Παρασκευή, 17η Μαίου 2024  9:23: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 02 Μαϊος 2024

Τελικά μόνο ο superΜάριος λάθεψε χθες, έστω και για λίγο. Μόλις χτύπησε τηλέφωνο εκ του Μαξίμου, «έβαλε την ουρά στα σκέλια» και ψήφισε το σωστό. Μαζί με τους 158 βουλευτές της ΝΔ (Καραγκούνης,Παπαθανάσης) έβαλε και αυτός φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην ταφόπλακα του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου. 

Άλλωστε ο Μάριος, όπως και οι λοιποί βουλευτές της ΝΔ τα τελευταία 11 χρόνια, δεν λαθεύουν πότε όταν πρόκειται για το Μεσολόγγι και γι’ αυτό μεγάλο μέρος της τοπικής μας κοινωνία τους επιβραβεύει στην κάλπη.

Δεν λάθεψαν και κατακρεούργησαν το ΤΕΙ Μεσολογγίου το 2013.

Δεν λαθεύουν και διαλύουν συνεχώς το Νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Δεν λάθεψαν ούτε τώρα για το Πρωτοδικείο. Συνειδητά ψήφισαν την απαξίωση μας και ως πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας!

Τώρα είναι η σειρά μας να μη λαθέψουμε στις κάλπες της 9ης Ιουνίου και σε όλες τις κάλπες που έρχονται. 

Να τους μαυρίσουμε, όπως εκείνοι μας μαυρίζουν τη ζωή όλα αυτά τα χρόνια!

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το νοσοκομείο Βόλου, αποφάσισε σήμερα Μεγάλη Πέμπτη (2/5) την παύση δύο ετών με πλήρη στέρηση αποδοχών για τον γιατρό που ενέκρινε την πολυήμερη αναρρωτική άδεια στον επιθεωρητή του ΟΣΕ, μία ημέρα μετά τη μαζική σφαγή στα Τέμπη.

Πρόκειται περί απόφασης του κεντρικού πειθαρχικού συμβουλίου του ΕΣΥ, έναν χρόνο και τρεις –περίπου– μήνες μετά το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς.

Ο γιατρός, ο οποίος αποχώρησε άμεσα από το νοσοκομείο αφού είχε τεθεί έναν χρόνο σε αργία, είχε εγκρίνει πολυήμερη αναρρωτική άδεια επιθεωρητή του ΟΣΕ, ένα 24ωρο μετά το έγκλημα και επέστρεψε μετά την λήξη της για δύο περίπου μήνες στο νοσοκομείο του Βόλου.

Ο ίδιος είχε επιρρίψει ωστόσο όλες τις ευθύνες στον συνάδελφό και υφιστάμενό του κ. Μανιώτη για την υπογραφή της άδειας, αλλά δεν έπεισε κανέναν.

Απόφαση Νοσοκομείο Βόλου
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας με βούλευμά του, διέταξε την αποφυλάκιση του ηγέτη της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου με περιοριστικούς όρους.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς ο Νίκος Μιχαλολιάκος έχει συμπληρώσει τα 3/5 της ποινής των 13 ετών που του επιβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επιβάλει στο Νίκο Μιχαλολιάκο την απαγόρευση εξόδου από την Π.Ε. Αττικής, την εμφάνιση στο ΑΤ τόπου διαμονής μια φορά τον μήνα και την μη συναναστροφής με συγκατηγορουμένους για τη συγκεκριμένη ποινική υπόθεση για την οποία κρατήθηκε.

Ο εισαγγελέας πάντως εισηγήθηκε στο δικαστικό συμβούλιο την παραμονή στη φυλακή του Νίκου Μιχαλολιάκου αξιολογώντας, όπως είπε, τη μη ύπαρξη μεταμέλειας και ηθικής βελτίωσης του αιτούντος, παραθέτοντας «εκτεταμένη αρθρογραφία μέσα από την οποία εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας».

Η πρόταση του ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή από το δικαστικό συμβούλιο το οποίο αναφέρει πως τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντος για τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, θα πρέπει να λειτουργούν υπέρ του.

Βάση νομοθεσίας υπάρχει η δυνατότητα άσκησης έφεσης.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Μαρία Καρυστιανού κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης τόνισε πως «κάθε φορά λέω ότι πρέπει να παίρνω ένα ηρεμιστικό πριν ακούσω τον κ. Μητσοτάκη να μιλάει για τα Τέμπη. Το ξεχνάω όμως δυστυχώς και κάθε φορά έχω τις ίδιες παρενέργειες».

«Δεν άλλαξε κάτι στην εικόνα που έχω σχηματίσει εγώ για τον συγκεκριμένο άνθρωπο

Πάλι βγήκε αλαζονικά να μας πει ότι αν γύριζε ο χρόνος πίσω, δεν μετάνιωσε που δεν συμμετείχε σε κάτι ώστε να αποτραπεί αυτό το τραγικό συμβάν στην Ελλάδα, δεν θα άλλαζε κάτι στις δράσεις που έγιναν επί του πεδίου – γιατί όπως καταλαβαίνετε τα στοιχεία έπρεπε να συγκαλυφτούν – δεν θα άλλαζε κάτι.

Τα ίδια θα έκανε, ίσως λίγο πιο προσεκτικά, παρά μας είπε ότι θα φρόντιζε να βουλώσει το στόμα μας πολύ πιο νωρίς», σημείωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στην TRT.

«Είναι δυνατόν, τόσους μήνες μετά, με όλα αυτά που έχουν βγει στο φως να τολμά να μας μιλά για θεωρίες συνομωσίας;

Τελικά όποτε ακούμε “θεωρία συνομωσίας” από τον ίδιο και την παράταξή του, θα καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για την πλήρη πραγματικότητα που δεν θέλουν ούτε να την ακουμπήσουμε, ούτε να την σχολιάσουμε, ούτε να την αναλύσουμε.

Αυτό λοιπόν που θέλουμε να κρύψουμε πολύ καλά, το ονομάζουμε θεωρία συνομωσίας και τελείωσε…», πρόσθεσε η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τέμπη 2023.

«Εκνευρίστηκα από το γεγονός ότι για ακόμη μια φορά η συνέντευξη έγινε σε πολύ ασφαλές περιβάλλον, με δημοσιογράφο ένα συγγενικό του πρόσωπο, αυτό είναι τραγικό, γελοίο, αρνούμαι να συμμετέχω σε αυτό, έστω και ως θεατής, οπότε είδα αποσπασματικά…», τόνισε σχολιάζοντας την πρόσφατη συνέντευξη Μητσοτάκη.

Όσον αφορά τα νέα στοιχεία που αποκαλύπτονται σχετικά με τα Τέμπη, η Μαρία Καρυστιανού υπογράμμισε ότι «με δική μας πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια έχουμε φέρει στο φως κάποια πράγματα, τα οποία είχαν σκοπίμως χαθεί. Μπορέσαμε να τα βρούμε και να τα φέρουμε στην επιφάνεια.

Για εμάς είναι ένας συνεχιζόμενος Γολγοθάς, όχι μόνο για το πένθος αλλά και για την αγωνία αν θα καταφέρουμε να συλλέξουμε τα στοιχεία προκειμένου να μπορέσουμε να τιμωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι, να μην γλυτώσει ούτε ένας. Αυτός είναι πλέον ο μοναδικός στόχος μας: Να μην γλυτώσει κανένας από τους εμπλεκόμενους σε αυτό το διπλό έγκλημα».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο βουλευτής Επικρατείας και νομικός Παύλος Σαράκης, εμφανίστηκε καταιγιστικός σήμερα στη Βουλή, στην συζήτηση  του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σε ότι αφορά την απόφαση του δικαστηρίου, για το «ολοκαύτωμα» στο Μάτι.

Ο Παύλος Σαράκης αποδόμησε ένα-ένα τα σημεία της απόφασης (και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προανήγγειλε κατάθεση έφεσης επί της «χλιαρής» απόφασης που για τον θάνατο 101 ανθρώπων δεν οδηγήθηκε ούτε ένας στην φυλακή)

«Το νέο νομοσχέδιο για την δικαστική αναδιάρθρωση έρχεται κατόπιν επιταγής της Παγκόσμιας Τράπεζας , δηλαδή ξένοι οργανισμοί καθορίζουν το ποιο θα είναι το δικαστικό μας σύστημα.

Η Ευρώπη γίνεται ομοσπονδία και αφαιρεί εθνικούς θεσμούς.

Η απόφαση για το Μάτι προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις και σοκ στην κοινή γνώμη. Αξιοποίησε κάθε επιείκεια που προβλέπει ο νόμος. Αυτή την δικαιοσύνη θέλουμε; Θέλουμε δικαιοσύνη που βασίζεται σε κανόνες.

Δεν υπήρξε φυλάκιση για κανέναν στο Μάτι ενώ έβαλαν φυλακή έναν που είχε σκοτώσει γάτες. Εκεί η Δικαιοσύνη ήταν άτεγκτη.»

Δείτε το βίντεο:

pronews.gr

 

Με κύριο κατηγορούμενο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγορούν ως ηθικό αυτουργό στη συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη, υποβλήθηκε σήμερα στο δικαστικό μέγαρο Λάρισας από τον Χρήστο Κωνσταντινίδη, σύζυγο της Βασιλικής Χλωρού, νέα μήνυση από συγγενείς των θυμάτων και Έλληνες πολίτες, συνολικά 170 άτομα.

Για πρώτη φορά, μηνύονται οι δικαστικοί πραγματογνώμονες και ζητείται η ποινική δίωξη των αρχικών διορισθέντων δικαστικών λειτουργών που δεν προστάτευσαν τον τόπο του εγκλήματος όπως απαιτείται από τον νόμο.

Επιπλέον, μηνύονται διάφορα πολιτικά πρόσωπα και μέλη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για παραποίηση στοιχείων και συγκάλυψη του αρχικού εγκλήματος στα Τέμπη, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 57 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

Ο πρωθυπουργός κατεύθυνε μεθοδευμένα τη συγκάλυψη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ως πρωτεργάτης της συγκάλυψης και ως εκ τούτου μηνύεται, καθώς όπως προκύπτει από την έγκληση έδρασε και κατεύθυνε μεθοδευμένα την συγκάλυψη.

Για τον ίδιο οι μηνυτές καταθέτουν μεταξύ άλλων τα εξής:

«είναι αυτουργός και ηθικός αυτουργός των ως άνω αδικημάτων-(σφετερισμού και κατάχρησης της εκτελεστικής εξουσίας με σκοπό και αποτέλεσμα την πρόσκαιρη κατάλυση της συνταγματικά εγγυημένης διάκρισης των εξουσιών και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης (άρθρο 134 ΠΚ), της εξαπάτησης εκλογέων (άρθρο 162 ΠΚ) και της ηθικής αυτουργίας (άρθρο 46 ΠΚ) στα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος (259 ΠΚ), της υπόθαλψης εγκληματία (231 ΠΚ), της απάτης σε βάρος του Δημοσίου (άρθρο 386 παρ.2 ΠΚ) και της ψευδορκίας (224 ΠΚ))- καθώς σύμφωνα με εντολές του μετέβη το Κυβερνητικό Κλιμάκιο, στοιχεία των μελών του οποίου ακολουθούν αμέσως παρακάτω, με επικεφαλής τον υφυπουργό παρά το πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, το οποίο ανέλαβε την επιχείρηση πλήρους αλλοίωσης του πεδίου του εγκλήματος των Τεμπών, που έλαβε την κωδική ονομασία επιχείρηση «αποκατάστασης του πεδίου».

Η παραπάνω πραξικοπηματική και απολύτως αντίθετη με το άρθρο 26 του Συντάγματος δράση είχε ως συνέπεια να καταλυθεί η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, καθώς αφενός αντίθετα με τα άρθρα 239 και 251 ΚΠΔ, που υπαγορεύουν την αποκλειστική αρμοδιότητα των Δικαστικών Λειτουργών αναρμόδια πρόσωπα εισήλθαν στο χώρο του εγκλήματος και εξαφάνισαν ή αλλοίωσαν αμετάκλητα πλήθος στοιχείων και πειστηρίων, αφετέρου οι ένστολοι προανακριτικοί υπάλληλοι (ενδεικτικά οι υπηρετούντες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τροχαία και την Αστυνομία) που βρέθηκαν στο πεδίο του εγκλήματος, κατ’ εντολή του ιδίου και των συνεργών του παρέβησαν τα καθήκοντα τους και μετείχαν, με πράξεις ή παραλείψεις τους στο έργο της αλλοίωσης του πεδίου, διαπράττοντας έτσι και το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία, αφού στην δυσχέρανση της διερεύνησης των αιτιών που προκάλεσαν την απανθράκωση 30 τουλάχιστον επιβατών, οι οποίοι πιθανότατα κάηκαν ζωντανοί, κατέτεινε το σύνολο των παράνομων σχετικών ενεργειών, οπότε και όσοι μετείχαν σε αυτές απέβλεπαν στην ματαίωση της έρευνας για την αποκάλυψη της 30 ταυτότητας των υπαιτίων.

Επίσης ο ίδιος ευθύνεται για την αδρανοποίηση της άμεσης αντίδρασης των αρμόδιων Δικαστικών Λειτουργών για την αντιμετώπιση της ως άνω προδήλως έκνομής δραστηριότητας, καθώς με παρεμβάσεις του ιδίου ή τρίτων προσώπων που ο ίδιος ενεργοποίησε προς τον σκοπό αυτό, παραλείφθηκαν οι αυτεπάγγελτες ενέργειες των αρμόδιων δικαστικών λειτουργών, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι διατάξεις των άρθρων 239 και 251 ΚΠΔ, αλλά και των άρθρων 20, 21 και 44 του νόμου Ν.5014/2023 για την διερεύνηση αεροπορικών και σιδηροδρομικών δυστυχημάτων, που ορίζουν την κατεξοχήν αρμοδιότητα των Δικαστικών Αρχών για την διεξαγωγή της έρευνας και την διαφύλαξη αλώβητου και αμόλυντου του πεδίου».

Στο στόχαστρο δικαστικοί λειτουργοί και πραγματογνώμονες

Η σημερινή μήνυση που υποβάλλεται στην εισαγγελία πρωτοδικών και στον εφέτη ανακριτή Λάρισας στοχεύει, μεταξύ άλλων, και τους πρώτους δικαστικούς λειτουργούς που ανέλαβαν να φωτίσουν το έγκλημα, αλλά με την αδράνειά τους συνέβαλαν στην απώλεια κάθε κρίσιμου στοιχείου και στη διάπραξη πολλαπλών εγκληματικών ενεργειών.

Συγκεκριμένα, οι 170 ζητούν την άσκηση ποινικών διώξεων κατά των δικαστικών λειτουργών που εξετέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντα τους, δηλαδή τους προανακριτικούς υπαλλήλους, την αρμόδια τότε ανακρίτρια κ. Σούρλα, τον αρμόδιο τότε εισαγγελέα κ. Τζαμαλή, όπως και τον Προϊστάμενο στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, κ. Δασκαλόπουλο.

Θυμίζουμε πως ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος είχε σπεύσει να ορίσει εποπτεύοντα των ανακρίσεων τον κ. Δασκαλόπουλο.

Η μήνυση στρέφεται και κατά των πραγματογνωμόνων Απόστολου Βασιλάκου, Μηχανολόγου Μηχανικού και Σταύρου Μπατζόπουλου ,Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, οι οποίοι «ανέλαβαν να εκφράζουν θέση που δεν συμβιβάζεται με τις επιστημονικές γνώσεις και εμπειρία τους, εντούτοις δεν έπραξαν το παραμικρό για να διασφαλίσουν κρίσιμα στοιχεία στο πεδίο του εγκλήματος» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πολυσέλιδη έγκληση.

Να διακοπεί η παράνομη λειτουργία του σιδηροδρόμου

Το κουβάρι της συγκάλυψης και των εγκλημάτων ξετυλίγεται βήμα βήμα μέσα από την ομαδική αυτή μήνυση και καταλήγει πως πέραν των άλλων σημαντικών που ήδη αναφέρθηκαν, οι μηνυτές παροτρύνουν τις δικαστικές αρχές να κάνουν ό, τι είναι δυνατό «για την διακοπή της παράνομης λειτουργίας του σιδηρόδρομου δεδομένου ότι κατά παράβαση της εθνικής και ευρωπαικής νομοθεσίας, δεν έχουν θεσπιστεί ακόμη Εθνικοί Κανόνες Ασφαλείας, και μάλιστα Νέοι με σχετική υπουργική απόφαση, όπως ορίζουν τα άρθρα 13,14, 59 και 60 του ν. 4632/2019, βάσει των Οδηγιών 2016/798 και 2016/797».

Τα υπόλοιπα πρόσωπα που μηνύονται

Τα λοιπά πολιτικά πρόσωπα που μηνύονται είναι:

ο Γεώργιος Γεραπετρίτης, Υπουργός Επικρατείας και εκτελούντα χρέη Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών μετά την παραίτηση Καραμανλή,

ο Χρήστος Τριαντόπουλος του Γεωργίου άλλοτε υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ως επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου,

το σύνολο των μελών του Κυβερνητικού Κλιμακίου, τα στοιχεία των οποίων αποκαλύπτονται στα ως άνω Δελτία Τύπου, καθώς σύμφωνα με αυτά και ειδικά το από 3.3.2023 μετείχαν σε αυτό ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Ιωάννης Ξιφαράς, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου,

ο Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Πολιτικής Προστασίας των ετών 2021 -2023, ως συνεργού στα ανωτέρω αδικήματα, ο οποίος αποκαλύπτεται να μετέχει στις σχετικές αποφάσεις για τις επίμαχες παράνομες δράσεις στην από 20.2.2024 κατάθεση του τότε υπουργού υγείας Θάνου Πλεύρη, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την Διερεύνηση του Εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών του.

ο Παναγιώτης Τερεζάκης, μεταβατικός Προέδρος και Διευθύνοντος Σύμβουλου του ΟΣΕ, για τις πράξεις και παραλείψεις του στην αλλοίωση κρίσιμων στοιχείων και πειστηρίων, όπως ενδεικτικά το οπτικοακουστικό υλικό των καμερών της φόρτωσης και διαδρομής της εμπορικής αμαξοστοιχίας, την διαρροή και αλλοίωση των καταγεγραμμένων συνομιλιών και την πλήρη αλλοίωση του πεδίου, ειδικά δε με την μετακίνηση των συρμών της εμπορικής αμαξοστοιχίας από τον τόπο του εγκλήματος δίχως να έχει προηγηθεί η διερεύνηση τους από τους ορισθέντες πραγματογνώμονες και δίχως να έχει δοθεί σχετική εντολή από τις ανακριτικές αρχές.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση για το περιεχόμενο και τους σκοπούς της πρωτομαγιάτικης εκδήλωσης για το καπνεργατικό κίνημα στο Αγρίνιο, συνοδεύοντάς τη με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Η ανακοίνωση  

Με τα αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένου στο καπνεργατικό κίνημα του Αγρινίου από τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και μέσα σε μαχητικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε η μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος, στη γειτονιά του Αγίου Κωνσταντίνου στο Αγρίνιο.

Με αυτή την εκδήλωση, το ΚΚΕ τίμησε τους ηρωικούς αγώνες και τους νεκρούς των καπνεργατών στο Αγρίνιο.

Στην προσφυγική συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου που στεγάζονται τα ιδιόκτητα γραφεία του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μια τέτοια εκδήλωση, η οποία αγκαλιάστηκε από το λαό της πόλης, αφού δεν υπήρχε σπίτι χωρίς εργαζόμενο στα καπνά ή αγροτική οικογένεια που να μην ασχολείται με την καλλιέργεια.

Αυτό εκφράστηκε και στο άνοιγμα που πραγματοποίησε ο Δημήτρης Δήμας, μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας, που σημείωσε ανάμεσά σε άλλα, ότι δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν καλύτερα εγκαίνια για τα ιδιόκτητα γραφεία του Κόμματος στην περιοχή, μετά τη δωρεά που έκαναν οι συντρόφισσες Κωνσταντίνας και Αθηνάς Κατσάνου, που σήμερα δεν βρίσκονται ανάμεσά μας.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, που αναφερόμενος στην Πρωτομαγιά, σημείωσε:
«Είναι αυτή η κόκκινη κλωστή που με πολλούς σταθμούς συνδέει το χθες με το σήμερα και την ανάγκη να συνεχίσουμε τον μακρύ, δύσκολο αλλά και σίγουρο δρόμο του αγώνα που άνοιξαν με την περπατησιά τους χιλιάδες και χιλιάδες αγωνιστές πριν από εμάς. Έτσι και σήμερα, εδώ, από αυτή τη γειτονιά του Αγρινίου, από τη προσφυγική συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου όπου έζησαν χιλιάδες καπνεργάτες διδασκόμαστε από τη δική τους περπατησιά, τιμάμε τους δικούς τους αγώνες.

Αγώνες που ξεπερνούν κατά πολύ την περίοδο στην οποία αναφέρονται. Αγώνες που εξακολουθούν να συγκινούν και να εμπνέουν έως και τις μέρες μας. Που μας διδάσκουν πως, ότι θετικό έζησε ο λαός στη χώρα μας, κάθε μικρή ή μεγαλύτερη κατάκτηση, μικρό ή μεγαλύτερο βήμα, συνδέεται με την πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ, των μελών και στελεχών του. Γι' αυτό το ΚΚΕ απέκτησε βαθιές ρίζες στο λαό, ρίζες που ποτίστηκαν με το αίμα των καλύτερων παιδιών του, εκατοντάδων μελών αλλά και στελεχών του».

Ιστορία γραμμένη με θυσίες και αγώνα

Μέσα σε συνθήματα, ο Σ. Παρίσης αναφέρθηκε στην ιστορία του καπνεργατικού κινήματος, στην πάλη των καπνεργατών και στις κατακτήσεις που είχαν με την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών, τονίζοντας:

«Ό,τι κατέκτησαν οι καπνεργάτες κατά τα πρώτα εκείνα βήματα του εργατικού-κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας, δεν τους δόθηκε έτσι: Το κατέκτησαν επειδή δεν έμειναν σκυμμένοι, όρθωσαν ανάστημα και διεκδίκησαν το δίκιο τους, ακόμα και με τίμημα την ίδια τους τη ζωή.
Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές όπου τα αιτήματά τους για ψωμί και δουλειά απαντήθηκαν με σφαίρες.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από τους 100 σχεδόν εργάτες και αγρότες που έπεσαν νεκροί διεκδικώντας την καλυτέρευση της ζωής τους κατά τη μεσοπολεμική περίοδο, ο ένας στους πέντε ήταν καπνεργάτης. Από τα Τρίκαλα, το Αγρίνιο, την Καβάλα, την Ξάνθη, έως το ηρωικό Μάη του ‘36 στην Θεσσαλονίκη, η καπνεργατική τάξη προσέφερε απλόχερα το αίμα της για να κινήσουν μπροστά οι τροχοί της Ιστορίας του τόπου μας.

Όπως άλλωστε έγινε και την 9η Αυγούστου 1926 στο Αγρίνιο, όπου οι απεργοί καπνεργάτες δέχτηκαν τη λυσσαλέα επίθεση, ακόμη και με σφαίρες από τη χωροφυλακή. Τραυματίστηκαν βαριά πάνω από 30 καπνεργάτες. Μία σφαίρα βρίσκει στο κεφάλι τον νεαρό, σχεδόν παιδί, Θεμιστοκλή Καρανικόλα. Μία άλλη σφαίρα τραυματίζει θανάσιμα την έγκυο καπνεργάτρια Βασιλική Γεωργαντζέλη, που ξεψύχησε λίγο αργότερα. Το νέο διαδίδεται στο Αγρίνιο γρήγορα και η κηδεία της Βασιλικής Γεωργαντζέλη και του Θεμιστοκλή Καρανικόλα, γίνεται στον άγιο Δημήτριο παίρνοντας μορφή συλλαλητηρίου. Η μαχητική απεργία των καπνεργατών συνεχίζεται και τις πρώτες μέρες μετά την ανατροπή της δικτατορίας του Παγκάλου και λύνεται με επιτυχία. Με τον απεργιακό αυτό αγώνα που κράτησε πάνω από ένα μήνα οι καπνεργάτες πέτυχαν αύξηση κατά 10-13%.

Συχνά, το αστικό κράτος, κινητοποιούσε εναντίον των απεργών ακόμα και τον στρατό. Όπλα και ξιφολόγχες απέναντι σε υψωμένες γροθιές. Άνιση μάχη θα πει κανείς. Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν ήταν πάντοτε αυτό που ήθελαν οι κρατούντες και οι εκμεταλλευτές. Πολλές φορές οι φαντάροι, εργατόπαιδα και αγροτόπαιδα οι ίδιοι, αρνούνταν να ανοίξουν πυρ κατά των απεργών, παρατούσαν τα όπλα ή και ενώνονταν με τους εργάτες.

Σε σχετική προκήρυξη της ΟΚΝΕ το 1928 διαβάζουμε χαρακτηριστικά: ''Οι καπνεργάτες απεργούν… οι εχθροί μας, χρησιμοποιούν εμάς. Μας διατάσσουν να χτυπήσουμε τους απεργούς… Μεις τι θα κάνουμε; Θα γίνομε άθελά μας οι δήμιοί τους; Όχι. Ποτέ αδέρφια μας. Όταν μας πούνε πυρ, εμείς δε θα πιάσουμε τη σκανδάλη. Θα αδελφωθούμε με τους απεργούς...Ο αγώνας των

καπνεργατών είναι αγώνας κι όλων των φτωχών''.
Αποκορύφωμα των συγκρούσεων εκείνα τα χρόνια αποτελεί το ένοπλο συλλαλητήριο στις 10 Οκτωβρίου 1929, όταν οι εξεγερθέντες καπνεργάτες κατέλαβαν την πόλη του Αγρινίου, η οποία ανακατελήφθη από τις αρχές μόνο μετά από ενίσχυσή τους από το Σύνταγμα Μεσολογγίου. Οι καπνεργάτες αμύνθηκαν με γενναιότητα πίσω από οδοφράγματα για ώρες, τραγουδώντας την ''Διεθνή''.

Είναι η χρονιά που ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Ε. Βενιζέλος ξεκαθάριζε σε ομιλία του απευθυνόμενος στους καπνεργάτες:
''Να εξηγούμεθα [έλεγε] εάν είσθε κομμουνισταί, είσθε εχθροί του Κράτους και θα διαλύσωμεν τα σωματεία σας ως εχθρικά. Δεν σας αναγνωρίζομεν το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι ίνα γίνεσθε ισχυρότεροι και εχθρικότεροι προς το Κράτος''.

Οι καπνεργάτες βεβαίως δεν ''συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις''. Αντιθέτως, συσπειρωμένοι στα ταξικά σωματεία τους και με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, αντιπάλεψαν κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, καλλιέργησαν ταξικούς δεσμούς αλληλεγγύης στις γραμμές τους, όρθωσαν ταξικό τοίχος στις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, διεκδίκησαν και πέτυχαν σημαντικές, συχνά πρωτόγνωρες για την εποχή εκείνη κατακτήσεις: όπως επιδόματα ανεργίας, ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη, την παρουσία εκπροσώπου του σωματείου τους σε κάθε χώρο δουλειάς, γιατρό εργασίας, κ.ά.

Αλλά και τα επόμενα χρόνια από το 40 μέχρι και το 60 οι μεγάλοι αγώνες των καπνεργατών συνεχίστηκαν και μάλιστα κάτω από δύσκολες συνθήκες. Όμως οι φυλακές και οι εξορίες δεν λύγισαν τους αγωνιστές. Με το που απελευθερώνονταν, ρίχνονταν και πάλι “αμετανόητοι” (όπως τους έλεγαν) στον αγώνα, ενώ το παράδειγμά τους λειτουργούσε ως σχολείο για τις επόμενες φουρνιές αγωνιστών της τάξης τους».

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στη συνολικότερη συμβολή του καπνεργατικού κινήματος στην ανάπτυξη των ταξικών αγώνων και του εργατικού κινήματος στην πόλη, αλλά και συνολικότερα στη χώρα, καθώς και σε πρόσωπα που συνέβαλαν γι’ αυτό το σκοπό, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές σε όλη αυτή τη μεγάλη πορεία χρόνων.

Να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση, το ΚΚΕ

Ο Σ. Παρίσης ήταν κεντρικός ομιλητής στην μεγάλη συγκέντρωση.

Μπροστά στις ευρωεκλογές, αναφέρθηκε στις επικίνδυνες εξελίξεις της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε Ουκρανία και Μ. Ανατολή και στα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ο λαός με ευθύνη της ΕΕ και των αστικών κομμάτων που υπηρετούν τις κατευθύνσεις της, δηλώνοντας μεταξύ άλλων:

«Για αυτό φίλες και φίλοι, μόνο το ΚΚΕ μπορεί να αποκαλύπτει στο λαό μας, αυτό που χρόνια τώρα με παραμύθια όλα τα αστικά κόμματα προσπαθούν να κρύψουν: πως η ΕΕ είναι συμμαχία καπιταλιστικών κρατών, πραγματική φυλακή των λαών.
Και το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα, που μπορεί να κοιτάει τους εργάτες, το λαό στα μάτια. Γιατί εμείς δεν είπαμε ψέματα, δεν καλλιεργήσαμε ούτε καλλιεργούμε αυταπάτες για αλλαγή της ΕΕ προς το καλύτερο, όπως θέλουν τα σαΐνια της σοσιαλδημοκρατίας.

Γιατί απέναντι στις ψευδαισθήσεις και τις αυταπάτες για την καλή “ευρωπαϊκή κανονικότητα” και το “κράτος δικαίου”, βρίσκεται η μαχητική-λαϊκή κανονικότητα των αγώνων, της διεκδίκησης, της πραγματικής φιλολαϊκής προοπτικής, που σημαίνει σύγκρουση με την ΕΕ και την δικτατορία των μονοπωλίων σε κάθε χώρα και στη χώρα μας.

Γιατί σε αυτές τις ευρωεκλογές κρίνεται το πόσο πιο ισχυρό θα είναι το ΚΚΕ και πόσο πιο αποδυναμώμενη θα είναι η κυβέρνηση και τα κόμματα της ΕΕ!

Γιατί η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα είναι μήνυμα αντίστασης που θα περάσει κατά πολύ τα σύνορα της χώρας. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι η απόδειξη ότι την επόμενη ημέρα θα έχουν αντίπαλο: μέσα κι έξω από τα κοινοβούλια και κυρίως εκεί που κρίνονται όλα. Στους δρόμους του αγώνα!

Γιατί η ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές σε συνδυασμό με την οργανωμένη λαϊκή δράση και αποφασιστικότητα είναι η μόνη που μπορεί να βάλει φραγμό επίσης, στην ενίσχυση των ακροδεξιών, φασιστικών δυνάμεων. Γιατί την ακροδεξιά και τα διάφορα φασιστοειδή, δεν μπορούν να την αντιπαλέψουν τα αστικά κόμματα φιλελεύθερης ή σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης, δεν μπορεί να την πολεμήσει η ΕΕ, γιατί η ακροδεξιά είναι “δικό τους παιδί”, σπλάχνο από τα σπλάχνα του συστήματός τους. Αποδείχθηκε άλλωστε, ότι τα διάφορα εθνικιστικά, ρατσιστικά κόμματα, όπως η Ελληνική Λύση του γυρολόγου Βελόπουλου, είναι “σκύλος” που γαβγίζει και δεν δαγκώνει τα αφεντικά του.

Στις λίγες μέρες που απομένουν ως τις 9 Ιούνη, δυναμώνουμε την αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, στις κάλπες και τους δρόμους της διεκδίκησης! Μπαίνουμε μπροστά ώστε να φτάσει το κάλεσμα και το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ παντού, σε κάθε γειτονιά και λαϊκό σπίτι, σε κάθε χώρο δουλειάς και στέκι νεολαίας.

Πάμε λοιπόν να δυναμώσουμε το ΚΚΕ, να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τη σταθερή, σίγουρη, τη μαχητική αντιπολίτευση».

«Οδηγός» για τους αγώνες του σήμερα!

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί με τον Σπύρο Κοτοπούλη, μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, να αναφέρεται στον αγώνα των αγροτών για μεροκάματα και ζωή με δικαιώματα, μετρώντας και νεκρούς σε αυτή τους την πάλη.

Στάθηκε στις καταστρεπτικές συνέπειες της ΕΕ και την εφαρμογή της ΚΑΠ, δηλώνοντας ότι όσοι έταζαν στους αγρότες ότι θα «φάνε με χρυσά κουτάλια» από την εφαρμογή της, «έσπειραν» ουσιαστικά μια σειρά από εξοντωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και σήμερα οι βιοπαλαιστές αγρότες.

Από την πλευρά της η Βάνα Πατρινού, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στάθηκε στη σημασία και το νόημα της εργατικής πρωτομαγιάς και στο σήμερα, απέναντι στα σχέδια που θέλουν να την μετατρέψουν σε «αργία», αλλά και στο τι σήμαινε για το λαό της ευρύτερης περιοχής, το καπνεργατικό κίνημα. Μεταξύ άλλων, μίλησε για τα πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισαν από την σκληρή δουλειά και εκμετάλλευση που βίωναν καθημερινά στον καθημερινό τους αγώνα για το μεροκάματο.

Σε αυτή τη βάση, αναφέρθηκε και στις καταστρεπτικές συνέπειες της ΚΑΠ και για τους βιοπαλαιστές αγρότες, τονίζοντας πως και μπροστά στις ευρωεκλογές, συνολικά τα λαϊκά στρώματα έχουν συσσωρευμένη πείρα, που μπορεί και πρέπει να εκφραστεί υπέρ τους με αποφασιστική νέα ενίσχυση του ΚΚΕ στις 9 Ιούνη, απέναντι σε όλους όσοι έχουν την ΕΕ ως «ευαγγέλιο», εφαρμόζοντας τα αντιλαϊκά της μέτρα και κατευθύνσεις από θέσεις κυβερνητικές ή αντιπολιτευτικές στις χώρες μέλη της.

Ο Ανδρέας Φαρμάκης, τελευταίος πρόεδρος του σωματείου καπνεργατών-καπνεργατριών στην πόλη, μίλησε για την φτώχεια και καταπίεση που ένιωσαν οι καπνεργάτες από την πρώτη στιγμή της καλλιέργειας του καπνού. Εξήγησε, τον πρωτοπόρο ρόλο του καπνεργατικού κινήματος, αναφέρθηκε στα θύματα που αυτό είχε, αλλά και τις κατακτήσεις που πέτυχε, κάτω από δύσκολες συνθήκες, με διώξεις, έχοντας απέναντί του και τη συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία του.
Αναφέρθηκε σε πρόσωπα και γεγονότα που καθοδήγησαν και συνέβαλαν να ορθώσει το «μπόι» του το καπνεργατικό κίνημα μέσα σε χειροκροτήματα, καλώντας και τις σημερινή γενιά αλλά και τις επόμενες να μελετήσουν το ρόλο του κινήματος, με το σύνθημα «Κόκκινη πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά», να ακούγεται δυνατά.

Συγκίνησε το αφιέρωμα

Μετά τις ομιλίες, παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό αφιέρωμα με τίτλο: «Ο ηρωικός αγώνας των καπνεργατών την περίοδο του Μεσοπολέμου», που μέσα σε κλίμα ιδιαίτερα συγκινησιακό κέρδισε το ζεστό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων. Ακούστηκαν τραγούδια που έχουν συνδεθεί με τους αγώνες των καπνεργατών, αλλά και συνολικότερα τα εργατικής τάξης και του λαού σε μια πορεία δεκαετιών. Για τη συμμετοχή τους, η ΕΠ ευχαρίστησε τους μουσικούς Νεκτάριο Αποστολιώτη, Σωτήρη Γκεβετζέ, Οδυσσέα Καγιά, Χριστίνα Κορκοντζέλου και Γιώτα Τσόλκα, καθώς και τους αφηγητές που το επιμελήθηκαν, Θοδωρή Αργύρη, Χριστίνα Βιτσέντζου, Αναστασία Μουράτη και Νίκη Μπερερή.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που φιλοτέχνησε ο Φίλιππος – Άγγελος Βαλεράς -που έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση- και στο οποίο αναγράφεται «Στους ξεσηκωμένους του πικρού καπνού... που ψήλωσαν το μπόι της τάξης μας!», εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ από το Δημήτρη Αρβανιτάκη μέλος του ΠΓ, από το γραμματέα της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας Πάνο Σταθελάκη και από τον Ανδρέα Ζάγκα, γραμματέα του ΤΣ Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ. Επίσης, πλήθος κόσμου κατέθεσε ένα γαρύφαλλο στο μνημείο που κοσμεί πλέον τη γειτονιά.

Στη μεγάλη εκδήλωση και συγκέντρωση κυκλοφόρησε για πρώτη φορά και η μπροσούρα της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ αφιερωμένη στην ιστορία του καπνεργατικού κινήματος με πολλά και σημαντικά στοιχεία, για την οποία η Επιτροπή Περιοχής ευχαρίστησε για την πολύτιμη προσφορά (σε ιστορικό υλικό κ.ά.) και βοήθειά τους το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ, το Μουσείο Τύπου της ΕΣΙΕΠΗΝ, το τμήμα ΓΑΚ Αιτωλοακαρνανίας, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δ. Πατρέων, την Εθνική Πινακοθήκη, την Ειρήνη Οράτη, πρόεδρο της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσου», τον Σωτήρη Κατσικιώτη, πολιτικό μηχανικό, τον Σπύρο Μπερερή, φωτογράφο και την Μαριάννα Κατράκη για την παραχώρηση αρχειακού υλικού.

Στο χώρο βρέθηκαν, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης και ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, καθώς και εκπρόσωποι από φορείς που είχαν προσκληθεί.

 
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για τις γυναίκες αλλά και για τους άνδρες η επιλογή παπουτσιών είναι πολύ σημαντική γιατί φοριούνται κάθε μέρα και είναι απαραίτητα για το στυλ τους και τις αθλητικές τους δραστηριότητες.

Τα must have παπούτσια που πρέπει να έχουν οι γυναίκες στην ντουλάπα τους είναι τα ακόλουθα:

Sneakers

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το πιο basic ζευγάρι γιατί φοριέται με πολλά και διαφορετικά στυλ. Τα sneakers γυναικεία μπορούν να φορεθούν σε καθημερινή βάση με τζιν, με πιο αθλητικό στυλ αλλά και πιο καλό ντύσιμο. Συνιστάται για τις εξόδους που μπορεί να έχουν λίγο περπάτημα διότι είναι αρκετά άνετα.

Μπαλαρίνες

Ταιριάζουν εξίσου με πολλά και διαφορετικά στυλ όπως τζιν αλλά και φόρεμα και είναι μια επιλογή που μπορεί να φορεθεί καθημερινά. Είναι κομψές, βγάζουν μια θηλυκότητα αλλά λόγω του πολύ λεπτού πάτου δεν είναι τόσο άνετες.

Γόβες

Το στολίδι κάθε γυναίκας που την συνοδεύει στις νυχτερινές εξόδους. Αν ετοιμάζεσαι να βγεις και δεν ξέρεις τι να βάλεις, τότε η γόβα είναι η πιο safe επιλογή διότι συνδυάζεται με τα περισσότερα ρούχα. Υπάρχουν οι nude γόβες αλλά υπάρχουν και οι κλασσικές μαύρες γόβες που είναι διαχρονικές και δεν χάνουν τη γοητεία τους.

Μπότες

Κυρίως για τους χειμερινούς μήνες, οι μπότες φοριούνται όλη μέρα και μας βοηθάνε να κρατάμε ζεστά τα πόδια και το σώμα μας. Επίσης ένα πολύ θετικό είναι ότι τις βροχερές μέρες μας προστατεύουν και δεν βρέχονται τα πόδια μας.

Πέδιλα – σανδάλια

Αυτή η πρόταση αντιθέτως είναι για τους καλοκαιρινούς μήνες ώστε να μην μας ζεσταίνουν. Είναι μια standard λύση που ταιριάζει με την πλειοψηφία της καλοκαιρινής γκαρνταρόμπας.

Τα must have παπούτσια που πρέπει να έχουν οι άνδρες στην ντουλάπα τους:

Sneakers

Αντίστοιχα όπως και στις γυναίκες, τα sneakers ανδρικά μπορούν να φορεθούν σε καθημερινή βάση με τζιν, με πιο αθλητικό στυλ αλλά και πιο καλό ντύσιμο. Χαρακτηρίζεται ως η πιο κοινή επιλογή των αντρών γιατί  είναι μια εύκολη λύση και ταιριάζει με όλα.

Μποτάκια

Τα ανδρικά μποτάκια συνηθίζεται να φτάνουν περίπου μέχρι τον αστράγαλο. Φοριούνται τους χειμερινούς μήνες και μας προστατεύουν από κρύο και βροχή. Υπάρχει μεγάλη γκάμα και ο καθένας επιλέγει με βάση το στυλ του.

Μοκασίνια

Για τις πιο επίσημες καταστάσεις όπως ο γάμος, η βάπτιση ή μια δεξίωση ιδανική επιλογή είναι τα μοκασίνια. Ταιριάζουν με υφασμάτινο παντελόνι, πουκάμισο και σακάκι και σε κάνουν ακόμα πιο γοητευτικό.

Εσπαντρίγιες – πέδιλα

Φοριούνται το καλοκαίρι σε καθημερινή βάση αλλά και σε βραδινές εξόδους με ένα αέρινο πουκάμισο και ένα αντίστοιχο παντελόνι. Επίσης οι εσπαντρίγιες μπορούν να φορεθούν σε μια επίσημη περίσταση όπως π.χ. βάπτιση, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αυτές ήταν μερικές από τις δικές μας προτάσεις, κάνε μια έρευνα αγοράς και κατέληξε στο είδος του παπουτσιού που σε εκφράζει καλύτερα!