους «pass» και ελεημοσύνης. 
-  Τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ειρήνης, και εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, που παρεμβαίνει ενεργά με όλα τα μέσα που διαθέτει για την επίλυση των κρίσεων και το σταμάτημα των πολέμων, με απώτερο στόχο ευρύτερες συνεργασίες και απελευθέρωση πόρων για τη διάθεσή τους στην βιώσιμη ευημερία.  
-  Την υπεράσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις που τους αφορούν, 

  1. Μια φιλόδοξη παρέμβαση για μια Πράσινη Κοινωνική Συμφωνία Ειρήνης και Βιώσιμης Ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο
  2. Μέτωπο εναντίον της ακροδεξιάς και μεγάλου τμήματος της δεξιάς που επιδιώκουν ξήλωμα των επιτευγμάτων μέχρι σήμερα σε θέματα δημοκρατίας, περιβάλλοντος, κοινωνικής δικαιοσύνης. Μέτωπο κατάμονιμότερων μετα-COVID περιορισμών δημοκρατικών διαδικασιών και ελευθεριών, για παράκαμψη της λειτουργίας δημοκρατικών οργάνων, τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ελλάδα, αλλά και κατά εκτεταμένων παρακολουθήσεων με κακόβουλα λογισμικά και άλλους μηχανισμούς για πολιτική χειραγώγηση, κατευθυνόμενες διαφημίσεις και επηρεασμό επιλογών.

 
Επιδιώκουμε την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων γύρω και με κέντρο μια πράσινη δίκαιη κοινωνική πρόταση. Για αυτή τη συσπείρωση απευθυνόμαστε και σε πολιτικές δυνάμεις που προσδιορίζονται ως πράσινες αλλά και σε δυνάμεις που απελευθερώνονται μέσα από την κρίση του πολιτικού συστήματος - αλλά δεν προσδιορίζονταν μέχρι τώρα ως πράσινοι αν και κατανοούν πλέον την σημασία της κλιματικής και πράσινης πολιτικής. Οι «Πράσινοι Οικολογία» είμαστε ανοιχτοί στην δημιουργία μιας ευρύτερης εκλογικής λίστας με διακριτή παρουσία όλων των χώρων, στη βάση των δεσμεύσεων που προαναφέρθηκαν. 
 
Ιδιαίτερα όμως απευθυνόμαστε σε νέους και νέες που αντιμετωπίζουν πλέον την πρόκληση της μεταφοράς στις πλάτες τους των βαρών της πολλαπλής κρίσης.  
 
Οι «Πράσινοι -Οικολογία» ξεκινάμε επισήμως την προεκλογική μας καμπάνια με 

  • Συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 20/3/2024, όπου θα ανακοινωθούν τα πρώτα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου μας. 
  • Έναρξη της προεκλογικής μας εκστρατείας με πρώτο συμβολικό σταθμό τη Θράκη, όπου εκδηλώθηκε η μεγαλύτερη πυρκαγιά της τελευταίας 20ετίας στην Ευρώπη, και όπου συγκεντρώνονται τεράστια γεωπολιτικά ενεργειακά συμφέροντα, χωρίς τους κατάλληλους σχεδιασμούς, με στρυμωγμένους τους ίδιους τους πολίτες και το ίδιο το περιβάλλον στο περιθώριο.

Ενημερώνουμε ότι για τις ευρωεκλογές ο πολιτικός μας χώρος έχει ήδη απευθύνει επίσημα και δημόσια πρόσκληση και για συνεργασία, προτείνοντας ενιαία λίστα, πράσινο πρόγραμμα και διακριτότητα των συμμετεχόντων. Έχει κάνει συναντήσεις και με τον Πέτρο Κόκκαλη, Γραμματέα του κόμματος “ΚΟΣΜΟΣ”, πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα συμμετέχοντα στην ομάδα Greens/EFA στο Ευρωκοινοβούλιο. Συναντήσεις  έχουν γίνει και με άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως με τη Νέα Αριστερά. Οι διαβουλεύσεις ολοκληρώνονται και την Τρίτη θα συνεδριάσει το Πανελλαδικό Συμβούλιο του κόμματος.
 
Για την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος «Πράσινοι - Οικολογία»
Οι δυο συμπρόεδροι του κόμματος Βασιλική Γραμματικογιάννη και Ηλίας Γιαννίρης
 

ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
www.prasinoi-oikologia.gr
facebook.com/prasinoi.oikologia.gr 
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σελίδα 1 από 2