Η Υπηρεσία Εξωτερικής Πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας (SVR) αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή της ότι οι Βρυξέλλες προεξοφλούν κυβερνητικές αλλαγές σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πολωνία στις επερχόμενες εκλογές του 2027.
Αφορμή για την παρέμβαση της ρωσικής πλευράς αποτελούν τα σχέδια των ευρωπαϊκών θεσμών για την οριστική υφαρπαγή των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, με τη Μόσχα να καταγγέλλει ότι η ΕΕ επισπεύδει τις διαδικασίες φοβούμενη πως οι νέες ηγεσίες που θα προκύψουν δεν θα συναινέσουν στη συνέχιση της χρηματοδότησης του πολέμου.
Η επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Υπηρεσίας Εξωτερικής Πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας (SVR), δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών:
Καταγγέλλει ότι οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται σχέδιο για την οριστική υφαρπαγή των δεσμευμένων κεφαλαίων της Τράπεζας της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της SVR, ευρωπαίοι αξιωματούχοι καταρτίζουν προτάσεις για τη δημιουργία ενός νέου «υπερεθνικού φορέα», στον οποίο σχεδιάζεται να μεταφερθούν τα ρωσικά αποθεματικά αφού προηγουμένως απομακρυνθούν από το βελγικό αποθετήριο Euroclear, παρακάμπτοντας το ισχύον νομικό πλαίσιο -και τις αντιρρήσεις του Βελγίου- προστασίας κρατικών περιουσιακών στοιχείων.
Τα κομβικά σημεία της ανακοίνωσης της SVR:
Χρηματοδότηση του Κιέβου υπό πίεση χρόνου:
Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι οι μηχανισμοί της ΕΕ επισπεύδουν τις διαδικασίες, εκτιμώντας ότι χωρίς την κατάσχεση αυτών των κρατικών κεφαλαίων καθίσταται αδύνατη η συνέχιση της μακροχρόνιας οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας.
Ορόσημο οι εκλογές του 2027 και η Ελλάδα:
Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία επιδιώκει να ολοκληρώσει τη μεταφορά πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2027. Η SVR αναφέρει ονομαστικά ότι υπάρχει ανησυχία απο τις Βρυξέλλες για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και τις βουλευτικές κάλπες σε Ελλάδα, Ισπανία και Πολωνία, εκτιμώντας ότι ενδεχόμενη εκλογή κυβερνήσεων με διαφορετική προσέγγιση θα κλείσει οριστικά το «παράθυρο ευκαιρίας» για τη δέσμευση των πόρων.
Αναφέρεται πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της SVR:
«Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν άμεσο συμφέρον να ολοκληρώσουν την επιχείρηση κλοπής των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες το 2027.
Μετά από αυτό, το «παράθυρο ευκαιρίας» για την κατάσχεση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων ενδέχεται να κλείσει οριστικά, εάν από τις εκλογές προκύψουν κυβερνήσεις λιγότερο φιλικά διακείμενες προς το καθεστώς του Κιέβου και αντίθετες στη συνέχιση της τροφοδότησης ενός μεγάλου πολέμου στην Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επίδοξοι κλέφτες της Ευρώπης παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, καθώς και τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πολωνία.»
Να σημειωθεί ότι η παράνομη υφαρπαγή κρατικών αποθεματικών υπονομεύει εκ θεμελίων την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών ως ασφαλούς επενδυτικού προορισμού για τον Παγκόσμιο Νότο.
Σημειώνεται ότι χωρίς τη σταθερή εμπιστοσύνη μεγάλων κατόχων ευρωπαϊκών ομολόγων –όπως η Κίνα, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και η Σιγκαπούρη– η χρηματοπιστωτική ευστάθεια της Ευρώπης καθίσταται εξαιρετικά ευάλωτη, με τη Μόσχα να προειδοποιεί ευθέως για συνέπειες.





















