Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  10:27: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 02 Ιανουαρίου 2024 19:10

Μαξίμου: Οι προτεραιότητες και οι στόχοι για το 2024 – Ποια είναι τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης

Μεταρρυθμίσεις, ευρωεκλογές και η λεγόμενη πολιτική σταθερότητα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης για το 2024. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας το πρωί της Τρίτης 2 Ιανουαρίου σε τηλεοπτικό σταθμό, αναφερόμενος στο γάμο ομόφυλων ζευγαριών τόνισε ότι δεν υπάρχουν μπρος-πίσω και ότι ο πρωθυπουργός δεν νομοθετεί με ορίζοντα πριν ή μετά τις ευρωεκλογές.

Οι κυβερνητικές προτεραιότητες έχουν ήδη οριοθετηθεί και τις επανέλαβε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του για το νέο έτος και οι οποίες έρχονται και πατούν πάνω σε τρεις έννοιες κλειδιά: του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού, των μεταρρυθμίσεων αλλά και της αντιμετώπισης των χρόνιων παθογενειών.
Απαιτείται ένα ορμητικό κύμα αλλαγών, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στον ορίζοντα ανοίγονται και τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης, τα οποία σχετίζονται κατά κύριο λόγο με την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με μέτρα στήριξης, συνεχούς ελέγχους στην αγορά, αλλά και αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Επίσης, είναι η ενίσχυση του εισοδήματος με νέες αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κατώτατο μισθό, οι μεταρρυθμίσεις σε τομείς της καθημερινότητας, όπως είναι η υγεία, η παιδεία και το κράτος, αλλά και η ανάπτυξη.
Κυβερνητική δέσμευση παραμένει ότι το μέρισμα θα επιστρέφει στην κοινωνία.
Όσον αφορά τώρα μακριά στο κομματικό πεδίο, η Νέα Δημοκρατία θα ξεκινήσει να εισέρχεται σταδιακά σε προεκλογική περίοδο, καθώς στις 9 Ιουνίου πραγματοποιούνται οι ευρωεκλογές, ενώ προγραμματίζεται και το συνέδριο του κόμματος, το οποίο θεωρείται κομβικό, καθώς θα πραγματοποιηθεί με τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.
Αναμένουμε λοιπόν να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα των προσυνεδρίων, στα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνει το παρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός τοποθέτησε στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά τον πήχη των ευρωεκλογών, τις οποίες χαρακτηρίζει ως βήμα επιβεβαίωσης της πολιτικής σταθερότητας και της προόδου.
Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, τα νομοσχέδια που θα προτάξει η κυβέρνηση μέσα στον μήνα Ιανουάριο είναι τα νομοσχέδια για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, το σχέδιο νόμου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, τον νέο Ποινικό κώδικα, το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας. Επίσης θα έρθει στο προσκήνιο, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό το χρονικό πλαίσιο και το σχέδιο νόμου που σχετίζεται με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Πάντως η κυβέρνηση επιμένει ότι θα φέρει στην πρώτη γραμμή τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

Τα πρώτα νομοσχέδια του νέου έτους

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης γνωστοποίησε ότι τα νομοσχέδια για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, για την επιστολική ψήφο, και τις παρεμβάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού για τη βία στα γήπεδα

Ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ότι θα ακολουθήσουν και παρεμβάσεις στην οικονομία με στόχο την αύξηση των εισοδημάτων, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα πρόστιμα σε βάρος των εταιρειών για αισχροκέρδεια και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι επί των ημερών του είχε αφήσει ανεξέλεγκτη την κατάσταση στην αγορά. Είπε επίσης ότι μέσα στην τετραετία θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, και ερωτώμενος για πιθανές αντιδράσεις της Εκκλησία.

“Δεν νομοθετεί η Εκκλησία, η Ελληνική Δημοκρατία έχει την εκτελεστική εξουσία, έχει τη νομοθετική και έχει, προφανώς, και τη δικαστική εξουσία. Ακούμε τις απόψεις με σεβασμό. Βέβαια είναι σημαντικό οι απόψεις αυτές να είναι στο πλαίσιο -εγώ δεν θα κουνήσω το δάχτυλο, δεν θα κάνω υποδείξεις- του «αγαπάτε αλλήλους», το οποίο, νομίζω, πρεσβεύει για όλους αυτούς τους αιώνες η θρησκεία που πιστεύουμε και κάποιοι άνθρωποι, μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό έχουν κάνει ανώνυμα πολύ μεγάλες πράξεις αγαθοεργίας”, είπε.

Πηγή: ertnews.gr