Η διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας ολοκληρώθηκε 157 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 1 άκυρο για την παραπομπή του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών. Στην ψηφοφορία ψήφισαν συνολικά 164 βουλευτές.
Από τη συζήτηση για το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα μεγάλης έντασης και πολιτικής σύγκρουσης, αποχώρησαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και ΝΙΚΗ.
Ν. Ανδρουλάκης: «Δεν νομιμοποιούμε τις μεθοδεύσεις σας»
«Δεν θα μας βρείτε συμμέτοχους σ’ αυτή την παρωδία Προανακριτικής Επιτροπής. Είναι η μόνη επιλογή πολιτικής αξιοπρέπειας. Θα μείνετε μόνοι σας, με τα ψέματά σας. Δεν νομιμοποιούμε τις μεθοδεύσεις σας», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στοχοποιώντας την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις για την αθώωση και παραγραφή για όσα κατηγορείται ο πρώην υπουργός Μεταφορών.
Σ. Φάμελλος: «875 μέρες συγκάλυψης»
«875 μέρες. Τόσες πέρασαν από εκείνη την τραγική νύχτα του δυστυχήματος του εγκλήματος των Τεμπών. 875 μέρες, όπου κάθε μέρα η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια. 875 μέρες συγκάλυψης. 875 μέρες προσβολής της Αλήθειας, της Δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας», δήλωσε ο Σ. Φάμελλος.
Της μυστικής ψηφοφορίας απείχαν όλες οι ΚΟ των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, πλην της Πλεύσης Ελευθερίας η οποία συμμετείχε της ψηφοφορίας.
Από την ψηφοφορία απείχαν και αρκετοί από τους 25 συνολικά Ανεξάρτητους βουλευτές, μεταξύ αυτών και οι βουλευτές που μετέχουν στο Κίνημα Δημοκρατίας.
Αφού ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο προεδρεύων Γ' Αντιπρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Μπούρας έκανε γνωστό ότι από τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη θα κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα, τον ΚτΒ και το Νόμο περί ευθύνης Υπουργών για την συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου. Αναμένεται δηλαδή να αποσταλεί σχετική επιστολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου για να σταλεί ο κατάλογος των μελών του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ που έχουν τα νόμιμα προσόντα προκειμένου σε προσεχή συνεδρίαση της Ολομέλειας να αναδειχθούν δια κληρώσεως τα πέντε τακτικά και τα τρία αναπληρωματικά μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου καθώς και ο ασκών καθήκοντα Εισαγγελέα και ο αναπληρωτής του.
Πηγή: lifo.gr
Του Νίκου Ιγγλέση
Η Τουρκία από καιρό έχει καταθέσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας της που αποκαλεί «Γαλάζια Πατρίδα» και η Λιβύη, την περασμένη εβδομάδα, κατέθεσε τα, κατά την άποψή της, όρια της δικής της υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα, όπως πάντα ένα βήμα πίσω, προσπαθεί να απαντήσει με την εξαγγελία δύο θαλασσίων πάρκων, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο. Το τελευταίο αμφισβητήθηκε ήδη από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Τουρκία και η, απόλυτα εξαρτημένη από αυτήν, κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη έχουν εκδώσει χάρτες με τα σημεία βάσης, τις ευθείες γραμμές βάσης και τα εξωτερικά όρια της διεκδικούμενης υφαλοκρηπίδας τους σε συνάφεια βέβαια με το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019. Όλες οι ρηματικές διακοινώσεις, τα σχετικά έγγραφα και οι χάρτες έχουν κατατεθεί στο Γραφείο Ωκεάνιων Υποθέσεων του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ (DOALOS).
Κοινά χαρακτηριστικά και στις δύο περιπτώσεις:
Πρώτον, Τουρκία και Λιβύη διεκδικούν υφαλοκρηπίδα και όχι ΑΟΖ, ώστε να μπορούν να επικαλεστούν αποτελεσματικότερα τη μεγάλη ηπειρωτική ακτογραμμή τους.
Δεύτερον, ισχυρίζονται ότι όλα τα ελληνικά νησιά δεν έχουν κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων τους, που σήμερα είναι στα 6 ν.μ. Κατά συνέπεια δεν έχουν ούτε υφαλοκρηπίδα ούτε, πολύ περισσότερο, ΑΟΖ η Κρήτη με τη Γαύδο, το Σύμπλεγμα της Μεγίστης, όπως και όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Τρίτον, θεωρούν ότι η μέση γραμμή πρέπει να χαραχθεί σε ίση απόσταση μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών. Έτσι η Άγκυρα χαράσσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας της στη μέση του Αιγαίου στον 25ο Μεσημβρινό (μεταξύ των ακτών της Ανατολίας και της Θεσσαλίας-Στερεάς-Πελοποννήσου) και η Τρίπολη 6 ν.μ. έξω από την Κρήτη (μέση γραμμή μεταξύ των ακτών της Λιβύης και της Πελοποννήσου).
Στην Ελλάδα ψηφίστηκε το 2011 ο νόμος 4001 (νόμος Μανιάτη) ο οποίος αναφέρει ότι «Ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ (εφ’ ης κηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή». Ο νόμος αυτός έχει κατατεθεί επίσης στο DOALOS του ΟΗΕ. Με βάση αυτόν το νόμο δόθηκαν για έρευνες τα θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά και πρόσφατα προκηρύχθηκαν δύο οικόπεδα νοτίως της Κρήτης. Από τότε πέρασαν 15 χρόνια, αλλά ανακήρυξη της ΑΟΖ δεν έχει γίνει.
Επειδή είναι τουλάχιστον αφελές η Ελλάδα να ελπίζει στην οποιαδήποτε οριοθέτηση με την Τουρκία και τη Λιβύη θα έπρεπε, εδώ και χρόνια, να ορίσει τα σημεία βάσης σ’ όλη την επικράτειά της, να κλείσει τους κόλπους με ευθείες γραμμές βάσης και να ανακηρύξει (όχι οριοθετήσει) τη συνολική ΑΟΖ της με πλήρη επήρεια όλων των νησιών. Θα πρόκειται, δηλαδή, για την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού Χάρτη της Σεβίλλης.
Σ’ αυτήν την ανακήρυξη θα περιλαμβάνονται βεβαίως οι οριοθετήσεις της ΑΟΖ με την Ιταλία και η μερική με την Αίγυπτο. Παράλληλα θα πρέπει, το συντομότερο δυνατόν, να υπογραφεί οριοθέτηση με την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία, παρά την κατοχή του 37% του εδάφους της από την Τουρκία, έχει ανακηρύξει τη συνολική ΑΟΖ της, ακόμα και αυτήν των βόρειων κατεχόμενων εδαφών της.
Γιατί η Τουρκία τόλμησε να υπογράψει ένα παράνομο, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, μνημόνιο οριοθέτησης με τη Λιβύη, με την οποία δεν έχει αντικείμενες ακτές και η Ελλάδα δεν τολμάει να υπογράψει μια νόμιμη οριοθέτηση με την Κυπριακή Δημοκρατία; Επίσης η Τουρκία έχει υπογράψει μια παράνομη οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας με την κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο, η οποία δεν αναγνωρίζεται διεθνώς ως ανεξάρτητο κράτος. Με μια τέτοια εξωτερική πολιτική η Αθήνα οδηγεί στη βέβαιη απώλεια των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ελληνισμού στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία αγόρασε πρόσφατα από τη Νορβηγία δύο ακόμη θαλάσσια γεωτρύπανα για μεγάλα βάθη. Συνολικά τώρα έχει έξι και δύο ερευνητικά σκάφη. Πού φαντάζεται η ελληνική Κυβέρνηση ότι θα χρησιμοποιηθεί όλο αυτό το δυναμικό; Μόνο στον Εύξεινο Πόντο ή στη Σομαλία; Σε λίγο καιρό τα γεωτρύπανα θα εμφανιστούν νότια του Καστελλόριζου και νότια της Κρήτης.
Αλλά, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη τώρα προέχει η εξαγγελία των θαλάσσιων πάρκων για την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν αντιλαμβάνονται ότι η τουρκική πλευρά θα προβάλλει ισχυρές αντιρρήσεις αν τα θαλάσσια πάρκα επεκτείνονται, έστω και λίγο, πέραν των χωρικών υδάτων (6 ν.μ.) σε διεθνή ύδατα, στα οποία δεν έχουμε φροντίσει να κατοχυρώσουμε κυριαρχικά δικαιώματα με την ανακήρυξη ΑΟΖ. Προβάλλει επίσης τον ισχυρισμό ότι ορισμένα νησιά και νησίδες δεν έχουν καταχωρηθεί στην Ελλάδα με Διεθνείς Συνθήκες.
Η πολυσυζητημένη προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές εθνικές απώλειες. Πρώτον, η Χάγη είναι ένα πολιτικό δικαστήριο που κρίνει με βάση τους συσχετισμούς ισχύος και τις διεθνείς επιρροές. Δεύτερον, Τουρκία και Λιβύη θα επικαλεστούν την ευθυδικία, δηλαδή τη μειωμένη επήρεια των νησιών έναντι των ηπειρωτικών ακτών. Δυστυχώς υπάρχει ένα κακό προηγούμενο για την ελληνική πλευρά. Στη μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο για τα νησιά Κρήτη, Κάσος, Κάρπαθος και Ρόδος η Ελλάδα συμφώνησε να έχουν μειωμένη επήρεια.
Με αυτές και πολλές άλλες αβελτηρίες, όταν οι Τουρκολίβυοι μας στριμώξουν σφετεριζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στη θάλασσα, θα εμφανιστούν οι γνωστοί πολιτικοί και αναλυτές να μας πουν: Τι θέλετε να κάνουμε πόλεμο;
Υ.Γ. Στην ΑΟΖ περιλαμβάνεται και η υφαλοκρηπίδα, ενώ στην υφαλοκρηπίδα δεν περιλαμβάνεται η θάλασσα πάνω από αυτήν. Όταν τον περασμένο Απρίλιο παρουσιάστηκε ο ελληνικός Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) αυτός έγινε με βάση την υφαλοκρηπίδα. Τώρα πώς είναι δυνατόν να υπάρξει ΘΧΣ μόνο για το βυθό της θάλασσα είναι το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου. Ίσως γι’ αυτό εξαγγέλλουν τώρα τα θαλάσσια πάρκα.
Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr
Όπως αναφέρει το Samos24.gr οι μαρτυρίες υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες είχαν φτάσει λίγα λεπτά νωρίτερα με λέμβο από τις τουρκικές ακτές, και φαίνεται πως κατευθύνθηκαν με ταχύτητα προς το εσωτερικό του νησιού.
Η παρουσία τους στο οδικό δίκτυο προκάλεσε πανικό και αιφνιδιασμό στους οδηγούς που εκείνη την ώρα κινούνταν στο σημείο.
sinidisi.gr
Με απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από την UNESCO, κάτι που θα γίνει για 3η φορά στην ιστορία του οργανισμού.
Η απόσυρσή τους θα τεθεί σε ισχύ από τον Δεκέμβριο του 2026 και θα είναι η τρίτη φορά στην ιστορία του οργανισμού, του οποίου υπήρξαν ιδρυτικό μέλος.
Από ό,τι ανέφερε η εκπρόσωπος Τάμι Μπρους, ο λόγος είναι η προώθηση της woke ατζέντας και των παρακείμενων αφηγημάτων της.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τάμι Μπρους: «Η UNESCO εργάζεται για την προώθηση διχαστικών κοινωνικών και πολιτιστικών αιτιών και διατηρεί μια υπερβολικά μεγάλη έμφαση στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, μια παγκοσμιοποιημένη, ιδεολογική ατζέντα για τη διεθνή ανάπτυξη που έρχεται σε αντίθεση με την εξωτερική μας πολιτική “Πρώτα η Αμερική”».
Σημειώνεται ότι ο οργανισμός ιδρύθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για την προώθηση της ειρήνης μέσω της διεθνούς συνεργασίας στην εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό.
Σε ανάρτησή του στο Truth Social ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στα στοιχεία που έστειλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης η επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Τούλσι Γκάμπαρντ και στα οποία -σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο- αποδεικνύεται η συμμετοχή του πρώην πρόεδρου των ΗΠΑ Μππάρακ Ομπάμα στο σκάνδαλο του Russia hoax όπως είναι γνωστό, δηλαδή της υποτιθέμενης ρωσικής ανάμιξης στις εκλογές του 2016.
Τώρα ο Αμερικανός πρόεδρος βάζει στο «κάδρο» της υπόθεσης τόσο την πρώην υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλιντον όσο και σοτν πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Πιο συγκεκριμένα ο Ντ.Τραμπ ανέφερε:
«Ο Ομπάμα κατασκεύασε την τη ρωσική φάρσα. Η διεφθαρμένη Χίλαρι και ο κοιμισμένος Τζο μαζί με άλλους συμμετείχαν σε αυτό.
Πρόκειται για το έγκλημα του αιώνα. Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία. Μια μεγάλη απειλή για τη χώρα μας».
Ο ρωσικός Στρατός συνεχίζει την επιχείρησή του στην ευρύτερη περιοχή του Κουπιάνσκ, προχωρώντας σε σφοδρές συγκρούσεις με άνδρες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν από λογαριασμούς ενημέρωσης στο telegram, παρουσιάζονται ενδεικτικές εικόνες από την αιφνιδιαστική συμμετοχή ομάδων εφόδου των Ρώσων στον οικισμό Μελόβοε.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι ίδιες πηγές, αναφέρεται η εξόντωση τουλάχιστον 23 Ουκρανών στρατιωτών, οι οποίοι βρίσκονταν στον οικισμό πριν την γενική εκκαθάρισή του από τους Ρώσους.
Το Κουπιάνσκ είναι ο δεύτερος βασικός στόχος για τις ρωσικές δυνάμεις μετά την κατεύθυνση Ποκρόφσκ-Κοστιαντίνιβκα, εξηγεί ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Βασίλ Πέχνο.
Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εντείνει τη δραστηριότητά τους κατά μήκος των συνόρων, προσπαθώντας να πιέσουν την ουκρανική άμυνα και να προετοιμάσουν το έδαφος για μια προέλαση στην πόλη.
Σύμφωνα με τον Πέχνο:
«Αν μιλήσουμε για την περιοχή του Χάρκοβο, έχουμε δει εχθρικές προσπάθειες να προωθηθούν στις παραμεθόριες περιοχές – τους οικισμούς Μίλοβ και Αμπάρνε.
Αυτές είναι όλες κινήσεις κατά μήκος των συνόρων με κατεύθυνση το Βελίκι Μπουρλούκ. Περίμενα ότι ο εχθρός θα εντείνει τη δραστηριότητά του εκεί, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχουμε δει. Ωστόσο, δεν το αποκλείω τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι Ρώσοι θέλουν να καταλάβουν την περιοχή Κουπιάνσκ, την ίδια την πόλη.
Ουσιαστικά, προσπαθούν να πιέσουν τα στρατεύματά μας κατά μήκος των συνόρων», δήλωσε ο Πέχνο.
Σύμφωνα με τον παρατηρητή, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή από το Κουπιάνσκ, παρόλο που παραμένει για αυτούς προτεραιότητα.
«Το Κουπιάνσκ είναι ο δεύτερος κύριος στόχος τους μετά την περιοχή του Ντόνετσκ, μετά την κατεύθυνση Ποκρόφσκ-Κοστιαντίνβκα», λέει ο Πέχνο για να συμπληρώσει:
«Προς το παρόν, οι Ρώσοι δεν έχουν τη δύναμη να ασκήσουν σοβαρή πίεση στο μέτωπο. Είναι κυρίως συγκεντρωμένοι στη δεξιά όχθη του ποταμού Όσκιλ και βόρεια του Κουπιάνσκ. Μονάδες πεζικού επιχειρούν εκεί, καθώς οι κατακτητές δεν μπορούν να μετακινήσουν εξοπλισμό κατά μήκος του Όσκιλ. Ταυτόχρονα, η εχθρική επιθετική δραστηριότητα στην αριστερή όχθη έχει μειωθεί απότομα.
Φαίνεται ότι δεν μπορούν να ασκήσουν πλήρη πίεση σε όλα τα τμήματα του μετώπου ταυτόχρονα και να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα όπως αυτά που βλέπουμε τώρα κοντά στο Ποκρόφσκ», πρόσθεσε ο Πέχνο.
Οι πρώτες ρωσικές ομάδες εισήλθαν στην πόλη του Ποκρόβσκ και ήδη έχουν εμπλακεί σε μάχες εκ του σύνεγγυς με τους Ουκρανούς αμυνόμενους.
Η διείσδυση πραγματοποιήθηκε μέσα από τον οικισμό Zβέρεφ ο οποίος ελέγχει τον δρόμο που οδηγεί κατευθείαν στο κέντρο του Ποκροβσκ.
Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο το οποίο απεικονίζει Ουκρανούς να πέφτουν σε ενέδρα Ρώσων ανιχνευτών κοντά στο κέντρο της πόλης!
Η επικείμενη πτώση του Ποκρόβσκ σηματοδοτεί την εξάντληση του δικτύου μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας.
Πριν από τέσσερις μήνες, υπήρξε μαζική ουκρανική κινητοποίηση που γέμισε τους ουρανούς πάνω από το Ποκρόβσκ με εκατοντάδες drones, με τα οποία η πόλη είχε καταστεί απροσπέλαστη.
Η κατάρρευση του Ποκρόβσκ σηματοδοτεί την εξάντληση ενός καινοτόμου ουκρανικού αμυντικού μοντέλου βασισμένου σε drones, το οποίο είχε αποδειχθεί επιτυχημένο για πολλούς μήνες του πολέμου.
Τους τελευταίους μήνες, οι Ρώσοι έχουν αυξήσει σημαντικά την παραγωγή drones οπτικών ινών, ενώ παράλληλα έχουν εντείνει τη χρήση παρεμβολέων σήματος που στοχεύουν ουκρανικά drones.
Ενώ η Δύση κοιμόταν, οι Ρώσοι επένδυσαν, όχι μόνο σε drones αλλά και σε άλλες δυνατότητες.
Η αδιάκοπη χρήση βομβών FAB, με βεληνεκές δεκάδων χιλιομέτρων, στοχεύει κάθε είδους οχυρώσεις ικανές να φιλοξενήσουν Ουκρανούς χειριστές drones, αφήνοντας πίσω τους μόνο ερείπια και καμένη γη.
Ακολουθεί η διείσδυση μικρών ομάδων σαμποτάζ, ακολουθούμενες από μοτοσικλετιστές και buggies, σχηματίζοντας ένα νέο ρωσικό επιθετικό μοντέλο, ιδιαίτερα προσαρμοσμένο στις πρώτες γραμμές.
Μπορεί η Ουκρανία να αναπροσαρμόσει τις αμυντικές της τακτικές για να συνεχίσει να καθυστερεί τον ρωσικό Στρατό;
Η τάση δείχνει τώρα συνεχείς πτώσεις σε διάφορα μέρη του μετώπου μετά το Ποκρόφσκ.
Η πτώση του Ποκρόβσκ συμβολίζει την ρωσική υπεροχή στον πόλεμο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά πάνω απ ‘όλα, αντανακλά την κόπωση και την εξάντληση του ουκρανικού στρατού και εν τέλει της ίδιας της ουκρανικής κοινωνίας.
Κανείς δεν περίμενε μετά από τόσους μήνες στασιμότητας μέσα σε λίγες εβδομάδες να υπάρχει παρουσία ρωσικών περιπόλων επιθετικής αναγνώρισης σχεδόν στο κέντρο του Ποκρόβσκ!
Εδώ πρέπει να τονιστεί πως όταν πέσει το Ποκρόβσκ οι Ρώσοι αυτόματα θα ενοποιήσουν μία πολύ μεγάλη περιοχή μέχρι την Κονσταντινόβκα,
Αυτό σημαίνει εξόντωση των ουκρανικών υπολειμμάτων σε Τορέτσκ και Τσάσιβ Γιαρ και προδιαγεγραμμένη μοίρα για την Κονσταντινόβκα.
“Στην δική μου δουλειά η αλήθεια και η ειλικρίνεια είναι το παν αλλιώς πας σπίτι σου. Αν δεν είσαι αληθινός δεν στέκεσαι πουθενά. Δεν συνομιλείς με το κοινό. Θα ήθελα λοιπόν να σας πω ότι δεν θα μπορούσε να είναι ο κάθε ένας μέσα στο τρένο. Η ελίτ δεν θα μπορούσε να είναι στο τρένο. Οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές που είναι εξαρτήματα της μηχανής ήταν στο τρένο. Υπάρχει ένα ωραίο τραγούδι που τοπ λέει ο λαός μέσω της κυρίας Ελένης Βιτάλη και θα μου επιτρέψετε να σας το τραγουδήσω. Επειδή είναι παράσταση όλο αυτό και πέφτει η αυλαία θα μου επιτρέψετε να σας το τραγουδήσω” είπε.
Έτσι, έκλεισε μελωδικά την ομιλία της μετά τους διαδοχικούς καυγάδες της αρχηγού Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Η κ..Κεφαλά, που είναι η τραγουδίστρια των «Μπλε» επέλεξε να τελειώσει ερμηνεύοντας από το βήμα της βουλής την «Κιβωτό», της Ελένης Βιτάλη, αφήνοντας άφωνους τους συναδέλφους της. Πάντως, εισέπραξε χειροκρότημα για την θεατράλε ερμηνεία της και το σχόλιο «εξαιρετικά» από το προεδρείο...
Δείτε το βίντεο:
protothema.gr
Νωρίτερα είχε διακοπεί η συνεδρίαση όταν η κ. Κωνσταντοπούλου είπε μεταξύ άλλων απευθυνόμενη στον προεδρεύοντα κ. Λαμπορύλη: «Υπάρχει ένα είδος λεγόμενης αντιπολίτευσης που είναι πιο σύστημα και από το σύστημα. Αυτό είστε εσείς», είπε η κα Κωνσταντοπούλου στον κ. Λαμπρούλη και πρόσθεσε: «Κάνατε ότι αποχωρήσατε το κόμμα σας (σ.σ. εννοώντας το ΚΚΕ)».
Ο Προεδρεύων κ. Λαμπρούλης αποχώρησε από το προεδρείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά την επίθεση που δέχθηκε από την κα Κωνσταντοπούλου λέγοντάς της «σας παραδίδω στην χλεύη του λαού. Είστε ανήθικη πολιτικά».
Όταν άρχισε εκ νέου η συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης είπε: «Ως πρόεδρος στηρίζω στο 100% τον κ. Λαμπρούλη. Όσα απαράδεκτα ακούστηκαν από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας και γενικότερα η στάση της από το πρωί τα πρακτικά τα επίσημα παραπέμπονται στην επιτροπή θεσμών και δεοντολογίας για τα περεταίρω. Όποιος δεν έχει να μιλήσει επί της πολιτικής ουσίας κάνει πολιτικό ακτιβισμό η αίθουσα της ολομέλειας δεν ενδείκνυται για τέτοια πράγματα. Αυτή είναι η προσωπική μου απόφαση τα πρακτικά θα πάνε στην επιτροπή δεοντολογίας για τα περεταίρω».
sinidisi.gr
Η σχετική ερώτηση έχει ως εξής:
ΘΕΜΑ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΑΠΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι σχεδιασμοί για παραπέρα ανάπτυξη διάφορων μορφών ΑΠΕ στην περιοχή του Δήμου Αμφιλοχίας, θα την επιβαρύνουν περαιτέρω.
Σε διάφορες φάσεις βρίσκονται οι παρακάτω σχεδιασμοί, όπως έχουν αναδείξει φορείς και κάτοικοι της περιοχής:
- 60 ανεμογεννήτριες (εκ των οποίων οι 15 είναι πάνω από 58 MW).
- 17 χερσαίοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί (ενδεικτικά ο ένας στη θέση «Τσάκαλος», έκτασης 4.232, ισχύος 320MW, δίπλα ακριβώς από τα σπίτια, βορειοανατολικά της πόλης, θέτοντας σε κίνδυνο δάσος βελανιδιάς, σε περιοχή μάλιστα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος).
- 9 πλωτοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί (οι 8 στην τεχνητή λίμνη Κρεμαστών και 1 στον Αμβρακικό Κόλπο, που θα καλύπτει δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα ύδατος).
- 13 αντλησιοταμιεύσεις στις λίμνες Αμβρακία, Καστρακίου, Κρεμαστών
- Δεκάδες μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί
- 2 μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε συσσωρευτές
Αυτοί οι σχεδιασμοί, έρχονται να προστεθούν, στις 40 ανεμογεννήτριες που λειτουργούν ήδη (ισχύος 87 MW), καθώς και στις 2 αντλησιοταμιεύσεις που κατασκευάζονται ήδη στη λίμνη Καστρακίου, ισχύος 680 MW.
Οι συνέπειες θα είναι τραγικές στη ζωή των κατοίκων της περιοχής, στα δασικά οικοσυστήματα, στη χλωρίδα και την πανίδα της, αλλά και στην κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία, αλλάζοντας και τη γεωμορφολογία των ορεινών όγκων.
Είναι δεδομένο πλέον και στην περιοχή του Δήμου της Αμφιλοχίας, ότι με την "πράσινη μετάβαση", η οποία γέμισε τα βουνά, τις πεδιάδες της Αιτωλοακαρνανίας με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που τώρα επιχειρεί να καταλάβει και λίμνες και θάλασσες, έχασαν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία της περιοχής και συνολικά του νομού, που πληρώνουν το βαρύ κόστος αυτής της πολιτικής που ενισχύει τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Αυτό που εισέπραξαν οι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας είναι πανάκριβο ρεύμα, καταστροφή του περιβάλλοντος και φορολεηλασία, που στη συνέχεια δίνεται ως επενδυτικό πακέτο στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ουσιαστική στήριξη των υπόλοιπων κομμάτων, υλοποιώντας την πολιτική της ΕΕ, γενικεύει την πολιτική της εμπορευματοποίησης, με αποτέλεσμα γη, νερά, δάση, αέρας, θάλασσα, παράλιες, βουνά να πωλούνται, αγοράζονται, υποβαθμίζονται, καταστρέφονται.
Οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν στους παραπάνω σχεδιασμούς δηλώνοντας την αντίθεσή τους, στην υποβάθμιση της περιοχής και συνολικά της ζωής τους από την παραπέρα ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν μπορεί να γίνεται άναρχα, με κριτήριο την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών της Ενέργειας, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων της περιοχής και καταστρέφοντας το περιβάλλον.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να παρθούν πίσω οι σχεδιασμοί για την κατασκευή φωτοβολταϊκών, χερσαίων και πλωτών, ανεμογεννητριών, αντλιοταμιεύσεων κ.ά. μορφών ΑΠΕ, στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή του Δήμου Αμφιλοχίας.
Οι Βουλευτές
Παπαναστάσης Νίκος,
Έξαρχος Νίκος,
Καραθανασόπουλος Νίκος,
Μανωλάκου Διαμάντω
sinidisi.gr