Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  5:23: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021 19:44

Γιατί η Microsoft πρόσφατα αποφάσισε να επενδύσει σε data center region στην Ελλάδα;

Η Microsoft αποτελεί τεχνολογικό κολοσσό και η βαρύτητα μιας επένδυσης εκ μέρους της είναι πάντα πρώτη είδηση. Γι’ αυτό και με χαρά ενημερώθηκε ο τεχνολογικός κόσμος στην Ελλάδα για την επικείμενη επένδυση της Microsoft στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί κόμβος data center στην Αττική. Βεβαίως και η Microsoft ήδη βρίσκεται στη χώρα εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Όμως αυτή η επένδυση σαφώς και πρόκειται για τη μεγαλύτερη, τόσο ιστορικά όσο και σημειολογικά.

Συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Microsoft αποφάσισε να προβεί σε μια τέτοια επένδυση είναι και η συμμόρφωση με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα. Ο όγκος δεδομένων που προέρχεται από την Ευρώπη πρέπει οπωσδήποτε να αποθηκεύεται σε data centers, τα οποία εναρμονίζονται πλήρως με την αυστηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία περί GDPR. Επιπλέον, η Ελλάδα βρίσκεται σε κομβικό σημείο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά πλεονεκτήματα σε μία εταιρεία όπως η Microsoft. Είναι μάλιστα η όγδοη μόλις χώρα που έχει επιλεγεί από τον κολοσσό του Bill Gates στην Ευρώπη για μεταφορά και αποθήκευση δεδομένων.

Η Ελλάδα αναπτύσσεται τεχνολογικά

Στην Ελλάδα λαμβάνει χώρα ραγδαία ανάπτυξη σε τεχνολογικό επίπεδο. Ειδικότερα στον τομέα της διαδικτυακής ψυχαγωγίας, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η δημιουργία ποιοτικών ιστοσελίδων με σκοπό τη διασκέδαση έχει ταράξει τα νερά, ξεπερνώντας τα σύνορα της χώρας. Ιστοσελίδες όπως η NetBet οδηγούν τις εξελίξεις, χτίζοντας τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη στο gaming και τις διάφορες πτυχές του. Ο χρήστης προσκαλείται να παίξει σε ένα περιβάλλον φιλικό, ασφαλές και εύκολα πλοηγήσιμο. Τα παιχνίδια είναι συναρπαστικά, ποικίλλουν ως προς τη θεματολογία και απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό.

Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός, η καινοτομία στις υπηρεσίες και η δημιουργικότητα συνθέτουν το σκηνικό της επιτυχίας για την Ελλάδα. Οι επαγγελματίες εξειδικεύονται, έτσι ώστε να αντεπεξέρχονται στις παγκόσμιες απαιτήσεις με τον καλύτερο τρόπο. Υπάρχει πάντοτε χώρος για πειραματισμό, με στόχο την συνεχή μετεξέλιξη των προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η τεχνολογία κάνει άλματα προόδου καθημερινά. Συνεπώς, είτε ενημερώνεται κάποιος γι’ αυτά τα άλματα ή μένει θεατής. Η Ελλάδα έχει επιλέξει τον πρώτο δρόμο.

Η ταχύτητα μετράει

Είναι αδιαμφισβήτητα σημαντική η ύπαρξη των κατάλληλων υποδομών, με σκοπό τη βελτιστοποίηση της ταχύτητας του ίντερνετ. Διαφορετικά, δεν μπορεί να σημειωθεί η τεχνολογική ανάπτυξη που όλοι αναμένουν στην Ελλάδα. Ελπιδοφόρα μηνύματα έχουν έρθει στην επιφάνεια ως προς την ταχύτητα του διαδικτύου. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η μέση ταχύτητα ίντερνετ αυξήθηκε από το 2019 σε ποσοστό 34,83% και σταθεροποιήθηκε στα 27,01 Mbps to 2020. Λίγα χρόνια πριν αυτή η ταχύτητα φάνταζε αδιανόητη για την πλειοψηφία των χρηστών στη χώρα.

Παράλληλα, αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς οι υποδομές για οπτικές ίνες πανελλαδικά. Κάτι τέτοιο πρόκειται να μεταμορφώσει άρδην το τοπίο στην Ελλάδα, καθώς θα παρέχει εύκολη πρόσβαση σε γρήγορο ίντερνετ για όλους. Γεωμορφολογικά αυτό αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Τεράστια ακτογραμμή, απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές χωρίς κάλυψη, νησιά και ορεινοί σχηματισμοί δημιουργούν ένα παζλ που οι ειδικοί καλούνται να ολοκληρώσουν με επιτυχία. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που η Microsoft επέλεξε την Αττική για τη δημιουργία του data center region της, με το Λαύριο να παρουσιάζεται ως η πιθανότερη επιλογή.