Παρασκευή, 3η Μαίου 2024  9:23: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 09:58

Οι 5 ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας Λυγγερίδη: Ο Ιωσήφ, ο μάνατζερ τράπερ, ο Ρουμάνος, ο Καρχαρίας και ο Κοκός

Ο "Ιωσήφ" ή "Κοντός", αρχηγικό στέλεχος της Θύρας 7, ο 27χρονος "ΟΜΛΕ", μάνατζερ γνωστού τράπερ και σεσημασμένος "ηγέτης" συνδέσμου των Δυτικών Προαστίων, ένας 36χρονος χούλιγκαν γνωστός με το προσωνύμιο "Ρουμάνος", και δύο άνδρες 31 ετών με τα παρατσούκλια "Shark-Καρχαρίας" και "Κοκός" αντίστοιχα, έδωσαν τις εντολές επίθεσης στις "ομάδες κρούσης", διαβίβασαν οδηγίες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ είχαν φυσική παρουσία στου Ρέντη και σε άλλα επεισόδια, καθοδηγώντας τους επιτιθέμενους εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Αυτοί οι πέντε φέρονται ως οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, και είναι ανάμεσα στους 64 οργανωμένους οπαδούς, που συνελήφθησαν την Δευτέρα, στα πλαίσια των επιχειρήσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, με στόχο το… "ξήλωμα" της ΧΟΥΛΙΓΚΑΝ Α.Ε., της "ανώνυμης εταιρείας ανάληψης έργων βίας και δεξαμενής στρατολόγησης εγκληματικών ομάδων". Οι συνολικά 165 κατηγορούμενοι, φέρεται να εμπλέκονται εκτός από την δολοφονία του 31 ετών αστυνομικού, σε τουλάχιστον 10 περιστατικά βίας και επιθέσεων σε αθλητικές συναντήσεις.

"Αρχηγός" με 5.000 ευρώ στις τσέπες του
Ο 40χρονος "Ιωσήφ" ή "Κοντός", αρχηγικό στέλεχος της Θύρας 7 του Ολυμπιακού, φαίνεται να ήταν ο βασικός οργανωτής των επιθέσεων σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων και της δολοφονίας του 31χρονου Γιώργου Λυγγερίδη. Η επίθεση στο κλειστό γυμναστήριο Μελίνα Μερκούρη στου Ρέντη στις 7 Δεκεμβρίου 2023, ήταν προγραμματισμένα "αντίποινα" για όσα είχαν εξελιχθεί τέσσερις μέρες νωρίτερα στον Βόλο με τις αστυνομικές δυνάμεις. "Πάμε να τους καθαρίσουμε, να τους τελειώσουμε" ήταν το σύνθημα που έλεγε ο "αρχηγός" εννοώντας τους αστυνομικούς που θα βρίσκονταν στου Ρέντη. Ο "Ιωσήφ" ή "Κοντός", συνελήφθη την Κυριακή στα Ιωάννινα και είχε πάνω του 4 κινητά τηλέφωνα και 5.000 ευρώ, με τους αστυνομικούς να εικάζουν πως θα επεδίωκε να διαφύγει στο εξωτερικό.

Ο 27χρονος "ΟΜΛΕ", μάνατζερ γνωστού τράπερ και σεσημασμένος "ηγέτης" συνδέσμου των Δυτικών Προαστίων, σε τουλάχιστον 4 δικογραφίες κατηγορούμενος, είναι αυτός που διαβίβασε τις εντολές της επίθεσης και έφερε ενισχύσεις. Ήταν ένας από τους "κλειδοκράτορες" της αποθήκης από την οποία φέρεται μετέφερε οπλισμό και ναυτικές φωτοβολίδες. Μάλιστα φέρεται να ήταν αυτός που έδωσε την μοιραία φωτοβολίδα στον 18χρονο, που ομολόγησε πως χτύπησε τον άτυχο αστυνομικό.

Ένας 36χρονος με το προσωνύμιο "Ρουμάνος", και δύο 31χρονοι με τα παρατσούκλια "Shark-Καρχαρίας" και "Κοκός" αντίστοιχα, έδωσαν με τη σειρά τους τις εντολές επίθεσης στις "ομάδες κρούσης", διαβίβασαν οδηγίες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ είχαν φυσική παρουσία στου Ρέντη και σε άλλα επεισόδια καθοδηγώντας τους επιτιθέμενους εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Ο "Ρουμάνος" τον Απρίλιο του 2024, είχε συλληφθεί με δύο ακόμα άτομα, έπειτα από συμπλοκή ανάμεσα σε οπαδούς του Ολυμπιακού, στο γήπεδο "Γ.Καραϊσκάκης". Γνώριμος των αρχών, ήταν και ο "Κοκός", ο οποίος είχε συλληφθεί ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, για επίθεση σε κουρείο Πακιστανού στη Μεταμόρφωση το 2012 και για ακόμα τρεις ρατσιστικές επιθέσεις, που είχαν σημειωθεί το ίδιο έτος. Είχε στη κατοχή του το ένα από τα δύο πιστόλια, που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων σύλληψης.

Είκοσι ακόμη συλληφθέντες αποτελούσαν τον βασικό εκτελεστικό "πυρήνα", τον περιφερόμενο "στρατό" για την εκδήλωση των επεισοδίων και επιθέσεων, ενώ ακόμη 40 ήταν οι "συνεργαζόμενοι" με έκτακτες συμμετοχές, προκειμένου να δώσουν μια αριθμητική υπεροπλία στο σχέδιο των ενεργειών.

DNA στα καμένα ρούχα
DNA, που συνδέει συλληφθέντες με τη δολοφονική επίθεση του περασμένου Δεκεμβρίου, εντοπίστηκε ακόμα και στα ρούχα που είχαν επιχειρήσει να κάψουν ορισμένοι από τους φυσικούς αυτουργούς, στις τουαλέτες του γηπέδου "Μελίνα Μερκούρη" όπου βρήκαν καταφύγιο. Σημαντικά στοιχεία έχουν προκύψει από την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και τις επισυνδέσεις υπόπτων, καθώς και από τις καταθέσεις οργανωμένων οπαδών που έχουν υποβάλλει αιτήματα υπαγωγής τους στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Ρουχισμός που εντοπίστηκε στα πλαίσια των επιχειρήσεων, φέρεται να αποτυπώνεται στο βιντεοληπτικό υλικό που έχουν στην κατοχή τους οι αρχές, από το εσωτερικού του κλειστού Γυμναστηρίου, την νύχτα της επίθεσης. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 58 έρευνες σε οικίες και 15 σε οχήματα, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν δύο πιστόλια, ναυτικές φωτοβολίδες, μαχαίρια, πτυσσόμενα γκλομπ, ναρκωτικά, ρουχισμός, ψηφιακά μέσα και άλλα ευρήματα.

Ήδη για την υπόθεση στου Ρέντη είχε συλληφθεί 18χρονος οργανωμένος οπαδός, ο οποίος είχε ομολογήσει ότι ήταν εκείνος που εκτόξευσε την ναυτική φωτοβολίδα πλήττοντας θανάσιμα τον άτυχο αστυνομικό. Είχαν βρεθεί ίχνη πυρίτιδας πάνω του, ενώ αποτυπώματα και γενετικό υλικό του 16χρονου αδερφού του είχαν βρεθεί πάνω στον εκτοξευτήρα της μοιραίας φωτοβολίδας. Ο ανήλικος, είναι ανάμεσα στα άτομα που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών επιχειρήσεων.

Επεισόδια… 16 χρόνια πίσω
"Ηγετικά μέλη αθλητικών συνδέσμων". Έτσι χαρακτηρίζουν αστυνομικοί τους περισσότερους συλληφθέντες που οδηγήθηκαν τη Δευτέρα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Όπως προκύπτει από τη χαρτογράφηση τους, έχουν συμμετοχή δεκάδες επεισόδια και επιθέσεις, που χρονολογούνται ακόμα και… 16 χρόνια πίσω. Τα συγκεκριμένα άτομα φαίνεται να στρατολογούν νεαρούς από τους συνδέσμους οπαδών, και ως περιφερόμενοι "στρατοί" συμμετέχουν σε επεισόδια στα γήπεδα, σε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και άλλες παραβατικές ενέργειες. Από εκεί γίνεται και η "διαλογή" ικανότητας των στρατολογημένων για την πιθανή ανέλιξη τους στην διάπραξη σοβαρότερων αδικημάτων και ένταξή τους σε συμμορίες της Greek Mafia.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχουν συλληφθεί οι αρχηγοί, οι οργανωτές, οι υπαρχηγοί, οι ομαδάρχες, οι διαβιβαστές των ενεργειών, οι αποθηκάριοι οπλισμού και τα άτομα που αποτελούσαν τις ομάδες κρούσης. Πρόκειται για πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα 200 ατόμων, τα οποία φέρεται να τροφοδοτούν πέντε διαφορετικές εγκληματικές οργανώσεις, οπαδών ισάριθμων ποδοσφαιρικών ομάδων. Η καθεμιά από αυτές, αποτελείται από περίπου 40 άτομα.

"Η δικογραφία που συντάχθηκε περιελάμβανε μαρτυρίες, βίντεο και άλλα ευρήματα που κατέδειξαν την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης πίσω από την επίθεση, ενώ επιβεβαίωναν συσχέτιση της αθλητικής βίας με το οργανωμένο έγκλημα", σημείωσε σε δήλωση του ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος.

Εμπρησμοί, επιθέσεις, συμπλοκές, "ραντεβού" θανάτου
Στη λίστα των υποθέσεων, που φέρεται να εμπλέκονται οι συλληφθέντες, εμπεριέχονται περιστατικά απειλών και επιθέσεων εναντίον διαιτητών και δημοσιογράφων (ΠΣΑΤ) σε βάθος δεκαετίας. Μεταξύ αυτών, είναι οι απειλές που δέχθηκε ο διαιτητής Τάσος Παπαπέτρου, που ήταν διαιτητής στον αγώνα Ολυμπιακός Βόλου-Ολυμπιακός, στον οποίο καταγράφηκαν τα πρόσφατα επεισόδια και ο εμπρηστικός μηχανισμός στο κατάστημα του διαιτητή Ανδρέα Γκάμαρη τον περασμένο Νοέμβριο.

Όσα συνέβησαν στο κλειστό γυμναστήριο Μελίνα Μερκούρη, στις 7 Δεκεμβρίου 2023 σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς, ήταν προγραμματισμένα "αντίποινα" για όσα είχαν εξελιχθεί τέσσερις μέρες νωρίτερα στον Βόλο με τις αστυνομικές δυνάμεις. Ενέργειες που αφορούν την δράση της εγκληματικής οργάνωσης, έχουν καταγραφεί σε Γιάννενα, Βόλο, Λαμία, Αττική, Μαλακάσα, Ίλιον, Νέα Φιλαδέλφεια, Κρήτη, Τρίπολη.

"Να δικαιωθεί η μνήμη του παιδιού μου"
"Ήταν μία δύσκολη συναισθηματικά ημέρα, πολλά μπορούν να γίνουν, νόμοι υπάρχουν. Είναι μία δικαίωση, μία αρχή, η δική μου η δικαίωση βέβαια ό,τι και να γίνει, δεν πρόκειται να γίνει", δήλωσε με τρεμάμενη φωνή και δάκρυα στα μάτια, ο πατέρας του Γιώργου Λυγγερίδη, λίγες ώρες μετά τις πρώτες συλλήψεις των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας του γιού του. Νωρίτερα, σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων για την αθλητική βία, ανέφερε:

"Περιμένουμε την δικαιοσύνη να πράξει αυτό που πρέπει. Σήμερα ξεκινήσανε, απ' ό,τι μάθαμε. Πρέπει να δικαιωθεί η μνήμη του παιδιού μου. Ο ήρωας. Ο γιος μου. Για όλη την Ελλάδα, για όλη την αστυνομία. Είναι η καινούρια μου οικογένεια, όλα τα παιδιά μου εδώ μέσα είναι ο γιος μου. Όλους τους αγκάλιασα έναν - έναν. Αυτοί μου δίνουν κουράγιο, αυτοί με κρατάνε όρθιο". Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν επίσης παρών στην εκδήλωση και διαβεβαίωσε την οικογένεια πως δεν θα είναι μόνοι τους και πως "ο Γιώργος συμβολίζει πόσο απεχθής είναι η βία σε κάθε κοινωνία".

thetoc.gr