Τρίτη, 8η Ιουλίου 2025  10:11: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 08 Ιουλίου 2025

Σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων στη Φθιώτιδα, με την εντεταλμένη Ευρωπαία εισαγγελέα Χαρίκλεια Θάνου να εισηγείται την ενοχή 13 κατηγορουμένων, καταγγέλλοντας παράλληλα ολιγωρία και πλημμελείς ελέγχους εκ μέρους του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Κατά την αγόρευσή της στο δικαστήριο, η εισαγγελέας άσκησε αυστηρή κριτική όχι μόνο στους φερόμενους ως δράστες της απάτης αλλά και στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, επισημαίνοντας ότι δεν πραγματοποιήθηκε καμία ουσιαστική επιτόπια αυτοψία. Όπως ανέφερε, οι δηλωθείσες εκτάσεις "ουδέποτε μισθώθηκαν ή καλλιεργήθηκαν", ενώ οι κατηγορούμενοι εκμεταλλεύτηκαν τις αδυναμίες του ελεγκτικού μηχανισμού, δηλώνοντας ανύπαρκτη αγροτική δραστηριότητα.

"Ο ΟΠΕΚΕΠΕ περιορίστηκε στην εξέταση των δηλώσεων, αδιαφορώντας για τις σαφείς ενδείξεις παραποίησης και απάτης", τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Θάνου, προσθέτοντας ότι "οι αρμόδιοι όφειλαν να μεταβούν στα σημεία για να διαπιστώσουν την πραγματική κατάσταση. Αν το έκαναν, θα διαπίστωναν πως υπήρχαν μεν ζώα, αλλά ο βοσκότοπος ήταν ήδη παραγωγικός – επομένως, η ενίσχυση δεν δικαιολογείτο".

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, τα κοινοτικά κονδύλια κατέληξαν σε χέρια επιτήδειων, στερώντας σημαντικά ποσά από πραγματικούς αγρότες που παλεύουν καθημερινά για την καλλιέργεια των χωραφιών τους.

Η υπόθεση έφτασε στα χέρια της Δικαιοσύνης έπειτα από ανώνυμη καταγγελία, σύμφωνα με την οποία "αγρότες" υπέβαλαν πλαστά μισθωτήρια μέσω του ίδιου ΚΥΔ (Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων), εμφανίζοντας ως βοσκοτόπια χιλιάδες στρέμματα συνιδιόκτητων εκτάσεων στο Ιδιωτικό Δάσος Αγόριανης (Εκκάρας) και στη Μακρυρράχη.

Οι 13 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν –κατά περίπτωση– τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, της ψευδούς βεβαίωσης και της πλαστογραφίας. Από αυτούς, οι 12 φέρονται να εισέπραξαν συνολικά πάνω από 440.000 ευρώ, με τα ποσά ανά άτομο να κυμαίνονται από 13.000 έως και 91.000 ευρώ.

Ο πρώην πρόεδρος του συνεταιρισμού Μακρυρράχης, ένας εκ των βασικών κατηγορουμένων, υπερασπίστηκε τον εαυτό του λέγοντας πως ο συνεταιρισμός διαθέτει νόμιμη νομή βοσκής στις συγκεκριμένες εκτάσεις από το 1935, βάσει σχετικών αποφάσεων.

Από την πλευρά τους, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι ενήργησαν εντός του πλαισίου σχετικής εγκυκλίου που δεν απαιτούσε αποδεδειγμένη αγροτική παραγωγή ή κατοχή ζωικού κεφαλαίου. Όπως είπαν, η μόνη προϋπόθεση ήταν η "καλή γεωργική κατάσταση" των βοσκοτόπων, δηλαδή να μην ξεπερνά το ύψος του χόρτου τα 70 εκατοστά. "Τα κοπάδια που έβοσκαν εκεί κρατούν το χόρτο στο ύψος… του παπουτσιού μας", ανέφερε ειρωνικά ένας εκ των κατηγορουμένων.

Η κ. Θάνου πρότεινε επιπλέον τη διαβίβαση αντιγράφων της δικογραφίας για τη διερεύνηση νέων ποινικών ευθυνών: πέντε πρόσωπα ελέγχονται για ψευδορκία, δύο για ηθική αυτουργία σε αυτήν και ένα για ψευδή βεβαίωση.

Κλείνοντας την αγόρευσή της, η εισαγγελέας ανέφερε ότι εξετάζεται περαιτέρω ο ρόλος της ιδιοκτήτριας του ΚΥΔ στον Δομοκό, Α.Β., σε βάρος της οποίας εκκρεμεί ήδη δικογραφία για κακουργηματική πλαστογραφία. Όπως είπε, η ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ θα αποτελέσει ξεχωριστό σκέλος της έρευνας στην εν λόγω υπόθεση.

capital.gr

Σφίγγει ο κλοιός για το «μαύρο χρήμα» και την υψηλή φοροδιαφυγή, 12,1 εκατ. ευρώ από μόλις 27 υποθέσεις, restart για τους ελέγχους μεγάλου πλούτου.

Μία από τις βασικές δικαιολογίες για τις οποίες επιβλήθηκε το τεκμαρτό εισόδημα στους αυτοαπασχολούμενους το 2024, ήταν και για να μπορέσει ο ελεγκτικός μηχανισμός να απελευθερωθεί από το «κυνήγι της μαρίδας» (δηλαδή τους ελέγχους στο 50% των μικρομεσαίων ελευθέρων επαγγελματιών που δήλωναν ζημιές ή σχεδόν μηδενικά κέρδη κάθε χρόνο) προκειμένου να στραφεί στους «μεγαλοκαρχαρίες», την υψηλή φοροδιαφυγή, το «μαύρο» και το «βρώμικο» χρήμα.

Τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για το πρώτο πεντάμηνο του 2025 αποκαλύπτουν τα ως τώρα αποτελέσματα της τακτικής αυτής, αλλά και μια εντυπωσιακής κλίμακας παραβατικότητα: σε μόλις 27 υποθέσεις που ολοκληρώθηκαν μετά από εντολές ελέγχου για ξέπλυμα μαύρου  χρήματος, επιβλήθηκαν πρόστιμα και φόροι 12,1 εκατ. ευρώ -περίπου 450.000 ευρώ δηλαδή σε κάθε υπόθεση.

Τα ποσά αυτά προέκυψαν από στοχευμένους ελέγχους, με τους ελεγκτές να «ξεσκεπάζουν» αδήλωτα εισοδήματα και να επιβάλλουν πρόστιμα στους παραβάτες.

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Με βάση τα στοιχεία για το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου φέτος, 930 «βαριές» υποθέσεις με ονοματεπώνυμα (φυσικά πρόσωπα) βρέθηκαν συνολικά στο επίκεντρο των ελέγχων. Εξ αυτών οι 90 εντοπίστηκαν από ενέργειες της Αρχής καταπολέμησης του βρώμικου χρήματος και οι υπόλοιποι από τον ελεγκτικό μηχανισμό της ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα:

- η Αρχή για το «ξέπλυμα» ζήτησε στοιχεία εισοδημάτων και περιουσίας από την ΑΑΔΕ για δεκάδες πρόσωπα που εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος. Εστίασε σε 90 φυσικά πρόσωπα που σχετίζονται με 15 μεγάλες υποθέσεις. Εκδόθηκαν άμεσα 63 νέες εντολές ελέγχου, με αποτέλεσμα την επιβολή φόρων και προστίμων ύψους 12,1 εκατ. ευρώ από την ολοκλήρωση μόλις 27 τέτοιων υποθέσεων.

Αντίστροφα, και η ΑΑΔΕ παρέπεμψε στην Αρχή για το «ξέπλυμα»:

- 267 υποθέσεις με φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ, για περαιτέρω διερεύνηση.

- 575 φυσικά πρόσωπα με οφειλές άνω των 50.000 ευρώ, καθώς τα μεγάλα χρέη ενεργοποιούν πλέον και διαδικασίες για «ξέπλυμα».

- 469 μηνυτήριες αναφορές υποβλήθηκαν συνολικά από ΔΟΥ, Ελεγκτικά Κέντρα και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων (ΚΕΜΕΦ).

Σφίγγει ο «κλοιός»

Στο στόχαστρο μπαίνει και ο «μεγάλος πλούτος»: από τον περασμένο Φεβρουάριο το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων (ΚΕΜΕΦ) έχει αναλάβει να εστιάζει σε υποθέσεις υψηλού κινδύνου που αφορούν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και ύποπτη κινητικότητα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Τα ως τώρα αποτελέσματα της δράσης του δείχνουν:

- πραγματοποίησε ελέγχους σε 326 υποθέσεις

- επέβαλε συνολικούς φόρους και πρόστιμα ύψους 26,42 εκατ. ευρώ

- εξ αυτών, τα 20,3 εκατ. ευρώ αφορούν φόρους που προέκυψαν από αδήλωτα εισοδήματα.

Μέχρι τον Μάιο, είχαν ήδη εισπραχθεί 2,75 εκατ. ευρώ από τα ποσά που βεβαιώθηκαν, καθώς οι υπόχρεοι εντάσσουν τις οφειλές αυτές σε δόσεις.

Πηγή: protothema.gr

Ο «Φραπές» πήρε «επιδοτήσεις άνω των 2,5 εκατ. ευρώ με ψεύτικα ζώα», σύμφωνα με καταγγελία που έγινε στον ΟΠΕΚΕΠΕ

«Σεισμό» έχει προκαλέσει η δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία έχει μεταβιβαστεί στη Βουλή, στην οποία περιλαμβάνονται τόσο ονόματα πολιτικών προσώπων, όσο και διάλογοι – «φωτιά» κυβερνητικών και υπηρεσιακών στελεχών που κατεγράφησαν μέσα από νόμιμες παρακολουθήσεις για το σκάνδαλο με τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις.

Τo STAR αποκάλυψε μία καταγγελία που έγινε όχι μόνο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και τις δικαστικές αρχές για την πορεία του… συστήματος στην Κρήτη από συγκεκριμένη «ομάδα – φαμίλια», όπως χαρακτηρίζεται.

Η καταγγελία αφορά τον Γιώργο Ξυλούρη, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, γνωστό με το προσωνύμιο «Φραπές», που πρωταγωνιστεί στους διαλόγους της ογκωδέστατης δικογραφίας.

Ο τίτλος της καταγγελίας είναι χαρακτηριστικός: «Για το ΚΥΔ Γαλακτοκομική Ιδιοκτησίας της Ομάδας Ξυλούρη στο Ηράκλειο Κρήτης, για είσπραξη με ψεύτικα ζώα και με καταπάτηση ιδιωτικών και δημόσιων εκτάσεων βοσκοτόπων και ελαιώνων στο Αιγαίο την Ήπειρο την Στερεά Ελλάδα και αλλού παράνομων επιδοτήσεων πάνω από 2.500.000 ευρώ».

Καταγγελία 29 σελίδων σε ΟΠΕΚΕΠΕ και εισαγγελία Ηρακλείου
Η καταγγελία των 29 σελίδων έγινε από ιδιοκτήτες και εργαζόμενους σε Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων για τις επιδοτήσεις όχι μόνο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και την εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου. Προηγήθηκαν ακόμη έξι από το 2021 και σε αυτήν αναγράφεται «σταματήστε τώρα την απάτη και τις πληρωμές των απατεώνων».

Σύμφωνα με την καταγγελία, τα πρόβατα αυξάνονταν σαν… κουνέλια, χωρίς μάλιστα να γεννούν και αναφέρουν ότι γι’ αυτό «φροντίζουν» κτηνίατροι της Κρήτης, όπως και το τοπικό τμήμα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι καταγγέλλοντες παρουσιάζουν και αριθμούς προκειμένου να αποδείξουν όσα υποστηρίζουν και αποκαλύπτουν ένα ολόκληρο δίκτυο μεταβιβάσεων μεταξύ των μελών της ίδιας οικογένειας.

Το 2014, η ομάδα είχε οκτώ μέλη και 4.885 αιγοπρόβατα. Το 2023, τα άτομα που λαμβάνουν ενισχύσεις είχαν σχεδόν τριπλασιαστεί και ανέρχονταν στα είκοσι και στα χαρτιά εμφανίζουν 20.357 αιγοπρόβατα, δηλαδή τέσσερις φορές πάνω από τα αρχικά. Μέσα σε εννέα χρόνια, τα αιγοπρόβατα συνολικά της «φαμίλιας» έφταναν τα 54.681.

Σε αυτά υπολογίζονται και όσα οφηγήθηκαν για σφαγή. Επιπλέον, στην καταγγελία αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη ομάδα της Κρήτης αποσπά μεγάλες εκτάσεις βοσκοτόπων από την τεχνική λύση με ψεύτικες δηλώσεις ζώων και ότι έχει καταπατήσει και 3.000 στρέμματα στην Χίο, την Άνδρο, τη Νάξο και άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

«Δεν μπορούν να μου προσάψουν τίποτα», απαντά ο Ξυλούρης για τις κατηγορίες
«Δεν μπορούν να προσάψουν τίποτα σε εμένα και την οικογένειά μου. Σε συνομιλίες έλεγα και θα λέω την αλήθεια και θα καταγγέλλω αυτούς που έστησαν μηχανές κατά των Κρητικών», είχε υποστηρίξει ο Γιώργος Ξυλούρης πριν από δέκα μέρες.

Σε ερώτηση για τις κατηγορίες, είπε ότι «δεν μπορώ να απαντήσω για κάτι που δεν έχω δει επίσημα. Ακούω και ενημερώνομαι τώρα και καιρούς, με το προσωνύμιο, ανέφεραν το όνομά μου επίσημα, υπάρχουν διάλογοι, αυτά που έχουν αναφέρει. Ούτε για Μάκη, ούτε για κύριο Φλωρίδη, ούτε για συγκεκριμένα πράγματα, θυμάμαι να έχω πει εγώ. Τι έχουν βάλει μέσα στις συνομιλίες… δεν ξέρω τι συμβαίνει εκεί πέρα.

«Αν μεσολάβησα, ήταν για να λύσουμε τα προβλήματα των παραγωγών. Με μπερδέματα, καταμετρήσεις κι όλα αυτά είναι “άλλο καπέλο”, δεν αρνούμαι ότι έχω συνομιλήσει. Για την οικογένειά μου δεν υπάρχουν χωράφια εκτός Κρήτης, ελέγχομαι κάθε χρόνο από το 2020 και με επιτρόπους και με σκάνερ στο ζωικό κεφάλαιο.

Δεν μπορούν να προσάψουν τίποτα σε εμένα, την οικογένειά μου και τους παραγωγούς. Μιλούσα με πολλούς υπαλλήλους, αν είναι προϊστάμενοι, διευθυντές ή θυρωροί δεν το γνωρίζω. Δεν ζήτησα ποτέ ούτε ΑΦΜ δικό μου να μου αποδεσμεύσουν, ούτε να με πληρώσουν ή κάτι παράνομο. Συναλλαγές τηλεφωνικές είχαμε, για να λύσουμε προβλήματα των παραγωγών», ισχυρίστηκε ακόμη.

newsbomb.gr

Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου για τη δολοφονία των βρεφών στην Αμαλιάδα, εκ των οποίων τα δύο ήταν τα δικά της παιδιά – καθώς και για απόπειρα δολοφονίας ενήλικης γυναίκας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η υπόθεση αφορά:

Τη δολοφονία δύο παιδιών της, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα,

Τη δολοφονία ενός ακόμη βρέφους,

Την απόπειρα ανθρωποκτονίας ενήλικης γυναίκας μέσω πνιγμού.

Η Ειρήνη Μουρτζούκου έχει μεταχθεί στη ΓΑΔΑ και αύριο αναμένεται να μεταφερθεί στην Ευελπίδων για να απολογηθεί.

Πηγή: protothema.gr

Αυτοκτόνησε ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας, Ρομάν Σταροβόιτ, που αποπέμφθηκε σήμερα από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την είδηση επιβεβαίωσε η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή.

«Το πτώμα του Ρώσου πρώην υπουργού Μεταφορών Ρομάν Βλαντιμίροβιτς Σταροβόιτ βρέθηκε σήμερα μέσα στο αυτοκίνητό του, φέροντας τραύμα από σφαίρα» ανέφερε η Ανακριτική Επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι «η κύρια άποψη (σ.σ. της αιτίας θανάτου του ) είναι η αυτοκτονία».

Πάντως οι Αρχές δεν έχουν δώσει κάποιο στοιχείο σχετικά με το ενδεχόμενο κίνητρο που θα μπορούσε να οδηγήσει τον Σταροβόιτ στην εικαζόμενη αυτοκτονία.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα πηγές στις αστυνομικές αρχές μετέδωσαν ότι ένα πιστόλι που ανήκε στον Σταροβόιτ βρέθηκε μαζί με το πτώμα του στο αυτοκίνητό του.

Πηγή: iefimerida.gr

Φωτογραφία αρχείο: X