Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Άγκυρα ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τόσο αυτόν όσο και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για ειρηνευτικές συνομιλίες «όταν θα είναι έτοιμοι», ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.
Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ζελένσκι στην τουρκική πρωτεύουσα και ένας υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η συνάντηση διήρκεσε τρεις με τέσσερις ώρες, χαρακτηρίζοντας την «καλή».
Ο Πούτιν έστειλε στην Τουρκία ομάδα χαμηλόβαθμων αξιωματούχων αποτελούμενη από συμβούλους και υφυπουργούς.
Σε ανακοίνωσή της, η προεδρία ανέφερε ότι ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι διαλόγου μεταξύ των πλευρών δεδομένης της «ιστορικής ευκαιρίας» για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών, και ότι θα πρέπει να συναντηθούν επί μιας στοιχειώδους κοινής βάσης.
Ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία στην Τουρκία, δήλωσε ότι στόχος της Μόσχας είναι να εξασφαλίσει μια μακροχρόνια ειρήνη με το Κίεβο αναζητώντας κοινό έδαφος και εξαλείφοντας τους λόγους της σύγκρουσης.
Ο Μεντίνσκι, ο οποίος βοήθησε στην καθοδήγηση των συνομιλιών του 2022, οι οποίες κατέρρευσαν, δήλωσε ότι η Ρωσία θεωρεί τις προγραμματισμένες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη ως συνέχεια των διμερών ατελέσφορων διαπραγματεύσεων της άνοιξης του 2022.
«Θεωρούμε αυτές τις διαπραγματεύσεις ως συνέχεια της ειρηνευτικής διαδικασίας της Κωνσταντινούπολης» πριν από τρία χρόνια, δήλωσε ο Μεντίνσκι σε δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι η ρωσική αντιπροσωπεία είναι «έτοιμη να διεξάγει εποικοδομητικές συζητήσεις, να αναζητήσει πιθανές λύσεις και σημεία σύγκλισης».
Το Κίεβο λέει ότι οι όροι που της προσέφερε η Ρωσία το 2022 ήταν απαράδεκτοι και ισοδυναμούσαν με συνθηκολόγηση.
«Η αντιπροσωπεία είναι αποφασισμένη να είναι εποικοδομητική, να αναζητήσει πιθανές λύσεις και κοινή βάση. Η αποστολή των απευθείας διαπραγματεύσεων με την ουκρανική πλευρά είναι αργά ή γρήγορα να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη ειρήνη εξαλείφοντας τις βασικές αιτίες της σύγκρουσης», δήλωσε.
Μέρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, – στην έναρξη της πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – Μόσχα και Κίεβο ξεκίνησαν συνομιλίες στη Λευκορωσία, οι οποίες αργότερα μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Ένα προσχέδιο που εξετάστηκε εκεί, το οποίο καθόριζε ένα πλαίσιο για μια πιθανή διευθέτηση, έγινε γνωστό ως το «Ανακοινωθέν της Κωνσταντινούπολης».