Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  6:00: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2022 14:41

Η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου σε ερώτηση βουλευτού της Ελληνικής Λύσης με θέμα: «Εκτός Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) 84.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 12/09/2022

Της:        Μαρίας Αθανασίου, Βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ:    Τoν κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ:   «Εκτός Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) 84.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα»

Κύριε Υπουργέ,

Σε καταγγελία του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιωτικών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης ( ΠΑΣΙΚ ) που μας προωθήθηκε, αναφέρεται ότι χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα μένουν εκτός του προγράμματος των «voucher» του ΕΣΠΑ για Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Συγκεκριμένα, ακυρώνοντας στην πράξη για πολλά ελληνόπουλα το πνεύμα και την ουσία του εν λόγω θεσμού, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, μένουν εκτός του σχετικού προγράμματος χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα, των οποίων οι γονείς, είτε εργάζονται χωρίς σταθερό πρωινό ωράριο εργασίας, είτε εργάζονται με κυλιόμενο ή «σπαστό» ωράριο, είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και έχουν οικογενειακές επιχειρήσεις, δουλεύοντας από το πρωί μέχρι το βράδυ. Απορρίπτονται, τέλος, παιδιά, τα οποία είναι μέλη οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας, παρά το γεγονός ότι πληρούν όλα τα κριτήρια προς ένταξη στον ως άνω θεσμό οι οικογένειές τους και έχουν καταθέσει αρμοδίως οι γονείς τους πλήρη φάκελο των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να καλύψετε το σύνολο των αιτήσεων προς συμμετοχή στα ΚΔΑΠ για όλη την επίμαχη περίοδο 2022-2023, με μία επιπλέον ενίσχυση του προϋπολογισμού που δεν θα ξεπερνά τα 50.000.000€, έτσι ώστε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε ουσιαστικές και ποιοτικές δημιουργικές δραστηριότητες κατά τις εργάσιμες ώρες των γονέων τους και να μη μείνει κανένα εξ’ αυτών εκτός του σχετικού επιδοτούμενου προγράμματος;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Αθανασίου


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Εκτός Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) 84.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα.

ΣΧΕΤ: Η με αρ. πρωτ.7290/12-9-2022 ΕΡΩΤΗΣΗ.

Σε απάντηση της παραπάνω Ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή από τη Βουλευτή κα Μαρία Αθανασίου, σας πληροφορούμε τα εξής:

Α. Με τις διατάξεις του άρθρου 104 του ν. 4941/2022 (Α’ 113) θεσπίστηκε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης οικογενειών για την πρόσβαση βρεφών και νηπίων σε υπηρεσίες προσχολικής αγωγής και φροντίδας, καθώς και πρόγραμμα οικονομικής στήριξης οικογενειών για την πρόσβαση παιδιών και εφήβων και ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης με την εφαρμογή σύγχρονων παιδαγωγικών πρακτικών και δραστηριοτήτων, εκτός σχολικού ωραρίου.

Με το προαναφερόμενο άρθρο ορίζονται οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις για την πρόσβαση στο πρόγραμμα αυτό, το οποίο λειτουργεί κυρίως διά της κάλυψης της αξίας συμμετοχής μέσω κουπονιών (voucher) υπέρ των ωφελουμένων προσώπων. Φορέας υλοποίησης, παρακολούθησης και διαχείρισης της δράσης ορίζεται η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, Ανώνυμη Εταιρεία (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

Οι κατηγορίες των ωφελουμένων, τα κριτήρια επιλογής, η διαδικασία υλοποίησης, η δυνατότητα επέκτασής τους, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο ειδικό ή λεπτομερειακό θέμα που συνδέεται με την υλοποίηση των προγραμμάτων, καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Mε βάση τα παραπάνω εκδόθηκε για την χρονική περίοδο 2022-2023 η αριθ.77094/1-8- 2022 ΚΥΑ (Β΄4094) «Σύστημα Διαχείρισης, Αξιολόγησης, Παρακολούθησης και Ελέγχου- Διαδικασία Εφαρμογής της Δράσης «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών   σχολικής   ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» της χρονικής περιόδου 2022-2023, συγχρηματοδοτούμενης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο + στο πλαίσιο του Εταιρικού Συμφώνου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη (ΕΣΠΑ) για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 και από εθνικούς πόρους».

Β. Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., δικαιούχου υλοποίησης της δράσης, κατά την χρονική περίοδο 2022-2023, έλαβαν voucher, ανεξαρτήτως της μοριοδότησής τους, όλες οι

αιτούσες/αιτούντες, που πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στη Δράση, για τις κατηγορίες των Βρεφικών, Παιδικών και των Βρεφονηπιακών Σταθμών καθώς και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ).

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη την καίρια σημασία της προσχολικής αγωγής στην ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών και την συγκριτικά μεγαλύτερη αξία της δημιουργικής Απασχόλησης για τα άτομα με αναπηρία, έθεσε ως κύρια προτεραιότητα την ικανοποίηση όλων των αιτήσεων με πλήρη φάκελο για τις κατηγορίες των Βρεφικών, Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών και των ΚΔΑΠΑμεΑ.

Σε σχέση με το 2019 αυξήθηκαν κατά 30% τα vouchers στις δομές προσχολικής αγωγής καθώς εντάχθηκαν στο πρόγραμμα οι μητέρες δημόσιοι υπάλληλοι και διευρύνθηκαν τα όρια των εισοδηματικών κριτηρίων συμμετοχής.

Σε σχέση επίσης με το 2019 αυξήθηκαν κατά 50% τα vouchers στα ΚΔΑΠΑμεΑ με ταυτόχρονη αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος, εφόσον το voucher στην κατηγορία ΚΔΑΠΑμεΑ είναι 2,5 φορές ακριβότερο λόγω των εξειδικευμένων αναγκών των ατόμων με αναπηρία.

Ωστόσο, λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού ενεργοποιήθηκε το σύστημα μοριοδότησης για την κατηγορία «Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» (ΚΔΑΠ). Το σύστημα μοριοδότησης λειτουργεί με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και με βάση αυτό δημιουργήθηκε λίστα επιλαχόντων παιδιών. Σε περίπτωση που κατά την διάρκεια εκτέλεσης του προγράμματος υπάρξουν αδιάθετα vouchers, αυτά θα αποδοθούν κατά σειρά προτεραιότητας σε αιτούντες της εν λόγω λίστας.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΔΟΜΝΑ ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ