«Τα σκάνδαλα είναι απανωτά», καταγγέλλει μεταξύ άλλων η Μαρία Καρυστιανού στη νέα της ανάρτηση.
«Για να φύγουν τα φώτα από τη διαβίβαση της δικογραφίας σε βάρος Υπουργών στη Βουλή για το έγκλημα των Τεμπών, η Κυβέρνηση έχει βάλει όλη τη μαεστρία της σε επικοινωνιακά τρικ», τόνισε.
«Ούτε καν οι φωνές των νεκρών παιδιών μας την ώρα που μαρτυρικά ξεψυχούσαν δεν τους ακουμπούν. Πόση αναλγησία…», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Στη συνέχεια, έκανε αναφορά στον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, αλλά και τον νυν Επίτροπο Μεταφορών, Απόστολο Τζιτζικώστα.
«Το ίδιο ευνοϊκό κλίμα συνεχίζεται για τον κ. Καραμανλή ακόμη και τώρα που μετά από καθυστέρηση δύο ετών η δικογραφία επιτέλους εστάλη στην Βουλή. Αυτή τη φορά μάλιστα η βοήθεια έχει ευρωπαϊκό αέρα καθώς η δικαιολογία της “ασθένειας” του κυρίου Τζιτζικώστα, Ευρωπαίου Επίτροπου για τις Βιώσιμες (πόσο ειρωνικό) Μεταφορές είχε ως αποτέλεσμα να μην μάθουμε ουσιώδεις λεπτομέρειες για τη Σύμβαση 717 και για την υπολειτουργία των συρμών, αμφότερα βοηθητικά για να στοιχειοθετηθούν με πληρότητα τα επίκαιρα κατηγορητήρια για τους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς. Λες και είναι πιο σημαντικό από το να μάθουμε τα πορίσματα της Επιτροπής Μεταφορών, το άτομο που θα τα μας τα πει, ακόμη και αν αυτό “ασθενούσε”».
«Σφραγίστηκε» η σινο-ρωσική στρατιωτική συμμαχία και πλέον η μεγαλύτερης ισχύος στρατιωτική δύναμη της ιστορίας έγινε πράξη με την παρουσία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινγπίνγκ δίπλα στον Ρώσο ομόλογό του Β.Πούτιν κατά την μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση της «Ημέρας της Νίκης» στην Μόσχα όπου για πρώτη φορά συμμετείχαν και Κινέζοι στρατιώτες!
Η πρώτη αυτή η παρουσία της κινεζικής «Φρουράς επί των Τιμών» και του Κινέζου προέδρου δεν ήταν για συμβολικούς λόγους.
Ο Σι Τζινπίγκ παρακολούθησε μαζί, δηλαδή δίπλα-δίπλα με τον Β.Πούτιν την παρέλαση και συζητούσαν διαρκώς μεταξύ τους.
Υπήρχαν και άλλοι ηγέτες αλλά όλοι τους είχαν τοποθετηθεί σε άλλες θέσεις και δεν βρίσκονταν δίπλα στον Ρώσο ηγέτη.
Το σύνολο της στρατιωτικής ισχύος του ενιαίου «μπλοκ» Κίνας και Ρωσίας, είναι πρωτοφανές σε μέγεθος.
Η Ρωσία προσφέρει την τρομακτική πυρηνική της δύναμη (είναι πρώτη στον κόσμο) και η Κίνα προσφέρει την κολοσσιαία συμβατική ισχύ κυρίως σε ναυτικό και σε χερσαίες δυνάμεις (αλλά και στην αεροπορία καθώς ήδη είναι επιχειρησιακά πάνω από 300 μαχητικά 5ης γενιάς Chengdu J-20).
Η Κίνα προσφέρει επίσης πέρα από τα οπλικά συστήματα και μία ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα στρατιωτικού προσωπικού.
Η συμμαχία Κίνας-Ρωσίας έχει από πίσως της μία «δεξαμενή» 1,7 δισ. ανθρώπων ενώ οι χώρες του ΝΑΤΟ αντλούν στρατιωτικό προσωπικό από ένα σύνολο 900 εκατομμυρίων ατόμων.
Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει δηλώσει πως μία επίθεση κατά της Ρωσίας θα εκληφθεί ως επίθεση κατά της Κίνας.
Στην πραγματικότητα είναι κάτι σαν το αντίστοιχο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ.
Οι δύο ηγέτες των δύο εκ των τριών υπερδυνάμεων του πλανήτη έστειλαν σήμερα τα «μηνύματά» τους και άπαντες τα «διαβάζουν».
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο παρουσία του Β.Πούτιν και των 29 ξένων ηγετών η μεγάλη παρέλαση της «Ημέρας της Νίκης».
Eίναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά παρέλασαν μάχιμες δυνάμεις από το ουκρανικό μέτωπο με χαρακτηριστικότερη στιγμή την διέλευση των μονάδων drones Lancet, Geran-2, Orlan- 10 και Orlan- 30:
Άλλα όπλα όπως οι τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Iskander-M, μέσου βεληνεκούς Oreshnik και οι στρατηγικοί Yars επίσης έστειλαν μηνύματα «όπου δει».
ΤΟΜΑ BMP-3 (αναδείχθηκε το πιο αποτελεσματικό ΤΟΜΑ στις συγκρούσεις της Ουκρανίας) και τεθωρακισμένα Tigre που εντάσσονται πλέονμαζικά στις ρωσικές μονάδες επίσης παρουσιάστηκαν.
Aλλά τις μάχες για την ώρα τις δίνουν και τις κερδίζουν στην Ουκρανία, παλαιότερα, αναβαθμισμένα σχέδια αρμάτων μάχης όπως τα T-90M, T-72B3, and T-80BVM.
Ο Ρώσος πρόεδρος εξήρε στην ομιλία του τη γενναιότητα των Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία στην ομιλία που εκφώνησε ενώπιον χιλιάδων στρατιωτικών και περίπου 20 ξένων ηγετών.
Ο Πούτιν για μία ακόμη φορά έκανε ιστορικούς παραλληλισμούς μεταξύ του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου και την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, με την ευκαιρία της 9ης Μαΐου.
«Το σύνολο της χώρας, η κοινωνία, ο λαός στηρίζουν όσους συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποιώντας τον όρο που έχει υιοθετήσει η Μόσχα για να περιγράψει την εισβολή της.
«Είμαστε περήφανοι για τη γενναιότητα και την αποφασιστικότητά τους, για την ψυχική τους δύναμη που πάντα μας έφερνε νίκες», πρόσθεσε, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία «ήταν και θα είναι ένα άφθαρτο ανάχωμα κατά του ναζισμού, της ρωσοφοβίας, του αντισημιτισμού».
Εξάλλου ο Πούτιν επεσήμανε ότι η Ρωσία πάντα θα θυμάται και θα εκτιμά τη συμβολή των Συμμάχων στη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Η Ρωσία εκτιμά ιδιαίτερα τη συμβολή των μαχητών της αντίστασης, των συμμαχικών στρατών και του γενναίου λαού της Κίνας στη νίκη», υπογράμμισε.
Στο βάθρο των επισήμων στην Κόκκινη Πλατεία βρίσκονταν βετεράνοι και οι ηγέτες περίπου 20 χωρών, όπως η Κίνα, η Βραζιλία, το Καζακστάν, η Λευκορωσία, το Βιετνάμ, η Αρμενία, η Κούβα και η Βενεζουέλα.
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο και ο αρχηγός του κράτους της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς παρέστησαν στη σημερινή στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα, όπως και ο πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ.
Ενώπιόν τους παρέλασαν περίπου 11.000 στρατιώτες, εκ των οποίων 1.500 που έχουν πολεμήσει στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS. Στην παρέλαση συμμετείχαν επίσης στρατιώτες από 13 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, το Βιετνάμ, η Μιανμάρ και η Αίγυπτος.
Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα, η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση για την «Ημέρα της Νίκης» στη Μόσχα παρουσία 29 ηγετών από όλο τον κόσμο όπως και οι εορταστικές εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις της Ρωσίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν δίνει το παρών στη μεγαλύτερη επίδειξη δύναμης της ρωσικής πολεμικής μηχανής για να υπενθυμίσει για ακόμα μία φορά στον κόσμο ότι ήταν η Ρωσία που κέρδισε τον γερμανικό ναζισμό.
Η εκδήλωση, που σηματοδοτεί τα 80 χρόνια από τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα τιμηθεί με την παρουσία του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ ως επίτιμου προσκεκλημένου, συμβολίζοντας την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.
Εκτός από τον Σι, 29 ηγέτες βρίσκονται στην Μόσχα ως διακεκριμένοι προσκεκλημένοι του Β.Πούτιν, αντανακλώντας την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή.
Η μεγάλη επιτυχία του Β.Πούτιν είναι ότι κατάφερε να ενοποιήσει την ιστορία της Ρωσίας με τα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης.
Πλέον όλα είναι όπως πρέπει.
Δείτε live εικόνα:
Τέλος στα σχέδια της Εκκλησίας για την δημιουργία της πρώτης εκκλησιαστικής ψηφιακής τράπεζας γνωστή ως Phos Bank, έβαλε η Ιερά Σύνοδος η οποία καταψήφισε το σχέδιο που είχε την «ευλογία» του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και με την αρνητική θέση δείχνει πως οι Μητροπολίτες «μέτρησαν» τις αντιδράσεις των πιστών, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα στις διαρροές που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα και κατέληξαν ότι το εγχείρημα έχει αυξημένο ρίσκο, αφού υπήρχε η περίπτωση να τρωθεί ανεπανόρθωτα η εικόνα και το κύρος της Εκκλησίας.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, συζητήθηκαν και πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με τη χρήση POS στους ναούς και τονίστηκε ότι από τον Μάρτιο του 2025 έχει απαγορευτεί η εγκατάσταση POS σε ορθόδοξους ναούς.
Επιπλέον, διευκρινίστηκε πως το βίντεο που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων αφορά καθολικό ναό, και συγκεκριμένα τον Καθολικό Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη και όχι Ορθόδοξο.
Έτσι στο πλαίσιο αυτό ήταν δύσκολο να εγκριθεί ένα τέτοιο σχέδιο για την Phos Bank η οποία «έσβησε» γρήγορα χωρίς καν να ανάψει, και παρά το γεγονός ότι το «σπίρτο» το κρατούσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.
Σημειώνεται ότι οι σκέψεις για την χρήση POS και σε ορθόδοξους ναούς είχαν ξεκινήσει με το σκεπτικό ότι είχε διαπιστωθεί… μεγάλη πτώση στα έσοδα από τα παγκάρια, επειδή εκείνοι που θα ήθελαν να αφήσουν χρήματα δεν είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν μέσω κάρτας (ή γιατί δεν έχουν λεφτά).
Ειδικά στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας που είναι τουριστικές, το παγκάρι ενός ιερού ναού όπως του Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ενώ μπορούσε πριν να «έβγαζε» έως και 30.000 ευρώ το μήνα, πλέον το ποσό αυτό έχει πέσει στις 7.000 ευρώ.
Παρά το γεγονός όμως αυτό οι Μητροπολίτες απέρριψαν κάθε σκέψη για χρήση POS σε ορθόδοξους ναούς η οποία άλλωστε ήταν συνεπής και με την απόρριψη του σχεδίου για την Phos Bank.
Η χάκερ του «White Hat», Laura Kankaala, μοιράστηκε τα σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος επιτήδειος «κρύβεται» στο smartphone σας.
Οι ύποπτες ενδείξεις
Σύμφωνα με την χάκερ, μια ένδειξη υπερθέρμανσης ή ένα τυχαίο πράσινο φως στην οθόνη του κινητού μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος σας παρακολουθεί.
Άλλα σημάδια περιλαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνήματα με άγνωστο αποστολέα.
Η πράσινη κουκκίδα
«Αν δείτε μια πράσινη κουκκίδα στην οθόνη του Android ή μια πορτοκαλί κουκκίδα στο iPhone, θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι έχει παραβιαστεί ή ότι κάποιος έχει εγκαταστήσει μια επισφαλή εφαρμογή στο τηλέφωνό σας», είπε η Kankaala για τις φωτεινές ενδείξεις, οι οποίες ενεργοποιούνται όταν χρησιμοποιείται το μικρόφωνο ή η κάμερα της συσκευής.
Ανεβάζει θερμοκρασία
Η θέρμανση του τηλεφώνου μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό.
«Όποτε είναι ενεργοποιημένη η κοινή χρήση τοποθεσίας, το τηλέφωνό σας πιθανότατα θα ξεμείνει από μπαταρία γρήγορα ανεξήγητα και θα αισθάνεστε το τηλέφωνό σας να ζεσταίνεται», είπε η ειδικός.
«Μπορεί να βρείτε παράξενες εφαρμογές που είτε δεν θυμάστε να έχετε εγκαταστήσει στο τηλέφωνό σας είτε εφαρμογές που μπορεί να έχετε κατεβάσει κατά λάθος. Μερικές φορές αυτά τα apps προσπαθούν να “καμουφλαριστούν” με ονόματα που τις κάνουν να μοιάζουν με ρυθμίσεις τηλεφώνου ή οτιδήποτε σας κάνει να αισθάνεστε ότι μπορεί να είναι νόμιμες», ανέφερε.
Λαμβάνετε email από τα social media
Εάν αρχίσετε να λαμβάνετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την τράπεζά σας ή τις εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης που σας ρωτούν αν θέλετε να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασής σας, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι τα διαπιστευτήριά σας έχουν κλαπεί, σύμφωνα με τη χάκερ.
Οι εγκληματίες μπορούν να το κάνουν αυτό μέσω επιθέσεων phishing, όπου τα θύματα πείθονται να επισκεφτούν έναν ψεύτικο ιστότοπο.
«Σε περίπτωση που κάποιος με εγκληματικές προθέσεις έχει κλέψει τα διαπιστευτήριά σας, πιθανότατα θα το παρατηρήσετε όταν αποκλειστεί η πρόσβαση στις υπηρεσίες σας, μόλις αλλάξει τον κωδικό πρόσβασής σας», προειδοποίησε η Kankaala.
Η ανακοίνωση:
Το προηγούμενο διάστημα έγιναν δραματικές αλλαγές στη δομή των φορολογικών υπηρεσιών στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αττική – Θεσσαλονίκη). Πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτού του είδους οι κεντρικοποιημένες δομές να επεκταθούν και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
Οι αλλαγές αυτές, όπως δείχνει και η εμπειρία από Αττική και Θεσσαλονίκη, θα επιφέρουν μεγάλη ταλαιπωρία για τα φορολογούμενα λαϊκά στρώματα, τους μικροεπαγγελματίες και τους λογιστές κάθε περιοχής (όπως ανάγκη να διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις για να εξυπηρετηθούν) και επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών των εργαζομένων στις αντίστοιχες ΔΟΥ.
Ήδη τα ζητήματα της υποστελέχωσης έχουν δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα, ενώ κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί ώστε το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων να σταματήσει να είναι ελλειμματικό. Την ίδια ώρα η φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα κλιμακώνεται.
Στόχος της διοίκησης της ΑΑΔΕ, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, είναι να πετύχει το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό. Να προωθήσει μέσα από την άρση της χωρικής αρμοδιότητας την «ευελιξία των ανθρώπινων πόρων», όπως αναφέρεται στον ιδρυτικό νόμο και επί της ουσίας να προωθήσει την ολοένα και μεγαλύτερη ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των υπηρεσιών των ΔΟΥ.
Όλες οι παραπάνω μεθοδεύσεις εντάσσονται στην πολιτική του κόστους – οφέλους, πολιτική που εφαρμόζει απαρέγκλιτα η κυβέρνηση της ΝΔ και στηρίζουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα, πιστοί στις επιταγές των οδηγιών της Ε.Ε. Πολιτική που φυσικά δεν παίρνει καθόλου υπόψη τις ανάγκες και δικαιώματα εργαζομένων και φορολογούμενων.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:
Οι Βουλευτές
Καραθανασόπουλος Νίκος
Τσοκάνης Χρήστος
Αμπατιέλος Νίκος
Έξαρχος Νίκος
Κομνηνάκα Μαρία
Λαμπρούλης Γιώργος
Μαρίνος Γιώργος
Μεταξάς Βασίλης
Παπαναστάσης Νίκος
Στολτίδης Λεωνίδας
Συντυχάκης Μανώλης
sinidisi.gr
ΕΡΩΤΗΣΗ
Θεσσαλονίκη, 26/3/2025
Του: Βελόπουλου Κυριάκου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Β3' Νότιου Τομέα Αθηνών
ΠΡΟΣ: Τoν κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών
ΘΕΜΑ: «Επανακατάθεση θέματος κατασκευής οδικού άξονα Πλατυγιάλι - Αγρίνιο - Καρπενήσι - Λαμία»
Κύριοι Υπουργοί,
Προ τριετίας σας είχε υποβληθεί η υπ΄ Αριθμ. Πρωτ.: 4122/22-03-2022/ΔΚΕ/ΒτΕ ερώτησή μας εν θέματι «Κατασκευή οδικού άξονα Πλατυγιάλι - Αγρίνιο - Καρπενήσι - Λαμία». Η εν λόγω ερώτηση δεν έτυχε του ενδιαφέροντος των Υπουργείων, στα οποία είχε αποσταλεί με συνέπεια να υποπέσει στην κατάσταση της ανυποληψίας και να παραμένει εισέτι αναπάντητη. Το δε κείμενό της ήταν το ακόλουθο:
«Επιτακτική παρουσιάζεται η ανάγκη κατασκευής του οδικού άξονα που συνδέει τις περιοχές Πλατυγιάλι, Αγρίνιο, Καρπενήσι και Λαμία, δηλαδή του εγκάρσιου άξονα που θα συνδέσει τη δυτική με την ανατολική πλευρά του κορμού της χώρας. Εξαιτίας της αναγκαιότητάς του, είναι ενταγμένος σε Διευρωπαϊκά Δίκτυα μεταφορών από το μακρινό 1995 και από τότε παρουσιάζει μεγάλη υστέρηση σε μελέτη και κατασκευή. Αποτελεί διακαή πόθο των κατοίκων τριών Νομών, αυτών της Αιτωλοακαρνανίας, της Ευρυτανίας και της Φθιώτιδας, καθώς η κατασκευή του θα διευκολύνει τις μετακινήσεις τους, θα τονώσει τις εμπορικές δραστηριότητες και θα αναδείξει τις ως άνω περιοχές, που φημίζονται για το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος τους, ως σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πολλάκις οι κάτοικοι των Νομών αυτών έχουν αναφερθεί στην επιτακτική ανάγκη κατασκευής αυτού του οδικού άξονα, καθώς το υπάρχον οδικό δίκτυο είναι μονής κυκλοφορίας και καθημερινά εξυπηρετεί έναν μεγάλο αριθμό οχημάτων, η ποιότητα του οδοστρώματος κρίνεται απαράδεκτη και επικίνδυνη, ενώ ταυτόχρονα η χάραξή του είναι γεμάτη με απότομες στροφές. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι ότι ο υπάρχων δρόμος είναι άκρως επικίνδυνος αλλά και ιδιαίτερα χρονοβόρος, καθώς επί παραδείγματι ο χρόνος που απαιτείται για τη μετακίνηση από το Αγρίνιο στο Καρπενήσι, που απέχουν μεταξύ τους εκατόν έντεκα χιλιόμετρα, ξεπερνά τις δυόμιση ώρες».
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Προτίθεσθε όπως, αφενός μας ενημερώσετε τους λόγους εξαιτίας των οποίων δεν είχε απαντηθεί η υπ΄ Αριθμ. Πρωτ.: 4122/22-03-2022/ΔΚΕ/ΒτΕ κι αφετέρου, «…προβείτε άμεσα σε ενέργειες, προκειμένου να υλοποιηθεί η μελέτη και η κατασκευή του οδικού άξονα Πλατυγιάλι - Αγρίνιο - Καρπενήσι - Λαμία, που είναι ενταγμένος σε Διευρωπαϊκά Δίκτυα από το 1995, ούτως ώστε να επιτευχθεί η σύνδεση τριών Νομών μέσω ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που θα επιφέρει την ανάπτυξή τους σε όλους τους τομείς»;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Θέμα: Απάντηση Κοινοβουλευτικής Ερώτησης με θέμα «Οδικός άξονας Πλατυγυάλι- Αγρίνιο-Καρπενήσι-Λαμία»
ΣΧΕΤ: Το αρ. πρωτ. 17434/01-04-2025 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών Γεν. Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών & Διοικητικής Υποστήριξης/ Δ/νση Διοικητικής Υποστήριξης Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών.
Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου σας, σχετικά με την από 26-03-2025 ερώτηση του Βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλου με θέμα «Επανακατάθεση θέματος κατασκευής οδικού άξονα Πλατυγιάλι -Αγρίνιο-Καρπενήσι-Λαμία», σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:
Το οδικό δίκτυο Πλατυγυάλι-Αγρίνιο-Καρπενήσι-Λαμία στο κομμάτι που διέρχεται από την Περιφέρειά μας, ήτοι Λαμία-Καρπενήσι-Γέφυρα Επισκοπής αποτελεί μέρος του διευρωπαϊκού οδικού δικτύου και το εθνικό μας οδικό δίκτυο. Στο εν λόγω οδικό δίκτυο έχουμε την αρμοδιότητα συντήρησής του και ως εκ τούτου ετήσια επενδύουμε σημαντικά ποσά απ’ το τεχνικό πρόγραμμα για την διατήρηση της λειτουργικής του κατάστασης. Σημαντικότερο δε είναι η κατασκευή του νέου οδικού άξονα σύγχρονων προδιαγραφών, η οποία και θα βγάλει το Νομό Ευρυτανίας από την απομόνωση. Προς τούτο έχει ήδη δημοπρατηθεί το κομμάτι «παράκαμψης Μακρακώμης- Σήραγγα Τυμφρηστού», ενώ σε διαδικασία μελέτης βρίσκεται το «Σταυρός-Καστρί». Επιπροσθέτως, στην Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας σε κατασκευή βρίσκεται το πρώτο κομμάτι Αγρινίου-Καρπενησίου ενώ έχουν προχωρήσει οι μελέτες για τα υπόλοιπα. Οι ανωτέρω νέες χαράξεις είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών με το οποίο βρισκόμαστε σε τακτική επικοινωνία και συνεργασία.
Σήμερα στις 11 π.μ. ο Πάπας τέλεσε την πρώτη του λειτουργία με τους καρδινάλιους στην Καπέλα Σιξτίνα .
Η Kathleen Sprows Cummings, καθηγήτρια ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame με ειδίκευση στους καθολικούς των ΗΠΑ, δήλωσε στην Washington Post ότι ο 69χρονος νέος ποντίφικας πληρούσε όλα τα κριτήρια κατά την ψηφοφορία του παπικού κονκλάβιου: «κατηχητική καρδιά, διοικητική εμπειρία και παγκόσμια όραση».
Ωστόσο η Washington Post υπενθυμίζει και κάτι ακόμη... Συγκεκριμένα ότι στις 25 Μαρτίου, η μεγαλύτερη αμερικανική ομάδα υποστήριξης θυμάτων σεξουαλικής επίθεσης από ιερείς υπέβαλε καταγγελία στο Βατικανό κατά του τότε Καρδινάλιου Ρόμπερτ Πρέβοστ, κατηγορώντας τον ότι συγκάλυψε σεξουαλική κακοποίηση από τους ιερείς του.
Ο Shaun Dougherty, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Δικτύου Επιζώντων Κακοποιημένων από Ιερείς, δήλωσε: Σε μια επιστολή πέντε σελίδων προς ανώτερους αξιωματούχους του Βατικανού, η ομάδα κατηγόρησε τον Πρέβοστ ότι επέτρεψε σε ιερείς που κατηγορούνταν για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων να συνεχίσουν να κηρύττουν. Χωρίς να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί ή να ειδοποιηθούν οι πολιτικές αρχές.
Όπως αναφέρει η WP, πιο πρόσφατα, τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με τη γνώση του για τις καταγγελίες κακοποίησης στην επισκοπή Τσικλάγιο κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επίσκοπος.
Δύο ιερείς κατηγορήθηκαν για κακοποίηση τριών νεαρών κοριτσιών, και μια καταγγελία που υποβλήθηκε φέτος από το Survivors Network of Those Abused by Priests (SNAP) ισχυρίστηκε ότι «ο Πρέβοστ δεν άνοιξε έρευνα και έστειλε ανεπαρκείς πληροφορίες στη Ρώμη».
Το Βατικανό αρνήθηκε και πάλι οποιαδήποτε παράνομη πράξη εκ μέρους του Πρέβοστ. «Δεδομένου του τι γνωρίζουμε για τη διάδοση των σεξουαλικών κακοποιήσεων από κληρικούς, είναι σίγουρα πιθανό να έχουν συμβεί κακοποιήσεις υπό την εποπτεία του. Ήταν γενικός ηγούμενος μιας ιερατικής αδελφότητας που δραστηριοποιείται σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Cummings και πρόσθεσε:
«Είναι επίσης απολύτως πιθανό ότι δεν ενήργησε αποφασιστικά για την τιμωρία των δραστών και την υποστήριξη των θυμάτων, αλλά, δυστυχώς, αυτό ισχύει για σχεδόν όλους τους άνδρες που κατείχαν υψηλές ηγετικές θέσεις στην Καθολική Εκκλησία κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Οι καρδινάλιοι εκλέκτορες θα δυσκολευτούν να βρουν μεταξύ τους έναν άνδρα με άψογο ιστορικό σε αυτό το θέμα».
Σε προ διετίας συνέντευξή του ο πάπας Λέων ΙΔ΄είχε αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Εξακολουθώ να θεωρώ τον εαυτό μου ιεραπόστολο. Η κλίση μου, όπως κάθε Χριστιανού, είναι να είμαι ιεραπόστολος, να αναγγέλλω το Ευαγγέλιο όπου κι αν βρίσκεται κανείς. Σίγουρα η ζωή μου έχει αλλάξει πολύ: Έχω την ευκαιρία να υπηρετώ τον Άγιο Πατέρα, να υπηρετώ την Εκκλησία σήμερα, εδώ, από τη Ρωμαϊκή Κουρία. Μια αποστολή πολύ διαφορετική από την προηγούμενη, αλλά και μια νέα ευκαιρία να ζήσω μια διάσταση της ζωής μου που ήταν πάντα απλώς να απαντώ «ναι» όταν μου ζητούν μια υπηρεσία. Με αυτό το πνεύμα ολοκλήρωσα την αποστολή μου στο Περού, μετά από οκτώμισι χρόνια ως επίσκοπος και σχεδόν είκοσι χρόνια ως ιεραπόστολος, για να ξεκινήσω μια νέα στη Ρώμη».
«Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να είσαι «Καθολικός»: μερικές φορές ο επίσκοπος διακινδυνεύει να επικεντρωθεί μόνο στην τοπική διάσταση. Αλλά είναι καλό για έναν επίσκοπο να έχει ένα πολύ ευρύτερο όραμα για την Εκκλησία και την πραγματικότητα, και να βιώνει αυτή την καθολικότητα της Εκκλησίας. Χρειάζεται επίσης η ικανότητα να ακούει τους άλλους και να ζητά συμβουλές, καθώς και να έχει ψυχολογική και πνευματική ωριμότητα. Ένα θεμελιώδες στοιχείο της ταυτότητας είναι να είναι κάποιος πάστορας, ικανός να βρίσκεται κοντά στα μέλη της κοινότητας, ξεκινώντας από τους ιερείς για τους οποίους ο επίσκοπος είναι πατέρας και αδελφός. Να ζει αυτή την εγγύτητα με όλους, χωρίς να αποκλείει κανέναν.
Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για τις τέσσερις εγγύτητες: εγγύτητα με τον Θεό, με τους αδελφούς επισκόπους, με τους ιερείς και με όλο τον λαό του Θεού. Δεν πρέπει να ενδώσουμε στον πειρασμό να ζούμε απομονωμένοι, χωρισμένοι σε ένα παλάτι, ικανοποιημένοι από ένα ορισμένο κοινωνικό επίπεδο ή από ένα ορισμένο επίπεδο μέσα στην Εκκλησία. Και δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από μια ιδέα εξουσίας που δεν έχει πλέον νόημα σήμερα. Η εξουσία που έχουμε είναι να υπηρετούμε, να συνοδεύουμε τους ιερείς, να είμαστε πάστορες και δάσκαλοι.»
Πηγή: Μάνος Χατζηγιάννης για το newsbomb.gr
Του Νικηφόρου Βαρονέτου
Μετά τις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα (7-5-25) με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι ο κ. Μητσοτάκης, σε κοινή συνέντευξη τύπου, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Πριν από πέντε χρόνια υπογράψαμε μια συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, μια συμφωνία υποδειγματική, σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αποδίδει καρπούς». Σ’ αυτήν τη φράση υπάρχουν τρία ψέματα:
Πρώτο ψέμα. Η Συμφωνία με την Αίγυπτο δεν αφορά στην «οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών» αλλά στην οριοθέτηση ΑΟΖ. Οι θαλάσσιες ζώνες περιλαμβάνουν τα χωρικά ύδατα, τη συνορεύουσα ζώνη, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Τα χωρικά ύδατα δεν απαιτούν οριοθέτηση παρά μόνο αν οι αντικείμενες ακτές βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 24 ναυτικών μιλίων (δεν ισχύει αυτό με την Αίγυπτο). Η υφαλοκρηπίδα περιλαμβάνεται στην ΑΟΖ.
Δεύτερο ψέμα. Η Συμφωνία μόνο υποδειγματική δεν είναι, γιατί η οριοθέτηση είναι μερική και δε βασίζεται στη μέση γραμμή μεταξύ των ακτών (σημεία βάσης) των δύο χωρών. Η οριοθέτηση έγινε μεταξύ του 26ου Μεσημβρινού (νοτιοανατολική ακτή Κρήτης) και 28ου Μεσημβρινού (νοτιοανατολική ακτή Ρόδου). Η επήρεια ενός σημαντικού τμήματος των βορειοανατολικών ακτών της Ρόδου και του συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελλόριζο) δεν περιελήφθη στην οριοθέτηση. Επίσης η συμφωνία προβλέπει μειωμένη επήρεια για όλα τα ελληνικά νησιά (Κρήτη, Κάσος, Κάρπαθος και Ρόδος) με αποτέλεσμα η Αίγυπτος να λάβει το 56% της οριοθετημένης περιοχής και η Ελλάδα το 44%. Η υποδειγματική, κατά τον κ. Μητσοτάκη, Συμφωνία δεν αποκρούει τις τουρκικές διεκδικήσεις ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού και αποτελεί ελληνικό προηγούμενο για μειωμένη επήρεια των νησιών έναντι των ηπειρωτικών ακτών (βλέπε χάρτη).
Τρίτο ψέμα. Η Συμφωνία δεν αποδίδει καρπούς, τουλάχιστον για την Ελλάδα. Η Κυβέρνηση, πέντε χρόνια μετά, δεν έχει τολμήσει να χαράξει θαλάσσια τεμάχια στην ΑΟΖ και να τα βγάλει σε δημοπρασία προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, όπως έχει κάνει η Αίγυπτος από τη δική της πλευρά.
Οι πολιτικοί μας έχουν συνηθίσει σε ψέματα γι’ αυτά που σκοπεύουν να κάνουν, αλλά τα ψέματα γι’ αυτά που ήδη έχουν κάνει «έχουν πάντα κοντά ποδάρια».
«Μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για λίγο, μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πάντα, αλλά δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για πάντα». Αβραάμ Λίνκολν
Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr