Σάββατο, 4η Μαίου 2024  9:56: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2023 10:29

Παρέμβαση Σταρακά για τις καθυστερήσεις στα μεγάλα αρδευτικά / αντιπλημμυρικά έργα Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου

Την αγωνία των ανθρώπων της Αιτωλοακαρνανίας για τις καθυστερήσεις στα εγγειοβελτιωτικά έργα των παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου μεταφέρει με ερώτησή της στη Βουλή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά. Τα μεγάλα αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα που εξήγγειλε η κυβέρνηση ότι θα υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης απεντάχθηκαν από αυτό ενώ είχε βρεθεί ανάδοχος εταιρεία για την κατασκευή τους. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι πρόκειται να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ με ορίζοντα υλοποίησης το 2030.

Η Χριστίνα Σταρακά συμμεριζόμενη την ανησυχία των ανθρώπων της περιοχής που ελπίζουν στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενή τομέα και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας κατέθεσε ερώτηση στην κυβέρνηση για το γεγονός απένταξης των εγγειοβελτιωτικών έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την επικείμενη (όπως φαίνεται) ένταξη του στο νέο ΕΣΠΑ.

Στην ερώτησή της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενη προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και τον Υπουργό Ανάπτυξης ζητά απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα:

«1. Δεν γνωρίζατε όταν κάνατε την ένταξη των εγγειοβελτιωτικών έργων παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας στο Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) ότι ο χρόνος ωρίμανσης δεν είναι συμβατός με το Ταμείο;

2. Πόσο χρόνο από την κατασκευή των αποχετευτικών, στραγγιστικών-αντιπλημμυρικών έργων στερήσατε στην περιοχή με την απόφαση σας να τα εντάξετε στο ΤΑΑ και όχι εξαρχής στο ΕΣΠΑ;

3. Μπορείτε να μας δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για τα συγκεκριμένα έργα»;

Ολόκληρη η ερώτηση που κατέθεσε η Χριστίνα Σταρακά έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χ. Σταϊκούρα, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη και Ανάπτυξης κ. Κ. Σκρέκα.

Θέμα : Η απένταξη των εγγειοβελτιωτικών έργων στην Αιτωλοακαρνανία από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η ένταξη τους στο ΕΣΠΑ.

Κύριοι Υπουργοί,

Η κυβέρνηση μίλησε μετά τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές για την ανάγκη ανακατεύθυνσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ σε έργα και δράσεις για την πολιτική προστασία. Τα εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου Ν. Αιτωλοακαρνανίας (Α’ φάση) τα οποία πέρυσι εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, φέτος απεντάχθηκαν  από αυτό και σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις πρόκειται να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ. Τα έργα που βρίσκονται ενσωματωμένα στις υποχρεώσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τον Αύγουστο του 2026. Ωστόσο προέκυψαν καθυστερήσεις στο συγκεκριμένο έργο, λόγω απαλλοτριώσεων αλλά και από τη διαγωνιστική διαδικασία προς εύρεση της ανάδοχου εταιρείας που θα το αναλάβει. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό ότι κρίθηκε απαραίτητο έπειτα από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές να ενταχθούν στο Σχέδιο Ελλάδα 2.0 έργα άμεσης προτεραιότητας για την αποκατάσταση των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία, καθώς και αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πυρκαγιών στις περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης, οδήγησε στην δυσκολία υλοποίησης των αρδευτικών έργων της Αιτωλοακαρνανίας (μέσα από το ΤΑΑ), εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου και επομένως στην απένταξη τους από αυτό. Έκτοτε, είχε δοθεί μία γενική διαβεβαίωση, από την κυβέρνηση ότι τα αρδευτικά-αντιπλημμυρικά έργα που απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα γίνουν με πόρους είτε από το νέο ΕΣΠΑ είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι επιλέχθηκε η ενσωμάτωση τους στο νέο ΕΣΠΑ με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2030 και με προϋπολογισμό που δύναται να ανέλθει σε 260 εκ. ευρώ.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

1)         Δεν γνωρίζατε όταν κάνατε την ένταξη των εγγειοβελτιωτικών έργων παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας στο Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας ότι ο χρόνος ωρίμανσης δεν είναι συμβατός με το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας;

2)         Πόσο χρόνο από την κατασκευή των αποχετευτικών, στραγγιστικών-αντιπλημμυρικών έργων στερήσατε στην περιοχή με την απόφαση σας να τα εντάξετε στο ΤΑΑ και όχι εξαρχής στο ΕΣΠΑ;

3)         Μπορείτε να μας δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για τα συγκεκριμένα έργα;

 

Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2023

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΑΡΑΚΑ