Παρασκευή, 3η Μαίου 2024  6:04: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2021 19:11

Σπ. Λιβανός : Ο πέμπτος βουλευτής της Αιτωλ/νίας που γίνεται Υπουργός μετά τη Μεταπολίτευση

Η υπουργοποίηση του Σπήλιου Λιβανού μάλιστα  έχει και ιστορικά στοιχεία για τα τοπικά πολιτικά πράγματα της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς πολλοί βουλευτές του νομού, μπορεί να μετείχαν σε κυβερνητικά σχήματα υπό διάφορους Πρωθυπουργούς, λίγοι όμως ήταν αυτοί που κατάφεραν να γίνουν Υπουργοί.

Ο «κανόνας» για τους βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας είναι να καταλαμβάνουν θέσεις υφυπουργών ή αναπληρωτών υπουργών. Η τελευταία φορά που βουλευτής της Αιτωλοακαρνανίας έγινε Υπουργός ήταν τον Απρίλιο του 2007, πριν από 13 χρόνια, όταν ο Βασίλης Μαγγίνας  αντικατέστησε στην Κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή το Σάββα Τσιτουρίδη και ορίστηκε Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Ο αμέσως προηγούμενος Υπουργός από την Αιτωλοακαρνανία ήταν ο Χρήστος Βερελής, που διατέλεσε στην κυβέρνηση του Κ. Σημίτη Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών στο διάστημα της ολυμπιακής προετοιμασίας (2000-2004). Ο πρώτοι Υπουργοί της Αιτωλοακαρνανίας στα χρόνια της Μεταπολίτευσης ήταν οι αείμνηστοι Γεώργιος Σταμάτης και Χριστόφορος Στράτος.

Ο πρώτος διατέλεσε Υπουργός ( Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης) στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή την περίοδο 1976-1977, ενώ ο δεύτερος Υπουργός Δημοσίων Έργων και Εσωτερικών την ίδια περίοδο. Μάλιστα ο Γ. Σταμάτης και ο Χρ. Στράτος είναι οι μόνοι Αιτωλοακαρνάνες που είχαν χαρτοφυλάκιο Υπουργού με διαφορετικούς πρωθυπουργούς καθώς στην Κυβέρνηση Ράλλη (1980-1981) επανήλθαν ο μεν πρώτος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο δεύτερος στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Διονύσης Λιβανός, ο πατέρας του σημερινού Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, διατέλεσε Υπουργός, ως εξωκοινοβουλευτικός όμως στην τελευταία Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993), στο νεοσυσταθέν τότε Υπουργείο Τουρισμού. Ενώ οι υπουργικές θέσεις του Π. Κουρουμπλή στις πρόσφατες κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπό τον Αλέξη Τσίπρα δεν λογίζονται, αφού πλέον ο Π. Κουρουμπλής δεν πολιτεύεται στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά στην Β Αθηνών.

Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 720 φορές