Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  3:48: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2019 10:20

Τέλος στα τεκμήρια διαβίωσης – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Το τέλος των τεκμηρίων διαβίωσης σχεδιάζει η κυβέρνηση, έστω και σταδιακά από το 2020 και μετά.

Σύμφωνα με πληροφορίες. στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στα τέλη Αυγούστου στη Βουλή θα υπάρξει διάταξη που θα ορίζει τη σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων η οποία θα ολοκληρωθεί το 2022.

Με αυτό τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιθυμεί να διορθώσει την αδικία των τεκμηρίων, τα οποία αφορούν εκατομμύρια φορολογούμενους. Υπενθυμίζεται ότι τα τεκμήρια διαβίωσης που ταλαιπωρούν κάθε χρόνο τους φορολογούμενους καθιερώθηκαν για πρώτη φορά το 1978.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη μείωση κάθε χρόνο της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και το βοηθητικό προσωπικό. μέχρι να σβήσουν οριστικά από το φορολογικό χάρτη σε βάθος τετραετίας.

Το τέλος των τεκμηρίων διαβίωσης προανήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (ΣΚΑΙ) λέγοντας ότι το μέτρο θα συμπεριληφθεί στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. «Τα τεκμήρια σταδιακά θα φύγουν» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μειώνει παράλληλα τους φορολογικούς συντελεστές για να δώσει κίνητρο στους πολίτες να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Κάθε χρόνο πιάνονται στην παγίδα τους εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Το 2018 περίπου 3 στα 10 νοικοκυριά φορολογήθηκαν για εισοδήματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που δήλωσαν. Συγκεκριμένα 1.929.180 φορολογούμενοι φορολογήθηκαν για μεγαλύτερα εισοδήματα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ με τους περισσότερους να είναι μισθωτοί και να ακολουθούν οι συνταξιούχοι και οι εισοδηματίες.

in.gr