Τρίτη, 30η Απριλίου 2024  10:08: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 20:42

Αλλάζει το σύστημα των ευρωεκλογών: «Σπάει» η χώρα σε περιφέρειες

Μολονότι διατηρείται ο σταυρός προτίμησης ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές θα κινητοποιηθούν, με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης θα υπάρξει κατάτμηση της επικράτειας σε τουλάχιστον πέντε εκλογικές περιφέρειες.

Ενα νέο σύστημα ανάδειξης ευρωβουλευτών για τις προσεχείς ευρωεκλογές επεξεργάζεται η κυβέρνηση, δέκα χρόνια από την κομβική αλλαγή με την καθιέρωση του σταυρού προτίμησης –αντί της παραδοσιακής λίστας– η οποία όμως προκάλεσε διάφορες παθογένειες με την ανάδειξη στην Ευρωβουλή διαφόρων αμφιλεγόμενων διασημοτήτων που λίγη σχέση έχουν με την πολιτική και τις ανάγκες εκπροσώπησης της χώρας και περισσότερα προβλήματα δημιουργούν (βλ. υπόθεση Αλέξη Γεωργούλη).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε μεν, κατά τη συνέντευξη Τύπου στην 87η ΔΕΘ την περασμένη Κυριακή, ότι οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 θα διεξαχθούν και πάλι με σταυρό, αλλά σύμφωνα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Καθημερινής», οι κάλπες θα στηθούν αυτή τη φορά σε επίπεδο περιφερειών, δηλαδή θα υπάρχει κατάτμηση της επικράτειας σε τουλάχιστον πέντε εκλογικές περιφέρειες.

Οπως επισημαίνεται, ο σταυρός προτίμησης παραμένει, για να διατηρηθεί ενεργό το ενδιαφέρον των υποψηφίων και να εξασφαλιστεί η κινητοποίησή τους. Αυτό βέβαια ήταν και το σκεπτικό του Αντώνη Σαμαρά που ως Πρωθυπουργός, το 2014, είχε σπεύσει να αλλάξει το σύστημα σε μια προσπάθεια να μη συρρικνωθούν άλλο τα ποσοστά της ΝΔ –και έτσι μας προέκυψαν ευρωβουλευτές του επιπέδου του ποδοσφαιριστή Θοδωρή Ζαγοράκη και όχι μόνον. O σταυρός θα υπάρχει.

Ομως, αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει μόνο μία περιφέρεια, αυτή της ελληνικής επικράτειας, που όπως έχει αναλυθεί οδηγεί σε εκλογική επιτυχία τους πάσης φύσεως «αναγνωρίσιμους» ή εκείνους που έχουν τον επικοινωνιακό μηχανισμό και τους πόρους για να γίνουν γνωστοί σε κάθε άκρη της χώρας. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Οι αλλαγές αναμένεται να δρομολογηθούν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και πριν από τα Χριστούγεννα ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για προσαρμογή των κομματικών μηχανισμών και των υποψηφίων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» υπάρχουν τρία σενάρια για τον χωρισμό της ελληνικής επικράτειας σε περιφέρειες για τις ευρωεκλογές, με τον αριθμό τους να κυμαίνεται από πέντε ως επτά. Σε κάθε περιφέρεια θα υπάρχει διαφορετικό ψηφοδέλτιο. Οπως ανέφερε το ρεπορτάζ του Σταύρου Γ. Παπαντωνίου, από κάθε περιφέρεια θα εκλέγεται διαφορετικός αριθμός, ανάλογα με τον πληθυσμό που θα αντιπροσωπεύει. Υπολογίζεται ότι η Αττική θα βγάζει επτά ευρωβουλευτές, ενώ αυξημένος θα είναι και ο αριθμός των ευρωβουλευτών από την Κεντρική Μακεδονία.

Πηγή: protagon.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 20:48