Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  10:55: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 00:05

Ανακοίνωση της ΠΓ του ΕΠΑΜ για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές

Δυστυχώς και φέτος, για πολλοστή φορά γίναμε μάρτυρες της καταστροφής που πλήττει κάθε καλοκαίρι τη χώρα μας και που δεν είναι άλλη από τις πυρκαγιές των δασών. Για άλλη μια φορά παρακολουθήσαμε ως θεατές το αποτρόπαιο θέαμα, άλλοτε με θλίψη, άλλοτε με θυμό, άλλοτε με οργή, θεατές ενός «έργου» που επαναλαμβάνεται, σχεδόν πανομοιότυπο χρόνο με το χρόνο, σε βαθμό που πλέον να είναι, λίγο-πολύ, αναμενόμενο.

Πώς συμβαίνει όμως, παρά την αδιαμφισβήτητη επαναλειψιμότητά του, κάθε φορά να μας καταλαμβάνει εξ απήνης και κάθε φορά απροετοίμαστους; Πώς είναι δυνατόν, οι διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες να μας προειδοποιούν στα δελτία ειδήσεων και στα τηλεοπτικά σποτάκια ότι τις επόμενες ημέρες υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πυρκαγιές στις τάδε περιοχές και η μόνη «προφύλαξη» που προτείνουν να είναι οι τετριμμένες συμβουλές του τύπου «μην καίτε ξερά χόρτα»; Και όλες οι μνημονιακές, κατοχικές κυβερνήσεις που, στο όνομα της υποτιθέμενης «αποπληρωμής του χρέους» και του «πρωτογενούς πλεονάσματος», έχουν τσακίσει από τις περικοπές κάθε δημόσια υπηρεσία κοινής ωφέλειας και έχουν έτσι υπονομεύσει τις δυνατότητες πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, μετά το «μαζί τα φάγαμε», προσπαθούν τώρα να μας πείσουν ότι «μαζί τα κάψαμε»! Αποδίδοντας τις πυρκαγιές σε... ατυχείς συγκυρίες και στην «εγκληματική αμέλεια» που επιδεικνύουν οι «αδιόρθωτοι», παρά τις συστάσεις, πολίτες!

Ωστόσο, αν οι λεγόμενες «αρμόδιες» υπηρεσίες κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους ως προς τα πραγματικά αίτια των πυρκαγιών, πώς γίνεται οι ίδιοι οι πολίτες, και ειδικά όσοι ζουν κοντά σε δασικές περιοχές να επαναπαύονται με αυτές τις «συμβουλές» και να μην απαιτούν σε τοπικό επίπεδο πιο δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα; Τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε πλέον και επιβεβαιώνεται κάθε χρονιά ότι οι περισσότερες πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα εμπρησμών για την εξυπηρέτηση διαφόρων ειδών συμφερόντων;

Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε ακόμα στο μέσον της περιόδου κατά την οποία υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς» καθώς οι θερμοκρασίες είναι ακόμα αρκετά υψηλές και αρχίζουν και τα αυγουστιάτικα μελτέμια που ευνοούν την εξάπλωση της φωτιάς και δυσχεραίνουν τις συνθήκες κατάσβεσης.

Αυτή τη στιγμή, το ΕΠΑΜ απευθύνει έκκληση προς όλους τους πολίτες, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την περιφρούρηση και φύλαξη των δασών. Να απαιτήσουν και να πιέσουν τις τοπικές αρχές της περιοχής τους, τους δήμους και τις περιφέρειες, να αναλάβουν τον συντονισμό και την οργάνωση ομάδων περιφρούρησης των κοντινών τους δασικών περιοχών. Σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε τοπική κοινότητα, με συμμετοχή εθελοντών, μεμονωμένων πολιτών, αλλά και συλλόγων, σωματείων και οργανώσεων που υπάρχουν σε κάθε περιοχή, να δημιουργηθούν ομάδες που θα αναλάβουν με βάρδιες την επιτήρηση των δασικών εκτάσεων της περιοχής τους.

Είναι καιρός, τουλάχιστον γι’ αυτά που μας αφορούν άμεσα, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να κάνουμε ο καθένας ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αποτρέψουμε να καούν ακόμα περισσότερα δάση. Να σώσουμε ό,τι έχει απομείνει. Να διεκδικήσουμε ενεργά το δικαίωμά μας να ζούμε και να απολαμβάνουμε την όμορφη ελληνική φύση και όχι να κλαίμε πάνω στα θλιβερά αποκαΐδια. Να ξεκινήσουμε αυτήν τη δράση τώρα, δεν είναι αργά, το καλοκαίρι ακόμα διαρκεί και ταυτόχρονα θα έχουμε αυτήν την εμπειρία, ώστε του χρόνου να οργανωθούμε καλύτερα από την αρχή του καλοκαιριού. Ας το κάνουμε προσωπική μας υπόθεση, να μην ξαναδούμε άλλο δάσος καμμένο!

Αθήνα, 19 Αυγούστου 2019

Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ