Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  7:28: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022 18:40

Έξυπνοι τρόποι για να έχετε δροσιά χωρίς κλιματιστικό

Τώρα που το καλοκαίρι πλησιάζει ας λάβουμε υπόψιν μας μερικούς απλούς και έξυπνους τρόπους για να έχουμε ένα δροσερό σπίτι.

Ας σκεφτούμε λοιπόν, λίγο πιο “πράσινα” και ας δοκιμάσουμε μερικούς έξυπνους εναλλακτικούς τρόπους για να δροσίσουμε το σπίτι μας ή να δροσιστούμε χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσουμε ούτε μια κιλοβατώρα ενέργειας.

• Τις πρωινές ώρες κλείνουμε τα παντζούρια των παραθύρων ή τα στόρια σε ανατολικές όψεις, το ίδιο κάνουμε και κατά τις μεταμεσημβρινές ώρες. Γενική αρχή για έναν παθητικό δροσισμό είναι να δημιουργούμε διαμπερή ρεύματα αέρος μέσω αντικριστών ανοικτών κουφωμάτων.

• Αν δεν θέλετε να ανοίξετε τα παράθυρα του σπιτιού σας, ώστε να δροσίσετε την ατμόσφαιρα, σκεφτείτε να επενδύσετε τα παραθυρόφυλλά σας με ειδικές ταινίες – φίλτρα που αντανακλούν το φως και κρατούν τη θερμότητα μακριά από το σπίτι σας.

• Το άνοιγμα των παραθύρων κατά τις βραδινές ώρες, βοηθάει σημαντικά στη θερμική αποφόρτιση των χώρων, έτσι το σπίτι την επόμενη μέρα θα χρειαστεί λιγότερη κατανάλωση ενέργειας για ψύξη, για να επιτευχθούν οι ίδιες συνθήκες θερμικής άνεσης.

• Οι τέντες πάντα τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες πρέπει να είναι κατεβασμένες. Τα σκίαστρα μπορεί να είναι από απλές τέντες,μέχρι ειδικές μεταλλικές κατασκευές. Όπου υπάρχει δυνατότητα, προτείνεται η φυσική σκιά που προσφέρουν τα δέντρα, η οποία μπορεί να μειώσει τα έξοδα για κλιματισμό από 15% έως και 50%. Ακόμη κι αν ένα δέντρο σκιάζει απλώς την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού, μπορεί να μειώσει κατά 10% την κατανάλωση ενέργειας. Ένα δέντρο που σκιάζει το σπίτι, αντιστοιχεί με ένα κλιματιστικό που λειτουργεί για 6ώρες. Τρία δέντρα φυτεμένα σε σωστά σημεία μπορούν να μειώσουν την ενέργεια για δροσισμό έως και κατά 30%.

• Τοποθετούμε γλάστρες με παχύφυλλα φυτά στις βεράντες.

• Χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες επιδαπέδιους ή κατά προτίμηση οροφής, η αίσθηση που έχετε είναι σαν να πέφτει η θερμοκρασία μέχρι και τρεις (3) βαθμούς από την πραγματική θερμοκρασία του χώρου, εάν βέβαια συνδυαστεί και με τη λειτουργία ενός κλιματιστικού μηχανήματος, αυτό γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματικό, πράγμα που μπορείτε να ρυθμίστε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού στους 29 βαθμούς και η αίσθηση που θα έχετε είναι σαν να ήταν στους 24-25 βαθμούς κελσίου.

• Βεβαιωθείτε ότι οι ανεμιστήρες οροφής δουλεύουν αριστερόστροφα. Οι περισσότεροι μοντέρνοι ανεμιστήρες διαθέτουν ειδικό διακόπτη από τον οποίο μπορείτε να επιλέξετε τη φορά περιστροφής τους. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα πρέπει να βάλετε τον ανεμιστήρα να κινείτε δεξιόστροφα ώστε να συμπιέζει τον ζεστό αέρα προς τα κάτω και το αντίθετο το καλοκαίρι που θέλετε να κυκλοφορήσετε τον βαρύτερο δροσερό αέρα.

• Αλλάξτε τις κοινές λάμπες φθορίου ή αλογόνου με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, οι συγκεκριμένοι λαμπτήρες καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια για την ίδια φωτιστική ισχύ, αλλά το κυριότερο εκπέμπουν πολύ μικρότερη θερμική ενέργεια.

• Δοκιμάστε τα “μαξιλάρια φαγόπυρου“, μια φυσική εναλλακτική λύση από οποιοδήποτε άλλο μαξιλάρι. Μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη θερμοκρασία, δεδομένου ότι το φαγόπυρο (ή μαυροσίταρο) δεν κρατά τη θερμότητα του σώματος, όπως τα συμβατικά μαξιλάρια.

pronews.gr