Την έντονη αντίθεσή της στην επικύρωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης του τουρκολιβυκού Μνημονίου Κατανόησης του 2019 για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο εξέφρασε σήμερα η Αίγυπτος, ακολουθώντας την αντίδραση του Ισραήλ.
Σε ανακοίνωσή της, η αιγυπτιακή κυβέρνηση χαρακτηρίζει τη συμφωνία που υπέγραψαν το 2019 ο τότε επικεφαλής της κυβέρνησης της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ, και η Τουρκία ως «απολύτως άκυρη», υποστηρίζοντας ότι δεν διαθέτει νομική ισχύ. Παράλληλα, τονίζει ότι η επικύρωσή της από το λιβυκό κοινοβούλιο δεν δημιουργεί έννομα αποτελέσματα για την Αίγυπτο.
Η Αίγυπτος υποστηρίζει ότι το μνημόνιο αντίκειται στις αρχές του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και στις προβλέψεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.
Όπως επισημαίνει, οι κανόνες που αφορούν την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας βασίζονται στις αρχές της δικαιοσύνης και της ευθυδικίας. Κατά την αιγυπτιακή πλευρά, η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης θίγει άμεσα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές.
Το Κάιρο υπενθυμίζει ότι έχει απορρίψει εξαρχής το τουρκολιβυκό μνημόνιο και επαναλαμβάνει την αντίθεσή του σε κάθε ενέργεια που βασίζεται σε αυτό και έρχεται σε σύγκρουση με τα επισήμως δηλωμένα θαλάσσια σύνορα της Αιγύπτου.
Κλείνοντας, η αιγυπτιακή κυβέρνηση διαμηνύει ότι διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, και να αντιδράσει σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασής τους.





















