Σάββατο, 23η Αυγούστου 2025  8:33: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 23 Αυγούστου 2025 18:22

Η Βενεζουέλα κινητοποιεί 4,5 εκατομμύρια στα όπλα ενώ οι ΗΠΑ στέλνουν αντιτορπιλικά και πεζοναύτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο για την ανάπτυξη 4,5 εκατομμυρίων ανδρών της Εθνοφρουράς σε όλη την επικράτεια της Βενεζουέλας, την ίδια ώρα που τρία αμερικανικά αντιτορπιλικά καταφθάνουν στα ύδατα της λατινοαμερικανικής χώρας.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κάλεσε χθες Πέμπτη την εθνοφυλακή, τους έφεδρους και «όλο τον λαό» να κινητοποιηθούν το Σαββατοκύριακο, για να αντιμετωπιστούν οι «απειλές» της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Απηύθυνε την έκκληση αυτή αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε επιχείρηση κατά της «διακίνησης ναρκωτικών» στην Καραϊβική, με τη συμμετοχή ναυτικών, αεροπορικών και χερσαίων δυνάμεων.

Σύμφωνα με πηγές στην αμερικανική κυβέρνηση, θα αναπτυχθούν τρία ελικοπτεροφόρα αποβατικά, τρία αντιτορπιλικά εφοδιασμένα με πυραύλους και το σύστημα Aegis, τουλάχιστον ένα υποβρύχιο και άλλοι πόροι ανοικτά της Βενεζουέλας.

Την ίδια ώρα, η αρμάδα του αμερικανικού ναυτικού είναι εν πλω προς τη Βενεζουέλα και είναι πιθανόν να φτάσει στην περιοχή μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«Έκρινα αναγκαίο και σκόπιμο το Σάββατο και την Κυριακή να οργανώσουμε μεγάλες κινητοποιήσεις, για να πούμε στον ιμπεριαλισμό: Φτάνει πια με τις απειλές σας!

Η Βενεζουέλα σας απορρίπτει, η Βενεζουέλα θέλει ειρήνη!», είπε ο κ. Μαδούρο σε τελετή κατά τη διάρκεια της οποίας παρασημοφόρησε εθνοφρουρούς.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κ. Μαδούρο είχε ήδη πει πως ενεργοποιεί ειδικό σχέδιο που προβλέπει την ανάπτυξη 4,5 εκατομμυρίων εθνοφρουρών σε «όλη» την επικράτεια της Βενεζουέλας.

Το σώμα αυτό, που επισήμως έχει 5 εκατομμύρια μέλη –ειδικοί εκτιμούν πως είναι λιγότερα– αποτελείται από πολίτες, υποστηρικτές της ιδεολογίας του εκλιπόντος πρώην προέδρου Ούγο Τσάβες, του οποίου ο κ. Μαδούρο παρουσιάζεται ως πολιτικός κληρονόμος.

Ο κ. Μαδούρο ανήγγειλε ακόμη συνεδρίαση με όλους τους φορείς του συστήματος «εθνικής άμυνας» για να «προσαρμοστούν» επιχειρησιακά σχέδια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σκοπεύει να στείλει κάπου 4.000 πεζοναύτες στην περιοχή.

Η Ουάσιγκτον, που δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των δυο τελευταίων προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, στις οποίες επανεξελέγη ο κ. Μαδούρο, τον κατηγορεί πως είναι επικεφαλής αυτού που αποκαλεί Cártel de los Soles («καρτέλ των ήλιων»).

Η συγκεκριμένη οργάνωση, περιγράφεται ως εγκληματική οργάνωση στην οποία εμπλέκονται επίσης στελέχη της κυβέρνησής του και του στρατού. Ωστόσο, το Καράκας λέει πως δεν υπάρχει καμία τέτοια οργάνωση.

pronews.gr

Πολυμέσα

Η Αιτωλοακαρνανία στο διαδίκτυο για ενημέρωση επι της ουσίας
west media call west media call west media call