Κυριακή, 5η Μαίου 2024  1:49: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2023 17:10

Μίλτος Ζαμπάρας: Άμεση ανάγκη η ανανέωση του προγράμματος «Νοσηλεία κατ΄ οίκον» στο Αγρίνιο

Αναφορά κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Μίλτος Ζαμπάρας και ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, με αφορμή επιστολή του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου για την ανάγκη ανανέωσης του προγράμματος «Νοσηλεία κατ΄ οίκον».

Το πρόγραμμα «Νοσηλεία κατ΄ οίκον» υλοποιείται από το 2019 και αφορά παροχή υπηρεσιών σε ενήλικες πολίτες και στις οικογένειες τους που χρήζουν ψυχιατρικής φροντίδας, οι συμβάσεις όμως του προσωπικού λήγουν στο τέλος του έτους και έτσι το πρόγραμμα θα βρεθεί στον «αέρα».

Είναι ένα πρόγραμμα που ενισχύει την έξω-νοσοκομειακή φροντίδα των ασθενών και στοχεύει σε ανθρώπους που για οποιοδήποτε λόγο έχουν πρόβλημα πρόσβασης στις δομές ψυχικές υγείας.

Όπως αναφέρει και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας  Αγρινίου στην επιστολή του, το πρόγραμμα: «Παρέχει υπηρεσίες σε ενήλικες πολίτες και στις οικογένειες τους, οι οποίοι χρήσουν ψυχιατρικής φροντίδας και αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης στις υπάρχουσες δομές ψυχικής υγείας, στοχεύοντας στην πρόληψη, την έγκαιρη παρέμβαση, την αποφυγή της υποτροπής της νόσου και την διασφάλιση της συνέχειας της ψυχιατρικής φροντίδας του ασθενούς στο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον.

Η επιστημονική ομάδα του εν λόγω προγράμματος στελεχώνεται από Ψυχολόγο, Κοινωνικό/η Λειτουργό και Νοσηλευτή/τρια. Αποτελείται από μια ομάδα επιστημόνων που παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτικές πράξεις αλλά υλοποιούν και προγράμματα δράσεων όπως για την ενδοοικογενειακή βία.

Το πρόγραμμα «Νοσηλεία κατ΄ οίκον» είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα που βασίζεται σε νέες τάσεις αντιμετώπισης και φροντίδας των ασθενών με ποιο ολιστική προσέγγιση και είναι καίριας σημασίας η συνέχιση του.

Οι βουλευτές με την αναφορά τους ζητούν την συνέχιση του προγράμματος με ανανέωση των συμβάσεων του ίδιου προσωπικού διότι είναι σημαντικό για τους ασθενείς να έχουν μια σταθερή και ασφαλή σχέση με τους φροντιστές τους και να μην διαταραχθούν από διακοπές ή αλλαγές στην φροντίδα τους.