Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  5:25: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022

«Ευλογήσαν» τα γένια τους οι Ιταλοί βουλευτές καθώς με απόφαση της ιταλικής Βουλής, οι 400 βουλευτές που μόλις εξελέγησαν θα μπορούν να λάβουν 5.500 ευρώ για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, κάθε είδους οθόνης αλλά και ακουστικών.

Το μπόνους το οποίο διπλασιάστηκε από το 2018 που ήταν στα 2500 ευρώ,  χορηγείται στην αρχή κάθε νομοθετικής περιόδου, η οποία διαρκεί πέντε χρόνια.

Μετά τη σχετική αναφορά της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, η οποία έγραψε ότι το «βοήθημα» έχει ως στόχο τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των μελών του κοινοβουλίου, πολλοί χρήστες του διαδικτύου διαμαρτυρήθηκαν, υποστηρίζοντας ότι σε περίοδο οικονομικής δυσκολίας των πολιτών και βαθιάς ενεργειακής κρίσης δεν ήταν αναγκαία η αύξηση του συγκεκριμένου κονδυλίου.

Από την μεριά του, ο βουλευτής του Κινήματος Πέντε Αστέρων Φιλίπο Σέρα (μέλος της επιτροπής του ιταλικού Κοινοβουλίου που ασχολείται με τις δαπάνες των συναδέλφων του), υπογράμμισε ότι «αν λάβει κανείς υπόψη του το συνολικό μπόνους – το οποίο καλύπτει την αγορά στυλό, μολυβιών και άλλων παρόμοιων αντικειμένων – σε σύγκριση με την προηγούμενη νομοθετική περίοδο, υπήρξε μικρή μείωση των δαπανών: από 7.500 ευρώ για κάθε βουλευτή, περιορίστηκαν στις 7.250».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Μια αλληλουχία συμβόλων, γραμμάτων και αριθμών περιλαμβάνει η άδεια κυκλοφορίας ενός αυτοκινήτου, η οποία όμως αποθαρρύνει πολλούς οδηγούς από το να ανατρέξουν σε αυτή. Εκεί, όμως, κρύβονται ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες.

Ένα από τα έγγραφα που πρέπει να φέρει μαζί του κάθε πολίτης που κάθεται πίσω από το τιμόνι είναι η άδεια κυκλοφορίας, η οποία είναι γεμάτη αριθμούς, γράμματα, σύμβολα κ.ο.κ.

Η άδεια κυκλοφορίας βρίθει από χρήσιμες πληροφορίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εκπομπές διοξειδίων του άνθρακα, ένα στοιχείο που εφόσον το γνωρίζουμε μπορούμε να υπολογίσουμε τα Τέλη Κυκλοφορίας του αυτοκινήτου (σ.σ. πρώτη ταξινόμηση από 1/11/2010) όπως και το αν έχει ελεύθερη πρόσβαση στο Δακτύλιο.

Μεταξύ άλλων, αναγράφονται και οι φορολογίσιμοι ίπποι (σ.σ. δεν έχουν σχέση με την ιπποδύναμη) οι οποίοι λαμβάνονται υπόψη από τις ασφαλιστικές για να γίνει η τιμολόγηση του οχήματος.

Η πληθώρα, ωστόσο, κωδικών προκαλεί σύγχυση στους οδηγούς, οι οποίοι πολλές φορές δεν μπαίνουν στον κόπο να αποκωδικοποιήσουν την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός τους. Κάτι το οποίο θα κάνουμε εμείς για αυτούς.

– A Αριθμός κυκλοφορίας
– B Ημερομηνία έκδοσης της πρώτης άδειας κυκλοφορίας του οχήματος
– C Ονομαστικά στοιχεία:
– C.1 Κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας
– C.1.1 Επώνυμο ή επωνυμία επιχείρησης
– C.1.2 Μικρό όνομα ή ονόματα ή αρχικά (κατά περίπτωση)
– C.1.3 Διεύθυνση στο κράτος-μέλος που εκδίδει την άδεια κυκλοφορίας κατά τη στιγμή έκδοσης του εγγράφου
– C.4 Μνεία του γεγονότος, ότι ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας:
i) Είναι κύριος του οχήματος
ii) Δεν είναι κύριος του οχήματος
iii) Δεν πιστοποιείται από την άδεια κυκλοφορίας ως ο κύριος του οχήματος
– D Όχημα
– D.1 Μάρκα
– D.2 Τύπος
– Παραλλαγές (εφόσον υπάρχουν)
– Έκδοση (εφόσον υπάρχει) D.3 Εμπορική (-ές) ονομασία (-ες)
– E Αριθμός αναγνώρισης οχήματος
– F Μάζα:
– F.1 Μέγιστη τεχνικά αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (εκτός μοτοσικλετών)
– F.2 Μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος εν κυκλοφορία στο κράτος μέλος που έχει εκδώσει την άδεια κυκλοφοράς
– F.3 Μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου συνδυασμού εν λειτουργία στο κράτος μέλος που έχει εκδώσει την άδεια κυκλοφορίας
– G Μάζα του οχήματος εν κυκλοφορία με το αμάξωμα και με το σύστημα ζεύξης στην περίπτωση ρυμουλκού οχήματος, κατηγορίας πλην της Μ1
– H Διάρκεια ισχύος της άδειας (όπου προβλέπεται)
– I Ημερομηνία έκδοσης της άδειας κυκλοφορίας στην οποία αναφέρεται η παρούσα άδεια
– J Κατηγορία του οχήματος
– K Αριθμός έγκρισης τύπου (όπου προβλέπεται)
– L Αριθμός αξόνων
– M Μεταξόνιο (σε mm)
– O Μέγιστη τεχνικά επιτρεπτή ρυμουλκούμενη μάζα:
– O.1 Με συστήματα πέδησης (Kg)
– O.2 Χωρίς συστήματα πέδησης (Kg)
– P Κινητήρας:
– P.1 Κυλινδρισμός του κινητήρα (σε cm3)
– P.2 Μέγιστη ωφέλιμη ισχύς (KW) P.3 Τύπος καύσιμου ή πηγή ενέργειας του κινητήρα
– P.4 Στροφές κινητήρα της P.2 (min -1)
– P.5 Αριθμός ανγνώρισης του κινητήρα
– Q Λόγος ισχύς/ βάρους (KW/kg) (μόνο για μοτοσικλέτες)
– R Χρώμα του οχήματος
– S Αριμός θέσεων
– S.1 Αριθμός θέσεων για καθήμενους, του οδηγού συμπεριλαμβανομένου
– S.2 Αριθμός θέσεων για όρθιους (όπου προβλέπεται)
– T Μέγιστη ταχύτητα (km/h) (μόνο για L)
– U Στάθμη θορύβου:
– U.1 Εν στάσει [σε >dB(A)]
– U.2 Στροφές κινητήρα (min -1)
– U.3 Εν κινήσει (όταν περνά) [dB(A)]
– V Καυσαέρια:
– V.6 Διορθωμένος συντελεστής απορρόφησης προκειμένου για Diesel (m-1)
– V.7 CO2 (g/km)
– V.9 Ένδειξη περιβαλλοντικής κατηγορίας έγκρισης ΕΚ: αναγραφή της έκδοσης της εφαρμοστέας δυνάμει της οδηγίας 70/220/ΕΟΚ ή της οδηγίας 88/77/ΕΟΚ
– W Χωρητικότητα δεξαμενής (-ών) καυσίμου (lt)

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
– 1 Όνομα πατρός
– 2 Ποσοστό συνιδιοκτησίας
– 3 Αριθμός Φορολογικού Μητρώου
– 4 Ημερομηνίας πρώτης άδειας στην Ελλάδα
– 5 Κωδικός εργοστασίου
– 6 Κωδικός τύπου
– 7 Είδος οχήματος
– 8 Χρήση
– 9 Κωδικός καυσίμου
– 10 Φορολογίσιμη Ισχύς
– 11 Κωδικός χρώματος
– 12 Οδηγία πέδησης
– 13 Σχήμα αμάξης
– 14 Οπίσθιος πρόβολος (σε mm)
– 15 Τύπος αμάξης
– 16 Τροχοί (Αριθμός)
– 17 Ελαστικά
– 18 ΦΠR/ ΦΠρ (kg)
– 19 Ωφέλιμη μάζα (kg)
– 20 Ωφέλιμη μάζα συρμού (kg)
– 21 Μάζα συρμού εν κυκλοφορία (kg)
– 22 Προηγούμενος αριθμός κυκλοφορίας στην Ελλάδα
– 23 Έδρα
– 24 Ειδικός αριθμός δικαιώματος
– 25 Διαστάσεις αμάξης (mm)
– 26 Αριθμός Βιβλιαρίου Μεταβολών
– 27 Ολικές διαστάσεις συρμού (mm)
– 28 Είδος αμάξης

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι αν θέλουμε να ενημερωθούμε για την ισχύ του αυτοκινήτου μας πρέπει να καταφύγουμε στο P.2 «Μέγιστη ωφέλιμη ισχύς του κινητήρα (kW)». Η ισχύς, ωστόσο, στην άδεια κυκλοφορίας αποτυπώνεται σε kW. Αν θέλουμε να μάθουμε την αντιστοιχία σε PS (ίππους) τότε κάνουμε την πράξη kW x 1,36. Αν για παράδειγμα αναγράφονται 96 kW, τότε η ιπποδύναμη είναι 130,56 PS.

pronews.gr

Επίσκεψη στα γραφεία του συλλόγου οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή” πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα AIDS. Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε ανοικτή συζήτηση με ανθρώπους που ζουν με τον HIV, αφού πρώτα ξεναγήθηκε στους χώρους από τον πρόεδρο της “Θετικής Φωνής”, Νίκο Δέδε.

Στα στιγμιότυπα που ξεχωρίζουν είναι η επιστολή της Δήμητρας που διάβασε στον πρωθυπουργό μια εργαζόμενη στη δομή, αφού η Δήμητρα δεν θέλησε να εμφανιστεί δημόσια φοβούμενη το κοινωνικό στίγμα, στην οποία του επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά της να αποκτήσει παιδί. “Πώς να αποκτήσω παιδί, όταν οι κλινικές δεν δέχονται οροθετικούς”, ρωτούσε τον πρωθυπουργό. Επίσης η επιστολή που έστειλε ο Κωνσταντίνος, εν ενεργεία αστυνομικός, που όπως εξήγησε αν είχε διαγωνστεί νωρίτερα με τον ιό, δεν θα μπορούσε να δώσει εξετάσεις για τη Σχολή, αφού δεν δέχεται οροθετικούς.

Ο πρωθυπουργός μίλησε δια ζώσης με δυο οροθετικούς. Τον Σπύρο, χορευτή της Λυρικής, που σήμερα εργάζεται στη “Θετική Φωνή”, αλλά και τον 23χρονος σήμερα Εκπε, που έφθασε στην Ελλάδα μικρό παιδί 15 ετών, ως ασυνόδευτος πρόσφυγας, αφού έχασε τους γονείς του σε τρομοκρατική έκρηξη σε καθολική εκκλησία στη Νιγηρία. “Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ένιωσες, όντας στη Μόρια με HIV, ευάλωτος”, του είπε ο πρωθυπουργός.

“Είχα ευαισθητοποιηθεί ιδιαίτερα από την εποχή που σάς είχα επισκεφτεί ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, σημείωσε στην αρχή της συνάντησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θεωρούσα ότι έχουμε πραγματικά τη δυνατότητα να καλύψουμε το χαμένο έδαφος από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να κάνουμε και εδώ μια σειρά από κινήσεις που να μπορέσουν να αυξήσουν, όπως λέτε, την ορατότητα του τι σημαίνει κανείς σήμερα να ζει με τον ιό. Κυρίως να αντιμετωπίσει τις προκαταλήψεις και το στίγμα.

Να ενημερώσει την κοινή γνώμη για την τεράστια πρόοδο της επιστήμης ως προς το ζήτημα της αντιμετώπισης. Και βέβαια χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί μπορέσαμε και ψηφίσαμε -για εμένα η πιο σημαντική πρωτοβουλία- το νόμο κατά των διακρίσεων. Να μην είναι υποχρεωμένος κάποιος να δίνει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το αν είναι ή δεν είναι θετικός στον ιό.

Και βέβαια, ένα ζήτημα το οποίο μας είχε απασχολήσει και πριν από ένα χρόνο όταν είχαμε βρεθεί στο Μαξίμου και πείστηκα ότι πράγματι η PrEP θεραπεία είναι απολύτως απαραίτητη για να μπορέσουμε να μειώσουμε κι άλλο τα νέα περιστατικά λοιμώξεων με HIV”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

“Ευχαριστώ που επί της θητείας σας έχετε δείξει την ευαισθησία να προχωρήσετε το θέμα των υιοθεσιών και με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις του νόμου της εξωσωματικής, να μπορούμε κι εμείς που ζούμε με HIV να κάνουμε παιδάκι. Να έχουμε τη δική μας οικογένεια. Να ζούμε όπως πρέπει, με αξιοπρέπεια. Παρόλο που οι νόμοι περνάνε, η κοινωνία δεν έχει προχωρήσει. Υπάρχουν εμπόδια πολλά. Πώς μπορώ να γίνω μαμά όταν δεν υπάρχει μονάδα που να με δέχεται λόγω οροθετικότητας;” ανέφερε η Δήμητρα μέσω επιστολής της, την οποία διάβασε η Κωνσταντίνα εργαζόμενη στη “Θετική Φωνή”, καθώς η ίδια φοβούμενη τον κοινωνικό αποκλεισμό σε περίπτωση που γνωστοποιούσε την κατάστασή της δεν παρέστη στη συζήτηση.

“Για την απαλοιφή του στίγματος θα χρειαστεί να αγωνιστούμε περισσότερο. Πολύ περισσότερο ακόμα. Το γεγονός ότι είναι η άλλη όψη αυτή, δηλαδή οι άνθρωποι οι οποίοι καταλαβαίνουν την πραγματικότητα και δεν είναι διατεθειμένοι να βγουν και να μιλήσουν για το πρόβλημά τους γιατί γνωρίζουν ακόμα τα πραγματικά κοινωνικά δεδομένα. Και αυτή είναι μία απόφαση η οποία πρέπει να γίνεται απολύτως σεβαστή και για αυτό εξάλλου και την κατοχυρώνουμε πια νομοθετικά”, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

“Η δική μας η γενιά ενηλικιώθηκε με τον HIV. Τότε να πλανάται από πάνω μας το φάσμα μιας ασθένειας η οποία ήταν θανατηφόρα. Και αυτό άλλαξε πάρα πολύ και τις δικές μας συμπεριφορές και τη δική μας αντίληψη γύρω και από τα ζητήματα των σεξουαλικών επαφών. Η επόμενη γενιά ευτυχώς δεν έχει πάνω της αυτό το βάρος. Παρά ταύτα, είμαι πολύ υπερήφανος για το γεγονός ότι μπορέσαμε επιτέλους να βάλουμε στα σχολεία μας τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση -και στο δημοτικό αλλά και στο γυμνάσιο, με σκοπό πια να επεκταθεί σε όλες τις τάξεις. Να μπορούμε να μιλάμε πιο ελεύθερα για αυτά τα ζητήματα. Να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά από μικρή ηλικία, χωρίς προκαταλήψεις, διότι ο περιορισμός των διακρίσεων στην επόμενη γενιά θα χτιστεί στην ενημέρωση που θα έχουν τα παιδιά μας από το σχολείο” πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Το πιο σημαντικό από τη δική μας την πλευρά, σήμερα που μιλάμε, είναι ο νόμος ο οποίος απαγορεύει τις διακρίσεις στο χώρο της εργασίας. Είναι αυτό το οποίο μάλιστα είχατε αναδείξει τότε στην προηγούμενη φορά που είχαμε συναντηθεί το 2018. Το άλλο πάρα πολύ σημαντικό φυσικά είναι η (αγωγή) PrEP (Pre-Exposure Prophylaxis), η οποία πλέον θα διευκολύνει πάρα πολύ στην αντιμετώπιση του HIV και φυσικά οτιδήποτε βοηθάει αφενός στην άρση των ανισοτήτων και των διακρίσεων που καταπολεμά και το στίγμα, το γεγονός ότι πλέον άνθρωποι οροθετικοί που θέλουν να κάνουν οικογένεια μπορούν και να υιοθετήσουν παιδιά, αλλά και χάρη στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή να μπορούν να το κάνουν. Το άλλο πολύ σημαντικό το οποίο πρόσφατα επίσης ψηφίστηκε είναι ότι στα πλαίσια του σωφρονιστικού νόμου προβλέφθηκε η χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ, έτσι ώστε όλοι όσοι βρίσκονται εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας”, τόνισε ο πρόεδρος της “Θετικής Φωνής” Νίκος Δέδες.

“Δεν σκοτώνει ο ιός πλέον. Έτσι όπως έχει προχωρήσει η επιστήμη, είναι ένας πολύ σοβαρός ιός, αλλά από τον ιό ζούμε. Πεθαίνουμε από το στίγμα, πεθαίνουμε από την απομόνωση”, σημείωσε ο Σπύρος, χορευτής, απόφοιτος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Νομικής Σχολής, που σήμερα εργάζεται στη “Θετική Φωνή”.


“Σε ευχαριστώ κατ΄ αρχάς που έχεις το θάρρος να μιλήσεις δημόσια. Γιατί από μόνη της αυτή η δημόσια συμμετοχή σε μία προσπάθεια να πείσουμε, όχι τόσο αυτούς οι οποίοι έχουν τον ιό να μοιραστούν μαζί μας τις ιστορίες τους -γιατί κάποιοι μπορεί να μην το θέλουν και είναι απολύτως θεμιτό αυτό- όσο να εξηγήσουμε σε ολόκληρη την κοινωνία τα βασικά δεδομένα της επιστήμης. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε σήμερα. Δεν είναι διαφορετικό αυτό από αυτό το οποίο προσπαθήσαμε να κάνουμε και στη διάρκεια της πανδημίας”, απάντησε ο πρωθυπουργός.

“Ήμουν τυχερός που συνέβη ενώ υπηρετούσα, γιατί αν συνέβαινε σε νεαρότερη ηλικία δε θα μπορούσα να εισαχθώ στη σχολή, γιατί στην αστυνομική ακαδημία αποκλείονται τα άτομα που είναι θετικά στον ιό του HIV. Και όντας μόνιμος και με τη διάγνωση υποβιβάστηκα σε υπηρεσία γραφείου, αν και η θεραπεία και όλη η υγεία μου είναι πολύ καλή και θα μπορούσα να είμαι πάλι μάχιμος και στο δρόμο”, σημείωσε ο Κωνσταντίνος, αστυνομικός στο επάγγελμα, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον ιό του HIV όταν υπηρετούσε ως μάχιμος στην Κεφαλονιά. Ο Κωνσταντίνος είχε επίσης στείλει επιστολή προς τον πρωθυπουργό.

Στη συνέχεια παρουσίασε την ιστορία του, ο 23χρονος σήμερα Έκπε ο οποίος στα 15 του έχασε και τους δύο γονείς του από έκρηξη βόμβας σε καθολική εκκλησία στη Νιγηρία και βρέθηκε ως ασυνόδευτος μετανάστης, μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα, όπου του χορηγήθηκε άσυλο.

“Σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες την ιστορία σου. Είμαστε χαρούμενοι που είχε καλή κατάληξη. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ένιωσες, όντας στη Μόρια με HIV, ευάλωτος. Το καλό είναι πως η Μόρια δεν υπάρχει πια. Και σε μέρη όπως αυτό έχουμε σύγχρονες εγκαταστάσεις, καθαρές, αξιοπρεπείς, με τις κατάλληλες υπηρεσίες για όλους. Και προσωρινές, γιατί ένα πράγμα που καταφέραμε να κάνουμε ήταν να επισπεύσουμε σημαντικά τη διαδικασία χορήγησης ασύλου”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Αυτός ο χώρος πρόεδρε ξεκίνησε ως ένας χώρος μαρτυρίου. Χάσαμε κόσμο, πολύς πόνος, καταστολή. Όμως έχει εξελιχθεί σε ένα χώρο νίκης. Έχετε συμβάλλει κι εσείς, έχουμε συμβάλλει κι εμείς, έχουμε ακόμα να κάνουμε πράγματα, αλλά είναι ένα καλό παράδειγμα όπου οι άνθρωποι πήγαν πάνω από τη ζωή τους και το διεκδίκησαν. Το σύνθημα το παγκόσμιο φέτος είναι “equal lives” και νομίζω ότι μπορούν και θα εκπληρωθούν όταν και η έκθεσή σας για την ισότητα γίνει 100%”, τόνισε ο σύμβουλος επικοινωνίας της “Θετικής Φωνής” Γρηγόρης Βαλλιανάτος.

Στη συζήτηση, στην οποία παρέστη και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, προβλήθηκε βίντεο με τίτλο “I’m Positive” της ετήσιας ομώνυμης καμπάνιας της “Θετικής Φωνής” με την Στέγη Ωνάση, ενώ παρουσιάστηκαν και τα στοιχεία έρευνας της κοινής γνώμης για τις γνώσεις, απόψεις και στάσεις για την HIV λοίμωξη στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την εξάλειψη των κοινωνικών διακρίσεων, του “στίγματος”, που επί χρόνια αντιμετωπίζουν οι οροθετικοί πολίτες, η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει για την προστασία των ίσων δικαιωμάτων τους και την αντιμετώπιση παγιωμένων ανισοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, πέρυσι τέτοια μέρα ψηφίστηκαν από τη βουλή δύο τροπολογίες, για την πλήρη ένταξη των αντιρετροϊκών φαρμάκων στην άυλη και ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η δυνατότητα αναδοχής από άτομα που έχουν διαγνωστεί με HIV και ηπατίτιδα Β, εφόσον ακολουθούν πιστά την αγωγή τους.


Παράλληλα δίνεται πλέον η δυνατότητα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα οροθετικά άτομα. Συγκεκριμένα προβλέπεται η ίδρυση μονάδας αμιγώς για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή οροθετικών συμπολιτών μας στο νοσοκομείο “Αττικόν”, η οποία θα περιλαμβάνει τράπεζα Κρυοσυντήρησης.

Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του νεότερου ασφαλιστικού νόμου του υπουργείου Εργασίας, απαγορεύτηκε ρητά κάθε διάκριση σε βάρος οροθετικών συμπολιτών μας στην απασχόληση, τόσο στη φάση της πρόσληψης όσο και στη φάση της εργασίας.

Στο μέτωπο της πρόληψης, έχει πλέον νομοθετηθεί η δυνατότητα χορήγησης προληπτικών αντιικών φαρμάκων (PrEP) σε ευάλωτες ομάδες ως προς τον HIV, μία ευρύτατα διαδεδομένη διεθνώς πρακτική για την προστασία της δημόσιας υγείας. Σύντομα δε θα εκδοθεί και η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις που αυτό θα χορηγείται.

Παράλληλα η προστασία από τον ιό HIV και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελεί μέρος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που διδάσκονται μαθητές στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων, στην Γ’ δημοτικού, την ΣΤ’ δημοτικού και την Β’ γυμνασίου.

thetoc.gr

«Το νομοσχέδιο αντί να δώσει λύση στις χαμηλές αμοιβές των γιατρών του ΕΣΥ και κίνητρα για την κάλυψη των κενών θέσεων εμπλέκει τον ιδιωτικό τομέα», τόνισε στην ομιλία του για το νομοσχέδιο του ΕΣΥ ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Αναλυτικά η ομιλία επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας»:

«Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Υπουργέ,Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η πανδημία που βίωσε ολόκληρη η ανθρωπότητα, ανέδειξε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο την ανάγκη για ισχυρά δημόσια συστήματα υγείας. Και είναι αποδεκτό από όλους στη χώρα μας, ότι το ΕΣΥ ήταν εκείνο που σήκωσε το βάρος της πανδημίας.

Το ΕΣΥ που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ για ισχυρό κοινωνικό κράτος με ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες. Ένα ΕΣΥ ωστόσο, που γνώρισε επί δεκαετίες την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση και όμως άντεξε χάρη στην υπερπροσπάθεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Να θυμίσω επί ΠΑΣΟΚ με Υπουργό Υγείας τον Γιώργο Γεννηματά, με τον Ν. 1397/1983 για τη Δημιουργία Εθνικού Συστήματος Υγείας, προτάχθηκε ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ με μοναδικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών υγείας από το κράτος ισότιμα σε όλους τους πολίτες.

Ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική κατάσταση κάθε πολίτη. Να θυμίσω επίσης, ότι καινοτομία του νόμου τότε, ήταν η παροχή υπηρεσιών υγείας στο λαό της υπαίθρου, μέσω των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων.

Σήμερα, λοιπόν, περιμέναμε από την Κυβέρνηση ένα νσχ που θα αποτυπώνει το όραμα για τη μετεξέλιξη, εκσυχρονισμό και ενίσχυση του ΕΣΥ. Περιμέναμε ένα νσχ που θα στήριζε, θα αναβάθμιζε και ενίσχυε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Για ένα ΕΣΥ, που ως δημόσιο αγαθό, θα προσφέρει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες.

Αντ’ αυτού, βλέπουμε ότι το σημερινό νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν υπηρετεί αυτούς τους στόχους, αλλά, αντιθέτως, ανατρέπει πλήρως θεμελιώδεις αρχές του ΕΣΥ, καθώς και το καθεστώς εργασίας των ιατρών του δημόσιου συστήματος υγείας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι έχει συναντήσει την αντίδραση όλων σχεδόν των φορέων, όπως των γιατρών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Αγαπητοί συνάδελφοι, το συζητούμενο νομοσχέδιο, αλλάζει τον πυρήνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αντί να δώσει λύση στις χαμηλές αμοιβές των γιατρών του ΕΣΥ και κίνητρα για την κάλυψη των κενών στις δημόσιες δομές υγείας εμπλέκει τον ιδιωτικό τομέα με τρόπο απαράδεκτο. Καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ και δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ακούσαμε, την επίκληση άγονων προκηρύξεων, η οποία όμως δεν αρκεί για μια τέτοια ρύθμιση, καθότι δεν αφορά τις άγονες περιοχές της χώρας. Εδώ, το Υπουργείο θα έπρεπε να έχει θεσπίσει πολλαπλά κίνητρα.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι η απασχόληση των ιδιωτών προβλέπεται μόνο για 3 ημέρες από 7 ώρες πρωινής βάρδιας,το ερώτημα που τίθεται είναι: Πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών, όταν η υγεία δεν προειδοποιεί;;

Άρα κ. Υπουργέ μιλάμε για ημίμετρα. Και αυτό ας κρατηθεί. Όσο για τη δυνατότητα των ιατρών του ΕΣΥ να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, η ρύθμιση είναι πρόχειρη, και ανεφάρμοστη. Εδώ μάλιστα, η δυνατότητα για εργασία στον ιδιωτικό τομέα, δίνεται μόνο σε συγκεκριμένους γιατρούς. Συνεπώς, θα έχουμε γιατρούς πολλαπλών κατηγοριών μέσα στο ΕΣΥ. Αυτό καταφέρνετε.

Περαιτέρω, αναρωτιέμαι: Ποιος γιατρός του ΕΣΥ, μετά από την πρωινή του βάρδια, τα απογευματινά ιατρεία, τα χειρουργεία, τις εφημερίες, θα έχει το κουράγιο να δουλέψει κι άλλο; Και ας μην ξεχνάμε, και τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που ενδεχομένως δημιουργούνται απέναντι στους ιδιώτες γιατρούς, που ήδη έχουν επενδύσει χρήμα και χρόνο για να φτιάξουν τα ιατρεία τους.

Εντέλει, αναρωτιέμαι, αγαπητοί συνάδελφοι,ποιον ευνοούν οι ρυθμίσεις αυτές; Όχι βέβαια ένα ισχυρό ΕΣΥ για τους πολίτες και την κοινωνίας, αλλά προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών funds στην υγεία, που θα εξασφαλίσουν φθηνό εργατικό δυναμικό. Την ίδια στιγμή, οι ασθενείς πληρώνουν από την τσέπη τους τις παροχές υγείας που δικαιούνται. Διότι γνωρίζοντας τις συνθήκες που επικρατούν στο ΕΣΥ,με τις τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργεία και τακτικά ραντεβού, αναγκάζονται να το κάνουν. Συνθήκες που η Κυβέρνηση δεν άλλαξε παρότι το υποσχέθηκε.

Μιλάτε για αύξηση στους μισθούς των ιατρών, και συγκεκριμένα 10% μεσοσταθμικά -Ελάχιστη!! Καμία συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ!!Τα δε επιδόματα που δίνονται, δεν αποτελούν κίνητρο ούτε για να εισέλθουν νέοι γιατροί στο ΕΣΥ ούτε και για να παραμείνουν οι ήδη υπηρετούντες. Αυτά είναι τα αποτελέσματά σας.

Ολοκληρώνοντας, Αγαπητοί συνάδελφοι, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας οδηγεί το ΕΣΥ σε περιδίνηση. Οι κοινωνικές ανισότητες βαθαίνουν, γυρίζουμε σε εποχές όπου πρόσβαση στην υγεία είχαν μόνο οι έχοντες.

Για εμάς το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, θεμελιώδης αρχή του ΕΣΥ είναι η δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Μισθολογική στήριξη των εργαζομένων, και διασφάλιση σύγχρονων συνθηκών εργασίας. Γι αυτό και προτείνουμε:

Ύπαρξη ισχυρών δομών υγείας σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.
Ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία.

Σύγχρονα και λειτουργικά δημόσια νοσοκομεία, πλήρως στελεχωμένα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης και στήριξη των νέων γιατρών.

Στήριξη των δομών υγείας στις νησιωτική Ελλάδα με ανάδειξη και έμφαση της τηλεϊατρικής και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Επίσης, επιβάλλεται η λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης για τον έλεγχο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

Τέλος, η διαρκής πρότασή μας για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, είναι επιβεβλημένη. Δυστυχώς ωστόσο, το παρόν νομοσχέδιο, οδηγεί σε αδιέξοδο, γιατί η υγεία χρειάζεται όραμα, διάλογο και διαβούλευση, κάτι το οποίο δεν διαπιστώσαμε. Γι’ αυτό και το καταψηφίζουμε»

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το εθνικό κόμμα  ΕΛΛΗΝΕΣ,  σε  προσκαλεί σε εκδήλωση – ομιλία το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου  2022 και ώρα 19:00 στο  Cafe – Restaurant «NEW YORK PALACE» Cafe (Γρίβας Γ.) τηλέφ.: 2641091022

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
Νεάπολη & 7ο χλμ Νέας Εθνικής Οδού Αγρινίου – Ιωαννίνων, Αγρίνιο, 30150, ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

με Θέμα:

Την αυξανόμενη εγκληματικότητα των λαθρομεταναστών, καθώς και την εθνική μνήμη που βάλλεται καθημερινά από διάφορα ανθελληνικά κέντρα του εξωτερικού, αλλά κυρίως του εσωτερικού. Επίσης θέματα οικονομίας και πολιτισμού .

Ομιλητές:
————-
Χρήστος Ρήγας
υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το εθνικό κόμμα ΈΛΛΗΝΕΣ
Μάνος Κώνστας,  Γ.Γ Εθνικού Μετώπου
και Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, μέλος του Ε.Σ του Εθνικού Μετώπου.

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΘΕΜΑ: Εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Μάριου Σαλμά για την Ένταξη της Πράξης «Μελέτες εξέτασης κατολισθητικών φαινομένων Κοινότητας Κλεπάς Δήμου Ναυπακτίας» με Κωδικό ΟΠΣ 5198175 στο «ΤΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 2021-2025», η οποία ανέρχεται στις 290.322,09€.

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Μάριος Σαλμάς συνεπής στην δέσμευσή του κατά την επίσκεψή του τον Αύγουστο στην κοινότητα Κλεπά του Δήμου Ναυπακτίας,  εξασφάλισε την χρηματοδότηση για την αποκατάσταση ζημιών από την κατολίσθηση που έπληξε τον συνοικισμό το 2015, συνολικής δαπάνης 290.322,09€.

Όπως φαίνεται από την απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ο κ. Υπουργός Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής υπέγραψε την Ένταξη της Πράξης η οποία έχει ως αντικείμενο την Εκπόνηση νέων επιμέρους μελετών για: α) την οριοθέτηση των τμημάτων του οικισμού Κλεπά ως προς την καταλληλόλητα τους για δόμηση και β) τoν σχεδιασμό των έργων αποκατάστασης και σταθεροποίησης της μεγάλης κατολίσθησης που έπληξε τον συνοικισμό “Κάτω Κλεπά” το 2015 συμπεριλαμβανομένου και τμήματος του οδικού δικτύου.

Ακολουθεί η Υπουργική απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών καθώς και η ευχαριστήρια ανακοίνωση του προέδρου του συνοικισμού Κλεπά κ. Μπάκα Ντίνου στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook.

Λ. Κηφισίας 22,11525 Αθήνα – τηλ. 210 7793103, fax 210 7773754

Πλ. Ειρήνης 12, 301 00 Αγρίνιο,  τηλ. 26410 47707, fax 26410 34208

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Ντίνος Μπάκας

Κοινότητα Κλεπά, καλησπέρα.

Σήμερα το πρωί έλαβα το παρακάτω έγγραφο στο βαϊμπερ μου από τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κύριο Μάριο Σαλμά που αφορά το αίτημα της κοινότητας Κλεπά για την αντιμετώπιση της κατολίσθησης έτους 2015,όπως φαίνεται ο υπουργός υποδομών και δικτύων κύριος Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής έχει υπογράφει τα απαραίτητα έγγραφα. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα εκ μέρους όλων των Κλεπαϊτών να ευχαριστήσω θερμά τον κύριο Σαλμά διότι κράτησε τον λόγω του μου μας έδωσε δημοσίως στην κεντρική πλατεία της Κλεπάς,τον Αύγουστο διότι και άλλοι βουλευτές και πολιτευτές πέρασαν υποσχέθηκαν και μετά απλά μας ΞΈΧΑΣΑΝ και αυτό είναι προς τιμήν του κυρίου Σαλμά διότι η Κλεπά είναι ένα ορεινό χωριό των 130 ψήφων περίπου που όπως είπε αν και δεν πήρα κανέναν φήφο από την Κλεπά εγώ θα καθαρίσω για Εσάς αυτό σημαίνει πολιτικό ύφος και το πως πρέπει να αντιμετωπίζωνται τα πολύ μεγάλα προβλήματα άσχετα εάν από πίσω υπάρχουν πολύ οι λίγοι ψήφοι να σημειώσω εδώ ότι κάποιοι ελάχιστοι πολιτικοί έμειναν στην ιστορία όπως ο (μαύρος καβαλάρης) Πλαστήρας Νικόλαος ο οποίος πέθανε πραγματικά στο ράντζο αρνούμενος την πολυτέλεια του κρεβατιού διότι κάποιοι άλλοι συνάνθρωποι του κοιμοντουσαν στο πάτωμα και την σύνταξη του την μοίραζε στους φτωχούς, αυτά τα ήθη λοιπόν πρέπει να τα επιβραβεύωμαι με την ΦΗΦΟ ΜΑΣ ΌΛΟΙ ΌΣΟΙ ΦΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ και πάλι ευχαριστώ στον κύριο Μάριο Σαλμά, η σκυτάλη από δω και πέρα μεταφέρετε στον δήμο Ναυπακτίας ο οποίος θα πρέπει να επιδείξει άμεσα αντανακλάστικα για επ'ευθειας αναθέσει του έργου, σε τρεις μήνες κλείνουμε 8 χρόνια από την κατολίσθηση, δεν μπορούμε και δεν αντέχουμε να περιμένουμε κιάλο κύριοι.

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσιάστηκε χθες το βιβλίο του Δημήτρη Στρατούλη με τίτλο «Οκτώ μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα», με αφορμή την περίοδο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το Δημοψήφισμα που προκηρύχθηκε.

Το βιβλίο το παρουσίασαν οι Νίκος Χουντής – Σοφία Σακοράφα – Λεωνίδας Βατικιώτης – Δημήτρης Σαραφιανός.

Συντόνισε ο Δημοσιογράφος Πέτρος Παπαδημητρίου.

Φωτο: Χρήστος Μπόνης

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ