Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  7:48: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 10:03

Οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ – Τι προβλέπει το σχέδιο «Ανάπτυξη για Όλους»

Σε τρεις άξονες θα κινηθεί το σχέδιο «Ανάπτυξη για όλους» που θα παρουσιάσει αύριο το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζοντας την 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο πρώτος άξονας αφορά το πεδίο των μεταρρυθμίσεων με στόχο την δημιουργία ενός ευέλικτου και μοντέρνου κράτους φιλικό προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ο δεύτερος θα σχετίζεται με την σημαντική μείωση των φόρων για φυσικά και νομικά πρόσωπα και ο τρίτος με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων.

Από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει ένα φιλοεπενδυτικό σχέδιο ανακοινώνοντας τη μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, από το 28% που είναι σήμερα στο 20% σε δύο δόσεις.

Η πρώτη από εφέτος στο 24% και η δεύτερη του χρόνου στο 20%. Παράλληλα θα μειωθεί και ο φόρος για τα μερίσματα στο 5% από 10% που ισχύει σήμερα.  Ως αντιστάθμισμα θα ζητήσει από τους επιχειρηματίες τρία πράγματα: να προχωρήσουν σε επενδύσεις δημιουργώντας νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, να σεβαστούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και την  εργατική νομοθεσία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μείνει μόνο στις επιχειρήσεις. Θα παρουσιάσει, υλοποιώντας το σχέδιο μείωσης των φόρων και για τα νοικοκυριά σύμφωνα με τα δημοσιονομικά περιθώρια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις εξαγγελίες θα υπάρχουν εκπλήξεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να κάνουν ένα  «δώρο» σε μισθωτούς και συνταξιούχους θεωρώντας ότι αυτοί είναι που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος στα χρόνια της κρίσης και δικαιούνται μίας γενναίας ανάσας. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη δέσμευση της κυβέρνησης για διατήρηση του αφορολογήτου ορίου στα σημερινά επίπεδα και τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή από 22% σε 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.  Επίσης στο τραπέζι έχει πέσει η σταδιακή εξαφάνιση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Είναι άγνωστο όμως το χρονοδιάγραμμα που τελικά θα προκριθεί.

Η κυβέρνηση έχοντας  δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής στο κομμάτι των επενδύσεων με την επιτάχυνση των διαδικασιών για το Ελληνικό, τις Σκουριές, το Αφάντου της Ρόδου και την Κασσιόπη της Κέρκυρας, αναμένεται να παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα  ένα επενδυτικό νομοσχέδιο σκούπα που θα μειώνει την γραφειοκρατία και θα κάνει ευκολότερο το επιχειρείν. Ο πρωθυπουργός θα δώσει παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη που θα φέρνει τις επενδύσεις πιο κοντά αφαιρώντας άσκοπη γραφειοκρατία και προσθέτοντας σημαντικά κίνητρα.

tempo24.news