Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  6:28: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024 20:41

Η «μαύρη» δεκαετία της διαφθοράς: Από τις πιο διεφθαρμένες χώρες της ΕΕ η Ελλάδα

Η Ελλάδα κατρακύλησε στην 24η θέση από τις 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή είναι τέταρτη από το τέλος στον τομέα της διαφθοράς!

Αντίστοιχη υποχώρηση της νομιμότητας και τους κράτους δικαίου καταγράφηκε και στον σχετικό παγκόσμιο δείκτη, όπου από την 51η θέση το 2022 κατρακύλησε στην 59η θέση λόγω Predatorgate και φίμωσης των εχθρικών προς την κυβέρνηση ΜΜΕ μέσω δικαστικών διωγμών και «αποστράγγισής του από διαφημιστικούς κρατικούς πόρους.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα καταγράφει πτώση τριών βαθμών (49 το 2023 από 52 βαθμούς το 2022) και υποχώρηση οκτώ θέσεων (59η το 2023 από 51η θέση το 2022).

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Δανία με 90 βαθμούς, ενώ ακολουθούν η Φινλανδία με 87 βαθμούς και η Νέα Ζηλανδία με 85. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Σομαλία με 11 βαθμούς, η Βενεζουέλα, η Συρία και το Σουδάν με 13 βαθμούς.

Όπως αναφέρει η έκθεση: «Οι συνέπειες από τις φερόμενες παράνομες υποκλοπές επικοινωνιών δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση, οι επιθέσεις στην ελευθερία του τύπου και η μειωμένη δικαστική ανεξαρτησία συνέβαλαν στην πιο απότομη πτώση του κράτους δικαίου στην Ε.Ε. Οι ανησυχίες αυξάνονται εξαιτίας της υπερβολικής παρέμβασης της κυβέρνησης στο σκάνδαλο των υποκλοπών Predatorgate, με αναφορές για απειλές σε μέλη του ανεξάρτητου ελεγκτικού οργάνου που ερευνά την υπόθεση και για παρεμπόδιση μαρτύρων».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα καταγράφει τη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου και ότι η χρήση SLAPP που απειλεί τους δημοσιογράφους, τους εμποδίζει να προχωρήσουν σε αποκαλύψεις για υποθέσεις διαφθοράς.

Μάλιστα, στην έκθεση αναφέρεται ότι ακόμα και τα μέλη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που ιδρύθηκε το 2019, επιλέγονται από την ίδια την κυβέρνηση.

pronews.gr

Διαβάστηκε 265 φορές