Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  11:16: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 6/12/2022

Της:                 Αναστασίας - Αικατερίνης Αλεξοπούλου

                        Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ:            «Αγνόηση απόφασης-νομολογίας του ΣτΕ περί παραγραφών οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία από τον νέο Ασφαλιστικό Νόμο»

Κύριε Υπουργέ,

Ως γνωστόν, πρόσφατα υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία του σώματος της Βουλής των Ελλήνων το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και ως εκ τούτου, έγινε Νόμος του κράτους (4997/2022, «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις», Φ.Ε.Κ. 219, της 25ης Νοεμβρίου 2022). Ο Νόμος, σε γενικές γραμμές, προβλέπει την παραγραφή οφειλών προς τα διάφορα Ασφαλιστικά Ταμεία, σε βάθος πέραν της τελευταίας δεκαετίας, θέτοντας όμως ως προϋπόθεση, ότι οι εν λόγω οφειλές δεν έχουν βεβαιωθεί εντός δεκαετίας από την δημιουργία τους.

Η συγκεκριμένη προϋπόθεση που τίθεται, όμως, και μάλιστα αυθαίρετα, έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με πρόσφατη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία εκδόθηκε, λαμβάνοντας υπ’ όψιν βεβαιωθείσα οφειλή προς τον ΕΦΚΑ. Τοιουτοτρόπως, ακόμη και εάν μία οφειλή έχει βεβαιωθεί, έχει γίνει αποδεκτή και εξυπηρετείται σε δόσεις από τον οφειλέτη, η εν λόγω παραγράφεται, το δε χρηματικό ποσό που έχει, εν τω μεταξύ, καταβληθεί, για περίοδο παρελθούσα της τελευταίας δεκαετίας, δύναται να συμψηφισθεί με επόμενες οφειλές. Κοντολογίς, η απόφαση του ΣτΕ ουδεμία διάκριση πραγματοποίησε μεταξύ βεβαιωμένων και μη βεβαιωμένων οφειλών, παρά έκρινε και αποφάσισε επί τούτου για όλες απολύτως τις οφειλές, οι οποίες υφίστανται πέραν της παρελθούσας δεκαετίας.

Πρέπει σε αυτό το σημείο να τονισθεί ότι, η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ: α) αποτελεί νομολογία, συνεπώς, ως δικαστική ερμηνεία του Νόμου, που είναι ισοδύναμη με Νόμο του κράτους, β) ευθυγραμμίζεται πλήρως με την Οδηγία (ΕΕ) 2019/1023 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019: «Περί πλαισίου για την προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών, καθώς και περί μέτρων βελτίωσης των διαδικασιών αυτών και με την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 (Οδηγία για την αναδιάρθρωση και την αφερεγγυότητα)», η οποία αποδέχεται την μικρότερη των 20 ετών «φορολογική μνήμη», εν προκειμένω, αυτήν της δεκαετίας, ούτως ώστε να δίνεται στον οφειλέτη η δεύτερη ευκαιρία ενεργής επανόδου του στην επιχειρηματική δραστηριότητα και γ) έγινε αποδεκτή από εσάς προσωπικά, ως αρμοδίου Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την από 13ης Αυγούστου 2022 δημόσια δήλωσή σας, ότι δηλαδή:  «θα υπάρξει συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, που μειώνει τον χρόνο παραγραφής των οφειλών από την 20ετία στη 10ετία».

Εν κατακλείδι, συνιστά κατάφωρη παράβαση του πνεύματος και του γράμματος του Νόμου η όποια μη συμμόρφωση του ανωτέρω σχετικού νομοθετήματος με τα προαναφερθέντα. Πέραν τούτου, με τη μη εφαρμογή των ισχυρών νομικών εργαλείων που προαναφέρθηκαν, εκατοντάδες χιλιάδες ηλικιωμένοι ασφαλισμένοι, που έχουν ήδη διογκωμένες ασφαλιστικές οφειλές, συμπεριλαμβανομένων προστίμων και τόκων, της τάξεως των 20.000 ευρώ και άνω, κρατούνται εγκλωβισμένοι σε μία ακατανόητη ταλαιπωρία, όντας όμηροι μίας μη πιστής ερμηνείας και μη τήρησης της κοινά αποδεκτής νομικής καθεστηκυίας τάξης.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Για ποιον λόγο το προσφάτως ψηφισθέν από το ελληνικό κοινοβούλιο ασφαλιστικό νομοθέτημα, 4997/2022, δεν έλαβε υπ’ όψιν την ανωτέρω αναφερθείσα Απόφαση-νομολογία του ΣτΕ, ως επίσης και την ανωτέρω αναφερόμενη Ευρωπαϊκή επί τούτου Οδηγία;

2. Προτίθεσθε να επεναξετάσετε / αναθεωρήσετε το συγκεκριμένο εδάφιο, του ως άνω Νόμου, έτσι ώστε να επέλθει δικαιοσύνη για εκατοντάδες χιλιάδες ηλικιωμένους, κατά βάση, ασφαλισμένους;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Αναστασία - Αικατερίνη Αλεξοπούλου
 
 



Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής προχώρησε ο Κώστας Τσιάρας με νομοτεχνική βελτίωση, καθώς στο άρθρο 48 προστέθηκε μια ακόμα παράγραφος, η οποία προβλέπει ότι η θητεία των υποδιοικητών της ΕΥΠ παύει μέχρι τον διορισμό των νέων.

Μέχρι τότε αναμένεται να ασκεί τις αρμοδιότητες του ο νυν διοικητής Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ουσιαστικά η κυβέρνηση λήγει την θητεία των υποδιοικητών.

Αρμόδιες πηγές, άφηναν να εννοηθεί ότι η αλλαγή μπορεί να έγινε προκείμενου να «εναρμονίζονται» και τα προσόντα των υποδιοικητών με αυτά του εκάστοτε διοικητή, μετά και την αλλαγή των προσόντων που θα πρέπει με βάση τη νομοθεσία να έχει και ο Διοικητής.

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 156 «ναι». Το καταψήφισαν 142 βουλευτές, ενώ 2 ήταν απόντες.

Πηγή: ethnos.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στη διαγραφή της Εύας Καϊλή το βράδυ της Παρασκευής, εξαιτίας της φερόμενης εμπλοκής της σε σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή ερευνάται για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς από Καταριανούς αξιωματούχους, ενώ ο σύντροφός της ήδη συνελήφθη.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημοσιογράφοι στην πολιτική είναι μια συνταγή που ακολουθείται πιστά, από όλα τα κόμματα χρόνια τώρα. Ούτε είναι ελληνικό, μόνο, φαινόμενο.  

Τα κόμματα τούς αναζητούν για να ενταχθούν στις λίστες τους, καθώς η αναγνωρισιμότητα που αποκτούν με την πάροδο των ετών οι «φτασμένοι» δημοσιογράφοι,  βοηθά στην προσέλκυση ψήφων. Από την άλλη, η «Κίρκη» της εξουσίας, αποτελεί δέλεαρ για όσους μέχρι πρότινος έγραφαν γι’ αυτή ή ακόμη και την επέκριναν. Πλέον μπορούν να την δουν από μέσα και αντί να ασκούν κριτική, να ασκούν εξουσία και να λαμβάνουν αποφάσεις, είτε ως βουλευτές είτε ως υπουργοί. Βέβαια υπάρχει και η άλλη οπτική: Τα σύγχρονα media, ενίοτε, έχουν περισσότερη επιρροή (για κάποιους και χρήματα) από ό,τι η πολιτική.

Οι παλιοί έλεγαν το γνωστό απόφθεγμα πως «η δημοσιογραφία μπορεί να σε οδηγήσει παντού, αρκεί να την εγκαταλείψεις έγκαιρα», αν και πολλοί, το αμφισβητούν. «Είναι ο μεγαλύτερος μύθος, οι πολιτικοί-δημοσιογράφοι στην πορεία αναζητούν σωσίβιο στη μέση του ωκεανού» έχει πει ο Ν. Χατζηνικολάου ο οποίος είχε δεχθεί διαχρονικά προτάσεις να είναι υποψήφιος πλην όμως δεν υπέκυψε στον πειρασμό. Βέβαια, υπάρχει και η άλλη οπτική: Τα σύγχρονα media, ενίοτε, έχουν περισσότερη επιρροή (για κάποιους και χρήματα) από ό,τι η πολιτική.

Όπως και να έχει, η πραγματικότητα είναι ότι τα κομματικά επιτελεία αναζητούν «λαμπερά πρόσωπα» για να τα τοποθετήσουν σε περίοπτες θέσεις στα ψηφοδέλτιά τους, ευελπιστώντας ότι ο κόσμος θα «σταυρώσει» πιο εύκολα ένα αναγνωρίσιμο πρόσωπο.

Ακόμη και αν η εμπειρία δείχνει πως οι περισσότεροι – όχι όλοι – δημοσιογράφοι δεν θεωρούνται και οι πλέον πετυχημένοι πολιτικοί,  τα κόμματα και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ποντάρουν σ’ αυτούς. Δικαίως ή αδίκως. «Εξάλλου, αν ζητάς δίκαιη αντιμετώπιση, δεν πρέπει να ασχοληθείς ούτε με την πολιτική, αλλά ούτε με τη δημοσιογραφία» όπως έλεγε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ.

Ας δούμε λοιπόν ποιοι προερχόμενοι από τον χώρο της δημοσιογραφίας – έστω και αν έχουν εγκαταλείψει τον χώρο από ετών – θα διεκδικήσουν την ψήφο στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Οι υποψήφιοι δημοσιογράφοι της ΝΔ

Όσοι εξελέγησαν βουλευτές, φυσικά, θα είναι εκ νέου υποψήφιοι.

Η Φωτεινή Πιπιλή στην Α’ Αθήνας, ο Γιάννης Λοβέρδος στον Δυτικό τομέα Αθηνών, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος και η Αρια Αγάτσα στον Βόρειο τομέα, η Σοφία Βούλτεψη, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου και η Αννα Καραμανλή στο Νότιο τομέα Αθηνών, ο Κώστας Γκιουλέκας στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος στη Β’ Πειραιά, ο Γιάννης Αδριανός στην Αργολίδα, ο Σίμος Κεδίκογλου στην Εύβοια, ο Μακάριος Λαζαρίδης στην Καβάλα, ο Γιώργος Αμυράς στα Ιωάννινα, ο Χρήστος Μπουκώρος στη Μαγνησία.

Από την Ευρωβουλή στη Θεσσαλονίκη η Σπυράκη, στη Λέσβο ο Πιπίνης

Στην Α’ Θεσσαλονίκης θα είναι υποψήφια η νυν ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα μετά τη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη Λέσβο, από όπου έλκει την καταγωγή του, θα είναι πιθανότατα υποψήφιος ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Λατινικής Αμερικής, Ιάσωνας Πιπίνης.

Αυτιάς και Οικονόμου είπαν «όχι»

Στο τραπέζι έπεσε αρχικά και το όνομα του «μάχιμου» και έμπειρου δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ,  Δημήτρη Οικονόμου για υποψηφιότητα στην Καρδίτσα από όπου έλκει την καταγωγή του, ωστόσο ο ίδιος το έχει απορρίψει κατηγορηματικά, όπως είπε στο iefimerida.

Ο «συνήθης ύποπτος» Γιώργος Αυτιάς (ΣΚΑΪ) δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις εθνικές εκλογές. «Δεν υπάρχει πιθανότητα ούτε μία στο εκατομμύριο να είμαι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές. Ούτε στην Α’ Πειραιά, ούτε στη Σάμο» είπε ο ίδιος μιλώντας στο iefimerida. Αν ωστόσο του γίνει πρόταση για την Ευρωβουλή, θα το σκεφτεί σοβαρά. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές συζητούσε επίσης την πιθανότητα να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, ωστόσο το παρασκήνιο της εποχής θέλει να μπήκε «βέτο» από συνυποψηφίους του.

Υποψήφιος δεν θα είναι επίσης ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, ο οποίος είχε βάλει υποψηφιότητα το 2019 στην Α’ Αθηνών.

Μένει να ανακοινωθεί αν ενδιαφέρονται να είναι εκ νέου υποψήφιοι οι δημοσιογράφοι που ήταν υποψήφιοι το 2019 αλλά δεν εξελέγησαν, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Γρηγόρης Ψαριανός και Έμυ Λιβανίου (νότιος τομέας Αθηνών), Αντώνης Πανούτσος (δυτική Αθήνα), οι Φώτης Καρύδας (Βόρειος τομέας Αθηνών), Αργυρή Κατωπόδη (Λευκάδα), Ίνα Ταράντου (Κέρκυρα) Χαρίκλεια Ξανθή (Ανατολική Αττική).

Παλιοσπύρου-Μπεκατώρου στο Επικρατείας ΝΔ;

Εκτός δημοσιογραφίας, πάντως, θα υπάρχουν ηχηρά ονόματα από τον κοινωνικό/αθλητικό χώρο στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Κατά πληροφορίες συζητήσεις γίνονται για να είναι στο Επικρατείας η Ιωάννα Παλιοσπύρου που έχει γίνει σύμβολο γενναιότητας μετά την επίθεση με βιτριόλι που δέχθηκε, η (δις) ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου που ξεκίνησε το #metoo στη χώρα μας για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Πιθανή είναι εξάλλου η υποψηφιότητα του ραδιοφωνικού παραγωγού, Ποσειδώνα Γιαννόπουλου στον Βόρειο Τομέα Αθηνών.

Οι υποψήφιοι δημοσιογράφοι του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν είναι λίγοι και στον ΣΥΡΙΖΑ οι δημοσιογράφοι που από την πένα και τα μικρόφωνα μετακόμισαν τα τελευταία χρόνια στο βήμα της Βουλής.

Στα ψηφοδέλτια του κόμματος που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες θα είναι όπως έχει γίνει γνωστό αυτοδικαίως όλοι οι νυν βουλευτές.

Ο Νίκος Φίλης πρώην διευθυντής της Αυγής και με θητεία σε αρκετά ΜΜΕ, εκλέχθηκε το ΄15 και το ΄19 διετέλεσε υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι πάλι υποψήφιος στην Ά Αθήνας. Την ψήφο των πολιτών θα διεκδικήσει ξανά και ο Νάσος Αθανασίου που έχει περάσει από πολλές εφημερίδες αλλά και την τηλεόραση, στην Ανατολική Αττική, καθώς και ο Γιώργος Βαρεμένος που είναι υποψήφιος στην Αιτωλοακαρνανία.

Τέσσερις νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται από την ΕΡΤ3. Ο Χρήστος Γιαννούλης, που εκλέχθηκε το 2019 θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην  Α’ Θεσσαλονίκης. Την τρίτη θητεία του στο κοινοβούλιο θα επιδιώξει στην Α’ Θεσσαλονίκης και ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ενώ  στη Β΄ Θεσσαλονίκης, θα είναι ξανά υποψήφια η Δώρα Αυγέρη και στην περιφέρεια Χαλκιδικής η Κυριακή Μάλαμα.

Την εκλογή του για πρώτη φορά με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Αττική θα επιδιώξει και ο δημοσιογράφος και πρώην αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Καραμέρος που για 20 χρόνια εργάστηκε στην ιδιωτική τηλεόραση ως ρεπόρτερ αρχισυντάκτης και παρουσιαστής εκπομπών και δελτίων ειδήσεων.

Υπάρχουν όμως και οι πρώην που θέλουν να γίνουν ξανά νυν. Όπως ο Νίκος Ξυδάκης ο οποίος θα διεκδικήσει την επιστροφή του μετά από μια τετραετία απουσίας στο Νότιο Τομέα, η Αννέτα Καββαδία στον Βόρειο Τομέα και ο Γιώργος Κυρίτσης στην Α’ Αθήνας.

Οι υποψήφιοι δημοσιογράφοι του ΠΑΣΟΚ

Παρότι το ΠΑΣΟΚ έχει αρκετή προϊστορία σε δημοσιογράφους βουλευτές/ευρωβουλευτές, σε αυτές τις εκλογές τα ονόματα που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, είναι σχετικά λίγα. Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων (μέσα στον Ιανουάριο λογικά) οι εκπρόσωποι ΜΜΕ στις λίστες του ΠΑΣΟΚ είναι οι εξής:

Στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας υποψήφιος είναι ο δημοσιογράφος (Παραπολιτικά) Ανδρέας Παπαδόπουλος. Στην Αχαΐα ο Δημήτρης Καρβουνιάρης (γ.γ. της ΕΣΗΕΠΗΝ) και η Δήμητρα Αναργύρου (ΕΡΤ). Στην Άρτα ο Χρήστος Μέγας. Στη Δυτική Αττική ο Δημήτρης Στάμου, στη Μαγνησία οι δημοσιογράφοι τοπικών μέσων Δημήτρης Χορταργιάς και ο Γιάννης Αναστασίου.

Στην Β’ Πειραιά ο εκδότης-δημοσιογράφος Δημήτρης Κατσικάρης. Στην Α’ Θεσσαλονίκης, θέτει ξανά υποψηφιότητα ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής Γιάννης Μαγκριώτης (Flash Θεσσαλονίκης).

Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2022 21:08

Πώς να γλιτώσετε από τις άσχημες σκέψεις

Για τον έναν λόγο ή τον άλλο, πολλοί από εμάς όταν ξεκινάμε να κάνουμε άσχημες σκέψεις, δεν μπορούμε να γλυτώσουμε ποτέ.

Το ζήτημα είναι πώς θα καταφέρεις να μην επηρεάζεσαι σε τόσο μεγάλο βαθμό από αυτά που σκέφτεσαι, καθώς και πώς να κάνεις εκείνη την ενοχλητική φωνή στον εγκέφαλό σου να σταματήσει.

Μερικοί τρόποι για να διώξουμε, ή έστω να κάνουμε αυτές τις εμμονικές σκέψεις να σωπάσουν:

*Εστιάζουμε την προσοχή μας σε πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε
, όπως το πώς αντιδρούμε σε ερεθίσματα στο παρόν, ή πώς διαχειριζόμαστε τωρινά μας προβλήματα.

*Προσπαθούμε να έχουμε μια καλή προοπτική, και να μην βλέπουμε τα πράγματα από την (περιορισμένη) οπτική γωνία που μας αφήνει το άγχος μας.

*Κάνουμε ενεργή προσπάθεια αντί για τα χειρότερα δυνατά σενάρια, να σκεφτόμαστε μια θετική έκβαση των γεγονότων, αλλά και μία εντελώς ουδέτερη, για να αποκτήσουμε πιο σφαιρική γνώμη.

*Πολύ απλά, μερικές φορές το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να απασχολήσουμε το μυαλό μας με κάτι άλλο. Η εργασιοθεραπεία πάντα βοηθάει, όπως και το να παίρνουμε μία ημέρα για τον εαυτό μας και να χαλαρώνουμε.

*Μια πρακτική λύση: Ξεκινήστε να κάνετε μαθηματικές ασκήσεις. Όταν αναγκάζουμε τον εγκέφαλό μας να κάνει κάτι τόσο πρακτικό όσο τα μαθηματικά, η προσοχή μας αποσπάται από τις υπερβολικές σκέψεις.

*Και ακόμα μία πολύ πρακτική λύση, που είναι εν μέρει και ο λόγος που η γιόγκα είναι τόσο αποτελεσματική: Σταθείτε για λίγη ώρα στο ένα πόδι. Το μέρος του εγκεφάλου που ασχολείται με την ισορροπία μας, όπως είναι λογικό, θα αναλάβει την σαφώς πιο σημαντική δράση να μας κρατήσει όρθιους, και οι σκέψεις φεύγουν. Τώρα, αυτό ακούγεται σαν κίνηση πανικού, και είναι. Αυτό που δεν είναι κίνηση πανικού, όμως, είναι όντως να κάνουμε δέκα λεπτά μερικές πόζες γιόγκα και μερικά σετ διατάσεις κάθε πρωί. Για να ξεκινάμε την ημέρα μας με πιο καθαρό μυαλό.

pronews.gr

Αλλαγή φρουράς στη θέση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών. Με απόφαση Δένδια αντικαθίσταται ο Αλ. Παπαϊωάννου με τον Γεώργιο Αρναούτη.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, από σήμερα Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, ο Γεώργιος Αρναούτης, Σύμβουλος Πρεσβείας Α΄, αναλαμβάνει καθήκοντα Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών.

O Υπουργός Εξωτερικών, ευχαρίστησε θερμά τον απερχόμενο Εκπρόσωπο, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, για τις υπηρεσίες του και την προσφορά του από τη θέση αυτή και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη σταδιοδρομία του.

Νέος εκπρόσωπος στο ΥΠΕΞ ο Γιώργος Αρναούτης -Αντικαταστάθηκε ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου με απόφαση Δένδια.

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Την «ανάγκη λήψης μέτρων ασφαλείας στους αγώνες του μηχανοκίνητου αθλητισμού» θίγει σε ερώτηση του ,προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Η ερώτηση:

Στην Ελλάδα διεξάγονται από το 2010 αγώνες αναβάσεων και πιο συγκεκριμένα το Ελληνικό Πρωτάθλημα Αναβάσεων (Hill Climb). Ειδικότερη κατηγορία στο πρωτάθλημα αυτό, είναι αυτή της Φόρμουλα Σαλούν (FormulaSaloon), κατηγορία που έχει τους λιγότερους τεχνικούς περιορισμούς συμμετοχής και τα αυτοκίνητα έχουν πολλές ελευθερίες.

Ερωτήματα γεννώνται ωστόσο ως προς την ύπαρξη των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας εκ μέρους της πολιτείας για τη διεξαγωγή των αγώνων, προς προστασία των συμμετεχόντων αλλά και των θεατών. Άλλωστε, ήδη έχουμε βιώσει στη χώρα μας τις τραγικές επιπτώσεις ατυχημάτων σε αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού, όπως συνέβη σε αγώνες dragster στο Αγρίνιο το 2021, με θύμα έναν 33χρονο οδηγό.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στoυς αγώνες Formula Saloon, δεν υπάρχουν προστατευτικές μπάρες σε μεγάλα τμήματα της αγωνιστικής διαδρομής, ενώ όπου υπάρχουν, συχνά είναι σπασμένες, τρακαρισμένες, ή πεσμένες στο έδαφος.

Οι επικίνδυνες προεξοχές των προστατευτικών μπαρών δεν καλύπτονται, όπως απαιτείται, από έξτρα προστατευτικά για τους οδηγούς μέτρα, όπως π.χ. από ειδικά προετοιμασμένες αχυρόμπαλες. Σε πολλά επικίνδυνα σημεία των αγωνιστικών διαδρομών, όπως π.χ. κλειστές στροφές, γκρεμοί, βράχια κλπ, τοποθετούνται απλώς κόκκινες κορδέλες και παλιά ελαστικά που καμία προστασία δεν εξασφαλίζουν στους αγωνιζόμενους αθλητές, σε περίπτωση απώλειας ελέγχου του οχήματος.

Σημειώνεται δε, ότι σε αγώνες που διεξάγονται στο εξωτερικό (π.χ. Ιταλία, Γερμανία κλπ) υπάρχουν «διπλές» προστατευτικές μπάρες ενισχυμένες παντού με ειδικά προσαρμοσμένες αχυρόμπαλες. Περαιτέρω, υπάρχουν σημεία όπου το οδόστρωμα είναι ακατάλληλο, καθώς παρατηρείται ότι τούτο έχει υποχωρήσει εντελώς από κατολισθήσεις, δεν έχει υποστεί καμία συντήρηση για πολλά έτη και παρουσιάζει επικίνδυνη ολισθηρότητα και λακκούβες – και τούτο μάλιστα, τη στιγμή που στους αγώνες ανάβασης, το κρίσιμο στοιχείο είναι η σωστή πρόσφυση των οχημάτων στο οδόστρωμα.

Τέλος, δεν παραχωρούνται διαδρομές προκειμένου οι οδηγοί να κάνουν προπόνηση όπως συμβαίνει σε όλα τα υπόλοιπα αθλήματα και σε αντίθεση με ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες διαθέτουν συστηματικά στους οδηγούς χώρους προπόνησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, είτε οι οδηγοί των αγώνων να μην προπονούνται καθόλου, είτε να κάνουν προετοιμασία μαζί με τους υπόλοιπους οδηγούς με κίνδυνο σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.

Η τήρηση μέτρων προστασίας και κανόνων ασφαλείας για την προστασία της ζωής και της ακεραιότητας των διαγωνιζόμενων και των θεατών όλων των αθλητικών διοργανώσεων και ιδιαίτερα των διοργανώσεων με μηχανοκίνητα οχήματα είναι επιβεβλημένη. Θα οδηγήσει δε, σε αναβάθμιση του επιπέδου των αγώνων ούτως ώστε να συμπεριληφθούν στο διεθνές πρωτάθλημα αναβάσεων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (Federation International d’ Automobile – F.I.A.) και θα προσελκύσουν ξένους αθλητές και θεατές στη χώρα μας.

Να σημειωθεί δε, ότι το ιδιαίτερα γνωστό Ράλι Ακρόπολης διεξάγεται στη χώρας μας και μάλιστα με ειδικές διαδρομές στην Ορεινή Ναυπακτία και Φωκίδα και κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας.

Ταυτόχρονα, είναι αναγκαίο το Υπουργείο να προωθήσει τη δημιουργία ειδικής πίστας για τη διεξαγωγή αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η λειτουργία οργανωμένης πίστας με σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας, θα εξασφαλίσει την προστασία συμμετεχόντων και θεατών και θα προωθήσει την ανάπτυξη της χώρας μας, με την προσέλκυση θεατών από όλο τον κόσμο. Κι ενώ όπως προκύπτει από τον Τύπο, υπήρχαν συζητήσεις για τη δημιουργία πίστας στη Χαλανδρίτσα Αχαΐας, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη και επίσημη ενημέρωση εκ μέρους του Υπουργείου.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
1. Σκοπεύει το Υπουργείο να καθιερώσει κανόνες ασφαλείας και μέτρα προστασίας για τους αγώνες FormulaSaloon του Ελληνικού Πρωταθλήματος Αναβάσεων και σε ποιο χρονοδιάγραμμα;
2. Θα παραχωρήσει το Υπουργείο κλειστές διαδρομές στους οδηγούς Formula Saloon για να προπονούνται σε ασφαλείς συνθήκες για τους ίδιους αλλά και για τους υπόλοιπους οδηγούς και πεζούς;
3. Θα αναλάβει το Υπουργείο πρωτοβουλίες για τη δημιουργία πίστας αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού στη χώρα μας; Πρόκειται να δημιουργηθεί πίστα στη Χαλανδρίτσα Αχαΐας;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για την αλλαγή ιδιοκτησίας του Παναιτωλικού προέβη σε δήλωση ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Βαρεμένος. Η δήλωση:

Ο Παναιτωλικός βιώνει μία ιστορική μετάβαση. Αυτήν την στιγμή δεν μπορώ να εκτιμήσω τί ακριβώς σημαίνει αυτό για την μελλοντική πορεία και την ταυτότητα του συλλόγου ως αθλητικού-πολιτιστικού φαινομένου. Το βέβαιο είναι ότι ο Φώτης Κωστούλας, περνώντας από τον χώρο των μεγάλων συλλογικών οραμάτων της νιότης στον επιχειρηματικό στίβο, απέδειξε στο Αγρίνιο ότι διέθετε προσωπικό όραμα, αφήνοντας θετικό αποτύπωμα. Ας μου επιτραπεί να πω ότι η ίδια η κληρονομιά του δεν θα του επέτρεπε να αποκοπεί από τα δρώμενα της περιοχής, η οποία έχει ανάγκη την περαιτέρω προσφορά του.

Όσο για τον Παναιτωλικό, η υλοποίηση των έργων στα πλαίσια του προγράμματος που εγκρίθηκε την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μετά από συντονισμένες προσπάθειες, μπορεί να αναδείξει την ιστορική οντότητα του φιλεκπαιδευτικού συλλόγου. Ταυτόχρονα να αποτελέσει έναυσμα για την αναβάθμιση της γύρω περιοχής με συγκεκριμένες δράσεις. Ο Παναιτωλικός σε πείσμα των καιρών παραμένει ΙΔΕΑ.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Το παρόν νομοσχέδιο, αποτελεί ομολογία της κυβέρνησης για το φαύλο καθεστώς που η ίδια επέβαλε στην ΕΥΠ», τόνισε στην ομιλία του για το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ, την άρση απορρήτου και την κυβερνοασφάλεια ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Αναλυτικά η ομιλία Δημ. Κωνσταντόπουλου στην Ολομέλεια για την ΕΥΠ, την άρση απορρήτου και την κυβερνοασφάλεια:

«κ. Πρόεδρε, κ. Υπουργέ,Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ζούμε μια πολύ ιδιαίτερη περίοδο στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Το κράτος δικαίου που συγκροτήθηκε στη χώρα μας με αγώνες και πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ σε δύσκολα χρόνια, έχει σήμερα φανερά υποχωρήσει. Ναι, προσπαθεί η κυβέρνηση, να παρουσιαστεί ως φιλελεύθερη, ωστόσο, εκ του αποτελέσματος, είναι βαθιά συντηρητική.

Κύριοι της Κυβέρνησης,

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά, ότι πυρήνας των ατομικών δικαιωμάτων είναι η ίδια η ανθρώπινη αξία. Εσείς παρότι φροντίζετε επιμελώς για την απελευθέρωση των αγορών, δεν δείχνεται την ίδια θέρμη για την εγγύηση και προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Το επιβεβαίωσαν οι παράνομες παρακολουθήσεις.

Η ελευθερία που διέπει τη δημόσια και ιδιωτική ζωή, αποτελεί θεμέλιο λίθο της Δημοκρατίας. Σήμερα πως μπορούμε να μιλάμε για ελευθερία, όταν η κυβέρνηση επιλέγει να μας παρακολουθεί;Πόσο σίγουροι, αισθάνεστε κύριοι συνάδελφοι βουλευτές, ότι οι συνομιλίες σας δεν παρακολουθούνται;Ότι δεν μεθοδεύονται εκβιασμοί σε βάρος σας;

Σκέψεις που κάνουμε όλοι σιωπηρά εδώ μέσα, ενόσω η Δημοκρατία μας βάλλεται. Το αφήγημα της εθνικής ασφάλειας γίνεται η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Προσπαθούν να κυβερνήσουν τον τόπο με το φόβο. Να παρουσιάσουν τα θύματα ως θύτες. Κατηγορούν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για δημιουργία τοξικού κλίματος. Μπορούμε, όμως, σήμερα να μιλάμε για κράτος δικαίου;

Όταν έχουν περάσει πέντε μήνες από τότε που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, απευθύνθηκε στη Δικαιοσύνη για την παράνομη παρακολούθησή του και ακόμη δεν έχουμε μάθει το γιατί;Έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας.

Σήμερα, βλέπουμε στην πράξη πόσο ύποπτο είναι το άρθρο 87 του Ν.4790/2021, με το οποίο καταργήθηκε η δυνατότητα γνωστοποίησης της παρακολούθησης στον ενδιαφερόμενο, μετά το πέρας αυτής.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το παρόν νομοσχέδιο, αποτελεί ομολογία της κυβέρνησης για το φαύλο καθεστώς που η ίδια επέβαλε στην ΕΥΠ. Ακούσαμε να το αποκαλεί ο πρωθυπουργός μια γενναία θεσμική μεταρρύθμιση. Εμείς έχουμε άλλη άποψη. Υπάρχουν σ’ αυτό σοβαρά προβλήματα που αυξάνουν τους κινδύνους για εκτροπές. Στο άρθρο 3 η έννοια της εθνικής ασφάλειας, φαίνεται να διαστέλλεται. Έτσι όμως, μπορεί να χρησιμοποιείται χωρίς ενδοιασμούς ως αιτιολογική βάση παρακολουθήσεων.

Τούτο όμως, δεν συμβαδίζει με την πάγια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που απαιτεί σαφή και εξαντλητική οριοθέτηση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας.

Αλλά ούτε και με το Σύνταγμα, όπου από το άρθρο 19 προκύπτει ότι η άρση του απορρήτου είναι απολύτως εξαιρετικό μέτρο. Ένα μέτρο που λαμβάνεται μόνο από δικαστική αρχή, η οποία ενεργεί υπό καθεστώς που παρέχει ειδικές εγγυήσεις.

Γι’ αυτό λοιπόν, εμείς προτείναμε σαφή και εξαντλητική απαρίθμηση στο νόμο, των λόγων εθνικής ασφάλειας. Όπως προτείναμε επίσης, να είναι επαρκώς αιτιολογημένη, η διάταξη που εκδίδει ο αρμόδιος εισαγγελέας για την άρση του απορρήτου.

Είναι απορίας άξιο ωστόσο, γιατί η κυβέρνηση επιμένει στο να μην καταγράφεται στην εισαγγελική διάταξη η αιτιολογία για την άρση του απορρήτου, καθώς και το όνομα εκείνου σε βάρος του οποίου θα εφαρμοστεί το μέτρο.

Η άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας -σας το λέμε για ακόμη μια φορά- θα πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη. Όπως χρειάζεται να αναφέρεται και το όνομα, όπως αντίστοιχα ισχύει για την άρση του απορρήτου προς διακρίβωση εγκλημάτων. Σε διαφορετική περίπτωση, ανοίγει θεσμικά πλέον ο δρόμος για μαζικές παρακολουθήσεις με το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας.

Θεωρούμε, επίσης, ότι ο αντι-εισαγγελέας που εγκρίνει την εισαγγελική διάταξη για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών πρέπει να ορίζεται από το Ανώτατο Διοικητικό Συμβούλιο και όχι από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αν και θα ήταν πιο σωστό, αντί για μονοπρόσωπο όργανο, να προβλεπόταν ένα τριμελές δικαστικό συμβούλιο για την έγκριση ή την απόρριψη της διάταξης του πρώτου εισαγγελέως.

Όπως ακριβώς συμβαίνει και όταν πρόκειται να διακριβωθεί η τέλεση ιδιαιτέρως σοβαρού εγκλήματος.Όσον αφορά δε στην ειδική ρύθμιση για τα πολιτικά πρόσωπα, θεωρούμε ότι ο πρόεδρος της Βουλής πρέπει να αποφασίζει μετά και την έκδοση των εισαγγελικών διατάξεων. Και όχι μετά την εισήγηση της ΕΥΠ.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στο ζήτημα της ενημέρωσης του προσώπου για το οποίο αίρεται το απόρρητο, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Νομοσχεδίου, η ενημέρωση μπορεί να γίνει, μόνο μετά την πάροδο τριών ετών από την παύση ισχύος της εισαγγελικής διάταξης. Μόνο στην περίπτωση δηλαδή, που δεν υπάρχουν ευρήματα και ύστερα από αίτημα του παθόντα. Τί θα συμβεί όμως αν ο παθών τελεί σε άγνοια;

Υπάρχει λοιπόν και εδώ αντίθεση με την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σύμφωνα με την οποία η ενημέρωση παρέχεται αμέσως μετά τη λήξη της παρακολούθησης, εφόσον δεν διακυβεύεται πλέον ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε η λήψη του μέτρου.

Και μάλιστα, χρειάζεται να υπάρχει ανεξάρτητο όργανο αρμόδιο για την ενημέρωση αυτή. Στη χώρα μας, μόνο η ΑΔΑΕ μπορεί να αναλάβει τον ρόλο αυτό.

Αγαπητοί συνάδελφοι, να σταθώ σε ένα ακόμη σημείο.

Στο άρθρο 10. Μετατρέπεται σε κακούργημα η αθέμιτη παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών από παρόχους κινητής τηλεφωνίας και ιδιώτες.Η αντίστοιχη ωστόσο, παραβίαση του απορρήτου από υπαλλήλους κρατικών υπηρεσιών (όπως η ΕΥΠ, η Αστυνομία, τα Ταχυδρομεία) αντιμετωπίζεται ως πλημμέλημα!

Σας ερωτώ λοιπόν: Ποιους προστατεύετε; Κλείνω, με το ερώτημα:

Πώς είναι δυνατόν, η εταιρεία KRIKEL με 5.000 ευρώ κεφάλαιο να παίρνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 1,4 εκ. ευρώ με απευθείας ανάθεση, και επί Νέας Δημοκρατίας 10 εκ. Ευρώ με απευθείας ανάθεση; Ποια είναι αυτή η εταιρεία;
Ποιοι την εκπροσωπούν και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί;

Ωστόσο, μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την εταιρεία αυτή, ομερτά. Μου θυμίζει την περίοδο 2004 – 2009 επί Καραμανλή, που ζητούσαμε τη διεύρυνση του χρόνου της εξεταστικής για τη δαπάνη του φαρμάκου από το χρόνο ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Περιμένω απάντηση.

Ευχαριστώ».

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2022 19:00

Αγαπητοί γείτονες Τούρκοι

Αγαπητοί γείτονες Τούρκοι!

Βλέποντας και ακούγοντας την επικίνδυνα κλιμακούμενη πολεμική ρητορική του Ερντογάν και των άλλων τούρκων αξιωματούχων, απευθύνομαι στους νοήμονες και κοσμικά-ρεαλιστικά σκεπτόμενους τούρκους, έχοντας τη γνώση ότι αποτελούν και την μεγάλη πλειοψηφία του γειτονικού λαού.

Αγαπητοί γείτονες, μην ξεχνάτε ότι:

-Εμείς είμαστε στην περιοχή αυτή εδώ και χιλιετίες και παράγουμε πολιτισμό, έχοντας την ελευθερία ως εφάμιλλη της ύπαρξής μας και την ειρήνη ως προϋπόθεση της ελευθερίας μας.

-Εσείς, ή μάλλον όσοι από εσάς κατάγονται από τους ανατολή και δεν είναι γόνοι εξισλαμισθέντων κατοίκων της περιοχής, κάνατε την εμφάνισή σας στην ευρύτερη περιοχή τον 11ο μ.Χ. αιώνα, εμποτισμένοι από βαρβαρικά ένστικτα και φορτισμένοι από την ιδέα της κατάκτησης των πάντων.

-Δεν σας καλέσαμε στα μέρη μας. Ότι έχετε σήμερα δεν είναι δικό σας, αλλά το πήρατε με τη βία και τα όπλα, το κατακτήσατε «διά πυρός και σιδήρου».  

Αγαπητοί γείτονες, μην αγνοείτε ότι:

-Όπου και να σκάψει κανείς σήμερα στα σημερινά όρια της χώρας σας, παντού βγαίνει Ελλάδα!

-Οι ρίζες πολλών από εμάς βυθίζονται βαθιά εκεί στα χώματα της Ρωμιοσύνης, τα χώματα τα ποτισμένα από αρχαία και πρόσφατα αίματα προγόνων μας.

-Εδώ στα άγια ελληνικά χώματα, στους πυρωμένους τούτους βράχους συντρίβονται από αρχαιοτάτων χρόνων οι ορδές των από ανατολάς και δυσμάς επιδρομέων!

Αγαπητοί γείτονες, ακόμη και σήμερα:

-Εσείς μιλάτε για πόλεμο, εμείς για ειρήνη.

-Εσείς χρησιμοποιείτε βία και απειλές, εμείς ψυχραιμία και λόγο φιλικό.

-Εσείς εξοπλίζεστε συνέχεια και εκτελείτε πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία, στο Ιράκ, ακόμη και στη Λιβύη. Εμείς προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και την συνεργασία σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Αγαπητοί γείτονες:

-Νομίζετε ότι θα κερδίσετε κάτι από τυχόν πολεμική αναμέτρηση με την Ελλάδα; Το μόνο που θα κερδίσετε είναι να τροφοδοτήσετε με άκρατο μίσος τις επόμενες γενιές των νέων Ελλήνων και των Τούρκων.

-Δεν βλέπετε την καθημερινή μεταφορά νεκρών στρατιωτών σας από τα μέτωπα που έχετε ανοίξει με τους Κούρδους στη Συρία και στο Βόρειο Ιράκ;

-Γιατί δεν επενδύετε έστω και μια φορά στην ιστορία σας στην ειρήνη;

Σταματήστε λοιπόν την πολεμική ρητορική! Αφήστε κατά μέρος την Γαλάζια Πατρίδα και κάθε άλλη διεκδίκηση εναντίον μας και:

-Πιάστε «από το αυτί» τον Ερντογάν, τον κυβερνητικό σύμμαχό του και όλους όσοι ηγούνται αυτής της συγκρουσιακής πολιτικής και ονειρεύονται πόλεμο αντί για ειρήνη!

-Μην τους δίνετε το δικαίωμα να σας στερούν την ηρεμία και την ευημερία, για εσάς, για τα παιδιά σας, για τα παιδιά των παιδιών σας.

-Επενδύστε στην ειρήνη και στην φιλία!

Και να ξέρετε ότι είμαστε αρκετά δυνατοί για να υπερασπιστούμε τα ιερά χώματα της  πατρίδας μας, της Ελλάδας!

Νικόλαος Ταμουρίδης
Αντγος (ε.α)-Επίτιμος Α' Υπαρχηγός ΓΕΣ
 
πηγή: pentapostagma.gr
 
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
Σελίδα 1 από 2