Δευτέρα, 3η Ιουνίου 2024  10:06: πμ
maue poy psifizeis  μάθε που ψηφίζεις  
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 20 Μαϊος 2024 21:19

Ευρωεκλογές: Πώς, γιατί και τι ψηφίζουμε

Του Νίκου Ιγγλέση

Οι αρχηγοί των κομμάτων, τα προβεβλημένα στελέχη τους και οι κάθε λογής υποψήφιοι «λειώνουν τις σόλες» τους ανά την επικράτεια για να εξασφαλίσουν το υψηλότερο, κατά το δυνατόν, ποσοστό και να στείλουν περισσότερους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο. Για να κάνουν τι;

Το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες στη διακυβέρνηση της ΕΕ. Έχει μόνο συμβουλευτικό και επικοινωνιακό χαρακτήρα. Την εξουσία ασκούν η διορισμένη Κομισιόν, η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις των μεγαλύτερων και ισχυρότερων κρατών, μέσω της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων  (Coreper).

Στην αρχή οι ευρωβουλευτές διορίζονταν, αργότερα αποφασίστηκε να εκλέγονται για να καλλιεργηθεί το αφήγημα μιας «ευρωπαϊκής ιθαγένειας». Δηλαδή, να εγκαταλειφθούν προοδευτικά οι εθνικές ταυτότητες και κάθε πολίτης της Γηραιάς Ηπείρου να θεωρεί, στο φαντασιακό του, τον εαυτό του Ευρωπαίο και όχι Έλληνα ή Γάλλο ή Ιταλό ή Πολωνό ή οτιδήποτε είναι πραγματικά.

Η Ευρώπη είναι γεωγραφικά μια ήπειρος ή αν θέλετε μια απόφυση της Ευρασίας, αλλά, κατοικείται από διάφορα ιστορικά έθνη. Αυτά τα έθνη επιχειρεί να πολτοποιήσει σε μια μάζα απλών καταναλωτών η ΕΕ, αποτελώντας την πιο προωθημένη μορφή της παγκοσμιοποίησης. Οι σημερινές αντιστάσεις, στα σχέδιά τους, τρομάζουν τους γκλομπαλιστές. Γι’ αυτό, εδώ και καιρό, επισείουν τον κίνδυνο της ανόδου της ακροδεξιάς, του λαϊκισμού, του ρατσισμού, της ομοφοβίας, ακόμη και του φασισμού. Πρόκειται για προπαγάνδα που καλλιεργεί το φόβο.

Η Ελλάδα, ανάλογα με τον πληθυσμό της, θα στείλει στο Στρασβούργο 21 βουλευτές και η Κύπρος 6, σ’ ένα σύνολο 720 ευρωβουλευτών (Γερμανία 96, Γαλλία 81, Ιταλία 76, Ισπανία 61, Πολωνία 53 κοκ.).

Στις εκλογές της 9ης Ιουνίου έχουν δικαίωμα ψήφου οι έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σ’ αυτούς περιλαμβάνεται και ένας σημαντικός αριθμός αλλογενών που έχουν λάβει κατά περιόδους την ελληνική ιθαγένεια καθώς και τα παιδία τους που αυτόματα επίσης λαμβάνουν την ελληνική ιθαγένεια.

Επίσης στις ευρωεκλογές μπορούν να ψηφίσουν και όσοι έχουν την ιθαγένεια άλλων κρατών της ΕΕ και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εφ’ όσον έχουν γραφτεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Πόσοι είναι αυτοί; Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 της ΕΛΣΤΑΤ 116.700 άτομα. Ανάμεσα σ’ αυτούς 35.400 Βούλγαροι και 28.200 Ρουμάνοι. Ας γνωρίζουμε λοιπόν, όταν θα βλέπουμε τα εκλογικά αποτελέσματα, ότι εκτός από τους Έλληνες, έχουν ψηφίσει και μερικές χιλιάδες αλλοεθνείς.

Το εκλογικό μέτρο για την εκλογή ενός ευρωβουλευτή είναι το 4,76% των εγκύρων ψηφοδελτίων (εξαιρούνται τα λευκά, τα άκυρα και βεβαίως η αποχή). Μπορεί βέβαια ένα κόμμα και με μικρότερο ποσοστό να εκλέξει ευρωβουλευτή από τα υπόλοιπα στη δεύτερη ή τρίτη κατανομή. Για να συμμετάσχει όμως ένα κόμμα στην κατανομή των εδρών πρέπει να έχει λάβει, όπως και στις εθνικές εκλογές, τουλάχιστον το 3% των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Στη χώρα μας κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές 31 κόμματα. Τα περισσότερα από αυτά δε θα λάβουν το 3% και άρα δε θα εκλέξουν κανέναν ευρωβουλευτή. Σημειώνουμε ότι στις ευρωεκλογές του 2019 το συνολικό ποσοστό των κομμάτων κάτω του 3% ανήλθε στο 21% των εγκύρων ψηφοδελτίων. Οι έδρες που αντιστοιχούσαν σ’ αυτό το 21% μοιράστηκαν στα μεγαλύτερα κόμματα.   Προσοχή λοιπόν, μην πετάξετε την ψήφο σας, εκτός αν έχετε σημαντική ιδεολογικοπολιτική  ταύτιση με κάποιο απ’ αυτά τα μικρά κόμματα. Η οποιαδήποτε ψήφος δεν μετράει αναγκαστικά και ως ψήφος διαμαρτυρίας.

Τα μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν την Κυβέρνηση, όταν παρουσιάζουν τις δημοσκοπήσεις, το πρώτο που αναφέρουν είναι η διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος. Αυτή η διαφορά δεν έχει καμιά σημασία στις ευρωεκλογές, γιατί δεν υπάρχει κανένα bonus για το πρώτο κόμμα, όπως στις εθνικές εκλογές. Απλώς οι δημοσκοπήσεις αποσκοπούν στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσω της δημιουργίας εντυπώσεων για τον νικητή ή τον ηττημένο.

Στις εκλογές της 9ης Ιουνίου δεν εκλέγεται κυβέρνηση στην Ελλάδα. Η ΝΔ, χάρη στον  εκλογικό νόμο, έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, όχι όμως και στο εκλογικό σώμα. Όμως, μια αποδυνάμωσή της θα δυσκολέψει σημαντικά την εφαρμογή «των μεταρρυθμίσεων» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Επίσης θα την υποχρεώσει σε πιο προσεκτικές κινήσεις στην κατευναστική πολιτική της απέναντι στην Τουρκία, τα Σκόπια, την Αλβανία, αλλά και στο εθνικό θέμα της Κύπρου.  Μια αποδυνάμωση της ΝΔ θα δυσκολέψει την εκποίηση και περαιτέρω αποδυνάμωση του Ελληνισμού.

Το ίδιο ισχύει και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μεγαλύτερα ή μικρότερα, που υποδούλωσαν την Ελλάδα στους δανειστές με την υπογραφή των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων. Κόμματα που εξακολουθούν να στηρίζουν τη αποκαλούμενη «ευρωπαϊκή πορεία» της χώρας, ανεξαρτήτως των συνεπειών της. Κόμματα που, άμεσα ή έμμεσα, στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αδιαφορούν, αν δεν επιδιώκουν, τη δημογραφική κατάρρευση των Ελλήνων και την αντικατάστασή τους με μετανάστες, τη διάλυση των ηθικών και πολιτιστικών αξιών του έθνους, προκειμένου να εκλείψει η ελληνική ταυτότητα, στο όνομα της αποκαλούμενης ευρωπαϊκής!

Τέλος, η αποχή δεν είναι λύση, ούτε διαμαρτυρία, είναι λευκή επιταγή σε κάποιους για να οδηγήσουν την Ελλάδα στην απόλυτη παρακμή.

Στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για τα εθνικά συμφέροντα του Ελληνισμού ενάντια στους «δεξιούς» γκλομπαλιστές και τους κάθε είδους «αριστερούς» εθνομηδενιστές.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Διαβάστηκε 144 φορές