Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:03: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 00:08

Επιστολή Λιβανού στον Υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για το ζήτημα των ΤΟΕΒ

Κατόπιν πολλαπλών επαφών των παραγωγών της Παραχελωίτιδας με τον πρώην υπουργό και βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ κύριο Σπήλιο Λιβανό, αναφορικά με το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης ηλεκτροδότησης των ΤΟΕΒ λόγω χρεών προς τη ΔΕΗ, του ζητήθηκε η άμεση παρέμβασή του προς τον Υπουργό Ενέργειας κύριο Σκρέκα. Ο κύριος Λιβανός έχοντας ασχοληθεί επισταμένα με το συγκεκριμένο θέμα και έχοντας βαθιά γνώση των χρόνιων παθογενειών της σχέσης των ΤΟΕΒ με τη ΔΕΗ, ανταποκρίθηκε άμεσα στο δίκαιο αίτημά τους, αποστέλλοντας σήμερα μια εμπεριστατωμένη επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις και προτεινόμενες λύσεις προς τον κ. Σκρέκα. Στην επιστολή αυτή ο κ. Λιβανός εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το μέλλον των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, καθώς και για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, ζητώντας ταυτόχρονα από τον υπουργό να ενσκύψει στο πρόβλημα και να δώσει λύσεις, οι οποίες θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους. Παρατίθεται η επιστολή όπως ακριβώς εστάλη στον αρμόδιο Υπουργό:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Αγαπητέ Κώστα,
Είμαστε προ των πυλών της νέας αρδευτικής περιόδου όπου χιλιάδες αγρότες περιμένουν να χρησιμοποιήσουν νερό μέσω των ΤΟΕΒ ώστε να αρδεύσουν τη γη τους και να μπορέσουν να έχουν καλλιέργεια για να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους.
Όμως, στην πατρίδα μου την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, υπάρχουν ΤΟΕΒ που αυτή τη στιγμή δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, αφού η ΔΕΗ τους έχει αφαιρέσει τα ρολόγια λόγω οφειλών.
Είναι γεγονός ότι οι ΤΟΕΒ οφείλουν σημαντικά χρηματικά ποσά στην ΔΕΗ και θα πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός των οικονομικών τους.
Ταυτόχρονα, όμως, η αποστέρηση του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι απολύτως καταστροφική, αφού θα σημάνει την καταστροφή της παραγωγής με δραματικές συνέπειες για τους παραγωγούς και την επιβίωση τους.
Σημείωσε επίσης, ότι η πρακτική της ΔΕΗ να αφαιρεί τα ρολόγια από τα ΤΟΕΒ επιπίπτει επί δικαίων και αδίκων, αφού ακόμα και σ’ έναν ΤΟΕΒ που χρωστά, υπάρχουν πολλοί αγρότες που αποδίδουν τις εισφορές τους και παρόλα αυτά στερούνται το νερό.
Αγαπητέ μου Κώστα,
όπως πολύ καλά γνωρίζεις, οι ΤΟΕΒ και οι ΓΟΕΒ έχουν χαρακτηριστεί Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας (άρ. 6§1 Ν. 414/1976) και δεν μπορεί η διοίκηση της ΔΕΗ - έτσι απλά - να τους κόβει το ρεύμα. Αυτή η ενέργεια θέτει σε κίνδυνο την παραγωγή κρίσιμων γεωργικών αγαθών και άρα θέτει σε κίνδυνο και την επισιτιστική επάρκεια και ασφάλεια της χώρας.
Γνωρίζοντας και την προσωπική σου ευαισθησία, σου απευθύνω την παρούσα επιστολή προκειμένου το Υπουργείο να ενσκήψει στο σοβαρό ζήτημα των ΤΟΕΒ και να δρομολογήσει μια άμεση λύση.
Γνωρίζεις ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο ΥΠΑΑΤ προσπαθήσαμε να βρούμε μια οριστική λύση διευθέτησης του μεγάλου αυτού ζητήματος τόσο μαζί, όσο και με την διοίκηση της ΔΕΗ, αλλά και με τους 13 Περιφερειάρχες, καταφέρνοντας απλά την ετήσια επαναλειτουργία των ΤΟΕΒ, ενώ παράλληλα ξεκίνησα μια διαδικασία αναδιάρθρωσης των ΤΟΕΒ η οποία, δυστυχώς, δεν ολοκληρώθηκε.
Πρόσφατα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο Νεκτάριος Φαρμάκης, σου απέστειλε, καθώς και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιστολή με την οποία πρότεινε τις ακόλουθες πιθανές λύσεις:
-Ρύθμιση των χρεών ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ προς τους παρόχους ενέργειας με ταυτόχρονη έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών τους.
-Με βάση τα όσα ισχύουν και περιγράφουν τις ΥΚΩ προτείνεται η ένταξη των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ ως υπηρεσίες ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας) στους λογαριασμούς ρεύματος για διάστημα τέτοιο που θα εξυπηρετήσει την αδιάκοπη λειτουργία τους.
-Για τους ΤΟΕΒ και τους ΓΟΕΒ με παύση εκπροσώπησης ή που βρίσκονται εκτός προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, να ισχύσει η υπαγωγή τους στην «Καθολική Υπηρεσία Ηλεκτρικής Ενέργειας» μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ώστε να αποτραπεί η διακοπή του ρεύματος και να υπηρετήσουν αδιάκοπο το σκοπό τους.
Συντάσσομαι μαζί του και σας παροτρύνω κι εγώ να τις εξετάσετε και να παρέμβετε άμεσα στη ΔΕΗ ώστε να διασφαλιστεί ότι στην αρχή της αρδευτικής περιόδου όλα τα αντλιοστάσια των ΤΟΕΒ θα έχουν ρεύμα ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα προς όφελος των Ελλήνων αγροτών και της Ελληνικής οικονομίας.
Με ειλικρινή εκτίμηση και φιλία

Σπήλιος Λιβανός