Παρασκευή, 4η Σεπτεμβρίου 2026  5:48: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2026 17:58

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έφτασε το 5,4% τον Απρίλιο και η στέγη «καλπάζει»

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα εκτινάχθηκε στο 5,4% τον Απρίλιο του 2026 και η κυβέρνηση συνεχίζει να μοιράζει «λύσεις» που μοιάζουν με «τσιρότο» σε ανοιχτή αρτηρία.

Ο εθνικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2025 στο 1,9%, κοντά στον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Μέσα σε λίγους μήνες η καμπύλη ανέβηκε στο 2,7% τον Φεβρουάριο, στο 3,9% τον Μάρτιο και έπιασε κορύφωση 5,4% τον Απρίλιο και 5,2% τον Μάιο.

Τον Ιούλιο υποχώρησε στο 3,4%. Η flash εκτίμηση της Eurostat για τον Αύγουστο φέρνει τον εναρμονισμένο δείκτη στο 3,7%.

Ένας χρόνος ακόμη που τα νοικοκυριά γίνονται φτωχότερα.Το γενικό ποσοστό κρύβει πού καίει πραγματικά η φωτιά.

Τον Ιούλιο του 2026, με γενικό ΔΤΚ στο 3,4%, η στέγαση και οι λογαριασμοί ανέβηκαν 8,8% και οι μεταφορές 7,4%.

Η εστίαση και τα ξενοδοχεία ακολούθησαν με 5,8%. Τα τρόφιμα εμφανίζονται σχεδόν στάσιμα στο 0,4% και η αναψυχή στο 1,3%.

Η εικόνα είναι σαφής:

Ακόμη κι αν κάποια προϊόντα στο ράφι έχουν σταθεροποιηθεί, το σπίτι, το ρεύμα, τα καύσιμα και η μετακίνηση συνεχίζουν να ροκανίζουν τον μισθό.

Η σημείωση της Eurostat για την ενέργεια στον εναρμονισμένο δείκτη του Αυγούστου μιλά για άνοδο 15,3%. Αυτό δεν είναι «αποκλιμάκωση».

Είναι μετατόπιση του λογαριασμού από το σούπερ μάρκετ στον μετρητή και στο βενζινάδικο.

Η κυβέρνηση απαντά με συμφωνίες τιμών, καλάθια και παροχές της ΔΕΘ.

Τα μέτρα πιάνουν ό,τι φαίνεται στη βιτρίνα και αφήνουν ανέγγιχτο ό,τι πληρώνεται κάθε μήνα χωρίς έκπτωση: Ενοίκιο, κοινόχρηστα, μετακίνηση προς τη δουλειά.

Ένα προσωρινό μείον σε επιλεγμένους κωδικούς δεν αντισταθμίζει την διψήφια σχεδόν άνοδο στη στέγη.

Ο εργαζόμενος μπορεί να δει φθηνότερο ένα προϊόν και την ίδια μέρα να πληρώσει ακριβότερο εισιτήριο, καύσιμο και λογαριασμό.

Ο στόχος του 2% έμεινε στον πίνακα ως διακεκομμένη γραμμή.

Η πραγματική γραμμή του τελευταίου έτους πέρασε πάνω από αυτόν τον πήχη από το φθινόπωρο του 2025 και δεν επανήλθε με τρόπο που να το νιώθει το νοικοκυριό.

pronews.gr

Διαβάστηκε 66 φορές
Η Αιτωλοακαρνανία στο διαδίκτυο για ενημέρωση επι της ουσίας
west media call west media call west media call

Διαφημιστική Προβολή στα site της West Media Group