Δευτέρα, 29η Απριλίου 2024  10:10: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 01 Απριλίου 2024

Στην αντίδραση των κυβερνητικών πηγών, που προκάλεσε η παράδοση του «κατηγορητηρίου» του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, απάντησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσω ανακοίνωσης

«Από τα θερμά χειροκροτήματα στον κ. Καραμανλή και τους κυβερνητικούς λεονταρισμούς για την υποστήριξη του, στην άτακτη υποχώρηση» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά:

«Από το «να φέρετε στη Βουλή κατηγορητήριο, να το συζητήσουμε» και «με γενικές κατηγορίες και χωρίς κατηγορητήριο, δεν έχουμε κράτος δικαίου», του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο «αφού συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, να το φέρει στην ολομέλεια» των κυβερνητικών πηγών.

Από τα θερμά χειροκροτήματα στον κ. Καραμανλή και τους κυβερνητικούς λεονταρισμούς για την υποστήριξη του, στην άτακτη υποχώρηση.

Μισή ώρα αφότου παρέλαβε στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης το κατηγορητήριο που ζητούσε επιτακτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πέταξε για ακόμα μια φορά την… μπάλα στην εξέδρα, για να διασώσει τον κ. Καραμανλή από τις βαρύτατες πράξεις και παραλείψεις που του αποδίδονται.

Η επιχείρηση συγκάλυψης συνεχίζεται, επιβεβαιώνοντας την πολιτική εξίσωση «Μητσοτάκης ίσον Καραμανλής, Καραμανλής ίσον Μητσοτάκης, η συγκάλυψη, έχει πρόσωπο». Μόλις στερήθηκαν και την τελευταία τους δικαιολογία».

protothema.gr

Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων αλλά και του διαλόγου που αναπτύχθηκε από όλους τους παριστάμενους στην συνέχεια, ήταν παρεμβατικές και ουσιαστικές πολιτικές του κινήματος που αφορούν την κοινωνία και τις εκφράσεις της.

Ωστόσο, ειδική αναφορά έγινε και στις παρεμβάσεις και πολιτικές των στελεχών του σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαχρονικά, αλλά καο πως αυτές θα εξελιχθούν μελλοντικά.

Στη συνέχεια υπήρξε ενας οργανωτικός σχεδιασμός σε επίπεδο Δήμων με τη συγκρότηση ΔημοτικώνΕπιτροπών Εκλογικού Αγώνα προκειμένου να επιτευχθεί η καθολική συμμετοχή των στελεχών του κινήματος στις εκλογικές διαδικασίες.

Στη συνεδρίαση πέραν του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Γιώργου Ζήσιμου, συμμετείχαν η Βουλευτής του Νομού Χριστίνα Σταρακά, ο πρώην Βουλευτής Γιάννης Βαϊνάς, μέλη της ΚΠΕ, Συνδικαλιστικά και Αυτοδιοικητικά στελέχη, μέλη κομματικών οργανώσεων κλπ.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ζέφη Δημαδάμα, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που την ενέταξε στη ΝΔ ο Κ.Μητσοτάκης λίγο πριν τις εθνικές εκλογές και την έκανε Γενική Γραμματέα στο περίφημο υπουργείο… Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, δημοσίευσε ανάρτηση με την οποία υποστηρίζει ότι «η μητρότητα βλάπτει σοβαρά την καριέρα των γυναικών»!  

Την ώρα που η υπογεννητικότητα αφανίζει την Ελλάδα και η πατρίδα μας αντιμετωπίζει επί κυβέρνησης Μητσοτάκη την μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού στην νεότερη ιστορία της, η γενική γραμματέας ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε αυτή την φαεινή ιδέα!

Δηλαδή ένα κυβερνητικό στέλεχος το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο σε ένα υπουργείο που έχει ως στόχο την αύξηση των γεννήσεων και την ενδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας δημοσιεύσει κάτι το οποίο υπονοεί το ακριβώς αντίθετο!

Μετά την κατακραυγή, έσπευσε να προσθέσει ένα tweet, μετά από μία ολόκληρη ώρα, για να «μαζέψει» το προηγούμενο.

Είναι σαφές ότι αυτό το tweet ανέβηκε αναγκαστικά αλλά η ζημιά από το πρώτο tweet είχε ήδη γίνει.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στη σκιά των αποχωρήσεων του Γιάννη Μπρατάκου και του Σταύρου Παπασταύρου που άφησαν κρίσιμα κενά στο κυβερνητικό στρατηγείο.

Όπως είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναλαμβάνει επιπλέον τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της Κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων, και συμμετέχει στον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου. Ο Στέλιος Κουτνατζής ορίζεται γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού με τις προβλεπόμενες από τον νόμο αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας, καθώς και την επιμέλεια της νομοθετικής ύλης για λογαριασμό του πρωθυπουργού».

Όπως είχε γράψει το protothema.gr ο πρωθυπουργός προχώρησε σε εσωτερική αναδιάταξη. Ο Μάκης Βορίδης στην ουσία, αναλαμβάνει επιπλέον τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων (πχ υπουργικού συμβουλίου) σε συνεργασία με τον Στέλιο Κουτνατζή.

Ο Στέλιος Κουτνατζής αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες της γγ πρωθυπουργού. Δηλαδή επανέρχεται η θέση σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα από υφυπουργού και αποκτά περισσότερο τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά.

Τα ήδη υπάρχοντα στελέχη του Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συνεχίζουν με τις αρμοδιότητες που είχαν. Επιπλέον, ο Άκης Σκέρτσος αναλαμβάνει την εποπτεία και τη ρύθμιση των Οργανισμών και των Φορέων που υπάγονται στον πρωθυπουργό (πχ Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του ανθρώπου, Εθνική Επιτροπή για Άτομα με Αναπηρία) και ο Θανάσης Κοντογεώργης την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού.

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης αναλαμβάνει με τον κ. Κουτνατζή την επικοινωνία με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και την επικοινωνία με το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή και την Κοινωνία των Πολιτών.

Η Ελένη Σχινά αναλαμβάνει Διευθύντρια του Ιδιαίτερου Γραφείου του Πρωθυπουργού (μαζί με το αρχείο και το πρωτόκολλο του ΠΘ).

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης, συνεχίζει να έχει τις αρμοδιότητες των ΜΜΕ, την εκπροσώπηση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Ολόκληρη η ενημέρωση από τον Παύλο Μαρινάκη

Με απόφαση του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναλαμβάνει επιπλέον τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της Κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων, και συμμετέχει στον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου.

Ο Στέλιος Κουτνατζής ορίζεται Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού με τις προβλεπόμενες από τον νόμο αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας, καθώς και την επιμέλεια της νομοθετικής ύλης για λογαριασμό του Πρωθυπουργού.
----
Όπως ανακοινώθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε την Παρασκευή, από σήμερα ξεκινά να ισχύει ο νέος κατώτατος μισθός ο οποίος φτάνει πλέον τα 830, από 650 που ήταν το 2019.

Αυτό σημαίνει αύξηση 27,7%, επιπλέον 180 ευρώ το μήνα δηλαδή, σε σχέση με το 2019. Άρα 706 ευρώ καθαρά το μήνα.

Σε 12μηνη βάση ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 968 ευρώ το μήνα, επιπλέον 210 ευρώ σε σχέση με το 2019. Άρα 824 ευρώ καθαρά το μήνα.

Το χρόνο η αύξηση αυτή ανέρχεται στα 2.218 ευρώ καθαρά, ποσό που ισοδυναμεί με 4 επιπλέον καθαρούς μισθούς στην τσέπη του εργαζόμενου σε σχέση με το 2019, σε 14μηνη βάση.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω τριετίες, δώρα και 13 κατηγορίες επιδομάτων και παροχών, όπως την τακτική επιδότηση ανεργίας, την ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, το ειδικό βοήθημα ευάλωτων ομάδων, το ειδικό εποχικό βοήθημα και το επίδομα εργασίας.

Οι τέσσερις αυτές αυξήσεις του κατώτατου μισθού υπερκαλύπτουν την αύξηση του πληθωρισμού.

Από το 2019 έως το τέλος του 2024 σωρευτικά ο πληθωρισμός θα είναι 16,5% και η μεταβολή στον κατώτατο μισθό είναι 27,7% σε μικτή και 28,9% σε καθαρή βάση.

Ο μέσος μισθός από το 2019 μέχρι το τέλος του 2023 έχει αυξηθεί 19%. Την ίδια περίοδο σωρευτικά ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί κατά 13%.

Με τη νέα αυτή αύξηση, η Ελλάδα ανεβαίνει στη 11η θέση ανάμεσα στις 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτουν κατώτατο μισθό.

Η Κυβέρνηση πιστή στις δεσμεύσεις της συνεχίζει τις στοχευμένες ενέργειες και λαμβάνει μόνιμα, το τονίζω, μόνιμα μέτρα για την αύξηση του εισοδήματος όλων των πολιτών.

Αυξήσαμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, ξεπαγώσαμε τις τριετίες για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, αυξήσαμε τις συντάξεις και όλα αυτά σε συνδυασμό με μια σειρά από έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.

Η παγκόσμια πληθωριστική κρίση επηρεάζει τον προϋπολογισμό του κάθε νοικοκυριού. Είμαστε, όμως, εδώ με μια συνεκτική, κοστολογημένη, προσεκτικά διαμορφωμένη οικονομική πολιτική που ενισχύει το εισόδημα των Ελλήνων χωρίς να εκτροχιάζει τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

----

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και η Υφυπουργός Χριστίνα Αλεξοπούλου παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοθετική πρωτοβουλία για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει αναμόρφωση των ποινών για τις παραβάσεις οδικής ασφάλειας, χωρίς ωστόσο να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Στόχος είναι η συμμόρφωση των οδηγών, η επιβολή δίκαιων ποινών που να αντιστοιχούν στη επικινδυνότητα της κάθε παράβασης αλλά και στη διασφάλιση της είσπραξης των προστίμων.

Οι ποινές θα αφορούν κυρίως στον οδηγό και θα είναι ανάλογες των παραβάσεων με βάση κατηγοριοποίηση αυτών ως προς την επικινδυνότητά τους. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τους ευάλωτους χρήστες της οδού που έχουν αυξημένες ανάγκες ασφάλειας.

----

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο, με το οποίο αυστηροποιούνται οι ποινές ενάντια στην παράνομη διακίνηση μεταναστών και εκσυγχρονίζεται μια σειρά από διατάξεις για το άσυλο με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Συγχρόνως ενισχύεται η στελέχωση των προξενείων της Ελλάδας στο εξωτερικό για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των μετακλήσεων και των ταξιδιωτικών θεωρήσεων.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά νέου τύπου αδειών πρόσβασης στην αγορά εργασίας για την προσέλκυση ταλέντων και την αναβάθμιση της Ελλάδας σε διεθνές ακαδημαϊκό, ερευνητικό και επενδυτικό κέντρο.
----

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρείται μία σειρά από τροποποιήσεις σε επιμέρους διατάξεις νομοθετημάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου. Ειδικότερα, με τις διατάξεις του Νομοσχεδίου εναρμονίζεται το δίκαιο της αναψηλάφησης, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ώστε να καταστεί δυνατή η έμπρακτη συμμόρφωση της Ελλάδας, και στο πεδίο των ιδιωτικών διαφορών, στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Παράλληλα, εξορθολογίζονται οι διαδικασίες που αφορούν στη λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και οι εθνικές διατάξεις εναρμονίζονται με την Απόφαση-πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τις διαδικασίες παράδοσης μεταξύ των κρατών μελών.

-----

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης εισηγήθηκε την Έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών.
Με τη 2η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, η Ελλάδα πληροί τους όρους και τις απαιτήσεις της Οδηγίας Πλαίσιο 2000/60/ΕΚ. Η οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα καθορίζει τις αρχές και προτείνει μέτρα για τη διατήρηση και προστασία όλων των υδάτων ‐ποτάμια, λίμνες, μεταβατικά, παράκτια και υπόγεια ύδατα.
Συνδυάζει ποιοτικούς, οικολογικούς και ποσοτικούς στόχους για την προστασία των υδάτων και θέτει ως κεντρική ιδέα την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους στη γεωγραφική κλίμακα των Λεκανών Απορροής Ποταμών.

-----

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στο δείκτη ποσοστιαίας αύξησης εξαγωγών σε παγκόσμιο μερίδιο αγοράς για την τελευταία πενταετία. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η μεταποίηση έχει αυξηθεί κατά 21% στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρωζώνη κατά 5%.

Η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται με σαφήνεια και αποδεικνύεται πως η πολιτική που έχει εφαρμόσει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδίδει και βελτιώνει έμπρακτα την οικονομία της χώρας.

----
Αύριο, Τρίτη, 2 Απριλίου ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Καλάβρυτα. Για το πρόγραμμα της επίσκεψης θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.

protothema.gr

Η εισαγγελέας της έδρας, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγήθηκε να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά στον Ηλία Μίχο λόγω των ειδεχθών πράξεων, για τις οποίες καταδικάστηκε, και στη μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό λόγω της ποινικής απαξίας της πράξεως της εκβίασης και της παραμέλησης, που είχε επιδείξει απέναντι στο παιδί της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εισαγγελέας εισηγήθηκε επίσης να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου σε όσους «πελάτες» καταδικάστηκαν για την τέλεση της πράξεως που τους αποδίδεται άπαξ.

Να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας για έναν καταδικασθέντα, ο οποίος έκανε απόπειρα αυτοκτονίας ενώ ζήτησε να μην αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη σε κανέναν εκ των καταδικασθέντων.

Τέλος, η εισαγγελέας πρότεινε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον «Μιχάλη».

newsit.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η 1η Απριλίου 1955, ήταν η ημέρα που οι Βρετανοί κατακτητές της Μεγαλονήσου βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις αντάρτικες ομάδες που οργάνωσε ο Κύπριος συνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας. Η Κύπρος γιορτάζει σήμερα την 69η επέτειο από την έναρξη του αντιαποικιακού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών).
Σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις τιμής για τους πεσόντες και δοξολογίες στις εκκλησίες.
 

Η 1η Απριλίου 1955, ήταν η ημέρα που οι Βρετανοί κατακτητές της Μεγαλονήσου βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις αντάρτικες ομάδες που οργάνωσε ο Κύπριος συνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας, ο οποίος πήρε το ψευδώνυμο «Διγενής». Ο Γρίβας που είχε φτάσει μυστικά στη Κύπρο, κουβαλούσε στη πλάτη του το στίγμα της δράσης του, ως ηγέτης της οργάνωσης «Χ», η οποία είχε κατηγορηθεί για συνεργασία με τους Γερμανούς στην Ελλάδα και για έντονη αντικομμουνιστική δράση την περίοδο των Δεκεμβριανών.

Ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής, που ηγήθηκε του στρατιωτικού σκέλους του Αγώνα. Το όνομα του συνδέθηκε αρκετά χρόνια μετά με την καταστροφή της Κύπρου, καθώς ήταν από τους πρωτεργάτες της οργάνωσης ανατροπής του Μακαρίου

 

Στόχος του αγώνα που ξεκίνησε η ΕΟΚΑ στη Κύπρο, ήταν η Ένωση με την Ελλάδα, η οποία τελικώς δεν επετεύχθη καθώς ο αγώνας κατέληξε με τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου, η οποία αποδείχθηκε θνησιγενής, αφού οι συμφωνίες περιείχαν τον σπόρο του διχασμού και της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με την συνέχιση της βρετανικής στρατιωτικής παρουσίας μέσω των κυρίαρχων βάσεων. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η σύνθεση του πληθυσμού ήταν 82% Ελληνοκύπριοι και μόλις 18% Τουρκοκύπριοι.

Η πρώτη μέρα μετά την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ. Οι εξελίξεις στη Κύπρο μονοπώλησαν τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων
Ο Γεώργιος Γρίβας με αντάρτες της ΕΟΚΑ στα βουνά της Κύπρου κατά την περίοδο του αγώνα

 

Την 1η Απριλίου 1955, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα όλες οι πόλεις της Κύπρου ξύπνησαν από τις δυνατές εκρήξεις. Μέλη της ΕΟΚΑ είχαν οργανώσει δολιοφθορές σε στόχους βρετανικών συμφερόντων. Πρώτος νεκρός ο μαθητής Μόδεστος Παντελής, ο οποίος σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία ενώ προσπαθούσε να κόψει ηλεκτροφόρα σύρματα, ώστε να διακόψει τον φωτισμό σε βρετανική βάση και να γίνει η επίθεση.

Πρώτος καταζητούμενος ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο οποίος υπήρξε και ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ. Ήταν από τους λίγους αντάρτες με στρατιωτική εμπειρία καθώς είχε υπηρετήσει ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στην Ελλάδα. Ο Γρηγόρης Αυξεντίου είχε ίσως το πλέον ηρωικό τέλος από τους ήρωες της ΕΟΚΑ. Μετά από προδοσία εντοπίστηκε το κρησφύγετο του κοντά στο Μοναστήρι του Μαχαιρά. Αφού έβγαλε έξω από το κρυσφύγετο τους συναγωνιστές του έμεινε μόνος του και έδωσε μάχη επί 8 ώρες σκοτώνοντας δεκάδες Άγγλους. Τελικώς για να τον εξουδετερώσουν έριξαν βενζίνη με ελικόπτερα και τον έκαψαν ζωντανό.

Οι Βρετανοί επέδειξαν απίστευτη αγριότητα κατά των Ελληνοκυπρίων, κατά την περίοδο του αγώνα
Φυλακισμένα Μνήματα. Οι τάφοι των ηρώων εντός των Κεντρικών Φυλακών της Κύπρου. Ακόμα και μετά τον θάνατο τους οι Βρετανοί, τους θεωρούσαν επικίνδυνους και απαγόρευαν την ταφή τους σε κοιμητήρια για να αποφευχθούν διαδηλώσεις

 

Ηρωική μορφή που ξεχώρισε ήταν και αυτή του Κυριάκου Μάτση, ο οποίος επίσης εντοπίστηκε σε κρησφύγετο το οποίο είχε προδοθεί. Όταν οι Βρετανοί του ζήτησαν να βγει, αυτός απάντησε ότι θα το έκανε μόνο πυροβολώντας. Τότε τον σκότωσαν με χειροβομβίδες που έριξαν στο κρησφύγετο.

Τα τέσσερα χρόνια του αγώνα γράφτηκαν σελίδες απίστευτου ηρωισμού, με τους Βρετανούς να οδηγούν στην αγχόνη και να εκτελούν νεαρά παιδιά που συμμετείχαν στην ΕΟΚΑ. Καραολής, Δημητρίου, Πατάτσος, Παναγίδης… Όλοι στάθηκαν μπροστά στην αγχόνη ψέλνοντας τον εθνικό ύμνο και φωνάζοντας ζήτω η Ελλάδα. Ο τελευταίος που απαγχονίστηκε ήταν ο 18χρονος μαθητής Ευαγόρας Παλληκαρίδης, στον οποίο η Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ, μητέρα του νυν Βασιλιά Καρόλου, αρνήθηκε να δώσει χάρη. Οι απαγχονισθέντες για να αποφευχθούν οι λαϊκές αντιδράσεις θάφτηκαν μέσα στο χώρο των φυλακών που σήμερα έχουν γίνει τόπος προσκυνήματος με την ονομασία «Φυλακισμένα Μνήματα».

Πολιτικός ηγέτης της ΕΟΚΑ υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ενώ μέλη της οργάνωσης διετέλεσαν οι μετέπειτα πρόεδροι Σπύρος Κυπριανού, Γλαύκος Κληρίδης και Τάσσος Παπαδόπουλος. Στον αγώνα δεν συμμετείχε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κύπρου το ΑΚΕΛ και γιατί το ίδιο δεν επιθυμούσε αλλά και γιατί ο Γρίβας ως αντικομμουνιστής το θεωρούσε επικίνδυνο.

Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και Γεώργιος Γρίβας. Ο πρώτος υπήρξε ο πολιτικός και ο δεύτερος ο στρατιωτικός ηγέτης της ΕΟΚΑ. Οι σχέσεις τους στα χρόνια που ακολούθησαν οδηγήθηκαν σε διάσταση με βαρύτατες συνέπειες για τη Κύπρο
Ο Γεώργιος Γρίβας έγινε δεκτός ως ήρωας κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα μετά την λήξη του αγώνα και την επίτευξη ανεξαρτησίας της Κύπρου

 

Σήμερα σε όλες τις πόλεις της Κύπρου πραγματοποιούνται δοξολογίες και εκδηλώσεις για την επέτειο της 1ης Απριλίου με την υπενθύμιση ότι ο αγώνας για ένωση με την Ελλάδα δεν επιτεύχθηκε, παρά το ότι στο δημοψήφισμα του 1950, το 97% των Κυπρίων είχε ταχθεί υπέρ της ενσωμάτωσης της Μεγαλονήσου στον ελληνικό κορμό. Υπέρ της ένωσης είχαν ψηφίσει ακόμα και οι Τουρκοκύπριοι.

protothema.gr

 
 
Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των βαμβακοπαραγωγών για την καθυστέρηση στις πληρωμές συνδεδεμένων ενισχύσεων βάμβακος καθώς και για δυσλειτουργίες  στα αποτελέσματα σχετικών ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω monitoring υποστήριξε κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει για το θέμα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστίνα Σταρακά.

«Εκτός από τους ελέγχους μέσω δορυφόρου, έχουν πραγματοποιηθεί ή προβλέπεται να γίνουν δειγματοληπτικοί επιτόπιοι έλεγχοι; Και αν πραγματοποιήθηκαν τι έδειξαν αυτοί; Επιπλέον, πείτε μας αν σκοπεύετε να κινήσετε άμεσα τις διαδικασίες ώστε να πληρωθούν πριν το Πάσχα οι καλλιεργητές βάμβακος στο σύνoλό τους συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δήλωσαν αντίρρηση για τα αποτελέσματα του monitoring» ρώτησε σε έντονο ύφος στην πρωτολογία η βουλευτής. «Οι έλεγχοι που έγιναν μέσω monitoring έβγαλαν πολλά αγροτεμάχια «κίτρινα» δηλαδή μη επιλέξιμα προτείνοντας στους καλλιεργητές να κινήσουν τη διαδικασία ένστασης μέσω των ΚΥΔ κάτι που προκαλεί ανησυχία στους βαμβακοπαραγωγούς. Τους επιβαρύνει με αδικαιολόγητο γραφειοκρατικό κόστος και αδικαιολόγητη σπατάλη χρόνου», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο παριστάμενος Υφυπουργός κ. Σταμενίτης απάντησε βλέποντας τα όλα καλώς καμωμένα στον αγροτικό τομέα.. «Κακώς ανησυχείτε για τις πληρωμές. Για ποια καθυστέρηση μιλάτε; Οι πληρωμές των συνδεδεμένων, μεταξύ των οποίων και η βασική βάμβακος, θα γίνουν τον φετινό Απρίλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ενώ υποστήριξε ότι όλες οι πληρωμές για το 2023 πληρώθηκαν στην ώρα τους ή θα πληρωθούν στις συνήθεις περιόδους, θα είναι έγκαιρες και έγκυρες και χωρίς καθυστερήσεις και θα έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολο τους μέχρι 30.06. Εξαίρεση όπως είπε, η πληρωμή των οικολογικών σχημάτων που δεν πληρώθηκαν με τη βασική ενίσχυση λόγω 1ης χρονιάς εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Όσον αφορά το monitoring είπε ξανά ότι δεν βλέπει προβλήματα στο σύστημα και υπερασπίστηκε την ορθότητα της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων του, επισημαίνοντας ότι από τα 117.500 αγροτεμάχια βάμβακος που περιλαμβάνονταν στις αιτήσεις για την ειδική ενίσχυση, το 95% κρίθηκε επιλέξιμο ενώ το 5% μη επιλέξιμο, ποσοστό αναμενόμενο κατά τον ίδιο. Τέλος, ενημέρωσε πως τόσο ο Υπουργός κ. Αυγενάκης όσο και η κυβέρνηση απολαύουν της εμπιστοσύνης των 9 χωρών του Νότου στην ΕΕ για τα αγροτικά θέματα όσο και του ΕΛΚ.

Στη δευτερολογία της η Χριστίνα Σταρακά απάντησε με νόημα στον Υφυπουργό που παρουσίασε ειδυλλιακή την κατάσταση του πρωτογενή τομέα τα εξής: «Αν δεν καταλαβαίνετε πως η καθυστέρηση στις πληρωμές των αγροτών, που φτάνει μέχρι σήμερα σχεδόν το 1 δις, βαίνει εις βάρος τους, μάλλον ζούμε σε διαφορετικούς κόσμους». Παράλληλα, έθιξε  το ζήτημα της εφαρμογής Agrisnap του ΟΠΕΚΕΠΕ που υποτίθεται θα διευκόλυνε τη διαδικασία του ελέγχου των αγροτεμαχίων στο monitoring. «Δεν μας είπατε ότι δεν έχει καλό σήμα ίντερνετ στις αγροτικές περιοχές, οπότε πολλές φορές αποτυγχάνει η λήψη στίγματος και η εξακρίβωση της τοποθεσίας του αγροτεμαχίου. Απρίλη φτάσαμε και πάλι βλέπουμε προβλήματα και καθυστερήσεις.»

Ενώ συνεχίζοντας έθιξε μια σειρά από προβλήματα που ταλαιπωρούν τον αγροτικό κόσμο και έχουν δει το φως τη δημοσιότητας: «Ποιος όμως μπορεί να εμπιστευτεί τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ την ώρα μάλιστα που η Ε.Ε όπως διαβάζουμε ζητά την επιβολή προστίμου 280 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα;», διερωτήθηκε. «Εδώ καλά καλά δεν έχει κλείσει το ΟΣΔΕ για το 2023 και ανοίγετε το ΟΣΔΕ του 2024 με τον κίνδυνο να χαθούν χρήματα από τα οικολογικά σχήματα. Αλήθεια που είναι τα 425 εκατ. που χρωστάτε από το 2023; Και παίζετε καθυστερήσεις και καταφέρνετε να βάλετε αυτογκόλ!» συμπλήρωσε. «Ο κ. Αυγενάκης αντί να μας πει γιατί δεν έρχεται στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου που τον έχουμε καλέσει, θεσμικά ως οφείλει για να αποφασίσουμε από κοινού σε συνεννόηση με τους αγροτικούς φορείς μια εθνική στρατηγική για τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, μας στέλνει  ειρωνικές επιστολές και πάει στις Βρυξέλλες όλο έπαρση λέγοντας ότι μόνο η ΝΔ πρότεινε λύσεις για την ΚΑΠ εξασφαλίζοντας συμμαχίες και γυρνάει πίσω απογοητευμένος επειδή δεν υιοθετήθηκαν οι προτάσεις του» κατέληξε.

Κλείνοντας, η βουλευτής υπογράμμισε γι’ ακόμη μια φορά ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει να ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με τα λεφτά του Έλληνα βαμβακοπαραγωγού ειδικότερα και των αγροτών συνολικά, τα οποία δικαιούνται για τον μόχθο και τον κόπο τους και αυτή τη στιγμή λείπουν από τις τσέπες τους.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση της ερώτησης εδώ.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ εκτιμούν ως πολύ θετικά τα αποτελέσματα των τουρκικών αυτοδιοικητικών εκλογών και ιδιαίτερα την επανεκλογή του Εκρέμ Ιμάμογλου, ως επικεφαλής του μητροπολιτικού δήμου Κωνσταντινούπολης και του μητροπολιτικού συμβουλίου. 

Η νίκη του με 51% είναι σημαντική όχι μόνο γιατί επιτεύχθηκε ενάντια στην με κάθε μέσο υποστήριξη του εκλεκτού του Ερντογάν από όλο το σύστημα εξουσίας αλλά και γιατί οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κινητοποίηση των νέων και στην έντονη διάθεση πολιτικής τιμωρίας του υποψήφιου εκλεκτού της κυβέρνησης, Murat Kurum. Ο πρώην υπουργός περιβάλλοντος είναι υπεύθυνος για πολλές αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές και την προσπάθεια ιστορικής μεταμόρφωσης της πόλης. Φαίνεται για άλλη μια φορά ότι το περιβάλλον και οι αναπτυξιακές - οικονομικές πολιτικές που σχετίζονται με αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή των πολιτικών σε αυτοδιοικητικές εκλογές (αλλά και σε ευρωεκλογές και σε εθνικές). 

Οι δύο συμπρόεδροι Βασιλική Γραμματικογιάννη και Ηλίας Γιαννίρης έκαναν την ακόλουθη δήλωση: «Είναι εντυπωσιακή η έντονη ανάμειξη της κυβέρνησης της Τουρκίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 31/3/2024. Την περασμένη εβδομάδα, κατά την περιοδεία μας τον Έβρο, διαπιστώσαμε με μεγάλη ικανοποίηση ότι εκατομμύρια Τούρκοι και Έλληνες περνούν κάθε χρόνο από τη μια χώρα στην άλλη με απλές διαδικασίες και συχνά για ημερήσιες επισκέψεις. Η αμοιβαία επωφελής πολιτική των ανοιχτών συνόρων μεταξύ των λαών των δυο χωρών πρέπει να διατηρηθεί, γιατί δημιουργεί αισθήματα φιλίας και ασφάλειας, ενάντια στο κλίμα φόβου που επιθυμούν αυταρχικές και ακροδεξιές πολιτικές».
Να σημειωθεί ότι το κόμμα των Πράσινων (Yeşiller Partisi ή Yeşiller) που ιδρύθηκε το 2020,  αποκλείστηκε από τις εκλογές του 2023 και τις τωρινές με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας. Προβλήματα είχε και το κόμμα "Κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών", μετεξέλιξη του  κόμματος της "Πράσινης Αριστεράς". 
Η πόλωση την οποία επιδίωξε ο Ερντογάν για να ελέγξει τους δήμους γύρισε μπούμερανγκ εναντίον του, αφού τελικά έχασε πολλούς δήμους, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του για δύο δεκαετίες (Κιουτάχεια, Προύσα, Ντενιζλί κ.α.), και κατάφερε να ελέγξει μόνο 24 από τους 81 δήμους πρωτευουσών επαρχιών της Τουρκίας. Οι υποψήφιοι του ακροδεξιού ΜHP του Μπαχτσελί, συμμάχου του Ερντογάν, έχασαν επίσης δυνάμεις και από το 7.44% έπεσαν στο 4,98%. Το επίσης δεξιό εθνικιστικό κόμμα της  Meral Akşener έχασε το 50% των ψήφων του και από 7,76% έπεσε στο 3,77%.
Οι εκλογές αυτές πραγματοποιήθηκαν σε 81 επαρχίες της Τουρκίας και εξέλεξαν επικεφαλής σε 30 μητροπολιτικούς και άλλους 1363 δήμους περιφερειών και 1282 επαρχιακούς δήμους. Εκλέχτηκαν συνολικά 21.001 δημοτικοί σύμβουλοι και χιλιάδες άλλοι σε τοπικούς θεσμούς όπως, όπως φύλακες της γειτονιάς και συμβούλια για ηλικιωμένους. 
 
ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
www.prasinoi-oikologia.gr
facebook.com/prasinoi.oikologia.gr 
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.