Παρασκευή, 3η Μαίου 2024  4:12: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 09:57

Ευρωεκλογές: 12 υπουργοί παίρνουν "φύλλο πορείας" - Γιατί ο Πιερρακάκης πάει Κρήτη και ο Δένδιας Μακεδονία

Με έναν φάκελο στα χέρια έφυγαν από την οδό Πειραιώς μετά την συνάντησή τους χθες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κομματικά στελέχη, έντεκα υπουργοί της κυβέρνησης. Μαζί με τον φάκελο, πήραν "εντολή" να ηγηθούν της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος, ο καθένας σε μία από τις 12 περιφέρειες της χώρας, εκτός Αττικής, με τον πρωθυπουργό αλλά και το κόμμα να προσδίδουν για μία ακόμη φορά χαρακτηριστικά εθνικής κάλπης στις επικείμενες ευρωεκλογές. Μόνος δικαιολογημένα απών ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος έλειπε στο Πεκίνο.

"48 και σήμερα" λένε χαριτολογώντας γαλάζια στελέχη, τα οποία μετά την διπλή αναμέτρηση του 2023 έχουν πάρει το…κολάι και έχουν ριχθεί από πολύ νωρίτερα στην μάχη της προετοιμασίας του.. εδάφους για την ευρω-κάλπη, η οποία παραδοσιακά έχει μικρότερη συμμετοχή από ότι οι εθνικές εκλογές, όμως όπως λένε, στη μάχη μπαίνεις για να κερδίσεις και όχι για χάσεις.


Και επειδή οι εκλογές δεν κερδίζονται χωρίς μηχανισμό και χωρίς κόμμα, στην Πειραιώς ο στόχος έχει ήδη μπει ψηλά. Έτσι κρίθηκε, ότι εκτός από τους βουλευτές και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, στον αγώνα πρέπει να μπουν και υπουργοί, οι οποίοι έχουν ήδη δώσει την μάχη του σταυρού και ξέρουν πως να κάνουν εκλογές. Ο φάκελος που τους μοιράστηκε, περιέχει στοιχεία με τα χαρακτηριστικά της περιφέρειας που θα αναλάβουν, τα προβλήματά της, τον πληθυσμό της, τους τοπικούς άρχοντες αλλά και τους στόχους.

Ήδη, έχει γίνει η χαρτογράφηση των περιφερειών από τις "ομάδες κρούσης" που οργώνουν τις περιοχές από τον Μάρτιο, καταγράφοντας τα συν και μείον, τα παράπονα, τη δυναμική των αντιπάλων, αλλά και πιθανές λύσεις, ενημερώνοντας την Πειραιώς. Και τώρα αναλαμβάνει δράση το βαρύ πυροβολικό, μαζί με βουλευτές και κομματικά στελέχη, με επισκέψεις, ακόμη και δύο και τρεις φορές, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος των απωλειών και να μεγιστοποιηθεί το σενάριο ενός καλύτερου αποτελέσματος από τις ευρωεκλογές του 2019.

Ένας… πρώην πράσινος στην Κρήτη και ο Δένδιας Κεντρική Μακεδονία
Η επιλογή των υπουργών που θα... εκδράμουν στις περιφέρειες έγινε αποκλειστικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λαμβάνοντας υπόψιν τα χαρακτηριστικά του κάθε υπουργού και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιφέρειας. Ποιος θα ήταν ο καταλληλότερος για να μιλήσει στην άλλοτε "καταπράσινη" Κρήτη από τον κεντρώο Κυριάκο Πιερρακάκη; Ποιος κρατάει το ταμείο του κράτους και ξέρει καλύτερα πόσα κονδύλια και που θα διατεθούν για να γιατρευθούν οι πληγές της Θεσσαλίας; Ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ένας από τους πιο δημοφιλής υπουργούς της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας, επελέγη για το δύσκολο task της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πολλές διαρροές δεξιότερα της. Το πολιτικό του προφίλ άλλωστε βοηθάει, όπως και τα υπουργικά του καθήκοντα. Στη δύσκολη Δυτική Μακεδονία θα βρεθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης, όπου η απολιγνιτοποίηση έχει προκαλέσει απώλειες θέσεων εργασίας, καθώς κρίθηκε ότι μπορεί να "απαντήσει" σε Ελληνική Λύση αλλά και τη Νίκη που φαίνονται δημοσκοπικά να κερδίζουν έδαφος. Το ίδιο και ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος έχει στο χαρτοφυλάκιο του την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Και εκεί υπάρχουν δυσκολίες, οι οποίες όμως εκτιμάται ότι θα ξεπεραστούν.


Την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ανέλαβε ο Χρήστος Σταικούρας, λόγω των υποδομών οι οποίες υλοποιούνται ή είναι στα σκαριά, με επίκεντρο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Στο Βόρειο Αιγαίο θα βρεθεί ο Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος γνωρίζει καλά το μεταναστευτικό, ενώ στην Ήπειρο ο Κώστας Σκρέκας. Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ορίστηκε επικεφαλής του κλιμακίου ο Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ στη Στερεά Ελλάδα, η Σοφία Ζαχαράκη. Στα Ιόνια Νησιά η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η Δόμνα Μιχαηλίδου.

thetoc.gr