Παρασκευή, 17η Μαίου 2024  1:17: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 30 Απριλίου 2024

Στο Μεσολόγγι βρέθηκε σήμερα η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Δώρα Αυγέρη. Η κυρία Αυγέρη περπάτησε στους πεζόδρομους της πόλης συνομιλώντας με πολίτες και επιχειρηματίες και στη συνέχεια συναντήθηκε με τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ στα γραφεία του οργανισμού και συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Μαζί της ήταν ο βουλευτής Μιλτος Ζαμπαρας, ο πρώην υποψήφιος βουλευτης Γρηγόρης Θεοδωράκης, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Γιώργος Ξενακης, μέλη της Νομαρχιακης και η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγιου.

Η πρόεδρος  του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων «Τέμπη 2024» Μαρία Καρυστιανού με ανάρτησή της στο Facebook, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφαση του δικαστηρίου για τους ενόχους της τραγωδίας στο Μάτι, δήλωσε ότι είναι «μαύρη η μέρα για τη δικαιοσύνη σήμερα».

«Δε θα σταματήσουμε μέχρι να λάμψει η αληθινή της έννοια , μέχρι να της ξαναδοθεί η ύψιστη της θέση. Οι αδικαίωτες ψυχές μιλούν μέσα μας και μέσα σε κάθε ευσυνείδητο άνθρωπο.

Και καταλήγει στην ανάρτησή της επισημαίνοντας:

«Όσο αυτές οι φωνές κινούν τις ψυχές μας, εμείς θα προχωράμε στο δρόμο που μας ανατέθηκε….», συνοδεύοντας την ανάρτησή της με tag Μάτι και Τέμπη.

Είναι σαφές ότι μετά την κατάληξη που είχε η… απόδοση ευθυνών για το έγκλημα στο Μάτι, τίθενται σοβαροί προβληματισμοί για το τι κατάληξη θα έχει κάποτε στο μέλλον η απόδοση ευθυνών για το έγκλημα στα Τέμπη.

Σημειώνεται ότι η δολοφονία 104 ανθρώπων στο Μάτι εκδικάστηκε ως πλημμέλημα και όχι ως κακούργημα.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Άρης Χερουβείμ που έχασε τη μητέρα του, την αδελφή του και τα δύο δίδυμα ανιψάκια του στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του, τόνισε πως «δεν μπήκε ούτε ένας φυλακή και την πληρώνουν οι συγγενείς».

Οι συγγενείς των θυμάτων το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης προχώρησαν σε συνέντευξη Τύπου στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές «χάδι» στους 6 από τους 21 συνολικά κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν.

Οι υπόλοιποι 15 αθωώθηκαν, μεταξύ των οποίων και η τότε Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Άρης Χερουβείμ δήλωσε «δεν περνάει αυτή η πληγή και κυρίως, όλες αυτές τις μέρες, τον 1,5 χρόνο που γινόταν η δίκη, εγώ ήμουν από αυτούς που ήταν κάθε μέρα εκεί, κάθε μέρα ζούσαμε το συμβάν. Γυρνάς σπίτι σου το μεσημέρι και είσαι τόσο φορτισμένος που δε θέλεις να μιλήσεις σε άνθρωπο».

«Η στάση των συγγενών των θυμάτων έξι χρόνια τώρα είναι προκλητικά ψύχραιμη και αξιοπρεπής. Εγώ δεν ήθελα να είμαι τόσο αξιοπρεπής, θεωρούσα ότι έπρεπε να υπάρχουν πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Δεν έκλεισε δρόμος, δεν έβρισε κανένας, δεν προπηλακίστηκε κανένας», είπε και συμπλήρωσε σχετικά με το περιστατικό της σύλληψης ενός συγγενή, που πέταξε μία καρέκλα μέσα στη δικαστική αίθουσα:

«Είναι προκλητικό, τη στιγμή που είχε αποχωρήσει η έδρα, ο άνθρωπος, ο οποίος συνδέεται με θύματα της πυρκαγιάς να συλληφθεί. Την ώρα που αποχωρούσαν από το δικαστήριο οι άνθρωποι που καταδικάστηκαν με 111 χρόνια φυλάκιση, που δεν μπήκε ούτε ένας φυλακή και την πληρώνουν οι συγγενείς».

Ο Α.Χερουβείμ έφτασε στο σημείο να μιλήσει ακόμα και για παραγραφή της υπόθεσης, τη στιγμή που η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε έφεση, με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου, που προκάλεσε σάλο στο πανελλήνιο.

Μιλώντας από το πάνελ της συνέντευξης Τύπου, ο ίδιος δήλωσε εμφανώς ταραγμένος: «Θέλω να μάθω αν κάποιο μέλος της οικογένειάς μου, κάποιο κομμάτι από τα σώματά τους βρίσκεται στον ομαδικό τάφο που υπάρχει στη Νέα Μάκρη. Θέλω κάποιος να μου πει τι υπάρχει εκεί μέσα. Κι αν αυτό δεν είναι ύβρις στους νεκρούς, που κάποτε ήταν κακούργημα, αλλά τώρα».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για την υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι, προκάλεσε οργή στους συγγενείς των νεκρών αλλά και σε μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης. 

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο αποφάσισε ποινή από 3 έως 111 έτη στους έξι καταδικασθέντες για τις πυρκαγιές της ανατολικής Αττικής που στοίχισε τη ζωή σε 104 πολίτες.

Εκτιτέα είναι μόνο τα 5 έτη, ενώ το δικαστήριο μετέτρεψε τις ποινές σε χρηματικές προς 10 ευρώ ημερησίως.

Αυτό σημαίνει ότι οι κατηγορούμενοι που καταδικάστηκαν καλούνται να πληρώσουν περίπου 40.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το Mega, οι συγγενείς των θυμάτων και οι τραυματίες θα προχωρήσουν σε ανοιχτή επιστολή προς στον Άρειο Πάγο, σε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ενώ θα στείλουν αίτημα στην εισαγγελία Αθηνών ώστε να ελεγχθεί η απόφαση και η διαδικασία.

Συγγενής θύματος ανέφερε στο Mega πως η απόφαση του δικαστηρίου δεν δικαιώνει τα θύματα και τους συγγενείς τους.

Μάτι: Τι λέει συγγενής θύματος

«Δεν ξέρω πως θα καταλήξει, κρατάω πολύ μικρό καλάθι. Θα δούμε. Δικαίωση δεν υπάρχει. Δικαίωση είναι να γυρίσουν οι άνθρωποι που έφυγαν από τη ζωή και οι εγκαυματίες να επιστρέψουν στο όπως ήταν πριν. Δικαίωση τι είναι; Ότι θα πάνε κάποιοι φυλακή; Ήμουν παρών σε αυτό, ξέρω τι έχω δει με τα μάτια μου», είπε άνδρας που έχασε τη σύζυγό του.

Μαρτυρία τραυματία στο Μάτι

Ο Δημήτρης Φιλιππίδης ήταν ο μοναδικός επιζών από τα 6 σοβαρά περιστατικά εγκαυματιών στον «Ευαγγελισμό».

«Η ίδια κωμωδία συνεχίζεται. Αυτή η απόφαση ήταν συνέχεια εκείνης της κωμωδίας. Μαύρη κωμωδία. Ήμουν στα 6 πιο σοβαρά περιστατικά του Ευαγγελισμού, ο μόνος επιζών. Για 1,5 μήνα ήμουν σε καταστολή. Δεν ήξερα τι γινόταν μετά», είπε στο Mega.

«Όταν σηκώθηκα – γιατί μου έκρυβαν πολλά πράγματα λόγω της κατάστασής μου – όταν βγήκα από το νοσοκομείο άρχισε να ξεδιπλώνεται σιγά σιγά το κουβάρι», πρόσθεσε

«Δυστυχώς όσο άκουγα πράγματα, όσο παρακολουθούσα ανθρώπους να κάνουν δηλώσεις, να βγαίνουν να λένε αυτά που θέλουν να πουν, τόσο πιο πολύ με εξαγρίωνε αυτό. Δυστυχώς, ήμουν σε τέτοιο σημείο που να ξέρω ακριβώς τι έγινε», υπογράμμισε ο επιζών.

«Ήξερα ότι η φωτιά θα έμπαινε στο Μάτι, ήξερα ότι θα καεί κόσμος στο Μάτι, χωρίς να είμαι σε κανένα επιχειρησιακό κύκλο, με την απλή λογική», τόνισε στη συνέχεια.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε ευθεία προειδοποίηση κατά των ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας προχώρησε η Μόσχα μέσω της κρατικής τηλεόρασης, ώστε αυτές οι χώρες να μην στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία.

Όπως είπε κατά την διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, ο επικεφαλής του τηλεοπτικού σταθμού Rossiya Segodnya, και αντιπρόεδρος του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου της Ρωσίας Ντμίτρι Κισέλιοφ εάν οι τρεις αυτές χώρες προχωρήσουν σε αποστολή δυνάμεων στην Ουκρανία, τότε η Ρωσία θα τις κτυπήσει με πυρηνικά όπλα.

«Εάν ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία στείλουν δυνάμεις στην Ουκρανία, τότε την ίδια ακριβώς στιγμή θα γίνει αυτό που έχει πει ο πρόεδρος Β.Πούτιν: Τι χρειαζόμαστε τον κόσμο εάν η Ρωσία δεν είναι δεν είναι μέσα;», είπε ο Κισέλιοφ στέλνοντας καθαρό μήνυμα αμοιβαίας καταστροφής «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων».

«Σε αυτή την περίπτωση θα στείλουμε οτιδήποτε πετάει παντού.

Τους πυραύλους Sarmat, Yars και Avangard. Τα αμερικανικά κέντρα διοίκησης, οι θέσεις εκτόξευσης σε ξηρά και θάλασσα είναι ήδη στο στόχαστρό μας.

Η Γαλλία, μια πυρηνική δύναμη θα αφοπλιστεί αμέσως. Οι βρετανικές νήσοι και συγγνώμη στην Ιρλανδία, θα καταποντιστούν. Έχουμε την τεχνολογία για κάτι τέτοιο.

Τα έχουμε πει αυτά και στο παρελθόν. Βέβαια, θα είναι καλύτερα να μην φτάσουμε μέχρι εκεί και αυτή η προειδοποίηση δεν είναι προπαγάνδα», σημείωσε ο Κισέλιοφ.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η Ένωση Δικαστών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την αντίδραση της κοινωνίας για την πρωτόδικη απόφαση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με την δική της ανοχή και προτροπή στήνονται λαϊκά δικαστήρια εναντίον τους.

Είναι όμως η κυβέρνηση που έχει την αντικειμενική ευθύνη γιατί αυτή νομοθετεί το πλαίσιο με βάση το οποίο θα δικάσουν οι δικαστές.

Η Ένωση Δικαστών σημειώνει ότι δεν υπάρχει ανοχή για τον λαϊκισμό ως προς τη Δικαιοσύνη, τονίζοντας πως «η μετάβαση από τον «Νόμο του Λυντς» στον Νομικό Πολιτισμό πραγματοποιήθηκε με θυσίες για Ελευθερία
και Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα λαϊκά δικαστήρια, που έχουν στηθεί στη χώρα εδώ και καιρό, υπό την ανοχή της Πολιτείας και τα οποία συνοδεύονται, πλέον, με προπηλακισμούς σε βάρος των Λειτουργών της Δικαιοσύνης και με δηλώσεις πολιτικών προσώπων, οι οποίες αφενός μεν πυροδοτούν έναν άκρατο λαϊκισμό και αφετέρου συνιστούν παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, όπως (στη δεύτερη περίπτωση) οι χθεσινές δηλώσεις του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, με τις οποίες προαναγγέλλει την άσκηση έφεσης από τον Εισαγγελέα κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου.

Η άσκηση των ενδίκων μέσων από τον Εισαγγελέα επαφίεται αποκλειστικά στην ανεξάρτητη δικαιοδοτική του κρίση και στη σύμφωνη με αυτή εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού και όχι στις επιθυμίες και διαθέσεις της εκτελεστικής εξουσίας.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θα προσφύγει άμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών καταγγέλλοντας τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας σε βάρος του Θεσμού της Δικαιοσύνης και της Ανεξαρτησίας της.

Καλούμε όλους τους Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς να συνεχίσουν να απονέμουν Δίκαιο με βάση τη φωνή της συνείδησής τους, τα στοιχεία της δικογραφίας, το Σύνταγμα, τους νόμους, που ψηφίζει η Βουλή και με σεβασμό, πάντοτε, της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου, όπως επιτάσσουν τα Διεθνή Κείμενα.

Σε ένα Κράτος Δικαίου η Δικαιοσύνη δεν απονέμεται ούτε με όρους λαϊκισμού ούτε με όρους οχλαγωγίας.

Η νομοθεσία της Ελληνικής Πολιτείας περιλαμβάνει ένα σύστημα κανόνων ποινικού δικαίου, όπως ισχύει σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία, που προβλέπει τη διαβάθμιση των ποινικών αδικημάτων σε κακουργήματα και πλημμελήματα, τις ποινές που καθορίζονται για το καθένα, τους κανόνες της συρροής, τις ελαφρυντικές περιστάσεις, τις προϋποθέσεις της αναστολής μιας ποινής ή της μετατροπής αυτής, καθώς και τη θεμελιώδη αρχή της εφαρμογής της επιεικέστερης ποινικής διάταξης για τον κατηγορούμενο, που περιλαμβάνεται ως αρχή σε όλα τα διεθνή κείμενα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυτός ο Νομικός Πολιτισμός, που ισχύει σήμερα σε κάθε δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία, που διέπεται από Σύνταγμα, κατακτήθηκε μέσα από αγώνες και θυσίες για την Ελευθερία και για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι συγγενείς των θυμάτων της μαζικής σφαγής των Τεμπών, το πρωί της Μεγάλης Τρίτης (30/4), μετέβησαν στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, και κατέθεσαν μήνυση κατά υπουργών αλλά και κατά του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η συμπληρωματική μήνυση έγινε ονομαστικά κατά των μελών της Συντονιστικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας που είχε αναλάβει τότε την διαχείριση του εγκλήματος.

Στη Συντονιστική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας συμμετείχαν και πολιτικά πρόσωπα, ενώ, οι συγγενείς των θυμάτων κατέθεσαν μήνυση προσωπικά και ονομαστικά και κατά του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρόκειται για μήνυση η οποία συζητείτο το προηγούμενο διάστημα και στην ουσία, έρχεται σε συνέχεια της απόφασης, μέσω της οποίας έκανε δεκτή την προσφυγή πατέρα θύματος και έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή ως προς τους τότε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλο, τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και την υφυπουργό Υγείας, Ζωή Ράπτη.

pronews.gr

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η οικογένεια του μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας Intercity 62 κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπαιτίου για αλλοίωση αποδεικτικού υλικού στο έγκλημα των Τεμπών. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση των δικηγόρων της οικογένειας:

«Επί ένα ολόκληρο έτος από το έγκλημα των Τεμπών και σύμφωνα με το «αφήγημα» του ανθρωπίνου λάθους ως μόνης, δήθεν, ενεργής αιτίας του δυστυχήματος, συγκεκριμένοι κύκλοι, αρχικώς υπονοούσαν και μετέπειτα θρασύτατα διέδιδαν ότι, δήθεν, ο έμπειρος, επί σειρά τεσσάρων δεκαετιών συγγενής των εντολέων μας και μηχανοδηγός της επιβατικής αμαξοστοιχίας, ενήργησε πλημμελώς εκείνη την μοιραία νύχτα, διότι, σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφαλείας, όφειλε, όταν αντιλήφθηκε το σφάλμα του Σταθμάρχη και την λανθασμένη κίνησή της σε αντίθετη γραμμή (καθόδου), αφενός να ακινητοποιήσει την αμαξοστοιχία και αφετέρου να επικοινωνήσει με τον αρμόδιο Σταθμάρχη Λάρισας ώστε να του δοθούν νέες οδηγίες και εντολές. Υποτίθεται λοιπόν ότι ο μηχανοδηγός, ουδέν από τα ως άνω έπραξε», αναφέρουν οι δικηγόροι της οικογένειας και συνεχίζουν:

«Ωστόσο, από συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία (μηνύσεις επιβατών της μοιραίας αμαξοστοιχίας/πολυτραυματιών) τα οποία έχουν ήδη συμπεριληφθεί στην δικογραφία του εξεταζόμενου κύριου εγκλήματος και ενώπιον του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή, καταδεικνύεται ότι ενώ η επιβατική αμαξοστοιχία σταμάτησε λίγα λεπτά μετά την αναχώρησή της από τον σταθμό Λάρισας με σκοπό ο μηχανοδηγός να λάβει νέες εντολές από τον Σταθμάρχη, το ίδιο χρονικό αυτό σημείο, παρουσιάζεται «ανεξήγητη» 11λεπτη «σιωπή» στα ηχητικά αρχεία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΦΩΝΟΥ και επομένως και στην απομαγνητοφώνηση αυτών, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από το σύνολο των προηγούμενων και επόμενων συνομιλιών, οι οποίες λαμβάνουν χώρα ανά δευτερόλεπτα. Την «σιωπή» αυτή την είχαμε ήδη επισημάνει, εγγράφως, στον κ. Ειδικό Εφέτη Ανακριτή, ήδη, διά της από 21/9/23 αιτήσεώς μας, αιτούμενοι τον έλεγχο των ψηφιακών ηχητικών αρχείων».

«Το αφήγημα κατέπεσε καταφανώς από μαρτυρίες των ίδιων των επιβαινόντων»

Μέσω της ανακοίνωσης της οικογένειας τονίζεται πως ορισμένα πρόσωπα, έχοντας δεχτεί εντολές, επενέβησαν στο καταγραφικό αρχείο με τις συνομιλίες και διέγραψαν το ενδεκάλεπτο.

«Ο μηχανοδηγός είχε εμπειρία 4 δεκαετιών, ήταν εμπειρότατος και το «αφήγημα» που από την πρώτη στιγμή κάποιοι θέλησαν να υποστηρίξουν περί δήθεν και δικής του παράλειψης να σταματήσει την αμαξοστοιχία και να επικοινωνήσει εκ νέου με τον Σταθμάρχη, κατέπεσε καταφανώς από μαρτυρίες των ίδιων των επιβαινόντων», επισημαίνεται στην εν λόγω ανακοίνωση και συμπληρώνεται:

«Ο μηχανοδηγός σταμάτησε όταν αντιλήφθηκε ότι αλλάζει ξαφνικά γραμμή (από την άνοδο στην κάθοδο) και προφανέστατα σταμάτησε προκειμένου να ενημερώσει τον Σταθμάρχη Λάρισας και να λάβει σαφείς εντολές Η συνομιλία όμως αυτή ΕΧΕΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ από τα ηχητικά ψηφιακά αρχεία που παραδόθηκαν με τον τρόπο που παραδόθηκαν και προσκομίσθηκαν στην ποινική δικογραφία».

«Επενέβησαν χωρίς δικαίωμα και κατά παράβαση των καθηκόντων τους»

Με τον τρόπο αυτό, όπως εξηγούν οι δικηγόροι της οικογένειας, κάποιοι προσπάθησαν να επιρρίψουν ευθύνες στον άτυχο μηχανοδηγό. Εντούτοις, από τα στοιχεία καταδεικνύεται ότι ενήργησε σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφαλείας. «Αρκετοί, οι οποίοι μάλιστα κατέχουν και θέσεις ευθύνης, δεν σεβάστηκαν ούτε καν τον πόνο της οικογένειάς του, η οποία προσπαθούσε αφενός να θρηνήσει το δικό της άνθρωπο και αφετέρου να αντιμετωπίσει κάθε φορά τα ασύστολα ψεύδη που ακούγονταν», υπογραμμίζουν στην ανακοίνωση και συμπληρώνουν:

«Με βάση τα ανωτέρω γεγονότα και την χρονική σειρά που αυτά έλαβαν χώρα, προκύπτει μετά βεβαιότητας ότι κάποιοι, κατ’ εντολή έτερων προσώπων, αλλοίωσαν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία για την αποκάλυψη της αλήθειας. Επενέβησαν χωρίς δικαίωμα και κατά παράβαση των τεθειμένων καθηκόντων τους σε καταγραφικό μηχάνημα του ΟΣΕ και σε ψηφιακό υλικό που αποτύπωνε το σύνολο των διαλόγων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων προσώπων και απέκοψαν συγκεκριμένες συνομιλίες και επομένως αλλοιώνοντας με απόλυτο δόλο κρίσιμο αποδεικτικό υλικό ποινικής, κακουργηματικής φύσεως, δικογραφίας».

Κλείνοντας, οι δικηγόροι της οικογένειας του μηχανοδηγοί υπογραμμίζουν πως ο άδικος τρόπος που χάθηκε ο άνδρας, μαζί με τόσα άλλα θύματα, δημιουργεί στην οικογένεια και στους νομικούς της παραστάτες ένα τεράστιο χρέος. «Να παλέψουμε και για τη μνήμη του την οποία κάποιοι δεν σεβάστηκαν αλλά και για την αλήθεια. Την αλήθεια ζητούν όλες οι οικογένειες και κανείς δεν θα καταφέρει να την συγκαλύψει», καταλήγει το δικηγορικό γραφείο «Βασίλη Ζησιμάτου & Συνεργατών».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η βουλευτής και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστίνα Σταρακά μετά την ανακοίνωση της Μεγάλης Δευτέρας από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις πληρωμές που αφορούν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις προέβη στην εξής δήλωση:

«Αν ζούσαμε σε μια κανονική χώρα το να κατανείμεις εντός του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος τις πληρωμές των αγροτών, η χθεσινή μέρα θα ήταν απλά Μεγάλη  Δευτέρα.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αργά το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας για τις πληρωμές που αφορούν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις τα κυβερνητικά στελέχη πανηγυρίζουν γιατί:

Η συνδεδεμένη στρεμματική ενίσχυση στα μήλα  μειώθηκε κατά 16,82€,

από 40,58€ το 2022 σε 23,76€ το 2023, με προτεινόμενη τιμή στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ είχε υπολογιστεί σε 40,72€/ στρέμμα και πληρώθηκε μόνο το 50% των παραγωγών.

Η συνδεδεμένη στρεμματική ενίσχυση στη Βιομηχανική Τομάτα μειώθηκε κατά 35,87€,

από 80,5€ το 2022  σε 44,624€ το 2023, με προτεινόμενη τιμή στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ είχε υπολογιστεί σε 51,2€/ στρέμμα και πληρώθηκε  το 80% των παραγωγών.

Η συνδεδεμένη στρεμματική ενίσχυση στα Πορτοκάλια χυμοποίησης μειώθηκε κατά 36,95€,

από 58,8€ το 2022  σε 21,84€ το 2023, με προτεινόμενη τιμή στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ είχε υπολογιστεί σε 40,7€/ στρέμμα και το 55% των  παραγωγών δεν πληρώθηκε.

Η συνδεδεμένη στρεμματική ενίσχυση στην  Κορινθιακή Σταφίδα μειώθηκε κατά 19,17€,

από 56,1€ το 2022  σε 36,93€ το 2023, με προτεινόμενη τιμή στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ είχε υπολογιστεί σε 34,8€/ στρέμμα και πληρώθηκε το 55% των παραγωγών.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργού σήμερα αναμένουμε τις υπόλοιπες πληρωμές….αυτές που δεν κατάφερε η κυβέρνηση του να πληρώσει το 2023. Για αυτό συνιστούμε στον κύριο Αυγενάκη «Κρείττον του λαλείν το σιγάν» γιατί ο αμετροεπής   αυτό - συγχαιρόμενος υπουργός γρήγορα θα πάρει την απάντηση του από τους αγρότες. Εάν είναι όλα  τόσο όμορφα και ειδυλλιακά όπως έσπευσε ο υπουργός να μας πει, γιατί πριν τελειώσουν οι πολύ - διαφημισμένες και καθυστερημένες  πληρωμές έβγαλε ανακοίνωση για αστοχίες και παραλείψεις και συμπληρωματικές πληρωμές. Και αυτό βέβαια πριν την πληρωμή των οικολογικών σχημάτων όπου αναμένεται η σφαγή των νομοταγών παραγωγών.

Ευχόμαστε αυτό το Πάσχα να έχουμε μόνο τη σφαγή των αμνών».

Ο Θανάσης Παπαθανάσης παρουσίασε μία σειρά καίριων πτυχών για το επίμαχο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της συνοχής μέσα στην κοινωνία μας μέσω της διεύρυνσης των πολιτικών κοινωνικής πρόνοιας. Το εν λόγω νομοσχέδιο είναι ο καρπός προσεκτικής μελέτης και σχεδιασμού με κεντρικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην υποστήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων.

Ένα καίριο στοιχείο της πρωτοβουλίας αυτής είναι η αναβάθμιση και διεύρυνση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους», το οποίο έχει αναδειχθεί σε ένα άκρως αποτελεσματικό εργαλείο κοινωνικής πρόνοιας και ένταξης. Η επέκταση του προγράμματος και η συμμετοχή νέων φορέων ως διαχειριστών ενισχύει σημαντικά το δίκτυο στήριξης, ενώ η αύξηση του προϋπολογισμού κατά 5 εκατομμύρια ευρώ εγγυάται τη βιωσιμότητα και την επέκταση της δράσης σε ευρύτερη κλίμακα.

Αυτές οι πρωτοβουλίες αντικατοπτρίζουν τη βούληση και τη δέσμευση της Κυβέρνησής να θέσει την κοινωνική ένταξη και την ποιότητα ζωής στο επίκεντρο της πολιτικής της ατζέντας. “Μέσα από αυτή τη διαδικασία, επιδιώκουμε να προωθήσουμε την αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη, και τη σύγκλιση μέσα στην κοινωνία μας, δείχνοντας το δρόμο για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για όλους” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης.

Η ενίσχυση και αναβάθμιση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» αποτελεί μια συμβολή υψηλής σημασίας προς την αντιμετώπιση ενός από τα πλέον δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, μέσω μιας προσέγγισης που αντικατοπτρίζει μια ολοκληρωμένη και φιλόδοξη στρατηγική. Αυτή η προσέγγιση καταδεικνύει τη βούληση και τη δέσμευση να προσφερθούν πρακτικές λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που βρίσκονται σε ανάγκη, μετατρέποντας τις προσωρινές διευθετήσεις σε μακροπρόθεσμες και βιώσιμες λύσεις που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση και την κοινωνική ένταξη.

Το νομοσχέδιο, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαθανάσης, διακηρύσσει την επιδίωξή της Κυβέρνησης να προάγει μια πιο δίκαιη, συμπεριληπτική κοινωνία, παρέχοντας ένα σταθερό πλαίσιο για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και δείχνοντας αλληλεγγύη προς τις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας.

Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποίησε ο κ. Παπαθανάσης στην πρωτοβουλία για την απονομή τιμητικού τίτλου σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εστιάζουν σε πολιτικές για τους νέους. Πρόκειται για έναν καινοτόμο τρόπο για να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των νέων στα κοινά. Αυτή η διαδικασία ενισχύει την ανάπτυξη μιας πιο συμπεριληπτικής κοινωνίας, όπου οι νέοι μας θα συμμετέχουν ενεργά στην τρέχουσα κοινωνική, πολιτισμική και πολιτική ανάπτυξη. Η αναγνώριση  της συμβολής τους είναι ζωτικής σημασίας για μια κοινωνία που επιδιώκει να είναι δυναμική, προοδευτική και δίκαιη.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Παπαθανάση στη Βουλή:

Θανάσης Παπαθανάσης - ΒΟΥΛΗ - Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Σελίδα 1 από 2