Τρίτη, 10η Μαρτίου 2026  12:08: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 08 Μαρτίου 2026 13:05

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία για την Ημέρα της Γυναίκας

Η γυναίκα είναι θύμα των πολέμων και των διακρίσεων

Οι γυναίκες είναι τα πρώτα θύματα των ένοπλων συρράξεων και των φυσικών καταστροφών, τονίζουν οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας. Και αναζητούν ευρύτερες συμμαχίες για πολιτικές ενάντια στη βία, την εκμετάλλευση , τον πόλεμο, την πατριαρχία, την έμφυλη καταπίεση, τον αυταρχισμό και τον μιλιταρισμό.

Οι γυναίκες βιώνουν έντονα το ότι πόλεμος σημαίνει βία, φτώχεια, προσφυγιά, διαλυμένες ζωές, ανασφάλεια και υπονόμευση του μέλλοντος. Ο πόλεμος επιδεινώνει την ανισότητα των φύλων και, εκτός από τη βία των βομβών και των πυροβολισμών, φέρνει μαζί του και τη σεξουαλική βία.

Μπορεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή να βάλει σε δεύτερο επίπεδο την Ουκρανία αλλά οι ένοπλες συρράξεις που εξελίσσονται στον κόσμο είναι πάνω από 50, με αποτέλεσμα πάνω από 240.000 θανάτους (στοιχεία ACLED). Οι ανθρωπιστικές αρχές και το Διεθνές Δίκαιο καταπατιούνται αλλά και η έμφυλη διάσταση είναι παρούσα:

  • Το 90% των θυμάτων πολέμου είναι άμαχοι και τα δύο τρίτα αυτών των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά.
  • Οι γυναίκες αποτελούν συχνά πρωταρχικούς στόχους, υπομένοντας συστηματική βία, σεξουαλική εκμετάλλευση, βιασμούς ως όπλο πολέμου, καταναγκαστική εργασία και θάνατο.
  • Οι εκτοπισμένοι στον κόσμο φτάνουν τα 110 εκατομμύρια, ανάμεσά τους το 75% είναι γυναίκες και παιδιά, που φθάνουν στο 90% σε χώρες όπως η Ουκρανία (ΟΗΕ).
  • Μέχρι το 2030, 342 γυναίκες και κορίτσια που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας λόγω πολέμων, περιβαλλοντικής καταστροφής, επισιτιστικής κρίσης (ΟΗΕ).

 Κοινοί αγώνες ενάντια στον πόλεμο και τις διακρίσεις

Ένα μέτωπο ενάντια στον πόλεμο οφείλει να ενσωματώνει και τους κοινωνικούς και οικολογικούς αγώνες. Σε μια κοινωνία όπου η πατριαρχία συνεχίζει να αναπαράγεται, οι «άντρες» και όσοι νιώθουν ισχυροί, θεωρούν ότι μπορούν να ασκούν βία.

Η βία κατά των γυναικών, η ενδοοικογενειακή βία, οι βιασμοί, οι γυναικοκτονίες, η κακοποίηση και η παιδική ηλικία σε σεξουαλική κακοποίηση και η εκμετάλλευση πρέπει να αντιμετωπιστούν με θεσμικές αλλαγές αλλά και με την αλλαγή της κουλτούρας των ανδρών, ήδη από την παιδική ηλικία. Οφείλουμε να συνεχίσουμε τους αγώνες για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ζωή, την ελευθερία, την ασφάλεια, τη σωματική ακεραιότητα, την ενσωμάτωση του φύλου σε κάθε πολιτική.

Η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα, μεταξύ τους και το δικαίωμα στην ασφαλή άμβλωση, είναι θεμελιώδη δικαιώματα. Όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιθωριοποιούνται λόγω φυλής, φύλου, ταυτότητας φύλου, ηλικίας, σεξουαλικών χαρακτηριστικών, σεξουαλικού προσανατολισμού, αναπηρίας, τάξης και μεταναστευτικής κατάστασης, έχουν δικαίωμα να ζήσουν μια ζωή απαλλαγμένη από βία και χειραγώγηση.

Επιπλέον, η ένταση της κλιματικής κρίσης, η οποία πλήττει όλους και όλες, αυξάνει τα προβλήματα και των γυναικών μέσω και της επιδείνωσης των συνθηκών ζωής και των υποχρεώσεων φροντίδας των παιδιών, που συνήθως πέφτει σχεδόν αποκλειστικά στους ώμους τους. Και όπως έχουν αναδείξει οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία, οι φυσικές καταστροφές είναι σοβαρές στη ζωή των γυναικών, επηρεάζοντας την οικονομική σταθερότητά τους, τη στέγη, την απασχόληση και την ψυχική τους υγεία.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία υποστηρίζουν:

  • Πλήρη συμμετοχή των γυναικών και συμμετοχή τους σε όλα τα ισότιμα ​​κέντρα.
  • Πολιτικές που διασφαλίζουν την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών, ιδίως με την κατάργηση των φορολογικών καθεστώτων που εισάγουν διακρίσεις σε βάρος τους και τον τερματισμό του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων.
  • Καθολική και ίση πρόσβαση στη φροντίδα των παιδιών. Στήριξη του συνδυασμού της με την εργασία.
  • Πολιτικές για οριστική αλλαγή από διακρίσεις βάσει φύλου και για εξέταση της βίας κατά των γυναικών όσο και κάθε άλλης σεξιστικής βίας. Αντίστοιχες πολιτικές και για την προστασία των παιδιών.
  • Ένα νέο πρίσμα για την αφανή εργασία των γυναικών στη φροντίδα των παιδιών και στην υποστήριξη ηλικιωμένων μελών της οικογένειας.
  • Έμφαση στις δομές υποστήριξης της γονεϊκότητας και στοχευμένης φορολογικής ελάφρυνσης.
  • Πολιτικές και στάσεις για την προστασία των γυναικών που έχουν βιώσει μεγάλες φυσικές καταστροφές, είτε λόγω της κλιματικής κρίσης είτε λόγω των χρόνιων πολιτικών υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Πληροφορίες: 6976448442

ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
www.prasinoi-oikologia.gr
facebook.com/prasinoi.oikologia.gr  
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.