Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:02: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2019 11:10

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος – Πώς ψήφισαν τα κόμματα

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το σχέδιο νόμου «Επιτελικό Κράτος», στην επί της αρχής ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα στη Βουλή. Δεκτά έγιναν και τα άρθρα τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Στην συνεδρίαση που νωρίτερα έφερε κόντρα μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, τόσο για τον νέο επικεφαλής της ΕΥΠ, όσο και για το «ξήλωμα» της Βασιλικής Θάνου από την θέση της στην Επιτροπή Ανταγωνιστικότητας, έγινε η ψηφοφορία για το «Επιτελικό Κράτος», όπου στην την επί της αρχής ψηφοφορία, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν, ωστόσο το νομοσχέδιο πέρασε κατά πλειοψηφία.

«Ναι» ψήφισαν 154 βουλευτές στα άρθρα 41, 42, 43, 44, 88 και 90, με 126 να ψηφίζουν όχι. Στα άρθρα 36, 37, 82 έως 87 και 91 εως 118, ψήφισαν «ναι» 175 και «όχι» 105.

Δεκτά τα άρθρα που ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ
Στα άρθρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, τα άρθρα έγιναν αποδεκτά κατά πλειοψηφία. Το κόμμα της αντιπολίτευσης, είχε υποβάλει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία στα άρθρα 36 (Υπηρεσιακοί Γραμματείς Υπουργείων), 37 (Εξουσία τελικής υπογραφής Υπηρεσιακών Γραμματέων), 41 έως 44 (το κεφάλαιο «Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς»), τα άρθρα 82 έως 103 (δηλαδή το Κεφάλαιο «Σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας») και το άρθρο 118 που αναφέρεται στις καταργούμενες διατάξεις.

Το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε «όχι» στα άρθρα 41, 42, 43, 44, 88 και 90. Στα άλλα άρθρα που μπήκαν σε ονομαστική, το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε «ναι». Το άρθρο 88 στο οποίο δηλώνει και το Κίνημα Αλλαγής «όχι», αφορά την επιλογή, τον διορισμό και το πλαίσιο καθηκόντων του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Το άρθρο 90 αφορά στην επιλογή, τον διορισμό και το πλαίσιο καθηκόντων του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Νωρίτερα, στην ομιλία του ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αφού έκανε δεκτό το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που θα φέρει έναν «γνήσιο εκσυγχρονισμό» στη χώρα. «Σήμερα, απέναντι στην ιστορία, έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας. Με καθαρές αρμοδιότητες, με καθαρή ευθύνη και ο πολίτης παραμένει ιδιοκτήτης της εξουσίας», είπε ο κ. Γεραπετρίτης, κλείνοντας την συζήτηση του πρώτου νομοσχεδίου που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Ψηφίζουμε σήμερα μια τομή που συζητούμε επί 45 χρόνια στην Ελλάδα, δηλαδή τη μεταφορά όλης της διοικητικής ύλης όλων των ατομικών πράξεων στη διοίκηση. Ο υπουργός διατηρεί 100% τις αρμοδιότητές του, έναντι του πρωθυπουργού, διατηρεί τη χάραξη της στρατηγικής του υπουργείο, διατηρεί την κανονιστική αρμοδιότητας που έχει, δηλαδή να εκδίδει κανονιστικές πράξεις κατ΄ εξουσιοδότηση του κοινοβουλίου και μεταφέρεται μόνο η έκδοση ατομικών πράξεων, που εκδίδονται βάσει του νόμου, των διαταγμάτων και των αποφάσεων», συμπλήρωσε ο κ. Γεραπετρίτης, που επεσήμανε ότι το ελληνικό δημόσιο θα είναι εκείνο που θα οργανώνει τις προσλήψεις για το σύνολο του ελληνικού δημοσίου, από Μάιο μήνα.

iefimerida.gr