Παρασκευή, 3η Μαίου 2024  11:02: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024 21:05

Oι ΗΠΑ κατάσχεσαν ρωσικά κεφάλαια και τα δίνουν στην Ουκρανία – Νέα δεδομένα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Oι ΗΠΑ με νόμο κατάσχεσαν ρωσικά κεφάλαια ύψους 5 ως 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τα δίνουν στην Ουκρανία ως βοήθεια! 

Πρόκειται για μία κίνηση που δημιουργεί νέα δεδομένα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς θα μπορούν να κατάσχονται οι πόροι ενός κράτους από τις τράπεζες ενός άλλου κράτους και να δίνονται σε τρίτη πλευρά!

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως θα προκληθεί έλλειψη εμπιστοσύνης στα παγκόσμια χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο νόμος με τον οποίο κατάσχονται τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ, περιλαμβάνονταν μέσα στο «πακέτο» τροπολογιών που πέρασαν οι Δημοκρατικοί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, με την βοήθεια μεγάλης μερίδας των Ρεπουμπλικανών, και στο οποίο περιλαμβάνονταν η οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, όπως επίσης και η απαγόρευση της χρήσης του TikTok στις ΗΠΑ εκτός εάν αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Τα δεδομένα που θα δημιουργηθούν μπορεί να χωρίσουν τον πλανήτη ακόμα και σε δύο μπλοκ.

Κανείς δεν θα έχει εμπιστοσύνη να μεταφέρει τα κεφάλαιά του, ή τους πόρους του σε άλλες χώρες εάν αυτές δεν ανήκουν σε έναν κοινό γιο πολιτικό σχηματισμό.

Και αυτό γιατί η Ρωσία σήμερα διαμέσου του προέδρου της ρωσικής Δούμας, Βιατσεσλάβ Βολόντιν, ανακοίνωσε την πρόθεση της ότι μπορεί πλέον να κατασχέσει δυτικά περιουσιακά στοιχεία αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υιοθέτησε τέτοιο νόμο που θα επιτρέπει την μεταβίβαση κατασχεμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία.

«Η Ουάσινγκτον υιοθέτησε νόμο για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για να προκαλέσει την ΕΕ να κάνει το ίδιο βήμα, κάτι το οποίο θα ήταν καταστροφικό για την ευρωπαϊκή οικονομία», σημείωσε ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν.

Από τα ύψους 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν «παγώσει» στο εξωτερικό, μόνον αυτά ύψους 5 ως 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονται στις ΗΠΑ και στοιχεία ύψους περίπου 210 δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρίνισε ο ίδιος.

pronews.gr