Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  6:37: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 18 Μαϊος 2022 20:30

Πόσο ανησυχητικό είναι το αδένωμα στο επινεφρίδου και πότε απαιτείται αφαίρεση επινεφριδίου; Ο Δρ. Γιάλβαλης απαντά

Συνήθως όταν ακούμε στα αποτελέσματα των εξετάσεών μας ότι εντοπίστηκε για  παράδειγμα αδένωμα κατά την αξονική επινεφριδίων, η πρώτη μας σκέψη είναι δυσάρεστη. Ωστόσο, όσο ανησυχητικό κι αν ακούγεται εκ πρώτης, το αδένωμα στο επινεφρίδιο μπορεί να μην είναι πάντα κακός οιωνός, αφού και ο καλοήθης όγκος στα επινεφρίδια μπορεί να εντοπιστεί με την ίδια διαδικασία.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι το αδένωμα στο επινεφρίδιο που εντοπίζει η αξονική επινεφριδίων, τι χαρακτηρίζεται ως καλοήθης όγκος στα επινεφρίδια και πότε οι χειρουργοί προτείνουν αφαίρεση επινεφριδίου για να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις;

Ο κορυφαίος γενικός χειρουργός με ειδίκευση στους ενδοκρινείς αδένες, Δημήτριος Γιάλβαλης, λύνει όλες τις απορίες που μπορεί να έχετε σχετικά με τα ευρήματα των εξετάσεών σας και διαθέτει την πείρα και την εξειδίκευση να σας καθοδηγήσει στην καλύτερη θεραπευτική οδό.

Ένα τυχαίο εύρημα

Τα επινεφρίδια είναι μικροί τριγωνικοί ενδοκρινείς αδένες που βρίσκονται πάνω από κάθε νεφρό και εκκρίνουν απαραίτητες για τον οργανισμό μας ορμόνες απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος, ωστόσο όπως και όλοι οι ενδοκρινείς αδένες μας, έτσι κι αυτά μπορεί να εμφανίσουν όγκους.

Συνήθως το αδένωμα στο επινεφρίδιο, όπως και ο καλοήθης όγκος και τα αντίστοιχα ευρήματα, ονομάζονται από την ιατρική κοινότητα ως «τυχαιώματα» , καθώς μόνο τυχαία, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων διαγνωστικών εξετάσεων στα νεφρά, μπορεί να εντοπιστούν. Το αδένωμα στο επινεφρίδιο, από τη στιγμή που θα θεωρηθεί υποψία ύπαρξής του, μπορεί να εντοπιστεί και να μελετηθεί με την αξονική επινεφριδίων, σε συνδυασμό με εξετάσεις ούρων και αίματος.

Ενα τυχαίωμα πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος μετά τον εντοπισμό του, καθώς μπορεί να είναι κακοήθεια, αλλά μπορεί επίσης να είναι καλοήθης, μη παραγωγικός όγκος. Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγεται και το αδένωμα στο επινεφρίδιο

lapar.jpg

Πώς αντιμετωπίζεται

Η προτεινόμενη θεραπεία επινεφριδίων και οι επιπτώσεις της, εξαρτώνται πρωτίστως από τη φύση του όγκου που εντοπίστηκε, το μέγεθός του και το πόσο επηρεάζει τον οργανισμό μας. Στην περίπτωση ωστόσο που αποδειχθεί κακοήθεια θα πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρεθεί, αποτρέποντας την μετάστασή του σε άλλα μέρη του σώματος, ή το να επηρεάσει αρνητικά τα νεφρά, η λειτουργία των οποίων είναι κρίσιμης σημασίας για τη ζωή μας. Επομένως  η αφαίρεση επινεφριδίου λαπαροσκοπικά σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρείται μονόδρομος. Οι επιπτώσεις από την διαδικασία αυτή, εξαρτώνται από το πόσο έμπειροι είναι οι χειρουργοί που την αναλαμβάνουν, ενώ, εφόσον γίνεται με λαπαροσκόπηση έχει συνήθως ταχύτατη ανάρρωση.

Επισκεφθείτε σήμερα την ιστοσελίδα του γενικού χειρουργού Δημήτρη Γιάλβαλη  και ενημερωθείτε για το αδένωμα στο επινεφρίδιο και την λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή.