Υβριδικού χαρακτήρα απειλή για την Ελλάδα χαρακτηρίζει την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης από κράτη όπως η Τουρκία ο Πολιτικός Επιστήμονας – Διεθνολόγος Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, αναλύοντας στο CNN Greece τη δραστική αύξηση των ροών προς τη χώρα μας και κυρίως προς την Κρήτη.
Εξηγεί πως οι ελληνο-λιβυκές σχέσεις δεν μπορούν να εξεταστούν χωρίς να ληφθεί υπόψιν ο στρατηγικός ρόλος της Τουρκίας, «διότι η Λιβύη (ιδίως υπό την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Τρίπολης), έχει μετατραπεί σε προτεκτοράτο της».
Σύμφωνα με τον Δρ. Μπαλωμένο, η ελληνική διπλωματία δεν μπορεί να προσεγγίζει τη Λιβύη με παραδοσιακά εργαλεία, αλλά μέσω μιας πολυδιάστατης στρατηγικής, με διαύλους επικοινωνίας τόσο με την κυβέρνηση της Τρίπολης, όσο και με τις αρχές στη Βεγγάζη.
Κληθείς να σχολιάσει τη μεταστροφή του ισχυρού Λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, εξηγεί πως δεν σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής, αλλά εκφράζει «ψυχρό γεωπολιτικό ρεαλισμό» που επιδιώκει να διαχειριστεί την τουρκική παρουσία στη Δυτική Λιβύη.
«Το πρόσφατο διπλωματικό επεισόδιο στη Βεγγάζη, με την κήρυξη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας ως persona non grata, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ‘’Πως δεν γίνεται αποδεκτή ούτε νομιμοποιείται οποιαδήποτε ξένη αποστολή που δεν αναγνωρίζει επίσημα και δεν αποδέχεται τη θεσμική εκπροσώπηση της κυβέρνησης της Ανατολικής Λιβύης και του Στρατηγού Χαφτάρ’’», τονίζει ο Δρ Μπαλωμένος.
O Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος και πρώην Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΔΣ) Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ)
Ο διεθνολόγος αναφέρει πως η χώρα μας οφείλει να προχωρήσει σε αυστηρά στοχευμένα μέτρα αποτροπής της για την ανάσχεση των ροών και εκτιμά πως έγκαιρα αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση με το έκτακτο πακέτο μέτρων που υιοθέτησε.
Καταθέτει μάλιστα σειρά προτάσεων, για την αντιμετώπιση του ζητήματος σε επίπεδο διπλωματικό, επιχειρησιακό αλλά και επικοινωνιακό, καθώς όπως αναφέρει απαιτείται μια «ολιστική προσέγγιση».
Στο διπλωματικό σκέλος, ο κ. Μπαλωμένος αναφέρει ότι είναι αναγκαίο να διεθνοποιηθεί η υπόθεση του μεταναστευτικού, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα απαιτείται συνεργασία με χώρες πρώτης εισόδου όπως Ιταλία, η Μάλτα και η Κύπρος.
Εξήγησε μάλιστα πως εάν το αίτημα της Αθήνας γίνει δεκτό, το ΝΑΤΟ «θα κληθεί να συνδράμει σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τεχνολογικό επίπεδο, υποστηρίζοντας τις εθνικές προσπάθειες αποτροπής και διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών».
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, ο αναλυτής προτείνει την ανάπτυξη θαλάσσιου φράγματος νότια της Κρήτης με τεχνικά μέσα επιτήρησης και η δημιουργία Μόνιμου Θαλάσσιου Επιχειρησιακού Κέντρου, σε συνεργασία με τη FRONTEX.
Επίσης απαιτείται η αξιοποίηση σύγχρονων μέτρων επιτήρησης όπως προηγμένα ραντάρ δορυφορικής παρακολούθησης, θερμικές κάμερες, drones και συστήματα ανάλυσης δεδομένων.
Προτείνει ακόμη την αποστολή τεχνικού ή στρατιωτικού προσωπικού στις λιμενικές αρχές της Λιβύης, προκειμένου να συμβάλουν στην αποτροπή της αναχώρησης παράνομων σκαφών από την αφρικανική χώρα.
Σε επικοινωνιακό επίπεδο, ο Δρ. Μπαλωμένος εκτιμά ότι η χώρα μας οφείλει να σχεδιάσει μια στοχευμένη αποτρεπτική εκστρατεία, προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες του μεταναστευτικού φαινομένου.
«Θα πρέπει να απευθύνεται τόσο στους εν δυνάμει μετανάστες όσο και στα κυκλώματα των διακινητών, μεταφέροντας με σαφήνεια το μήνυμα ότι η είσοδος στην Ελλάδα δεν είναι εφικτή και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανοχή σε παράνομες ροές».
Αναφέρει πως η εν λόγω καμπάνια θα πρέπει να υλοποιηθεί σε διάφορες γλώσσες όπως Αγγλικά και Αραβικά, να δοθεί έμφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούνται από τους πληθυσμούς-στόχους, αλλά και να αξιοποιηθούν λιβυκά και περιφερειακά ΜΜΕ για την ευρεία διάχυση του μηνύματος.
Πώς αξιολογείτε την αλλαγή στάσης του Χαφτάρ απέναντι στην Τουρκία και το Τουρκο-Λιβυκό Μνημόνιο, σε συνδυασμό με το πρόσφατο διπλωματικό επεισόδιο στη Βεγγάζη, όπου η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία δεν έγινε δεκτή;
Η πρόσφατη μεταστροφή του Χαλίφα Χαφτάρ απέναντι στην Τουρκία δεν σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής, αλλά εκφράζει ψυχρό γεωπολιτικό ρεαλισμό. Αναγνωρίζοντας τη νέα ισορροπία στη Λιβύη, επιδιώκει να διαχειριστεί την τουρκική παρουσία, που έχει εδραιωθεί στρατιωτικά και πολιτικά στη Δυτική Λιβύη, ως μέσο διατήρησης του ελέγχου στα ανατολικά και διεθνούς νομιμοποίησης.
Ειδικότερα, ο Χαφτάρ επιχειρεί να αποκτήσει μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ και να αναδείξει τον ρόλο του ως κρίσιμου παράγοντα στην αναζήτηση πολιτικής λύσης.
Αυτή η προσέγγιση δεν είναι παρά ένα εργαλείο επιβίωσης, που στοχεύει στη διατήρηση του status quo στα ανατολικά εδάφη, υπό τον έλεγχό του και στη διεθνή νομιμοποίηση του ρόλου του, ώστε να συμμετάσχει ισότιμα σε μελλοντικούς πολιτικούς συμβιβασμούς.
Το πρόσφατο διπλωματικό επεισόδιο στη Βεγγάζη, με την κήρυξη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας ως persona non grata, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Πως δεν γίνεται αποδεκτή ούτε νομιμοποιείται οποιαδήποτε ξένη αποστολή που δεν αναγνωρίζει επίσημα και δεν αποδέχεται τη θεσμική εκπροσώπηση της κυβέρνησης της Ανατολικής Λιβύης και του Στρατηγού Χαφτάρ».
Ειδικότερα, με την κίνησή του αυτή ο Στρατηγός Χαφτάρ επιδιώκει την άρση της διεθνούς απομόνωσης της κυβέρνησης της Ανατολικής Λιβύης, καθώς και την ισότιμη μεταχείρισή της με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Έχετε επισημάνει ότι η Λιβύη λειτουργεί σήμερα ως προτεκτοράτο της Τουρκίας. Πώς επηρεάζει το γεγονός αυτό τη στρατηγική της Ελλάδας, όσον αφορά την επαναπροσέγγιση και ενδυνάμωση των σχέσεών της με τη Λιβύη;
Πράγματι, όπως έχω επισημάνει σε άρθρα μου όταν εξετάζουμε τις Ελληνο-Λιβυκές σχέσεις, δεν μπορούμε να παρακάμπτουμε τον στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας, διότι η Λιβύη (ιδίως υπό την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Τρίπολης), έχει μετατραπεί σε προτεκτοράτο της.
Δεν πρόκειται απλώς για μια διπλωματική επιρροή ή στρατιωτική συνεργασία, αλλά για μια δομική σχέση εξάρτησης: πολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής.
Σε αυτό το ρευστό τοπίο, η Ελλάδα δεν καλείται απλώς να διαχειριστεί μια παραδοσιακή διπλωματική σχέση, αλλά να αντιμετωπίσει την Τουρκία ως θεσμικό εγγυητή της Λιβυκής κυβέρνησης.
Υπό το πρίσμα αυτό, η ελληνική διπλωματία δεν μπορεί να προσεγγίζει τη Λιβύη με παραδοσιακά εργαλεία, αλλά μέσω μιας πολυδιάστατης στρατηγικής επαναπροσέγγισης, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό της κυριαρχίας και των θεσμών όλων των πλευρών, αλλά και στην αναζήτηση κοινών συμφερόντων που μπορούν να υπηρετήσουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή.
Η Ελλάδα οφείλει να επιδιώξει ανοιχτούς και ισορροπημένους διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας τόσο με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη όσο και με τις αρχές στη Βεγγάζη, χωρίς αποκλεισμούς και μονομερείς προσεγγίσεις. Παράλληλα, η Αθήνα μπορεί να αξιοποιήσει τον θεσμικό της ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ΟΗΕ για να προωθήσει μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική στη Λιβύη, επικεντρωμένη στη σταθερότητα, την αποτροπή παράνομων συμφωνιών όπως το Τουρκο-Λιβυκό Μνημόνιο και την ενίσχυση της δημοκρατίας.
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει την οικονομική της παρουσία στη Λιβύη μέσω επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς, όπως οι υποδομές λιμένων, η ενέργεια και τα Logistics, συμβάλλοντας έτσι στην ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη της χώρας.
Τέλος, η πολιτιστική διπλωματία και η ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών μπορούν να λειτουργήσουν ως σημαντικά εργαλεία ήπιας ισχύος που ενισχύουν την ελληνική επιρροή και αποκαθιστούν τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών.
Η στρατηγική αυτή δεν είναι απλώς αναγκαία, αλλά καθοριστική για να αναδειχθεί η Ελλάδα ως αξιόπιστος και σταθερός εταίρος στη Λιβύη, αντισταθμίζοντας έτσι την τουρκική παρουσία και διαμορφώνοντας ένα πιο ισορροπημένο και ασφαλές περιφερειακό περιβάλλον.
«Παρά την απουσία ένοπλης έντασης στη Λιβύη, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα. Πού αποδίδετε αυτή την εξέλιξη και ποιες είναι, κατά την εκτίμησή σας, οι βαθύτερες αιτίες που την προκαλούν;»
Αναμφισβήτητα, η πρόσφατη αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη προς την Ελλάδα, παρά την απουσία ενεργής ένοπλης σύγκρουσης, οφείλεται σε ένα σύνθετο πλέγμα παραγόντων που σχετίζονται τόσο με την εσωτερική κατάσταση της Λιβύης όσο και με ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Η Λιβύη παραμένει ένα κράτος με αδύναμους θεσμούς, περιορισμένο έλεγχο στα σύνορά της και έντονη παρουσία εξωτερικών δρώντων, μεταξύ αυτών και της Τουρκίας, η οποία μέσω της στρατιωτικής και πολιτικής της εμπλοκής στην Τρίπολη επηρεάζει και τα δίκτυα διακίνησης μεταναστών.
Η Ελλάδα δεν καλείται να διαχειριστεί απλώς ένα ανθρωπιστικό ή κοινωνικό φαινόμενο, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σύνθετη, υβριδικού χαρακτήρα απειλή: την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης από κράτη όπως η Τουρκία, που χρησιμοποιούν τις ροές ως μέσο άσκησης πίεσης.
Όπως και στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στον Έβρο το Φεβρουάριο–Μάρτιο του 2020 έτσι και τώρα, η Τουρκία και άλλοι δρώντες που ασκούν επιρροή στην περιοχή προσπαθούν να αξιοποιήσουν τους μετανάστες ως γεωπολιτικό όπλο υβριδικού πολέμου, με απώτερο στόχο την υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής, της εσωτερικής σταθερότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα.
Αντίστοιχες τακτικές έχουν παρατηρηθεί και κατά το παρελθόν. Για παράδειγμα, ο πρώην Πρόεδρος της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι το 2010 είχε δηλώσει ότι η Ε.Ε. πρέπει να πληρώνει στη Λιβύη τουλάχιστον 5 δισ. Ευρώ ετησίως για να σταματήσει η παράνομη αφρικανική μετανάστευση και να αποφευχθεί μια «μαύρη Ευρώπη».
Επιπρόσθετα, απαντώντας ο κ. Καντάφι στις πιέσεις που δεχόταν από ηγέτες της Ευρώπης στις αρχές του 2011 για να παραιτηθεί, απείλησε ευθέως την Ε.Ε. ότι θα σταματήσει να υποστηρίζει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και της λαθρομετανάστευσης, ώστε να πλημμυρίσει η Γηραιά Ήπειρος από φανατικούς ισλαμιστές και Αφρικανούς.
Την ίδια επιχειρηματολογία σε συνδυασμό με χρήση πιο ακραίας ρητορικής ακολούθησε και ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ερντογάν για να ασκήσει πίεση στην Ε.Ε., και να λάβει στήριξη κατά την υλοποίηση των επιλογών της εξωτερικής του πολιτικής.
Συγκεκριμένα, το 2016 λίγο πριν την συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό ο κ. Ερντογάν απείλησε ότι θα ανοίξει τις πύλες και θα στείλει 600.000 μετανάστες στην Ευρώπη, ώστε να εξασφαλίσει πόρους 6,5 δισ. Ευρώ και περισσότερα οφέλη από την εν λόγω συμφωνία.
Υπό το πρίσμα αυτό, η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει σε αυστηρά και στοχευμένα μέτρα αποτροπής σε εθνικό επίπεδο, ενισχύοντας την επιχειρησιακή της ετοιμότητα και την κοινωνική της ανθεκτικότητα.
Παράλληλα, καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάδειξη του ζητήματος ως ευρωπαϊκής προτεραιότητας, ασκώντας πίεση για την υιοθέτηση μιας πιο συνεκτικής και ισχυρής ευρωπαϊκής στρατηγικής ασφάλειας.
Μιας στρατηγικής που θα προστατεύει αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης και θα αντιμετωπίζει με ενιαίο τρόπο τις υβριδικές απειλές και τις απόπειρες αποσταθεροποίησης που εκδηλώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η κυβέρνηση της Τρίπολης εκτιμά ότι στη Λιβύη βρίσκονται σήμερα 3 έως 4 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες. Εάν επιχειρηθεί μαζική μετακίνησή τους, είναι βέβαιο ότι θα τεθεί σοβαρό ζήτημα ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής τόσο για τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, όσο και για την Ε.Ε. συνολικά. Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα, για να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Το ενδεχόμενο μιας μαζικής και οργανωμένης μετακίνησης εκατομμυρίων μεταναστών από τη Λιβύη προς την Ελλάδα και την Ευρώπη συνιστά όχι απλώς μια ανθρωπιστική ή κοινωνική πρόκληση, αλλά μια υβριδικού τύπου κρίση ασφάλειας, ενταγμένη σε ένα ευρύτερο σχέδιο στρατηγικής εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού.
Πρόκειται για μια εν δυνάμει ασύμμετρη απειλή που στοχεύει στην υπονόμευση της εθνικής κυριαρχίας, της κοινωνικής συνοχής και της θεσμικής σταθερότητας των χωρών πρώτης γραμμής, δοκιμάζοντας παράλληλα την επιχειρησιακή, πολιτική και συστημική ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Μέσα σε αυτό το δυσμενές και ρευστό περιβάλλον, η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε έγκαιρα, υιοθετώντας ένα πακέτο έκτακτων μέτρων αποτροπής που στοχεύει αφενός στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη και αφετέρου στην αποστολή ενός σαφούς και αποφασιστικού μηνύματος προς τους διακινητές και τους οργανωτές αυτής της υβριδικής απειλής.
Η προσωρινή αναστολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου και η σύσταση κλειστής δομής στην Κρήτη αποσκοπούν στην άμεση ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας ελέγχου των συνόρων, ενώ η πρόβλεψη για συνεργασία με τις λιβυκές αρχές και τις Ένοπλες Δυνάμεις καταδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης να προσεγγίσει το ζήτημα ολιστικά με συνδυασμό διπλωματικών, στρατιωτικών και διαχειριστικών εργαλείων.
Πρόκειται για μια σύνθετη και ολιστική αντίδραση που αναγνωρίζει τη νέα φύση του κινδύνου ως υβριδικής απειλής και επιδιώκει να διαμορφώσει ένα αποτρεπτικό πλαίσιο με σεβασμό στην εθνική ασφάλεια, τη θεσμική σταθερότητα και τη διεθνή έννομη τάξη.
Ωστόσο, δεδομένης της πολυδιάστατης φύσης και της κρισιμότητας της υβριδικής απειλής που αντιμετωπίζει η χώρα, η Ελλάδα οφείλει να ενισχύσει περαιτέρω την αποτρεπτική της ικανότητα μέσω επιπρόσθετων, στοχευμένων και συντονισμένων πρωτοβουλιών. Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αναλάβει δράσεις σε διπλωματικό, επιχειρησιακό, νομικό και επικοινωνιακό επίπεδο, ενισχύοντας παράλληλα την εσωτερική της ανθεκτικότητα, ώστε να διαχειριστεί αποτελεσματικά ένα ενδεχόμενο μαζικής μεταναστευτικής πίεσης.
Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία η διεθνοποίηση του ζητήματος μέσω άμεσου αιτήματος για σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αντικείμενο την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος και την ενίσχυση της ασφάλειας στη Μεσόγειο, ώστε να διαμορφωθεί ένα κοινό, συντονισμένο και αποτελεσματικό πλαίσιο δράσης απέναντι στην εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών και τις υβριδικές απειλές που πλήττουν τα κράτη της ευρύτερης περιοχής.
Παράλληλα, η Ελλάδα πρέπει να αναδείξει το ζήτημα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και να ζητήσει να αναγνωριστεί ως υβριδική απειλή ασφάλειας για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες υποδοχής όπου ταυτόχρονα, επηρεάζει και τη Συμμαχία συνολικά.
Αν το αίτημα γίνει δεκτό, το ΝΑΤΟ θα κληθεί να συνδράμει σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τεχνολογικό επίπεδο, υποστηρίζοντας τις εθνικές προσπάθειες αποτροπής και διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.
Υπό το πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση σε πόρους, πληροφορίες και συμμαχική υποστήριξη, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί το διεθνές πλαίσιο για την καταδίκη και αντιμετώπιση αυτών των πρακτικών.
Επιπλέον, η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει τη συνεργασία με χώρες πρώτης εισόδου όπως η Ιταλία, η Μάλτα και η Κύπρος, ώστε να διαμορφώσουν ένα κοινό μέτωπο αποτροπής.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η ανάπτυξη ενός θαλάσσιου φράγματος νότια της Κρήτης με τεχνικά μέσα επιτήρησης και η δημιουργία Μόνιμου Θαλάσσιου Επιχειρησιακού Κέντρου, σε συνεργασία με τη FRONTEX [όπου θα πρέπει να έχει μόνιμη παρουσία με ενισχυμένες αρμοδιότητες και την παροχή βοήθειας από την Ομάδα Ταχείας Επέμβασης (RABIT)], θα ενισχύσουν σημαντικά την παρακολούθηση και τον έλεγχο των θαλάσσιων οδών.
Στο ίδιο πλαίσιο, η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης για την αποτελεσματική διαχείριση και τον έγκαιρο εντοπισμό των μεταναστευτικών ροών.
Συγκεκριμένα, η χρήση προηγμένων ραντάρ δορυφορικής παρακολούθησης, θερμικών καμερών, drones και συστημάτων ανάλυσης δεδομένων θα ενισχύσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των αρμόδιων φορέων και θα συμβάλλει στην πρόληψη μαζικών και ανεξέλεγκτων εισροών.
Επιπρόσθετα, η αποστολή τεχνικού ή στρατιωτικού προσωπικού στις λιμενικές αρχές της Λιβύης, σε συμφωνία και συνεννόηση με τις Λιβυκές αρχές, θα συμβάλει στην αποτροπή της αναχώρησης παράνομων σκαφών από τη Λιβύη.
Στο επικοινωνιακό επίπεδο, η Ελλάδα οφείλει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια στοχευμένη αποτρεπτική εκστρατεία στρατηγικής επικοινωνίας, προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες του μεταναστευτικού φαινομένου.
Η εκστρατεία αυτή θα πρέπει να απευθύνεται τόσο στους εν δυνάμει μετανάστες όσο και στα κυκλώματα των διακινητών, μεταφέροντας με σαφήνεια το μήνυμα ότι η είσοδος στην Ελλάδα δεν είναι εφικτή και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανοχή σε παράνομες ροές.
Το αποτρεπτικό μήνυμα θα πρέπει να συνοδεύεται επίσης, από ρητή επισήμανση των αυστηρών ποινικών συνεπειών που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για όσους εμπλέκονται στη διακίνηση μεταναστών (π.χ. φυλάκιση και δήμευση της περιουσίας τους).
Η καμπάνια θα πρέπει να υλοποιηθεί σε διάφορες γλώσσες (όπως Αγγλικά και Αραβικά), με έμφαση στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούνται από τους πληθυσμούς-στόχους, καθώς και μέσω της αξιοποίησης των Λιβυκών και περιφερειακών ΜΜΕ, ώστε να διασφαλιστεί η ευρεία διάχυση του μηνύματος εντός της λιβυκής επικράτειας.
Σε περίπτωση που δεν περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές και η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) της Ελλάδας –όπως και στη μεταναστευτική κρίση του Έβρου το 2020 – θα πρέπει να αποφασίσει την εκκίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη
Λειτουργία της Ε.Ε., ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα από την Ε.Ε. υπέρ της Ελλάδας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εριφύλη Πετράκου - cnn.gr
H Ρωσία μετά από 3,5 χρόνια πολέμου ξεκίνησε να ανταποδίδει με το ίδιο «νόμισμα» τις ουκρανικές δολοφονίες εκτελώντας υψηλόβαθμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών.
Μέσα σε 3 μόλις ημέρες η ρωσική SVR (αυτή είναι υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις εξωτερικού καθώς η FSB την οποία λανθασμένα αναφέρουν τα ελληνικά ΜΜΕ ως υπεύθυνη, μπορεί να δράσει μόνο στην ρωσική επικράτεια στα πλαίσια παρόμοιας λειτουργίας με το αμερικανικό FBI και την βρετανική ΜΙ5), εκτέλεσε έναν υπολοχαγού του ουκρανικού Στρατού και διοικητή του τοπικού γραφείου στρατολόγησης στο Ντεσνιάνσκι και χθες τον συνταγματάρχη της ουκρανικής SBU Ιβάν Βορόνιτς ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για τον σχεδιασμό των δολοφονιών Ρώσων αξιωματούχων.
Aξίζει να σημειωθεί ότι ο Βορόνιτς πυροβολήθηκε από πιστόλι με σιγαστήρα μια ιδιαίτερα αγαπητή ρωσική «συνήθεια» από τα χρόνια της ρωσικής ΚGB.
Έτσι λοιπόν οι Ρώσοι διορθώνουν ακόμα ένα «λάθος» του επιχειρησιακού σχεδιασμού τους, καθώς δεν «επέστρεφαν» τις δολοφονίες που διαπράττοντας στο έδαφος τους και κυρίως στη Μόσχα.
Οι Ουκρανοί μέχρι πριν τρεις μέρες, διοργάνωναν ανενόχλητοι και ατιμώρητοι δολοφονίες στην ρωσική επικράτεια έχοντας εξοντώσει υψηλόβαθμους στρατιωτικούς, δημοσιογράφους, bloggers, επιστήμονες και ακόμα και την ίδια την κόρη του Αλεξάντερ Nτούγκιν, Ντάρια Ντούγκινα.
Όλα αυτά γινόντουσαν χωρίς καμιά ρωσική απάντηση.
Πλέον οι Ουκρανοί «ενημερώθηκαν» πώς για οποιαδήποτε εκτέλεση θα υπάρχει άμεση ισοδύναμη απάντηση και ότι το τέλος αυτού που θα σχεδιάσει δολοφονίες στο ρωσικό έδαφος θα είναι προδιαγεγραμμένο.
Οι επιχειρήσεις θα διοργανώνονται από την SVR (που είναι η αντίστοιχη με την αμερικανική CIA υπηρεσία) ή ακόμα και από την GRU, την ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (αντίστοιχη της αμερικανικής DIA).
H Ρωσία μετά τα ουκρανικά πλήγματα στα ρωσικά στρατιωτικά αεροδρόμια τον περασμένο Ιούνιο, πλέον έχει «αγριέψει» και αποφάσισε να πλήττει καίριους και κρίσιμους ουκρανικούς στόχους με σφοδρότητα και αποφασιστικότητα.
Πράγματα που θα έπρεπε να τα είχε κάνει από την αρχή, γιατί όσο δεν τα έκανε δημιουργούσε την εντύπωση και στην Δύση και στην Ουκρανία ότι είναι αδύναμη και όχι σοβαρή.
Στην πραγματικότητα όμως πάντα στην ιστορία της η Ρωσία δρούσε κατ’ αυτόν τον τρόπο:
Πολλά λάθη στην αρχή που κόστιζαν μεγάλες απώλειες και αιματηρά «μαθήματα».
Στην συνέχεια αφού οι Ρώσοι μάθαιναν από τα λάθη τους, επικρατούσαν.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες αλλά επιβεβαίωσε ότι υπάρχει νέα ρωσική ειρηνευτική πρόταση που συζητήθηκε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ:
«Θα απαντήσω με τα λόγια του Ντόναλντ Τραμπ: “Λοιπόν, περιμένετε να σας το πω; Μπορείτε να περιμένετε μεγάλες εκπλήξεις”. Δεν πρόκειται να σχολιάσουμε τώρα».
Επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα αναδιατύπωσε τη θέση της για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ο Μάρκο Ρούμπιο είπε ότι οι ΗΠΑ άκουσαν προτάσεις που δεν είχαν παρουσιαστεί πριν.
Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ν. Τραμπ είπε στο NBC News πως σκοπεύει να προχωρήσει σε «σημαντική ανακοίνωση» σχετικά με την Ρωσία την ερχόμενη Δευτέρα (14η Ιουλίου), χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς θα πει.
«Νομίζω πως θα έχω μια σημαντική ανακοίνωση να κάνω για την Ρωσία την Δευτέρα», είπε ο κ. Τραμπ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο, αποφεύγοντας να γίνει πιο συγκεκριμένος.
Κάποιοι πιστεύουν πως υπάρχει ήδη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας,,,
Ο πρόεδρος Τραμπ είναι σαφέστατος: Δεν θέλει να χάνουν χιλιάδες νέοι άνθρωποι τις ζωές τους σε πολέμους.
Σε μία δήλωση-προειδοποίηση που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, αλλά ίσως είναι από τις πιο σημαντικές που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, προχώρησε ο CEO της AKTOR, Αλέξανδρος Εξάρχου, κατά τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.
Ο κ. Εξάρχου σημείωσε ότι οι συνεχείς περικοπές της παραγωγής των ΑΠΕ από τον ΔΕΔΔΗΕ λόγω υπερπροσφοράς έχουν οδηγήσει πολλούς παραγωγούς σε αδυναμία εξυπηρέτησης των τραπεζικών τους δανείων.
«Αν οι περικοπές φτάσουν στο 15%, πολλά έργα ΑΠΕ δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους», προειδοποίησε.
Δάνεια, που παρόλα αυτά, εξακολουθούν να δίνονται «αβέρτα» από τις τράπεζες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι νέες συνθήκες στην αγορά.
Το πρόβλημα των περικοπών παραγωγής από τις ΑΠΕ έχει αναδειχθεί κατ’ επανάληψη από το pronews.gr το προηγούμενο διάστημα.
Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματίες του χώρου δίνει αυτή τη νέα διάσταση στο θέμα.
Οι ανησυχίες του κ. Εξάρχου επιβεβαιώνονται και από τα πρώτα ανησυχητικά στοιχεία του 2025: μέσα μόνο στο πρώτο πεντάμηνο, απορρίφθηκε το 8,9% της παραγωγής από ΑΠΕ, δηλαδή 975 GWh, ποσότητα που ήδη υπερβαίνει το σύνολο των περικοπών του 2024.
Με λίγα λόγια το 8,9% της παραγωγής των ΑΠΕ έχει πάει στα «σκουπίδια» ή καλύτερα έχει γίνει «αέρας κοπανιστός» χωρίς να έχει αγοραστεί από κανέναν.
Η εκτίμηση για το υπόλοιπο έτος είναι ακόμα πιο δυσοίωνη, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι το ποσοστό απόρριψης θα ξεπεράσει το 10%.
Ήδη αρκετοί παραγωγοί δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η παραγωγή των ΑΠΕ αναμένεται σύντομα να διπλασιαστεί.
Η χώρα παράγει σήμερα περίπου 16 GW από ΑΠΕ, ενώ στον προγραμματισμό βρίσκονται επιπλέον 15 GW που πρόκειται να συνδεθούν στο δίκτυο το επόμενο διάστημα. Όλα στο πλαίσιο της παράκρουσης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πάση θυσία, οπουδήποτε και οποτεδήποτε.
Αλήθεια, ποιος θα αγοράσει τόση ενέργεια;
Μάλιστα, η πλειονότητα των έργων έχει χρηματοδοτηθεί με υψηλό δανεισμό, ακολουθώντας το μοντέλο 80% τραπεζικός δανεισμός, 20% ίδια κεφάλαια.
Σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση (2022) του Θοδωρή Τζούρου, Επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, περίπου το 8% των χαρτοφυλακίων των τραπεζών αφορούσε τότε έργα ΑΠΕ.
Όπως είναι προφανές, το ποσοστό αυτό το 2025 έχει πιθανότατα ξεπεράσει το 10%, ίσως και το 15%.
Συνολικά, οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρηματοδοτήσει έργα ΑΠΕ με ποσό που υπερβαίνει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Είναι άγνωστο πόσοι το έχουν συνειδητοποιήσει αλλά με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η ελληνική οικονομία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο χείλος της καταστροφής. Μιλάμε για μια κανονικότατη “φούσκα”, η οποία απειλεί να σκάσει με ολέθριες συνέπειες για την χώρα και τους πολίτες της.
Εάν δεν βρεθούν άμεσα καταναλωτές για όλη αυτή την παραγόμενη ενέργεια, τότε οι περισσότεροι παραγωγοί θα οδηγηθούν σε «λουκέτο» και τότε οι τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν απλώς πρόβλημα, θα χρειαστούν διάσωση!
Και μαζί τους, θα συμπαρασύρουν ολόκληρη η ελληνική οικονομία στον «πάτο».
Πάντως, οι τραπεζίτες, αλλά και ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας, οφείλουν να ενημερώσουν με απόλυτη διαφάνεια τον ελληνικό λαό για το μέγεθος της έκθεσης των τραπεζών σε έργα ΑΠΕ.
Τόσο ως ποσοστό επί των συνολικών χαρτοφυλακίων τους, όσο και σε απόλυτα νούμερα.
Η κοινωνία δικαιούται να γνωρίζει πόσα χρήματα έχουν επενδυθεί, με ποιους όρους και με ποια ρίσκα.
Ο Πρωθυπουργός, θα βρεθεί στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου, την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2025, με ώρα άφιξης στις 10:00 το πρωί.
Ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από υπουργούς και συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων θεωρείται βέβαιη η παρουσία της Υπουργού Παιδείας κας Σοφίας Ζαχαράκη, η οποία κατάγεται από την Ευρυτανία.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αφιχθεί με ελικόπτερο, ενώ στο στενό πρόγραμμά του δεν αποκλείεται να περιληφθεί επίσκεψη και σε χωριό των Αγράφων.
Το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης αναμένεται να γνωστοποιηθεί επίσημα τις επόμενες ημέρες.
Πηγή: evrytanika.gr
Η ανακοίνωση του ΚΚΕ:
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΛΑΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ, ΚΑΤΟΥΝΑΣ KAI ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Με ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο «διεκδικεί» να πάρει υπό την ευθύνη του τη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας των υγειονομικών δομών που βρίσκονται στα όρια του Δήμου για να τις «σώσει» από την υποβάθμιση, την πλήρη διάλυση που έχουν περιέλθει εδώ και χρόνια με την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά.
Εδώ και χρόνια η κατάσταση στις Δομές Υγείας που λειτουργούν στο Δήμο είναι γνωστές σε κάθε κάτοικο και δεν χωρούν πολλές περιγραφές. Στο Κέντρο Υγείας Βόνιτσας δε λειτουργεί ακτινολογικό, μικροβιολογικό, το ασθενοφόρο λειτουργεί μόνο για ένα 8ωρο (με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές όπως συνέβη πρόσφατα σε τροχαίο ατύχημα στην περιοχή). Το ΚΥ Κατούνας επίσης υπολειτουργεί. Σε τοπικά διαμερίσματα Παλιάμπελα, Θύριο, Δρυμό, Περατιά, Αετό, Κωνοπίνα, Κομποτή δεν υπάρχει γιατρός για μήνες ολόκληρους με αποτέλεσμα κάτοικοι και ιδίως ηλικιωμένοι να μην μπορούν να συνταγογραφήσουν ακόμη και τα φάρμακά τους.
Για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δομές της ΠΦΥ και τις πραγματικές αιτίες τους, η τωρινή δημοτική αρχή της ΝΔ αλλά και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις (προερχόμενοι ή μη από ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ κ.α.) δε λένε τίποτα, γιατί στα στρατηγικά ζητήματα και στην πολιτική που διαχρονικά εφαρμόστηκε απ’ όλες τις κυβερνήσεις συμφωνούν. Με τα ομόφωνα ψηφίσματά λειτουργούν ως λαγοί και υποστηρικτές της.
Είναι επικίνδυνη αυτή η θέση που εκφράζουν, διότι διασπώντας τον Ενιαίο και Καθολικό χαρακτήρα της ΠΦΥ, θα υπάρξουν ακόμα πιο σοβαρές συνέπειες, στην mαντιμετώπιση και νοσηλεία των ασθενών, στις εργασιακές σχέσεις των υγειονομικών κ.α.
Μάλιστα η χρηματοδότηση και η ποιότητα προσφοράς της υγείας, θα είναι ανάλογη με τα χαράτσια-φορολογία που θα εξασφαλίζει ο κάθε Δήμος, από τους ήδη υπερφορολογημένους δημότες του, στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας που έτσι κι αλλιώς λειτουργεί.
Η διεθνής πείρα από την εφαρμογή τέτοιων θέσεων ήταν δραματική (βλ. πχ Ιταλία που οι δομές ανήκουν στην Τοπική Διοίκηση, είχαμε το Μπέργκαμο την περίοδο της πανδημίας).
Η κοροϊδία το ότι θα μας «σώσουν» με τέτοιες θέσεις, η Δημοτική Αρχή και οι άλλες παρατάξεις, χτυπάει κόκκινο, αν σκεφτεί κανείς ότι την ίδια ώρα με ταχύτατους ρυθμούς δεσμεύουν λογαριασμούς, συντάξεις των 380 ευρώ για χρέη προς τους Δήμους, αφού δεν ισχύει ούτε το ακατάσχετο των 1200 ευρώ που είναι ποσό επιβίωσης της λαϊκής οικογένειας, αφήνοντας ακόμη και χωρίς φάρμακα αρρώστους. Τέτοια είναι η αναλγησία τους!
Τέτοιες θέσεις και λογικές είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του. Το ΚΚΕ καταδικάζει τέτοιες θέσεις που ρίχνουν νερό στο μύλο της παραπέρα εμπορευματοποίησης – ιδιωτικοποίησης της Υγείας, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο για τη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Η λύση για το ΚΚΕ βρίσκεται σε μια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που στον πυρήνα της θα είναι το Κέντρο Υγείας με αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες που θα συνδέονται με αυτό, πλήρως στελεχωμένο με όλες τις βασικές ειδικότητες γιατρών, με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακεία κλπ.
Για αυτό απαιτείται ενιαίο αποκλειστικά κρατικό Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας σε όλες τις βαθμίδες με πλήρη στελέχωση του αναγκαίου προσωπικού, με:
Καλούμε το λαό να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, στο δρόμο της ανατροπής αυτής της πολιτικής και του κράτους που στηρίζει τους λίγους.
Για να κατοχυρωθεί η Υγεία ως κοινωνικό αγαθό κι όχι ως εμπόρευμα χρειάζεται ένα κράτος και μια εξουσία που θα έχει σκοπό του την ικανοποίηση των διευρυμένων σύγχρονων αναγκών του λαού και όχι την κερδοφορία του μονοπωλιακών ομίλων.
sinidisi.gr
Η σημερινή ακροαματική διαδικασία διεξήχθη στον απόηχο των χθεσινών αντεγκλήσεων που έλαβαν χώρα στο δικαστήριο και οι οποίες κορυφώθηκαν με τη ρίψη μπουκαλιού νερού από τον συνήγορο υπεράσπισης Σπύρο Δημητρίου προς τον συνήγορο υποστήριξης της κατηγορίας Ιωάννη Απατσίδη. Εν τω μεταξύ, στο δικαστήριο σήμερα κατέθεσε για τρίτη ημέρα η μητέρα του 39χρονου κατηγορούμενου, ενώ μετά το μεσημέρι στη δικαστική αίθουσα βρέθηκαν η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Στέφανος Κασσελάκης.
«Η Κυριακή ήταν παιδί μου»
Η μητέρα του δράστη συνέχισε για τρίτη ημέρα την κατάθεσή της στο δικαστήριο, επαναλαμβάνοντας πως κανείς ειδικός δεν της είχε πει πως ο γιος της μπορεί να κάνει κακό. «Θέλω η Δικαιοσύνη να τον καταδικάσει και να παίρνει τα φάρμακά του. Δεν θέλω να βγει από την φυλακή σε λίγα χρόνια. Εγώ η ίδια είπα στον συνήγορο να μη ζητήσει ελαφρυντικό» είπε η κυρία Μάρκου και επανέλαβε πως το παιδί της έχει κάνει απόπειρες αυτοκτονίας μέσα στη φυλακή. «Ο γιος μου δεν ζήτησε ποτέ να μεταφερθεί στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού. Ο ίδιος θέλει να πάει σε κανονικές φυλακές, θέλει να βάλει τέλος στη ζωή του. Το έχει επιδιώξει πολλές φορές και εκεί που είναι» σημείωσε και επισήμανε πως για εκείνη η Κυριακή ήταν κόρη της. «Ήταν παιδί μου, δεν μπορώ να του συγχωρέσω που σκότωσε αυτό το κορίτσι» είπε ακόμη η μητέρα του 39χρονου κατηγορούμενου.
Ειδικότερα, σήμερα νωρίς το πρωί, με την έναρξη της δίκης, ο κ. Δημητρίου αφού ζήτησε το λόγο είπε στο δικαστήριο: «Εγώ το προκάλεσα το επεισόδιο ασχέτως από τους λόγους που το προκάλεσα. Ήταν απρεπέστατη η συμπεριφορά μου, ζήτησα συγνώμη και στη συνέχεια το καταστήσαμε με το συνάδελφο προσωπικό μας θέμα». Στη συνέχεια ο συνήγορος υπεράσπισης αναφέρθηκε στην παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ) και συγκεκριμένα την έναρξη πειθαρχικής έρευνας σε βάρος του. «Ο ΔΣΑ φρόντισε να με διασύρει στο Πανελλήνιο λέγοντας ότι έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος μου» είπε ο κ. Δημητρίου για να συνεχίσει: «Επειδή όμως θέλω τη πρόοδο της δίκης και επειδή δεν μπορώ να ασκώ τα καθήκοντά μου κατά αυτόν τον τρόπο και για λόγους δημόσιας τάξης ζητώ η δίκη να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, επικουρικά η δίκη να γίνει με περιορισμένη δημοσιότητα. Δεν είναι δυνατόν να προπηλακίζομαι από οποιοδήποτε πρόσωπο. Υφίσταται νόμιμος λόγος διασάλευσης δημόσιας τάξης».
Εν συνεχεία, η πλευρά των συνηγόρων προς υποστήριξης της κατηγορίας ζήτησε και εκείνη τη πρόοδο της δίκης, καλώντας μάλιστα την προέδρου του δικαστηρίου να μην επιτρέπει «ακρότητες» και να τις αντιμετωπίζει εν τη γενέσει τους.
Απαντώντας, η πρόεδρος του δικαστηρίου σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως ενδεχομένως ο μόνος λόγος που «οι συνήγοροι δεν φέρονται με ευπρέπεια μπορεί να είναι η δημοσιότητα». Ακόμη, η πρόεδρος τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή η ίδια είχε επισημάνει το θέμα λήξης του 18μηνου για τον κατηγορούμενο.
Όλα αυτά ειπώθηκαν, ενώ στη δικαστική αίθουσα βρίσκονταν εκπρόσωποι του ΔΣΑ. Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος σύμβουλος του ΔΣΑ, Θεόδωρος Μαντάς ζήτησε το λόγο και επισήμανε πως υπήρξε «αυτεπάγγελτη παρέμβαση» του πειθαρχικού του Συλλόγου, αφού το συγκεκριμένο όργανο έλαβε γνώση των όσων έγιναν χθες στο ακροατήριο από τα ΜΜΕ.
Σπύρος Δημητρίου: Υπήρξε παρέμβαση απαραδέκτως χωρίς να έχει υποβληθεί αναφορά.
Θ. Μαντάς: Το πειθαρχικό έκρινε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι ελεγκτέα σε επίπεδο προκαταρτικής, δεν άσκησε δίωξη. Αν δεν είχε αντιδράσει έτσι ο ΔΣΑ σήμερα θα είχαμε μομφές (…)
Σπύρος Δημητρίου: Άρα επικοινωνιακά το κάνατε;
Θεόδωρος Μάντας: Δεν πρέπει να υπερβαίνουμε το μέτρο, ο κανόνας της αυτοπειθαρχίας είναι το ζητούμενο σε κάθε ποινική διαδικασία. Εμείς απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους παράγοντες της δίκης να χαμηλώσουν οι τόνοι και να κλείσει ο κύκλος μιας κακής στιγμής για τη δικαιοσύνη και να συνεχιστεί απρόσκοπτα αυτή η δίκη.
Εν συνεχεία, το λόγο έλαβε ο κ. Απατσίδης, ο όποιος ανέφερε ότι δεν μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του υπό καθεστώς απειλών και σημείωσε πως εκείνη τη στιγμή της επίθεσης που δέχθηκε, ένιωσε πραγματικά απροστάτευτος. Μάλιστα, αρκετά αργότερα, ο ίδιος επιτέθηκε εκ νέου στην πρόεδρο του δικαστηρίου κατηγορώντας την για μεροληπτική και κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος του και καλώντας την να υποβάλλει η ίδια αίτηση αποχής από την εκδίκαση της υπόθεσης.
Τοποθέτηση για τα όσα έγιναν χθες στο δικαστήριο έκανε και η πρόεδρος, η οποία αναφέρθηκε καταρχάς στο πώς ξεκίνησαν όλα όταν στο βήμα του μάρτυρα βρίσκονταν για δεύτερη ημέρα η μητέρα του κατηγορούμενου, Σοφία Μάρκου. «Η γυναίκα αυτή εμφανίστηκε στο δικαστήριο όχι σε αντιπαράθεση με την οικογένεια του θύματος, αλλά ως μητέρα του κατηγορούμενου, για να καταθέσει όσα γνωρίζει. Από την αρχή λέει ότι είναι με την οικογένεια θύματος» είπε μεταξύ άλλων η πρόεδρος και συνέχισε: «Η μητέρα του κατηγορούμενου ήρθε, όμως, αντιμέτωπη με βαρείς χαρακτηρισμούς για τον γιο της, όπως «τέρας», «νταβατζής» και «να πάει στην κόλαση» — εκφράσεις που, υπό το βάρος της συγκινησιακής φόρτισης, έγιναν ανεκτές από το δικαστήριο». Στο σημείο αυτό, όπως ανέφερε η πρόεδρος, ήταν που η κυρία Μάρκου αντέδρασε έντονα και ο κ. Δημητρίου πέταξε το μπουκάλι στον κ. Απατσίδη.
«Ευτυχώς σε αυτή τη χώρα τα λαϊκά δικαστήρια έχουν καταργηθεί»
Λαμβάνοντας το λόγο η εισαγγελέας της έδρας επισήμανε πως τα όσα έγιναν στο δικαστήριο δεν τιμούν τη Δικαιοσύνη. «Τα όσα διαδραματίστηκαν χθες δεν τιμούν το θεσμό της Δικαιοσύνης, ευτυχώς σε αυτή τη χώρα τα λαϊκά δικαστήρια έχουν καταργηθεί» είπε η εισαγγελέας για να συνεχίσει: «Πράγματι ο κ. Δημητρίου επέδειξε απρεπή συμπεριφορά απέναντι στον κ. Απατσίδη. Αιτία ήταν οι επίμονες ερωτήσεις του τελευταίου στη μητέρα του κατηγορούμενου με τις οποίες ο συνήγορος υπονόησε ότι η κυρία Μάρκου αποπειράθηκε να δωροδοκήσει την οικογένεια της Κυριακής. Αυτή η ερώτηση ήταν η αιτία για να ρίξει το μπουκάλι ο συνήγορος». Όπως τόνισε ακολούθως η εισαγγελέας το εν λόγω συμβάν έχει καταχωρηθεί στα πρακτικά και μετά το πέρας της δίκης το δικαστήριο θα αποφασίσει αν θα διαβιβάσει τη δικογραφία για τα περαιτέρω.
Μάλιστα η εισαγγελέας αναφέρθηκε και στην ένταση μεταξύ του κ. Απατσίδη και του προέδρου της έδρας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κ. Απατσίδης θεωρεί ότι η πρόεδρος έχει τελέσει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, οφείλει όμως να αναφέρει τα πραγματικά περιστατικά και να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία πρωτοδικών. (…) Οι δικηγόροι οφείλουν να συμπεριφέρονται με αξιοπρέπεια (….) Ο συνήγορος εξέφρασε απειλές εναντίον της, είπε ότι έχει καταθέσει προσφυγή κατά της προέδρου και η κυρία Κωνσταντοπούλου. Ούτε εγώ φοβάμαι όμως ούτε η σύνθεση φοβάται. Όποιος θέλει να πάει στον Άρειο Πάγο και να καταθέσει αναφορά. Τέλος ακόμη και ο πιο ειδεχθής δολοφόνος έχει δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, καλώς η κακώς έχουμε ένα νομικό πολιτισμό».
Ολοκληρώνοντας η εισαγγελέας τόνισε: «Θα πρότεινα να χαμηλώσουμε τους τόνους άπαντες και να μην συμβάλουμε στην αποφυλάκιση του κατηγορούμενου πριν την εκδίκαση της απόφασης».
Τελικά, έπειτα από σύντομη διάσκεψη το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσεται για διαβίβαση πρακτικών της δίκης στο ΔΣΑ αναφορικά με τα όσα έγιναν χθες στη δικαστική αίθουσα (μετά το πέρας της δίκης), ενώ απέρριψε το αίτημα του κ. Δημητρίου για διεξαγωγή της δίκης κεκλεισμένων.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 16 Ιουλίου
protothema.gr
Στην εν λόγω τροπολογία «προβλέπεται η αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου όσων φθάνουν στην Ελλάδα παράνομα από τη Βόρειο Αφρική με πλωτά μέσα. Τα άτομα αυτά επιστρέφονται χωρίς καταγραφή στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής». Οπως έχει ανακοινωθεί, οι μετανάστες θα παραμένουν σε ειδικούς χώρους κράτησης, ένας εκ των οποίων θα δημιουργηθεί στην Κρήτη.
H σκληρή γραμμή που επέλεξε η κυβέρνηση εκφράστηκε ήδη με τον πλέον καθαρό τρόπο στην τροπολογία που έφτασε εσπευσμένα στη Βουλή, έπειτα από την ανακοίνωση των μέτρων δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού στη Βουλή.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης υποστήριξε ότι «αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή από τη βόρεια Αφρική και τη Λιβύη είναι μια επιχείρηση εισβολής προς την Ευρώπη».
Επίσης, προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου που θα ποινικοποιεί την παραμονή στη χώρα παράνομων μεταναστών.
Για «αναγκαία και απολύτως σύννομη απόφαση για το καλό της χώρας και των πολιτών» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, για να προσθέσει: «Αυτή τη στιγμή η χώρα όφειλε να αντιδράσει σε μια έκτακτη κατάσταση και νέα κρίση την οποία δεν προκάλεσε, αλλά έχει υποχρέωση να την αντιμετωπίσει. Και θα το κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις με βάση τις ισχύουσες διατάξεις».
Σε ηπιότερους τόνους ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, απορρίπτοντας τις αντικυβερνητικές ενστάσεις, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Υπάρχει εν δυνάμει απειλή. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να εκδηλωθεί αυτή η απειλή για να αντιδράσουμε τότε. Αναπτύσσεται ένα φαινόμενο που μπορεί να καταστεί πολύ επικίνδυνο. Δεν είναι μια ευτυχής, αλλά είναι μια αναγκαία διάταξη».
Για «δύσκολη αλλά απολύτως αναγκαία απόφαση» σχετικά με το «πάγωμα» της διαδικασίας ασύλου σε μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική έκανε λόγο σήμερα ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Bild.
Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για «σαφές μήνυμα, που δεν επιτρέπει παρερμηνείες, στα δίκτυα διακίνησης μεταναστών», υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι ένας ανοιχτός διάδρομος προς την Ευρώπη», ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει αναγκαία «μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση».
«Η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί άμεση δράση. Και αυτό δεν είναι μόνο ευθύνη της Ελλάδας, είναι και ευθύνη της Ευρώπης», συμπλήρωσε στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης.
Στο μεταξύ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εξαπέλυσαν πυρά κατά της κυβέρνησης. Σήμερα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστήριξε την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε το κόμμα της για τη ρύθμιση, τονίζοντας ότι πρόκειται για μελανό στίγμα στη Δημοκρατία και στην ευρωπαϊκή ιστορία. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά εκφράστηκαν επίσης κατηγορηματικά κατά της τροπολογίας. Η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε εν τέλει το πρωί της Παρασκευής.
«Δεν έπρεπε να προετοιμαστεί καλύτερα όλη η Ευρώπη για να προλάβει τις αιτίες του μεταναστευτικού; Δεν έπρεπε να ετοιμάσει καλύτερα τη διπλωματική αποστολή της για να μην καταλήξει σε φιάσκο; Δεν θα έπρεπε να καταλάβει ο κ. Γεραπετρίτης που πήγε δυο μέρες πριν τι γίνεται;» διερωτήθηκε χτες, μιλώντας στο ΟΝΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τη στάση τους στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών.
«Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αναστολή της διαδικασίας ασύλου, όπως την ορίζει το Διεθνές Δίκαιο. Στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο, ο Ελληνας πρωθυπουργός δικαιούται μια αγκαλιά από τη Μελόνι και τον Ορμπαν. Αυτή είναι η πολιτική του οικογένεια», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Αριστερά, Αλέξης Χαρίτσης.
Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ διά του προέδρου του διαχώρισε τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εμείς θα ψηφίσουμε “παρών” στην τροπολογία, γιατί δεν φέρνει λύση. Είναι επικοινωνιακό παιχνίδι. Θεωρούμε ότι η λύση είναι μία: Επιταχύνετε τις διαδικασίες απόρριψης του ασύλου, ώστε να επιστρέφουν άμεσα στις χώρες τους, από τη στιγμή που τα στοιχεία μας συμφωνούν ότι κατά 80% δεν είναι πρόσφυγες, αλλά είναι μετανάστες και ειδικά από χώρες που έχουμε διμερείς συμβάσεις», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Επισημαίνεται πως διαφορετική στάση έχει ο Χάρης Δούκας ο οποίος υποστήριξε ότι ένα «όχι» από το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, θα αποτελούσε πιο «καθαρή» θέση.
«Υπέρ» της τροπολογίας τοποθετήθηκαν οι εκ δεξιών της Ν.Δ. κομματικοί σχηματισμοί Ελληνική Λύση και Νίκη, με κριτική διάθεση προς την κυβέρνηση.
Ο κ. Πλεύρης, απαντώντας στην επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης, κατηγόρησε σήμερα το ΠΑΣΟΚ για υποκριτική στάση, σημειώνοντας πως αν και οι βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι η τροπολογία παραβιάζει το Σύνταγμα, ετοιμάζονται να ψηφίσουν «παρών».
«Μόνο χθες από τα 507 άτομα που εισήλθαν παράνομα στη χώρα οι 495 ήταν άντρες και 16 γυναίκες. Τέλος το παραμύθι με τις μωρομάνες. Εχουμε σύνορα, έχουμε επικράτεια και θα την προστατεύσουμε», σημείωσε από το βήμα της Ολομέλειας ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ενώ κατηγόρησε και τα κόμματα της Αριστεράς για τη στάση τους: «Η Αριστερά στο σύνολό της μας λέει ότι όποιος έρχεται πρέπει να καταγραφεί και να πάρει άσυλο. Περιμένουν στις ακτές της Λιβύης 3 εκατ. κόσμος. Καταλαβαίνετε τι ζητάτε;». «Μην ανησυχείτε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δεν θα κάνουμε Μόρια. Τέτοιες συνθήκες ήταν του ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο μεταξύ την Πέμπτη, παρέμβαση σχετικά με την επίκληση από την κυβέρνηση του άρθρου 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) στην τροπολογία, πραγματοποίησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ είναι «αντίστοιχο του άρθρου 48 του ελληνικού Συντάγματος για την κατάσταση πολιορκίας». Ο ίδιος σημείωνε και τα εξής: «Η εύκολη και ανεπίγνωστη επίκληση αυτής της διάταξης της ΕΣΔΑ θέτει ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου στη χώρα μας και τον σεβασμό θεμελιωδών υποχρεώσεών της κατά το διεθνές δίκαιο. Το λιγότερο που πρέπει να γίνει αμέσως είναι η ανάκληση αυτής της αιτιολογικής σκέψης – δήλωσης από την τροπολογία, πέραν προφανώς των άλλων νομικών προβλημάτων που αυτή θέτει».
Ακολούθησε η απάντηση από την πλευρά του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη. «Τρέφω σεβασμό στον κ. Βενιζέλο και στην επιστημονική του κατάρτιση, εδώ όμως, με κάθε σεβασμό υπάρχει μια σχετική σύγχυση», δήλωσε χτες ο υπ. Εξωτερικών από το βήμα της Βουλής. Οπως είπε, τα σχετικά άρθρα (15 ΕΣΔΑ και 48 του Συντάγματος) δεν ενεργοποιούνται αλλά υπάρχουν προϋποθέσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών, επικαλέστηκε και δικαστικά προηγούμενα με παράδειγμα, όπως ανέφερε, τις αποφάσεις του δικαστηρίου του Στρασβούργου. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υποστήριξε ότι η σχετική τροπολογία δεν έχει κανένα ζήτημα νομιμότητας ή συνταγματικότητας. Οπως ισχυρίστηκε, δεν ενεργοποιείται το άρθρο 15 του ΕΣΔΑ. Συντρέχουν, όμως, οι προϋποθέσεις «και όπως θα έλεγε και ο κ. Βενιζέλος που το έχει καταστήσει ως οιονεί συντακτικού χαρακτήρα. Αυτό που κάνουμε είναι να μεριμνήσουμε ώστε με σεβασμό στο Σύνταγμα μη καταστεί η Ελλάδα δεξαμενή ψυχών».
Απάντηση στην απάντηση Γεραπετρίτη έδωσε σήμερα το πρωί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ασκώντας εκ νέου δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση. «Ο υπουργός Εξωτερικών και αγαπητός συνάδελφος στο πεδίο της νομικής επιστήμης Γιώργος Γεραπετρίτης, με ευγένεια πάντα, διαπίστωσε ότι έχω περιπέσει σε “σύγχυση” γιατί η κυβέρνηση “δεν ενεργοποιεί” το άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή δεν θέλει να τεθεί η χώρα σε καθεστώς παρέκκλισης (derogation) από την ΕΣΔΑ. Ο ίδιος όμως προσυπέγραψε και υποστήριξε την επίσημη κυβερνητική δήλωση ότι λαμβάνονται μέτρα «κατά παράβαση των υποχρεώσεων που προβλέπονται στη Σύμβαση», σημειώνει χαρακτηριστικά σήμερα ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στον κ. Γεραπετρίτη, ενώ στη συνέχεια επαναλαμβάνει ότι δεν βρίσκει «λογική και νομική συνοχή» στο σκεπτικό της κυβέρνησης όσον αφορά την εν λόγω τροπολογία. «Δεν έγινε επίκληση του άρθρου 15 στην κρίση, στην πανδημία και στον Εβρο. Γιατί τώρα;», ήταν το βασικό σκεπτικό του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, σύσκεψη για τα επόμενα βήματα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υπό τον υπουργό Θάνο Πλεύρη.
Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης.
Κατά τη σύσκεψη, αναμένεται να τεθεί μεταξύ άλλων και το ζήτημα δημιουργίας κέντρου κράτησης στην Κρήτη για την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών.
Πηγή: kathimerini.gr
Στους επίσημους λογαριασμούς του Λευκού Οίκου στα social media αναρτήθηκε – ψηφιακά επεξεργασμένη – εικόνα στην οποία ο Τραμπ απεικονίζεται ως… άλλος Superman, με την εμβληματική μπλε στολή, κόκκινη κάπα και το «Τ» στο στήθος αντί για το γνωστό «S».
Σε μια ακόμη ενδεικτική ανάρτηση του πολιτικού του ύφους, που προκάλεσε κύμα σχολίων, αντιδράσεων αλλά και γέλιων, ο Τραμπ παρουσιάζει τον εαυτό του ως «σύμβολο ελπίδας», δηλώνοντας πως η προεδρία του ενσαρκώνει «την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και τον αμερικανικό τρόπο ζωής».
Η επιλογή του να ταυτιστεί με τον μυθικό υπερήρωα δεν είναι τυχαία, καθώς ο Τραμπ επιδιώκει να εμφανιστεί ως σωτήρας του έθνους σε μια εποχή πολιτικών εντάσεων.
Είναι γνωστό ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα social media, τα οποία χρησιμοποιεί με κάθε ευκαιρία για να προωθήσει το αφήγημά του και να ενισχύσει τη δημόσια εικόνα του. Σε πάγια τακτική έχει αναγάγει πλέον και τις αναρτήσεις στους επίσημους λογαριασμούς του Λευκού Οίκου, μετατρέποντάς τους σε εργαλείο προσωπικής προβολής.
Το πιο πρόσφατο «χτύπημα» – πριν τον Superman – ήρθε μέσα από τον επίσημο λογαριασμό του Λευκού Οίκου στο Twitter, όπου δημοσιεύτηκε εικόνα που απεικονίζει τον Τραμπ μαζί με… αλιγάτορες. Η ανάρτηση αφορούσε την παρουσίαση του νέου ομοσπονδιακού κέντρου κράτησης μεταναστών, μέσα στους βάλτους του εθνικού πάρκου Έβεργκλεϊντς στη Φλόριντα.
Πηγή: newsit.gr
Οι υποθέσεις Μουρτζούκου και Πισπιρίγκου και τα όσα διαπιστώθηκαν για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Πάτρας οδήγησαν το Υπουργείο Δικαιοσύνης να λάβει άμεσα μέτρα για τη ριζική αναδιοργάνωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών.
Η καθυστέρηση στη σύνταξη των ιατροδικαστικών εκθέσεων έφθανε μέχρι και τα τρία χρόνια, γεγονός που οδηγούσε ακόμη και στην αθώωση κατηγορουμένων από τα δικαστήρια, ενώ η έλλειψη οποιουδήποτε κανόνα για το υποχρεωτικό περιεχόμενό τους και οι πεπαλαιωμένες πρακτικές σε ό,τι αφορά τη χρήση της τεχνολογίας στο πλαίσιο των ιατροδικαστικών πράξεων, δημιουργούσαν μια άσχημη εικόνα για την υπηρεσία.
Υπό τα δεδομένα αυτά, το αρμόδιο Υπουργείο έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια μια σημαντική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις εξελίξεις της τεχνολογίας, παράλληλα με τους πειθαρχικούς ελέγχους σε ιατροδικαστές για σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα (2024-2025) με την επιβολή πειθαρχικών ποινών. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ανεστάλη η λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών και μέχρι στιγμής τέσσερις ιατροδικαστές βρίσκονται σε δυνητική αργία (οι τρεις ασχολήθηκαν με υπόθεση Πισπιρίγκου), σε τρεις έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή (παύση ενός έτους, πρόστιμο, επίπληξη) και για δύο εκκρεμεί πειθαρχική διαδικασία.
Ψηφιακές νεκροψίες και Τεχνητή Νοημοσύνη - Πώς θα λειτουργεί το σύστημα
Σε λίγους μήνες, οι Έλληνες Ιατροδικαστές θα έχουν στη διάθεσή τους ένα Πληροφοριακό Σύστημα που θα συνδυάζει προηγμένες τεχνολογίες ηλεκτρονικού υπολογιστή και Τεχνητής Νοημοσύνης. Ουσιαστικά, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα έχουν ένα ψηφιακό βοηθό κατά τη διενέργεια των ιατροδικαστικών πράξεων, ο οποίος θα επιταχύνει σε μεγάλο βαθμό το έργο τους, προς όφελος της ταχείας και αποτελεσματικότερης απονομής της δικαιοσύνης.
Πρόκειται για σημαντική καινοτομία σε παγκόσμια κλίμακα, που θα υλοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025. Όπως φαίνεται στο βίντεο που ακολουθεί, το Πληροφοριακό Σύστημα, εγκατεστημένο σε ένα tablet, θα είναι σε θέση να λαμβάνει εικόνες της σορού επί της οποίας επιχειρεί ο ιατροδικαστής. Παράλληλα, ο ιατροδικαστής, μέσω φωνητικής λειτουργίας θα προβαίνει σε προφορική περιγραφή των όσων ο ίδιος παρατηρεί αναφορικά με τη σορό.
Στη συνέχεια, το Πληροφοριακό Σύστημα, ανατρέχοντας σε βάσεις δεδομένων ιατροδικαστικών στοιχείων και εικόνων και με τη χρήση τεχνολογίας ΑΙ, θα προβαίνει σε επεξεργασία των εικόνων και των φωνητικών δεδομένων που έχει εισάγει ο ιατροδικαστής, καταλήγοντας στην αυτόματη σύνταξη σχεδίου ιατροδικαστικής έκθεσης.
Το Πληροφοριακό Σύστημα θα προβαίνει, δηλαδή, σε μια λογική σύνδεση των ευρημάτων ώστε να παρουσιάσει στον ιατροδικαστή μια εκτίμηση αναφορικά με την αιτία θανάτου, τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις εικόνες και τις περιγραφές που ο ίδιος έχει εισάγει στο σύστημα, δίνοντας στον ιατροδικαστή μια πρώτη εικόνα για την υπόθεση, η οποία στηρίζεται στα επιστημονικά δεδομένα της ιατροδικαστικής επιστήμης.
Μετά την αυτόματη σύνταξη του σχεδίου, ο ιατροδικαστής θα μπορεί να επεξεργαστεί το κείμενο της έκθεσης προκειμένου ο ίδιος να προβεί σε συμπληρώσεις ή και αλλαγές εφόσον κατά την αιτιολογημένη επιστημονική κρίση του φρονεί πως το αρχικό συμπέρασμα του Πληροφοριακού Συστήματος δεν είναι εκείνο στο οποίο και ο ίδιος καταλήγει.
Με αυτόν τον τρόπο, θα μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος λανθασμένης εκτίμησης του ιατροδικαστή, αλλά και ο χρόνος που απαιτείται για την ορθή, πλήρη και επιστημονικά τεκμηριωμένη σύνταξη της ιατροδικαστικής έκθεσης.
Οι αλλαγές στις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες
Εκτός από τους πειθαρχικούς ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί ήδη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, εδώ και δύο χρόνια που έχει ξεκινήσει τη σχετική μεταρρύθμιση, έχει προχωρήσει και στην πρόσληψη 32 ιατροδικαστών, ενώ έχει αλλάξει και τον τρόπο πρόσληψης νεκροτόμων, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.
Παράλληλα, οργάνωσε τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες της χώρας σε δομή Δημόσιας Υπηρεσίας, υπαγόμενες στη νεοσυσταθείσα Γενική Διεύθυνση Ιατροδικαστικής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Καθορίστηκε το ελάχιστο υποχρεωτικό περιεχόμενο για την ιατροδικαστική έκθεση και συστάθηκε Τριμελής Επιτροπή για την επαναξιολόγηση των ιατροδικαστικών εκθέσεων. Η Eπιτροπή αυτή μπορεί να επιλαμβάνεται μετά από εισαγγελική παραγγελία ή μετά από αιτήματα ατόμων σε περιπτώσεις που υπάρχουν εκτιμήσεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Επίσης, καταρτίζεται Κώδικας Δεοντολογίας και Πρωτοκόλλων που σχετίζονται με την ιατροδικαστική.
Στον Πειραιά και την Πάτρα ιδρύθηκαν τοξικολογικά εργαστήρια και έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για νέο νεκροτομείο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (2025), ενώ έχει υπάρξει μέριμνα τόσο για την ταφή δεκάδων αζήτητων σορών τουλάχιστον επί τριετία του νεκροτομείου Αθηνών στο κοιμητήριο Σχιστού όσο και για τις αζήτητες σορούς των λοιπών νεκροτομείων της χώρας.