Ο εφέτης ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών κάλεσε τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γρηγόρη Παπαγιάννη να καταθέσει σχετικά με την πυρόσφαιρα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την πυρόσφαιρα, αναμένεται να καταθέσει και για τους μετασχηματιστές και τα ηλεκτρικά τόξα που αφορούν το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.
Στην κατάθεσή του, ο καθηγητής Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός, υποστήριξε ότι η ενέργεια που εκλήθη από τα ηλεκτρικά τόξα δεν ήταν ικανή να προκαλέσει πυρόσφαιρα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε σήμερα πως δεν υπάρχουν «αυταπάτες» στη σχέση της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, ενώ χαρακτήρισε ως «αξιοσημείωτη και σημαντική» την αλλαγή στην προεδρία της χώρας, όπου εκλέγη ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Είναι ζωτικής σημασίας να μην υποκύπτουμε σε ψευδαισθήσεις, να παραμένουμε ρεαλιστές και να έχουμε επίγνωση ότι υπήρξαν πολυάριθμες περιπτώσεις όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αλλάξει δραστικά τη στάση τους. Αυτή είναι η ζωή. Δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγουμε από αυτή την πραγματικότητα», δήλωσε ο Σ.Λαβρόφ σύμφωνα με το Tass.
«Αυτός ο παράγοντας πρέπει να ληφθεί υπόψη. Σίγουρα τον λαμβάνουμε προσεκτικά υπόψη κατά τον σχεδιασμό των ενεργειών μας», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως η τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον μπορεί να περιγραφεί ως «επιστροφή στην κανονικότητα».
«Όταν ο Ρώσος προεδρικός βοηθός Γιούρι Ουσάκοφ και εγώ συναντηθήκαμε με τον [Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ] Μάρκο Ρούμπιο και στη συνέχεια με τον [Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ] Μάικ Βαλτς στο Ριάντ, κατόπιν πρότασης των Αμερικανών, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν σαφώς ότι η εξωτερική πολιτική θα πρέπει να βασίζεται στα εθνικά συμφέροντα», υπενθύμισε ο Σ.Λαβρόφ.
«Αυτό αντικατοπτρίζει τις θέσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν», διευκρίνισε προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται για ιδεολογικές σκοπιμότητες ή προσπάθειες αδιακρίτως επέκτασης της επιρροής».
Ο Σ.Λαβρόφ είπε ότι ο Μ.Ρούμπιο τον διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ σέβονται το γεγονός ότι κάθε χώρα έχει τα δικά της εθνικά συμφέροντα, ειδικά όταν πρόκειται για τις μεγάλες δυνάμεις. Όπως σημείωσε, από αυτήν την προσέγγιση, προκύπτουν δύο βασικά συμπεράσματα: πρώτον, ότι τα κοινά εθνικά συμφέροντα θα πρέπει να αξιοποιούνται για την επιδίωξη κοινών έργων και δεύτερον, όταν συγκρούονται συμφέροντα, είναι ευθύνη των εμπλεκόμενων δυνάμεων να αποτρέψουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης.
«Αυτό ήταν το κεντρικό θέμα των συζητήσεών μας στο Ριάντ. Παρατηρώντας τις τρέχουσες εξελίξεις, πιστεύω ότι η κυβέρνηση Τραμπ ενεργεί σύμφωνα με αυτήν την προσέγγιση», δήλωσε ο Σ.Λαβρόφ. «Έτσι συμπεριφερόμασταν πάντα – δεν έχουμε κάνει ποτέ κήρυγμα σε κανέναν».
Ο Σ.Λαβρόφ σημείωσε επίσης ότι «αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική μετατόπιση στην πολιτική της Ουάσινγκτον σε σύγκριση με εκείνη των Δημοκρατικών κυβερνήσεων».
«Παρατηρούμε ότι αυτή η πολιτική έχει προκαλέσει σημαντική αναταραχή στην ελίτ των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και των Ρεπουμπλικανών. Πολλοί δεν είναι συνηθισμένοι να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο – δεν είναι συνηθισμένοι σε μια κατάσταση όπου δεν μπορούν να ελέγχουν ή να αποφασίζουν για τα πάντα», εξήγησε ο Σ.Λαβρόφ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να υπογράψει εντός της ημέρας εκτελεστικό διάταγμα που έχει στόχο την απελευθέρωση της πυρηνικής ενέργειας.
Την είδηση προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, ο Ν.Τραμπ αναμένεται να υπογράψει διατάγματα που στοχεύουν στην επανεκκίνηση της πυρηνικής βιομηχανίας, χαλαρώνοντας τη ρυθμιστική διαδικασία για τις εγκρίσεις νέων αντιδραστήρων και ενισχύοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού καυσίμων.
Με δεδομένο ότι η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρώτη αύξηση της ζήτησης ενέργειας εδώ και δύο δεκαετίες λόγω της άνθησης της τεχνητής νοημοσύνης, ο Ν.Τραμπ κήρυξε κατάσταση ενεργειακής έκτακτης ανάγκης από την πρώτη κιόλας ημέρα της θητείας του.
Όπως αποκαλύπτει προσχέδιο των διαταγμάτων, που αναμένονται να υπογραφούν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα επικαλεστεί τον Νόμο περί Αμυντικής Παραγωγής της εποχής του Ψυχρού Πολέμου για να κηρύξει σε κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης λόγω της εξάρτησης των ΗΠΑ από τη Ρωσία και την Κίνα για εμπλουτισμένο ουράνιο, επεξεργασία πυρηνικών καυσίμων και προηγμένες εισροές αντιδραστήρων.
Παράλληλα, πρόκειται να δώσει εντολή να αδειοδοτηθούν και να τοποθετηθούν νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις καθώς θα δώσει εντολή και στα Υπουργεία Ενέργειας και Άμυνας να εντοπίσουν ομοσπονδιακές εκτάσεις και εγκαταστάσεις για πυρηνική ανάπτυξη και να βελτιστοποιήσουν τις διαδικασίες για την κατασκευή τους.
Σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο τοποθετήθηκε η Χριστίνα Σταρακά, με αφορμή όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στον αγροτικό κόσμο της Αιτωλοακαρνανίας.
Ακολουθεί η δήλωσή της:
«Τα όσα εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ επιβεβαιώνουν ότι το σκάνδαλο δεν είναι ούτε στιγμιαίο ούτε τεχνικό. Είναι ένα πολιτικό φιάσκο με ονοματεπώνυμο: τη Νέα Δημοκρατία.
Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, από το 2019 μέχρι σήμερα, άλλαξε έξι προέδρους στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο κάθε ένας, χειρότερος από τον προηγούμενο, ακολούθησε την ίδια γραμμή: σιωπή, αδιαφάνεια, ευτελισμός των θεσμών.
Σήμερα, ο ίδιος ο Υπουργός κ. Τσιάρας αναγκάζεται να «ξηλώσει» τον Πρόεδρο που διόρισε πριν λίγους μόλις μήνες, επειδή αντί να υπηρετεί τον Οργανισμό και τη συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς ελεγκτικούς θεσμούς, επέλεξε να επιτεθεί δημόσια στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα.
Πρόκειται για σκηνές θεάτρου του παραλόγου. Η κυβέρνηση απομακρύνει πρόεδρο εν μέσω ελέγχου για κακοδιαχείριση εκατομμυρίων ευρώ στις αγροτικές επιδοτήσεις, χωρίς ούτε μία λέξη για το ίδιο το σκάνδαλο. Χωρίς μία συγγνώμη. Χωρίς μία εξήγηση.
Είναι ντροπή. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα έπρεπε να είναι το στήριγμα του αγρότη, και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον μετέτρεψε σε σύμβολο της δικής της διαφθοράς. Κι ενώ οι αγρότες μας, οι άνθρωποι της υπαίθρου που κρατούν ζωντανή την περιφέρεια, περιμένουν να πληρωθούν τις ενισχύσεις που δικαιούνται, βλέπουν την κυβέρνηση να παίζει πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες τους.
Δεν θα επιτρέψουμε ο αγροτικός κόσμος της Αιτωλοακαρνανίας – και όλης της χώρας – να πληρώνει τις αμαρτίες και την αλαζονεία μιας κυβέρνησης που κρύβεται πίσω από αποπομπές και «προσωπικές πρωτοβουλίες. Ο σεβασμός στον κόπο των ανθρώπων της παραγωγής δεν είναι προαιρετικός. Είναι υποχρέωση. Οι αγρότες μας, οι κτηνοτρόφοι μας αξίζουν σεβασμό και στήριξη, όχι άλλο πολιτικό εμπαιγμό. Απαιτούμε καθαρές απαντήσεις και πλήρη λογοδοσία.»
Σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Μπάδας Μάριος και ο Γενικός Γραμματέας, Καψάλης Ιωάννης, αναφέρεται:
Ο 1ος Κυνηγετικός Σύλλογος Αγρινίου βάση καταστατικού, προέβη σε Αρχαιρεσίες στις 04 Μαΐου 2025 προς ανάδειξη νέου Δ. Σ. και στις 22 Μαΐου 2025, τα εκλεγμένα μέλη ανασυγκροτήθηκαν σε σώμα (Αριθμ. Πράξεως 13- 22/05/2025). Το νέο Δ. Σ. διαμορφώθηκε ως εξής:
Εσωκλείουμε και αντίγραφο του συγκεκριμένου Πρακτικού συγκρότησης σε σώμα και αντίγραφο διορισμού.
sinidisi.gr
Οι New York Times ανέφεραν την Πέμπτη (22/5) ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιεί την εξουσία της για να εμποδίσει την ικανότητα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ να εγγράφει διεθνείς φοιτητές, ενώ όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι θα πρέπει να κάνουν μεταγραφή.
Η κυβέρνηση ενημέρωσε το Χάρβαρντ ότι θα προβεί σε αυτήν την ενέργεια στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης έρευνας για το πανεπιστήμιο από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, ανέφεραν οι ΝΥΤ, επικαλούμενη τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα και μία επιστολή που έστειλε στο πανεπιστήμιο η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ.
Υπενθυμίζεται ότι δεν έχει τέλος ο πόλεμος μεταξύ αμερικανικής κυβέρνησης και Χάρβαρντ. Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (HHS) δήλωσε τη Δευτέρα ότι βάζει τέλος στις ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Πανεπιστήμιο, λέγοντας ότι το ίδρυμα Ivy League δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την αντισημιτική παρενόχληση και τις εθνοτικές διακρίσεις στην πανεπιστημιούπολη.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ έχει παγώσει ή τερματίσει ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις και συμβάσεις για το πανεπιστήμιο αξίας σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων τις τελευταίες εβδομάδες.
Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για την έρευνα για την αναμόρφωση του αμερικανικού ακαδημαϊκού χώρου, ο οποίος, όπως λέει, έχει κυριευτεί από αντιαμερικανικές, μαρξιστικές και «ριζοσπαστικές αριστερές» ιδεολογίες.
Η κυβέρνηση κατηγόρησε το Χάρβαρντ ότι συνεχίζει να λαμβάνει υπόψη την εθνικότητα κατά την εξέταση των αιτήσεων φοιτητών και ότι επιτρέπει διακρίσεις εις βάρος των Εβραίων ως αποτέλεσμα του φιλοπαλαιστινιακού φοιτητικού κινήματος διαμαρτυρίας που συγκλόνισε τις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις πέρυσι.
Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του Χάρβαρντ, Τζέισον Νιούτον, ανέφερε: «Η ενέργεια της κυβέρνησης είναι παράνομη. Παραμένουμε πλήρως αφοσιωμένοι στη διατήρηση της δυνατότητας του Χάρβαρντ να φιλοξενεί ξένους φοιτητές και ακαδημαϊκούς, που προέρχονται από πάνω από 140 χώρες και εμπλουτίζουν ανεκτίμητα το πανεπιστήμιο και τη χώρα αυτή».
Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης έχει επίσης στοχοποιηθεί για φερόμενο αντισημιτισμό.
«Λόγω της συνεχιζόμενης αποτυχίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ να αντιμετωπίσει την αντισημιτική παρενόχληση και τις φυλετικές διακρίσεις, το HHS τερματίζει πολλαπλές πολυετείς επιχορηγήσεις… καθ’ όλη τη διάρκειά τους», ανέφερε το υπουργείο υγείας σε ανάρτηση στο X τη Δευτέρα.
Το ίδρυμα με έδρα το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης έχει δηλώσει προηγουμένως ότι «δεν μπορεί να απορροφήσει ολόκληρο το κόστος» των παγωμένων επιχορηγήσεων και ότι συνεργάζεται με ερευνητές ώστε να βρεθεί εναλλακτική χρηματοδότηση. Επίσης, μηνύει την κυβέρνηση Τραμπ για την απόφασή της να μειώσει τις επιχορηγήσεις.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το πανεπιστήμιο διευθέτησε μια πολύκροτη αγωγή ενός ορθόδοξου Εβραίου φοιτητή, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το Χάρβαρντ αγνοούσε τον αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη.
Ο διακανονισμός ήρθε τέσσερις μήνες αφότου το Χάρβαρντ υποσχέθηκε πρόσθετη προστασία για τους Εβραίους φοιτητές, καθώς επέλυσε δύο αγωγές που ισχυρίζονταν ότι ήταν «κέντρο αντισημιτισμού».
Πηγή: zougla.gr
Με αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, Χριστίνα Σταρακά, ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε παράταση του νέου πλαισίου για την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών, που τίθεται σε ισχύ από 1η Ιουνίου 2025 και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ.
Η παρέμβαση βασίζεται σε σχετική επιστολή του Συλλόγου Εμπόρων και Επιχειρηματιών Δήμου Αγρινίου (ΣΕΕΔΑ), ο οποίος αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί το νέο μέτρο, ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής.
Η κ. Σταρακά υποστηρίζει τα αιτήματα του ΣΕΕΔΑ και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς:
«Η αγορά του Αγρινίου και όλης της Αιτωλοακαρνανίας χρειάζεται στήριξη, όχι τιμωρία. Σε μια περίοδο που οι μικρομεσαίοι παλεύουν για επιβίωση, δεν γίνεται να τους επιβαρύνουμε με νέα κόστη χωρίς ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα και χωρίς ουσιαστική βοήθεια από το κράτος. Στηρίζω πλήρως το αίτημα του ΣΕΕΔΑ και θα συνεχίσω να παλεύω για δίκαιες λύσεις», δήλωσε η Χριστίνα Σταρακά.
Η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας καλεί την κυβέρνηση να αφουγκραστεί τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου και να δώσει άμεσα λύσεις.