Κυριακή, 5η Μαίου 2024  10:54: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024 19:08

ΚΚΕ: Τοπόσημο το μνημείο για το καπνεργατικό κίνημα σε Άγιο Κωνσταντίνο και Αγρίνιο - Την Πρωτομαγιά τα αποκαλυπτήρια (video) (Τετ 1/5/2024 19:30)

Την Πρωτομαγιά επέλεξε το ΚΚΕ για να πραγματοποιήσει εκδήλωση αφιερωμένη στην ιστορία του καπνεργατικού κινήματος στο Αγρίνιο.

Στην προσφυγική γειτονιά του Αγίου Κωνσταντίνου, στη συμβολή των οδών Ιωνίας και Διάκου, στις 19:30 το απόγευμα της Τετάρτης (1.5.24) θα γίνει αναφορά η ηρωική ιστορία του καπνεργατικού κινήματος της πόλης για να τη γνωρίσουν οι νέες γενιές, Στόχος, όπως είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Βασίλης Θεοδωρόπουλος, μέλος της επιτροπής περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, είναι να αναδειχθεί η δύναμη και οι δυνατότητες του οργανωμένου, μαζικού εργατικού κινήματος. «Να γίνει γνωστό πώς έδρασαν οι πρώτες γενιές κομμουνιστών και μελών του ΚΚΕ, να βγουν σωστά συμπεράσματα, να εμπνευστούμε ώστε να ενισχυθεί το παρόν και το μέλλον της εργατικής πάλης», σημείωσε χαρακτηριστικά.  

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου του ΚΚΕ. Διακρίνονται (από αριστερά) οι: Τίμος Παπανικολάου, Βασίλης Θεοδωρόπουλος και Ανδρέας Ζάγκας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για το καπνεργατικό κίνημα που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Φίλιππος Βαλεράς και όπως υπογραμμίστηκε θα αποτελεί από εδώ και πέρα ορόσημο και τοπόσημο για τον Άγιο Κωνσταντίνο και την πόλη του Αγρινίου. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Περιοχής θα κυκλοφορήσει την Πρωτομαγιά ειδική έκδοση για τον αγώνα των καπνεργατών.

Νωρίτερα, θα μιλήσει ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας.

Δείτε video από τη συνέντευξη Τύπου:

Πλαισιωμένος από τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του Δήμου Αγρινίου Τίμο Παπανικολάου και τον γραμματέα του τομεακού συμβουλίου της ΚΝΕ Αιτωλοακαρνανίας Ανδρέα Ζάγκα, ο Βασίλης Θεοδωρόπουλος σημείωσε ότι η  «σπίθα» των αγώνων της εργατικής τάξης των καπνεργατών και στην πόλη μας άναψε γερά όταν συναντήθηκε η εμπειρία των εκμεταλλευόμενων εργατών με τις πιο πρωτοποριακές ριζοσπαστικές ιδέες, με τη δημιουργία του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και την νικηφόρα Οκτωβριανή Σοσιαλιστική επανάσταση του ’17.

Τόνισε χαρακτηριστικά: «Η ιστορία του επαναστατικού λαϊκού κινήματος και γενικότερα των αγώνων των εργαζομένων αναδεικνύει την γνωστή λενινιστική θέση χωρίς επαναστατική θεωρία δεν μπορεί να υπάρχει επαναστατική δράση. Η επαναστατική δράση δεν έχει να κάνει μόνο με την δράση για τις αντικειμενικές συνθήκες επαναστατικής αλλαγής της κοινωνίας, αλλά έχει να κάνει και με τις απαιτήσεις του καθημερινού αγώνα για τα οξυμένα προβλήματα του λαού και της νεολαίας, ώστε να συγκεντρώνονται και να οργανώνονται στις γραμμές του κόμματος ή να συμπορεύονται μαζί του οι πιο πρωτοπόρες μάζες και να μετασχηματίζονται συνειδήσεις σε αντικαπιταλιστικές κομουνιστικές.

Η ιστορία του καπνεργατικού κινήματος στο Αγρίνιο και όλη την Αιτωλοακαρνανία επιβεβαιώνει ότι το ΚΚΕ είναι η πρωτοπόρα δύναμη και οργάνωση του κινήματος. Το συμπέρασμα αυτό δεν μπορεί να αποσπαστεί από το γεγονός ότι εκπληρώνοντας σε συνθήκες παράνομης ή ημιπαράνομης δράσης του ΚΚΕ την πρώτη περίοδο του μεσοπολέμου αλλά και την δεύτερη μεταπολεμική περίοδο μέχρι και το 1974.

Μέσα από αυτόν τον αγώνα την περίοδο του μεσοπολέμου, αλλά και μετά, γεννηθήκαν οι αλήθειες και οι ανάγκες της ταξικής πάλης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το ποιος πληρώνει τις συνέπειες των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το ποιος πληρώνει τις κατευθύνσεις και την πολιτική της κοινής αγροτικής πολιτικής, της πράσινης ΚΑΠ που θα έφερνε δήθεν προσιτά και ποιοτικά προϊόντα και εισοδήματα στους αγρότες.

Τελικά η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλει δυσβάστακτες πραγματικές υποχρεώσεις στις αγροτικές οικογένειες, ενώ ταυτόχρονα παρέχει παραπάνω διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους για τιμές κάτω του κόστους στο χωράφι και πολλαπλασιασμό τους στο ράφι, για αθρόες εισαγωγές από το εξωτερικό αγροτικών προϊόντων.

Αυτή την αντιλαϊκή πολιτική εφάρμοσαν και υπερασπίζονται με τον ένα και τον άλλο τρόπο όλα τα αστικά κόμματα σήμερα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση), με γνώμονα το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού και την διασφάλιση παραδοσιακών καλλιεργειών όπως ο καπνός.

Το ΚΚΕ στάθηκε απέναντι από αυτή την πολιτική διαχρονικά, ανέδειξε έγκυρα τις επιπτώσεις της, διαμόρφωσε αιτήματα και θέσεις υπέρ του λαού, οργάνωσε την αντίσταση των καπνεργατών, των καπνοπαραγωγών, του λαού συνολικά.

Η πολιτική στάση και δράση του ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε πλέον από τη ζωή. Όλα τα παραπάνω επιδιώκουμε να αναδειχθούν, τόσο από την ομιλία του Σωτήρη Παρίση στην εκδήλωση, όσο και από την ειδική έκδοση που θα κυκλοφορήσει την ημέρα της εκδήλωσης».

Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα με γνωστούς μουσικούς της πόλης.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έγινε κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση της 1η του Μάη που οργανώνουν το πρωί το Εργατικό Κέντρο και εργατικά σωματεία. 

Ρεπορτάζ: Κώστας Χονδρός

sinidisi.gr