Κυριακή, 5η Μαίου 2024  6:30: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2024 18:50

Ανακοίνωση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων για την ερώτηση του Μίλτου Ζαμπάρα

Συνάντηση είχαν στο δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Ζαμπάρας με τον πρόεδρο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αγρινίου κ. Γεράσιμο Μαλούση. Στη διάρκειά της ο πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων Αγρινίου ενημέρωσε με στοιχεία τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων, επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μ. Ζαμπάρας, με αφορμή την κατάργηση του Εφετείου Αγρινίου, του Πρωτοδικείου στο
Μεσολόγγι καθώς και του Ειρηνοδικείου στην Βόνιτσα. Παρά τις φημολογούμενες διαβεβαιώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης για την μη αλλαγή του δικαστικού χάρτη με
την εν λόγω Ερώτηση ο Υπουργός θα κληθεί να απαντήσει ξεκάθαρα, για να γνωρίζουν οι πολίτες, τους σκοπούς της κυβέρνησης για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής στην ερώτηση του: «Με την υπ’ αριθμ. 22/2011 γνωμοδότησης του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδόθηκε το υπ’ αριθμ. 27/17-3-2011
(ΦΕΚ 80/τ.α/13-4-2011)Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο ιδρύθηκε το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις γεωγραφικές και πληθυσμιακές ιδιαιτερότητες στον τομέα της δικαιοσύνης της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, αλλά και να καταστεί ευχερέστερη η πρόσβαση στη δικαιοσύνη των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας με ταυτόχρονη αποσυμφόρηση του Εφετείου Πατρών. Οι τελευταίες πληροφορίες όμως κάνουν λόγο για μεταφορά του Εφετείου από το Αγρίνιο στην Πάτρα».

Το Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου εξυπηρετεί έναν μεγάλο όγκο υποθέσεων και έχει τις κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές για να αποτελεί ένα σύγχρονο και λειτουργικό
Εφετείο αφού διαθέτει μαγνητικές πύλες και x-ray, χώρους στάθμευσης, ράμπες για ΑμεΑ, τμήμα ιατρικής ανάγκης και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.

Στη συνέχεια ο βουλευτής τονίζει: «Το Εφετείο καλύπτει υψηλό όγκο εργασίας και αριθμού εκδικαζομένων πολιτικών και ποινικών υποθέσεων – ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 16-9-2021 έως 15-9-2023 πραγματοποιήθηκαν στο Εφετείο 160 ποινικές μόνο (πέραν των πολιτικών) συνεδριάσεις και καλύπτει χωρικά μια περιοχή που οι κάτοικοι αλλά και οι εργαζόμενοι θα έχουν πολύ μεγάλη δυσκολία να μετακινούνται στην Πάτρα».

Ταυτόχρονα με την σχεδιαζόμενη μεταφορά του Εφετείου Αγρινίου σχεδιάζεται και η κατάργηση του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου καθώς και του Ειρηνοδικείου Βόνιτσας. Η λογική της κυβέρνησης για μείωση του λειτουργικού κόστους με συνεχόμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων υπηρεσιών οδηγεί σε υποβάθμιση και απαξίωση των κατοίκων της περιφέρειας. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται πολίτες δύο ταχυτήτων και αναγκάζουν, ιδίως τους νέους ανθρώπους, να εγκαταλείπουν την περιφέρεια και να μετακινούνται στην πρωτεύουσα. Σκοπός του σχεδιασμού των κρατικών υπηρεσιών θα πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση ισότιμα των πολιτών και όχι μόνο η εξοικονόμηση πόρων.

Στο πλαίσιο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν Θα προχωρήσει άμεσα στην παραμονή του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Θέμα: Απαραίτητη η αυτόνομη διατήρηση του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

Με την υπ’ αριθ. 22/2011 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδόθηκε το υπ’ αριθ. 27/17-3-2011 (ΦΕΚ 80/τ. α/13-4-2011) Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο ιδρύθηκε το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις γεωγραφικές και πληθυσμιακές ιδιαιτερότητες στον τομέα της δικαιοσύνης της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, αλλά και να καταστεί ευχερέστερη η πρόσβαση στη δικαιοσύνη των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας με ταυτόχρονη αποσυμφόρηση του Εφετείου Πατρών. Η τελευταίες πληροφορίες όμως κάνουν λόγο για μεταφορά του Εφετείου από το Αγρίνιο στην Πάτρα.
Το Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου στο οποίο στεγάζεται το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας (που ανέλαβε το συντονισμό των έργων) διαθέτει τις απαραίτητες και κατάλληλες κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές που εγγυώνται στην αποτελεσματική διεκπεραίωση των εργασιών του. Διαθέτει μαγνητική πύλη και x-ray για τον έλεγχο εισόδου – εξόδου στο Μέγαρο, προβλέψεις για θέσεις στάθμευσης, ράμπα εισόδου, WC και ανελκυστήρες για ΑΜΕΑ, τμήμα έκτακτης ιατρικής ανάγκης με δύο φορητούς απινιδωτές και λοιπό υγειονομικό εξοπλισμό, συναγερμός, κύκλωμα παρακολούθησης μέσω καμερών, υπόγειο γκαράζ. Το Εφετείο καλύπτει υψηλό όγκο εργασίας και αριθμού εκδικαζομένων πολιτικών και ποινικών υποθέσεων – ενδεικτικά, σας αναφέρουμε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 16-9-2021 έως 15-9-2023 πραγματοποιήθηκαν στο Εφετείο 160 ποινικές μόνο (πέραν των πολιτικών)
συνεδριάσεις και καλύπτει χωρικά μια περιοχή που οι κάτοικοι αλλά και οι εργαζόμενοι θα έχουν πολύ μεγάλη δυσκολία να μετακινούνται στην Πάτρα.
Με μια σειρά καταργήσεων ή μετακινήσεων δημοσίων υπηρεσιών συνεχίζεται η απαξίωση από την κυβέρνηση της ελληνικής περιφέρειας και οδηγείται σε ερημοποίηση αφού καθίσταται η καθημερινότητα των πολιτών της περιφέρειας μη προσβάσιμη.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Θα προχωρήσει άμεσα στην παραμονή της έδρας του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας στο Αγρίνιο;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)