Ο απολογισμός από τα ινδικά αεροπορικά πλήγματα και τις ανταλλαγές πυρών στα σύνορα με το Πακιστάν ανήλθε στους 31 Πακιστανούς, όπως ανακοίνωσε απόψε (07/05) ο στρατός του Ισλαμαμπάντ.
«Ο απολογισμός ανέρχεται σε 31 νεκρούς και 57 τραυματίες» είπε ο αντιστράτηγος Άχμεντ Σαρίφ Τσόντρι μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση του Πακιστάν.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού, 57 εμπορικά αεροσκάφη βρίσκονταν στον εναέριο χώρο του Πακιστάν την ώρα που εξαπέλυσε την επίθεση η Ινδία.
Δείτε βίντεο:
Το υπουργείο Άμυνας του Πακιστάν προανήγγειλε εξάλλου ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, αλλά θα πλήξει μόνο στρατιωτικούς στόχους στην Ινδία και όχι πολιτικούς.
Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνονται συστηματικά ινδικά αεροπορικά πλήγματα κατά στρατιωτικών στόχων των Πακιστανών, οι οποίοι βρίσκονταν σε αστικές ζώνες διάφορων περιοχών.
Η αντιαεροπορική άμυνα της Ρωσίας κατέρριψε την Τετάρτη τουλάχιστον εννέα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατευθύνονταν προς τη Μόσχα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν.
Νωρίτερα, το κανάλι Shot στην πλατφόρμα Telegram, το οποίο έχει πληροφόρηση από τις ρωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, μετέδιδε πως ένα drone καταρρίφθηκε στην περιφέρεια της Μόσχας και αρκετά άλλα καταστράφηκαν στη γειτονική Καλούγκα.
Η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανέστειλε τις πτήσεις στο αεροδρόμιο Ζουκόφσκι στα περίχωρα της Μόσχας, καθώς και στο αεροδρόμιο της Καλούγκα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το τελευταίο 24ωρο έχουν καταρριφθεί 524 μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε διάφορα σημεία της επικράτειας.
Η ρωσική πρωτεύουσα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει περισσότερους από 20 ξένους ηγέτες που θα παραστούν στη στρατιωτική παρέλαση της Παρασκευής για τον εορτασμό της 80ής επετείου από τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης και των συμμάχων της επί της ναζιστικής Γερμανίας.
Σε μια παρέμβαση στην Βουλή για το έγκλημα των Τεμπών ο Ν.Δένδιας απευθύνθηκε σε πολιτικούς και όσους προσπαθούν να «κουκουλώσουν» το θέμα, καθώς χωρίς περιστροφές ζήτησε να μην υπάρχει καμία σκιά στην διαλεύκανση των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος που οδήγησε στο θάνατο τόσων ανθρώπων μέσω απάντησης στην Ζ.Κωνσταντοπούλου.
Έτσι ως ζήτημα πολιτικής επιβίωσης χαρακτήρισε το άπλετο φως στην υπόθεση των Τεμπών ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, απορρίπτοντας κατηγορηματικά οποιαδήποτε αιχμή περί συγκάλυψης.
Τόνισε την ανάγκη για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και απονομή ευθυνών.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας παρεμβαίνοντας στην συζήτηση που διεξάγεται στην ολομέλεια της Βουλής και απαντώντας σε καταγγελίες της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζ. Κωνσταντοπούλου για αλλοίωση της δικογραφίας και παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη είπε: «είμαι προσωπικά και θεσμικά υποχρεωμένος να αποκρούσω την κατηγορία. Ο τελευταίος αυτή τη στιγμή, όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό που θα είχε όφελος από την συγκάλυψη της υπόθεσης των Τεμπών – όσο κι αν ακούγεται όχι προφανές – είναι η κυβέρνηση. Για την κυβέρνηση το να χυθεί απόλυτο φως στην υπόθεση αυτή, είναι σαφής όρος μην πω πολιτικής κυριαρχίας, θα πω πολιτικής επιβίωσης».
Ο κ. Δένδιας σημείωσε παράλληλα πως «Η κυβέρνηση πρέπει να πείσει την ελληνική κοινωνία και αυτό πράττει, ότι θα χυθεί απόλυτο φως όσο κι αν αυτή η έκφραση θεωρείται συμβατική. Αποκρούω πλήρως την κατηγορία από όπου κι αν προέρχεται ότι επιχειρούμε να προβούμε σε οποιαδήποτε συγκάλυψη. Επίσης η κατηγορία υποτιμά τον ρόλο, που μπορεί αυτοβούλως να τρέξει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο αν η ελληνική κοινωνία πάψει να έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Δεν μπορώ να φανταστώ τί μπορεί αν αντικαταστήσει στην λειτουργία μιας κοινωνίας την πίστη ότι μπορεί να αποδοθεί δικαιοσύνη, ή ότι ο πολίτης μπορεί να βρει το δίκιο του, πόσο μάλλον όταν αυτό το δίκιο είναι 57 ανθρώπινες ζωές».
Σε άλλο σημείο ο Υπουργός απέκρουσε και τις αναφορές περί κυβερνητικής προσπάθειας επηρεασμού της Δικαιοσύνης.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα διανοείτο, δεν αφορά αυτό το γενετικό υλικό της ΝΔ να προβεί σε αυτά τα οποία περιέγραφησαν, έστω κι αν ηδύνατο, και τα αποκρούω απολύτως. Όπως και αποκρούω την κατηγορία εξ ονόματος των Ελλήνων δικαστών. Για να ισχύει αυτή η κατηγορία πρέπει να υπάρχουν δύο εμπλεκόμενοι: ο προτείνων και ο συζητών επί της πρότασης κι αυτό επίσης δεν είναι παραδεκτό και οδηγεί στην έλλειψη εμπιστοσύνης της κοινωνίας, απέναντι στη Δικαιοσύνη.
Δηλώνω εξ ονόματος της κυβέρνησης το αυτονόητο έστω κι αν ακούγεται σύνηθες: Στην υπόθεση των Τεμπών, δηλαδή στην υπόθεση που η χώρα θρήνησε 57 νεκρούς, θα υπάρξει και απονομή Δικαιοσύνης και άπλετο φως χωρίς την παραμικρή υπόνοια συγκάλυψης για να μπορέσει η χώρα να επουλώσει την πληγή, να αποκομίσει τα διδάγματα και να προχωρήσει μπροστά κι αυτή η κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ. Δεν προτίθενται να συγκαλύψουν τίποτα».
Με αφορμή την συμπλήρωση δύο ετών κοινοβουλευτικής παρουσίας και δράσης, η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά, προσκαλεί σε μια ανοιχτή εκδήλωση απολογισμού με πολιτικό αλλά και ανθρώπινο χαρακτήρα όπως επισημαίνει.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025, στις 08:00 το απόγευμα, στο Studio Πιθάρι (Γιαννούζι Αγρινίου).
Όπως τονίζει και στο προσωπικό της κάλεσμα: “Δύο χρόνια στη Βουλή, μια αφορμή για να τα πούμε από κοντά! Σας περιμένω σε μια ξεχωριστή εκδήλωση, με πολιτικό αλλά κυρίως ανθρώπινο χαρακτήρα.”
Η εκδήλωση στοχεύει να αναδείξει το κοινοβουλευτικό έργο της Χριστίνας Σταρακά, τις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και να αποτελέσει ένα ανοιχτό βήμα επικοινωνίας.
Γιατί όπως αναφέρει σε δήλωσή της η Βουλευτής “η πολιτική έχει αξία όταν μένει κοντά στον άνθρωπο”.
Στη βουλή φέρνει το θέμα του φράγματος των Αχυρών, ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτος Ζαμπάρας, αναδεικνύοντας τη δραματική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση ενός εμβληματικού έργου για την Αιτωλοακαρνανία.
Όπως επισημαίνει ο Βουλευτής, πρόκειται για ένα έργο κομβικής σημασίας για τον πρωτογενή τομέα, την περιβαλλοντική διαχείριση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Ξηρομέρου, το οποίο παραμένει εγκλωβισμένο σε ένα καθεστώς διαχρονικής στασιμότητας και αδράνειας, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, υποσχέσεις και αποσπασματικές εγκρίσεις.
Το έργο, που ξεκίνησε ήδη από τη δεκαετία του 1990, θα μπορούσε να έχει μεταμορφώσει τον αγροτικό χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας, να ενισχύσει ουσιαστικά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και να αποτελέσει θεμέλιο για την επισιτιστική ασφάλεια της περιοχής, ειδικά σε μία εποχή που η κλιματική κρίση επηρεάζει άμεσα την παραγωγική δυνατότητα της ελληνικής υπαίθρου.
Παρά τις πρόσφατες θεσμικές επαφές με υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες, καμία ουσιαστική εξέλιξη δεν έχει σημειωθεί όσον αφορά τη χρηματοδότηση και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Οι κάτοικοι, απογοητευμένοι από χρόνια αθετήσεων, εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους ότι το φράγμα θα παραμείνει για ακόμη μια φορά ένα “έργο φάντασμα”, σύμβολο της κυβερνητικής αδιαφορίας απέναντι στην ελληνική περιφέρεια.
«Δεν νοείται το 2025 να μιλάμε ακόμη για ημιτελή έργα που ξεκίνησαν πριν 30 χρόνια. Η ελληνική περιφέρεια, και ειδικά η Αιτωλοακαρνανία, δικαιούται να πάψει να αντιμετωπίζεται ως περιοχή δεύτερης ταχύτητας. Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει έμπρακτα την ανάπτυξη και όχι να περιορίζεται σε επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες», δήλωσε ο Μίλτος Ζαμπάρας.
Ο Βουλευτής καλεί τον Υπουργό να αναλάβει σαφή δέσμευση για την άμεση εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης και να καταθέσει συγκεκριμένο, δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση ενός έργου που η Αιτωλοακαρνανία περιμένει επί δεκαετίες.
Σε ανάρτηση που έγινε στο twitter από τον δημοσιογράφο Μάθιου Μπόιλ, φαίνεται η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ να κρατά περήφανα το πτυχίο της, επιβεβαιώνοντας πως σύντομα θα ανακοινωθούν και επίσημα τα νέα της καθήκοντα.
«Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αποφοίτησε από τη Σχολή των Πρέσβεων. Σύντομα θα επικυρωθεί ως Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα — μετά την ακρόαση επικύρωσης του διορισμού της θα ψηφιστεί από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων και στη συνέχεια από την ολομέλεια της Γερουσίας», έγραψε ο δημοσιογράφος.
Από το Παρεκκλήσι του Παύλου, με το άσμα της Λιτανείας των Αγίων, οι καρδινάλιοι – εκλέκτορες θα πορευτούν σε πομπή προς την Καπέλα Σιστίνα. Στη συνέχεια, οι 133 εκλέκτορες – κάτω των 80 ετών – θα κλειστούν στον ιστορικό ναό εντός του Βατικανού για να επιλέξουν τον διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου. Αυτό είναι το λεγόμενο κονκλάβιο.
Καθένας από αυτούς θα έχει δώσει τον προβλεπόμενο όρκο εχεμύθειας και θα ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας κεκλεισμένων των θυρών. Δεν θα έχουν κινητά και θα είναι πλήρως απομονωμένοι από τον έξω κόσμο. Εδώ μιλάμε για την πιο μυστική εκλογική διαδικασία στον κόσμο.
Το ίδιο ισχύει και για κάθε άτομο που θα βρίσκεται στο Βατικανό κατά τη διάρκεια του κονκλάβιου: από τους δύο γιατρούς που βρίσκονται σε επιφυλακή για επείγοντα περιστατικά, μέχρι το προσωπικό του εστιατορίου που θα σερβίρει τους καρδινάλιους. Όλοι δεσμεύονται με όρκο «απόλυτης και διαρκούς μυστικότητας».
Για να είναι σίγουροι, η Καπέλα Σιστίνα και οι δύο ξενώνες θα ελεγχθούν εξονυχιστικά για μικρόφωνα και κοριούς.
«Υπάρχουν ηλεκτρονικοί παρεμβολείς ώστε να μην εισέρχονται ή εξέρχονται σήματα κινητών ή Wi-Fi», δήλωσε ο Τζον Άλεν, διευθυντής του ειδησεογραφικού ιστότοπου Crux. «Το Βατικανό παίρνει την απομόνωση πάρα πολύ στα σοβαρά».
Κλειδωμένοι μέχρι να βγάλουν Πάπα
Η περίφημη απομόνωση δεν αφορά μόνο την τήρηση της μυστικότητας της ψηφοφορίας, ούτε μόνο την αποτροπή «κακόβουλων δυνάμεων» από το να χακάρουν ή να παρέμβουν στην διαδικασία.
Τα μέτρα αποσκοπούν επίσης στο να διασφαλίσουν ότι οι καρδινάλιοι βρίσκονται σε πλήρη αποκοπή από τον έξω κόσμο και τις επιρροές του, καθώς προετοιμάζονται να ψηφίσουν.
Οι Καθολικοί πιστεύουν ότι η εκλογή καθοδηγείται από τον Θεό και όχι από την πολιτική. Όμως η εκκλησιαστική ιεραρχία δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, σημειώνει το BBC.
Κατά την είσοδο στο κονκλάβιο, όλοι είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν κάθε ηλεκτρονική συσκευή – κινητά, τάμπλετ και smartwatches. Το Βατικανό διαθέτει δική του αστυνομία για την επιβολή των κανόνων. «Η λογική είναι: “εμπιστοσύνη αλλά και έλεγχος”», εξηγεί ο Τζον Άλεν.
«Δεν υπάρχουν τηλεοράσεις, εφημερίδες ή ραδιόφωνα στον ξενώνα του κονκλαβίου – τίποτα», λέει ο Μονσινιόρ Πάολο ντε Νικολό, πρώην επικεφαλής της Παπικής Αυλής επί τρεις δεκαετίες.
«Δεν μπορείς καν να ανοίξεις τα παράθυρα, γιατί πολλά βλέπουν προς τον έξω κόσμο».
Όλοι όσοι εργάζονται εντός των ψηλών τοίχων του Βατικανού για το κονκλάβιο έχουν υποβληθεί σε αυστηρό έλεγχο. Παρ’ όλα αυτά, απαγορεύεται να επικοινωνούν με τους εκλέκτορες.
«Οι καρδινάλιοι είναι εντελώς αποκομμένοι», λέει η Ίνες Σαν Μαρτίν από τις Παπικές Ιεραποστολικές Εταιρείες στις ΗΠΑ.
«Υπάρχουν μόνο ασύρματοι για πολύ συγκεκριμένες περιστάσεις όπως “χρειαζόμαστε γιατρό” ή “εκλέχθηκε Πάπας”».
Και αν κάποιος παραβεί τους κανόνες, «τότε διατρέχει τον κίνδυνο αφορισμού», λέει ο ντε Νικολό, δηλαδή αποβολής από την Εκκλησία. «Κανείς δεν τολμά να τον παραβιάσει».
Τα δύο προηγούμενα Κονκλάβια, το 2005 και το 2013, διήρκεσαν μόλις δύο ημέρες. Ωστόσο, ο Σουηδός καρδινάλιος Anders Arborelius εκτιμά ότι αυτή τη φορά η διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερο, καθώς πολλοί από τους Καρδινάλιους που διορίστηκαν από τον Πάπα Φραγκίσκο δεν έχουν συναντηθεί ποτέ πριν στο παρελθόν.
Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε θέσει ως προτεραιότητα τον διορισμό Καρδιναλίων από διαφορετικά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως η Μιανμάρ, η Αϊτή και η Ρουάντα, διευρύνοντας έτσι τη γεωγραφική εκπροσώπηση στο Κολλέγιο των Καρδιναλίων.
Από τους 133 Καρδινάλιους που θα συμμετάσχουν στο Κονκλάβιο - προέρχεται από τα λατινικά «cum clave» που σημαίνει «με κλειδί» - οι 108 είχαν επιλεγεί από τον Πάπα Φραγκίσκο. Για να εκλεγεί Πάπας πρέπει να εξασφαλίσει τα 2/3 των ψήφων, δηλαδή 89 ψήφους.
Οι Καρδινάλιοι χωρίζονται σε τρεις βασικές τάσεις: τους μεταρρυθμιστές, τους μετριοπαθείς και τους συντηρητικούς.
Κατά την έναρξη του Κονκλαβίου, οι καρδινάλιοι ψάλλουν τη Λιτανεία των Αγίων, έναν μυστικιστικό γρηγοριανό ύμνο, και ορκίζονται απόλυτη εχεμύθεια. Στη συνέχεια, η Καπέλα Σιστίνα κλείνει με τις χαρακτηριστικές διπλές πόρτες, ενώ ο υπεύθυνος της λειτουργίας εκφωνεί το «Extra omnes» («Έξω όλοι»), σηματοδοτώντας την απομόνωση των εκλεκτόρων.
Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει την ανεξαρτησία και μυστικότητα της ψηφοφορίας, η οποία συνεχίζεται μέχρι να επιτευχθεί πλειοψηφία δύο τρίτων για την εκλογή νέου Πάπα. Ο κόσμος αναμένει το σήμα από την καμινάδα: μαύρος καπνός σημαίνει ότι δεν έχει επιτευχθεί πλειοψηφία, ενώ λευκός καπνός αναγγέλλει την επιτυχή εκλογή και την ανάδειξη του νέου Ποντίφικα, συνοδευόμενη από τις καμπάνες της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.
Η απόκρυφη διαδικασία της ψηφοφορίας
Οι ψηφοφορίες πραγματοποιούνται το πρωί και το απόγευμα, σε δύο διαφορετικές συνεδρίες.
Επιλέγονται τυχαία εννέα καρδινάλιοι, που αναλαμβάνουν συγκεκριμένους ρόλους σε κάθε συνεδρία: τρεις ελεγκτές επιβλέπουν την ψηφοφορία, τρεις infirmarii, όπως ονομάζονται, μαζεύουν τις ψήφους των ασθενών και τρεις αναθεωρητές που επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα.
Κάθε καρδινάλιος γράφει την επιλογή του σε ένα χαρτί με τις λατινικές λέξεις «εκλέγω ως ανώτατο ποντίφικα». Πλησιάζουν στην Αγία Τράπεζα ένας προς έναν και λένε: «Καλώ ως μάρτυρά μου, τον Χριστό τον Κύριο που θα είναι ο κριτής μου, ότι η ψήφος μου δίνεται σε εκείνον που, ενώπιον του Θεού, πιστεύω ότι πρέπει να εκλεγεί».
Το διπλωμένο ψηφοδέλτιο τοποθετείται σε ένα στρογγυλό δοχείο. Στη συνέχεια, τα ψηφοδέλτια ανοίγονται ένα προς ένα από τρεις ψηφολέκτες, οι οποίοι σημειώνουν τα ονόματα και τα διαβάζουν δυνατά.
Οι καρδινάλιοι μπορούν να κρατήσουν τη δική τους καταμέτρηση σε ένα χαρτί που τους παρέχεται, αλλά πρέπει να παραδώσουν τις σημειώσεις τους για να καούν στο τέλος της ψηφοφορίας.
Στη συνέχεια, οι ελεγκτές αθροίζουν τις ψήφους και γράφουν τα αποτελέσματα σε ξεχωριστό χαρτί, το οποίο φυλάσσεται στα παπικά αρχεία.
Καθώς ο ελεγκτής διαβάζει κάθε όνομα, τρυπά κάθε ψηφοδέλτιο με μια βελόνα μέσα από τη λέξη «eligo» (λατινικά για το “επιλέγω”), δένει τα ψηφοδέλτια με κλωστή και δένει έναν κόμπο.
Στη συνέχεια, τα ψηφοδέλτια παραμερίζονται και καίγονται στη σόμπα του παρεκκλησιού μαζί με ένα χημικό για να παραχθεί λευκός ή μαύρος καπνός- λευκός όταν εκλέγεται νέος Πάπας και μαύρος όταν δεν εκλέγεται.
Πόσο διαρκεί ένα κονκλάβιο
Πραγματοποιείται μόνο μία ψηφοφορία την πρώτη ημέρα, ενώ στη συνέχεια επιτρέπονται έως και τέσσερις γύροι ψηφοφορίας κάθε ημέρα.
Εάν δεν εκλεγεί κανείς μετά από τρεις ημέρες, η ψηφοφορία διακόπτεται για έως και μία ημέρα. Η ψηφοφορία συνεχίζεται και αν δεν εκλεγεί Πάπας μετά από άλλες επτά ψηφοφορίες, γίνεται νέα παύση της διαδικασίας, και ούτω καθεξής μέχρι να περάσουν περίπου 12 ημέρες ψηφοφορίας.
Εάν δεν επιλεγεί κανείς μετά από 33 γύρους, οι καρδινάλιοι προχωρούν σε επαναληπτικό γύρο των δύο πρώτων υποψηφίων, σύμφωνα με έναν σχετικά νέο κανόνα που εισήγαγε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους γύρους, οι δύο αυτοί υποψήφιοι δεν μπορούν να ψηφίσουν.
Το κονκλάβιο που εξέλεξε τον πάπα Φραγκίσκο το 2013 διήρκεσε περίπου 24 ώρες και χρειάστηκαν πέντε κάλπες, αλλά η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.
Τι συμβαίνει μόλις εκλεγεί ο νέος Πάπας
Μόλις εκλεγεί ο Πάπας, ο υπεύθυνος της λειτουργίας επιστρέφει στο παρεκκλήσι και ο πρύτανης του Κολλεγίου των Καρδιναλίων – ο οποίος διευθύνει το κονκλάβιο αν είναι κάτω των 80 ετών – ρωτά:
«Αποδέχεστε την εκλογή σας ως ανώτατος ποντίφικας;».
Μόλις ο καρδινάλιος λέει «αποδέχομαι», ο κοσμήτορας ρωτά: «Με ποιο όνομα θέλετε να σας προσφωνούν» και με την απάντησή του ο νέος Πάπας ανακοινώνει το εκκλησιαστικό του όνομα.
Στη συνέχεια, ο πρύτανης των Καρδιναλίων εισάγει τις πληροφορίες σε ένα επίσημο έγγραφο, λευκός καπνός βγαίνει από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα και οι καμπάνες της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου χτυπούν.
Ο νέος Πάπας αλλάζει το λευκό ράσο του και ένας προς έναν οι κοκκινοφορεμένοι καρδινάλιοι πλησιάζουν για να ορκιστούν υπακοή. Αρχικά θα σταματήσει και θα προσευχηθεί στο παρεκκλήσι του Παύλου για λίγα λεπτά προτού βγει στο μπαλκόνι με θέα την πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Τον προπορεύεται στο μπαλκόνι ένας καρδινάλιος που αναγγέλλει «Habemus papam!». («Έχουμε Πάπα!») και στη συνέχεια τον παρουσιάζει στον κόσμο στα λατινικά. Ο νέος ποντίφικας βγαίνει στο μπαλκόνι και εκφωνεί τα πρώτα του δημόσια λόγια ως πάπας.